Kırmızı haplı davranmak, nöroplastisite, beceri ve ustalık

Bir Patreon destekçimiz Patreon özel mesajlaşmasında şöyle bir soru sordu :

Neredeyse her yorum da kadını merkeze alan zihin yapısını görüyorum. Dehşet derecede beyinlerimiz yıkanmış mavi hap saçmalıklarıyla ve içselleştirmişiz. Ne yapılıyorsa kadınları elde etmek adı altında “aslında ben kadınları merkeze almıyorum sadece kendim istediğim için kadınları tavlamak istiyorum. O yüzden bunları yapıyorum” ben istediğim için böyle yapıyorum kadın istediği için değil deniliyor ama yüzeysel olarak tabii bu söyleniyor. Ama yorumları okuduğun zaman hep kadınların isteklerini tatmin etmek için yapılan yorumlar var.

Aslında burada anlatılan zihinsel şemaları nasıl içselleştireceğimize dair daha çok bilgi veya pratik uygulamalar öğretilmeli (evet sitede bunun içinde yazılar var ama hiç yeterli değil gibi duruyor) çünkü kendini ödül olarak gör öyle davran diyorsun. Tamam öyle yapıcam artık bu bilgiyi aldım diyor. Sonra “kız mesajlarıma ilk başta çok sık cevap verirdi 1 ay sonra geç yazmaya ve saygısızlık yapmaya başladı.” diyor. Ben ödülüm mantığını okuduğunu söyledin ve artık bunu biliyorsun ödül olan zihin yapısına sahipsen böyle bir olayla karşılaştın mı yapman gereken bu; “Bu artık saygısızca davranıyor bununda son kullanma tarihi geldi artık başka tabaklara odaklanma vakti. ” Ben ödülüm inancı oluştuysa zaten buna benzer cevap verebilirsin kendine.

Abi senin yaptığın yorum gibi “1000 tane rutin ezberleyeceğinize 10 tane zihin yapısını içselleştirin. Kadınlarla sosyal durumlar diye günlerce geyik yapmaktan iyidir.”

İçselleştirirsen bütün sorunlarına cevabı kendin bulacaksın zaten. Ama asıl olay burada başlıyor; içselleştirebilen çok az insan var. Teorik bilgi var ama içselleştirme olmadığı için halen aynı terane devam ediyor. Bu konuyla alakalı güzel bir yazı yazabilirsen çok iyi olur. Çünkü benim fark ettiğim en büyük sorun tam olarak zihin şemalarını içselleştirememek.!

Nöroplastisite

Olay temel olarak nöroplastisite ile ilgili. Nöroplastisite, beyindeki nöronların ve bunların oluşturduğu sinapsların yapısal özelliklerinin ve işlevlerinin değişebilir olması demek.

Beyniniz şöyle çalışıyor : siz bir şeyi sürekli tekrarladığınızda, beyniniz o şeyi otomatik olarak yapmak için bir sinir devresi oluşturuyor. Bu devre bir kere oluştu mu artık otomatiğe bağlıyor. Sizin kadın – erkek ilişkilerinde oluşturduğunuz tüm alışkanlıklar da bu tür devreler aslında. 22 yaşında ortalama bir erkeği ele alalım. 6 – 8 yaşından beri 14 – 16 yıl boyunca mavi haplı davranışların devrelerini oluşturmuş kafasında. Bakın kafasında gerçekten fiziki nöron devreleri var böyle davranmasını otomatik hale getiren. Olay otomatiğe bağlamış. Şimdi bu mekanizma beynin hızlı tepki verebilmesi ve otomatikleşen davranışı sürekli düşünerek yapmasına gerek kalmadığından beynin enerji tasarrufu yapması açısından oldukça yararlı ama zararı şu ki davranış artık tam olarak bilinçli zihninin kontrolünde değil.

Kırmızı haplı “ben ödülüm” davranışını ele alalım. Ortalama mavi haplı bir erkeğe bunu anlattığınızda anlayacaktır. Zira “bak birader, kız bir hiç, sen ise büyük bir ödülsün” gibi radikal bir şey söylemiyoruz. “Kızla birlikte olmak sana ödülse, seninle olmak da ona ödül” diyoruz. Sonuçta bir kız bir erkekle hayrına birlikte olmuyor, erkekte istediği bir şey var ve onu alıyor. Basit değil mi? Mavi haplı bunu anlamıyor değil.

“Sen senin için bir tanesin ama kızdan bir sürü var. Bu nedenle senin merkezinde olduğun evrende, senin ödül değerin kızdan bir tık daha fazla.” Bunu anlamak biraz daha zor ama mavi haplı bunu da zihinsel seviyede anlayabilir.

Ama hoşuna giden bir kız gördüğünde davranışlarının çoğu otomatik olduğundan, beyni eldeki devreleri kullanarak davranacak. Yani “ben ödülüm” düşüncesine ikna olsa da öyle davranamayacak.

İyi haber ise beyinde yeni devreler yaratmak ve eskilerini köreltmek mümkün. Ama bunun için beyninize bir şeyi artık fazlaca yaptığınızı ve bunun için artık fiziksel bir devre koyması gerektiğini göstermeniz lazım. Bunu da beyninize yalvararak yapamazsınız. Siz, tekrar tekrar, yapana kadar yapıyormuş gibi yapmalısınız. Her ne kadar düşünce de nöroplastisite mekanizmasını harekete geçirebilse de bu tür temel içgüdü seviyesindeki davranışlarda davranış – hormonlar – duygular – düşünceler bir arada olmalı, özellikle davranışlar.

Görünmek, imajı çizmek

Nöroplastisite açısından biraz düşünürseniz, yapana kadar yapıyormuş gibi yapmak çalışır bir mekanizma iken, görünmek ve imajı çizmek mekanizmalarının neden faydasız olduğunu anlayabilirsiniz :

Burada yapana kadar yapıyormuş gibi yapmak olayının da yanlış anlaşılması durumu var sanırım.  Buradaki mış gibi yapmak kızlara mış gibi görünmek değil. Örneğin kıza mesaj attınız cevap gelmiyor. Kızın mesajını beklerken ona bir mesaj atmamaya çalışmak ve kızı aklından çıkaramamak, eğer siz kızın cevabını bekleyecek kadar sabrettiyseniz bile “mış gibi yapmak” değil “mış gibi görünmektir”. Bu sizin damarlarınızdaki kutsal testosteron seviyesini arttırmaz ya da kortizol seviyesini azaltmaz. Tamam kız mesaj yazdı mı testosteron artar ve kortizol azalır ama 3 saatlik tam tersi hormon salgılamadan sonra ne kadar işe yarar?

Burada mış gibi yapmak, tamamen sizinle alakalı. Tamamen ekran dışında bir hobinize ya da işinize, dersinize dönmek ve kıza nasıl imaj çizdiğinize değil sizin kendi kendinize nasıl imaj çizdiğinizle, kendinize nasıl odaklandığınızla ilgili.

Olmadığınız şey gibi görünmeye çalışmanız, beyninize yeni bir davranış olarak görünmüyor. O nedenle de “görünmeye çalışarak” sizi mesaj attıktan sonra kendi işine bakan adam gibi davrandıracak devrelerin kurulması mümkün değil.

Beceri ve Ustalık

Kadın – erkek ilişkilerinde başarılı erkek olmak bir beceri. Bir beceri edinmek ve o beceride ustalaşmak için yapmanız gereken de sürekli pratik yapmak.

Piyano çalmak gibi bir beceriden bahsediyoruz. Şöyle düşünün. Piyano çalmayı öğrenmeye karar verdiniz. Çok iyi bir kitap buldunuz, 3 kere okudunuz. Sonra forumlara daldınız, saatlerce o şöyle çalınmaz bu şöyle çalar, şu iyi bir piyanist şu kötü diye tartıştınız. Yüzlerce makale okudunuz. Hangi tuşun hangi nota olduğunu ezberlediniz. Böyle aylarca uğraştınız. Ve sonunda bir piyano bulup başına geçtiniz. Bir şey çalabilmeniz mümkün mü? Değil! Bu çok şaşırtıcı mı? Değil! Lan 6 aydır okuyorum ama piyano başına geçince Mozart çalamıyorum diye bunalıma girer misiniz? Girmezsiniz.

Ama biraz okuyup biraz çalsanız. Biraz okuyup okuduklarınızı hemen piyano başında deneseniz. Sonra pratiğinizle ilgili forumlarda soru sorup düzeltseniz. Bir pratik bir okuma şeklinde çalışsanız. İşte o zaman o okuduklarınızın bir yararı olacak ve sizin pratiğinize büyük katkı sağlayacaktır.

O nedenle buradaki 700 kadar yazıyı okuyup, aylarca tartışıp sonra pratiğe dökmek zaman kaybı. Biraz okuyup biraz uygulamak aslolan. Piyano benzetmesini de unutmayın. İlk başta hiçbir şey çalamayacaksınız. Lan Mahmut konser veriyor ben daha dün annemizin kollarında yaşarken parçasını bile sıçıyorum diye ağlamayın. Piyano başına ilk geçtiğinizde ayakta alkışlanmayı beklemeyin. Pratik edin, pratik edin ve azar azar otomatiğe bağlayın.

Unutmayın, nöroplastisite hem yeni devre kurmak hem de eski devreyi köreltmek şeklinde çalışır. Siz kırmızı haplı davranmaya başladığınızda, eski devrenin otomatik olmasının ve hatta orda olmasnın gerekliliği beyin tarafından sorgulanmaya başlayacak. Ama yeteri kadar kırmızı haplı davranmaya başladığınızda, önceleri sapasağlam olan bu devre bir aşamada azar azar bozulmaya başlayacak. Yenisi ise azar azar inşaa edilecek. İçindeki alfayı cilalayıp parlatmak yazısını hatırlayalım :

Aslında beynin nasıl çalıştığını düşündüğünüzde bunun neden böyle olduğunu anlamanız zor değil. Hoşlandığın ve güzel bir kadın ile iletişime girdiğinde, aranızdaki iletişimin yüzde 90’ı vücut dili. Sorun da burda. Vücut dili daha çok, beyinde otomatik devrelerce idare edilir. Vücut dilini istediğiniz zaman bilinçli olarak da kontrol edebilirsiniz ama doğal eğilimimiz vücut dilini otomatik devrelere bırakmaktır.

Bu otomatik devreler ise bir şeyi ancak defalarca tekrarlayarak öğrenir. Bisiklet sürmeyi düşün. Bisiklet sürerken yaptığın hareketleri istersen bilinçli olarak yönetebilirsin ama çoğunlukla dikkatin dağılır ve bisikleti sürmeyi otomatik devreye bırakırsın.

Yani sen kırmızı hapı biliyorsun ama senin kadınla iken vücut dilini kontrol eden devreler daha bunu bilmiyor. Onları da öyle bir gecede değiştiremezsin. Bir gecede 90% beta – 10% alfa davranışından, 10% beta – 90% alfa davranışına geçemezsin. Yapman gereken, yapana kadar yapıyormuş gibi yapmak ve tekrar. Bu konuya maskülin benliği geliştirmek yazısında değindim ama tekrara vurgu yapmadım.

 

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

21
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
11 Comment threads
10 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
SerdarsentinelMuhammetNormalTürkErkeğiAlpha Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Öyle
Guest
Öyle

Benim için tam zamanında atılmış bir yazı abi sağolasın. Hayatımda başka konularda “lan niye olmuyor?” “acaba olmayacak mı?” kafasına gelmişken ve etrafımdakiler beni “sen şöylesin, böylesin ” diyerek o kafaya daha da yakınlaştırırken, içimde “hayır lan ben bunu başarırım” çatışması yaşıyordum aynı zamanda.

Yazı sayesinde tekrar hatırladım ki çatışmaya gerek yok. Zaten başarabilirim. Dene, sıç, sıva, bunları yaparken bok gibi hisset ama bırakma devam et et et ve sonunda arkana yaslan ben neymişim be amına koyim de. Bu denklemi unutmuştum. Tekrar hatırlattığın için teşekkürler.

Börteçine
Guest
Börteçine

Patreona mobilden giremiyorum
İphone da safari ve chrome tarayıcılarını denedim log in kısmında mail sifre yazdıktan sonra alttaki giris tuşu surekli yukleniyor şeklinde yuvarlak dönüyor
İos sürümü eski olduğu için uygulamasını da indiremiyorum sadece pc den girebildim
Baska bir giris yöntemi ya da işe yarayan tarayıcı bilen var mı?

Erkek
Guest
Erkek

Ben yandex ile giriş yapıyorum.

Sabri
Guest
Sabri

Gerçekten nokta atışı

Sabri
Guest
Sabri

Çok güzel bir yazı

Serefless
Guest
Serefless

Çok güzel bir yazı olmuş, bu site sayesinde bir çok kızla tanıştım bir çok flört edindim ve şu an yürüttüm 9 aylık güzel bir ilişkim var. Ama ilişkim var diye ipleri salmıyorum, yeri geliyor hala flört ediyorum başka hatunlarla ama bunu bilinçli yapmıyorum oto-sistem sayesinde eminim ki. Daha bugün bir kızla konuşmayı başlattım hoca üzerinden ve fark etmeden beden dilim onunla flört ediyordu ve ben sadece bisiklet sürer gibi oturup manzaranın tadını çıkartıyordum. Bir ara içimden vay be neler yapıyormuşum dedim. Büyüksün erkekadam.org. Piyano örneğini şu an bulunmak istediğim iş konumu için kullanıyorum. 3D Artist olmak istiyorum ve dendiği gibi… Read more »

Jim
Guest
Jim

Çok analiz kasmayıp yapmaya başlamak gerek. Fazla analiz hiç bir şey yap(a)mayacak duruma getiriyor en sonunda.

Soruyu soran arkadaşa teşekkür ederim.
Güzel bir cevapla sonlandırdığı için de Mahmut abiye saygılarımı iletiyorum.

Might and Magic
Guest
Might and Magic

Mahmut Bey yazılarınız ilaç gibi. Bağımlılığı olan herkes okumalı, farkına varmalı. Sadece kız ya da alfalık…vs değil. Hemen her konuda insanın %40 gibi yaşadığını sandığı, ama aslında tekrardan ibaret olan hayatında yapılması gereken değişikliğin öncesinde, neler yaptığını, neler gördüğünü de tetkik edebilir.

Her zamanki gibi muhteşem bir yazı olmuş, sağ ol Mahmut Bey.

crrotz
Guest
crrotz

mahmut abi , evet burası erkekadam sitesi ve evet burdaki yazıların temel amacı insanların olaya bakış açısını değiştirmek, kendilerine değer katmalarını sağlamak ve ihtiyacımız olan sexin karşılanmasını sağlamak olduğunu biliyorum (sikişmeyen toplumlar yükselemez , çünkü sex bir özgürlüktür xd) ama artık yazıların konuları daha çok iş , farklı disiplinler edinme , üniversiteyi iyi değerlendirme etc. gibi konularda seyretse nasıl olur ? sonuçta erkek dediğin sorumluluklarını alır ve kendi ayakları üzerinde durur ama bu biz (yani benim gibi insanlara , ailesi tarafın gülbebek büyütülenlere, ) bunu deneyimleyemedik ne yazık ki . ve mahmut abi sana demek istediğim bir şey var sana… Read more »

Alpha
Guest
Alpha

eski yazılarda bolca değinildi onları tekrarlamanda fayda var, ara ara yine sorumluluklar hakkında güncelleme geliyor

Ercü
Guest
Ercü

Ödül zihin yapısını anlayamıyorum. “Kadınlar tatlı gibidirler. Sürekli tatlı yerseniz hasta olursunuz. Ama yemeğin üzerine belirli aralıklarla alınan tatlı size keyif verir” Bunu Mahmut abi yazmıştı diye hatırlıyorum. Biz bugüne kadar o tatlıyı haketmek için o ıspanağı yedik. Şimdi ise tatlının ödül olmadığı ödülün biz olduğumuzu kendi benliğime anlatamıyorum. Madem ödül biziz neden açılış yapmak zorunda kalıyoruz? Neden vücut dilini kontrol edip , ses tonumuzu ayarlayıp kadını etkilemeye çalışıyoruz? O neden bize gelmiyor ödülünü almaya? Evet bu soruların zihnimde ki cevabı : çünkü ödül olan biz değiliz onlar. Tamam kadınlar da erkekler için süsleniyor ama ödülün cinsellik olduğunu ve bu… Read more »

sentinel
Guest
sentinel

Dedim eğer cevap yazdıysa kral sövmüştür heralde bu yazıya. Ama baya baya sövmemiş. Hatta gayet yumuşak bir dille cevap vermiş bile diyebilirim Mahmut Abi. Senin buradaki asıl sorunun aslında KH ile ilgili bile değil. Sen galiba sanıyorsun ki ben ot olsam da ödülüm erkek olduğum için. Gerçekten olamaz böyle bir düşünce. Umarım üzerinde gerçekten düşünerek bu kanıya varmamışsındır. Alelade laf olsun diye yazdığın birşeydir. İnsan olarak, kadın erkek diye ayırmıyorum, ne kadar şeye çaba sarfetmeden ulaşabilir. Kendini geliştirmeden nereye kadar gidebilir ki. Ağlamayan memeyi alabilir mi? Sana bu sitede ödülsün derken, sadece erkek olduğun için ödülsün denmiyor. Ödül olmak için… Read more »

NormalTürkErkeği
Guest
NormalTürkErkeği

Mahmut abi youtube’a katıl özelliği Tr de açıldı patreondan daha çok kişi katılacağı kesin bence, oraya ağırlık verseniz güzel olurdu.

Serdar
Guest
Serdar

Sitenin en iyi yazılarından. Piyano örneğini okurken aklıma Hafızlar geldi. Çocukken bu insanlara çok şaşırırdım. Sayfalarca kitabı ezberlemek ve sayfa fark etmeksizin istediği yerden zihinden okuyabilmek.. Ancak şimdi yazıyı okuyunca çok daha berraklaştı bu durum. ”Yapana kadar yapıyormuş gibi yap.” Hafız olana kadar hafızmış gibi davran ve o kitabı defalarca oku. Erkek adam olana kadar defalarca erkek adam gibi davran ve bir gün nasıl erkek adam olurum sorusu beyinden uçar gider..