Üniversiteye yeni başlayanlara Tavsiyeler

Benden üniversiteye yeni başlayanlara tavsiye vermem istenmişti. Bunu yazmışım ama yayınlamamışım. Şimdi Mr. Dee’nin videosunu görünce aklıma geldi. Yayınlayayım.

Birincisi arkadaşlar, üniversiteyi 4 senede bitirin. Uzatmayın. Üniversiteyi uzatan çok adam tanıdım ama hayırlı bir iş için uzatan (kendi şirketi vardı) tek bir örnek biliyorum.

İkincisi, üniversitede kazanabileceğiniz en değerli şeylerden biri iş çevresi – sosyal ağ. Arkadaşlıktan bahsetmiyorum, o da lazım ama bir çeşit ağ kurmalısınız. Bunu da örneğin iyi hocalarınızla beraber proje yaparak, kulüp faaliyetlerine katılarak ya da okul dışında aktivitelerle sağlayabilirsiniz.

İyi hocaların ağlarını küçümsemeyin. Ben üniversiteden mezun olalı 16 sene oldu, hayatımın önemli bir kısmı yurt dışında geçti ve hala her sene en az iki üç kere bir hocam beni arar ve bir öğrencisiyle buluşup akıl vermemi, iş için yardım etmemi, vs. … ister. “Mahmut İstanbul’a gelince şu çocukla bir konuşabilir misin, kendisi Asya’ya gidiyor …”, “Mahmut şu ülkede iken şu çocuğu arar mısın yeni mezun bir yol göster”, vs. Düşünün ki bu adamların bu şekilde yüzlerce öğrencisi var ve ben ne en parlağıyım ne en tepedeki (birçok sınıf arkadaşım CXO seviyesindeler) ne de en çok gidilmek istenen ülkelerdeyim.

Bu ağ olayı Türkiye’nin büyük üniversitelerinin sağlayacağı değerlerin en önemlilerinden biri. Staj ise böyle bir ağa ulaşmanızın bir başka yolu. Tek bir bağlantı sizin hayatınızı değiştirir. Özellikle de şu videoda Jordan Peterson’un bahsettiği şekilde sorumluluk alarak üzerinize yüklenen küçük işleri iyi yapmak için çabalarsanız. Daha önce anlatmıştım. Beraber çalıştığım ve oldukça takdirini topladığım yabancı müdürümün ikimiz de işten ayrıldıktan ve o Avrupa’ya gittikten 2 sene sonra bile bir iş olunca beni düşündüğünü, aradığını ve böylece yurt dışında çalışmaya başladığımı anlatmıştım. 20li yaşlar, Bangkok, ekstra faydaları ile 5,000 USD maaş (kafanızda canlanması açısından 25 – 26 yaşında Türkiyede 5000 USD aldığınızı düşünün).

Alkolden özellikle de fazla alkolden uzak durun. Alkol erkeklerin 10%unu bok çukuruna atıp yok eder. Özellikle üniversite dönemindeki o “büyük” dertler nedeniyle alkole boğulup çok zaman kaybeden adamlar gördüm. Tabii uyuşturucudan da uzak durun. Üniversiteler alkol ve uyuşturucu yuvası olduğundan bunları demiyorum. Değiller ama ailenizden ayrı ve gençsiniz, ve dışarda bunları kullanmayı marifet sanan çok insan var.

İngilizce öğrenin. İngilizceyi iyi öğrenin. Eğer yapabiliyorsanız ikinci bir dil daha öğrenin. Rusça olur, Almanca olur, Arapça olur, olur da olur. İkinci bir dil öğrenin.

Not ortalamanızı yüksek tutmaya bakın. İlk bulacağınız işlerde size artı puan getirecektir. 4 üzerinden 4 olmak zorunda değil ama 3.5 gibi tutmaya çalışın.

Üniversitede bir gym var mı bakın ve varsa düzenli gidin. Ben üniversitede iken gyme falan param yoktu ama üniversitenin gym bedava idi ve hep onu kullandım. Liseden sonra özel bir gyme ilk kez maaş kazanmaya başladığımda gidebildim ama üniversitenin gym yeterli idi ve ciddi anlamda da boştu.

Biliyoruz ki çoğunuz için üniversite demek, kadın – erkek ilişkilerinde ilk dişe dokunur deneyim demek. Bunun buhranları olacak, özellikle de hormonların ipleri elinde tuttuğu 18 – 22 yaş arasında. Bu buhranların veya hatun aktivitelerinin notlarınıza, derslerinize ve diğer faaliyetlerinize etki etmesine izin vermeyin. Tam tersi canınızın sıkıntısını, hayal kırıklıklarını, öfkeyi derslere asılarak yakın.

Ve şimdi size vereceğim en önemli tavsiyeye geldik. Üniversiteye hayatınızın 4 senesi boyunca çalışacağınız bir iş olarak bakın. Onu ciddiye alın. Hakkını verin. Özellikle devlet üniversitelerinde okuyanlarınız için söylüyorum, orada sadece anne ve babanızın emeğiyle değil çocuklarını üniversiteye göndermeyi hayal bile edemeyecek vatandaşların da katkıda bulunduğu vergiler sayesinde okuyorsunuz. Ben de devlet üniversitesinde okudum ve şimdi keşke olaya böyle bakıyor olsaydım diyorum. Yaşıtınız gençlerin sadece 11%inin devam edebildiği bir kuruma gidiyorsunuz ve bu da bir ayrıcalık.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

333
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
115 Comment threads
218 Thread replies
13 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
132 Comment authors
GrinderAnonimBoraValientDario Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Emre Semiz
Guest
Emre Semiz

Okuduğum bölümü bırakıp sıfırdan yeni bir üniversiteye başlamayı ve başka bir bölüm okumayı düşünüyorum. Ama hala hangi bölüm okusam ilerde ne yapsam seçemedim. Bol bol gezebileceğim, yurt dışına çıkabileceğim iyi maaşlı ve zevkle yapabileceğim bir meslek arıyorum. Abi sence ne yapayım nasıl bulurum kendime göre bölüm?

Özgür
Guest
Özgür

Dostum o tarz bir hayat için biraz daha akıllı olmalısın. Yani gerçekten öyle bir iş ( hem yüksek maaş, hem düşük çalışma süresi, hem de eğlenceli) bulabilecek olsan şuan onun için çalışıyor olurdun. Maskülenite, kız erkek ilişkileri ve genel kişisel gelişim öğreten bir blog en optimum yer olmaz muhtemelen.

Ai
Guest
Ai

Üniversiteye bu sene başladım, hazırlık okuyorum.
Yemekleri yavaş yavaş kendim yapmaya başladım, karb., protein ve yağ dengesini tutturarak sağlıklı beslenmeye çalışıyorum. Sporumu yapıyorum. Bu sene dans(tango), fotoğrafçılık ve outdoor’a kaydımı yaptırdım.
Hazırlıkta verilen ödevleri (videoya kendini çekmemi ve ingilizce konuşmamı istedi hoca ve yaptım 😃) aksatmayarak yavaş yavaş sorumluluklarımın bilincine varıyor, daha da büyüyorum.

Enryu
Guest
Enryu

Abi hangi ilde okudun, iline özel tavsiyelerin var mıdır? Yazı için ayrıca teşekkürler.

Ai
Guest
Ai

Hangi ilde okuduğumun bir önemi yok çünkü merkez bölgede yaşamıyordum, merkez bölgeye gitmemi gerektirecek bir sosyal aktivite de yoktu.

Enryu
Guest
Enryu

Mahmut abiye sormuştum ama eyvallah. :d

marthez
Guest
marthez

Harika öğütler gercekten hepsine katiliyorum.Bende universite bitirmiş, yaşayıp görmüs biri olarak bir seyler eklemek istiyorum. Gençler, bir daha asla universite yillariniza dönemiceksiniz.Yukarida ki disiplinlere uyun elbet ama hayatın,özgürlügün,yalnız olmanin da tadini cikarin.Yurt odalarinda deli sikmisler gibi 7/24 lol oynayan tiplerden olmayın.Her gecen zaman icin pismanlik duyarsiniz ileride. Partilere , gezilere , organizasyonlara , konusu fark etmeksizin konferanslara katilin. Inanin bana sizinle alakali olmayan konular dahi ufkunuzu genisletir.Sınıfınızda ki kizlara da yürümeyin mumkunse ama diger fakulteleri affetmeyin.Sevin , sevişin , oneitis olmayın …

RedPill Sindiren Genç
Guest
RedPill Sindiren Genç

Abi bu sene ilk sınıfım mühendislik ogrencisiyim 40 gündür kırmızı hapı sindirmeye başladım abi dediklerinde inanılmaz haklisin oda arkadaşım ile aramizda dağlar kadar fark var 3. Senesi 2. Sınıfta sosyal ortamı sadece zaman geçmiyor diye yakınıyor her sabah 6 da kalkıyorum ve 12 ye kadar ayakta kalabiliyorum alkol sigara sosyal medya hicbir bağımlılığım yok 40 gündür her gün sabah 6 da kalkiyorum nofap yapiyorum uzun süredir ve arkadaş ortamlarinda saygı duyuluyorum bunu hissediyorum bu sayfa ve mahmut abi çok şey kattı hayatıma bu sayfada yazanların hepsi pratikte işe yarıyor

RedPill Sindiren Genç
Guest
RedPill Sindiren Genç

Sosyal ortamı yok*

AsiStyle
Guest
AsiStyle

Ben de bu sene sınava gireceğim. Açıkçası üniversitede hafif monk mode takılacağım. Tamam belki arkadaş edineceğim, gezeceğim fakat ingilizcemi en iyi konuma getirip buralardan gideceğim 🙂

https://youtu.be/huVWUhYFZEA

Yorgun Savaşçı
Guest
Yorgun Savaşçı

”Biliyoruz ki çoğunuz için üniversite demek, kadın – erkek ilişkilerinde ilk dişe dokunur deneyim demek. Bunun buhranları olacak, özellikle de hormonların ipleri elinde tuttuğu 18 – 22 yaş arasında. Bu buhranların veya hatun aktivitelerinin notlarınıza, derslerinize ve diğer faaliyetlerinize etki etmesine izin vermeyin. Tam tersi canınızın sıkıntısını, hayal kırıklıklarını, öfkeyi derslere asılarak yakın.” Şu kısım gerçekten önemli. Beni vuran kısım burası olmuştur. Üniversite boyunca çok başarılı bir öğrenciydim. Çiftanadal yapıyordum ve iki bölümde de not ortalamam 3.5’in üzerindeydi. İngilizce öğrenmiştim ve düzenli olarak almanca çalışıyordum. Fakat okulun son senesinde ”Oneitis” belasından muzdarip oldum. Ki o sene, hem farabi hem Erasmus… Read more »

BenLark
Guest
BenLark

Mr.Deeri takip etmem ama bunu izledim.İlk girdiğiniz kulüplerde her kıza yürümeyin kısmı doğru. Önceden kulüpteki insanlar oranın ağa babaları olmuştur muhtemelen. Kızlı erkekli ortamdan yeni gelen birinin kız kaldırması biraz meydan okuma gibi anlaşılır.İnsanlara full şarj yap ama saray soytarısı olma. Zamanla tehdit olmadığın anlaşılınca dilediğin gibi at koşturursun. Sonuçta ultra ahlaki sosyal gönüllük ortamında değilsin bir hatuna yürümek iletişime geçmek senin de hakkındır. “Ne yürüyorsun burada” zart zurt çeken eleman envy yüzünden böyle yapmıştır. Trpnin bendeki etkilerinden biri de hatunlarla başarının artışına ek olarak benden yaşça büyük ya da diğer arkadaşlarla daha iyi bir iletişime sahip olmuş olmam. Empati… Read more »

arple
Guest
arple

Biraz da Boğaziçindeki kulüplerin arkadaş ortamından bahsetsene. Yanlış hatırlamıyorsam oradaydın

BenLark
Guest
BenLark

Kısa anlatacağım
Samimi az ve öz bir çevren olsun.Onlarla iyi anlaş
Geri kalanlarla özellikle NARSİST Bad Boy takımına ve Hb 6+ üstüne olabildiğince PİÇ BİR OYUNCU ol.İşin maskülenite boyutunu ihmal etme
Dersleri iyi yap hatta süper yap.
Loserla takılma vaktin enerjin kısıtlı
Kulüplere gir insanların makyavel oyunlarılıyla eğlen
Alkolu abartma
Spor AŞIRI önemli

Undefeated
Guest
Undefeated

Len BenLark bana laf yetiştireceğine boğaziçini nasıl kazandığını anlatsaydın ya

arple
Guest
arple

Kısa ve öz tavsiyeler olmuş. Bir şey soracağım: Ben genelde narsist badboy dediğin grupla hiç iletişim bile kurmuyorum kendi ayrı çevremde takılıyorum. Bu yaptığım doğru bir şey mi? Ve bir de piç bir oyuncu ol kısmını biraz açar mısın? Hani sitede bahsedilen piçlik kavramını biliyorum ama senin ne kastettiğini tam anlayamadım. Biraz örneklendirir misin?

Storm
Guest
Storm

Bende 2. sınıf öğrencisiyim naçizane birkaç fikrim var. Öyle ya da böyle hoşunuza giden ve yürümek isteyeceğiniz kızlar olacak. Kesinlikle çevrenizdeki erkeklere bu durumdan bahsetmeyin. Onlar için tabak çevirmek, ilgisi olmayan kızı es geçip başka hedeflere yönelmek vs. sıkıntılı hareketlerdir. Onlara göre bi kız sizin iflahınızı sikmeden onun peşini bırakmanız adiliktir. Mavi Haplı adama taktik vermeyin, düşüncelerinizi yansıtmayın ve onlardan biriymiş gibi davranın. Madem hoşlanıyosun siktir git konuş niye konuşmuyosun demeyin. Aksi takdirde onlar saygılı, efendi aşk böcükleri olurken siz her gördüğüne yürüyen yavşak oluyorsunuz.

RedPill Sindiren Genç
Guest
RedPill Sindiren Genç

Dostum böyle bir öneri çok iyi oldu teşekkürler gercekten birşeyleri yanlış yaptığımın farkındaydım bu yazıyı okuduktan sonra son cümlelerde anladım

Fuelforlife
Guest
Fuelforlife

Bu hatayı yapmış biri olarak altına imzamı atarım.

Aftermath
Guest
Aftermath

mahmut abi üniversitede mühendislik/yazılım ile alakalı bir bölüm okumuyorum fakat ilgimden ötürü kendimi geliştirmeye çalışıyorum. bir yandan üniversitede bölümümü okuyup bir yandan da bu konuda bir iş bulmak istiyorum gelecekte. gerek harçlık çıksın elim boş durmasın yeteneğimi değerlendireyim gerek de bu konuda daha derin bilgiye ve tecrübeye ulaşabileyim diye. sence bir yandan bölüm okuyup diğer yandan yazın/okul dönemi boyunca vakit kalabilirse freelance veya part/fulltime işler yapmak mümkün olabilir mi ve eğer mümkünse nasıl başlamalı ?

Charles
Guest
Charles

Abi 12.sınıflar için önerin ne bilgisayar mühendisliği istiyprum ve açıkcası hedefim yüksek kırmızı hapı tatmadan önce derslerimde kötüydü (iyi bir lise kazandım fakat 9,10 verimsiz 11 biraz daha iyi geçti ders konusunda ) bu sene sabah 9 akşam 9-10 full ders başındayım fakat bu dönemde spor için hiç vaktim olmuyor geçen sene yapıyordum gece eve geçince evde yapmaya çalışıyprum fakat olmuyor ve duygusal yönden iyice yıprandım hedef yüksek oluca umutsuzluğa kapılıyorum insanlar içinde ezilmeye ezik kalmaya başlıyorum bazen sosyal shit testlerde sıçıp sıvıyorum bu dönemde maskülenite veya güven ( tam olarak ne ile adlandırabileceğimi bilemedim) için ne yapmam lazım bazen… Read more »

BenLark
Guest
BenLark

Bireyci düşüneceksin kardeşim
Hayat doğası gereği merhametsiz ve rekabetçidir.

Kafanı yorma bunlara çünkü bitmek bilmeyen bir süreç.Kendi zihnini tamamen üni planlarıyla meşgul et.
Dersleri hallet
Üni kazanınca her şey daha rayında gider.

Sınava hazırlanan birisin maskülenite gelişimin bir yere kaçmıyor.Sınavları hallet önce

Ben de sınava hazırlanırken mavi haplı dönemlerimden hb 7 lik bir hatuna yürümek istemiştim.YD leri yanlış anlamıştım sonra hatunun sevgilisi olduğunu öğrenmiştim.
O moral bozukluğuyla nöbetçi kulübesindeki askerle muhabbet etmiştim.Bana demişti ki “hatunlar böyle bugün senle yarın başkasıyla sonra yine başkasıyla” falan.

Hatunlar baya geçişken salla gitsin.
Sporu da salla günlük 30-50 tane şınav işini görür.

Sosyal ortamları sınava kadar kapat
UĞRAŞMA

Özgür
Guest
Özgür

Ders çalışmak spor yapmanı etkiliyorsa cidden, daha az çalış. Tecrübeyle sabit.

SpookyScary
Guest
SpookyScary

Ben odtü makina kazandım ve sporu bırakmıştım sabah 5 den 7 ye 2saatkonu ağırlıklı okuldan gelince 5 den 7 ye 2 saat 7 den 8 E yemek 8 den sonra müzik ve geometri çalıştım ilk 2000e girdim. Konuları belirle plan yap ve düzenli ol. MEB kitaplarını baz al ve konu çalış. Elinde tüm konuların yazılı olduğu çizelge olsun ve bu çizelge ile eksiğin nere ise oraya aban. Çok yeni saçma kaynaklar kullanma çok eski kemikleşmiş esnek olmayan kaynaklar da kullanma. Mf olduğundan 3d acil ve bunlara benzer kaynaklar kullan. Tekrar ediyorum konuları MEB kitabından çalış başka konu kaynağın olmasın sınavın… Read more »

SpookyScary
Guest
SpookyScary

Benim sınav yılında kız arkadşaım vardı boş kaldığımda sınıf arkadaşlarımla da takılmadım onla takılırdım. Kendisi dırdır etmeyen sporcu biriydi ve beraber spor yapardık.
Eğer kalitesiz bir kızsa, seni negatifleştiriyorsa salla. Sınıf arkadaşlarım şehir kütüphanesinde çalışıyordu orada kızlara yazıyprşardı ve hala oradalar ben ise Odtüdeyim ve burası o konuda cennet.
Odtüde geçirdiğim ilk yıl daha önce çalışarak geçirdiğim 12 ve 11in yarısının her anına bedeldi

Sinuvanta
Guest
Sinuvanta

Selamlar,
Üniversiteye yeni başladım. Siteden öğrendiklerimi geçen haftadan bu yana pratik ediyorum sınıfta ve kampüste. Oyunumu keyifle oynuyorum ancak geçen hafta kaynaştığım birkaç erkeğin arasında gruplaşması iki gündür performans olarak olumsuz etkiliyor. İşin doğrusu ister istemez moralim bozuluyor ve davranışsal olarak pasifleşiyorum. Bunun üstesinden nasıl gelebilirim?

Koz
Guest
Koz

@Mahmut Abi; Abi bu yazı “Üniversiteye yeni başlayanlara tavsiyeler” konusu ya, ben de blog için ve blogta ki arkadaşlarımız için ( Yeni gelenler, bir süredir burada olan, en başından beri burada olanlar ) yardımcı olabilecek bir içerik hazırlamanızı rica edeceğim bu da benim blog için tavsiyem olsun. Bu içerik mevzusu, aklıma şu yazıdan geldi: http://erkekadam.org/2018/01/13/yuzde-3/ Belki geçmiş zamanlarda da bir kaç kez gündeme getirmiş olabilir, bunu tam olarak hatırlamıyorum. Bahsettiğim içerik ise; Blogta çok değerli yazılar var, hem kanayan yaraya pansuman olabilecek içerikler var, hem Bir yerleriniz KANAMASIN ULAN İŞTE DİKKAT EDİN minvalinde yazılar var hem de kendimizi geliştirecek içerikler… Read more »

Koz
Guest
Koz

+++++
Blog için yararlı olabilecek bir diğer konu tavsiyesi ise: ” Tartışma Kültürü ” konusu,
Alfacılık oynayan denyolar, tartışmayı bilmeyip olayı en sonunda küfüre dayandıranlar, tartışmayı kavga etmek sananlar ( Üstünlük kurma ) vs…

Denyo: dengesiz, aptal, bön.

Erarslan
Guest
Erarslan

Mahmut abi selamlar;
Kısa bir soru sormak istiyorum
En iyi fakültelerden birinde tıp okuyorum, fakat çocukluğumdan beri programlamaya da ilgi duyuyorum. Mesleki açıdan ileride ikisini birleştirebileceğim bir yol düşünüyorum fakat şu an için biraz arada kaldım.
Yapmak istediğim iş yapay zeka, machine learning gibi konuları içeriyor ama bi yandan da okurken para kazanmak istiyorum. Şu an 3. Sınıfım. Sence yapay zekaya ve makine öğrenmesine şu aşamada çalışmaya başlamalı mıyım yoksa web development öğrenip para kazanıp ilerleyen yıllarda yapay zekaya mı yönelmeliyim?

Dipnot: Python, django ve flask frameworklerini orta düzeyde kullanabiliyorum, şu anda da html css javascript üçlüsünü öğreniyorum.

ERRRRKEK
Guest
ERRRRKEK

hazırlıkta nasıl sosyalleşilir beyler, mahmut abi? Oglen basliyor 17de bitiyor gidiyoz, sigarada icmiyom ki sigara insanı baya sosyallestiriyor galiba

Özgür
Guest
Özgür

Sigara iç anında herkesle en iyi arkadaşsın. Sigara içmessen yalnız kalırsın ayrıca sigara içersen cool olursun ve kızlara yürümene bile gerek kalmaz.

1 2 3 8