Karım benden çok kazanıyor

Bir arkadaş Kızlar Soruyor sitesinde şöyle bir soru yöneltmiş :

Eşimle üniversitede tanışmıstık. 2 yıldırda evliyiz. Evlenmeden önce bana ben çalışırım çocuğu en az 3 yıl sonra düşünürüm demişti bende bunu kabullenerek evlendim. Evliliğimiz gayet güzel gidiyor ama maaşı arttı ve artık benden daha fazla kazanıyor kendimi ona yetemiyormuş gibi hissediyorum , aciz hissediyorum. Iyice kompleks yaptım kendime bunu. Birkere benden 2 yıllık evliliğimiz süresince maddi anlamda istedigı seyler bir elin parmağını gecmiyor. Biraz da kıskanıyorum insaat sirketinde inşaat mühendisi olarak calisiyor iş arkadaşlarının %70i erkek zaten. Annemde biraz cahildir. Kadın dedigin evinde oturup yemek yapıp cocuk bakar diye üzerime geliyor. Sizinde böyle bir sorun başınıza geldi mi?

Şu kısımla ilgileneceğiz :

Evliliğimiz gayet güzel gidiyor ama maaşı arttı ve artık benden daha fazla kazanıyor kendimi ona yetemiyormuş gibi hissediyorum , aciz hissediyorum. Iyice kompleks yaptım kendime bunu.

Aklınıza ilk gelen şey bir adamın karısından daha fazla kazanması gerektiği olabilir. Adama ne yapıp edip karısından daha fazla kazanmasını öğütleme refleksi gösterebilirsiniz. Ama bu biraz düşünürseniz kırmızı hapa ters. Elbette bir erkek kazanç açısından her zaman daha fazlasını hedefleyebilir ama bu bağlamda adama tek çözüm olarak karısından fazlasını kazanmasını sunmak, ona karısıyla rekabete girmesini söylemek ve daha kötüsü bir erkeğin koca olarak değerini eve getirdiği ekmeğin göreceliliğine (beta öder tarafına) bağlamak gibi bir şey.

Kadının eve daha fazla para getirmesi (ya da para getirmesi) erkeğin gerekliliğini azaltır fikri, Eski Kurallar Kitabında geçerlidir. Artık geçerliliğini hızla yitiren kurallar kitabında. Kadınların yüksek eğitimde temsil oranlarına bakarsanız ve eğitim ile gelir paralel ise, her geçen yıl daha fazla kadının eve para getireceğini ve birçoğunun da kocalarından daha fazla kazanacağını görebilirsiniz.

Kırmızı hap değişen çevreye adaptasyon gerektiriyor ve elimizde değişen bir çevre var. Hem bu (erkeğin karısının bir promosyon ile erkekten fazla kazanması) geçmişte erkeklerin adapte olup çözmek sorunda kaldıkları problemlere göre oldukça kolay bir problem.

Kaynak sağlayan erkek, geçmişte ya kendine kaynakları olan bir erkek bul ya da bir vahşi hayvana yem ol zamanlarında hayati bir eş seçimi kriteri idi. Aynı kriter, daha 70 – 80 yıl öncesine kadar insanların günde 16 saat tarla ve hayvanlarına bakarak hayata tutunduğu zamanlarda da oldukça önemli idi.

Artık o günler geride kaldı. İyi ki de geride kaldı.

Fakat hayat hala zor ve stresli. Özellikle de duygusal olarak. Hala oldukça ciddi kararlar vermek gerekiyor ve birilerinin de bu kararların sorumluluğunu alması gerekiyor. O nedenle, erkeğin ailenin temel direği, yani hayatın fırlattığı fırtınalara ve depremlere karşı sarsılmaz bir kaya olması hala çok önemli. İstediğiniz kadar iyi kazanın ya da kadın istediği kadar iyi kazansın, geleceği muhakkak olan hassas zamanlarda(hamilelik),  krizlerde (ciddi hastalıklar, vs.) temel direğe ihtiyaç olacak.

Aynı şekilde bir erkek adamla beraber olmak bir kadın için onay (validation) ve sosyal kanıt (social proof) demek. Alfa tohumları, beta kaynakları olayını düşünün. Beta kaynaklarını kaybedince aciz hissetmek, kadına yetmiyor hissetmek, olayın sadece beta kaynakları olduğunu sanmaktır. Ya da erkeğin kendisinde kaynak hariç hiçbir cinsel çekicilik özelliği olmadığını düşünmesidir. Buna şurada değinmiştik :

Hipergami sadece en iyi sosyal kaynaklara / statüye sahip erkekler için geçerlidir : Bu tek – taraflı pespektifin Jordan Peterson tarafından yayıldığını görüyorum. Fikir şu : kadının doğal olarak iyiliği için olduğundan, kadınlar sadece kendilerine ve çocuklarına uzun vadede en iyi imkan ve korumayı sağlayan, en iyi baba materyali erkekleri arzulayacaklardır. Bu fikir, hipergami denkleminin alfa siker yarısını görmezden gelen miyop bir bakış açısıdır. Bu, kadınları öven bir bakış açısıdır. Hipergami tanımını, kadınların içsel iyiliği ile sınırlayan erkekler aynı zamanda alfa denilince sadece sosyal, iş ve toplum hayatının lideri erkekleri düşünürler. Bu birçok açıdan yanlış ama eninde sonunda kendileri gibilerinden daha seksi bir erkek olamayacağını anlayan kadınlar tarafından (tabii ki kaliteli kadınlar tarafından) ödüllendirileceğine inanan erkekler için erdem tatmini sağlayan bir düşüncedir. Bu yanlış inancın bekleyen betalar arasında çok yaygın olduğunu belirteyim.

Bir erkek olarak evlilikte tek genel geçer değeriniz, güçlü bir sırta sahip olmak ve o sırtı başka biri için bükme hevesiniz değil. Olmamalı.

Bizden önceki nesillerin toplum içindeki yerlerini düşünecek zamanları yoktu. Çoğu gece gündüz açlıktan ölmemek için çalışıyordu. Ama geçmişte erkeklerin mecburiyetten yaptıkları bir şeyi, günümüzde kutsal bir görev olarak görüp yaşatmanın bir anlamı yok. Geçmişe göre bolluk içinde yaşadığımız günümüzde, erkeğin yük beygiri olmasını gereklilik olarak görmeyi bırakabiliriz.

Kırmızı Hap, Geleneksel Muhafazakarlık ve Modern Zamanlar

Kırmızı hapı içinde bulunduğumuz ortama adaptasyon olarak değil, geçmişe (aslında varolmayan ve kartpostallardan veya filmlerden yansıtılan bir masal geçmişe) dönüş olarak uygulamaya çalışan çok erkek var. Özellikle de geleneksel muhafazakar geçmişe sahip erkeklerin çözümü bu. Geçmişe dönmek.

Oysa kırmızı hapı evliliğe uygularsak amaç kadını yeniden mutfağa sokup iş yaşamından çıkarmak değil, günümüz dünyasında bir aileyi, o ailenin tüm bireylerini mutlu edecek şekilde verimli ve  etkili olarak kurup yaşatmaktır. Erkeğin dominant (lider) olduğu metod kendini ispatlamış ve güvenilir bir yöntemdir ve bu nedenle de kırmızı hap tarafından benimsenmiştir.

Heteroseksüel ilişkileri en sağlıklı yürüten ayar, erkeğin onay beklemeden liderlik ettiği ayardır.

Evlilikte güç kavramını eve sokulan paranın miktarıyla özdeşleştiren, kökleri ciddi bir sosyalizm teorisi içeren feminizmdir. Feminizm teorisi, tüm gelirin koca tarafından kazanıldığı ailelerde kadının sıfır gücü olduğunu iddia eder. Bunu genellikle elindeki parayı aile içi zorbalık olarak kullanan azınlığa bakıp genelleyerek ya da kadınların özellikle de belli bir yaşın üstündeki kadınların aile içi yönetimdeki ciddi otoritelerini tamamen görmezden gelerek yapar. Feminizmin birincil amacı aile kurumunu parçalamak ve sakat aile ekonomisi teorilerine göre kadınların ekonomik gücü arttıkça aileler de kolayca parçalanacak.

(Twitter’da erkek evin direğidir lafına saldıran birçok feminist gördüm ve genelde hepsinin argümanı “ama kadın da para kazanıyor eve destek oluyor”. Kafalarında direk denilince ATM canlanıyor. Oysa evin direği ev fırtınada kafana yıkılmasın diye var, para bir direğin kafada canlandıracağı son şey olmalı. Feminist değilsen tabii)

Kırmızı hapın buna cevabı nedir? Bir ilişkideki liderlik pozisyonu, o ilişkiye bireyin soktuğu para ile doğru orantılıdır teorisini reddetmek! Beta öder erkeklerin ne kadar dominant (!?!?) olduğunu, bekleyen betaların görece yüksek gelirlerine rağmen ilişkilerin iplerini nasıl da (çoğunlukla para da kazanmayan) kadına bıraktığını düşünün. Erkek olarak cinsel pazar değerinin önce duygusal güce ve oyuna, sonra paraya ve tipe bağlı olduğunu düşünün. Ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Karım benden daha fazla kazanıyorsa ne yapayım?

Öncelikle bunu dert etmeyi  bırak. Zira bu aşamadan sonra karınla ilişkini onun senden çok kazanması değil, o senden çok kazanıyor diye içine girdiğin düşük ruh hali ve kendinde göremediğin liderlik görevini bırakman yıkacak. O nedenle bunu dert etmeyi bırak ve evin lideri / kaptanı görevini eline al. Çoğu kadın, kendi para kazansa bile, ciddi kararlar vermek istemez zira karar vernmek sorumluluğu sırtına almak ve işler ters giderse hedef olmak anlamına gelir. O nedenle çoğu kadın erkeğin karar vermesini (tabii sorumluluğu ve işler ters giderse negatif tüm sonuçları sırtlamasını) ister.

Koca ve baba olarak görevlerin kazandığın paraya bağlı değil. Elbette otur evde ev erkeği ol demiyoruz. Para kazan ve hatta kendi kariyerinde hırsla yüksel tabii ki ama kadın daha çok kazanıyorsa ezilme. Eve daha az para getiriyorum o zaman daha değersizim diye düşünme. Günümüzde iyi kazanan ve iyi sağlayıcı olacak erkek bulmak, dominant ve maskülen bir erkek bulmaktan çok daha kolay. Eve daha fazla para getiren ama taşaklarını hanımları çantalarında taşısın diye bırakmış mavi haplı yığına bak.

Son olarak : kadın olmaktan utanmayan her kadın, yanında bir erkek olmasını ve bu erkeğe dayanabilmeyi ister. İş yaşamı ile ev yaşamını birbirinden ayırır. Parayı silah olarak kullanmaz.

Modern kadının artık bir erkeğe ihtiyacı yok. Doğru. Ama bu hayatlarında bir erkek istemedikleri anlamına gelmiyor. Erkeklerle ilgili ciddi travma yaşamamış kadınlar her zaman olduğu gibi yanlarında bir erkek istiyorlar ve uzun süre de isteyecekler. Evet artık kurtlara yem olmamak için erkeğe ihtiyaçları yok ya da açlıktan ölmemek için. Fakat erkek adam olabilen bir erkeğe yaslanmak ve o erkeği başkasından önce kapayarak sosyal kanıt ve tatmin etmeye ihtiyaçları var. Erkek artık gereksinim değil belki ama lüks. Bu da o kadar da kötü bir şey değil. Lüks olmasına rağmen insanların hayatlarında olmasını arzuladıkları ve onsuz yapamayacakları o kadar çok şey var ki.

Tekrar edeyim : siz bir evin direğisiniz, kaptanısınız. ATMsi ya da yük beygiri değilsiniz. Sizin cinsel pazar değeriniz ve statünüz öncelikle erkek adam olmanıza bağlı. Ne kadar kazandığınıza değil.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

77
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
24 Comment threads
53 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
34 Comment authors
NOPLAYAyçaMinaHandeSine Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
fakir
Guest
fakir

Evlenecek yaşa daha çok var ama bu yazı gerçekten tam olarak okumam gerekenmiş… Son zamanlarda özellikle para kazanmakla alakalı kitaplar okuduktan sonra bu konuda kendimi oldukça eksik ve yetersiz hissetmiştim. Sürekli yeterli kaynağım olmadığını ve kadınlar için milyonlar kazanmam gerektiğini düşünmek hatası beni çok yordu açıkçası. Duygusal gücümü de düşürdü erkekliğimi de. Disiplini, kendime söz geçirmeyi para kazanmaktan çok daha önemsiz gördüm. Sonra kendime söz geçiremedikçe depresifleştim. İddia oynamaya başladım. Boş işlerden para kazanmak dolu işler başarmaktan daha önemli hale geldi. Bu yüzden yalnızca Jordan Peterson da değil, genel olarak tüm evolutionary psychology alanına ve Tony Montana’ya küfürlerimi borç bilirim.… Read more »

Raging Bull
Guest
Raging Bull

Mahmut abinin de belirttiği gibi erkeklik parayla olsaydı o para babası adamlar hiç okul okumamış kadınların elinde kukla olmazdı,acun böyle terk edilmezdi,doğru düzgün parası olmayan adamların peşinde koşan bir sürü kadın olmazdı. Daha da önemlisi biz hep şehirli kadınlar için konuşuyoruz da,anadoluya bakalım. Anadoluda kadınlar da erkekler gibi çalışıyorlar bu yeni bir şey değil. Tarlada çalışıyorlar çay topluyorlar yaptıkları reçelleri satıyorlar ev yapımı ürünler satıyorlar pazarlarda. Gayet para kazanıyorlar. Ve anadolu erkeklerin erkeksilik konusunda şehirlilere ders verebileceği yerlerdir. Kadınların güçlü olmasının,para kazanmasının bu gayet ataerkil yapılarda bile sorun oluşturmadığını görebiliyoruz. Nedense erkek egemen denilince hep kadınların eve kapatıldığı çok kısıtlı… Read more »

Elif
Guest
Elif

Merhabalar,yazınızın tamamını okudum.Bir kadın okur olarak katıldığımı belirtmek isterim.

lrksttp
Guest
lrksttp

@ elif

Kocasından daha fazla kazanan bir kadın olarak mı katıldın yoksa varsayımsal olarak mı yorumladın?

Elif
Guest
Elif

Bizzat yaşayarak ve tecrübe ederek söyledim

Thomas Angelo
Guest
Thomas Angelo

Abi bu yazıda anlamadığım bir kısım var şimdi kadın bizden daha fazla para kazanıyor nasıl dominant bir erkek olabilirsin ki hangi kadın (takıntılı olanlar hariç) kendinden daha az kazanan bir erkeğe saygı duyabilir ki herhalde adam bunu yazdığına göre aradaki gelir farkı fazladır 400 500 tl fazla kazanmasını dert edeceğini zannetmiyorum
zaten kadın doğası gereği hipergamik kadının çevresindeki erkeklerde genelde bu mevlada veya daha fazla kazanıyordur(5 kişinin ortalamasısın hesabı) kadınların ahlaktan ziyade güce önem verdiğini biliyoruz.
bence bu kadın evet kısa bir süre tahammül gösterebilir ama uzun süre durumu normal karşılayacağını düşünmüyorum. dr redpill de aynısını söylüyor

Emir
Guest
Emir

Nasıl sizin gibi sağlam erkek olurum? Okumalara nerden başlayayım? 21 yaşındayım,hayatını düzeltenlerin başarı hikayesinden bıktım,kendi hikayemi yazmak istiyorum.

Celaleddin Harezmşâh
Guest
Celaleddin Harezmşâh

Öncelikle söylediğim Müslümanları bağlar. Diğer inançlara müntesipseniz saygı çerçevesinde okuyunuz sizi bağlayan herhangi bir şey yok. Muhafazakarlıkla ilgili kısma katılmıyorum. Doğada eve yemeği erkek aslan getirir, dişi aslan değil. Ekonomik güç her şey değildir fakat bir güçtür. Kentleşmenin doğurduğu geçim sıkıntısıyla birlikte eleman eksikliğinin ve öğretimin bilinçsizce toplum geneline yayılmasının yarattığı bir sorunun sonucudur kadının iş yaşamına girmesi. Bunda aptal feministlerle onların uydusu betospu çocuklarının etkisi yadsınamaz. Aslında her yer kent olmamalıydı, herkes öğretim görmemeliydi. Eğitim ve öğretimin değeri şu an daha farklı olurdu. Aile kavramının da içi boşaltıldı. Velhasılkelam kadınların aile içi ekonomik yetersizlik harici çalışması ve hatta erkekten… Read more »

nurr
Guest
nurr

suan tr’de uygulanan örgün eğitim maskulen degil hatta aksine saatlerce masa basinda kalmani saglayan baya testesteron düşürücü bisey.ben Türkiye’nin en iyi tıp fakültelerinden birindeyim etrafimdaki en azimli kadinlar senin bahsettigin tarz muhazakar ablalar ne büyük tezattir ki.kaldi ki burdaki adamlarin hepsi maskulen falan da değil çoğu hala sivilceli efemine tipler.yanına yaklaşmaya bile çekiniyorlar maalesef.

Thomas Angelo
Guest
Thomas Angelo

adamların büyük çoğunun kadınların yanına yaklaşmama sebebi 6284 tür. malum kadının beyanı esas alınıp tacizci durumuna düşebilir.

someonelse
Guest
someonelse

Ateistlerle sjwleri bağdaştırmak ne cehalet ama…
Bu öğretileri kolayca hazmedenler de non-teistlerdir genelde, çünkü yeniliklere açıktırlar doğru bildiklerinin yanlış olabileceğini gayet de iyi bilirler onun için zehir saçmadan önce 2-3 milyon yıl öncesine bak bakalım din mi varmış?
Kaç tane kariyer hırsı olan harbi muhafazakar kadın gördüm sen fıtrat saçmalıklarıyla devam et klasik islamcı safsatası çağ değişiyor ihtiyaçlar değişiyor hiçbir şey eskisi gibi kalmıyor erkeklere düşen görevse en iyi şekilde adapte olmak.

Thomas Angelo
Guest
Thomas Angelo

ben hayatımda hem aşırı kariyer hırsı olup hem de aile kurmak istiyorum diyen birisini görmedim genellikle ya aile ya da kariyer diye seçim yapıyorlar ikisini aynı anda yürütmenin imkanı yok çocuk büyütmek kolay değil neredeyse vaktinin büyük kısmını alıyor kariyere falan zaman bırakmıyor

Ayça
Guest
Ayça

bu konularda maalesef din etkeni göz önünde bulundurulmuyor. örneğin müslüman olduğunu söyleyen ama müslüman olmanın sorumluluklarını yerine getirmeyen tutarsız bir adam kadına nasıl güven verip alfa olabilir. aynısı kadın için de geçerli. instagramda bir red pill hesabında bir video görmüştüm, sokak röportajında para karşılığu orucunu bozacağını söyleyen bi kadını örnek gösterip “bunun gibi kendi değerlerine saygısı olmayan kırmızı bayraklı kadınlardan uzak durun” diyordu. bu durum başını örtmesi gerektiğine inandığı halde örtmeyen veya içkinin haram olduğuna inanıp yine de içen insanlara genellenebilir. sanmıyorum ki bu siteyi okuyanların hepsi ateist deist vs olsun. sözüm onlara değil. hadislerde geçtiğine göre müslüman bir erkeğin… Read more »

Penky
Guest
Penky

Abi selamlar, 2 yıllık bir ilişkim var. Kız arkadaşım da ben de bir devlet üniversitesinde 3. sınıf öğrencisiyiz. Şimdiye kadar burslar ve girdiğim dönemsel işlerle kız arkadaşımdan daha çok gelirim vardı. Bazı ay sonları para zor çıkışınca bir şeyler ısmarlayan ben oluyordum yani. Şimdi kız arkadaşım bir akrabası aracılığıyla Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden birinde staja başlayacak ve asgari ücret almaya başlayacak. -Aile evinde öğrencilik yaşayan kişiler için asgari ücret hala iyi bir rakam- Ben ise halen iş arıyorum ve bulamadığım müddetçe o, benden daha çok kazanacak. Kaygılandığım durum ise yemeye içmeye, ufak kaçamak tatillere gitmeye niyetlenildiğinde cebimdeki paranın yetmeyebilir oluşu.… Read more »

Mina
Guest
Mina

Pardon ama kadının gücü arttıkça aile neden parçalanıyor?? Zaten parçalanmış aileye karşı kadın direnebilir ve güçlü durabilir vaziyette olur. Ekonomik özgürlük her şeydir. Hele böyle bir ülkede. Her lafınızda feministleri yerin dibine sokmaya çalışıyorsunuz ama ciddi anlamda yanılıyorsunuz ayrıca yapmak istediğiniz şey de tam olarak kadını eve kapatıp tüm ‘ev yönetimini, eve para getirme’ görevini erkeğe yüklemek. Bu doğru falan değil.

NOPLAY
Guest

Yeni tanıştığım kadınla maddi anlamda sohbetler ettik, 20 gün kadar sıkı paylaşımlar yaptık sinema, gezi, yeme, içme vs…ortak noktalarımızı çokluğundan hep bahsetti ama eski ilişkisinden kaynaklı güven problemi olduğunu söyledi. Eski eşi çok yanıltmış kendisini, maddi konularda belli standartları olduğunu söyledi, villada yaşıyor ( Kirası çok çok uygun arttırmıyor kirayı kendisi, ama ev sahibi çıkartmak istiyormuş çıkmıyor) bende illa villa mı olmalı dediğimde ben şu anki evimi çok seviyorum eski eşimle dekore ettik burayı satın alabilir miyiz 6 milyon diyorlar 3er milyon koyarız gibi bir söylemde bulundu bende bu mebla bana oldukça fazla çıkaramam o kadar dedim, ben eski kocanın… Read more »