Gayet uzun süreli, sağlıklı, güzel ilişkim birdenbire bitti – Vaka Çalışması

Bir takipçi, taze ayrılık sonrası Eski sevgilimi unutamıyorum, kimseye bir şey hissedemiyorum – Vaka Çalışması yazısına içini döküp sormuş:

Uzun süreli, gayet sağlıklı güzel bir ilişkiydi. Son zamanlarda yeni bir iş telaşı falan derken bir sabah “artık heyecanım yok,eskisi gibi hissetmiyorum” diyerek pat diye gitti. Yani yıllarca her şeyin düzgün gitmesi bile fayda etmiyor, kız gidiyor. 2 haftadır no contact yapıyorum.

Ayrılık çok taze olduğundan aşırı duygusal düşünüyorsun. Bu normal ve ilerde geçer. Ama bu duygusallığa fazla kapılırsan gereğinden fazla uzun sürebilir ve küçük bir ihtimal de olsa hayat boyu yaralı kalabilirsin. En kalıcı dersleri en duygusal ve özellikle de negatif duygusal dönemlerde aldığımız için (tehlikeden korunma, hayattan doyum almadan daha güçlü bir dürtü), bu dönemlerde çıkardığınız “derslere” dikkat edin. Bunlar rasyonel görünen  ama aşırı duygusal dersler.

Geri gelse de kabul edeceğimi sanmıyorum. Çünkü büyük hayal kırıklığı oldu. Artık kimseyle duygusal bi şekilde konuşmak falan içimden gelmiyor. Ruh gibi oldum. Çünkü bu kadar temeli sağlam ve güzel anıların bile olduğu ilişki pat diye birkaç ay sallantıyla gidiyorsa neden çabalayayım artık kafasındayım.

Her güzel şey başlar, gelişir, bir süre devam eder ve biter, bitmek zorunda değil ama biter. Kız gider, sen gidersin, ikinizin duyguları söner, vs.

Neden mi çabalayacaksın? Hayatında bu güzel dönemlerden aldığın şeyler için. Seninkisi çok güzel bir seyahate çıkıp, bu seyahat aniden ve tatsız bir şekilde bitince, nasıl olsa seyahatler bitecek neden bir daha seyahate çıkayım demek gibi. Neden bir daha seyahat için çalışayım, para biriktireyim, araştırma yapayım? Birincisi kötü de bitse seyahatin çoğu iyi geçti. İkincisi, her seyahat böyle bitmez. Bitebilir ama bitmez.

Günlerdir hala düşünüyorum. Yani bu kadar kolay mı? Yıllardır gözleri gülen,en ufak bi tartışmada bile ağlayıp iyi olalım diye çabalayan kadın,nasıl hiç mücadele etmeden pat diye gidebiliyor.

Şimdi onun sebebini açıklamak kolay. Eskiden seviyordu, ihtiyacı vardı ve o nedenle de çaba harcıyordu. Sevgi ve ihtiyaç bittiğinde, bırakmak çok kolay. Sen de aynı şekilde, çok kolay bırakırdın.

Ayrıca yaşın genç ya da tecrübesizsen, bırakmaların genelde pat diye olmadığını görebilirsin. Pat diye de olabilir ama çoğu zaman terk eden, işaretler orada olsa da gafil avlanıyor.

Problem muhtemelen senin kendini, kendi hayatını, gereğinden fazla oranda ilişkiye, bu spesifik ilişkiye bağlaman. Sağlıklı bir şekilde bağlanmak yerine biraz fazla bağlanmışsın ve ayrılıkta yırtılmışsın gibi. Ama şunu da söyleyeyim. Yıllar süren ilişki “pat diye bitince” özellikle çok kötü ve karamsar olduğunuz bir döneme girersiniz. Belki ilk bir iki ay kilitlenirsiniz.

Ben mi çok duygusal bakıyorum?

Evet, çok değil aşırı duygusal bakıyorsun. İletişimi kes üzerinden sadece 2 hafta geçtiği için anlaşılır bir duygusallık ama dikkatli olmazsan, gereğinden çok daha uzun sürebilecek bir duygusallık.

Kafan, varlığını bu ilişkiye aşırı bağladığın için tamamen gidende. Gelecek olanlarda değil. Şimdi normal, en azından 3-4 ay ilişkilerden de uzak durabilirsin ama 3-4 ay sonra da böyle olursan, kendini ileri doğru itmen gerekecek.

Tüm önyargımı,ilişkilere bakış açımı olumlu anlamında değiştiren kadının böyle gitmesini hala kaldıramıyorum. Ne öfke var ne bir şey sadece şaşkınım.

Mahmut abi sence bir süre ilişkilere ara verip kendimle mi kalmalıyım? ne yapacağımı bilmiyorum.

Uzun süreli ilişkiden sonra 2-3 ay ilişki konusunda bir şey yapmayın. Yapamazsınız zaten. Daha çok, kendinizi hayatınızda birkaç şeye odaklanmaya zorlayın, normalde olduğunuzdan daha fazla sosyalleşin, arkadaşlarınızla buluşun, dışarı çıkın, vs.

İlişkiler biterler. Yasını tutarsın ve sonra hayata devam edersin. Kaldıramayacak bir şey yok. Bunda kötü bir şey de yok. Hayat böyle ve hayatı böyle kabul ettiğinizde bu çok daha zevkli.

Senin gibi adamların temel derdi, bitişlerin sonrasında yeni başlangıçlar olacağını göremeyecek kadar eski ilişkiye takılı kalmak. Bu, ilk 3-4 ay normal ama sonrasında artık seninle ilgili bir zayıflığa işaret.

Bir süre sonra hergün kenarda bitti diye ağla istersen ama yasını tutup bitirmek ve yenisine yelken açmak daha doyurucu. Birinin birdenbire yaptığı bir şeyin, hayatınızın geri kalanını şekillendirmesine izin vermeyin. İzin vermezseniz şekillendirmez ama ağlamaya, zırlamaya takılırsanız, bir de bunlar sizin için kendi kendini gerçekleştiren kehanete dönüşür. Kafanızın bir tarafında gerçek dünya akışını, olayın pozitif tarafını da tutmak Polyanacılık değil. Kız gitti tamam ama kızın gitmesi seni daha yeni, muhtemelen daha iyi bir ilişki için serbest bıraktı.

bu kadar temeli sağlam ve güzel anıların bile olduğu ilişki pat diye birkaç ay sallantıyla gidiyorsa neden çabalayayım artık kafasındayım

Bu konuda da şunu unutmayın ki, her ilişki bitebilse de, geçmişte böyle bir ilişkinizin pat diye bitmesi, gelecekte aynı tip ilişkilerin pat diye biteceği anlamına gelmiyor. Birincisi, bir ayrılıkta yırtılmana neden olan aşırı düşkünlüğünün, ilişki içinde de olmadığını sanmıyorum. O taraftan temel ne kadar sağlam tartışılır. İlerde ilişkiye çok fazla yapışmayacak, kendini büyük oranda o ilişkiyle tanımlamayacak yani daha sağlıklı ve güçlü ilişki yaşayacak olgunluğa geldiğinde, temeller gerçekten sağlam oluyor. İkincisi, insanların 20’lerinde hayatları çok radikal şekillerde değişiyor (mezuniyet, yeni işler, insanların fikir ve duygularının oturma sancısı). İleri yaşlarda yani 26-27 yaşından sonra ne sen, ne de partnerin bu kadar dengesiz bir dönemde oluyorsunuz. Üçüncüsü, cinsel ve romantik birlikteliğin temel bileşeni çocuktur, ortak projeniz çocuktur. Genç yaşlardaki ilişkilerde bu ortak proje yok yani sandığınız kadar sağlam değiller.

Şimdi 2-3 ay kendine odaklan ama kendine kapanma. 3-4 ay sonra ise sonraki limana yelken açmaya bak. Şimdi gençseniz farkında değilsiniz ama, bu ilişkiler ve bekarlıklar, ilerde evlenip çoluk çocuğa karıştığınızda sahip olamayacağınız bir dönem. İlerde genellikle “Nermin ile evlendik, çocuklarımız oldu. Nalan’ı Nermin’den çok önce unutmuştum zaten ama, meğersem o dönem genç ve bekar olduğum son yıllarmış. Keşke 1.5 sene zırlayacağıma tadını çıkarsaydım. Ah eşek kafam” diye bir şey düşüneceksiniz. Bu kayıp 1.5 sene olmasın, 4-6 ayda kalsın.

Bana sorularınızı uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz. Patreon yayınlarımıza da göz atmayı unutmayın.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

41
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.

avatar
14 Comment threads
27 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
KaplankralexMahmut AbiKenzouSoma Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Sert
Guest
Sert

” 3-4 aydan uzun sürmesi zayıflığa işarettir ” peki bu zayıflıkları nasıl tespit edip çözebiliriz?

Adsız
Guest
Adsız

Abi merhaba, 2 yıla yakın süren, nişanlanmaya doğru giden bir ilişkideyim. 4-5 ay önce de aileler tanıştı. Bu tanışlıktan sonra kızın ailesigile gidip gelmeye başladım. Bununla beraber işimde sıkı döneme girdiyimden kızla haftada bir başbaşa görüşür oldum. Haftada 2 defa filan da işten çıktığım gibi kızın evine gidiyorum(muhafazakar tipte aile olduğundan akşamları kızı görmeye evlerine gide biliyorum ancak) . Fakat son dönenlerde kızda eskiden olmayan şeyler gözlemliyorum. Tripleri artmaya başladı. Haftanın 2-3 günü triple geçiyor. Nazıyla oynuyor felan deyilim. Erkek adam gibi davranıyorum. Fakat bu durum son birkaç aydır canımı sıkmağa başladı. Ne yapmamı önerirsiniz?

Whiterun
Guest
Whiterun

Mahmut abi aynı durum benimde başıma geldi. Benimde uzun süreli ilişkim bitti. Başlarda çok üzülmesem de aradan uzun süre geçtikten sonra üzülüyorum. Görüştüğüm diğer kızlarda eski sevgilinin bağını kuramıyorum. Eski güzel anılar zihnimde canlanıyor. Başka kızlarda aradığımı bulamıyorum. Kadınlar alfa dul olduklarında eskiyle kıyaslıyor ya, bende erkek olarak eski ile kıyaslıyorum. Eski daha ağır basıyor. Bağ kuramıyorum. Bende mi alfa dul oldum?

Berkovack
Guest

Mahmut abi selam, 24 yaşındayım hayatıma toplam 5 kız girdi, bunlardan üç tanesi 3-4 ay sürdü. İki tanesi fakat özellikle birisinden bahsetmek istiyorum. Bu kişi ile ilişkim 8 ay kadar sürdü ve ghosting ile sonuçlandı. Kendisi aylarca özledim 6 ay sonra yeni birisine yelken açtım… Derken onunla beraberken içimden bu özlediğim kişiye yazmak geldi. Yanımda bir kız vardı ama ben onu çok özlüyordum. Bu özlediğim kızın üstünden 3 yıl geçti ne stalk yapıyorum ne de ona dair bir fotoğraf var fakat içten içe hep onu özledim. Halada onu, anılarını falan özlerim. İçimde bir yerlerde hep anısı kalıyor… Bu kızı artık… Read more »

Metin
Guest
Metin

güzel ve saygıyla ayrıldıysak eskisinden hakikaten next olmaz mı ? daima ileriye yenilere mi gitmeliyiz?

kirmizihapci51
Guest
kirmizihapci51

Özellikle genç kızların aklı havada diye mi acaba genç yaş gruplarında sık oluyor diye düşünüyorum, acaba kız 25-30 arası olsa bu ani dump olma ihtimali daha mı az olacaktır? belki kızlar ilişkinin yüküne katlanamayıp parti yıllarım boşa gitmesin diyodur, her kız böyle değil ama acaba yine de bu sorumluluk onları yoruyor olabilir mi? Çok iyi bir kız olsa bile bu oluyor çünkü şahısın başına geldiği durum gibi, karanlık rüya 25 yaşından ufak kızla ciddi ilişki kafasında olmayın diyordu, senin düşüncen nedir mahmut abi, teoride mantıklı olsa da pratikte mümkün mü? İllaki terk edileceğiz günün birinde, en azından güzel günler geride… Read more »

Kırkharami
Guest
Kırkharami

Mahmut abi merhaba , yaklaşık 2 aylık bir ilişkim var. Ben 27 kız arkadaşım 23 yaşında. İlk zamanlar her şey istediğim gibi ilerliyordu , ilk seni seviyorum karşı taraftan geldi , biz neyiz ile başladı vs sonrasında son zamanlar kendimi çöp gibi hissediyorum, değer verdiğini düşünmüyorum kaybetme korkun yoka döndü. Şuan 3 gündür aşırı bir soğukluk var galiba ben bu aralar fazla alınganlık gösteriyorda olabilirim bilmiyorum ama çok kısa bir süre içerisinde sanırım bu ilişkiyi karşı taraf bitirecek. Kız bir şey söylediğinde bunu söylediğinin farkında değil , geçen gün bana karşı ağzından kanka lafı çıktı buna çok takıldım mesele haline… Read more »

LAV
Guest
LAV

2.5 aydır no contact uyguluyorum ilk günlerin sıcaklığı yok,hayatıma odaklandım spora başladım,ehliyetimi aldım,terfi aldım ancak hala huzursuzum ayrılıktan önceki hevesim yok dünyaya karşı her ne kadar kendimi gelişim için zorlasamda.Bir gün bu hissin gideceğini sanıyordum ama hala her sabah uyandığımda aynı his. Bunun nedeni hiç beklmediğim ve ayrılığın nedenini bilmemem mi acaba? Çünlü ayrılalım diyince hiç sorgulamadan,itiraz etmeden tamam dedim ve hayatıma devam ettim. Bazen keşke öfkelenseydim,türlü hatalar yapsaydım da öyle no contacta başlasaydım diyorum çünkü hala kafamda soru işaretleri durmuyor her şey çok saçma ve mantıksız geliyor

Narmo3948
Guest
Narmo3948

Mahmut abi ben de ki durum şöyle ne kadar tavsiye etmesende 2.5 yıldır uzaktan ilişkim var İstanbul Ankara arası ayda 2 3 gün gorusebiliyoruz ve sevgilim evlenmek istiyor yaşlarımız 24 nedenini bilmiyorum ama içimden bir ses doğru bir karar olmadığını söylüyor fakat ilişkiyi bitirmeyede cesaret edemiyorum ve ne yapacağımı bilmiyorum.
ne dersin?

Kenzou
Guest
Kenzou

Spider senses harekete geçmiş 😀 Ayda 2 kere görürken bu oluyorsa ayın her günü gördüğünde duyacağın iç seslerini bir düşün. Ayrıca 24 yaşında ne evlenmesi? Git, benim daha yapacaklarım var hedeflerim var de yoluna bak. Bak ben 1 kez sözden, 1 kez nişandan döndüm. Sana tek söyleyebileceğim şey evliliğe ne kadar yaklaşırsan dönmen o kadar zorlaşıyor. Tamam bazı insanlar var, nikah masasından kalkıyor sonuçta köprüyü tam geçmeden o son çıkışa her zaman girebilirsin ama anlatmak istediğimi anladığını düşünüyorum. Şuan daha ortada evlilikle alakalı atılmış bir adım yokken bile ilişkiyi bitirmeye cesaret edemiyorsan ve onunla evlenmek içine sinmiyorsa söz kestiğinde bu… Read more »

The
Guest
The

Mahmut abim eleştirini özledim.Akraba sayılabilecek iki kız vardı,1yıl önce aile ortamında denk gelmişti,Kızlardan birisinin beni süzdüğünü farketmiştim.Onlara yakın bir kuzenim de iki kızın da benden hoşlandığını söylemişti o zaman.Aradan 1 yıl geçti,ben kendi beğendiğim olan kızla bir yerde denk geldim ama aile ortamı olduğu için;Kızın benden de hoşlandığını önceden bildiğim için kısa süreli sohbet/muhabbetten öteye gitmedim.Ufak tefek kısa sohbetler espri gülüşme vs. (Sonra ismini biliyordum sadece soyismini ve instagram kullanıp kullanmadığını sordum.Biliyordum ama yine de sordum).Sonrasında o akşam instadan takip attım.Kabul etmedi boşverdim birkaç gün sonra profiline girdiğimde takip gönderildi diyordu,geri çektim isteği.Dm atılsaydı ilk dm atacaktım ama özel mesaj… Read more »

art of mass
Guest
art of mass

ayrıldıktan sonra 2-3 ay rahip moduna girmek istiyorum her anlamda,çünkü hiçbir şey yapasım gelmiyor ağır bi karardı,no contact uyguluyorum ama bi beklentim yok açıkcası.Kızlara yürümek içimden gelmiyor,2-3 ay sağlık,vücut,kariyer anlamında kendimi kapamak istiyorum sanırım biraz yalnız kalmaya ihtiyacım var.Ayrılıktan sonra kendimde eksik gördüğüm bir çok konu keşfettim bunların üzerine gitmek istiyorum.Umarım her şey güzel olur,aldığı karar belkide hayırlıydı diye düşünüyorum çünkü bir adım geriye gidip düşündüğüm zaman bana iyi tahammül etmiş.Belki de böyle hayırlısı oldu diye düşünüyorum,bunu mesaj olarak alıyorum kendime.Umarım her şey güzel olur çünkü bazen çok acıtıyor.Ne dersin mahmut abi 2-3 ay kendimi izole etmek kötü bi fikir… Read more »

Soma
Guest
Soma

Merhabalar, yazı için çok teşekkürler. Geçenlerde canım sıkıldı azıcık oyun gireyim dedim. Oyun oynarken 1 yıl önce ilişkimiz bitmiş ve toplamda 1.5 yıl beraberliğimiz olan eski sevgilimi de çevrimiçi gördüm. Aslında her yerden engellemiştim ama ne alakaysa burada kalmış. Görünce bir şey yapmadım elbette ama bana oyun daveti attı ve ben de şaşırarak kabul ettim. Oyun boyunca sessiz kaldım ve tek kelime etmedim, o konuşup durdu. Oyun sonu teşekkür etti ve denk geldikçe oynarız deyip gitti. Bu olay kafamı karıştırdı. Kendisi beni terk etmişti (Ayrılık sebebi uzak mesafeye dayanamamaktı.) Fakat hiçbir şey olmamış gibi davrandı. Sanırım şu an içinde hiçbir… Read more »

kralex
Guest
kralex

Abi uzun süreli biten ilişki sonrası 3-4 ay sonra yine ilişki öneriyor gibi olmuş ama aslında tabak çevirmeden bahsediyorsun sanırım. Görüşüp vakit geçirmek falan yani. Duygusal çok fazla bağ olmadan. Zaten tekrardan güzel bir ilişkiye denk gelmek 1-1,5 sene sürüyor demiştin. O 1-1,5 senede o güzel ilişkiyi aramakla geçiyor sayılıyor yani. Doğru mu anladım bilmiyorum. 24 yaşındayım 2,5 semelik ilişkim 1 ay önce bitti. Şu an farklı kızlarla etkileşim kurmaya çalışıyorum instagram bumble tinder gibi uygulamalarla. Bir yanlış var mı durumda?

Kaplan
Guest
Kaplan

Abi internette ve genel olarak ortamlarda aile baskısından kurtulmak için evlenen kızlar hakkında çok söylenti var, benim nişanlımda da bunu seziyor gibiyim.
Daha rahat olmak kendi evinde istediği gibi takılmak baskıcı aileden kurtulmak istiyor bence ama bunu nasıl kesin, ve net olarak anlarım?