Üniversiteye yeni başlayanlara Tavsiyeler

Benden üniversiteye yeni başlayanlara tavsiye vermem istenmişti. Bunu yazmışım ama yayınlamamışım. Şimdi Mr. Dee’nin videosunu görünce aklıma geldi. Yayınlayayım.

Birincisi arkadaşlar, üniversiteyi 4 senede bitirin. Uzatmayın. Üniversiteyi uzatan çok adam tanıdım ama hayırlı bir iş için uzatan (kendi şirketi vardı) tek bir örnek biliyorum.

İkincisi, üniversitede kazanabileceğiniz en değerli şeylerden biri iş çevresi – sosyal ağ. Arkadaşlıktan bahsetmiyorum, o da lazım ama bir çeşit ağ kurmalısınız. Bunu da örneğin iyi hocalarınızla beraber proje yaparak, kulüp faaliyetlerine katılarak ya da okul dışında aktivitelerle sağlayabilirsiniz.

İyi hocaların ağlarını küçümsemeyin. Ben üniversiteden mezun olalı 16 sene oldu, hayatımın önemli bir kısmı yurt dışında geçti ve hala her sene en az iki üç kere bir hocam beni arar ve bir öğrencisiyle buluşup akıl vermemi, iş için yardım etmemi, vs. … ister. “Mahmut İstanbul’a gelince şu çocukla bir konuşabilir misin, kendisi Asya’ya gidiyor …”, “Mahmut şu ülkede iken şu çocuğu arar mısın yeni mezun bir yol göster”, vs. Düşünün ki bu adamların bu şekilde yüzlerce öğrencisi var ve ben ne en parlağıyım ne en tepedeki (birçok sınıf arkadaşım CXO seviyesindeler) ne de en çok gidilmek istenen ülkelerdeyim.

Bu ağ olayı Türkiye’nin büyük üniversitelerinin sağlayacağı değerlerin en önemlilerinden biri. Staj ise böyle bir ağa ulaşmanızın bir başka yolu. Tek bir bağlantı sizin hayatınızı değiştirir. Özellikle de şu videoda Jordan Peterson’un bahsettiği şekilde sorumluluk alarak üzerinize yüklenen küçük işleri iyi yapmak için çabalarsanız. Daha önce anlatmıştım. Beraber çalıştığım ve oldukça takdirini topladığım yabancı müdürümün ikimiz de işten ayrıldıktan ve o Avrupa’ya gittikten 2 sene sonra bile bir iş olunca beni düşündüğünü, aradığını ve böylece yurt dışında çalışmaya başladığımı anlatmıştım. 20li yaşlar, Bangkok, ekstra faydaları ile 5,000 USD maaş (kafanızda canlanması açısından 25 – 26 yaşında Türkiyede 5000 USD aldığınızı düşünün).

Alkolden özellikle de fazla alkolden uzak durun. Alkol erkeklerin 10%unu bok çukuruna atıp yok eder. Özellikle üniversite dönemindeki o “büyük” dertler nedeniyle alkole boğulup çok zaman kaybeden adamlar gördüm. Tabii uyuşturucudan da uzak durun. Üniversiteler alkol ve uyuşturucu yuvası olduğundan bunları demiyorum. Değiller ama ailenizden ayrı ve gençsiniz, ve dışarda bunları kullanmayı marifet sanan çok insan var.

İngilizce öğrenin. İngilizceyi iyi öğrenin. Eğer yapabiliyorsanız ikinci bir dil daha öğrenin. Rusça olur, Almanca olur, Arapça olur, olur da olur. İkinci bir dil öğrenin.

Not ortalamanızı yüksek tutmaya bakın. İlk bulacağınız işlerde size artı puan getirecektir. 4 üzerinden 4 olmak zorunda değil ama 3.5 gibi tutmaya çalışın.

Üniversitede bir gym var mı bakın ve varsa düzenli gidin. Ben üniversitede iken gyme falan param yoktu ama üniversitenin gym bedava idi ve hep onu kullandım. Liseden sonra özel bir gyme ilk kez maaş kazanmaya başladığımda gidebildim ama üniversitenin gym yeterli idi ve ciddi anlamda da boştu.

Biliyoruz ki çoğunuz için üniversite demek, kadın – erkek ilişkilerinde ilk dişe dokunur deneyim demek. Bunun buhranları olacak, özellikle de hormonların ipleri elinde tuttuğu 18 – 22 yaş arasında. Bu buhranların veya hatun aktivitelerinin notlarınıza, derslerinize ve diğer faaliyetlerinize etki etmesine izin vermeyin. Tam tersi canınızın sıkıntısını, hayal kırıklıklarını, öfkeyi derslere asılarak yakın.

Ve şimdi size vereceğim en önemli tavsiyeye geldik. Üniversiteye hayatınızın 4 senesi boyunca çalışacağınız bir iş olarak bakın. Onu ciddiye alın. Hakkını verin. Özellikle devlet üniversitelerinde okuyanlarınız için söylüyorum, orada sadece anne ve babanızın emeğiyle değil çocuklarını üniversiteye göndermeyi hayal bile edemeyecek vatandaşların da katkıda bulunduğu vergiler sayesinde okuyorsunuz. Ben de devlet üniversitesinde okudum ve şimdi keşke olaya böyle bakıyor olsaydım diyorum. Yaşıtınız gençlerin sadece 11%inin devam edebildiği bir kuruma gidiyorsunuz ve bu da bir ayrıcalık.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

333
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
115 Comment threads
218 Thread replies
13 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
132 Comment authors
GrinderAnonimBoraValientDario Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Flamier
Guest
Flamier

Mahmut abi üniversite 1.sınıfım part time çalışmak için bir yerle anlaştım gideceğim. Yalnız part time ve burslarla beraber yine kayda değer bir gelir olmuyor mesela ağırlık kaldırıyorum beslenmeye dikkat ediyorum kızlarla date’e çıkıyorum ama airbnb’ye para kalmıyor bir yerden kıssam başka tarafa para yetmiyor halbuki part time maaş ta az değil ama çok zor yetiyor. Üniversite olduğu için de tam zamanlı işe giremiyorum bir şekilde erkek adam olmak için yaptığım şeyleri kısmadan(ağırlık kaldırma, boks, beslenme, giyim kuşam vb.) başka bir yoldan gelir elde edebilir miyim? Malum fiyatlar ortada, zaten mesleğim olduğunda çok sorun olmaz ama şimdi bir çözüm yolu bulmam… Read more »

Kweng
Guest
Kweng

Mahmut abi merhaba. Ben 19 yaşında üniversite sınavına hazırlanan bir gencim. Birtakım psikolojik problemler ve disiplinsizliğimden dolayı Türkiye’de ilk 5 teki devlet liselerinin birinden mezun olmama rağmen başarısız oldum. İkinci senemde,yani bu sene her şey daha iyi giderken sonraki süreçte yine çalışmaktan koptum ve toparlayamadım. Hayatım boyunca çalışkan bir öğrenci olmamam da bu sürecin benim için daha zor hale gelmesinin bir sebebi. Bu sene muhtemelen ortalama üstü bir üniversitede (Türkiye şartlarına göre tabii ki) mühendislik fakültesine girebileceğim ama potansiyelimin çok büyük kısmını boşa harcadığım için ana hedefim içimde bir ukte olarak kalacak muhtemelen. Şimdiye kadar tembellik edip potansiyelimi boşa harcadığım… Read more »

xtreme
Guest
xtreme

mahmut abi merhaba, 19 yaşındayım ve üniversiteyi gecen sene kazandım. ortam hic fena degil hatta tek yaşasam götürebileceğim bir sürü hatun var. malesef ailem ile birlikte yaşıyorum ve kiraların malum şehirde cok fazla artmasindan dolayi farkli bir eve geçemiyorum. bu durumdan şikayet de etmek istemiyorum bir erkek adam olarak fakat beni çok üzüyor ve sinirlendiriyor. ayrıca hala bakirim ve bıçak kemiğe dayandı sayılır fakat açılışı da ucuz eskortlar ile yapmak istemiyorum. bana tam olarak ne önerirsin ne yapmalıyım şimdiden teşekkürler

Grifith
Guest
Grifith

Selamlar Mahmut Abi, iki sorum olacaktı. Mezun senem, hazırlık, okula bir sene geç yazılma derken bu sene üniversite birinci sınıfa 2004’lüler ile gideceğim.(2001 sonu doğumluyum) Bu durum bana ekstra olumsuzluk yaratır mı sence? Ya da daha avantajlı mı olabilir? Yaşıtlarıma göre de biraz daha olgun olduğumu düşünüyorum. Sınıftakiler ile kaynaşırken vs. ekstra bir tavrım olmalı mı?
Bir de tanıştığım kızlara dönem 1 ama 2001’li kombosu negatif etki bırakabilir gibi geldi.(tıp okuyorum, bu sıkıntıyı ilerideki sınıflarda da yaşayabilirim gibi. insanların para kazanmaya başladığı yaşta, okuma durumu canımı sıkmıyor değil.) Tabaklara bu konuda nasıl bir tavır almalıyım?

Hangi tıp?
Guest
Hangi tıp?

Mahmut abi tıp okuyanlar nasıl sosyalleşebilir? Fakülte ana kampüsten ayrı yani sadece tıpçılarla içiçeyiz?

Daygame yaparak kız kaldırırım ama sağlam bir “erkek” grubum olmaz, tıpçıların çoğu oğlan çocuğu. Ne yapmalıyım?

Barış
Guest
Barış

Merhaba erkek adam. Şu an üniversite 3. Sınıfa geçtim. Nispeten küçük denilebilecek bir şehirde okuyorum. Kampüs hayatı ve mekanlar konusunda tatminkar olsa da Eskişehir, Antalya gibi yerlerle kıyaslanamaz. Kızlar konusunda ise 2 yıl önceki halimin hayal edemeyeceği kadar çok deneyim yaşadım ama artık daha hareketli ve farklı insanların olduğu bir şehirde okumak istiyorum. Yatay geçiş ile buyuksehirlerden birine geçme ihtimalim çok yüksek. İşin bu kısmında ise devreye ekonomi giriyor, şu an ucuz bir yerde olduğum için maddi olarak çok sıkıntı çekmiyorum ama buyuksehirlerde durum pek iç açıcı görünmüyor. Burada buyuksehirde üniversite okuyan arkadaşlardan tavsiye istiyorum. Daha renkli bir ortam, çeşitli… Read more »

umut
Guest
umut

Mahmut abi sence 2.kez mezuna kalmak mantıklı mı? Pc mühendisliği istiyorum ve iyi bir yere gitmek istiyorum. İlk sene 400k bu sene 160k yaptım ve istediğim yer gelmedi. Bir sene daha hazırlanmak mantıklı mı sence (19 yaşındayım)

Farisi
Guest
Farisi

Mahmut abi şu an lisede IT okuyorum, sınıfın tamamı erkek. Eğer ünide de IT bölümünden devam edersem sınıftaki kız yokluğundan muzdarip olurum diye korkuyorum. Duyduğuma göre IT bölümünün öğrencileri şu an hala tamamına yakını erkekmiş. Bölümümü seviyorum ama bu pürüz çıkarıyor.

Başka bir bölüm seçmemi önerir misin abi? Eğer sınıfımda hiç kız olmazsa ne yapmalıyım?

Tyler
Guest
Tyler

Abi selamlar. 18 yasındayım, İstanbul’da özel bir üniversitede yarı burslu hukuk lisans öğrencisiyim. Lisedeyken eğlenceli bir çocuktum sanırım, daldan dala konardık, biraz aksiyonlu bir hayatım vardı, takılmak için yeni insanlarla kolayca tanışıp neticelendirirdim. Ancak İstanbul’a geldiğim şehir küçük bir Anadolu memleketiydi ve bir anda İstanbul’da olmak benim için biraz şok etkisi oldu. Çevremdeki arkadaşlar her gün farklı bir mekana içmeye takılmayan gidiyorum ve ben onlara katılmıyorum. Kim iyi kim kötü tanımak istiyorum ve her şeyin ötesinde babamın parasıyla okuduğum için böyle görece boş şeylere masraf yapmak bana mantıken ve vicdanen doğru gelmiyor. Bu durgunluktan çıkmak istiyorum, kendime kolayca erkek/kadın arkadaş… Read more »

Cerberus
Guest
Cerberus

Mahmut abi merhaba. 19 yaşındayım, Ankara’da 2 yıllık bir bölümde öğrenciyim. Geçen sene hiç çalışmadım ve alabileceğim en saçma kararı alıp hiç istemediğim, hakkında bir fikrimin olmadığı ve gelecekte bana çok bir getirisi olmayacak bir tercih verdim. Zaman geçirmek, ailemden memleketimden biraz uzaklaşmak ve diploma için okuyacaktım ama şimdi gözlerim açıldı ve hata yaptığımı anladım. Kafam öyle karışık ki ne yapacağımı bilmiyorum. 2 haftadır yurttan çıkamadım, derslerimin nerede işlendiğini bile bilmiyorum, etrafı tanımıyorum. Bu gidişle 2 yıllık bölümü 5 yılda bitireceğim. Gym konusu sıkıntılı mesafe olarak uzak ve bütçemi zorlayacak derecede. Kız konularına girmedim bile çünkü hayatımda bu kadar problem… Read more »

Cerberus
Guest
Cerberus

Hocam selamlar. 19 yaşındayım, Hacettepe Üniversitesinde Laboratuvar Teknisyenliği okuyorum.(2 yıllık) Ancak okuduğum bölüm içime sinmiyor. Geçen sene TYT’den 65, AYT’den 10 net yaptım. Tıp okumak istiyorum, bunun için memleketime dönüp YKS’ye bir daha hazırlanmalı mıyım? Cevabın hayır ise şu an üniversitede neler yapmalıyım, geleceğim için nasıl bir yol izlemeliyim? Yorumların benim için önemli.

Efe
Guest
Efe

Abi üniversitede 2.haftam su ana kadar 20 25 kisiyle tanismisimdir ayak ustu sohbet acip konustugum insanlar oluyor bir de gercekten kaliteli bulup sohbeti derinlestirdigim insanlar oluyor 2 yabanci arkadasim var mesela adamlar inanılmaz bilgili 4 5 farklı dil biliyorlar vs bir de redpill den haberdar olan kendini gelistiren bir arkadasim var yani su anlik cevrem fena degil spora da başladım uyku düzene giriyor nofapi surduruyorum kızlarla tanisma girisimlerinde bulunuyorum yakında programıma ders calismayi da eklemeyi dusunuyorum vs işler iyi gidiyor şu anlık ama bir yandan da dusunuyorum istemedigim bir sehirdeyim ve gerçekten cafelerden baska sosyalleşme yeri yok diyebilirim kültürel anlamda… Read more »

Berk
Guest
Berk

Abi ekonomik sebeplerle üniversiteyi ailemin yanında okumak zorunda kalacağım. Ne tavsiye edersin?