Jordan Peterson Türkçe – Sosyal kaygı ile başa çıkma

Diyelim ki sosyal kaygı bozukluğunuz var. Peki, sosyal kaygınız varken ne olur.

Bir partiye gidersiniz ve kalbiniz küt küt atıyordur.

Neden?

Çünkü parti bir “canavardır”.

Peki neden (bir canavardır)?

Zira sizi yargılıyor! Ve sizi egemenlik hiyerarşisinde aşağıya koyuyor.

Negatif yargının anlamı budur. Ve bu da sizin cinsel başarınızı etkiliyor.

Bu demek ki kısmen doğanın kendisi tarafından değerlendiriliyorsunuz.

Yani o sosyal duruma girdiğinizde, kaosun ejderhası ile yüzyüze geliyorsunuz.

Peki siz ne yapıyorsunuz?

Böyle eğiliyorsunuz, omuzlarınızı düşürüyorsunuz.

Bu da düşük egemenlik (dominance) demek. Ben tehdit değilim duruşu.

Bu şekilde hayatta pek bir yol alamasınız ama bir tiranla karşı karşıya geldiğinizde yapılması mantıklı olan şey böyle durmaktır. Eğik durup “ben tehdit değilim (bana saldırma)” sinyali vermek. (Zorba) krala dimdik baktığın anda ölürsün.

“Tehdit değilim, bak öne eğik duruyorum”.

Dışarda bu olurken içinizde ne oluyor?

Sürekli olarak “insanlar benim hakkında ne düşünüyor” diye düşünüyorsunuz.

“Aptal görünüyor muyum?” “Gülünç görünüyor muyum?” “Çok tuhafım.” “Burada olmaktan nefret ediyorum.” “Off, çok terliyim.”

Bunların hepsi içselleştirilmiş. Ve hepsi benliğe odaklı.

Gözler çalışmıyor (dışarı bakmıyorlar).

Peki böyle insanlara ne tavsiye edebilirsiniz?

Kendin hakkında düşünmeyi bırak diyemezsin zira bırakamazlar. Beyaz fil hakkında düşünme dediğinde onu düşünmeye başlarlar. Birine bir şeyi düşünme diyemezsin zira bunu dediğinde bir döngüye kapılıp giderler.

Sosyal kaygısı olan insanlara şunu dersin : Diğer insanlara bak! Onlara bak!

Değil mi? Neden?

Çünkü onlara bakarsan ne düşündüklerini görebilirsin.

Eğer sosyalleşmekte gerçekten berbat değilseniz … ki bazı insanlar böyleler yani sosyal yetenekleri sıfır. Bu insanların bir partiye gitmeme sebepleri daha kendilerini nasıl tanıtacaklarını bile bilememeleri. Onlara kimse nasıl davranmaları gerektiğini öğretmemiş. Bu insanlar davranışsal terapi için çok uyun adaylar. Bu adamlara adım adım sosyal kabul için gerekli basamakları gösterebilirsin.

Ama çoğu insan böyle değil. Aslında sosyal kabiliyetleri var. İçe dönük ve yüksek kaygıya sahip insanlar olsalar bile biri ile yüz yüze konuşabilirler.

Neden?

Zira yüz yüze konuşmada o insana bakarlar.

Bir gruba konuşurken yapmanız gereken şeylerden biri de bu. Asla insanlara konuşmayın! “İnsanlar” (soyut bir şey), gerçekte insanlar diye bir şey yok. Bireylere konuşun. Ve onlar size tüm grubu yansıtırlar. (Belli bir anda) bir kişiye bakarsın ve baktığın kişi sana grubun düşüncesini yansıtır.

Kendinizi dışarda birine odakladığınızda ilginizi dışarı odaklıyorsunuz. İlginizi dışarı itmek için gözlerinizi kullanın.

Çevrenizi izlemeye başlarsanız tüm otomatik mekanizmalar devreye girerler.

Ve tuhaf görünmeyi bırakırsınız. Zira konuşurken yere bakıyorsam sizin ne yapacağınızı bilemem ve konuşma parça parça olur. Bir parça çalarken yanlış notalara basmak gibi.

Bu yüzden birçok mitolojide göz piramidin üstündedir. Tüm egemenlik hiyerarşilerinde kazanmanı sağlayan şey “gözdür”. Dikkatini dışarda olana ver. Bu kritik bir problem.

Mısırlıların Horusa tapmasının nedeni bu. Horus’un Sirus’u kurtarabilmesi de bu nedenle:  dikkat verebilme kabiliyeti.

En çok neye dikkat edersiniz?

Beyninizin sol lobunun anormallik diye işaretlediği şeye. Bu sizin dikkatinizi çeker. “Bu işte bir terslik var” gibi, “ona bakmıyorum”.

YANLIŞ!

Asıl bakman gereken şey o! Yolunda gitmeyen şey. Ona bakman lazım.

Tamam bu sizi yiyebilecek korkunç canavar olabilir ama aynı zamanda tüm ihtiyacınız olan bilgiler de orada.

Örneğin bu nedenle düşmanlarınızla tartışmak önemlidir. Zira onlar size sizin bilmediğiniz şeyler söyleyeceklerdir. Ve bu da harika bir şey zira siz onları bilmiyorsanız o kadar da zeki değilsiniz, değil mi?

Bazen istemediğin yerlere gidersin ama bilmen gereken şey oradadır. Düşmanın sana neden aptalın teki olduğunu söyler … Tabii gerçek olmayan bir sürü şey de söyleyecektir. Ama tek bir doğru söylese yeter. “Teşekkürler adamım, sayende şimdi bunu görebildiğime göre bunu düzeltmek için çalışabilirim. (Sayende) bunu daha fazla taşımak zorunda değilim.”

Bu nedenle korkunç canavar aynı zamanda altının sahibidir. O, size duymak istemediğiniz mesajı ileten kişidir.

Tamam bu zor. Çok zor. Ama zor olması önemli değil. Hayat zordur.

Video JBP Türkçe kanalında yayınlanmıştır.

Jordan Peterson Türkçe Kitap

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

87
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
21 Comment threads
66 Thread replies
8 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
42 Comment authors
kayzerInariusemirThe Troopertate Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Alwuhush
Guest
Alwuhush

Bu dünyanın en kötü hastalıklarından biri,kurtulamıyorsunuz resmen. Psikiyatriye gittim 6 ay boyunca düzenli ilaç kullandım, yüzde 20 düzelme dışında hiçbir şey yok. En kötüsü de, size yardım edebilecek birisi yok, bu bataklıktan siz kendiniz çıkmak zorundasınız.

Koz
Guest
Koz

@Alwuhush;
Merak ettiğim için soruyorum, sosyal kaygıya sahip birisi olarak hayatın nasıl geçiyor ? neler yaşıyorsun ? detaylıca anlatabilir misin acaba ?

kayzer
Guest
kayzer

sürekli evde oluyorsun, şizofren oluyorsun ve kafayı yiyorsun

Arple
Guest
Arple

Çözüm önerisi çok karmaşık ve anlaşılmaz olmuş. Bu durumdan gerçekten anlayan biri veya tecrübeli biri yardımcı olursa çok faydalı olur. 1.5 yıldır sosyal fobimi yenmeye çalışıyorum. Biraz ilerleyebildim ama bir yerden sonra tıkanıyorum. Hap tedavisi almak da istemiyorum. O yüzden ciddi tavsiyeye ihtiyacım var.

Koz
Guest
Koz

@Arple;
Sana da sormak istiyorum, ve nedenim sadece merakım. Maalesef ki bu konu da bir şey diyebilecek ve tavsiyelerde bulunabilecek birisi değilim, bunu peşinen söyleyeyim.

Sosyal Fobi ile, Sosyal kaygı ile yaşayan birisi olarak;
Hayatın nasıl geçiyor ? Örneğin, son 1 ayının nasıl geçtiğini düşünüp anlatabilir misin ?
Neler yaşıyorsun ? Yaşadığın Zorluklar neler oluyor ?
Ne yapmakta zorlanıyorsun ?

Bunları anlatır mısın ?

arple
Guest
arple

Mesela bi örnek veriyim: yolda yürürken karşıdan en son 6 ay önce gördüğün Bi arkadaşın gelirken o gelene kadar stresli bir şekilde sadece onla nasıl selamlaşman gerektiğini düşünüyorsun. Ama yine de şu entry yi inceleyebilirsin : https://eksisozluk.com/entry/1260926 Veya şunu kopyalıyorum. Burada adamın eskiden şöyle yapıyordum dediği şeylerin hepsi şimdi var bende: ” -eskiden müsait bi yerde demeye utandığım için istediğim yerde inemiyor, yürümek zorunda kalıyordum. şimdi dolmuşun içinde “inecek var ulan” diye kükrüyor, hatta geç durduğu için dolmuşçuya kızıp, küfrediyorum. -eskiden biriyle çıkmak eziyet gibi geliyordu. açacak konu bulamıyor, “ne desem acaba?” diye düşünüp duruyordum. şimdi aklıma geleni söylüyorum, hatta… Read more »

Koz
Guest
Koz

@arple;
Cevapladığın için teşekkür ederim, aşmak için gösterdiğin gayretini de tebrik ediyorum.
Bu sorunu aşabileceğine ben inanıyorum dostum.

Bir kitap tavsiyesinde bulunacağım, güncel zamanımızda 1 paket sigara parası kadar bir şey ( 20 tl ) içerisinde işine yarayabilecek bir kaç şey olduğunu düşünüyorum. Elbette ki işine yarayabilecek ” Bir kaç şey ” var. Yine de almak isteyebilirsin.
“Kekemelik ve 5 Boyut Terapisi – Psikolog Hayrettin Şahin”

Öncesinde youtube kanalını ziyaret edebilirsin, Adres:
Youtube > “Psikolog Hayrettin Şahin ” > Kanal bilgisi: ( 117 video, 6.85 B abone )

Biraz bir gözden geçirmeni tavsiye edebilirim 🙂

hasan
Guest
hasan

Kopyaladığın adamın anlattıkları tam olarak jim carrey’in me,myself and irene filminin konusu. Vur ensesine al lokmasını tarzında bir adam bir noktada sıtkı sıyrılıp bir canavara dönüşüyor. Bence bu tip sorunlar yaşayan insanlar aşırı uçlara kayma eğilimindeler. Sosyal kuralları çok fazla ciddiye alıp kendilerini o role kaptırıyorlar, işler sarpa sarınca da çözümün tam tersi davranmak olduğunu düşünüyorlar. Tek kelime etmeye çekinen bir arkadaşım bir noktada resmen delirdi ve aşırı rahat davranmaya, aklına her geleni söylemeye başladı, kısa bir süre sonra bu yüzden sopa yedi ve aylarca evden çıkmadı. Aynı zamanda çok hassas insanlar. Başkasının önemsemeyeceği bir lafı kafaya takıp günlerce “niye… Read more »

AtheistJesus
Guest
AtheistJesus

Hiç unutmuyorum ilk okul 4. 5. sınıflarda sınıfın önüne çıkar taklit yapar ,yerlerde yuvarlanır milleti güldürürdüm kendim de gülerdim.Tiyatroya yazımıştım.Bandoya katılmaya çalıştım almamışlardı.Geziler olurdu kura ile çekerlerdi bana çıkmazdı ama gelmeyen olur diye sabah erkenden gider okulda beklerdim belki ben de giderim diye. Ergenliğe girdikten sonra(12-13 yaş)kafa yapım değişti yüzüm mayın tarlasına döndü(5-6 sene geçmedi ta ki ilaç hap kullanana kadar)herkes dalga geçmeye,bana bakarken gülmeye yada açımaya başladı özgüvenim 0 ın altına düştü.artık sınıfın en arkasına geçiyordum kimse yüzümü görmesin diye sonra asosyal,içe kapanık biri oldum pc oyunlarına bağımlı hale geldim.Kızlarla ilişkilerim yoktu normal olarak bana bakmazlar dedim o kadar… Read more »

Outlaw
Guest
Outlaw

Bu hastalık ne gibi durumlarda oluyor? İstanbul gibi bir yerde yaşayan ve sosyal kaygı sorunu olan adam benim gözümde lükstür. O kadar çok insan var ki rastgele bir ton muhabbet edebiliyorsun istemeden.

beyoğlulejyoneri
Guest
beyoğlulejyoneri

bende de bu sorun var çok sıkıntı çıkarıyor hele bir de üniverste okuyosanız bir türlü çözemedim galiba bununla yaşıcam:(

BenLark
Guest
BenLark

Özellikle iyi eğitimli veya soft ortamlarda bulunmuş insanların Kendilerinden daha zeki veya daha cahil ya da maddi olarak kendisinden daha farklı insanların ortamında arada bulunması lazım. Ya da kendisine karakter olarak zıt insanlarla bir arada bulunmalı Diplomanın işe yaramadığı ilkel ortamları Aralarındaki saygıyı Acımasızlıklarını Maskülenite ve duygusal güç olarak çok şey öğrenecektir Mesela makine mühendisliği okuyan birinin yazın şirket stajına ek olarak oto sanayileri ziyaret etmesi.Orada bir süre bulunması.İnsanların sıkıntılarını fikirlerini konuşmalarını dinleyip sosyal zekasını keskinleştirmesini örnek verebilirim. Günlük hayatta aynı caddeden geçen aynı marketten alışveriş yapan insanların arasındaki Hiyerarşiler arası kalın çizgileri daha iyi görürler. İnsan psikolojisini , Savaş… Read more »

eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

BenLark ın yorumuna katılıyorum. İlave olarak.
Özellikle Hastaneler de yoğun bakım veya ameliyat edilen hasta yakınlarının bulunduğu ortamda biraz takılıp onlarla muhabbet etmek onları anlamaya çalışmak. Yatan hastaları ziyaret etmek. Sizin hastanız olmasa bile iletişim açısından insanların hangi kaygı şartlarında bulunduğunu gözlemlemek kendi bulunduğumuz durumu daha iyi analiz etmememizi sağlar.
Daha ilerisi mezarlığa gidip şöyle bir dolaşmak her ne kadar konuşacak kimse görmesen bile kendini görür hale gelirsin.
Ya da ihtiyaçlı insanların hallerini görmek. Onların arasında en azından bir çocuk sevmek ve mümkünse az da olsa bir ihtiyacını karşılamak
Bunlar kaygıların ne kadar gerekli ve gereksiz olduğunu duyguların işletişi açısından daha iyi açıklar sanırım.

BenLark
Guest
BenLark

Beyaz yakalı X kişisi “ya bu usta yüzünden araba defalarca servise girdi ne oluyor anlamıyorum” diyor.Halbuki içlerine girse azıcık Piç olsa kazık yediğini anlayacak. “Lokanta niye bozdu bu aralar ya ailemle gittik rezil olduk garsonlar çok kabaydı” “Kasap eşek eti getirmiş amk yazıklar olsun” “Ya bu patron niye böyle neden bu kadar düzensiz her şey” “Dünyayı bu hale getiren sistemdir yöneticilerdir ” “Big Food ve Big Pharma yüzünden yavaş yavaş insanlık bozuluyor” “O çok iyi biri ya hmmm X mi o çok kötü biri” falan. Çizgi film mi izliyorsun İYİ ve KÖTÜ insan nedir ?? Kimse daha iyi yaşaman için… Read more »

Varnalı
Guest
Varnalı

Ben lark yavaş yiğidim etkiliyorsun beni😂

BullyingdenBıktım
Guest
BullyingdenBıktım

Sosyal kaygıyı geçtim ben okulda her gün zorbalık görüyorum sadece bu sorunu çözsem yeterdi. Fiziksel olarak gücüm yok 187 boyum var ama 60 kiloyum. Geçmişte çok uzun süre (ortaokul ve lise) büyük zorbalıklara uğradım fiziksel+psikolojik. İlaç da fayda etmiyor depresan kullanıyorum. Kısır döngüye girdim kurtulamıyorum. Fitness salonu vardı oraya gittim bir gün fakat daha ilk gün kustum. (Bunun sebebinin hocanın acemiliği olduğunu düşündüm ve bıraktım.) Bırakın kusmayı eve vararken adımlarımı çok zor attım ve 1 hafta boyunca resmen felçli gibi CİDDİ CİDDİ 1 ADIM ATMAKDA ZORLANDIM

Böyle bir durumda nofap mi yapayım
Depresana devam mı bırakayam mı bilmiyorum.

Undefeated
Guest
Undefeated

Dostum seni çok iyi anlıyorum bizde yaşadık bunları bunun tek çözümü var OKUL DEĞİŞTİRMEK! Bunları yaşıyorsan öylesin böylesin diye bişey yok sadece şans frame’yi bir anlık indirirken aparkat yemişsin okadar.Bak gerçek ve tek çözüm sana söylüyorum OKUL DEĞİŞTİRMEK. Valla bilmiyorum da acayip sinirlendim o orospu çocuklarını bizzat gidip dövmek istedim şuan. Sen sen ol yapacağın en kötü şey kavga etmek sakın kavga etme. OKUL DEĞİŞTİR! Annen baban kim ne derse desin çek rest’i okulu değiştir. Mahmut abi kurtulma felan diyor da abi yok kurtulunmuyor emin olabilirsin. Dünya şampiyonu felan da olsan onlardan yersin gene sonra kalkarsın şaka yaptık derler o… Read more »

Undefeated
Guest
Undefeated

Kardeşim ben şehrimin en pis okuluna düşmüştüm sınıfımda yaşıtım yoktu ak. Oranın reisiyle kapışmıştım ölümüne ağzını yüzünü dağıttıktan sonra ek binaya atılmıştım. Ve şuan o çocukla inanılmaz bir dostluğumuz var aşırı iyiyiz hep arar sorar kral çocukmuş. Okulda farklı dışarda çok çok farklı bunlar naptıklarını bilmiyor o yüzden bunlar üzerinden atlatıyım felan hikaye.

Ayyaş Rakun
Guest
Ayyaş Rakun

Her şeyi salon hocalarına bırakma. Çoğu aptaldır, spordan anlamazlar. Sizin önünüze her şey hep hazır gelmiş galiba. Spor hakkında okuyup araştıracaksın, öyle dandik salon hocasının verdiği programla olmaz bu işler. İlk olarak http://www.agirsaglam.com ‘a göz atabilirsin.

Özgür
Guest
Özgür

BenLark ağırsağlam kanalını önermem niye battı lavaş cebeci hayranımısın? 🙂
Şaka bir yana onun dememin sebebi çocuğun yazdığına bakarsak sporla hiç alakası yok. Daha önce ağırlık kaldırmamış. Gittiği hocanın kilosuna falan bakmadan direk antrenman yaptırması (kusana kadar) problem. Türkiyedeki çoğu spor uzmanı (!) aynı durumda. 2 seçenek var ya kendisi öğrenicek ya da cidden bilen bir adamdan eğitim alıcak. 1. seçenek bedava. Ağırsağlam kanalı bu konuda en iyi kanaldır bana göre.
Antrenmanda kusma ile alakalı videoları bile var. Tam adamı işte

Undefeated
Guest
Undefeated

Hocalar siklemiyor çünkü iyi sporcular zaten hocayı dinlemiyor bile. Yeni gelenlere de para gözüyle baktığı için ilgilenmiyor. Benim gittiğim spor salonun da hoca var çok iyi abim gibidir.Salonda ben evde boş kaldıkça gider yardım ederim herkese kendi oyun oynar ak. Sağolsun o oyunlar yüzünden karnım bi hayli doyuyor 😀

eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

https://erkekadam.org/2017/12/07/jordan-peterson-herkesin-bilmesi-gereken-en-degerli-seyler-nelerdir/

Birkaç günlük yorumlar için bu yazının tekrar okunmasını tavsiye ediyorum.

BullyingdenBıktım
Guest
BullyingdenBıktım

Bullyinge uğramamın nedenlerini aslında çok iyi biliyorum. Bir arkadaş merak ettiğni söylemiş onun için yazayım: (Liseye başlayacaklara da tavsiye olsun :D) Lise hazırlık sınıfında -Okula ilk başladığımızda sınıfa ilk girişimde tamamen suskun ve sessizdim, 3-4 ay boyunca hiç arkadaş edinemedim -İnsanlara aşırı kibar ve iyi niyetli davrandım -Sırf ilgi çekmek için kendimi küçük düşürdüm, komik duruma düştüm Bunları yapmama rağmen “zorbalık görüyorum” düşüncesi gram aklımdan geçmedi. Arkadaş ortamım vardı. Lise 1e geçtiğimde -Basit bir sözlü şaka yaptım bir kişiye o da geldi kafayı gömdü. (O an dünya ters döndü mübarek) karnımada yumuk attı evet ezikçe gelebilir fakat istemesemde ağladım. İşte… Read more »

Konuk
Guest
Konuk

Merhaba, benim yaşadığım bir anıdan dolayı kadınların memelerine bakacakmışım gibi bir korkum var. Kadınlarla birebir kalmaktan, birebir görüşmeden, konuşmaktan korkar oldum. Sosyal hayatımı etkiliyor. Aslında o anıyı atlatmıştım, öyle bir korkum yoktu, hatta çok etkilememişti bile beni. 10 gün önce gördüğüm bir rüya üzerine hortladı bu fobi. Utandığım için doktora da söyleyemiyorum. Nasıl aşılır ki bu? Sor sor ki öğrenesine yazacaktım ama burayı uygun gördüm. Not: anıyı da söyleyeyim bari: dersteyim, gözüm hocanın memelerine dalmış o anda hocanın bana baktığını anlıyorum ve hemen gözümü kaçırıyorum. Hoca da göstere göstere önündeki hırkasını kapatıyor. Anım bu. Dediğim gibi ne zamandır iyiydim ama… Read more »

Özgür
Guest
Özgür

Bu arada aynisini 4-5 kez yasadim. Hatta 13 yasindayken ayni hocaya 2. Kez yakalandim. Hoca bana hep ters davrandi yil boyu. Yine olsa yine bakarim. Götünden travma yaratma

Konuk
Guest
Konuk

Sorunum geçmedi be mahmut abi, üstüne yeni sorunlar eklendi. Görünen okulu bitiremeyeceğim yönünde. İlk dönem 11’de 9 yaptım. Bu benim için baya iyi. Psikiyatriste gidiyorum psikoloğa gitmeye çalışıyorum ama olmuyor olmuyor. Kusma korkum geçti ama yoğun bir sosyal kaygım var. Ağlamaktan korkuyorum, toplum içinde konuşma korkum var ve şimdi sunum yapmam gerekiyor. Nasıl yapacağım? Bir de zorunlu ders, sınavlarda odaklanma korkum var, kadınlarla birebir kalma korkum var vsvs. Bu korkularla hayat geçmiyor. Biri geçiyor öbürü başlıyor. Bu gidişle intihar edicem swh. Artık umudum tükenmeye başlıyor. Bunu buraya neden yazdım? Galiba bir kitap tavsiyesi veya “spora başla düzelme başlar” gibisinden bir… Read more »

Aranızdan Biri Aras
Guest
Aranızdan Biri Aras

Acaba toplum içinde şunu desem laf yer miyim beni linçlerler mi? Kaygılarına düşülmesinin temel sebebi sosyal onay yetersizliği. Yeterince sosyal onay görmeyen birey kendini değersiz görmeye başlar. – ki silikliğin förmülüdür bu-. Rakı sofrası lafı gibi olcak ama insanlar göründüğü sıcak yüzlerinin aksine son derece acımasızdır.Seni toplum içinde hırpaladıklarında senin ne kadar üzüntü depresyon çekeceğin siklerinde değildir. Şu anki sorunun tamamen ve tamamen duygusallık. Duygusal gücü (yani hiç bir şeyden alınmamayı bozulmamayı) başardığın zaman sosyal hiyerarşide kabul görmeyi o hızla başaracaksın. Sanıldığının aksine erkekler kızlardan çok daha fazla shit test yapar. (kaç yıldır devlet yurdunda kalan biri olarak söylüyorum). Önce… Read more »

Erkek
Guest
Erkek

” Duygusal gücü (yani hiç bir şeyden alınmamayı bozulmamayı) başardığın zaman”

Duygusal güç hiç alınıp bozulmamak değildir. Alınıp bozulmana rağmen hissettiğin kötü duygulara yenik düşmeden hareket etmektir.

Aranızdan biri Aras
Guest
Aranızdan biri Aras

Bana göre alınıp da alınmamış rolü yapmak yerine alınmamayı öğrenmek daha etkilidir.

Erkek
Guest
Erkek

Söylediğimden alınmamış rolü(imaj çizme) yapın dediğimi nasıl çıkardın anlamadım. Alınmamak acı çekmemek diye bir şey yoktur. İnsanız, herkes alınır herkes üzülür. Senin dediğinin gerçek dünya da karşılığı yok. Duygusal olarak güçlü olmak demek, duygusal olarak hiç etkilenmemek demek değildir.

Aranızdan biri Aras
Guest
Aranızdan biri Aras

Bro şundan 3 yıl önce biri benimle dalga geçse alınırdım ve moralim bozulurdu. Şundan 2 yıl önce biri dalga geçtiğinde alınırdım ama belli etmemek için cevap verirdim. Şu güne geldiğimizde ne alınırım ne bozulurum sadece gülerim ve cevap bile vermeye ihtiyaç duymam herhalde. Evet insanız, kabul ediyorum hala bazen moral bozan şeyler yaşarız toplum içinde, ilk başta alınmamış gibi davranırız vs. ama bundan kaçmak yerine alışırsak alınmamayı başarırız. Uzun süredir yurtta kalan biri olarak örnek vereyim. Ben ayakları dışarı basarak yürüyen biriyim. Doktora gittim tabanlık verdi ama bişey değişmedi.(hafif dışa basma var çok ciddi değil) İlk yurda geldiğimde dalga geçilmesinden… Read more »

Mösyö Meursault
Guest
Mösyö Meursault

Merhabalar Konuk. Seni anlıyorum. Yaşadıkların bu hayattaki her şey gibi geçici fakat yaşayan için zorlu bir süreç olabiliyor. Müsadenle sana bunu aşmanda yardımcı olabilecek birkaç şey söyleyeceğim. ”Sosyal kaygım var”, ”toplum içinde konuşma korkum var”, ”kadınlarla birebir kalma korkum var” vb. ifadeler doğru değil. Çünkü bu korkular senin biyolojinin bir parçası değil. Tamamiyle senin TERCİHlerinle bağlantılı. Toplum içine karışma, yeni insanlarla tanışma fikri seni kaygılandırıyor olabilir. Çünkü abi sen, toplum içine çıkmak istemiyorsun. Kendine insanlarla içli dışlı olmamak üzere bir konfor alanı yaratmışsın. İnsanlarla tanışma fikri aklına geldiği zaman vücudun kaygı üretiyor çünkü bu alandan çıkmak istemiyorsun. Bu alanda kalmak… Read more »

Kovucuk
Guest
Kovucuk

Ben bu yazıdaki sosyal yeteneği sıfır insanlardan biriyim. Bir konuşmaya nasıl başlanır, devam ettirilir(aktif bir biçimde) ve nasıl bitirilir vb konularda pek bir bilgim yok. Yada sosyal ilişkiler nasıl yapılır… Ayrıca konuşma akıcılığım da yok. Kekeme değilim ama ara sıra takılma gibi… Bunun sonucu gayet mantıklı sebeplerden dolayı kaygı oluşuyor. Bunun çözümü ne?

Yorumu yazış tarzımdan durumum daha iyi anlaşılır.

Konuk
Guest
Konuk

Mahmut bey ben baya aktif yazışmaların olduğu bir whatsapp grubundayım baya zamandır. Sizce bu grupta kalmalı mıyım. Çünkü zamanımı alıyor grup ve belki de yenmem gereken şeyi hatırlatıyor. Ancak yalnız olmadığını bilmek ve sorduğunuz sorulara cevap alabilmek, verebilmek iyi bir şey gibi geliyor.

Sorum şu: gruptan çıkayım mı sence. Yoksa devam mı edeyim. Ne diyorsun?

Genzo
Guest
Genzo

Dostum kusura bakma da böyle soru mu olur? Hiç mi hayatında sorumluluk alıp bir şey beceremedin? Whatsapp grubunda kalıp kalmamandan mahmut abi’ye ne? Bize ne? Bu kadarcık bir sorumluluk almayıp kendi muhasebeni yapamıyorsan sana senden baska kimse yardım edemez. Prenses degilsin. Erkek adamsin be dostum.

Aras Dolaşır
Guest
Aras Dolaşır

Kanka valla hayatında başka sorun mu kalmadı dediğin şeye bak

Churchill
Guest
Churchill

Selamlar Mahmut abi ve diğer abiler. Kanımca bende sosyal becerisizlik var.Konu açıp ilerletip sohbet etmek,hâkimiyet kurmak;içe dönük değil de sosyal,eğlenceli ve muhabbetkâr olmak istiyorum.Liseye kadar asosyal,içe kapanık ve özgüvensizdim.Liseye geçince bunu biraz aşsam da hâlâ tam çözemedim sorunu.Mesela ilk selamı vermekte falan zorlanıyorum ama biri selam verip konu açıp konuşsa hafiften ağzım laf yapıyor.Sorum ise şu:Nasıl özgüvenli,sosyal,eğlenceli,konu açabilen,ağzı laf yapan,sohbetkâr biri olurum?Sosyal becerilerimi ve özgüvenimi nasıl artırabilirim?Ve böyle çocukluk geçirdiğim halde tamamen düzelebilir miyim?
Not:16 yaşındayım.

Dex
Guest
Dex

16 yasındaki birisi için bunlara kafayı yakmak iyi bir şey değil. Senin en önemli önceliğin birincisi derslerin, ikincisi de ders dısında kendine fiziksel ve mental yatırım yaptığın aktivitelerin. Geri kalan zamanlarında takıldığın kızlar ve sosyal çevren olabilir. Ben sana senin yaşında keşke yapsaydım dediğim şeyleri önerebilirim ancak. Ben üniversitenin en başında başlamıştım ağırlık kaldırmaya ve 6 küsür yıldır da ağırlık kaldırıyorum ama keşke lise yıllarında başlasaymışım diyordum buna. Ben açıkçası lisede ortalama kendine pek güveni olmayan biriydim ama ağırlık kaldırsaymışım ve fit güçlü bir fizik oluştursaymışım kendime güvenim çok daha fazla artarmış. Lise yıllarında erkekler bunu pek önemsemezler ama sen… Read more »

Zerk
Guest
Zerk

Öncelikle yanıtın için teşekkür ediyorum.Anladığım kadarıyla kafana takma sadece derslerine ve spora odaklan diyosun.Peki böyle yapıp bu sorunu üniversitede kesin olarak çözebilir miyim ?

Dex
Guest
Dex

”Anladığım kadarıyla kafana takma sadece derslerine ve spora odaklan diyosun.” Kafana takma derken sadece derslerine çalış spor yap sosyal çevreni unut demiyorum ama orasını yanlış anlama. Tahminimce sen bu soruyu yukarıda saydığım özelliklere sahip olursam kızlar tarafından daha çok kabul edilirim ya da daha çok kız tavlarım diye soruyorsun. Seni yargılamıyorum yanlış anlama ama bu düşünce şeklin yanlış. Sen bunu düşünmek yerine senin lisede sonuçta bir sınıfın var değil mi öncelikle ordaki insanlarla bağını güçlendir sadece okul içinde değil okul dışında da onlarla vakit geçirmeye bak. Hiç mi teneffüse çıkıp kantine falan oturmuyorsunuz? Lisede ayrıca tek bir şube yok bir… Read more »

churchill
Guest
churchill

Okulda ortamım var.Kantinde de oturuyoruz dışarıda kafede de.Okuldan çoğu kişiyle merhaba merhaba’yım yüz aşinalığı var yani çoğuyla.Ortaokulda böyle değildim zamanla daha iyi hale geldim ama hâlâ tam aşamadım.Amacım bunu çözmek üniversiteden önce.Mesela kızlarlayken falan açacak konu bulamıyorum abi.Her neyse benim en büyük 2 sıkıntım var.1-Tembellik.2-Ağzımın laf yapmaması.Dediğim gibi bunları üniversiteden önce halledip daha özgüvenli biri olmayı hedefliyorum.Önereceğin bir şey var mı abi veya ekleme yapmak istediğin ?

14.Luis
Guest
14.Luis

neden baskasi olmaya calisiyorsun ?

churchill
Guest
churchill

Başkası olmaya çalışmıyorum.Sadece çekingenliğimi,utangaçlığımı kırıp daha özgüvenli ve sosyal olmayı yani kısacası kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

churchill
Guest
churchill

Mahmut Abi senin var mı önerilerin ağzımın laf yapmamasına ve tembelliğe ?

Trillix34
Guest
Trillix34

Genel olarak insanlar bu öneriyi beğenmemiş ama jordan reyiz haklı.Biriyle göz göze gelirsen garip olmaması için otomatikmen bir şeyler söylemek zorunda hissediyorsun zaten kendini.Kimsede sihirli bi hap verip sizi dönüştüremez.He bazen sizi biri öyle bi noktaya sokar ki otomatikmen kırılır bunlar. Bence sizi bu konuda sürüklüyecek bir arkadaş edinin veya olan arkadaşlarınızı bu yönde örgütleyin hiç arkadaşınız yoksada diğer insanlarla ortak nokta bulmaya çalışın.İnsanlar ortak noktaları ne kadar çoksa sizi kendilerine o kadar yakın hissederler.Böylece basit arkadaşlıklar edinebilirsiniz.