Toksik evlilik hikayesi

“Toksik (çok zararlı) bir ilişkide olduğumu nasıl anlarım?”

“Ben toksik bir partner miyim?”

Bu yazıda toksik ilişkide olup olmadığınızı anlama konusunda zihin bulanıklığınızı açmaya çalışacağım ve yazının sonunda da size kendinize sormanız için bir soru vereceğim.

Şimdi sıklıkla duyduğum yorum ve mesajlardan birini okuyacağım. Eğer bu yazılanlar size hitap ediyorlarsa, maalesef toksik bir ilişki içindesiniz. Beni takip edenlerin ve danışanlarımın çoğu erkek olduğu için, bu yazı erkek bakış açısından yazıldı ama bunlar cinsiyet ve cinsel seçim ne olursa olsun geçerli şeyler.

Başlayalım:

“Hayatımı perişan hale getiriyor.”

Sadece bu ilk cümleye bakalım. Bu size hitap eden bir cümle ise, ilişkiniz kesinlikle toksik bir ilişki! Bu tabii ki partnerinizin tek sorun olduğu anlamına gelmiyor ama  partnerinizin hayatınızı perişan ettiğini hissediyorsunuz.

“Tüm umudumu kaybettim zira sürekli bir kötü bir iyi yaşamayı artık kaldıramıyorum. Buna ne sabrım, ne iradem ne de gücüm kaldı. Benim narsist olduğumu söyleyip duruyor ve ben de artık buna inanmaya başladım. Zira kavga gürültü çıkardığında onu tamamen görmezden geliyorum. Ona ultimatom verip duruyorum ve toksik davranırken ona duygusal destek veremiyorum.

Onunla dışarı çıkmayı reddediyorum zira her zaman bir olay oluyor. Karım tam anlamıyla bir bela mıknatısı. Terapiye gitmesi için baskı uyguluyorum, değişmesi gerektiğini söyleyip duruyorum. Bunun gibi yaptığım ve narsist diye tabir edebileceğimiz başka şeyler de var. Yani kendime sorup duruyorum: Çizgi nerede? Ben narsist miyim?”

Onun istismarlarının beni yıllar içinde kötü bir yönde değiştirdiğini biliyorum. Temel olarak o kadar stresli ve kaygılı bir hale geldim ki, doğru dürüst iş bile yapamıyorum. Tükenmiş, motivasyonsuz, verimsiz ve işte ihtiyacım olan yaratıcılıktan uzak hissediyorum. Sanki hiçbir anlaşılır nedene dayanmayan ve nereden çıkacağı belli olmayan saçma sapan belaları engellemek benim 7/24 işim olmuş gibi.

Bu kadınla karşılaşmadan önce bir sürü hobim, ilgi alanım, arkadaşım vardı. Ama bütün bunları yavaş yavaş yok etti. Beni sürekli aşağıladı, bana empati göstermedi ve ihtiyaçlarımı görmezden geldi. Buna paralel olarak hergün eleştirildim.

Tabii her şey kötüydü diyemem. Bu kadının çok iyi yanları da vardı ama ben kötü yanlarının ortaya çıkmamasını nasıl önleyebileceğimi bulamadım.

Zamanla bu kötü yanın ortaya çıkmasını beklemeyi ve bundan korkmayı öğrendim. Hatta yavaş yavaş bu kötü yanın adımlarını büyük bir kesinlikle tahmin edebilmeye de başladım.

Birinci Gün: Büyük bir kavga ve ayrılık noktasına gelme.

İkinci Gün: Barışma ve gelmiş geçmiş en iyi ilişki. Onun sevecen tarafına kavuşmam (ki bu benim sürekli ümit etmemi sağlıyor).

Üçüncü veya Dördüncü Gün: İstisnasız olarak gerilimin yeniden yükselmeye başlaması. Aman bir patlama olmasın diye parmak uçlarımda yürümem, onun kızgınlığını savuşturmak için buyurduklarını yapmam, dediği her şeyi onaylamam, istediğinde öpüp sarılmam. Ama zaman içinde artan oranda benim varlığımdan nefret etmeye başlaması ve …

Beşinci Gün: BAM. Tüm o çabamın boşa gitmesi, büyük bir kavga ve ayrılık noktasına gelme.

Bu döngü bazen daha kısa bazen de daha uzun süreli olabiliyor. Bazen omurgalı davranmaya ve karşı koymaya çalışıyorum. Bazen kendimi tamamen görünmez yapmaya çalıştım. Ve bunların arasında bir sürü şey de denedim. Ama hiçbir şey işe yaramıyor.

Bu döngüyü görmem zaman aldı ama gördükten sonra bunun bir kısır döngü olduğunu anladım. Bir şey yapsan da perişansın, yapmasan da.

Her zaman çok iyi bir problem çözücü oldum. Ama bu problemin iyi bir çözümü yok. Sonuçta ilişkiye devam ettim, daha fazla çabaladım ve sadık bir köpek gibi onun yoktan varettiği tüm sorunları çözmek ile uğraştım.

Kendime sürekli olarak hayatımı bu şekilde mahvetmeye devam edip etmeyeceğimi, 80 yaşında geriye bakıp da hayatımı nasıl çöpe attığımı anlamaya çalışıp çalışmayacağımı soruyorum.

Bu aşamada onun toksik davranışları yüzünden hiçbir yere gitmiyorum ve sosyalleşmiyorum. Aşırı kıskanç. Sürekli olarak gereksiz tartışma ve problemler yaratıyor. Bu çok yorucu.

Kendimi tükenmiş ve kapana kısılmış hissediyorum. Bu ilişkiyi bitirmek istiyorum. Ama yeniden başlamak için çok yaşlı olduğumu düşünüyorum. Çocuklar için kalmalıyım, finansal olarak perişan olmak istemiyorum. Karımın en büyük düşmanın olduğunu, ondan tamamen uzaklaşmam gerektiğini biliyorum ama gitmek imkansız gibi geliyor.

Bazen tek çözüm ölmek gibi geliyor. Kendimi onun ölümünü hayal ederken buluyorum. Dışa dönük, sosyal, hayalleri olan ve iyi niyetli biriyken içine kapanık, tutkusuz, sinirli ve umutsuz bir hale gelmem çok üzücü.  Suçluluk duygusunun, sorumluluk duygusunun ve korkunun beni nasıl olup da buraya getirdiğini görebiliyorum.

Yıllar boyunca sürekli bıçak sırtında olmaktan, aman ağzımızın tadı kaçmasın diye alttan alıp kıvırmaktan bıktım. Artık damarıma bastı mı ben de sözel olarak saldırganlaşıyorum. Bunu yaptığımda da bana hastasın, canavarsın diyor. Beni yıllardır bu şekilde suistimal eden kendi değilmiş gibi davranıyor. Artık kötü olan benmişim.

Kötü olan şu ki ben değiştim. Bazen kendi davranışıma bakıp, ne kadar kötü davrandığımı görerek dehşete düşüyorum. Bu ilişkiden önce, kesinlikle saldırgan biri değildim. İyi bir insandım. Artık bundan emin değilim.

Bu oldukça üzücü ve çok duyduğum bir hikaye. Eğer buna benzer bir durumdaysanız, toksik bir ilişki içinde olduğunuz %100.

Siz kendiniz narsist veya toksik bir insan mısınız? Geçmiş ilişkilerinize bakın. Sıklıkla bu duruma düşüyorsanız, siz de sorunun bir parçasısınız. Sorun sizin eş seçiminizde olabilir ve neden sizin en kötü halinizi ortaya çıkaran toksik insanlara çekildiğinizi anlamanız gerekiyor. Belki de güvensiz/kaygılı bağlanma gibi negatif başa çıkma mekanizmalarına sahipsiniz.

Sorun sizin iletişim yetenek seviyeniz ya da duygusal olgunluğunuz olabilir.  Herkes ilişkilerine belli miktarda sağlıksız davranış ve zihin yapısı getirir. İnsanın arada bir kötü davranması veya ilişkisinin sınırlarını test etmesi de doğasının bir parçası.

Ama sizi kronik olarak aşağılayan, aşağı çeken, yalnızlaştıran, tüketen ya da kapana kısılmış hissettiren ilişkiler toksiktir ve bu durumdaysanız bir profesyonele danışmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Çeviri: Are YOU in a Toxic Relationship?

Zehirli ilişkiler konusunda daha fazla ayrıntı için Bu yazı, Toksik İlişkiler – Narsist / Borderline Partner Rehberi kitabımıza bakabilirsiniz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

49
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
16 Comment threads
33 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
GökhanDarksideAnonimBiir garipAkson Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Mahmut
Guest
Mahmut

Abi toksik eski sevgiliyle sürekli karşılaşıyorsak yine de iletişim sıfır olmalı değil mi? birde sitede neden 18 yaş altı yasak

Alaybeyi
Guest
Alaybeyi

Mahmut abi. Böyle bir toksik ilişkinin en belirgin özelliklerinden biri kesinlikle şu: Evde sorun çıkmasın diye neredeyse parmaklarınızın ucunda gezersiniz. Mutfak setinin üstünde biraktiginiz bir cay bardagi bile büyük bir öfke patlamasına neden olabilir. Siz de evde bagiris cagiris çıkmasın, çocuk korkmasın, psikolojisi bozulmasın diye adeta bir köle gibi korkuyla yaşarsınız. Zamanla bu korku yatak odasını da esir alır. Yatak odasında sadece onun hazzını oncelersiniz. Aman bir kaza olmasın. Bir defalık erken bosalma bile adamin erkekliğini asağilamak icin iyi bir firsat verir. Zamanla bu korku kişiyi ereksiyon sorunuyla basbasa bırakır. Sekste kendi hazzını oncelemeyen bir erkek, her an karısının gazabından… Read more »

Ydhdjdj
Guest
Ydhdjdj

Peki bu tip kadınları evlenene kadar taniyamiyorlar mi da evlendikten sonra kadın bu hale geliyor.

Yani bu sorunu evlenmeden anlayamamakta mı sorun yoksa evlendikten sonra mi degisiyorlar

Alaybeyi
Guest
Alaybeyi

Evlenmeden önce kadındaki hemen hemen tüm kırmızı bayraklar belli ediyor kendini. Ama erkekler, ne olursa olsun evlenmeliyim, ailemin isteğini yerine getirmeliyim, toplumda statü kazanmalıyım diye tüm bu kırmızı bayrakları göz ardı edip evleniyor. Evlenince her şeyin mucizevi biçimde düzeleceğini zannediyor. Ama evlilik işleri daha da kötüleştiriyor. Ardından bir çocuk olursa işler düzelir diye kendini kandırıyor, çocuk olunca sorunlu evlilik tam bir cehenneme dönüyor. Ondan sonra da çocuk zarar görmesin diye bir bahane uyduruyor ve boşanma yoluna gitmiyor. Sonunda zavallı, sefil, erkekliğini yitirmiş, hayattan hiçbir zevk almayan mutsuz, kötümser biri oluyor.

Ferhat
Guest
Ferhat

Kadınların çoğunluğu için çerçeveyi ona bıraktığımızda böyle bir şeye dönüşür diyebilir miyiz yoksa bu kadın çok fazla mı sıkıntılı?

Koche
Guest
Koche

Bu durumun ayrılmak dışında bir çözümü olduğunu düşünebiliyor musun Mahmut abi?

ramazan
Guest
ramazan

Yakın bir arkadaşımın toksik bir evliliği olduğunu düşünüyorum ama bunu ona nasıl söyleyeceğimi bilmiyorum ters tepmesini istemiyorum erkek adam kanalına yönlendirip izlemesini nasıl sağlayabilirim veya hiç karışmasam mı ama adam gözümün önünde kullanılıyor köle gibi dayanamıyorum

acemineilstrauss
Guest
acemineilstrauss

Peki Mahmut hocam, bir kadın toksikliğinin / psikolojik sıkıntılarının farkındaysa düzelebilir mi (psikologla, psikiyatristle ya da başka bir şekilde)? Ya da ilişki sağlıklı devam edebilir mi?

Toksikk
Guest
Toksikk

https://twitter.com/deepwebtiktok2/status/1639728410594365443?s=20

Toksik bir ilişki videosu. Mahmut Abi bunu Twitter’da nasıl kaçırır 🙂

Özgür
Guest
Özgür

Bu hikayenin bire bin aynısı içerisindeyim 11 yıldir tanışıyoruz ve maalesef 10 yildir evliyim.Yazıyı okurken hayretler içerisinde kaldım aslında eşim olacak kadın ilişkiye başlarken çok defa işaret vermişti ne yazık ki görmezden geldim hikayelerine kandim. Hemcinsi hiç arkadaşı yok kadınlarla anlasamadigini erkeklerle daha iyi arkadas olduğunu savunurdu.Tabii bu durum tersine işlemiyor maalesef benim kadın arkadaşım olamazdı.Erkekler sürekli onu kullanıyor istismar ediyor tecavüze bile uğradığını idda ediyordu sürekli bir erkek devinimi vardı hayatında gaflet mi salaklik mi anlayamıyorum ona hak verisimi vicdanımı hala sorguluyorum.Ben 2.evliligiydim ilk evliliginden 1 çocuğu var, çocuğu bile kocasının sözde seksizlik anlaşmasını bozarak olmuştu ve olayın üzerine… Read more »

İbo
Guest
İbo

Mahmut abi merhaba
Hikayenin kahramanı ile tam olarak aynı kaderi paylaşıyorum, çok uzun süre psikiyatriste gittim, doktor en sonunda sadece karımın manyak olduğunu ve beni sakin tutmak için ilaç verebileceğini ve başkada bir çaresi olmadığını söyledi.
Herkesin önerisi boşan, ama o da çok zor özellikle çocuğuna çok düşkün, çok emek vermiş bir babaysanız, tabi aile çevre baskıları ekonomik külfetler cabası. Kaderse çekiyorsunuz ve hergün ne suçum vardı diye düşünüp bi sigara daha içiyorsunuZ

Mechanical Engineer
Guest
Mechanical Engineer

Merhabalar Mahmut Abi Çoğu yazınızı okudum ama yaşam enerjimizi nasıl yüksek tutarız bununla ilgili tatmin edici bir yazı göremedim,bu hem bizim için hemde ilişkimiz için önemli bir etken olduğunu düşünüyorum,bazen kendimi bitik depresif hissediyorum yaşam enerjim düşüyor bazende sevgilimin yanında modum düşüyor bu duruma düşmemek için ne yapabilirim? Bazende sevgilim drama çıkartıyor bu dramaya ortak olmayıp o dramayı kendi kendisi yaşıyor(her kadın drama bağımlısı canları sıkılıyor), ama bazende tartışmaya çekebiliyor üzerime fazla gelebiliyor(neden böyle yapıyorsun,ben sana yapma demedim mi?), örneğin sesini yükseltirse bende ona karşı sesimi biraz yükseltince susabiliyor, başka bir sitede görmüştüm eğer kadın böyle davranırsa sizi sindiremeceyeğini bilmeli… Read more »

Suat
Guest
Suat

Çok enteresan, bilişimi çok iyi kullanan ve iletişim yönü açık biri olmama rağmen 4 yıldır farkında olduğum problem için doğru kelimelerle arayamadığımı fark ettim. Metin ve içeriğinde geçen %98 tamamen ben. Kendi evimde resmen mülteci gibi hissediyorum. Saygı ve sevgiden esame yok. Ayrılmak istiyorum lakin karşı taraf kabul etmiyor. Sürüncemeli bir boşanma için kendimde gerekli gücü hissedemiyor ve bu uğurda mücadele dahi etmek istemiyorum. Kendimi tamamen tükenmiş yaşam enerjimi kaybetmiş ve maalesef yarın için bir parça umudum kalmamış durumdayım. Koyduğum tanıyı netleştirmeniz için size teşekkür ederim. İlk fırsatta psikiyatırdan destek almak istiyorum. Hayatıma yaptığımız dokunuş için teşekkür ederim.

evli ve çocuklu
Guest
evli ve çocuklu

Merhaba abi, Eşim bazen çok toksik olabiliyor. Genelde kıskançlık gibi bir olay tetikliyor (özellikle de adet zamanları..). Bir anda bana uyuz davranmaya fırça atmaya dırdır etmeye başlıyor. Hiç çekilmiyor o zamanlar. Bazen evden kaçıyor otelde yatıyorum. | Eğer çocukla beraber dışarı çıktık ve toksik moduna girerse, üstelik eve dönmek 1 saat trafik çekeceksek FELAKET. Bazen bırakırım sizi burda veya gitmiyoruz eve vs. deyip tehdit edip yol boyunca susacağına yemin ettiriyorum.| Bu zamanlarda eşimin yanından kaçmazsam, dırdırıyla beni tetiklediği için hakaret etmeye ve ağzımı bozmaya başlıyorum. Sonrasında da aylarca sen bana şunu demiştin vs. diyor tabi. Her türlü kaçmadığıma pişman oluyorum.… Read more »

eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

Çeneni kapalı tut. Ve bekle.

Akson
Guest
Akson

Aşırı toksik babaya sahibim ve evde sürekli ve sistematik olarak arıza çıkarıp huzur bozuyor. Dgs sınavına girmek için işe girmemiştim sebebini anlattığım halde birkaç günde bir aynı şeyleri tekrar tekrar sorup küfür hakaretler ediyordu. Kavramını bilmese de bol bol gaslighting yapıyor. Anneme ise benden daha fazla yükleniyor. Sağlık sorunları üzerinden aşağılamalar ve küçümsemeler yapıyor. Söylediğimiz her şeyi ters anlayıp hakaretle başlayıp 10 saniye geçmeden küfürler etmeye başlıyor ve en kötü tartışması 3 saat sürüyor(bu süre abartı değil) . Haziranda eve sarhoş gelip anneme direkt küfürler edip vurmaya başladı bende kendim müdahale edersem babam ya da ben yaralanır ve iş daha… Read more »

Biir garip
Guest
Biir garip

Selam mahmut abi, Yıllar önce bu siteye yazmıştım ve sen tek çözüm ayrılık demiştin ve bende çocuklara kıyamamıştım tabi,ve şimdi çocugu 3lettirdi (dogum kontrolu ona bırakmıştım) Sorunlar yukarda anlatılan hikaye ile aynı, karımda narsislik ve depresyon var kabullenmiyor takibi, aşırı kıskanç, küfür ve hakaretler ediyor bana ve çocuklara, para düşkünü(kabullenmiyor) ayrılmayı istedigimi söylüyorum beni tehtit ediyor (benim karın yapıp hayatımı mahvettin şimdi mecbur katlanacan diyor), ayrılırsam öldürmekle, aldatırsam penisimi kesmekle tehtit ediyor. Yurt dışındayı yaşıyoruz ev benim üzerime krediyi ben ödüyorum yani maaşım 2/3 oraya gidiyor kendisi depresyonda oldugu için devletten hastalık parası alıyor bu parayı hem evin market giderleri… Read more »

Darkside
Guest
Darkside

Eskiden tam bir alfaydım , gerçi dışarda da öyleyim hala ya da rol yapıyorum bilmiyorum. Ama evlendikten sonra her dediği onaylanan ve şımartılan bir kadınla evlendim . Evliliğimiz süresince sanırım shit testleri geçemedim belki ve evlilik her geçen gün toksik olmaya başladı sürekli bana narsist olduğumu söyleyip duruyor hiç evliliğimiz boyunca hakaret etmedim ama karşılığında bunları duydum. Saygısı ve iletişim becerileri olmayan sanki keko bir erkek işe evlenmişim gibi bir durum var. Ben sürekli ev işlerinde eşime yardım ettim şimdi ise bir bardağı bir yerde unutsam bile dırdır başlıyor. Defalarca konuştum ve kendini haklı gören birisi ve hata bile yapsa… Read more »