Gönül Yarası

Oneitis kavramı, kırmızı haptaki en temel kavramlardan biri. Ama birçok erkek bu kavramı yanlış anlıyor. Özellikle de “oneitis” yapmamanız gerekli ya da oneitis yok gibi şeyler duyduklarında.

Rollo Tomassi’nin Oneitis ile ilgili en çok paylaştığı özdeyişine bakalım:

“There is no “One”. There are good ones and there are bad ones but there is no “One”.

Bir “tanesi” diye bir şey yok. İyi olanlar var, kötü olanlar var ama sadece bir “tanesi” yok.

Yani oneitis yapmayın derken, “sizin için özel ve çok uygun kadın diye bir şey yok o nedenle yapmayın” demiyoruz. “Sizin için özel ve çok uygun birçok kadın var ve o nedenle oneitis yapmayın” diyoruz.

Şu an beraber olduğunuz kadın çok özel biri mi? Evet. Ama bu aslında aynı şekilde özel olabilecek başka kadının varlığını ortadan kaldırmıyor. Temel sorun şu: Ortalama bir erkek, hiçbir şey yapmadığı için, bu kadınlardan biri ile 3 – 5 senede bir karşılaşıyor. Ortalamadan başarısız bir erkek ise gerçekten piyasada olmadığından belki çok daha az sıklıkta. Bu nedenle de bu erkekler oneitise çok daha yatkınlar zira biri ile yolları ayrıldığında, diğerleri o kadar uzaklar ki sanki bu yollarının ayrıldığı kadından sonra bir daha kimseyi bulamayacak gibi hissediyorlar.

(Not: Birlikte olmadığınız, size karşı da pek adım atmayan oneitis özel biri mi? HAYIR değil! Hiçbir özelliği yok!)

Kadınlara yürüyen bir erkek ise böyle kadınlardan biri ile 1-2 senede bir karşılaşıyor. Ve daha sık karşılaştığı için en son hayatından çıkana saplanma ihtimali daha az.

Fakat ister ortalama ister de başarılı bir erkek olun, ilerde bu kadınlardan biri ile yolunuz zaten kesişeceği için geçmişte olmamış, bitmiş, reddetmiş bir tanesini yara yapmak bir çeşit deliliktir.

Şimdi bunu aklınızda tutarak şu okur sorularına bakın:

“Mahmut Abi belki sende üniversitede ve ‘ya lisede çok sevdin bir şekilde olmadi ,bu içinde bir yara olarak kalmadı mi?”

Çok sevdiğim ve olmadığı oldu ama gayet samimi bir şekilde söylüyorum, hayır yara falan kalmadı. Kalmıyor. Bir süre sonra aynısını ve aslında erkek olarak olgunlaştığın için çok daha iyisini de yaşıyorsun. Neden kalsın ki?

“Ister kabul edelim ister etmeyelim bunun gerçeği (hep bir yara kalacağı) böyle diye düşünüyorum.”

Senin için ve senin gibi düşünen biri için eminim öyledir. Öyle olması doğal veya zorunlu olduğundan değil, senin ve senin gibi düşünen biri için öyle olduğundan. Yani sen ister kabul et, ister kabul etme, bahsettiğin yara çoğu insanın içinde kalan  bir şey değil. Kalması zorunlu bir şey hiç değil. Bunlar kendi düşkünlüğünü rasyonalize etmek için kendi kendine söylediğin yalanlar.

“Dusunsene kalbin pir pir ,oyle bir his var ki içinde tarif edilmez ,diger kadinlarin birden renklerinin solmaya başladığını fark edersin.”

Yukarıda bahsettiğim gibi sana uygun bir tanelerinden biri ile karşılaşıyorsun. Sonra onunla olmuyor belki ama nasıl olsa bir tanesiyle daha karşılaşacaksın. Ayrıca yazdıklarında fazlaca Hollywood saçmalığı da var. İlk görüşte aşk gibi şeyler.

Muhtaçlığa aşk deyip alladığın pulladığın zayıflıkları aşıp da gerçekten erkek gibi sevdiğinde yaşadığın his, o arabesk çocuk halinle yaşadığından çok daha gerçek ve güçlü.

Bu konuda en çok yapılan hatalardan biri, muhtaç sevgiyi geride bırakılması gereken bir aptallık değil de feda edilmesi gereken bir güzellik sanmak. Yetişkin ve fişten çekilmiş bir erkek olunca “sevmeyeceksin” ya da “sevgin gerçek olmayacak” algısı bir propaganda. Kırmızı hapı okumuşsan ama deneyimlememişsen, ağlamalar ve acı çekmelerle süslü, o cafcaflı ve kavgalı şeyi dünyanın en kutsal duygusu sanmaya devam ediyorsan, maalesef yetişkin bir erkek olarak sevmenin, senin “yara” bırakan sevdandan çok daha değerli ve güçlü olduğunu bilemezsin. “Yara” bırakan sevdanı kadın reddedince de kadın aslında pek bir değeri olmayan bir şeyi reddettiğini anlayamaz, “seversen sikilirsin, şeytan karıları sikeceksin sevmeyeceksin” gibi öfke nöbetlerine girersin.

“Cok guzel bir kizla tanismis olabilirsin cikiyor olabilirsin ama bu ona bu sekilde sevgi duydugun anlamına gelmez ki.”

O şekilde değil, daha sonra karşına çıkacak diğer uygun ve çok iyi hatunlara daha sağlam ve doğal bir sevgi duyuyorsun. Muhtaçlıktan yapışmayı kutsal, gerekiyorsa gidebilmeyi “sahte” sanan kafanın bunu anlaması zor gerçi.

“Bir cok insan içinde kalan yaralarla #evlilik yapiyor …”
O birçok insanın aptallığı.
“flort ediyor tabak çeviriyor vs ama bu eskiden yasadigin durumun gerçek olmadigini gostermez ki”
Gerçek ya da sahte. Her şey, birgün biter ve sen de hayatının geri kalanına bakarsın. Her şey doğar, yaşar ve ölür. Geçmişte gerçek dediğin şeyden önünde daha fazlası varken, dediklerin anlamsız … AMA …
Sen eğer oneitis, gönül yarası, vs … kafasında kalırsan da problemin kendi kendisini gerçekleştiren kehanete dönüşür. “Başka kadınlar bana aynı hissi vermiyor” tipik bir oneitis hastalığı belirtisidir. Buna kapılan erkek başka kadınlarla iletişimi ve yeni kadınların potansiyelini değerlendirme kabiliyetini kaybettiğinden, gerçekten de “aynısını” bulamaz. Hele de buna kapılıp geriye gidiyor ya da yerinde sayıyorsa hiç bulamaz.
“Kabul edelim cogumuzun ici bir sekilde acıyor sadece inkar ediyoruz.”
Çoğunuz bu acıyı senin bahsettiğin kadar yaşamıyor. Maalesef canını sıkacak ama siz aptal bir azınlıksınız. Yanlış anlamayın, birinden ilk ayrıldığınızda vey sonraki aylarda duyduğunuz acıdan bahsetmiyorum. O doğal. Ama dikkat edin bu okur 40’ına merdiven dayamış bir adama lise ve üniversiteden gönül yaran yok mu, aslında için acıyor inkar ediyorsun demeye getiriyor. 20 yıl öncesinden bahsediyor yani! İnsanda 20 değil 40 yıl acı bırakacak çok az şey var. Mesela çocuğunu kaybetmek (ölüm ya da ayrı düşme ile) gibi.  Belki 20 – 30 senelik hayat arkadaşını kaybettiğinde de 20 sene sonra yarası kalır. Ama lisede veya üniversitede bir iki yıllık ve fazlaca bebek yapma dürtüsü gazlı duygu patlamalarının yara bırakması için çok ciddi beyin yıkaması lazım. Hele de doğal olarak birçok partnere sahip olmaya meyilli bir erkek için.
Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

31
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
15 Comment threads
16 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
MertŞogunHeartlessgladyatörzagoran Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Berkay
Guest
Berkay

Efsane yazıydı. Ellerine sağlık…

İsimvermekistemeyenyabancı
Guest
İsimvermekistemeyenyabancı

Mahmut abi selam Klasiktir hemen hemen herkes 17 yaşında aşık olur derler. Bende onlardandım o arabesk kafa çok seviyor ölüyor bitiyordum sözde , hemen hemen her gün buluşurduk (2 saat yol çekiyorum her gün evler uzak , inşaat da tuğla taşıdığım olmuştur buluşmaya param olmadığı için ) e tabi malumunuz sonuç belli terk edildik tam 2 sene ilişki yaşayamadım ( aptallık) ayrıldıktan sonra başka bi iki kız ayarladı arkadaşlarım kız elimi tutunca tiksiniyordum o derece 🙂 sonra üni ye geçince ortam güzel malumunuz ondan eser kalmadı. 22 yaşında yeni birisi çıktı karşıma (tam alfa dul) yani hayatımı sikti attı desem… Read more »

Eskialfayenibeta
Guest
Eskialfayenibeta

Abi merhabalar, geçenlerde ‘aşk üzerine’ isimli yazında, bu yazıya paralel şeyler içeren bi yorum yapmıştım. Müsade edersen ‘senin için ‘uygun’ olan kadınlardan sadece 1 tane yok. Dışarda bu kadınlardan bir çok var ‘minvalin deki söylemine (ki çok haklısın) bi açıklama getirmek istiyorum. Telegram grubun yöneticiyken ben arkadaşlara bi kitap tavsiye ettim. Hatta okuyun okuyun diye tabiri caizse bi tarafımı yırttım. Kitabın ismi’ Neden o? ‘ yazar : Helen fisher( kendisi dünyanın sayılı antropologları arasında). Bu’ senin için uygun kişi ‘ olayı tamamen bizim kişilik tiplerimizle alakalı bir durum. Bu kitap (ki ben neuro science üzerine çok kitap okudum) benim bugüne… Read more »

No One
Guest
No One

Teşekkürler dostum. Mahmut abi bu tür kitap önerilerinin (evrimsel psikoloj, kişisel gelişim tarzı) toplandığı bir havuz oluşturabilir misiniz? Arkadaşlar havuza öneriler iletir, senin onayınla havuz dolar.

Öğrenen Biri
Guest
Öğrenen Biri

Sapiens: Hayvanlardan Tanrılara İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi, bu kitabı okuyabilirsiniz dostlar Mr.Deer’ın youtube kanalında da zaten önerilmişti ve ayrıca Incognito: Beynin Gizli Hayatı da güzeldir bu 2 si zaten popülerdir okumuşsunuzdur belki okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim.Benim bu 2 kitapta gördüğüm ortak nokta beynimizin bu sitede de denildiği gibi dvranışlarımız sonucunda gerçekleşen biyokimyasal süreçlerin neticesinde kendini yeniden şekillendirmesi özetle nasıl davranış sergiliyorsak o şekilde düşünmeye başlıyoruz.Sizin de öneri kitaplarınız varsa buraya yazmanızı isterim.

Gönül hep yara mıdır
Guest
Gönül hep yara mıdır

Abi ayrıldıktan sonra arasa da tepki vermedim. Bana zarar veriyor ve güvenmiyorum. Beraber olmamamızı gerektirecek bir çok şey var. Olmak da istemiyorum. Ama evde kendi başıma, kimse görmezken, müzik ve alkolle onu biraz özleyerek arabesk yapmak da mavi mi sence? Dönmeyeceğim, artık son konuşmalardan sonra o da dönmez. Arada başkalarıyla da takılıyorum, işimi gücümğ aksatmıyorum ama arada bazı günler tek başıma arabeske bağlıyorum. Bunu bırakmayalı mıyım yoksa ayarında yapmak zararsız mı?

Nikki
Guest
Nikki

Bir erkeğin en büyük gücü iradesidir kardeşim. İnsansın neticede bazen olur. Ama en güzeli çelikten bir iradeyle buna karşı koyup yoluna bakmak değil mi? Ben de 3 yıl önce bir hatuna sarmıştım(o aralar red pill de yok tabi) ama kolay bıraktım peşini kızın, yapışmayı sevmediğim için. Sonra siteyi keşfedince doğru yaptığımı anladım. Geçenlerde seninki döndü heyecanlı heyecanlı yazıyor :), ama benim hedefim uzun dönemli bir ilişkiydi ve kızın önceden de duygusal olarak travmatik ve değişken olduğu belliydi. O yüzden safa yatıp friendzon attım. Amaç neyse eylem de ona yönelik olmalı zira erkek adamın görünen yola kılavuz aramasına gerek yok.

Gönül hep yara mıdı
Guest
Gönül hep yara mıdı

Toksik bir kadınmış demek. Tıpkı benimki gibi. Güçlü görünüyorum hep, kırmızı hapı bilmezden beri öyleydim. Ama tek başıma bazen arabeske düşüyorum.

After life 30
Guest
After life 30

“ Kırmızı hapı okumuşsan ama deneyimlememişsen, ağlamalar ve acı çekmelerle süslü, o cafcaflı ve kavgalı şeyi dünyanın en kutsal duygusu sanmaya devam ediyorsan, maalesef yetişkin bir erkek olarak sevmenin, senin “yara” bırakan sevdandan çok daha değerli ve güçlü olduğunu bilemezsin.”

Şurası bile aşk acısı çeken kişiler tarafından defalarca okunmalı. Filmlerdeki ve dizilerdeki o büyülü aşklar aslında toksik ilişkiler. İhanetli, birbirinden kopamamalı, kavgalı dövüşlü (Ezel, Kuzey Güney vs) tarzı ilişkiler gerçek sevgi değil bence. Gerçek ve olgun sevgi yol arkadaşlığı yapabildiğin, her dk tansiyon/gerilim içermeyen şeyler. Ne dersiniz?

Relaxed
Guest
Relaxed

Kızın ailesinin bize göre sıkıntılı olması (fazla korumacı, aile içi kavgalar, ilerde damat şunu yap bunu yap diyecek profil çizmeleri vs) kızı nextlemek için yeterli bir sebep midir? Ya da kayin biraderimizin boş gezenin boş kalfası olup enişte borç verebilir misin deyip hiç geri vermeyen biri olmasi? En iyi ihtimalle onları bayramdan bayrama görecek olsak bile.

Osuran Boğa
Guest
Osuran Boğa

Merhaba. Mevcut kız arkadaşıma karşı duygusal olarak sevginin kırıntısını besleyemiyorum. Aslında bir aralar gerçekten ısınır olduğum bir dönemde saçma sapan bir nedenden dolayı benden ayrıldı, daha sonrasında no contact sürecine girdim. 2 gün sonrasında özür diledi, tribinin adet dönemiyle alakalı olduğunu ama şimdi bittiğini söyledi ve barışmak istedi. Kötü bir hareketini görmediğim için kabul ettim ama uzun bir süredir bundan önceki sevgilime içten içe derin bir özlem duyuyorum. Mevcut kız arkadaşım ilişkide her türlü yükü çeken taraf haline geldi, aramaların neredeyse hepsini o yapıyor, sürekli buluşmak istiyor ama bir bahane bulup sıvışıyorum. Aşamadığım eski sevgilime özlemim başka kızlara duygusal hisler… Read more »

Murat
Guest
Murat

Ill denememde reddedildikten sonra Her Gece 3-4 te uyanıp “Benim gibi sümsük/sünepe bir adamı bırak o kadın,istediğim hiçbir kadın istemez (ve diğer çeşitli hakaretleri kendime ederek,hatta Tanri’ya isyan edecek noktaya gelecek kadar) “diyerek sürekli kendimle kavga etmek de Oneitis midir?

Dk luke
Guest
Dk luke

Mahmut abi selam , ilişkim yaklaşık on ay önce bitti , bittikten sonra çok bi acı hissetmedim hatta sürekli ettiğimiz kavgalar gereksiz güvensiz baskılar , nereye gidiyosun , neden geç yazdın gibi soğutucu reaksiyonlarla karşılaştığım dönemin üstüne geldiği için rahatlamıştım bile diyebilirim aslında. Neyse abi biz ayrıldık mesleğim gereği etrafımda kız da var sosyal yaşantı da aynı şekilde öyle olduğu için dört yıllık ilişkisine sağdık bi adamın içini boşaltması tarzında tam iki üç hafta boyunca orda burda şu kızla bu kızla günümü gün ediyodum yani sevdim bu işi (bekar olmak) .sonrasında malum korona pandemi dönemine girdik haliyle işler duruldu evlere… Read more »

Sordid
Guest
Sordid

Mahmut Abi cevabını bulamadığım bir soru var. Yanıtlarsan sevinirim. Feminizmin, yeni tip sosyalizmin hakim olduğu film sektörünün mavi haplı hayalleri satmasını mantığa oturtabiliyorum. Ancak arabesk şarkıların neden mavi haplı hayaller sattığını mantığa oturtamadım. Feministlerin bundan elde ettiği çıkar ortada. Ancak Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur vb. kimseler neden bu “öldük bittik, kime bağlandıysak mahvetti” edebiyatını yapmışlar? Çoğunluk bu kafaya yatkın olduğundan mı? Mesela Orhan Gencebay “Ayrıldıysak ayrıldık kardeşim, şimdi avlanma zamanı” dese onu dinleyen adam bir şekilde toparlar, yoluna devam eder, Gencebay dinlemek bir daha da aklına gelmezdi diye midir? Yaş olarak arabeskin yükselişine denk gelmedim. Ondan anlamakta zorluk çekiyorum. O… Read more »

zagoran
Guest
zagoran

mahmut abi LÜTFEN bana bir yol göster,15 yaşında saf beta bir erkekken sadece facebooktan konuştuğum kıza açılmıştım, sevgilisi varmış sonradan öğrendim, beni reddetmişti doğal olarak,o zamanlar sağlık sorunları yaşadığım ve boşlukta olduğum için kıza çok fazla anlam yüklemişim,6-7 ay sonra kızın sevgilisiyle aynı ortamda karşılaşınca çocukla kafa kafa gelmiştik tabi ben onları ayrıldılar sanıyordum, kız da ordaymış gördü bizi,şans eseri babası almaya gelmiş ayırdı bizi,kız ondan sonra benimle selamı sabahı keşmişti, 19 yaşındayken tekrar boşluğa düştüğümde yazmıştım ve şaşırıp konuşmak istersen konuşuruz ama arkadaşça demişti,shit testlerini yediğim için gitmişti, giderken eski sevgilisiyle ilgili ona yaptığı bir kötülüğü anlatmıştım, bunu çocuğa… Read more »

Heartless
Guest
Heartless

Mahmut abi oneitis ile sürekli aynı ortamdaysak nasıl kurtulacağız ? Sitede 1,5 aydır yorumlarda sorular soruyorum ve hepsi 1 kız içindi, bu kızla 2 aylık konuşmamızda 1 buluşma yaptık, gereğinden fazla uğraştığımı ve artık kendimi tüketmeye başladığımı farkettim. Daha önce de birkaç kere bırakmaya çalıştım her seferinde kız bir şekilde bana ulaşıp tekrar yörüngesine aldı, kız ulaşmasa bu sefer arkadaşları ulaştı bana. Bu sefer tamamen bıraktım ama kızla aynı sınıftayız, bu sefer bana ulaştığında kendisine olan ilgimin azaldığını söylesem yanlış mı yapmış olurum (başından hata yapıp hoşuma gittiğini söyleyerek açılış yapmıştım) ? Sanki sınıfta böyle birisi yokmuş gibi davranıyorum. Kendisine… Read more »

Zagoran
Guest
Zagoran

Mahmut abi beni tokatla kendime getir, 27 yaşındayım 4 yıldır sevgilim yoktu bazen ben istemedim bazen karşı taraf istemedi, fakat bi kızla tam ilişkim olacakken şehir değiştirmek zorunda kaldım ve kız vazgeçti, başlarda onemsememistim ama sevgilisi olduğu öğrenince depresyona girdim, resmen hanzonun birine gitmiş, sınavım yüzünden monk Mode da olmak zorundayim, kız hep aklıma geliyo no contact yapamıyorum ve kaderime küfrediyorum, ziegernik etkisi denen psikolojide yarım kalmış bir şeyi beyin hep kendini tamamlamaya çalışır tezinden dolayı mı bilmiyorum, geri dönmek istiyorum o şehre ama sevgilisi var, Bi şeyler yaşasam ve kız beni terk etseydi daha kolay unuturdum diye düşünüyorum bu… Read more »

Şogun
Guest
Şogun

Mahmut abi selam. 6 aydır ayrı olduğum eski sevgilimi bugün gündüz ilk defa tesadüfen gördüm. Kendisiyle 2 buçuk yıllık ilişkimiz vardı kavgayla ayrılmıştık ve birbirimizi engelledik, şehir dışında aynı üniversitedeyiz ve aynı şehirliyiz. Kendi memleketimizde gördük birbirimizi. Arkadaşımla giderken kafamı çevirdim göz göze geldik ve telefonla konuşuyordu, birden gülümsedi 4 5 saniye bakıştık gittik. Kendisini 1 kez bile stalklamadım hiç haber almadım ve bugün ilk defa gördüm. Moralim yüksekti birden dibi gördüm moralim resmen sıfırlandı. Bunun nedeni oneitisten mi?

Mert
Guest
Mert

Mahmut abi iyi geceler. Tam 1 yıl önce tanıştığım ilk başta ilgimi çekmeyen ama manipülasyonlarla beni içine çeken bir kızla tanıştım. 1 ay sonra bazı şeylerin ters gittiğini anladım ama birakamadim (benim aptallığım) bunu bırakmak yerine düzeltmeye çalışmıştım. En sonunda kavga ederken başından beri senle bir şey olmayacaktı demişti. Bırakmıştım. Cok kizmis ve uzulmustum. Bir kac ay intikamla tutusmama ragmen zamanla gecti gitti. Üstünden 3 kız geçti. Şimdi yeni güzel bir ilişkim var. Ama ben son 2 3 haftadır eski kızı hatırlıyorum. Onu arzulamıyorum sadece kızgınım nefret ediyorum. İntikam almak istiyorum. Bak neydim ne oldum diye göstermek istiyorum ( biliyorum… Read more »