Eski sevgiliyi rüyada görmek ne anlama gelir?

Rüyada eski sevgiliyi görmek ne anlama geliyor? Bununla ilgili arama yaptığımda ilk karşıma çıkan şey, “Rüyada eski sevgiliyi görmek” başlıklı, rüya tabirleri ile ilgili şu kısa yazı oldu:

 Rüyada eski sevgiliyi görmek, kimileri için özlem belirtisi olabilir, fakat eski sevgiliyi rüyada görmenin birçok farklı rüya anlamı taşıdığını bilmeniz gerekiyor. İşte rüyada eski sevgiliyi görmek, onunla konuşmak, barışmak ve diğer durumlar hakkında en çok merak edilen rüya tabirleri.

Rüyada eski sevgiliyi görmek, rüya tabircilerine göre, birliktelik manasına gelir. Bu birlikteliğin yeni olacağı, eski sevgiliyle değil, yeni birisiyle olacağı belirtilmiştir. Rüyada eski sevgiliyi görmek, mutluluğa ve güzel habere işaret eder. Eski sevgiliyi sinirli olarak görmek ise, bazı sorunlar yaşanacağına delalet eder.

Ben rüya tabirlerine inanan birisi değilim. Ama burada en azından aptalca bir umut satılmamış. Güzel bir umut satılmış. Bunu okuyup da inananın, kendini iyi hissetme ihtimali var. İhtimali var diyorum zira zihni sadece eski sevgiliyle yeniden birlikte olmaya kilitlenmiş biri için, bunlar moral bozucu.

Peki eski sevgiliyi rüyada görmek, bilimsel olarak ne anlama gelir? İnsan eski sevgilisini neden rüyasında görür? Bununla ilgili, Cumhuriyet Gazetesinde, Ocak 2021’de bir haber çıkmış. Başlığı şu: “Uzmanlar açıkladı: İnsanlar neden rüyalarında eski sevgililerini görür?” Şöyle devam ediyor:

Uzmanlar, insanların eski sevgililerini rüyalarında görme nedeninin özlem duygusundan değil, beynin rüya sırasındaki birtakım işlevleri ile ilgili olduğunu düşünüyor.

İnsanların, önceden ilişki yaşadıkları insanları rüyalarında görme nedeninin genellikle, eski sevgiliye duyulan özlemden kaynaklandığı düşünülür. Ancak uzmanlar, bunun nedeninin özlem duygusu ile değil, beynin rüya sırasındaki birtakım işlevleri ile ilgili olduğunu düşünüyor.

ABD’den uyku tıppı ve göğüs hastalıkları uzmanı Jennifer Butler, 1985’te yayınlanan bir araştırmaya atıfta bulunarak, rüyaların beyinde hatıraları hatırlamayı sağlayacak bağlantıların oluşmasını ve bilgilerin düzenlenmesini sağladığını söyledi. Butler, “uyku beyin için sorun çözme, karar verme ve önceliklendirme fırsatı yaratıyor” diyor.

İngiltere’den uyku terapisti Christabel Majendie de bu teoriye katıldığını belirterek “uykunun gündüz önemsiz olaylardan toplanan anlamlı bilgileri düzenleme” işlevi olduğunun düşünüldüğünü belirtti.

“Uyku esnasında beynimiz epey aktif” diyen Majendie, “Beyin taramalarında uykudayken beynin sanki uyanıkmışız gibi aktif olduğu görülüyor” ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre, beynin duygu ve görsel verileri işleyen bölümleri bayağı aktif. Bu da rüyaların neden duygusal anlamda bu kadar yüklü ve sanki gerçekmiş gibi hissettirdiğini açıklıyor.

Uyku uzmanı Theresa Cheung ise mutlu ilişkilerdekilerin bile aşk hayatlarıyla ilgili kabuslar görebileceğini belirtti.

Bunların gayet normal olduğunu söyleyen Cheung, bu rüyaların bazı durumlarda kişinin içinde bulunduğu durumdan rahatsızlıklarının bilinçaltındaki yansımaları olduğunu ifade etti.

“Bu rüyalar eski sevgilinizi özlediğiniz anlamına gelmiyor” diyen Cheung, “fakat eski sevgilinizin bazı özelliklerinin hayatınızda ya da mevcut ilişkinizde eksik kaldığının göstergesi olabilir” diye konuştu.

Bilimsel olarak söylenen bu. Eski sevgili ve ayrılık sonrasında birçok insan için, kafalarında sürekli çevirdikleri bir problem. Uyanık iken sürekli eski sevgililerini düşündükleri ve ayrılık problemini çözmek istedikleri için, beynin rüyalarda da bu problemin çözülmeye çalışması çok anormal değil. Ama işte bunun mistik bir anlamı yok. “Eski sevgilimi rüyamda gördüm, bu bir işaret olmalı” diye saçma sapan şeyler yapmanın da bir anlamı yok.

Healthline’da çıkan bir makaleye göre de pandemi sırasında insanların eski sevgililerini rüyalarında görme oranı çok artmış. Makale “fakat merak etmeyin, pandemi sizin eski sevgilinizle yeniden birlikte olmanız için planlar yapmıyor ya da eski sevgiliniz hakkında düşünmeniz bir hastalık belirtisi değil” demiş. Bu dönemde eski sevgili rüyalarının artmasının birinci sebebi, insanların kendileriyle daha fazla başbaşa kalmaları. Gündelik hayat büyük oranda sekteye uğradığı için böyle şeyleri düşünmeye daha fazla zamanınız var.

İkincisi ise bu pandemi döneminde daha fazla uyuyorsunuz. Üçüncüsü, 2 senedir zaten mazide kalan güzel ve daha özgür hayatınızın ardından acı çekiyorsunuz ve eskiye bir özlem var. Eski sevgili ile özlem duyduğunuz geçmiş arasında bir ilişki kuruyorsunuz. Daha yalnız ve kaygılısınız.

Ayrıca makalede şu 3 ana sebep de sayılmış:

  • Duygusal tatminsizlik,
  • Cinsel tatminsizlik,
  • Eski sevgilinizle ilgili aşamadığınız duygular.

Eğer çok önceden ayrıldığınız bir eski sevgilinizi rüyanızda görüyorsanız, bu tutku, bastırılmış arzular ve aşk konusunda korku anlamına geliyormuş. Ve bu rüyalar ile bilinçaltınız gidin ve hayatınıza daha fazla renk katın diyor. Yani eski sevgili ile bir alakası yok.

Eğer yeni ayrıldığınız bir eski sevgili ise, size bu rüyalar sizin onu aşmak için yaptığınız şeyleri sabote ediyormuş gelebilir. Ama makaleye göre bilinçaltınız iyileşmeniz ve ayrılık ile ilgili duygularınızı gözden geçirmeniz için size yardım etmeye çalışıyormuş.

Yani kısacası eski sevgiliyi rüyada görmek, eski sevgiliyle ilgili bir işaret değil. Yalnız, boş ve sıkıcı bir hayatınız varsa, bunlar rüyanızda eski sevgili olarak belirebilirler.

Rüyada eski sevgiliyi görmenin psikolojik yorumunu soran birine bir forumda verilen şu cevap ile bitirelim:

Rüyada sürekli bir kişiyi, nesneyi görmek demek belleğimizin sürekli o kişi/nesneyi hatırlamasından kaynaklıdır. Yani sürekli kişiyi düşündüğün için ister istemez bu bilinçaltında yer edinmiş ve rüyalarına kadar girmiş. Kısacası tekrar edilen bilgi taze kalır ve bizimle birlikte yaşar. Tekrar edilmeyen bilgi ise zamanla belleğin derinlerinde kalır ve yok olmaya yüz tutar.

Şöyle diyebilirim, insanın düşünce biçimi basittir. Bir kişiyle veya nesneyle ilgilendiğinde alışır ve yer edinir bellekte. Bu kişi veya nesne kaybolunca, kaybı ruh sağlığı açısından üzüntü ve rahatsızlık uyandıracaktır. Çünkü alıştığı şey iyi gelir. Bir döngüdür neticede. Dögüyü kırmaksa düşünmeyi bırakmaktan geçer yani kişiyi daha az düşünüp kafanı başka işlerle yorarsan, yeni insanlarla tanışıp o insanlarla yeni bağlar kurarsan farkedeceksin ki artık bu rüyalarına kadar girmiş kişi önemsizleşmiş olacaktır. Kolay değil ama imkansız da değil. Ve bunu yalnızca sen başarabilirsin.

yani, artık daha fazla o kişiyi düşünmeyeceksin. Yeni bir sayfa açıp hayatının akışına bakacaksın. Yeni hobiler edinmeye çalışıp, yeni arkadaşlar edinmelisin. Önceden o kişi yoktu ve şimdi de yok. o sürecin parçasıydı ve şimdi bitti. Ama senin sahip olduğunun zaman daha bitmedi. Aksine önünde uzun bir yol var.

 

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

22
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
12 Comment threads
10 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
ElifAslanMr bebekAcemiWomanizerMahmut Abi Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Ağır Adam
Guest
Ağır Adam

Bundan 2 sene önce falan ayrılmıştım 4 senelik sevgilimi ilk 1 ay rüyam da sürekli beni aldattığını başka adamlarla yattığını görüyordum sonra bu siteyi bulduğum da iyileşerek günden güne atlatmıştım şimdi ise mükemmelim o hala bana mesaj attığı oluyor tabi eski ben yokum artık eski yolda sabit dursaydım onu kabul ederdim ama başka yol da ilerledim.

Osman
Guest

Olabilir, belki görürüz, belki görmeyiz. ama bundan anlam çıkarmaya gerek yok 🙂

güzel yazı mahmut abi

kısaca özet: rüyada eski sevgilinizi,eşinizi gördüğünüzde o kabustan uyanın 🙂
hayatınıza bakın lütfen

Duncan Idaho
Guest
Duncan Idaho

Rüyalar derinlerden gelen mesajlardır. “Dune-Frank Herbert”

merto
Guest
merto

Abi erkekleri hadi anlıyoruz muhtaçlık, lifeless sendromu denen durum yada oneitis ile adam bağlanıyor takılı kalıyor eski manitaya ama kadınlar cephesi de garip, bazı kızlar eski sevgilinin ölse yüzüne bakmıyor nasıl ayrılmış olursa olsun herifi bildiğin yok ediyor kafasında. Bazı kızlar ise sanarsın yeşilçam karakteri 5 sene sonra bile herife sevdalı ve adama karşı sabit bir şekilde ilk günkü gözle bakabiliyor herife karşı düşünceleri içgüdüleri ilişkide ki gibi, bu olay garip değil mi ? Hipergamisi zayıf yada yüksek kadın mevzusu mu bunun cevabı yoksa farklı bir durum mu bu bunun açıklaması ?

Redman
Guest
Redman

Mahmut abi üniversite den bir kızla tanıştım. Gayet güzel bir tanışmaydı ama aptallık edip numarasını almayı unuttum. Fakat kızla aynı vhatsap gurubundayım oradan mesaj atıp buluşmaya davet etsem yanlış mı yapmış olurum yoksa yeniden yüz yüze geldiğimiz de ayrıca numarasını isteyip öyle mi buluşmaya çağırmalıyım.

Daro Tomandi
Guest
Daro Tomandi

Platonik biriydi, bu işin olmayacağı kesinleşti. Bir iki gün aklımdan çıkmadı. Sonra rüyada mutlu mesut el ele bir kaç sahne geçti, yemyeşil cennet gibi kısa bir rüyaydı, huzur buldum. Sonraki günler çok aklıma takılmadı, galiba beyin iyileşmenize yardımcı oluyor.

Eddie
Guest
Eddie

Selamlar abi. İlk yazıyı yazmamım üstünden neredeyse bir yıl geçmiş. Bu süreçte dönem dönem sorunlar yaşasam da olumsuz şeylerin tamamını kendimi hırslandırmak ve o dönemde yapmam gerekenleri yapmak için pozitif bir enerjiye dönüştürmeye çalıştım (ilk yazımda sınav öğrencisi olduğumdan bahsetmiştim). Sınavım beklediğimden çok iyi geçti. Şu an alanımda iyi bir derece ile Türkiye’nin sayılı okullarından birinde hayallerimdeki bölümü okuyorum. Bu hissiyat gerçekten inanılmaz ve bu başarım geleceğim ile ilgili bana umut aşıladı. Sınav sürecinden sonra bir kızla tanıştım. Yaklaşık 4-5 aydır beraberiz ve ilişkimiz şu an çok iyi gidiyor (bunda sizin de payınız büyük). Ama sormak istediğim ve bugün bile… Read more »

Awe
Guest
Awe

Bu siteyi üzücü bir ayrılık sonrası buldum. İyi ki bulmuşum. Site bana çok şey kattı ama şöyle bir sıkıntım var. Ayrılık sonrası yapılmaması gereken her şeyi yapmışım ama her şeyi. Çok utanç verici. Non contact kitabını okuyunca daha da utandım. Zoruma gitti. Ama şöyle bir düşünce oluştu. Ulan bunları bunları yapmam gerekiyormuş. Şimdi ki düşüncem o kişi olsada düzgün bir ilişkiye başlasam onla oldu. Ama kırmızı hapa göre nextelemem gerekiyor. Zaman geçiyor atlatıyorum derken birden aklıma geliyor. Düşüncelere dalıyorum hırs yapıyorum. Beni dinlemeden etmeden karar verdi diyorum. Kızıyorum. Beta davranışlarımın etkisi oldu diyorum kızıyorum. Arkadaşlarının etkisi oldu diyorum kızıyorum. İçinden… Read more »

AcemiWomanizer
Guest
AcemiWomanizer

Merhaba Mahmut Abi. 3 aydır takıldığım bir hatun var. Hatunla her şey iyi, her hafta düzenli seks, ilişki yok allahtan her şey yolunda. Ancak şöyle bir durum var ben hatuna yazmadığım zaman o da yazmıyor. Yazdığımda ve bana çağırdığımda da geliyor. Bu bakımdan iyi. Ben tabaktayım, o da muhtemeldir ki tabakta. Kafamı kurcalayansa şu: Bize yazmayan bir kadına (seks için de olsa) yazmamalı mıyız? Bazen yazmayı win win olarak düşünüyorum bazense sitede yazan “kendinizi peşkeş çekmeyin” uyarıları aklıma geliyor. Yani seks için yazmak karakterden taviz anlamına gelir mi? Senin bana bu konuda tavsiyen nedir? Ve son olarak da şunu sormak… Read more »

Mr bebek
Guest
Mr bebek

Mahmut ağam merhaba, 5 6 gün önce 1 yillik kiz arkadasimdan ayrildim. Deli gibi sevmeme ailelerin tanisma seviyesine geldigi iliskiyi bitirmek zorunda kaldim. Elbette benim de hatalarim oldu ama kiz eskiden bir plan yaptiginda 1 hafta oncesinden haber verirken simdi gitmeden 10 dk once haber verir oldu, benim yerime baska erkeklerin sözünü dinler oldu. Tıp okuyan spor yapan parasi olan 20 yasinda bir erkegim. Bu yogunluk icinde ona bu denli zaman ayirdigim icin ayrilmak zorunda kaldim. Kendime odagimi bozuyordu. Diger sebep de ben gecmise biraz takinti yapiyorum benden once birlikte oldugu bir erkek var sekse kadar ilerlemisler. 3. Ayda da… Read more »

Aslan
Guest
Aslan

3 gunde bir rüyalarıma giren hayatımın düzenini bozan o insan. 4 ay önce 1.5 yıllık toksik ilişkim bitti beni bırakıp gitti sebebi ise cok kavga ediyoruz yıpranıyorumdu beni çok derinden etkiledi ayrılığımız onlada mutlu değildim onsuzda mutlu değilim her gün aklıma geliyor unuttum desem rüyalarıma giriyor ondan uzaklaşmak için her yerden iletişimimi kestim geçenlerde göz göze geldik sadece selam dedim uzaktan sonra yürüdüm gittim o da bir redpill videosunda izlemistim mutlu gozukmeye calısıyordum iliskimizde ben çok beta davrandım tam saf bir sekilde asık olmustum onu hayatımın merkezine koydum maddi manevi vereceğimin en iyisini verdim ama o bana vermedi beni hic… Read more »

Elif
Guest

Mahmut abi ben 2.5 ay önce eski sevgilimden ayrıldım. Erkek arkadaşının iftirasına uğradım 1 hafta süresince ayrılamadık, en sonunda gururuna yediremedi ayrıldı. Son zamanlarda rüyamda sürekli sarıldığımızı vs görüyorum ve hep çok huzurluyuz. Sen ne düşünüyorsun