Jordan Peterson Türkçe – Baskıcı anneler, oedipus kompleksi, persona ve gölge

Ailelerdeki oedipal durum hakkında, Carl Jung’un söylediği bir şey var.  Ama önce kabaca klasik oedipal durumu anlatayım. Oedipal durum, bir çocuk aşırı korunduğunda olur. Genellikle oğlan çocuğunun annesi tarafından aşırı korunma. Tersi de olabilir. Annesi tarafından aşırı korunan kız çocuğu ya da tüm o kombinasyonlar. Başlangıç açısından klasik durumu konuşacağım.

Freud böyle ailelerde genellikle iyi sınırların olmadığını gözlemledi. Karı koca arasındaki ilişki genelde gerilimli ya da hiç yok. Kadın da genellikle kocadan alamadığını almak üzere çocuğa dönüyor.

Bununla ilgili harika bir South Park bölümü var. Cartman’ın annesi, kontrolden çıkan Cartman’ı eğitmesi için Köpeklere Fısıldayan Adamı (Dog Whisperer) çağırıyordu. Eğer Freudcu Oedipal durumu öğrenmek istiyorsanız, bu bölümü izleyin zira olayı iyi işliyor.

Anne, sonra ilişki yaşamak istediği (sınır sorunu) bu uzmanı getiriyor.  Uzman oğlunu ondan ayırıyor. Ve sonra oğlana, kötü huylu bir köpeğe uyguladığı disiplini uyguluyor. Ama aynı zamanda her gittiği yerde, köpeğin sahiplerini de eğitiyor. Belki sorun köpekte değil de sahibinde.

Orjinal Atlara Fısıldayan ile ilgili de çok iyi bir film var. O da aynı şekilde atlardaki davranış problemlerini düzeltiyor ve atın sahibindeki psikopatolojiyi teşhis etmekte inanılmaz iyi. Bunun için doğuştan gelen bir yeteneği var.

South Park bölümünde olan şu. Köpeklere Fısıldayan Cartman’ı düzeltir. Cartman uygun giyinmeye, ödevlerini yapmaya, vs. başlar. Annesi Köpeklere Fısıldayan ile ilişki yaşamak istiyor ama adam mesafeyi koruyor. Sınırlarını çizip koruyor. Uzman gidince annenin Cartman’a ilk yaptığı şey, Cartman’a ödev yapmak yerine kendisi ile hamburgerciye gelmesi için rüşvet vermek. Bunu yapma nedeni ise çok yalnız olması. Etrafında başka kimse yok. Belki de derin ama çok derin bir şekilde eğer bu çocuğun büyümesine yardım ederse, çocuk evden ayrılacak ve kendisinin geriye bir şeyi kalmayacak diye korkuyor. Bebekleri dışında bir şeyleri olmayan anneler bunu yapma riski daha yüksek olan anneler.

Bu şaşırtıcı değil. Bunu etraflıca düşünmelisiniz. Birçok kadın … çoğu kadın … bebeklerine aşık olurlar. Bebekler daha büyük çocuk haline geldiklerinde, bu onlar için tehditkar bir durum olabilir çünkü bebek çocuk olduğunda, bebek “ölür” ve onun yerine artık çocuk vardır. Bir ebeveyn bu sürece radikal bir şekilde müdahale edip süreci durdurabilir. Bu her zaman olur ve klasik Freudcu Oedipal kabustur. Bazılarınız benim Kişilik sınıfımı aldı ve Crumb belgeselini seyretti.  Crumb ailesi, bu hastalığın inanılmaz bir örneği.

Annesi bu hileyi deneyen bir adam tanıyordum. Çok zeki ve birçok hileye sahip bir kadındı.  Ama adamın buna boyun eğeceği yoktu. Her dakikasında isyan edip baş kaldırdı. Sonunda kabaca hipermaskülen diyeceğim birine dönüştü. Bekar anneler tarafından yetiştirilen adamların sıklıkla kazandıkları hipermaskülenite ile ilgili ilginç bir ders. Zira iki yoldan birine giderler (ya hipermaskülen ya da hiper efendi çocuk). Bu bahsettiğim adam annesiyle her adımda savaştı.

Jung’un dediği ve çok hoşuma giden şey şu:  Oedipal anne çocuğu ayartır. “Bak” der. “Anlaşma şu. Hiçbir şey yapmak zorunda değilsin. Ama beni terk etmeyeceksin. Gitmezsen ve bu zor şeyleri yapmazsan ben sana bakacağım.”

Çocuğun sürekli seçim şansı var. Tamam güç dengesi aleyhine ama bu sandığınız kadar kesin değil. Küçük çocuklar sağlamdırlar ve sürekli seçim yapıp dururlar. Jung bunun çocuğa anne tarafından dayatılan bir şeyden çok bir komplo olduğunu düşündü. slında bu anne, baba ve çocuk arasında bir komplo.

Her ne kadar zor olsa da bence bu iyi bir bakış açısı. Çocuğu sorumlu tutmalı mısınız?

Evet ama sağduyulu bir şekilde ve tamamen değil.

Bu durumda olan bir yetişkinle uğraşıyorsanız ve o bundan kaçmaya çalışıyorsa. En başa dönüp bu lanet şey nasıl oldu bilmeniz gerekiyor. Kapıyı nerede açtıklarını bulmaları gerekiyor. Vampir gibi. Siz çağırmadan içeri giremezler. Onları içeri davet etmeyin. Birkez içeri geldiler mi kurtulmak zordur ve tüm kanınızı emerler.

Bu ibretlik bir hikaye. Pinokyo da daha iyisini bilmiyor ve aklı bir karış havada. Tilkinin tam olarak anlattığı, başarıya giden kolay yol ona öneriliyor. Ve beraber Stromboli’yi görmeye gidiyorlar. Şarkı şu. Hepsini okumayacağım.

“Ünlü ve oyuncu hayatı benim için harika.”

“Öğlen 2’ye kadar uyursun, puro içersin ve dünyayı gezersin.”

“Havyar ve tavuk yersin. Aktör yaşamı güzeldir.”

Sadece servet, insanların ilgisi ve sorumluluğa, disipline ve öğrenmeye kesinlikle dikkat etmeme lüksü. İki kat çekicilik değil mi? İstediğin her şeyi alacaksın ama bir şey yapman gerekmeyecek. Harika bir anlaşma.

Aktör bunu temsil ediyor. Bir yalancı ve bir aldatmayı oynuyor. Jungcu açıdan bir persona.

Persona sizin insanların içinde taktığınız maskedir. Hatta siz kendinizi personadan ibaret sanabilirsiniz. Ama değilsiniz. Persona sadece bir maske.

Tilki ile kedi, kuklayı (Pinokyo) sadece personadan ibaret olmaya çağırıyorlar.

Jung’a göre persona olarak başlarsınız. Sonra personaya uymayan taraflarınızı incelemeye başlarsınız ki bunlar gölge olacaktır. Sonra kim olduğunuzu anlarsınız ki bu şok edicidir.

Persona sizin ve belki de yakın kültürünüzün iyi olduğunu düşündüğü her şeyi içerir. Gölge de bunların dışında kalan her şeyi içerir ki bunların bazılar gerçekten çok kötüdür. Ama bazıları da kötü kılığında iyi şeylerdir.

Ve siz gölgedekilerin birçoğunu entegre etmeden personadan kurtulup, personayı aşamazsınız. Mesela olağanüstü merhametli biriyseniz diyeliö %98 yüzdelikteyseniz, kendinizi sürekli olarak başkaları için feda ediyor olacaksınız.

Bunun çok iyi bir şey olduğunu düşünen insanlar var ve evet bu bazı durumlarda iyidir. Ama problem şu ki kendinizi feda edersiniz.

Bu mesela yetişkin erkeklere karşı çok kötü bir duruş. Bebekler için harika ama yetişkin erkekler için yanlış.

Biraz diş gösterene kadar sürekli olarak sizin gibi birini arayan kişiler tarafından kullanılırsınız.

“Ama hayır, ısırabilmek merhametli olmanın tam tersi” diyebilirsiniz.

Merhametin tam karşıtı, evet öyle. Siz bunu yırtıcı kategorisine atmışsınız.

“Bunu yapmayacağım, sinirlenmeyeceğim, çatışmadan hoşlanmıyorum.”

Siz onu derinliklerden çıkarıp üzerinize geçirip kullanmadığınız sürece başınız belada. Bu iyi ve kötünün yeniden değerlendirilmesi hakkında Nietzsche’nin fikri gibi. Sizin bilincinizde, neyin iyi neyin de kötü olduğuna dair bir algınız var. Ama bu çok zekice değil ve şeyleri yanlış kutulara koyuyor.

Sizin sorgulanmaz şekilde iyi kabul ettiğiniz şeylerin birçoğunun, örneğin merhamet gibi, her şeyden önce çok karanlık tarafları var. Ve ikincisi bunlar sizi hayat yolunda yürütmeye yeterli değiller. Tersi erdemlere de ihtiyacınız var. Bunları geliştirmelisiniz. Ve bunu yapabilmek için personanın dışına çıkmalısınız.

Jordan Peterson Türkçe Kitap

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

19
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
8 Comment threads
11 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
altarın oglu tarkanKaanSamMahmut AbiSedat Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Hell
Guest
Hell

JP yi anlamak icin Amerika kulturune hakim ve en az 130 IQ sahibi , entellektuel bir Liberal olmak gerekiyor.Aksi halde okuzun train e baktigi gibi “ne diyo bu ” seviyesine iniyoruz

Not:129 IQ,conservative ve yilda 3 kitap okuyan biriyim

Daves
Guest
Daves

Söylenecek çok şey var ama sadece şunu söyliyim; adam Amerika’lı değil. -_-

Hell
Guest
Hell

kanada kulturu mu var birader sal ya

Oluklu Kertenkele
Guest
Oluklu Kertenkele

Kardeşim Kanada da kuzey Amerika ülkesi değil mi? Jordan Peterson Amerikalıdır en azından teknik olarak

Küçükçekmeceli keiran lee
Guest
Küçükçekmeceli keiran lee

Mahmut abi okumaya devam ediyorum yazıları. Sana 2 sorun var.
” Redpilli yeni almaya başladım.
1- küpe takmak alfa erkeğe, maskülen erkeğe aykırımı?
2- Gelecekte bir iş/ticarete atılma fikri bazı riskler taşıdığı için( parasal veya statü riski) alfa erkeğin riski göze alabileceği bir adım mı olmalı?

MyUnclesMafya
Guest

Mahmut abiye sormuşsun bir “Beta” olarak tavsiye vereyim 🙂

1-Çok aşırı uçlara kaçmadan giyimde farklılığa gidilebilir. Son zamanlarda kısa boylu çelimsiz maskülen bir adamda tanıdım. Olay kafa yapısı bence.

2-Hayatta herşeyde risk vardır. Bu soruları sorduğun cihaz şu anda kısa devre yapıp patlayabilir en basitinden. Herkes düsebilir. Onemli olan tekrar ayaga kalkmaktir. Ticarette paranin hepsini riske atmak mantiksiz zaten. Savas Cebevi’nin dediği gibi, “Para bende bitmez. Azalır!

Gad bıles yu.

Bro
Guest
Bro

Ingilizcen varsa youtube da yatirimcilarla yapilan roportajlar var onlari izle. yatirim kitaplarindaki cogu seyi anlatiyorlar

Oluklu Kertenkele
Guest
Oluklu Kertenkele

Kardeşim eski zamanlarda pek çok toplum küpeleri rütbe belirtmek için takardı şimdiki apoletler gibi. Kadınların taktığı gibi parlak taşlı maşlı süslü şeyler takmadıkça sıkıntı yok

Zelda
Guest
Zelda

Selamlar,

Nasıl personamizin disina cikip golgemizi entegre edebiliriz?
Disiplinli olmak, kendimizi zorlamak vb de bence personanin parcasi cunku hic toplumun takdir etmedigi, kotu birsey yapiyormus gibi hissettirmiyor yazida bahsedildigi gibi.

Golgeyi entegre etmek icin icimizden gelen kucuk cilginliklara kulak mi vermeliyiz?

Hell
Guest
Hell

bu tur onemli seyleri konusmak yerine
” X sene onceki sevgilimle kavga ettim ayrildik mutsuzum ” tarzi sorulara cevap vermeyi daha dogru buluyor burasi.

Bosver

Bro
Guest
Bro

Burda bahsi golge golge bir “Anarşist” degil. O golge aslinda senin “Yikanmis” beynin normal bir insana donusmek icin tek yapman gereken bu sitedeki ogretileri hayatina uygulaman. Yani bahsi daha once gecmemis bir yontem soz konusi degil. JP nin kendi karanlik tarafinizla birlesin diye bir videosu/yazisi vardi onu incelemeni oneriyorum ozellikle.
https://erkekadam.org/2019/06/09/jordan-peterson-karanlik-taraf-jungun-golge-kavrami/

https://erkekadam.org/2019/07/18/jordan-peterson-agresif-yanimizi-hayatimizin-saglikli-bir-parcasi-yapabilir-miyiz/

Hell kardesim sana gelince digerlerini kotuleyecek kadar bilgiliysen benim yazdiklarimi sen neden yazmiyorsun?

Ha eger sende bilmiyorsan ki bilmedigin gayet acik camur atacagina “Ben burayi anlamadim” diye bilirsin soru sormakta utanilacak birsey yok

Sedat
Guest
Sedat

Böyle bir anneye sahip 21 yaşında bir erkek çalışıyorsa ayrı eve çıkması doğru olur mu?

Sedat
Guest
Sedat

south park 10.sezon 7.bölüm orda birde şöyle bir konuşma geçiyor.
bayan catman:eric söylediğim herşeyi yapıyor ama içden içe hala sinirli şımarık çocuk gibi
köpeklere fısıldayan adam:davranışlarını düzelttiğiniz zaman kişilğinde de değişimler eninde sonunda olacakdır.
izlemenizi tavsiye ederim.

Sam
Guest
Sam

Muthis bir yazi.24 yasimdayim ve annem hâlâ baskilar beni iyi niyetle de olsa.kiz gibi yetistirildim, hala bakirim ve annem bana cocukken sunu derdi ; universiteyi bitirip askerlik yapip is guc sahip olana kadar kiz arkadas yok :d. Sonuc: tek kiz arkadasim oldu, escinsel durtulerim var ve dunyaya feminen gozlukten bakiyordum ta ki simdiye kadar.harikasin mahmut abi. Ha o tek kiz arkadasi da bu siteyi takip edip erkekligimin bilincine varmamla oldu ama devam etmeyince unutup gittim su an escinsel durtulerimle savasiyorum kizlara karsi ise hislerim var biseksuelim ama artik ayri eve cikma zamanim gelmis.aile guzeldir fakat hep maskulen ve devamli sevgili… Read more »

Kaan
Guest
Kaan

Mahmut abi bizim evde hem anne baskin, hem abla baskin, hem baba silik.hem dedem hem annem babami azarlar babam ses cikarmaz (suclamiyorum cunku mental hasta ve hap kullaniyor boyle olmasi bizim icin daha iyi ve huzurlu ama…) Hem babam onlara hizmet eder.dolayisiyla guclu ve erkeksi babalari olanlara imrenmeden edemiyorum ve biseksuellik de var.kizlardan hoslaniyorum ama erkeklerden hoslanirken pismanlik hissediyorum.psikolog diyip kestirip atma lutfen sizin yorumlarinizi merak ediyorum.24 yasinda ogrenciyim.site sayesinde giriskenmis gibi yapabiliyorum gayet maskulen olabiliyorum erkek arkadaslarima anlsiyorum ama babamin bu durumu beni de etkiliyor.napayim yani, diger erkekler guclu babalarla adam gibi buyumusken ben baba figurunu ornek almak icin… Read more »

altarın oglu tarkan
Guest
altarın oglu tarkan

Abi merhaba. 19 yasındayım, ailem ayrı yaşıyor. Ben küçüklükten beri çalışıyorum ve aynı zamanda üniversite ogrencisiyim. Kendime işim gereği farklı bir ilde ev tuttum. Annem ise benim yanıma taşındı. Ancak her şeyime karışıyor, sosyalleşmeme, düzeyinde alkol almama, kız arkadaşlarımın olmasına çok tepki gösteriyor. Normalde he de geç düstüruyla kendi bildiğimi yapardım ama artık bunaltıcı seviyeye geldi. Genç yaştayım, her gün sabah yediden akşam yediye kadar çalışıp güzel para kazanıyorum, işten arta kalan vakitlerde bir şeyler yapayım diyorum ama annem dini inançlarının gerektirdiği şeyleri yapmamı bana dayatıyor. 19 belki evden ayrılıp iş hayatına atılmak için erken bir yaş olabilir, ama aklı… Read more »