Üniversiteye yeni başlayanlara Tavsiyeler

Benden üniversiteye yeni başlayanlara tavsiye vermem istenmişti. Bunu yazmışım ama yayınlamamışım. Şimdi Mr. Dee’nin videosunu görünce aklıma geldi. Yayınlayayım.

Birincisi arkadaşlar, üniversiteyi 4 senede bitirin. Uzatmayın. Üniversiteyi uzatan çok adam tanıdım ama hayırlı bir iş için uzatan (kendi şirketi vardı) tek bir örnek biliyorum.

İkincisi, üniversitede kazanabileceğiniz en değerli şeylerden biri iş çevresi – sosyal ağ. Arkadaşlıktan bahsetmiyorum, o da lazım ama bir çeşit ağ kurmalısınız. Bunu da örneğin iyi hocalarınızla beraber proje yaparak, kulüp faaliyetlerine katılarak ya da okul dışında aktivitelerle sağlayabilirsiniz.

İyi hocaların ağlarını küçümsemeyin. Ben üniversiteden mezun olalı 16 sene oldu, hayatımın önemli bir kısmı yurt dışında geçti ve hala her sene en az iki üç kere bir hocam beni arar ve bir öğrencisiyle buluşup akıl vermemi, iş için yardım etmemi, vs. … ister. “Mahmut İstanbul’a gelince şu çocukla bir konuşabilir misin, kendisi Asya’ya gidiyor …”, “Mahmut şu ülkede iken şu çocuğu arar mısın yeni mezun bir yol göster”, vs. Düşünün ki bu adamların bu şekilde yüzlerce öğrencisi var ve ben ne en parlağıyım ne en tepedeki (birçok sınıf arkadaşım CXO seviyesindeler) ne de en çok gidilmek istenen ülkelerdeyim.

Bu ağ olayı Türkiye’nin büyük üniversitelerinin sağlayacağı değerlerin en önemlilerinden biri. Staj ise böyle bir ağa ulaşmanızın bir başka yolu. Tek bir bağlantı sizin hayatınızı değiştirir. Özellikle de şu videoda Jordan Peterson’un bahsettiği şekilde sorumluluk alarak üzerinize yüklenen küçük işleri iyi yapmak için çabalarsanız. Daha önce anlatmıştım. Beraber çalıştığım ve oldukça takdirini topladığım yabancı müdürümün ikimiz de işten ayrıldıktan ve o Avrupa’ya gittikten 2 sene sonra bile bir iş olunca beni düşündüğünü, aradığını ve böylece yurt dışında çalışmaya başladığımı anlatmıştım. 20li yaşlar, Bangkok, ekstra faydaları ile 5,000 USD maaş (kafanızda canlanması açısından 25 – 26 yaşında Türkiyede 5000 USD aldığınızı düşünün).

Alkolden özellikle de fazla alkolden uzak durun. Alkol erkeklerin 10%unu bok çukuruna atıp yok eder. Özellikle üniversite dönemindeki o “büyük” dertler nedeniyle alkole boğulup çok zaman kaybeden adamlar gördüm. Tabii uyuşturucudan da uzak durun. Üniversiteler alkol ve uyuşturucu yuvası olduğundan bunları demiyorum. Değiller ama ailenizden ayrı ve gençsiniz, ve dışarda bunları kullanmayı marifet sanan çok insan var.

İngilizce öğrenin. İngilizceyi iyi öğrenin. Eğer yapabiliyorsanız ikinci bir dil daha öğrenin. Rusça olur, Almanca olur, Arapça olur, olur da olur. İkinci bir dil öğrenin.

Not ortalamanızı yüksek tutmaya bakın. İlk bulacağınız işlerde size artı puan getirecektir. 4 üzerinden 4 olmak zorunda değil ama 3.5 gibi tutmaya çalışın.

Üniversitede bir gym var mı bakın ve varsa düzenli gidin. Ben üniversitede iken gyme falan param yoktu ama üniversitenin gym bedava idi ve hep onu kullandım. Liseden sonra özel bir gyme ilk kez maaş kazanmaya başladığımda gidebildim ama üniversitenin gym yeterli idi ve ciddi anlamda da boştu.

Biliyoruz ki çoğunuz için üniversite demek, kadın – erkek ilişkilerinde ilk dişe dokunur deneyim demek. Bunun buhranları olacak, özellikle de hormonların ipleri elinde tuttuğu 18 – 22 yaş arasında. Bu buhranların veya hatun aktivitelerinin notlarınıza, derslerinize ve diğer faaliyetlerinize etki etmesine izin vermeyin. Tam tersi canınızın sıkıntısını, hayal kırıklıklarını, öfkeyi derslere asılarak yakın.

Ve şimdi size vereceğim en önemli tavsiyeye geldik. Üniversiteye hayatınızın 4 senesi boyunca çalışacağınız bir iş olarak bakın. Onu ciddiye alın. Hakkını verin. Özellikle devlet üniversitelerinde okuyanlarınız için söylüyorum, orada sadece anne ve babanızın emeğiyle değil çocuklarını üniversiteye göndermeyi hayal bile edemeyecek vatandaşların da katkıda bulunduğu vergiler sayesinde okuyorsunuz. Ben de devlet üniversitesinde okudum ve şimdi keşke olaya böyle bakıyor olsaydım diyorum. Yaşıtınız gençlerin sadece 11%inin devam edebildiği bir kuruma gidiyorsunuz ve bu da bir ayrıcalık.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

333
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
115 Comment threads
218 Thread replies
13 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
132 Comment authors
GrinderAnonimBoraValientDario Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
zeus
Guest
zeus

Mahmut abi özel değilse hangi okul/bölümden mezun oldun?Şu açıdan soruyorum okulun kaliteli olsa gerek.(birçok arkadaşım cxo ve 5000 usd maaş).Özel sektörde okul ne kadar etkiliyor?

study
Guest
study

Mahmut abi ve yorumu yazan arkadaş bu 5000 usd alabilen bölüm nedir acaba tavsiye verir misiniz?

Berke
Guest
Berke

Abi Belçika’da bir üniversitede IT alanında 3 yıllık Bachelor okumanın Türkiye’de karşılığı ne olur? Mezun olduktan sonra Türkiye’ye dönmeyi düşünüyorum bu diplomayla iş bulabilir miyim dersin?

Snjks
Guest
Snjks

Abi 22 yaşındayım liseden mezun oldum süt çocuğu gibi yetiştim herşeyimi ailem gördü sorumluluk vermediler halen vermiyorlar güven yok özgüven yok, yol çizemiyorum, ailemin durumu iyi ancak bana çok az para veriyorlar biri beni kandırıp kötü yollara düşeceğime inanıyorlar, spor yapmak istiyordum param yok destek veren yok, çok zoruma gidiyor abi durumlar iyi ama kullandırmıyorlar, hem beni ezik utangaç yetiştirdiler yaşama ümidimi yitirttiler hemde gelişmeme engeller, hiç intihar düşünmedim abi ama hayattan 4 5 yıldır elimi ayağımı çektim ümidim yok evde yatıp kalkıyorum bu gidiş hiç iyi değil abi aklımı kaybetmekten korkuyorum.

Sepulcros
Guest
Sepulcros

Mahmut abi günümüzde üniversite kurumunun önemi gün geçtikçe hızla azalıyor özellikle Türkiye’de. Türkiye’de kalıp +20K maaşı da artık ancak ticaretten kazanabiliriz, iyi üniversitenin mezunları bile ilk 10 sene çok saçma sapan maaşlar alıyor. Çok para kazanmak isteyen 20li yaşlarının başlarında Erkek adamlara neler tavsiye edersin? Ticaret için de baya yüksek bir sermaye oluşturmamız gerekiyor bir yandan.

Revan
Guest
Revan

Merhaba, 19 yaşımdayım ve 3cü sınıf ingilizce mühendislik okuyorum, günümün nerdeyse hepsi üniversitede geçiyor(9am-4pm). Üni sonrasında da ders çalışmam gerekiyor. Sınıftan yakın olduğum bir kaç kişi dışında çok bir sosyal çevrem de yok. Kulüplere katılmamızı önermişsiniz de çok yorucu ve vakit kaybı geliyor onlar. Sorum şöyle ki üni bitene kadar böyle yarı asosyel takılmam, derslerimde başarı sağlamam ve öğrenmek istediğim bir çok beceri var onlarla uğraşmam normal olur mu yoksa onlardan kısıp bir şekilde daha fazla sosyalleşmeli miyim?

Orhan
Guest
Orhan

Mahmud abi iktisat bölümü nasıl bir bölümdür? Okunmaya değer mi, geleceği var mı?

Söls
Guest
Söls

Üniversitede kızlar konusunda iyi iş çıkması için illa evde mi kalmak gerek? Yurtta ya da aile evinde kalsak yeterli iş çıkmaz mı? Bu konuda fikrinizi merak ediyorum. Açıklayabilir misiniz hangi durumda nasıl olur?

Onur
Guest
Onur

Mahmut abi öncelikle selam lütfen yardımcı ol bana

1)Şu an 20 yaşındayım ve seneye üniversite sınavına hazırlanacağım hedefim ODTÜ işletme 21 yaş üniversite için geç midir?(hazırlık okuyacağım büyük ihtimalle)

2)Sınava hazırlanacağım süreçte numaramı değiştirip sosyal hayatımı sıfıra indirmeyi düşünüyorum bı nevi monk mode yapmayı düşünüyorum önerir misin?

3)İşletme bölümü hakkında ne düşünüyorsun ODTÜ’den mezun olursam getirisi fazla olur mu?Şimdiden teşekkürler

Leo
Guest
Leo

Mahmut abi selamlar Yaşım 20 1 sene lisede sınıfta kaldım lise mezuniyeti sonrası 1 senede İstanbula geldim şuan burada asgari ücrete çalışıyorum anlayacağın 2 sene kaybım var hedefimin ekonomi okumak ve onun sonrasında çalışmak istediğim yerler bile kafamda oturmuş durumda ama şuan çok uzak görünüyor bununla ilgili 3 sorum olacak 1- Üniversite sınavına tekrar hazırlanarak bogazici kazanmak mı mantıklı (üniversite basladigimda 21 yaşında olacağım ilk dönemim bitince 22 oluyorum neredeyse) 2- Polonyaya gidip ekonomi mi okumak mantıklı orada öğrenciler full time çalışabiliyor sınavsız şekilde 2000 3000€ yıllık ücretle tabi en başta banka hesabımda para göstermem gerekiyor onuda kazanmam için 2… Read more »

sınav tercihleri
Guest
sınav tercihleri

Mahmut abi selam, sektörde olduğun için soruyorum. İstanbul’da orta denebilecek bi vakıf üniversitesinde 50% burslu Bilgisayar Mühendisliği okumak mı daha mantıklı yoksa Eskişehir’de Matematik ve Bilgisayar Bilimleri mi? İstanbul’da okursam üniversite çok yakın olduğu için aile evinde kalacağım. Vakıf için maddi imkanımız var ama aile evinde kalırsam pısırık kalacağım korkusu var. Zaten biraz öyleyim, yırtılmam lazım. Her yerde aile ile kalmayın diyorlar. Ama sırf bunun için farklı bölümde farklı şehirde okumak da bir garip. Mezuna kalmak istemiyorum çok daraldım bi yol göster abi lütfen.

Miraç
Guest
Miraç

Mahmut abi 33k gibi bir sıralama yaptım tıp ve diş yaz diyorlar aklımda hiçbir fikir yok yazılımda geliyor kafam karışık hiçbir hedefim de yok başka şehirde okumak çok pahalı diyorlar

Tarık
Guest
Tarık

Selam Mahmut abi ben 20 yaşındayım. ailevi nedenlerden dolayı 6 senedir evde kalıyorum. liseyi de bu zamana kadar açıktan okudum. açık lise son sınıftayım artık sıkıldım abi sosyal hayatım sıfır ve bunu düzeltmek istiyorum. önümde 2 seçenek var ve senden bu konuda yardım istiyorum abi 1. seçenek evden web geliştirme öğreniyorum abi alaylı yazılımcı olduğunu biliyorum. bende alaylı sayılacağım. kursu tamamlamama az kaldı max 3 ay sonra işe girmeye hazır olurum. sence bu 3 ay boyunca evde kalmaya devam mı edeyim. yoksa geçici de olsa 3 ay işe gireyim mi ? turistik bir yerdeyim ve sezon kasım ayına kadar devam… Read more »

Thomas Angelo
Guest
Thomas Angelo

Mahmut abi sence istanbulda üni okumak mantıklı mı ? istanbul depremi konusunda endişelerim var açıkçası

Tarık
Guest
Tarık

Mahmut abi bir yandan web geliştirme öğrenirken bir yandan üni sınavlarına hazırlanmayı düşünüyorum.
hedefim ilk 50 k eşit ağırlık
bölümü falan sonra seçerim fakat bilgisayarla alakalı birşey olursa iyi olur.
sorum şu hem cinselliği hemde diğer sınavları falan nasıl dengelicez ?
ben ortam için üniversiteye gidiyorum.
sırf sosyalleşmek için üniversiteye gidilir mi ?
ayrıca üni sınavım için monk moduna girmem gerekir mi ? son 10 ay kaldı ve ben mezuna kalmayacağım.

denenir mi ?

teşekkürler.

Efe
Guest
Efe

Mahmut Abi yeri gelmişken sana tekrar teşekkür etmek istiyorum.Yer yer çok garip sorular sordum,sonrasında dönüp baktığımda kendim bile ulan ne alaka dedim 🙂 Ama sen çoğu sorumu cevaplayıp bana yol gösterdin.Yazılardaki tavsiyeleri de uygulamaya çalıştım.Meyvelerini yeni yeni topluyorum.Bugün beni iş görüşmesinde İngilizce mülakata aldılar,İngilizcemin iyi olduğunu söylediler ve istersen ingilizce konuşulan bir bölüme yönlendirelim seni dediler.Ben de kabul ettim.Bu geçici bir iş ama varmaya çalıştığım nokta şu:Bu sitenin de katkılarıyla üniversite 1 de bile kendimi çok geliştirdim ve olumlu sonuçlarını görmeye başladım.İnsanların etkisi altında kalan birisinden insanlara yol gösteren birisine evrildim.Vücudun çok sağlam olmuş,bu deyimleri nerden öğreniyorsun bize de öğret,kitap… Read more »