Jordan Peterson Türkçe – Olduğumuz kişiden memnun olmalı mıyız?

Psikologların, özellikle de sosyal psikologların, son 20 yılda yaptıkları şeylerden biri de (Türkçeye özsaygı olarak çevrilen ama asıl anlamı şimdi olduğun kişi hakkında iyi hissetmek olan) self esteem fikrini öne çıkarmak oldu.

20 yaşında birine şu an olduğu halinden memnun olması gerektiğini neden söylersin ki?

Hayır, kim olduğundan memnun olmak zorunda değilsin! Kim olabileceğin konusunda iyi hissetmelisin. Bu daha iyi zira olmak istediğin kişiye dönüşmek için önünde 60 yıl var.

İnsanların özgüvenli olmamaları gerektiğini söylemiyorum. Ama 16 – 32 yaş arasında olan genç insanlara bakarsak genellikle ne olduklarından memnun olmadıklarını görürürüz. Çünkü hayatları kaotik ve karmaşıktır ve nereye gittiklerini ve ne yapmaları gerektiğini pek bilmezler.

Kendine değerli biriymişsin gibi davranman lazım. Özellikle de potansiyelin olduğunu düşünerek. Ama özellikle de gençsen, olabileceğin insana odaklanmalısın.

Diyelim ki perişan bir haldesin. Nihilistsin, hayatın kaos içinde ve depresifsin. Bunun için geçerli sebeplerin de var. Berbat ebeveynler, istismar, vs. Peki kendinden memnun olmalı mısın? Hayır doğru messaj bu değil. Daha çok, (hangi pozisyondan başlarsan başla) hayatını yoluna koymak için içinde nasıl büyük bir potansiyel olduğunu anlamalısın. Ve sonra bu potansiyeli realize etmek için elinden geleni yapmalısın ki bu sayede hayatın yoluna girecektir.

Bu self-esteemden iyidir. Çok kötü durumdasın, olabilir. Bu hayatta çok fazla acı ve ızdırap var. Bu durumdayken şu an olduğun durumda kendinden memnun olamazsın zira iyi bir halde değilsin. Ama bu konuda bir şeyler yapabilirsin. Ve tüm deliller bu konuda bir şeyler yapabileceğini gösteriyor.

Gençlere diyorum ki : “Hayatın ne kadar kötü durumda olursan olsun, sanki her şey yolundaymış gibi davranma. Her şey yolunda değil. Olay trajik. Dünya kötü insanlarla dolu. Bazı insanlar gerçekten kötü insanların ellerinde acı çekiyorlar. Bazen hiç iyileşemiyorlar. Bu gerçekten korkunç bir şey.

Ama sende düşündüğünden çok daha fazla güç var. Eğer ayağa kalkar, soylu bir vizyon ve disiplinle bu durumunla yüzleşirsen, hayal edebileceğinden çok daha fazla şekilde dertlerinden kurtulabilirsin.

Ve senin davranışların bu prensipler üzerine inşaa edilmeli.”

Klinik psikolog olmanın güzel yanlarından biri bu işin sadece tahmine dayalı bir iş olmaması. Klinik psikolojide 2 şeyi biliyoruz.

Birincisi, gerçeği konuşmak insanları kurtarır. Zira bir psikoloğa gittiğinde gerçeği konuşursun : “Hayatımda yanlış giden şey şu ve nedeni de şu”. Belki bu gerçekliği konuşmak 1 yıl alır. Ve iki taraf da sorunu çözmek için ellerinden geleni yapıyorlardır. “Bunu düzeltmek için yapman gereken şu. Faydalı bir gelecek şöyle olacak”. Eğer iyi işliyorsa gerçeği konuşmak şöyle işler : iki insan iyi bir şey yapmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bakalım işleri daha iyiye götürebilecek bir konuşma yapabilecek miyiz? Bu konuşmanın işe yaradığını biliyoruz.

İkincisi, diyelim ki işleri düzeltmen konusunda yolun üzerinde duran ve seni korkutan şeyler var. Ne olmak istediğin konusunda bir vizyonun var. Örneğin kariyerinde iyi bir yere gelmek ve bunun için de bir topluluk önünde iyi bir konuşma yapabilmek istiyorsun.

Ama bundan korkuyorsun. Küçük düşmekten korkuyorsun. Peki bu konuda ne yapacağız?

Belki önce tek bir kişi önünde konuşmaya alışırsın. Sonra 3 kişi önünde. Önce 5 dakika ve sonra alışınca 10 dakika.

Korkutuğun gönüllü ve aşamalı olarak kendini maruz bırakmak seni iyileştirir.

Bu işe yarıyor. Gerçek bu ve araştırmalar da bunu gösteriyor. İnsanlar bir şeyleri böyle öğreniyorlar.

İnsanlara dünyaya yüzünü dönüp ona kendini açarak yüzleşirsen, doğruyu söylersen, kendini korktuğun şeylere cesurca açarsan, hayatın ve çevrendekilerin hayatları daha iyi olacak.

Bence bu reddedilemeyecek bir gerçeğe en yakın şey. Bu bildiğimiz arketip kahramanlık hikayeleri ile de uyuşuyor. Git ve ejderhayı bul ve onunla yüzleş.

Ejderhadan bahsediyoruz. Seni yiyebilir. Tehlikeli bir şey bu.

Ama olduğun yere sinip, korku içinde hiçbir şey yapmadan ejderhanın gelip seni yemesini beklemek daha kötü! Git ve onunla yüzleş. Onu yen ve altını al (Ejderha mitolojisinde ejderhalar genellikle altın, hazine saklarlar). Altını halkınla paylaş. İşte bu, insanlığın en eski öyküsü.

Video JBP Türkçe kanalında yayınlanmıştır.

Jordan Peterson Türkçe Kitap

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

53
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
10 Comment threads
43 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
ErkekCaptainhasanUndefeatedBenLark Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Elpremio
Guest
Elpremio

Bu yüzleşmeyi sadece KIZ olayıyla ilişkilendirmeyin. İş hayatınızdaki probleminiz, aile hayatınızdaki, arkadaşlar arasındaki, sınıf içi, futbol takımınızdaki problemler vs.
Kendin OL zırvasını yenmek için kendi eksiklerini tamamladıktan sonra, hayatındaki seni etkileyen olumsuz korkularla ve işlerle yüzleşebilmelisin. Bi’ yerden başlanmalı..

hergundahaiyiye
Guest
hergundahaiyiye

Sayın Mahmut Abi, ben de senden bir ricada bulunayım. 20 yaşına basmış, kırmızı hap, ilişkiler vs. konularla yeni tanışmış bir takipçin için okunmasını tavsiye ettiğin kitapları paylaşabilir misin?

Koz
Guest
Koz

@hergundahaiyiye;
+1,
Mahmut Abi, bu konu için özel bir yazı yazabilir misiniz ?
Kitap tavsiyeleri adı ile, Beden dili, kırmızı hap, ilişkiler, sosyal gelenekler ve zımbırtılar, hayat ve yaşam üzerine, gibi gibi Türkçe çevirisi olan ve olmayan kitapları tek bir konu yazısı altında toparlayabilir miyiz ?

Aynı zamanda, diğer arkadaşlarda konuyla ilgili olarak 3’er, 5′ er kitap paylaşmış olsa,

1o numara 1oo yıldız olur valla 🙂

eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

Çok güzel! Aklı çalışabilen herkesin yaş kaç olursa olsun dikkate alması gerekir. Mahmut bey kendi adıma ve genç arkadaşlarım adına teşekkür ederim. Yaş almış biri olarak ilave etmek istiyorum. Arkadaşlar mutlaka (ihtiyaç nispetin de) en az iki arkadaş edinin. Sizinle dalga geçebilecek, bazen sizi onaylayabilecek. Teklifsiz samimiyeti yaşayabileceğiniz. Bu kadın olmasın. Sizin gibi olan birileri olsun. Çünkü : -Kendini inkar etmeni engeller. (Sen ne olduğunu on da seyredersin.) -Dünyan da boğulmaya başladığın da o na veya onunla firar edersin. -Her an yeni evini (kendini) yaratmaktasın! Nasıl olsun/olmasın? sorusunun samimiyetle cevabını en kestirme ondan alırsın. Bırak dalga geçsin. Sende onunla geç.… Read more »

BenLark
Guest
BenLark

Joe Rogan’ın biri konuşurken sırf “fikrini belirtmek” için araya girip bölmesinden bıktım podcastleri bıraktım bu olay yüzünden.
Jp harika bir noktaya değinmiş gerçekten.
Bu paylaşım için çok teşekküler Mahmut Abi 🙏🏻✋🏻

noname
Guest
noname

“Ama olduğun yere sinip, korku içinde hiçbir şey yapmadan ejderhanın gelip seni yemesini beklemek daha kötü! Git ve onunla yüzleş. Onu yen ve altını al”. Ben olduğum yere sinip korku içinde hiçbir şey yapmadan beklemiyorum. Beklemiyorum çünkü bir şeyler denemeye çalışıyorum ama onunla asla yüzleşemiyorum çünkü önümde bir duvar var. Ne kadar uğraşırsam ne kadar çabalarsam çabalayayım o duvara çarpıyorum. Biliyorum orada bir ejderha var çünkü herkes yanımdan geçip o ejderhayla yüzleşiyor. Hatta ben onlara diyorum orada bir ejderha olduğunu ama ben kendim asla yüzleşemeyeceğim çünkü duvarı asla aşamayacağım. En zor şey bunu kabullenmek ve her geçen gün daha da… Read more »

Özgür
Guest
Özgür

Kimse ejderi yenerek oyuna başlamıyor. Ha bide ejder sürekli respawn oluyor yani bir kere yenmekle de kalmıyor. Senin ejderin ancalagon öbürünün ki smaug diye (lotr okuyun detaylı ejder bilgileri için) onun ejderi yenmesinin daha kolay olduğunu sanıyorsun. Ya da seninki deli gibi ateş püskürtüyor belki ama öbürünün ki ise görünmez bir ejder. Örneğin 7 yaşında kansere yakalanan çocuğun ejderi seninkine tek atar. Ama seninki çok bilge bir ejderdir ve fiziksel değil psikolojik olarak eritir.
Çocukken çok fantastik roman yazardım hala çok eğlenceli be

TooElabela
Guest
TooElabela

Efe aydal bu konuya benzer bir şeyler demişti. https://youtu.be/fD81iEcateY
Haklılık payı var mı?

Koz
Guest
Koz

Abiler selamlar, bu postta biraz ağlıyacağım buraya. Çok doldum biraz içimi boşaltmam gerekiyor. Biraz düşünce de buradan daha iyi bir yer yok gibi görünüyor. Seni nöroloji doktoru yapıpta, sana belge verenin AMK ! Puşt herif ! Amk elim kolum uyuşuyor, çarpıntı yaşıyorum, sarhoşluk hissi yaşıyorum, sürekli başım ağrıyor ( Sol yarım küre, ara ara da ön alın kısmı ile başın arkası ), ayaklarım bacaklarım uyuşuyor, yolun ortasında başımın dönüp gözümün kararması ile yere kapaklandığım oldu çevreden insanlar 112 acil servisi aradılar, Ayak parmak uçlarında yürü diyor, topuklar üzerinde yürü diyor, sedyeye otur dedi diz kapağına bir çubukla vurdu dirseklere vurdu… Read more »

BenLark
Guest
BenLark

@Koz

Uzun uzun soru yazıları ve öğrenmek istediğin şeylerin çok ayrıntı olması aslında altta yatan bir problemi belli etmişti.
Öncelikle geçmiş olsun

Kısaca şunu demek isterim
Hiçbir şey bugün olduğu gibi kalmayacak.Geleceğe bakıp bugünden pek farkı olmayacak gibi bir hisse kapılıyorsun sonra depresyon.
Kafanda planladıklarını buraya yazmanın da bir anlamı yok.Hedeflerini paylaşmak başlarda güzel bir his verebilir ama başarmış gibi sahte motivasyon alırsın.Saman alevi olur bunca anlattığın şey.

Bunu oku

https://eksisozluk.com/entry/86744756

Koz
Guest
Koz

@BenLark; Teşekkür ederim, hem geçmiş olsun için hem link için hem de yazının içeriği için.. ” Hiçbir şey bugün olduğu gibi kalmayacak.Geleceğe bakıp bugünden pek farkı olmayacak gibi bir hisse kapılıyorsun sonra depresyon ” Tam olarak bu kafadaydım. Yemin ediyorum, tam olarak bunu yaşıyordum. Bundan sebepli de, ” Uzun ve boktan bir yolu geri de bıraktığımı hissediyorum ” diye yazdım, üstteki yazım da. Olayları daha farklı değerlendiriyorum, eskiye nazaran çok çok daha iyiyim. Geçmişte nasıl olduğumu özetlemeye kalksa idim, bu cümle aklıma gelmezdi sanırım. Cidden bir cümleye sığdı. 🙂 ” Kafanda planladıklarını buraya yazmanın da bir anlamı yok.Hedeflerini paylaşmak başlarda… Read more »

eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

Koz
50 yaşında yapacak çok şeyi olan, yapamayan adam gibi düşünüyorsun. ve yapmıyorsun.
Lan oğlum 20 yaşındasın. Yazı ile yirmi yirmi yirmi. bunun değerini ben bilirim. Kafayımı yediniz siz.
Git, arkadaşın yoksa hemen yap, kuzen bile olur.
Spor spor spor. ucundan hemen, hemde hemen bir şeylere başla. Zamanım var sindireyim yavaş yavaş yaparım diyorsun da. Ucu girmeden köküne kadar olmaz.
Nerede görülmüş önce kökleyeyim sonra ucu girsin.

Undefeated
Guest
Undefeated

Lark iyi yazmışsın da bunun bide diğer ucu var high A olanlar bunu farkedince ortamda alfacılık oynamaya başlıyor buda bariz göze çarpıyor yani kh dan önce melek khdan sonra orospu diyenler gibi bişey oluyor dengelemek önemli

BenLark
Guest
BenLark

Kardeşim high A adamın bazı şeylerin farkında olup kendini mental orjini yapıp çıkarlarını koruması,kendini ezdirmemesi,cesur olması kişinin kendisi harici kimsenin işine gelmez.
Bir de diyorsun ki alfacılık yapıyorlar falan.
“Bir ortamda ben her türlü oyuna açığım/yaparım ama birileri de koyundan farksız olmalı ki işlerim bozulmasın.”
Bu kafa iyi değil.

Kırmızı hap sonrası orospuluk dediğin herhalde ortamda sana risk teşkil edecek birinin olması ve bunun seni rahatsız etmesidir.

“Daha dünün çocuğu erkek mi oldu hele ” diyen ve bu kafadaki heriflerin Trp okuyan /uygulayan gençlerden uzak durması lazım.

Mahmut Abinin site ilk kurulduğu günden beridir yapmak istediği şey ile sizin kafa çok farklı.

Undefeated
Guest
Undefeated

Yok sen orayı bambaşka yere çektin. Tam tersi Mahmut abinin en çok karşı olduğu nokta bu arkadaş ortamında alfacılık oynanmaz kırmızı hapı okuyunca nasıl baskın olurum felan diyen tiplerle mevcut vs dediğini biliyorum. Riske gerek yok benim olduğum ortamda ERKEK gibi davranılır,davranamayan dışlanır bukadar basit ee zaten eziklerle takılmadığım için üzerime alınmam gereken bir mesele değil. Olayı kişiselleştirmeden ziyade demek istediğim şu dominantlığın yada baskınlığın cesurluğun sözel oluşu yani ahkam kesince dominant olmuyorsun. Alfacılık oynayanlardan kastım buraya gelen sorulardan gördüğüm olay ki zaten doğru bişey arkadaşlar arasında alfacılık yok alfayım üste çıkayım felan hiç olmaz. Kendini ezdirmemek için yada haklarını… Read more »

Undefeated
Guest
Undefeated

Yüksek uzlaşmacılığın sebebi düşük değerlilik… İnsanın değeri arttıkça olaylara bakış açısı değişir.

Düzgün,sağlıklı bir arkadaş ortamında kimse kimseyi ezmez..Sadece olaylar akışında ilerler ve bazı kişilerin çerçevesinde ilerler.. Yüksek uzlaşmacı adamların da işine gelir.. Yoksa zaten ezilen ortamdaysan o ortamı bırakmak ve o arkadaşların sahte olduğunu görmek en doğrusu..

BenLark
Guest
BenLark

6-7 sene önce high A idim şimdi uçlarda low A olduğumu söyleyebilirim.
İçsel değil tamamen mantıksal bir değişim.

Ayrıca yorumlarını beğendim High T alpha male seni 😄

Undefeated
Guest
Undefeated

Bende senin yorumlarını beğeniyorum dostum,teşekkür ederim

Undefeated
Guest
Undefeated

Schopenhaure’a göre acı,dünyanın en temel ve en önemli boyutudur. İrademiz,dış dünyaya ilişkin bilgisi oranında iki şeyden birini seçer. Dış dünyayı iyi bilirsek yaşamayı,kötü bilirsek ölmeyi seçeriz. İrademize engel olan şeylere elem,ulaştığımız şeylere de haz diyoruz. Haz, her zaman geçiçidir.İstekler giderildikten sonra biter,yeni bir istek başlar.İnsan arsuzu sonsuzdur. Öyleyse yaşamın esası da acıya dayanır.

Şöyle bir okumuştum… Mahmut ABİNİN dediği gibi biz gençler olarak yarımız boş hissedebiliriz ama bunu ancak disiplinle acıyla gelen güçle doldurup rahatlayabiliriz.

Koz
Guest
Koz

Anlamıyorum.. Siz de mi var bir gariplik, bende mi var bir gariplik ?
Cidden anlamıyorum..

eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

Yazıyı tekrar okuyayım dedim. Sonra yorumlara kaydım. Herkes yazar da dahil birbirinin iyiliğini istiyor.
Çıkardığım sonuç.

Senin iyiliğini istiyoruz dediler ve aldılar.

hasan
Guest
hasan

Geçenlerde okuduğum mantıksal bir çıkarım : Kendimizden memnun değiliz ve değişmek istiyoruz. Bu kararı veren “artık olmak istemediğimiz” kişi. Peki beğenmediğimiz birinin verdiği karara nasıl güveneceğiz.

Captain
Guest
Captain

Mahmut abi bir şey sormak istiyorum, Nasıl ‘conscientious ‘ olabiliriz. Bir iş yapılacağı zaman ya da yapmam gerektiğinde o işin iyi yapılmış olup olmaması neredeyse hiç umrumda olmuyor. Daha çok ödülü ve imajımı düşünüyorum. Bu da insanların bana olan güvenini azaltıyor birincisi, ikincisi de iş doğru düzgün yapılmamış oluyor bu en kötüsü zaten. Bir de insan ilişkilerimde de %80 çıkar ilişkisine dayalı hareket ediyorum, çoğunlukla anlaşılıyor ve birçok kişi beni samimiyetsiz olarak nitelendiriyor. Mesela, birisi geliyor adres soruyor, bir iki bir şey söyleyip özetle tarif ediyorum ve ayrılıyorum, hiç önem vermiyorum gidebilcek mi bu bilgi yeterli mi vs. Ya da… Read more »

Erkek
Guest
Erkek
BenLark
Guest
BenLark

Pasif agresif kişilik bozukluğu

BenLark
Guest
BenLark

Dante disordda konuşurken hiç unutmam demişti ki “arkadaşlık ilişkilerinde makyavelist diye tabir edilen şekilde davranıyorum.Bir yere gidilecekse Ahmet parayı öder Mehmetin arabası var “ gibi.
Güzel kafa harbiden ama ayıplanır belki