Üniversiteye yeni başlayanlara Tavsiyeler

Benden üniversiteye yeni başlayanlara tavsiye vermem istenmişti. Bunu yazmışım ama yayınlamamışım. Şimdi Mr. Dee’nin videosunu görünce aklıma geldi. Yayınlayayım.

Birincisi arkadaşlar, üniversiteyi 4 senede bitirin. Uzatmayın. Üniversiteyi uzatan çok adam tanıdım ama hayırlı bir iş için uzatan (kendi şirketi vardı) tek bir örnek biliyorum.

İkincisi, üniversitede kazanabileceğiniz en değerli şeylerden biri iş çevresi – sosyal ağ. Arkadaşlıktan bahsetmiyorum, o da lazım ama bir çeşit ağ kurmalısınız. Bunu da örneğin iyi hocalarınızla beraber proje yaparak, kulüp faaliyetlerine katılarak ya da okul dışında aktivitelerle sağlayabilirsiniz.

İyi hocaların ağlarını küçümsemeyin. Ben üniversiteden mezun olalı 16 sene oldu, hayatımın önemli bir kısmı yurt dışında geçti ve hala her sene en az iki üç kere bir hocam beni arar ve bir öğrencisiyle buluşup akıl vermemi, iş için yardım etmemi, vs. … ister. “Mahmut İstanbul’a gelince şu çocukla bir konuşabilir misin, kendisi Asya’ya gidiyor …”, “Mahmut şu ülkede iken şu çocuğu arar mısın yeni mezun bir yol göster”, vs. Düşünün ki bu adamların bu şekilde yüzlerce öğrencisi var ve ben ne en parlağıyım ne en tepedeki (birçok sınıf arkadaşım CXO seviyesindeler) ne de en çok gidilmek istenen ülkelerdeyim.

Bu ağ olayı Türkiye’nin büyük üniversitelerinin sağlayacağı değerlerin en önemlilerinden biri. Staj ise böyle bir ağa ulaşmanızın bir başka yolu. Tek bir bağlantı sizin hayatınızı değiştirir. Özellikle de şu videoda Jordan Peterson’un bahsettiği şekilde sorumluluk alarak üzerinize yüklenen küçük işleri iyi yapmak için çabalarsanız. Daha önce anlatmıştım. Beraber çalıştığım ve oldukça takdirini topladığım yabancı müdürümün ikimiz de işten ayrıldıktan ve o Avrupa’ya gittikten 2 sene sonra bile bir iş olunca beni düşündüğünü, aradığını ve böylece yurt dışında çalışmaya başladığımı anlatmıştım. 20li yaşlar, Bangkok, ekstra faydaları ile 5,000 USD maaş (kafanızda canlanması açısından 25 – 26 yaşında Türkiyede 5000 USD aldığınızı düşünün).

Alkolden özellikle de fazla alkolden uzak durun. Alkol erkeklerin 10%unu bok çukuruna atıp yok eder. Özellikle üniversite dönemindeki o “büyük” dertler nedeniyle alkole boğulup çok zaman kaybeden adamlar gördüm. Tabii uyuşturucudan da uzak durun. Üniversiteler alkol ve uyuşturucu yuvası olduğundan bunları demiyorum. Değiller ama ailenizden ayrı ve gençsiniz, ve dışarda bunları kullanmayı marifet sanan çok insan var.

İngilizce öğrenin. İngilizceyi iyi öğrenin. Eğer yapabiliyorsanız ikinci bir dil daha öğrenin. Rusça olur, Almanca olur, Arapça olur, olur da olur. İkinci bir dil öğrenin.

Not ortalamanızı yüksek tutmaya bakın. İlk bulacağınız işlerde size artı puan getirecektir. 4 üzerinden 4 olmak zorunda değil ama 3.5 gibi tutmaya çalışın.

Üniversitede bir gym var mı bakın ve varsa düzenli gidin. Ben üniversitede iken gyme falan param yoktu ama üniversitenin gym bedava idi ve hep onu kullandım. Liseden sonra özel bir gyme ilk kez maaş kazanmaya başladığımda gidebildim ama üniversitenin gym yeterli idi ve ciddi anlamda da boştu.

Biliyoruz ki çoğunuz için üniversite demek, kadın – erkek ilişkilerinde ilk dişe dokunur deneyim demek. Bunun buhranları olacak, özellikle de hormonların ipleri elinde tuttuğu 18 – 22 yaş arasında. Bu buhranların veya hatun aktivitelerinin notlarınıza, derslerinize ve diğer faaliyetlerinize etki etmesine izin vermeyin. Tam tersi canınızın sıkıntısını, hayal kırıklıklarını, öfkeyi derslere asılarak yakın.

Ve şimdi size vereceğim en önemli tavsiyeye geldik. Üniversiteye hayatınızın 4 senesi boyunca çalışacağınız bir iş olarak bakın. Onu ciddiye alın. Hakkını verin. Özellikle devlet üniversitelerinde okuyanlarınız için söylüyorum, orada sadece anne ve babanızın emeğiyle değil çocuklarını üniversiteye göndermeyi hayal bile edemeyecek vatandaşların da katkıda bulunduğu vergiler sayesinde okuyorsunuz. Ben de devlet üniversitesinde okudum ve şimdi keşke olaya böyle bakıyor olsaydım diyorum. Yaşıtınız gençlerin sadece 11%inin devam edebildiği bir kuruma gidiyorsunuz ve bu da bir ayrıcalık.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

333
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
115 Comment threads
218 Thread replies
13 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
132 Comment authors
GrinderAnonimBoraValientDario Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
erkekhemde3rile
Guest
erkekhemde3rile

Mahmut Abi üniversiteye başlayacağım 80-100k arası bir sıralamam var, bilgisayar mühendisliği istiyordum ve geldi de… Ama yks sınavına çalışırken ikm ye başvurdum ailem de dolayısıyla belli etmeseler de ikm olmamı istiyorlar. Bazen mantıklı da geliyor. 2 gün çalışıp 3 gün mola hakkın oluyor vs. 20-25k arası bir maaş olacak ve finansal özgürlüğüm olacağı için hayata erken atılacağım ayrıca 45 yaşında emekli olma gibi ayrıcalıkları da var. Bilgisayar mühendisliği okursam da finansal özgürlüğüm dolayısıyla yetişkinliğim uzayacak, anca 30 larımda düzgün para kazanacağım, ailem de bunları kıyaslayıp memur olmayı empoze etmeye çalışıyorlar. Bu konuda neler düşünüyorsun ? Bazen aklım çelinip te ikm… Read more »

diaz
Guest
diaz

merhaba abi üniversiteyi aile evinde okuyacağım hayatımda hiç alkol sigara kullanmadım ancak üniversitedeki sohbetlerin buyuk cogunlugunun publar mekanlar alkol ve arabalar üzerine döneceğini düşünüyorum okulumdaki öğrencilerden aldıgım ızlenımlere göre. bu konulardan tamamen uzağım sence alkol kullanmadıgım ıcın partiler publara gidildiğinde komik karşılanır mıyım ve sence bunları kullanmamam sosyalleşmemi sekteye uğratır mı? birde alkol kullansam bile aile evi oldugu ıcın o riski alamam sence nasıl bir yol izlemeliyim

Sepulcros
Guest
Sepulcros

Merhaba Mahmut Abi. Mühendislik okuyorum bitmesine 2 yıl var. Sorum şu;
Bitirdikten sonra bölümümle alakalı ticarete atılmayı düşünüyorum. Sermayem de mevcut. Mühendisliği bitirip işi kurduktan sonra hukuk fakültesi okumayı düşünüyorum ancak ben hukuk fakültesine başlayacağımda yaşım 25-26 olacak. Sence hukuk okumak için geç mi? Tabi bu zamana kadar mühendislik bitmiş olacak, kurduğum işi de bir ortakla beraber yürüteceğim.

Beta bile olamayan adam
Guest
Beta bile olamayan adam

Girmeyeli uzun zaman oldu.Senin tavsiyene uydum ama kafama takilan.çok soru sordum ama cevaplari kisa😁sonda soyleyecegimi basta soyleyim abi kucuk bir anadolu sehri oldugu icin ayarlamayi iyi yapmak lazim cunku taninma durumu olabiliyor o yuzden uzattim kusura bakma.Abi ilk olarak ben küçük bir sehirde diyetisyenlik okuyorum.issiz kalma korkum var senin bu konuda dusuncen nedir,sen olsan nasil yapardin veya senin cocugun olsa?Birde kampuste degil oldukca uzak bir ilçede yuksekokulumuz.Sadece 4 yillik biz variz.digerleri 2 yillik bolumler ve neredeyse hic kiz yok diger bolumlerde. bizim bolumde ise cok az erkek gerusi full kiz.Siniftan bir kiza yurunmez peki fakulteden kiza yurunur mu?(siniftan bir kiz… Read more »

Lan
Guest
Lan

Youtube a yeni yüklenen videoyu izledim. 3 tane sorum var. 1- Evi olmayanların kızı arkadaşlarının evine götüreceklere tavsiye verirken zaten kızla sevgili olursunuz 1-2 hafta bir yerlerde yiyişirsiniz öpüşürsünüz sonra da kızı arkadaşınızın evine davet ederisniz diyorsunuz. Ben 1. Buluşmada öpüşme 3. Buluşmaya kadar da sex olmalı diye biliyordum. Aynı ortamda olunca durum farklı mı oluyor? Kızı 2 hafta eve atılmıyor verdiğiniz örnekte. 2- Aynı ortamda(kulupler sınıf) 1 haftada işi halleden var. Siz yavaş olun adınız çıkar diyorsunuz. Bu yavaş olma hızlı olma durumu kızın ilgisine mi bağlı? Kız sıcaksa kulübün ilk günü de numarasını alıp bir yere davet edebilir… Read more »

Punisher
Guest
Punisher

Merhaba. Şu an çok iyi bir yerden iş teklifi aldım(vasıfsız iş ancak bir öğrenci için parası aşırı iyi) ve bu işe istesem üniversite derslerini aksatmadan 7 gün gidebilir ve ciddi anlamda para biriktirebilirim. Ancak bunu yaparsam ne spora gidebilirim ne de sosyalliğe vakit ayırabilirim. Üniversite 2yim. Bunların hepsi dengeli gitse daha mı iyi olur yoksa işe 7 gün asılmak mı daha mantıklı? İşin günlüğü ortalama garsonun 2-3 günlük parası kadar var bu arada.

Valient
Guest
Valient

Mahmut Abi üniversiteyi neden 4 senede bitirin dedin ki? 1 sene takılmaca, network, etkinlikler diye uzatıp 5 yılda bitirirsek ne tür negatif etkileri olur?

Bora
Guest
Bora

Mahmut Abi selam, Ben 20 yaşındayım aslen doğma büyüme İstanbul’luyum ancak şu an İzmir’de üniversite okuyorum ve 1. sınıftayım. Hayatım boyunca sosyal biri oldum. Üniversiteye başladığımdan beri de çeşit çeşit sosyal ortamlara girdim. Kulüplere katıldım. Yeni yeni insanlar tanıdım çok fazla arkadaş çevreleri edindim ancak şu sıralar bu çevrelerin hiçbirisine uyum sağlayabildiğimi hissetmiyorum. Belki dönem yeni başladığı içindir bilmiyorum. Sürekli olarak yeni insanlarla tanışıyorum ama bu insanların yanında hiç rahat değilim. Buralarda yanında rahat olabileceğim bir arkadaşımın olmaması ilk zamanlarda beni hayli zorluyor. Bu durumu aceleye getirme niyetim yok sonuçta kimseyi kolay kolay yakınıma alamam. Şimdilik çevremdeki insanları değerlendirdiğim bir… Read more »

Anonim
Guest
Anonim

Üniversitede yaşıt ancak bizden üst sınıftaki kızlara yürümek sınıf farkından dolayı dezavantaj taşır mı?

Grinder
Guest
Grinder

Mahmut Abi lisans mezunu olmayıp, iyi bir iş ve kariyere sahipsek bu bizi statü bakımından ne kadar aşağı çeker? Alaylı yazılımcı gibi düşünebilirsin.

1 6 7 8