Cinsel Sadakatsızlık: Çeşitlilik Arama, Mutsuzluk ve Eş Değiştirme

Nöroplastisite 301 kitabının “David Buss: İnsanlar Romantik Partnerlerini Nasıl Seçerler ve Kısa ya da Uzun Süreli Olarak Ellerinde Tutarlar?” bölümünden alıntıdır.

Şimdi biraz sadakat sözü verilmiş ilişkilerde ihanete bakalım. Uzun süreli ilişkilerde erkeklerin ve kadınların aldatma sebepleri ve aldatmanın sonuçları konusunda istikrarlı bulgular neler? Aldatma ne sıklıkta oluyor?

Aldatmanın ne sıklıkta olduğunu bulmak güç zira aldatma, insanların sır olarak tutmak için büyük çaba harcadığı şeylerden birisi. 70 yıl önce yapılan klasik Kinsey araştırmalarına bakarsanız, ihanet ile ilgili soruların, insanların cevaplamaktan en çok kaçındıkları sorular olduğunu görürsünüz. Bu soru sorulduğunda daha fazla insan çalışmalara katılmayı bırakıyordu. Bu tabii insanlar neleri saklıyorlar sorusunu gündeme getiriyor. İhanet, ensest ve cinayet gibi insanların evrensel olarak büyük bir çabayla saklamaya çalıştıkları küçük bir davranış kümesi var.

Kinsey, 70 yıl önce, evli kadınların %26’sının, evli erkeklerin %50’sinin, evliliklerinin bir noktasında ihanet ettiğini tahmin etmişti. Başka çalışmalar ise genellikle daha düşük rakamlar verdiler. Yani rakamlar anketi yapanın gizlilik sözüne, bunun inandırıcılığına, vs. göre değişiyor.

Burada “duygusal ihanetten” bahsetmiyoruz bu arada. Evli partner dışında biriyle, partnerin bilgisi dışında seks yapmaktan bahsediyoruz. Başka ihanet şekilleri de var tabii. Duygusal ihanet ya da finansal ihanet gibi. Ama burada cinsel ihaneti konuşuyoruz.

Cinsel ihanette ilginç olan şey ise, ihanet motivasyonu açısından cinsiyetler arasında büyük fark olması. Burada ortalama cinsiyet farklarından konuşacağız yoksa erkekler için bahsettiğim şeyler bazı kadınlar için, kadınlar için bahsettiğim şeyler bazı erkekler için geçerli olabilir.

Erkekler için temel motivasyon, cinsel çeşitlilik. İhanet eden erkeklerin %70’i için eğer şartlar uygun olursa (iş gezisindeydim ve karşıma şu fırsat çıktı), düşük risk ve maliyet varsa, cinsel çeşitlilik ve yenilik temel motivasyon. Sanırım Chris Rock bir keresinde “erkekler sadece fırsatları kadar sadıklardır” demişti. Ya da telefon şifrelerinin partnerlerine olan açıklığı kadar diyelim.

Kadınlar için ise bu çeşitlilik ve yenilik çok daha önemsiz bir motivasyon. Aldatan kadınlar sebep olarak uzun süreli ilişkilerinde duygusal veya cinsel olarak mutsuz olduklarını (tipik olarak bu ikisi birden oluyor) söylüyorlar.

Bir insanın uzun süreli ilişkisinde mutsuz olması durumunda ihanete yatkın olacağını düşünmek çok mantıklı gelebilir. Ama erkekler için durum bu değil. Evliliklerinde mutlu erkeklerle evliliklerinde mutsuz erkekleri karşılaştırdığımızda, aldatma oranlarında bir fark görülmüyor. Bence bu, çeşitlilik arama motivasyonuna gidiyor.

Peki kadınlar neden aldatıyorlar? Bu kadınlar için oldukça riskli. Uzun süreli ilişkilerini kaybetme riski yüksek. İtibarlarının zedelenme riski yüksek ki bu iki cinsiyet için de geçerli.

Kadınların neden aldattığı konusunda iki rakip hipotez var, en azından iki tane diyelim. Evrimsel psikoloji literatüründe iki ana hipotez var.

Birincisinde, kadın bir partnerden kaynak ve yatırım alırken diğer partnerden iyi genler alıyor hipotezi. Prensipte bu çalışır bir yöntem. Bu hipotez benim değil, Bu hipotez, ikili çiftleşme hipotezi (dual mating hypothesis), Steve Gangestad, Randy Thornhill ve benim eski bir öğrencim olan Marty Hazelton tarafından ortaya atıldı.

Başlangıçta bu hipotezi ben de savunuyordum zira veriler hipotezi destekliyor gibi görünüyordu. Ama zaman geçtikçe bu hipotez ile ilgili kuşkularım artmaya başladı ve bu konudaki ana hipotezlerden ikincisi olan Eş Değiştirme Hipotezini (Mate Switching Hypothesis) desteklemeye başladım.

Kadınların neden aldattığı ile ilgili tüm verilere bakarsanız, bunların İkili Çiftleşme Hipotezi ile uyumlu olmadığını görürsünüz. Veriler diğer hipotez ile uyumlular. Yani veriler kadınların kendilerini eldeki ilişkiden çıkarma, kendileri ile daha uyumlu ya da eldekinden iyi bir partner bulma ya da en azından yeterince arzu edilip edilmediklerini  görme gibi motivasyonlarla aldatıyorlar. Yani eşleşme havuzuna ısınmak için ya da benim eş sigortası dediğim potansiyel bir yedek eş bulmak için aldatıyorlar.

Peki bu konudaki kanıtlar neler? Öncelikle aldatan kadınların %70’i, yasak aşklarına aşık oluyorlar. Ona karşı derin duygular besliyorlar. Bana göre bir erkekten iyi genler almak istiyorsanız, kesinlikle yapmamanız gereken bir şey bu. Ama eğer eş değiştirme hipotezine göre bunu yapmaları oldukça anlaşılır. Bu, kadınların aldatmasında, eş değiştirme hipotezinin motivasyon olduğunu gösteren bir veri.

Genetik Boynuzlanma ve Yumurtlamanın Çiftleşme Tercihlerine Etkisi

Şimdi bu iki hipotez birbirlerine tamamen zıt hipotezler değiller. Mesela bir kadın gerçekten de ikili çiftleşme stratejisi ile aldatıyor olabilir ama genetik boynuzlanmanın oranı ne? En azından modern ortamda oranı görece düşük. Yaklaşık olarak %2-3. Genetik boynuzlanma dediğim şey, bir erkeğin kendisinin olduğuna inandığı ama aslında kendisinin olmayan bir çocuğa babalık yapması. 

İkili Çiftleşme Stratejisi hipotezini destekler gibi görünen veriler, yumurtlama devrelerinden geliyor. Eski çalışmalara göre doğum kontrol hapı almayan kadınlar yumurtlama döneminde daha maskülen ve simetrik erkekleri çekici bulmaya başlıyorlar ki bunların iyi genlerin işaretleri olduğu hipotezi var. Ama sonradan görüldü ki, kadınların yumurtlama dönemindeki eş tercihlerindeki değişimin, ilk çalışmalarda gösterilenden çok daha zayıf olduğu görüldü ve bazı geniş kapsamlı çalışmalarda bu bulgular yenilenemedi. İkili Çiftleşme Stratejisi Hipotezini destekleyen en anahtar verilerden bahsediyoruz.

Yumurtlama dönemi değişiminde, kadınların genlerin peşinde gittiği zira sadece yumurtlarken başka bir erkekle seks yaparsa hamile kalabileceği fikrini destekleyen, kadınların aldatma zamanlamasını yumurtlama zamanlamasına göre ayarladıklarını gösteren kanıtlar vardı. Ama sonradan yapılan çalışmalar, bu sonuçları yineleyemedi ya da doğrulayamadı. Böylece de İkili Çiftleşme Stratejisi konusundaki fikirlerim değişti.

Ben artık Eş Değiştirme Stratejisi Hipotezini, kadınların aldatma motivasyonu konusundaki en olası açıklama olarak destekliyorum.

Dr. David Buss. Teksas Üniversitesi’nde Psikoloji profesörü ve aynı zamanda evrimsel psikolojisi alanının kurucularından birisi. Dr. Buss ve laboratuvarı, insanların eş seçme ve kısa/uzun vadede ellerinde tutma stratejileri ile ilgili bilgilere kaynaklık ediyor.

Bana sorularınızı uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

29
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
9 Comment threads
20 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
OutlawAliBelievebabytometylerrrArda Kirtik Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Blade
Guest
Blade

Mahmut Abi eskiden bir yazıda kadınlarınızın adet dönemindeki ilk 7-10 günlük süre de mümkün mertebe geceleri kız arkadaşlarıyla vs eğlenmeye gitmesine izin vermeyin ve bu süreçte daha dominant olun vs diye bir bilgi vardı. Bu yazı artık onun çürüdüğü anlamına mı geliyor ?

Tarı KAKAN
Guest
Tarı KAKAN

Artık hiçbir zaman izin vermeyin anlamına geliyor

Mert
Guest

O zaman da mutsuz olmaya başlar ve aldatmaya meyil etmez mi? E hocam bu yazı bizim kadınlarda gıcık olduğumuz aldattım ama sen beni buna ittin bahanesini desteklemiyor mu ya?

Muzaffer
Guest
Muzaffer

Aldatılmayı hiçbir erkek istemez peki aldatılmamak için neler yapabiliriz

nurr
Guest
nurr

Mahmut Bey peki aklı geçmişte yaşadığı bir aşkta kalan adamlar konusunda ne düşünüyorsunuz?Bana kalırsa cinsel sadakatsizlikten çok daha tehlikeli ve beni çok daha fazla rahatsız ediyor.Bu tarz birşeyden supheleniyorsak evliliğe hiç yanaşmamak en doğrusu mudur?Yani çok fazla gördüm etrafta sevdiği kadınla evlendiği kadın aynı olmayan adamlar.Belki biraz travmatize oldum kuruntu yapıyorum ama şüphe bile olsa ilişki kurulmamalı mı bu tarz adamlarla?

İbrahim
Guest
İbrahim

Kadınların neden alttadığına dair güzel bir yazı. Benim merak ettiğim başka bir şey var. Uzun süreli bir ilişkim var 8 ay kadar oldu başlayalı, sonra bir süre uzak mesafe ilişkisine döndü ve bu dönemde bir kaç farklı kızla cinsel ilişkim oldu. İlişkimizde hiç sorun yoktu denilebilirdi o zaman kadar. Bu olaydan sonra ben bu ilişkiden hiç bir zevk almamaya başladım, gözümde bir özelliği kalmamış gibiydi kız arkadaşımın. Ardından aklımda tek bir şey vardı bu ilişkiyi devam ettirmemeliydim.Erkek aldatmasının boyutu nedir, ekeğin vicdan yapması özünde mavi hap düşüncelerinin (o özel bir kız ) kalıntısı olabilir mi?

Selim
Guest
Selim

David Buss çok titiz bir bilim adamı,hipotezleri henüz yeterli verilere dayalı değilse,gelecekte araştırmalar daha fazla bilgi verecek,bu konuda daha fazla beklemeliyiz diyor. Örneğin ;kadın ilişki sırasında, orgazm oluyorsa daha fazla spermi tutabiliyor diyor.. kadın orgazmını artıran temel sebep ise maskülen/çekici erkekle kurduğu cinsel birliktelik diyor. Buradan da iyi genlerin aktarımında orgazmın rolünü anlatıyor..arkasından verilerin henüz yeterli olmadığından bahsediyor. Rollo fanatikleri ne diyor,Rollo ne derse doğrudur,ayet gibi sorgusuz,sualsiz kabul etmeliyiz. Rollo,ordan çok güzel ekmek yedi fanatiklere ise hayal kırıklığı kaldı. Fanatiklerinden en çok benim dikkatimi çeken Karanlıkkabus idi.Sitesinde ne sorsalar, ağzını yaya yaya ..bakın işte,hipergami ..alfa siker beta öder diyordu..şimdi sert… Read more »

kemal
Guest

Merhabalar, David Buss’un kadın orgazmı ile ilgili söylediği şeyle ilgili kafama takılan bir şey var. Kadınlar en rahat lezbiyen ilişkilerde ve kendi başlarına mastürbasyon yaparken orgazm olabiliyorlar. Erkeklerle sevişirken orgazm oranları %30’a kadar düşüyor. Sperm tutmak için orgazm olsalar kendi başlarına mastürbasyon yaptıklarında ya da bir kadınlarla seviştiklerinde orgazm oranları daha fazla olmazdı sanki. Kadın orgazmı çok tuhaf. Mesela vajinal penetrasyondan da o kadar zevk almıyorlarmış istatistiki olarak. Partnere bağlılığı arttormak için kadın orgazmı var olabilir. Bence yüksek ihtimal insan çocuğunu yetiştirmek için kadın erkek bağlılığına katkısı olsun diye var olabilir.

Selim
Guest
Selim

David Buss -Arzunun evrimi sayfa 139’da kadın orgazmını detaylı şekilde incelemiş.ele aldığı bütün konularda-escinsellerin durumu nedir diye özellikle eklemiş.
400 sayfalık anlaşılır,akıcı bir kitap tavsiye ederim ama tabi olaya evrimsel psikoloji baglamında yaklaşmış.yoksa kadın orgazmına dair onlarca hipotez ve farklı bilim dallarının bakış açısı var.

Arda Kirtik
Guest
Arda Kirtik

Mahmut abi bu yazida anladigim bir nokta var yanlis anladiysam lütfen beni düzelt. Eski yazilarda okudugum bir bölümde. Kadının adeti bittigi günden sonraki 7.güne kadar daha alfa maskulen erkeklerle iliski icinde olmak istedikleri yazıyordu. Bu yazıda. O hipotezin çürümüs oldugunu mu vurgulamış?

tylerrr
Guest
tylerrr

https://mantiklikadin.com/yazi/alfa-erkek-ve-evlilik#comment-item-f3b65877-5bec-4182-a58c-b07a3c0f61a7 abi bu ablanin yazisinda haklilik payi var mi sence?fikirleri bana biraz mantıklı geliyor da.

Believebabytome
Guest
Believebabytome

Abi selam, ben de iliskilerimde kız arkadasımı aldatmazsam o beni terk edecek veya arzusu sonecek gibi bir dusunce oluyor. Aynanda birden fazla kızla konusup sevısınce daha ıyı hıssedıyorum kendımı. Neden olabilir nasıl cozerım.

Ali
Guest
Ali

Mahmut abi ben 21 yaşında öğrenciyim kız arkadaşım 32 yaşında kariyer mevki sahibi birisi yaklaşık 1,5 yıldır birlikteyiz ve ilişkimizin 2inci ayından itibaren aynı evde yaşıyoruz iletişimimiz çok iyi aşırı iyi anlaşıyoruz fakat ben ilişkimizin 4-5 ayında bir hata yaptım ve aldattım yakalandım bundan kısa süre sonra oda beni aldattı ve yakaladım ilk başta bana ağır tepki gösterdi ama kabul etti bende yakalayınca aynısını yaptım fakat zaman içinde aldatma olayı devam etti ben duramadım oda duramadı bu tepkiler karşılıklı olarak azalmaya başladı bunun üzerine geçen hafta bana gelip şunları söyledi – ikimizde sadakatsız ve fiziksel cinsel olarak doyumsusuz duygusal olarak… Read more »