Yeni Tanıştığınız Kadının Sosyal Medyasından Uzak Durun

Erkek Adam sitesindeki yazılarda, yorumlarda, sosyal medya kanallarında ve özel görüşmelerde birçok erkeğe tavsiye veriyorum. Bu tavsiyelerin önem sırasına göre bir listesini yapsam, muhtemelen şu tavsiyem ilk 5’te olurdu:

“Kadınlarla ilişkilerinizde ama özellikle flört ederken ve ilişkinin başlarında, mümkün olduğu kadar 2000’lerin ilk yıllarındaymış gibi davranın.”

Bunun anlamı, mesajlaşma, konuşma ve buluşma harici sanal etkileşime girmeyin. Tamam Whatsapp gibi mesajlaşma uygulamaları var ya da Instagram gibi uygulamaların mesajlaşması var. Ya da görüntülü konuşabiliyorsunuz. Ama bunlar harici etkileşime girmeyin ya da takip yapmayın.

Bugün beni arayan bir arkadaşla konuşurken 2016-2017 civarındaki hızlı dönemimde yaklaşık 12 kızla birlikte olduğumu ve başından sonuna bu kızların hemen hemen hiçbirinin Instagram hesabına bir kere bile bakmadığımı söyledim. Bunun birinci sebebi ilişkinin özellikle başlarında bununla ilgilenmemem ama ikinci ve belki de daha önemli sebebi, stratejik. Bizim camiada bir laf vardır. “Bir kadına ünlüymüş gibi davranırsanız, o da size hayranı gibi davranır” (If you treat her like a celebrity, she’ll treat you like a fan). Eğer yeni tanıştığınız ve görüştüğünüz bir kadının (yeni tanıştığıma 3-4 aydır cinsel birlikteliğin olması da dahil) Instagram hesabını takip etmeye (takipçisi olabilirsiniz benim kastettiğim hesabına bakmaya), hikayelerini izlemeye ve beğenmeye başlarsanız, hayranı olduğu bir ünlüyü takip eden bir hayran gibi davranmaya başlarsınız ve bu da sizi aşağı, onu yukarı koyar.

Bir iki girip baktınız diye ölmezsiniz ama daha fazlasını yaparsanız, içsel değer atama sisteminiz sizi aşağı onu yukarı koyar. Bunu da kızla konuşmalarınıza yansıtırsınız. Ayrıca sosyal medya o kadar bağımlılık yapıcı ki, özellikle bir kızdan hoşlanmanız ile de birleşince, sizi o kızın hesabına her gün birkaç kere çekip yutabiliyor.

Mahmut sen de iyice abarttın diyebilirsiniz ama sosyal medyanın erkekleri nasıl maymuna çevirdiğini o kadar çok gördüm ki, az bile yapıyormuşum diyeceğim. Zira o zaman sosyal medyanın erkekleri bu kadar maymun ettiğini bilmiyordum.

Benim bunu yapabilmemi kolaylaştıran şeylerden birisi de tabii kendime ait bir Instagram hesabını hemen hemen hiç kullanmamamdı. Kızları eklemek ve oradan mesajlaşmak için Instagram kurdum ama çoğunlukla ne Instagram feed’e bakıyordum ne de kızların profiline. Onun haricinde benim Instagramında yurt dışında bir yerlerde gördüğüm ilginç şeylerle ilgili 10-15 fotoğraf vardı. Hikaye hiç olmadı ve kendi fotoğrafımı koyduğumda artık zaten piyasada değildim (hala bir fotoğrafım var ve hesaba 2020’den beridir bir şey de koymamışım).

Birçok erkek bir kızla tanışıyor, Instagram’ını alıyor ve ekliyor. Belki Instagram’dan ekleşiyor. Buraya kadar bir problem yok. Ama sonra kızla muhabbet biraz iyi gitsin, hergün kızın hesabına bakıyor, hikayelerini izliyor, belki beğeni atıyor, vs. Kızın “hayranı” oluyor. Bu da arkadaşlar (eğer bu konudaki yayını izlediyseniz) oturduğun yerde aşırı duygusal yatırım yapmanıza neden oluyor.

Oysa sadece mesajlaşma + konuşma + buluşma kullansanız, oturduğunuz yerde duygusal yatırım yapmaktan ve kendinizi kendi zihninizde kızdan aşağı konumlamaktan kurtulursunuz. Bilinçaltınızı aşırı duygusal yatırım ve kızdan aşağı konumlayarak programlamaktan ve böylece kıza size tepeden bakmasını sağlayacak şekilde davranmaktan da büyük ölçüde kurtulursunuz.

Kızın sosyal medyasından faydalı bilgiler edinebilir misiniz? Evet, muhtemelen. Ama kızın sosyal medyasına girip onu takip etmenizin zararı, faydasından çok daha fazla olduğu için girmeseniz daha iyi. Burada takip derken karşılıklı takipleşmeyi değil, gerçekten kızın hesabına ya da hesaplarına girip, fotoğraflara, hikayelere, videolara, takipçilerine, takip ettiklerine, vs. bakmaktan bahsediyorum.

Sosyal medyada kızın hayatını takip etmeyi, yeni tanıştığınız kızı gerçek hayatta takip etmek gibi görüyorum. Tamam, aynı olmayabilir ama bir kızla tanıştıktan sonra sürekli onun evinin önüne geldiğinizi, nereye gittiğini görüp peşinden giderek takip ettiğinizi, vs. düşünün. Arıza bir takıntı değil mi? Sanal takip, aynı derecede arıza olmasa ya da en azından görünmese de, buna benzer bir takıntı yaratabiliyor. Sonra da koca koca adamlar gelip “abi mesaj attım cevap vermedi ama Instagram’da mekan fotoğrafı atıyor”, “abi hikayesini beğendim, benimkini beğenmedi şimdi ben nerelere kaçam?”, “whatsappta 2 saattir online sevgilisi mi var?” gibi sorular soruyorlar. Hepsine cevabım da “senin bunları bilmen problem, bunlar ile ne yapıp yapmayacağın değil” oluyor. Bunları takip ederek kızın “hayranı” oluyorsun, hem de yavaş yavaş takıntıya dönen bir hayranlık besleyen hayranı.

20 sene öncesine göre alt tarafı 1-2 hafta flört ettiği kızı takıntı yapan adamları sayısı çok arttı. Bunun nedenlerinden birisi bence sosyal medya. 20 sene önce bir kişiye sadece cepten telefon ve mesaj ile ulaşabilirdik. Mesaj gitti mi, görüldü mü, vs. bilmezdik. O kişiyi sadece buluşmalarda görürdük, iki buluşma arasında ne yaptığını veya ne ettiğini bilmez, aslına bakarsanız da pek umursamazdık. Bu da sanırım, şimdiye göre bir erkeğin bir kadına çok daha az yapışmasına neden oluyordu.

Yalnız sosyal medyanın erkeklerin, ilgi duydukları kadınlara çok fazla düşmelerine neden olması sadece takip değil. Aynı zamanda sosyal medyanın, reel sosyal hayatın içinden bulldozer gibi geçmesi. Üniversiteye yeni başlamış bir çocuk ile konuşuyordum ve İngilizce hazırlık sınıfının henüz 2 haftadır açık olduğunu ve bu nedenle insanların henüz pek kaynaşamadığını söyledi. Ben de ona benim üniversiteye başladığım yıllarda, hazırlık sınıfının 3 günde kaynaştığını söyledim. Sadece hazırlık sınıfı değil. Bir ara Fransızca kurs almıştım orada da 3-4 günde hemen herkes herkesi biliyordu. Hatta 30’lu yaşlarında bir kız vardı, yolunun üstünde diye beni üniversiteye bırakıyordu, düşünün kaynaşma hızı ve seviyesini. Yahu dersi bırakın, alt tarafı günübirlik trekking yapsak kaynaşıyorduk. Kaynaşmayıp ne yapacaktık ki? Kimsenin kafasını gömeceği, hazırdaki arkadaşları ile mesajlaşıp görüşebileceği, hiç tanımadığı insanların bol filtreli hayatlarını takip edebileceği,anonim anonim kavga edeceği ya da boş boş şeyler izleyebileceği ekranlar yok. Öyle oturup ders arasında duvara bakacak halin de yok. Yanındaki ile sohbete başlıyorsun. Öyle zincirleme gidiyor.

Şimdiyse insanların kafaları cep telefonu ekranlarına gömülü. Koca bir ders yılını kimseyle konuşmadan ve sıkılmadan geçirebiliyorlar. Ama bu, izolasyon yaratıyor ve bu izolasyon özellikle bir flört bulunduğunda tüm sosyal, duygusal ihtiyaçların da o insana bağlanmasına neden oluyor. Dışarda yapacak fazla şeyi olmayan insanlar, flörtün sosyal medya hareketlerini takip etmeye başlıyorlar ve bu da flörtün takıntıya dönmesine neden oluyor. 

Tekrar ediyorum, bir kızı gözünüze kestirdiğinizde ya da onun telefonunu aldığınızda, hemen gidip sosyal medyasını didiklemeye başlamayın. Kızla Instagram’da tanışsanız bile belki açılış cümleniz için bir bahane bulmak üzere hesabına bakın ama mesajlaşma başladığı andan itibaren hesabına girmeyin.

Kızla iletişiminiz sadece mesaj +  konuşma + buluşma üzerinden olsun. En önemlisi de, kızdan size sadece konuşma, buluşma ve mesaj üzerinden bilgi aksın.

Ve sosyal medyadan çıkıp, kendinize gerçek hayatta doyurucu bir sosyal hayat edinmeye çalışın. Sosyal medyada hiçbir şey yapmayın demiyorum ama insanları, özellikle de kadınları sosyal medyada “hayranlarıymış” gibi takip etmeyi bırakın. 

Bana sorularınızı uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

49
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
22 Comment threads
27 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
26 Comment authors
Ulumayan KurtDanponyboyHakanAhmet Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Buğra
Guest
Buğra

Bu duygusal yatırım çok fazla Instagram’da. Kızlar da bunun farkında sanki Sivas deplasmanındaymışım gibi oluyor. Bu gücü iyi kullanıyorlar story oyunları geç yazmalar vs.

Peki ilk mesajlaşma öncesi sağlam bir araştırma yapıp konuşma içerisinde kullanılabilecek tüyolar bulup sonrasında tamamen bakmayı bıraksak ? Çünkü konuşmada sanki onu iyi tanıyormuş gibi konuşmak etkileyici oluyor.

Giyaseddin
Guest
Giyaseddin

E simdi yeni tanisilan kizla hergun gorusulmez. Surekli amacsiz naber naptin diye mesaj atsam o da olmaz. Hem benim hem karsi tarafin yogunlugundan haftada 1 bilemedin 2 bulusma oluyor.

E simdi piyasa da hizli ben de kendimi unutturmamak icin hikaye paylasiyorum arada gorsun diye olta hesabi. Instagrami boyle kullansak olmaz mi?

Celaleddin Harezmşâh
Guest
Celaleddin Harezmşâh

Bir yerde bir yanlış yaptığımı biliyordum. Yaptığım şeyi fazla duygusal yatırım olarak gördüm ve kendimi geri çektim fakat sosyal medya üzerinden bunu anlatacak buna benzer bir yazı arıyordum. Eline sağlık.

Teodor
Guest
Teodor

Yazıya %100 katılıyorum. Sosyal medya asosyalliğin en büyük sebeplerinden bir tanesi. Orada ne kadar az bulunursak o kadar güçlü oluruz.
Benim sorularım şunlar: İnstagrama en fazla kaç fotoğraf atılmalı? Ve takip ettiğimiz kız sayısı az mı olmalı? Sadece hoşumuza giden 3-5 kızı takip etmek gibi.

handsome
Guest
handsome

Mahmut abiden sazı alayım soruna cevap vereyim için rahatlasın 🙂 İnstagrama 15-20 fotoğraf yeterli portre.Fotoğrafların mış gibi olmasın gerçek yaşamını yansıtsın yaptığın aktivitelerle ilgili olsun.Takip ettiğin kız sayısından ziyade takibe takip olan ve buluşma ,görüşme ayarlama ihtimali olan kızlar olsun.Bedava ilgi yok.

Teodor
Guest
Teodor

Teşekkürler tavsiyen için. 15 20 fotoğraf fazla gibi. 3-5 fotoğraf yeterli olacaktır. Takip konusunda da yanlış hatırlamıyorsam Mahmut 100-150 takipçi yeterli olur demişti.

metehan
Guest
metehan

Bu tur bilgiler cok faydali zira ana amaci olmasa bile sosyal medyayi dogru kullanmayida ogretiyor.
Ben 16 yim Mahmut abi senin generasyonun icin konusarak kaynasma normal olabiliyor ama ben bir ara oldschool takildim, gsm bakmadim ders aralarinda, milletin yuzune baktim onlarla konusma baslattim devamli.
Ama bir yerden sonra weirdo gibi duruyorsun yada herkes biraz gsm ile biraz seninle konusuyor.
hele ecnebi kizlara hic gitmiyor.

Murat
Guest
Murat

Bende yazıyı destekleyecek türden kendi tecrübemi aktarmak istedim. Öncelikle şunu belirtmem gerekli. Bugüne kadar hiç bir sosyal medya hesabım olmadı. Kız arkadaşımla tanıştığımda, kendinden bahsederken sosyal medya üzerinden çok ciddi gelir sağladığını ve kendi alanında uzman olduğunu ve yüz bin kişiden fazla takipçisi olduğunu ve instagramda mavi tikinin olduğunu göstermişti. Hatta shit testlerinde bazen bu durumları ifade ederek benimle birlikte olmasını sanki bana bir ödülmüş gibi hissettirmeye çalıştı. Ben bu shit testleri başarılı bir şekilde savuşturdum. Onun instagram hesabını sadece kendi gösterdiği zamanlarda gördüm başka hiç bir arayış içinde olmadım. Böylelikle ona muhtaçlık durumunu ortadan kaldırdım. Şunu da ayrıca söylemem… Read more »

bravoconi
Guest
bravoconi

Erkeğin kadının profili devamlı incelemesi durumunda olanları bahsetmişsiniz. Peki kadının erkeğin profilini devamlı olarak incelemesi bizde oluşan etki kadında oluşuyor mu? Şuraya geleceğim dikkat çekici profil oluşturmak(hobiler, gezi, doğa, sosyallik içeren paylaşımlar, tarzını yansıtmak) erkek icin avantajlı konuma getirebilir ve konuştuğun kadının profilini incelemesi ondan bize karşı bir hayranlık sağlar, doğru muyum?

Misafir19
Guest
Misafir19

İnsan özellikle günlük hayatta yeni insanlarla tanışınca , sosyal medyada kadın kovalamanın ne kadar büyük bataklık olduğunu anlıyor. Bir kadının hikayesine genel olarak hikayelere bakarken rastgelmek bence problem değil, ama durup durup instagramına girmek, kimi takip etmiş ne olmuş diye bakmak takıntıyı biz istemesek de körüklüyor. İnsan hiç umursamadığı bir kıza bile farkında olmadan anlam yüklemiş halde bulabiliyor kendini. Başlarda hiç önemsemediği bir kızın kimle ne konuştuğunu, ne yaptığını ufacık bile kafaya takmak erkeğin konuşmasına ruh haline herşeyine yansıyor. Ve kadınlar erkeklere göre kendilerine ilgi duyan insanları yönetip kullanmak konusunda daha acımasızlar.

AnonimmS
Guest
AnonimmS

Mahmut bey takipleştimiz bir kıza yürürken hikayelerini izleyip ordan yürümüyor muyuz ama? Ya da başka şehirlerdeyix hikayesinde aynı şehre geldiğini görünce o hikayeye yorum atarak yürüme başlatıyorum. Hikayelerini izlemeden yürümeyi nasıl yapacağız?

Inarius
Guest
Inarius

Instagram’dan daha önce hiçbir kadına yürümedim. Sosyal mecra içerisinde oyun oynamak istiyorsan Dating App’leri tercih edebilirsin. Blog içerisinde gerekli bir rehber de mevcut(Bkz. Erkekler için Tinder Rehberi). Ama ben yine de Instagram yürümek istiyorum diyorsan, emin ol bu kadar kasmaya bile değmez. İster hikayesine, istersen de direkt olarak bir mesajlaşma başlatabilirsin. Ayrıca minik bir tüyo: “Üstler bir şey belirtirler. Astlar soru sorarlar.” soru kiplerinden uzak dur!(Bkz. Genel Mesajlaşma Prensipleri)

Emrecomment
Guest
Emrecomment

Bende uzun zamandır böyle bir yazı arıyordum Mahmut abi. Sosyal medya bizi o kadar zehirliyor ki sebepsiz depresyondan tutun da asosyalliğe bağımlı olmaya kadar.

Ercü
Guest
Ercü

12 hatun mu? Mahmut abim alemin hızlısı imiş Mahmut havayolları 😂

Furkan
Guest
Furkan

Kaynaşmanın cep telefonları ve sosyal medya yüzünden zorlaşması çok yerinde bir tespit. Şu sıralar baro derslerime gidip geliyorum. Haftada bir gün 2 saat olacak şekilde derslerimiz ve aynı zamanda aşağı yukarı 40 kişilik bir sınıfımız var. Yahu herkes kendi kabuğuna çekilmiş telefonla oynuyor. Yanıma oturan insanlarla sohbet edeyim diyorum 5dk geçmiyor yine telefona gömülüyor insanlar. Bu insanlar avukat, hakim ya da savcı olacaklar en azından aynı sınıfta olduğun biriyle sohbet etme bakımından girişken olurlar diye bekliyorsun ama beklediğinle kalıyorsun.

Hal böyle olunca insanlar birbirlerine karşı soğuk oluyorlar. Bu soğukluğu kırmaya çalışıyorum bakalım umarım başarırım.

Òliver
Guest
Òliver

Sosyal medya kullanmayan erkek adamlar beğendi:)

Misafir28
Guest

Bir yerde katılıp bir yerde katılmadım. Sosyal medya kadınların aynası oldu. Tanıştığım kızın sosyal medyasına bakmıştım paylaşımlardan acı çektiği birini unutamadığı belliydi. Zamanıma değmez dedim bir daha görüşmedim. Ama meselenin ne demek istediğini anlıyorum.

Misafir28
Guest

Mahmut abi sadece kadınlar için değil sosyal medya insanlar arasindaki iletisimi de baltaliyor. Sokakta otobüslerde metroda her yerde millet kafasını telefondan kaldırmıyor ki. Bir ortama gidersin sohbet etmek için illaki bir lavuk çıkar sohbetin ortasında sosyal medyadan birsey açıp dikkat dağıtır. Evime gelen arkadaşlarıma telefonu girişte biraktiyorum çalana kadar kimse eline almayacak diyorum. böyle olursa sohbet akıp gidiyor.