Narsist sevgili ile ilişki bittikten sonra alacağınız 10 ders

Bu bölümde, bir narsist ile ilişkiniz bittikten sonra öğreneceğiniz derslerden bahsedeceğiz. Burada “bittikten” kelimesini göreceli kullanmak gerekiyor zira bir narsist genellikle sizin gerektiğinde kanınızı emmek üzere ikincil yakıt kaynağı olarak, siz buna izin verdiğiniz sürece ara ara dürter. Bölümün sonunda size, bir daha narsist istismar kurbanı olmamanız için almanız gereken en önemli dersi söyleyeceğim.

#1 – Bir narsist ile ilişkiniz bittikten sonra, narsistin sevgisinin yüzeysel, alışverişe dayalı ve koşullu olduğunu öğreneceksiniz. Aşk, sevgi sandığınız şeyin, narsist ile olan ilişkide çok daha farklı bir şey olduğunun farkına varacaksınız.

Narsist partnerler “sevgilerini”, genellikle oldukça gerçek görünen bir şekilde dışa vururlar ama sevgileri aslında oldukça yüzeysel ve alışverişe dayalı bir sevgidir, sizin ona ne sağlayacağınıza bağlı olarak koşulludur. Bu sağlayacaklarınız hayranlık olabilir, para olabilir, seks ya da başka şeyler olabilir.

Narsist ile ilişkinizde, otantik ve karşılıklı bir bağ olmadığını, aldığınız sevginin her zaman belli koşullar, narsistin belli ihtiyaçları karşılandığında verildiğini anlayacaksınız. Bu koşulları ve ihtiyaçları sağlamadığınız zamanlarda, sevginin geri çekildiğini, cezalandırıldığınızı ve çöpe atıldığınızı fark edeceksiniz. Eninde sonunda, aldığınız duygusal tepkilerin narsistin ihtiyaçları, çıkarları ve kontrolü elinde tutma arzusu temelli olduklarını, sevgi ile alakalı olmadıklarını göreceksiniz.

#2 – Birçok yalanının, hilesinin farkına varacaksınız. Narsistin sahtekarlığının ve hilebazlığının ne kadar derin olduğunu görmek size acı verebilen bir uyanıştır. Narsistler manipülasyonda ve hilede ustadırlar. İlişki bittikten sonra uyanmaya başlarsınız ve karşınızda gördüğünüz şeyin bir maske olduğunu anlamaya başlarsınız. Kim oldukları ile ilgili, geçmişleri, geçmiş ilişkileri, cinsel aktiviteleri, finansal durumları ile ilgili ufak tefek uydurma şeylerden, çok ciddi kandırmalara uzanan bir yelpazede birçok yalan yakalarsınız.

Bu uyanış sizin dengenizi bozabilir ve size hasar verebilir zira size, gerçekliğinizin ne kadar da çok eğilip büküldüğünü gösterebilir.

#3 – Sizi bir başkası ile değiştirmenin ne kadar da kolay olduğunu göreceksiniz. Bu insanın bir başkasına çok hızlı ve kolay bir şekilde geçtiğini görmek oldukça kalp kırıcı bir deneyim olabilir. Ama narsist zaten size hiçbir zaman bağlı değildi, gerçek bir duygusal yatırım hiç yapmadı. Tüm gördüğünüz şeyler, sizi kendisine bağımlı kılmak ve bu sayede kullanmak için yaptığı yüzeysel bir aşk bombardımanı idi.

Narsistler, sürekli olarak hayranlık duyulmaya ve kontrolü ellerinde tutmaya muhtaçtırlar. Bu da onları, ilişki eskisi kadar tatmin edici olmadığında, partnerleri artık kontrol edilemez hale geldiklerinde ya da çok zor kontrol edilebilir hale geldiklerinde, sürekli olarak yeni kanı emilecek kurban aramaya iter. Günümüz sosyal medya ve dating uygulamaları çağında, genellikle sınırsız sayıda emilecek kan kaynağına ulaşabilirler.

Narsist sizi çok kısa sürede bırakıp başkasına koşarak, size kendileri için nasıl da kullan-at biri oldunuzu gösterirler.

#4 – İlişkiden önce muhtemelen, narsizmin gerçekten ne içerdiğini tam olarak bilmiyordunuz. Eğer narsizm konusunda bir fikriniz varsa bile bunu sadece aşırı kendine güvenen, sürekli böbürlenen ve hayran olunmayı isteyen, büyüklenmeci narsist olarak biliyordunuz. Kırılgan narsizm ya da bu ruh bozukluğunun karmaşıklığı hakkında bir fikriniz yoktu. Narsistin üzerinize salacağı psikolojik manipülasyon ve istismar taktiklerini bilmiyordunuz. Narsistin ne olduğu, neler yaptığı konusunda aldığınız ders, size hiç görmeseydim keşke dediğiniz yepyeni bir dünya açtı.

#5 – Narsistin değişmeyeceğini, narsisti hayatınızdan tamamen atmanız gerektiğini öğreneceksiniz.

#6 – İlişki bittikten sonra narsiste izin verirseniz, sizi arkadaşlarınız ya da aileniz üzerinden manipüle etmeye çalışabilir. Sizi bir engelleyip bir engeli açarak, rastgele mesaj atarak, sosyal medyada şifreli ya da bazen bariz gönderiler yaparak, ilginizi çekmeye, sizi duygusal davranacak şekilde tahrik etmeye çalışabilir.

Bu insanın sosyal medyasına bakma, ne yapmaya çalıştıklarını görmeye çalışma arzunuza karşı koyun. Ondan, arkadaşlarınız üzerinden haber alma isteğine karşı koyun. “Ne yaptığı, benim için ne söylediği benim derdim değil” sloganı ile yaşayın. Eğer ne yaptığını, sizin için ne söylediğini kendi derdiniz yaparsanız, bu kişiye psikolojik olarak mahkum kalmaya, daha fazla istismar edilmeye devam edersiniz.

#7 – Çok fazla sayıda gaslighting manipülasyonuna maruz kaldığınızı fark edeceksiniz. Algınızın, duygularınızın ve yargılarınızın geçersiz sayıldığını göreceksiniz. Belki bunu ilişki sırasında da görebiliyordunuz ama sizi seven birinin size bunu yapabileceğine inanmıyordunuz.

Bu kişiden uzaklaştığınızda, ilişki süresince duygularınızın, düşüncelerinizin, anılarınızın ve yargılarınızın altlarının sürekli olarak oyulduğunu, güvenilirliğinizin ve değerlerinizin sürekli olarak sorgulandığını göreceksiniz. Umulan odur ki, bu deneyimden sonra, bir şeylerin yanlış gittiğine dair hislerinize güvenmeyi öğrenirsiniz. Sizi rahatsız eden davranışlar gördüğünüzde bunları görmezden gelmemeyi, karşınızdakine saygılı ama kararlı bir şekilde söylemeyi öğrenirsiniz. Bir daha böyle bir şey olduğunda ve siz bunu partnerinize söylediğinizde, tepkisine ya da reaksiyonuna çok dikkat edin. Hemen savunma pozisyonuna mı atlıyor? Olgunluktan uzak ve dürtüsel reaksiyon mu gösteriyor? Eğer öyleyse, durumu ciddi bir şekilde yeniden gözden geçirin ve açık sınırlar çizin.

#8 – Narsist ile ilişkinizde, kendinizle ilgili çok şey öğrenirsiniz. Bu ilişkide muhtemelen Gölge tarafınızla karşılaşırsınız. Narsist sizin güvensizliklerinizi, duygusal tetiklenmelerinizi, psikolojik zayıflıklarınızı dürttükçe, karakterinizin daha karanlık tarafınızla karşılaşırsınız

Narsist ile ilişkinin faydalarından birisi, bittiğinde Pandora’nın kutusunu açması ve sizi birçok cevaplanmamış soru ile başbaşa bırakmasıdır. Önce onlarla ilgili sorular, sonra da sizinle ilgili sorular. Kaybolmuş ve kafası feci şekilde karışmış bir duruma düşebilirsiniz ve bu nedenle de benliğinizi yeniden inşaa etmek için, öz gelişimden ve içgözlemden başka şansınız kalmaz. Bu, kendiniz hakkında derin düşünce, analiz ve kendinizi dönüştürmek için bir fırsattır.

Narsist ile ayrılık sonrası süreçte, korkularınızla, bağımlılıklarınız ile, özdeğeriniz ya da değersizliğiniz ile ama aynı zamanda sağlıksız davranış ve duruşlarınızla karşı karşıya gelip onlara meydan okumanız gerekecek.

#9 –  Narsist ile ilişkinizden sonra bu konuda muhtemelen tonla araştırma yapacaksınız ve narsistin psikolojik zayıflıklarınızı nasıl sömürdüğünü ve size karşı silah olarak kullandığını derin bir şekilde kavrayacaksınız. Sizin korkularınızı, güvensizliklerinizi, geçmiş travmalarınızı ve kendinizle ilgili şüphelerinizi manipüle etmek için birçok yolu kullandığını anlayacaksınız.

Narsistin başlangıçta sizi nasıl da onay ve ilgi seline boğduğunu ve sonra da bunları stratejik olarak birden bire nasıl çektiğini anlayacaksınız. Daha sonra, sizin narsistin ihtiyaçlarını karşılamak için kendinizi ispatlamak için yırtınıp durduğunuz değer verme – değersizleştirme toksik döngüsünü sürekli hareket halinde tuttuğunu göreceksiniz.

#10 – Kendinizi manipülasyon ve istismardan korumak için güçlü sınırlar koymanın ve korumanın önemini anlayacaksınız. Ama narsist sürekli olarak sizin sınırlarınızı delmeye çalışacak ve ne kadarının yanına kalacağını sürekli olarak test edecek.

Partnerinizle neye tolerans gösterip neye göstermeyeceğiniz konusunda sağlam durmanız gerekli. Bir insan sizin sınırlarınıza saygı duymuyorsa, bu konuda ne yapacağınıza  karar vermeniz gerekecek.

Bana göre, bir insanla romantik ilişkinizde açık açık sınırlar koymanız ve sürekli olarak bu sınırları korumanız gerekiyorsa, değer ve ihtiyaçlarınızın bu insanla uyumsuz olduğunun en kısa sürede farkına varmanız ve bu konuda ne yapacağınızı düşünmeniz gerekli.

Şimdi ileride yeniden bir narsist ile ilişkiye girmemek için öğrenmeniz gereken en önemli şeyi söyleyeceğim. Narsist istismara uğramak istemiyorsanız, kimsenin aşk bombardımanını kabul etmeyin! Çünkü bir kez bir insana bağımlı oldunuz mu, bu insan sizin üzerinizde çok daha fazla kontrol sahibi olur.

Narsist partner konusunda hiçbir şey öğrenmediyseniz bile, en azından aşk bombardımanının (love bombing) sizi manipüle ve kontrol etmek için tasarlanmış bir taktik olduğunu öğrenin.

Narsistin toksik manipülasyon ve kandırma ağına bir kez düştünüz mü, oradan çıkış yolunu bulmanız gerçekten çok zor. Eğer şu an bu durumdaysanız, bir ruh sağlığı uzmanına ulaşın ve yardım alın.

Toksik ilişkiler konusunda Toksik İlişkiler Rehberi kitabımıza bakabilirsiniz. İlişki sorunlarınız konusunda tavsiye için Mahmut Abi ile görüşme yapabilirsiniz. Patreon kanalımızda yayınlarımız ve üyeler ile sohbet alanımız mevcut.

Çeviri kaynak: 10 Key Lessons After Being Discarded by A Narcissist

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

17
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.

avatar
8 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
darkvibesWitcherMahmut AbiFukuuruDolarGibiErkek Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
YeniCentilmen8899
Guest
YeniCentilmen8899

Bir erkeğin bir kadını başta gerçekten çok sevmesi ve ona bunu hissettirmesi ancak zaman içinde çeşitli nedenlerden dolayı ondan soğuyup ilgisini azaltması ve günü geldiğinde ilişkiyi bitirmesi de böyle bir narsist şema çerçevesinde mi değerlendirilecek?

DolarGibiErkek
Guest
DolarGibiErkek

Harika bir yazı olmuş. Böyle biriyle 5 ay ilişkim oldu. Kendini başta normal biri gibi tanıtmasına rağmen ben de kırmızı bayrakları biraz görmezden gelmem neticesinde istismar etmeye çalıştı. Lovebombing sonra gaslighting sürecinde çeşitli talepleri oldu. Çeşitli manipülasyonlar yaptı. Ama bunları yemedim ve taleplerini karşılamadım (bunların çoğu maddi talep) sonra aniden ilişkiyi bitirip başka bir kurbana gitti. Tabi ben sonradan anladım nasıl bi tip olduğunu. Şimdi Mahmut abi benden herhangi bir şey alamadı (zamanım ve duygusal istismarım dışında) Yine de bu Narsist kazanmış mı oluyor? Benim tabi posam çıktı. Ama hiç belli etmedim kendisine.

Lacrymosa
Guest
Lacrymosa

35 yaşımdayım Narsist bir sevgilimden sonra ne oluyoruz diye araştırıp 32 yaşımda kırmızı hapa denk geldim eski sevgilimin narsist olduğunu anladım en tehlikeli insan grubudur bu yazı da diğer yazılar gibi çok değerli bir yazıdır ama en beğendiğim yazı oldu

Bashta
Guest
Bashta

Abi selamlar, ayrılıktan sonra peşinde koştuğum hatun(yanlış) buluşma isteğimi “Dışarda o*ospu gibi dolaşıyorsun, gelip benle görüşmek istiyorsun.Samimiyetsiz geliyor” gibi cümlelerle bir kaç kez reddetti. O*ospu gibi dolaşıyorsundan kastı instagram üzerinden kadınlarla takipleşmem. Çoğuda kendisinin ilişki sırasında çıkardığı arkadaşlarım. Kendisi beni sosyal medyadan engellemiş olmasına rağmen takıntılı bir şekilde fake hesaptan izlemiş. Bunu fark ettiğimi söyleyince de fark edeceğini biliyordum zaten dedi. O hesapla ilişki sırasında takip atarak beni yemlemeye çalışmıştı. Hatta takipleştiğim bir hatunun aynı havuzdan aynı gün içinde hikaye paylaştığı için orda tanıştığımızı bile biliyordu. “Havuzda ki kimdi o da mı arkadaşın?” gibi yüzüme vurdu. Kızın kullanıcı adına kadar… Read more »

Fukuuru
Guest
Fukuuru

19 Yaşındayım, ilk ilişkim bu tarz bir kadınla sanaldan oldu. Sanaldan olmasına rağmen ve büyük ihtimal ilk defa bir kadınla etkileşime girilmesinden dolayı kendimi tamamen salmamın etkisiyle fena bir duygusal yatırım yaptım. Hala bile etkilerini görüyorum, bazen içgüdüsel olarak özlüyorum ama zihnimle bu tarz hareketlere orta parmağımı gösteriyorum ve Kırmızı hap mentalitesini oturtmaya çalışıyorum. Pandoranın kutusu açılıyor ve kendinizi baştan aşağı inşa ediyorsunuz yazılmış yazı da. Bu çok doğru zira benim çoğu fikrim, çoğu düşüncem kırmızı hap sayesinde değişti ve özbenliğimin, özdeğerimin bu kadından sağlanmadığını, kendi içimden geldiği düşüncesini oturttum. Aşırı takıntımı büyük ölçüde hallettim. Kendimi baştan aşağı inşa ediyorum.

Witcher
Guest
Witcher

bu yazıyla narsist olanın ben olduğumu öğrendim ve geçmiş ilişkilerimi göz önüne alınca çok büyük bir vicdan azabı duyuyorum ve çok üzülüyorum çünkü kendimi duygularını kontrol edemeyen ama iyi biri sanırdım. Değişmek mümkün değil mi benim için? ben kötü biri olmak istemiyorum

darkvibes
Guest
darkvibes

Bende böyle birini 2 ay önce terk ettim, ilişkiye başlamadan önce 6 tane kırmızı alarmları ve aşk bomb. İle kapılmam diyerek 5 sene’dir site okuyucusu ve uzun ilişki tecrübem var diye ilişkiye başlayarak mahmut abiye danışmıştım yorumuma başka bir başlık’da ne kadar erime vb. Tavsiyeler verse’de kapıldığımı fark ettim 3 ay sürdü son 10 gün yazı’da dediği gibi birden ilgi geri çekildi fark ettim bende taktikle yaklaşmak istedim ama çok sürmedi kendimi yoramazdım ona karşı içim’de saygılı gerçekten bir sevgi özlem olduğunu hissettim savaşmak istemedim terk ettim 1 hafta kendimle başbaşa kalıp özüme döndüm tekrar piyasadayım birileriyle görüşüyorum düzgün birisiyle… Read more »

Bashta
Guest
Bashta

4 aylık bir ilişkim vardı. 1 ayı hastanedeydim ciddi bir operasyon geçirdim. Hastaneden sonra maddi ve psikolojik çöküntüm sebebiyle iki ay daha devam ettirebilsemde, en son hatun ben uyurken telefonumu karıştırıp önüme bahane olarak bir mesaj koyup, terk etti. (aldatma vs değil, ailevi bir olay) Eski sevgilimle ayrıldıktan iki ay sonra beraber iki gün geçirdik. Ben peşinden koştum bu sırada. İki günde fiziksel ve duygusal olarak çok keyifli geçti. Ancak ben buluşmadan önce “x kişisini unutamadığına dair şüphem vardı, o yüzden sana kendimi çok kaptırmak istemedim.” dedim. O da “yara bandı mı sandın kendini? kafanda kurmuşsun. zamanında bir takıntıydı bitti… Read more »