En iyi ek iş fikirleri, en iyi ek gelir tavsiyesi

Yaptığım görüşmelerde birçok erkeğin ek gelir elde etmek için online satış, YouTube kanalı gibi işlerle uğraştıklarını görüyorum. Bazıları da gündüz işlerinin yanında geceleri başka firmalara yarı zamanlı işler yapıyorlar. Örneğin yazılım sektöründe çalışan birçok arkadaş bu şekilde ek para kazanıyorlar.

Benim gördüğüm, hemen hemen herkesin aklında ya borsa al sat gibi işler var ya da insanlar daha çok, Amazon’dan satış yapmak gibi işlere girmek var.

Benim tavsiyem biraz farklı. Diyelim ki ayda 40 bin TL ek gelir elde etmek istiyorsunuz. Genel olarak iki şekilde para kazanırsınız: Ürün satarak ya da servis satarak. Para kazanmak için asıl yapmanız gereken, ürün ya da servis olsun, karşılığını ödeyebilecek müşterilere, bir değer sağlamak. Para, değer alışverişi için kullanılan bir aracı sadece. Yani ayda 40 Bin Lira kazanmak için, ayda 40 Bin Liralık değer yaratmanız ve bu değere ihtiyacı olan ve karşılığını ödeyebilecek müşteri bulmanız lazım.

Çoğu insan, müşteri olarak şahısları düşünüyorlar ve her birine 200 TL değer sağlayarak 200 tane müşteri bulmaya çalışıyorlar. Fakat şahısların ödeme kapasitesi sınırlıdır. Ödeme kapasitesi yüksek şahıs sayısı da azdır. Örneğin 20,000 TL değer sağlayacağınız 2 şahıs bulmanız zordur.

Bir ürüne ya da servise kim 20 bin TL verir diyorsanız, sadece B2C (Business to Customer yani Şirketin bireylere satışı) şeklinde düşünüyorsunuz. 20 bin TL bireyler için büyük para ama çoğu işletme için üstünde düşünülecek bir miktar değil. Yani B2B (Business to Business, Şirketten Şirkete) satış, ek gelir için en iyi iş modeli. Bu tabii 10 bin X 4 de olur, iki ayda 3 tane 30 bin de olur.

ABD’de Amazon’da kozmetik mi satsam yoksa elektronik mi satsam, YouTube kanalı açsam üyelik mi satsam diye düşünmeden önce, büyük ya da küçük işletmelerin ihtiyacı olan ve benim de yapabileceğim ya da öğrenebileceğim bir servis var mı diye düşünün. Örneğin B2C bir ürün için online pazarlama, sosyal medya pazarlama yapacağıma, ürünü veya servisi olan ama online pazarlaması olmayan firmalara (çiçekçi olur, dişçi olur) sosyal medya yöneticiliği servisi satabilir miyim diye düşünün. Mesela İngilizce biliyorsanız yapmanız gereken tek şey, Google Maps ile ABD’de işletmelere bakıp bu servisi sunmak. Bilmiyorsanız bile, Türkiye’de müşteri olarak küçük işletmeleri bile hedefe alsanız, bu işletmelerin bireylere göre çok yüksek olan miktarlara küçük miktarlar olarak bakmaları çok olası.

Kim sizden neyi niye alsın? Eğer bir alanda 9-5 iş olarak tecrübeniz varsa alırlar. Benim bir arkadaşım örneğin oturdu Microsoft Power BI diye bir uygulamayı öğrendi, zaten o alanda 20 sene geçmişi var ve sonra İngiltere’de bile bunun bir günlük eğitimini sattı. Başka biri uzmanı olduğu pazarda satış danışmanlığı verdi ki mesela bir müşterisinden bir ara ayda 2500 Dolar kazanıyordu.

Ama ya bir tecrübeniz yoksa? Mesela öğrenci adamdan neden alsınlar? Bir iki referans yoksa almazlar doğru. Bu nedenle ilk bir iki işinizi bedava yapmanız ve bunlarda iyi iş çıkarmanız gerekecek. O kadar iyi iş çıkarmalısınız ki, adamlar sizden bu servisi bedava aldıklarına utanıp size çok iyi bir referans versinler. Bir iki referanstan sonra da zaten genellikle yolunuz açılır.

Bu pasif bir gelir değil. Ama bireylere online ürün ya da servis satışı yapmanız, bir Youtube kanalı yürütmeniz de pasif bir gelir değil. Fakat şirketlere değer katabilecek bir fikriniz varsa, bunu yüksek birim fiyatlara daha az sayıda şirkete satmak, çok sayıda bireye daha düşük birim fiyatla ürün veya servis satmaktan çok daha verimli. Bunun yanında eğer yüksek birim fiyatlara şirketlere servis satabilirseniz, zaman içinde asıl işi yapacak insanlar kiralamanız ve işi yarı pasif hale getirmeniz de mümkün. Bir şirkete ulaşmak, onları ikna etmek, vs. gibi faaliyetler, katma değeri yüksek ve belli bir tecrübe gerektiren faaliyetler. İşleri pasladığınız bireyler tabii ki sizden müşteri çalıp kendi yollarına bakabilirler ama referanslar sizin referanslarınız, yeni müşteri bulma kabiliyeti sizin kabiliyetiniz.

Diliniz yoksa bu işi Türkiye’de yaparsınız. Ama diliniz varsa size tavsiyem ABD ve Avrupa’yı hedeflemeniz. Yıllardır Asya pazarında gördüğüm bir şey var. Ürünlerini kullandığım çoğu yazılım şirketin cirolarına baktığımda hemen hemen hep aynı oranlar var: cironun %40’ı Kuzey Amerika’dan, %30 Avrupa’dan, %10 kadarı eğer hedeflerinde ise Japonya ve Kore’den ve kalan %20’si de dünyanın geri kalanından geliyor. Oranlar tabii ki değişir ama aslan payı her zaman ABD + Kanada, sonra da Avrupa.

Bu arada benim gözlemlediğim, ek gelir olmaktan çıkıp asıl işiniz olmaya en yatkın ek işler, B2B işler. Yani bu işi iyi yaparsanız, bu işi tam zamanlı olarak, hayatınızı kazandığınız iş haline getirebilmeniz, şirketleşebilmeniz ve hatta sonra satabilmeniz, B2C işlere göre daha kolay.

B2C işleri boşverin demiyorum ama konuştuğum çoğu insanın, B2B işleri aklına bile getirmediğini, bunu konuştuğumuzda ise yine birçoğunun böyle bir işi yapabileceğini görüyorum. Müşteri deyince, iş deyince, satış deyince sadece bireyleri düşünmeyin. Şirketlere daha büyük oynayabilirsiniz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

12
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.

avatar
6 Comment threads
6 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
LordberPazar ProblemliLumenflowerHuntsmanMahmut Abi Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
palmisland
Guest
palmisland

Abi selam, ben bilgisayar mühendisliğinden geçen hafta mezun olmuş, büyük bir bankanın IT iştirakinde de 2 yıldır iş analisti olarak çalışan biriyim. Daha önce de bir dönem Almanya’da üniversite okuduğumu gören insanlar birkaç şey danışmak için bana yazmıştı ve dediğin gibi referans olması adına ücretsiz yardımcı olmuştum. Fakat benim durumum ve isteklerim biraz farklı. Bir süredir Dubai ya da Abu Dabi’de çalışmak istiyorum fakat 2 yıl (o da yarı zamanlı) tecrübe ile bulamıyorum. LinkedIn’den yazdığım insanlardan da dönüş alamıyorum. O taraflarda da neredeyse hiç Network’üm yok. Sen bana ne tavsiye ederdin? 23 yaşında benim durumumda olsan nasıl bir yol izlerdin?

Saygılarımla

Adas
Guest
Adas

Yaş daha 19 öğrenmemizi tavsiye ettiğin bir hizmet ya da beceri var mı(yazidakiler dışında) ? Senin fikrini merak ettim

Krazi
Guest
Krazi

Sitenin belki de en faydalı yazısı olmuş Mahmut Abi. Hayatımda ilk yan işime, 6 sene kadar önce daha yeni bir mezunken Sanayi Sitelerine girip kapı kapı dolaşıp; neredeyse “emmi gel size internet sitesi yapalım, online satış kanallarına sokalım, logo üretelim, pazarlayalım, en kötü Google Maps’te yerinizi işaretleyelim vs.” ile başlamıştım. 1-2 başarılı müşteriden sonra portföy oluşuyor ve sanayi sitesindeki diğer esnaflar size gelmeye başlıyor… Bu işi büyüttüm ve otomatikleştirdim; şu an hiç fena getirisi olmayan, küçük bir ofiste 6 çalışanı olan ve 2 haftada bir kontrole gittiğim yan bir işe döndü. Bu arada ne yazılımcıyım ne de satış bilgim vardı… Read more »

Lordber
Guest

Hocam merhaba, ben bir ilaç firmasında grafik tasarımcıyım geçtiğimiz aylarda ek gelir adına dükkanları kapı kapı gezerek iş bağladım fakat 100 kapı gezdiysem 2 iş bağlayabildim. Maalesef ki bazı işletmeler kapıdan bile kovduğu oldu. Bana farklı bir önerin var mı? Freelancer sitelerinden de onca kişi arasından iş almak zorlaşıyor. Telefon ile aramalara mı dönsem diyorum fakat yüz yüze olmadığı için insan tedirgin oluyor veya kimisi dolandırıcı sanıyor. Bir önerin var mı? İşletmeleri listeleyip mesajla bir görüşme toplantısı ayarlamak istediğimi falan mı söylesem? Şimdiden teşekkür ederim.

Terminus
Guest
Terminus

abi üniversite sınavına hazırlanmaktayım ve spor beslenme kitap vs ayda 2000 – 3000 tl giderim var, para kazanma işini salıp sadece sınava mı odaklanayım, yoksa bir yandan günün birkaç saatini ayırıp bu tür işlere mi girişmem uzun vadede daha mı iyi olur? Sen 18 yaşında böyle bir genç olsan ne yapardın? (okula gitmiyorum)

Huntsman
Guest
Huntsman

İnternet üzerinden 2. el alışveriş için her gün binlerce satılık ilan dönüyor ve bunların çoğu, kenarda köşede duracağına nakite dönüştüreyim mantığıyla ihtiyaç fazlası ürünlerden oluşuyor. Ben iyi pazarlık yaparım, pazarlamam iyidir diyenlerin bu alana bir şans vermesi iyi olur. Amaç al-sat yaparak parayla para kazanmak. Tabii burada iyi pazar araştırması önemli, çünkü hangi kategorideki ürünler en çok hızlı el değiştiriyor ve kar oranı yüksek bunların tespiti yapılması lazım. Taş attın kolun mu yoruldu derler ya, akşamları iş çıkışı instagramda, youtubeda vakit öldüreceğinize, sahibinden veya letgoya göz atmaktan bir şey kaybetmezsiniz. Siz sabırsız veya ticaret bilmeyen satıcıdan alıp, üstüne ekleyerek tekrar… Read more »

Lumenflower
Guest
Lumenflower

Bit pazarından al sahibindende sat

Pazar Problemli
Guest
Pazar Problemli

SMMA Türkiye’de düzgün işlemiyor maalesef eğer hizmetini sunduğun işletmeye para kazandırmazsan direkt dolandırıcı damgası yiyorsun. Tavsiyem kesinlikle yurtdışı denemeniz.