Onay Arayışı (Bağımlılığı)

Onay arayışı, kişinin kendisini sevilmeye layık görmemesinden, özünde kendini değersiz olarak görmesinden kaynanan ciddi bir problem. Kişi, kendi “değersiz” varlığının kendi kendine verdiği onayı, fikirlerini ve hatta tek başına varoluşunu önemsemediği için, dışardan kendisine verilecek onaya bağımlı hale gelir ve ikili ilişkilerinde bu onayı aramayı önemli bir amaç haline getirir.

Yanlış anlamayın, başkalarının sizi onaylaması kötü bir şey değil, aksine sosyal bir hayvan olan insana daha fazlasını yapma isteği veren iyi bir şey. Belli bir seviyeye kadar davranış ve söylemleriniz ile onay aramak da doğal. Başkalarının fikirleri oldukça pozitif ve hatta birçok durumda sizi hatadan çevirecek değerde olabilir. Burada bizim bahsettiğimiz “problem”, başkaları sizi onaylamazsa mutlu olamayacak ya da kendine güvenemeyecek şekilde onay bağımlılığı ve bunun sonucunda meydana gelen aşırı onay arayışı. Burada problem başkalarının bizim davranış ve söylemlerimiz hakkındaki fikirlerine, kendi fikirlerimizden daha fazla önem vermektir.

Onay bağımlılığı, uyuşturucu bağımlılığına benzetilebilir. Onay bağımlısı başkalarının onayını aldığında kafası “güzelleşir”, mutluluk sarhoşu olur. Ama onay kendisinden esirgendiğinde kendisini çok kötü hisseder ve onay ile yeniden “uyuşmak” için aşırı bir onay arayışına girer. Her bağımlılık gibi, onay arayışı da ne kadar uzun süreli ise o kadar köklü bir problem haline gelir.

Onay bağımlılığı birçok soruna yol açar. En önemlileri şunlar:

Yanlış Kararlar Almak – Başkalarının onayına bağımlı ve onayını arayan bir insan, kendisinin değil onların hedef ve arzularını kendisinin hedef ve arzularının önüne koyar. Sizin için önemli olan konularda harekete geçmek yerine, onlar için önemli konularda harekete geçer. Kısacası kendi hedef ve arzularını, başkaları için feda eder. Bu durum genellikle, onay bağımlısının yanlış kararlar vermesine neden olur. Kız arkadaşının sağladığı onayı elde tutmak için onun çocuk ve evlilik hedeflerini gerçekleştirmeyi, kendi kariyer hedeflerinin önüne koyarak bir erkeğin – hazır olmadığı halde – evlenmesi gibi.

Önemli Şeyleri Yapamamak – Onay bağımlısının zamanı başkalarının istek ve arzularını gerçekleştirmeye ayrıldığından, onay bağımlısı kendi hedef ve arzularını gerçekleştirecek zamanı bulamaz. Uzun vadeli mutluluk için fedakarlık önemlidir ama insan daha çok yakın vadede kazanacağı zevklerden fedakarlık etmelidir, kendi zamanını başkalarına feda etmemelidir. Başkalarına yardım etmek ya da onların da arzu ve isteklerini dikkate almak iyi bir şeydir ama onay arayışını abartmış bir bağımlı, kendi hayatını başkalarına feda eder.

Mutluluğunu Başkalarına Bağlamak – Başkalarının onayını arayan kişi, başkalarının insafındadır. Onların duygusal dalgalanmalarının, istek ve arzularının kuklasıdır. Eğer karşısındaki onay vermezse mutsuz olur, verirse mutlu. Fakat onay bağımlısının mutsuz olduğu zamanlar, mutlu olduğu zamanlardan çok daha fazladır. Zira onay bağımlısı spesifik insanlardan spesifik onaylar beklerler ve her insan kendi motivasyonlarına göre davrandığından onay arayan kişinin aradığı onayı düzenli olarak istediği kişiden alması çok zordur.

Kaygı – Her hareketinde karşısındakinin onayını arayan, onu sinirlendirmeyi, onunla fikir ayrılığına düşmeyi onaylanmamak olarak algılayan insan, her hareketi ve sözü sonrası karşısındakinin tepkisini düşünerek kaygı içinde yaşar.

Başarısızlık – Onay arayışındaki insanlar, yukarıdaki olumsuzluklar nedeniyle finansal alanda, insan ilişkilerinde başarısızlığa meyillidirler. Zamanının çoğunu kendini geliştirmeye ve gerçekleştirmeye değil başkalarının onayını elde etmeye adayan kişi, onların başarılarına katkıda bulunabilir ama kendi başarısı için yeterince emek ve zaman harcamaz.

Peki insan, onay bağımlılığından nasıl kurtulur?

Öncelikle onay arayışının önemli bir hayatta kalma mekanizması olduğunu ve bu nedenle de güçlü bir dürtü olduğunu bilmeniz lazım. İnsanlar sosyal yaratıklardır ve tarihin çok uzun bir döneminde kendi kabilesinden dışlanmak, insanın ölüme terk edilmesi anlamına geliyordu. Bu nedenle de başkalarının onayı için kendi bireyselliğimizi feda etmeye, dürtü seviyesinde meyilliyiz.

Fakat artık o uzun tarih döneminde yaşamıyoruz. En azında bu devirde. Başkalarınca dışlanmak hala iyi bir fikir değil ama artık ölüm kalım meselesi de değil. O nedenle onay arayışını abartmamızın hiçbir mantıklı nedeni yok.

Onay bağımlılığından kurtulmak için ilk yapmanız gereken şey, kendi başınıza da mutlu olmayı, kendinizle başbaşa iyi vakit geçirmeyi öğrenmektir.

Kendi kararlarınızı, kendi arzu ve hedeflerinize göre kendi başınıza almayı öğrenin. O kararların sorumluluğunu alın ve sonuçlarını yaşayıp onlara katlanın.

Kısacası daha bağımsız bir yaşama sahip olun.

Burada teorik değil pratik bir şeyden bahsediyoruz. Çoğu insanın onay bağımlılığının nedeni, aradığı onayı alamazsa içine düşeceğini düşündüğü kötü durumun tamamen kafalarında yarattıkları bir canavar olması. Bu insanlar, kendilerini onay alamadıkları durumlara maruz bırakıp şunu görmeliler: başkalarının onayı olmazsa size ve mutluluğunuza pek fazla bir şey olmuyor.  Aslında tam tersi birçok kez, daha güçlü ve mutlu oluyorlar.

Örneğin patronunun, müşterilerinin ve iş arkadaşlarının onayını arayan ve bu nedenle iş yerinde gece geç saatlare kadar çalışan ve mükemmeliği arayan bir çalışanı ele alalım. Bu çalışan bu şekilde devam ederse çalışabilir yaşamının ikinci yarısına varmadan tükenip bitecektir. Böyle birinin öncelikle yapması gereken şey azar azar fazla mesaiye, ekstra işe vs. hayır demesi, mükemmelik takıntısından vazgeçmesidir. Çoğu durumda bu kişi, daha az çalıştığında, daha fazla işe hayır dediğinde, daha az mükemmel olduğunda işlerin kötüye gitmediğini ve hatta iyiye gittiğini görecektir.

Bu arada yeri gelmişken tekrar edelim, çok az sayıda insanda oldukça faydalı olabilecek mükemmeliyetçilik,çoğu durumda onay arayışının sonucudur. Mükemmeliyetçi, birçok durumda mükemmel olmazsa dışlanacağı ya da reddedileceği korkusu ile mükemmeli arar. Yaptığı işi en iyi şekilde yapma motivasyonu ile değil.

Günümüzde birçok erkeğin kadın onayı arayışı da bir başka örnek. Hayatlarının bekar dönemlerinde eğlenemeyen veya mutlu olamayan, yanlarında / kollarında bir kız yokken kendilerini varoluş seviyesinde eksik hisseden, bir veya birkaç kadının değil “kadın milletinin” onayı için çırpınan erkekler, günümüzde çok yaygın. Kadın onayına bağımlı bir erkek o onayı kafası okşanarak, pohpohlanarak (iyi çocuk) ya da seks, hayranlık (piç, dildo vatandaş) şeklinde alamadığında depresyona girer.

Kadınların onayının arayışı burada sıklıkla gördüğümüz bir durum.

“Bir süredir yürüdüğüm hatun mesajıma görüldü attı ve öylece bıraktı. Kendimi tutamadım ve ona bana neden yazmadığını ve bir sorun olup olmadığını sordum. – Sorun olmadığını ve benim sevilebilir biri olduğumu onayla lütfen. – O mesajı görmedi ama cevap vermedi. Ben de bunun üzerine kızgın şeyler yazdım. – Burada erkek istediği şeye sahip olmayı hak etmediğine inanıyor. Kızın kendisini bırakıp gitmesinin an meselesi olduğuna inanıyor. Aslında o mesajları atmasının nedeni bunu engellemek, kendisini zorla kızın hayatına sokup kendisini rahatlatmak. Bkz. Umursamayı bıraktığınızda daha fazla sonuç alacaksınız.

“Abi ben eskiden betaydım, şimdi alfa oldum (artık o ne demekse). Şimdi eski oneitisime gidip ona ne kadar değiştiğimi göstermek istiyorum.” – Yani bu kızın senin değişimini onaylamasını istiyorsun.

“Onu aradım ve ona niyetimin ciddi olduğunu, beni yanlış anlamasının haksızlık olduğunu söyledim.” – Yani annesinin başını okşamasına alışkın iyi çocuğun, bak ben annemin gurur duyduğu bir erkek oldum onayını kızdan beklemesi.

“O İzmir’i kazandı. Ben mezuna kaldım. Boğaziçi’nde İşletme okumak istiyordum ama ona yakın olabilmek için İzmir’i tercih ettim.” – Kendi hedef ve arzularından fedakarlık yapmazsa yalnız kalacağını (kadın onayı) veya reddedileceğini düşünen erkek davranışı. Onay bağımlılığının en kötü versiyonlarından biri.

vs …

Kadın erkek ilişkilerinde onay bağımlılığından kurtulmak için, onay bağımsız bir erkek gibi davranıp bunun arkasında durmanız lazım. Bu konuyu Erkek Adam zihniyeti nasıl içselleştirilir yazısında ele almıştık.

Onay bağımlılığı konusunda size en çok yardımcı olacak şeylerden biri de kendi hedef ve tutkularınızın olması. Bunlar için çalışmaktan sizi tembellik haricinde alıkoyacak şey, genellikle başkalarının onayı için bunlara ayıracak zamandan fedakarlık etmektir. Gideceğiniz limanı bilmek ve o limana doğru yol aldığınızı görmek, sizin kendinize verdiğiniz değeri arttırır ve bu değeri dışardan onay şeklinde elde etme ihtiyacınızı azaltır. Hedefe doğru yürümek ki öncelikle bir hedef gerektirir, sizin daha fazla mutluluk hormonu salgılamanız ve dışardan gelecek mutluluğa bağımlılığınızın azalmasına yardımcı olur.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

50
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
24 Comment threads
26 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
29 Comment authors
Betaliktan kurtulmaya adanan ömürAhmetAnonimAhmetsezarnet Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Hector
Guest
Hector

“Onay bağımlılığından kurtulmak için ilk yapmanız gereken şey, kendi başınıza da mutlu olmayı, kendinizle başbaşa iyi vakit geçirmeyi öğrenmektir.”
Bence en kilit noktalardan biri bu. Keşke bunu daha kapsamlı tartışan bir yazı gelse.

Selim
Guest
Selim

Mahmut abi yaklaşık 300 yazınızı okudum, birşeyi iyi anladım ki yapmamız gereken tek şey yöntemlere kafa yormak yerine prensipleri takip etmek. Çoğumuzun hatası bu bence, kendimizi geliştirmeden ve kendimizi merkeze koymadan yöntemleri uygulamaya koyuluyoruz sonra saçma sapan “Kız mesajıma dönmedi ne yapayım Mahmut abi” soruları soruyoruz.

Yahu bı ara yorumlarda dolaylı şekilde kızın içeceğine ilaç atıp tecavüz edeyim mi diye soran bı adam gördüm aq, şu Repill’i neden sadece seks olarak görüyorlar ?

Zelda
Guest
Zelda

Selamlar abi, Cok guzel bir yazi olmus. Son kisimda yazdigin hedef secme konusunu sormak istiyordum abi. Mesela su an yanimda 9/10’luk bir hatun olsa sevissek vb. mutlu olurdum. Fakat hedefime bunu koymak biraz sig geliyor, senin de yazilarinda bahsettigin dildo vatandas olmak gibi. Ya da is hayati ile ilgili hedefler koysak bu daha da bos geliyor, is basari guzel seyler ama hayat amaci degil arac olarak kullanilmali diye dusunuyorum. Yani ozetle hedeflerimizi nasil secebiliriz, nasil daha mutlu olabiliriz(bunun icin ugrasilmali mi?) gibi sorulara cevap verebilir misin?( Butun yazilari okudum fakat spesifik olarak bu sorulara cevap veren yazi varsa da hatirlayamadim.)… Read more »

Zelda
Guest
Zelda

Aslında parayi, kariyeri, kadinlari, kendini fiziksel olarak en iyi forma sokmayi vb. bir kenara biraktigimizda Tibet’te yasayan keşişlerden bir farkimiz kalmiyor. Bunlar anlamli, guzel ve bir erkegin hayatinda olmasi gereken seyler.
Ustte sordugum soru anlamsiz oldu Mahmut abi, gormezden gelebilirsin.

UzaktanAlfa
Guest
UzaktanAlfa

Bu yazılanlar kendi davranışlarınızı görüp fark etmeniz için çok iyi. Stenin en temel ve önemli konusu olabilir.

Eğer bunları yaşıyorsanız hemen son verin ve bir süre kadın merkezli veya diğer insanların ne dediğini umursamadan kendinizi geliştirmeye ve (farklı giyinip, utanacağınız şeyleri yapıp üstüne giderek) özgüven kazamaya çalışın.

Bunun oluşması aylar alabilir. Bence bir uzamandan destek bile alabirsiniz.

Radioactive
Guest
Radioactive

Ben 2 gunde 1 aksam saatleri spor yapip kendime hedef bir vucut belirlersem bu zamanim degerlidir ve herhangi birisi beni bu zamanda sacma dusunceleriyle mesgul edemez.ama butun gun bos oturan biri gun boyu lak lak edebilir ya da kizla gereginden fazla zaman gecirebilir ve zamaninin bi degeri olmaz.

Noname
Guest
Noname

Mukemmelliyeticiligin onay arayisina baglandigi kismi tum ictenligimle onayliyorum.

Birds, Larry
Guest
Birds, Larry

Mahmut abi, kendi fotoğraflarımı sosyal medyaya atmadan önce mutlaka kız-erkek arkadaşlarımdan onay alıyorum iyi mi kötü mü çıkmışım diye, eskaza kötü çıktığım bir fotoğrafı atmak benim için rahatsız edici bir durum, feminen bir düşünce mi emin olamıyorum. Bu onay arayışı sence yanlış mıdır? Nasıl bir yol izlenebilir mesela sen ne şekilde fotoğraf seçersin ve yayınlarsın?

Dex
Guest
Dex

Feminen bir düşünce değil bence. Bu konuda fikir danışmak gayet normal bir durum. Özellikle, Instagram’dan yürüyorsan hatunlara dikkat çekici bir profil oluşturman ve daha kaliteli fotoğraflar koyman daha çok dikkat çeker. Sonuçta sanal bir ortam olduğu için öncelikle dış görünüşünle dikkat çekeceksin. Sadece dış görünüşün de değil bulunduğun ortamlar ya da varsa hobilerin dışarıda aktivitelerin onlarla ilgili yaptığın paylaşımların ve fotoğrafların kaliteli olması önemli. Mahmut Abi daha önce de söylemişti ve bence çok haklı. Çok yakışıklı bir adamsındır belki ama kameraya eblek eblek baktığın saçma sapan selfieler atıyorsan pek piyasa yapamazsın. O yüzden işi bilen birilerine danışman önemli. Örneğin; tek… Read more »

Elenaaa
Guest
Elenaaa

Merhaba ben bir kadın olarak tam olarak sevdiğim erkeğe bu karakterde olduğumu hissediyorum hatta burda nerdeyse sorum Bile rahatsız olur mu bir erkek olacaktı ya ben neden bu kadar ezik bir kadınım . Ciddi soruyorum bende de o kadar itici duruyor mu bu ben kurtulamam çok zor gibi

yafuz
Guest
yafuz

Hocam Onay bağımlılığından kurtulmak için onay bağımsız biri gibi davranmaya çalışmak bizi daha da onay bağımlılığına saplamaz mı ?

Addict
Guest
Addict

Onay bağımlılığım son raddelerde. Monoton bir hayat yaşadığım da duygusal olarak kendimi kötü hissediyorum modum düşük oluyor . Herhangi biri kadın erkek farketmeksizin birşey söylediğin de mutlu yada mutsuz oluyorum ve birinin bana söylediği şeylerin duygu durumumu belirlemesinden nefret ediyorum. Buna geçici olarak ayna karşısına geçip kendimle konuşuyorum motive ediyorum anlık geçiriyor ama bi süre sonra gene aynı nasıl kurtulabilirim mahmut abi? Birde biri bana olumsuz birşey söylediğin de sadece sinirli olduğum zamanlarda cevabını verebiliyorum normal zamanlar da hep alttan alan taraf oluyorum ve bu karşı tarafı daha cüretkar yapıyor ve buda beni çok etkiliyor kendimi ezik olarak hissediyorum ağzının… Read more »

Hamza
Guest
Hamza

Mahmut abi merhabalar,ben de sürekli bı kızla olma anlayışı var,zihnimin merkezine bunu koydum,engellemek istiyorum ama olmuyor mesela kendime şimdi motor almak istiyorum ama kendim çok şey ettiğim için değil,diyorum ki içten içe ulan motor alsam ne kız dusururum he filan,bunu nasıl düzeltebilirim

barneystinson
Guest
barneystinson

Mahmut abim bende de onay bağımlılığı var ama şöyle, her zaman kadınlarla konuşmak istiyorum yani sürekli birileri ile konuşup buluşmak istiyorum yanlış anlaşılmasın onların beni övmesini beni onaylaması için şekilden şekile girmiyorum. Oyunumu oynayıp işi sekse,buluşmalara götürmek istiyorum. Ama bunlar olmadığı zaman kendimi kötü hissediyorum bence bende bir onay bağımlısıyım bunu nasıl düzeltebilirim?

kinyas
Guest
kinyas

Korkularla yüzleşmek de önemli. ”Bu insanlar, kendilerini onay alamadıkları durumlara maruz bırakıp şunu görmeliler: başkalarının onayı olmazsa size ve mutluluğunuza pek fazla bir şey olmuyor. Aslında tam tersi birçok kez, daha güçlü ve mutlu oluyorlar.” Bir zamanlar bir kral gemisiyle başka bir diyara yolculuk yaparken kölelerinden birisi çığlıklar atıp tüm gemiyi ayağa kaldırmaya başlamış. Kral hiddetlenerek neler olduğunu sorunca gencin denizden korktuğunu, bu yüzden delirdiğini söylemişler. Kral ne yapsa çare bulamamış en sonunda yaşlı bir adam kraldan genci denize attırmasını istemiş. Adamın söylediğini yapmışlar ve bir süre gencin çırpınarak boğulmasını izledikten sonra yeniden gemiye çekmişler. Köle sakince bir köşeye oturup… Read more »

Touch
Guest
Touch

Rastgele yazıları okurken kendimi burda buldum ve benimde onay bağımlılığım olduğunu fark ettim. Daha kapsamlı şekilde konuşulur mu ? Özellikle Nevzat abiyle podcast gelirse çok memnun olurum.

Birde abi alakasız bir şey soracağım ama youtube da ki ilişki sohbetleri kanalına bir süredir video gelmiyor geri dönmeyi düşünüyor musun ?

Ricardo
Guest
Ricardo

Benim bu.ingilizcemi ve online islerimi gelistirmek yerine sirf ailem yalniz kalmasin diye bayrami istemedigim insanlarla sikici (boring :d) bir yerde yatili kalarak harcadim.ileride dilimi daha cok gelistirerek ozguvenle basvuracagim islere sirf ailemin hevesi ve istekleri ugruna acele ediyorum.kendimi de bu yuzden strese sokarim.neyse ki su siteyi tekrar takip etmeye basladim da, bana baski yapan aileme ayni baskiyla cevap verecek akli buldum.ailemi cok seviyorum.ama ben onlar icin yasiyorum.ne kadar sevsem de gercek olan su ki, kendi tembelliklerini gormeden ve dusunmeden beni suclayacak ve beni suclu ve eksik hissettirecek kadar tuhaf bir aile.