Odaklanarak çalışma ve Ultradiyen Ritim

Ne kadar süreyle odaklanmaya çalışmalıyım sorunu çok sık alıyorum. Bu konudaki araştırma literatürü, ultradiyen ritimlerin anahtar önemde olduğunu gösteriyor.

24 saatlik sirkadiyen ritmi duymuşsunuzdur. Beynimiz ve vücudumuz, bu 24 saatlik döngüde, 90 dakikalik ultradiyen döngülere göre çalışır.

Odaklanma ve yoğunluk gerektiren şeylerin süresini 90 dakikada civarında tutun. İki belki üç saat aralıksız odaklanma ve yoğunlaşma mümkün olsa da, biyoloji hakkında bildiklerimize ters. Uyku aşamaları da, uyanıklık aşamaları da, 90 dakikalık dilimler şeklinde oluyor.

Ben 90 dakikalık bir zaman sayım sayacı kuruyorum. Çok kısa sürede bitirmem gereken acil bir şey olmadığında ya da optimal oranda kafein almadıysam, bu 90 dakikanın ilk 5-10 dakikasının odaklanmaya geçiş, ısınma süresi olduğunu kabul ediyorum ama bu 5-10 dakikayı da 90 dakikaya dahil ediyorum.

Bu ısınmadan sonra kalan zamanda, zihinsel işe ya da öğrenmeye odaklanmaya çalışıyorum. Bu süre boyunca dikkatimin ve odaklanmamın dağılıp yeniden toparlanacağını kabul ediyorum. Odaklanma kabiliyetinin büyük parçalarından biri de, odaklanma dağıldığında odaklanmaya geri dönmek.

Ben bunu kafamda, okun başının birden çok genişlemesi, birçok şeye odaklanması ya da odada başka bir yere odaklanması şeklinde canlandırıyorum. Burada anahtar, oku alıp yeniden olmasını istediğimiz yerin üzerine koyup daraltmak. Bu oldukça aktif ve çokça metabolik enerji gerektiren bir şey. Beyniniz, metabolik enerjinizi en çok yiyen organ. Bazal metabolik enerjinizin çoğunu hareket etmeye, kalp atışına ya da nefes alıp vermeye değil, beynin çalışmasına gidiyor.

Odaklanma ve odağı koruma süreci, yüksek oranda metabolik enerji tüketen bir aktivite olduğu için, 90 dakika sonunda ve hatta 45 dakika sonunda yorgun veya bitkin hissetmeniz mümkün. Bu nedenle 90 dakikalık odaklanma seansı sonrasında, en az 10 dakika ama idealinde 30 dakika, benim kasti odak dağıtma dediğim şeyi yapın. Bu süre boyunca yoğunlaşmanızı gerektirmeyen, adi işler yapın. Biraz oraya buraya yürüyün ama mesela tuvalete giderken telefonunuza bakmayın ve tabii ki tuvalette de telefonunuza bakmayın. Kendinize gevşeyeceğiniz, zihninizi rölantide tutacağınız ve bir şeye odaklanmayacağınız bu süreyi tanıyın. Bu şekilde zihinsel olarak boş durma süreleri, ağırlık kaldırırken set aralarında vermeniz gereken kısa molalar gibi, odaklanma kabiliyetiniz için çok önemli.

Evet biliyorum bu zor zira cep telefonlarımızın ya da başka cihazların ekranlarından yayılan, inanılmaz derecede zengin duyusal bilgi bombardımanına çekilip duruyoruz. Ama şunu sürekli vurgulamak istiyorum ki, odaklanma kabiliyetimiz sadece odaklanma devresine girerken ve devrenin içindeyken ne olduğuna değil, o odaklanma devrelerinden sonra ne olduğuna da bağlı. Odaklanma kabiliyetinizi korumak ve arttırmak istiyorsanız, kasıtlı olarak odaklanmamanız gereken bir dinlenme devresine girmelisiniz. Ve tabii ki bu odaklanmadan geçirilen dinlenme devrelerinin en büyüğü de, uyku. Zihnimizin nerede olduğunu kontrol etmediğimiz bu derin ve uzun sürenin, en yoğun rüyalar görürken bile beyin için en iyi restorasyon evresi olması da oldukça mantıklı.

Yani 90 dakika ya da daha az bir odaklanma devresinden sonra, yaptığınız şeyi bırakın ve en az 10 dakika, idealinde 30 dakika boyunca otomatik ve refleksif olan, fazla zihinsel enerji gerektirmeyen işler yapın. Bu dinlenme devresinde ortada daireler çizerek yürümeniz ve gökyüzüne boş boş bakmanız gerekmiyor ama eğer bunu yapabiliyorsanız yapın. Bu dinlenme devresinde odaklanarak bir şeyler okumaktan ve görsel dikkatinizi dar bir alana vermekten yani cep telefonu ekranından uzak durun. Bu şekilde dinlenmek, sizin bir sonraki odaklanma devresine daha kolay girip bu devreyi daha kolay tamamlamanıza ve gün içinde bu tür odaklanma devrelerini defalarca yapmanıza yardımcı olacaktır.

Günde kaç ultradiyen döngü yapabiliriz? Bu sizin ne kadar iyi uyuduğunuza, beslendiğinize ve odaklanma kapasitenizi ne kadar iyi eğittiğinize bağlı.
Şimdi paradoks şu ki, siz odaklanma konusunda ne kadar çok alıştırma yapar ve odaklanmaya geçişte ve odaklanmış olarak kalmakta ne kadar iyileşirseniz, o kadar çok odaklanmasız bir şekilde dinlenmeye ihtiyacınız olur. Benim size tavsiyem, günde iki belki de üç tane derin bir şekilde odaklandığınız, 90 dakikalık çalışma devresi yapın.

Yani 90 dakika odaklanmış bir şekilde çalış ve sonra 30 dakika dinlen ve yine 90 dakika çalış ve dinlen diye arka arkaya değil de sabah 90 dakikalık bir derin çalışma ve sonra belki öğleden sonra bir 90 dakikalık derin çalışma daha şeklinde çalışmanızı lazım.

Yalnız bunu söylediğimde birçok insan şaşırıyor ve “bekle bir dakika! Kaç kişi günde sadece 3 saat çalışarak yaşayabilir?” diyorlar. Ama ben günde sadece 3 saat çalışın demiyorum. Zor, zihinsel işlerden bahsediyorum.

Ne kadar çok, ne kadar derin yoğunlaşırsanız, bu 90 dakikalık derin çalışma devrelerinden o kadar az yapabilirsiniz. Fiziksel aktiviteleri düşünürseniz, 100 km ultra maraton koştuğunuzda, yeniden kendinize gelmek için ihtiyacınız olan süre, 10 kilometre koşan birine göre çok daha uzun olacaktır. Yoğun çalışmadan sonraki dinlenme devrenizin uzunluğu da, çalışmanızın ne kadar yoğun olduğu ile doğru orantılıdır.

Ben hayatımın bu aşamasında, telefonumu uzağa koyarak ya da kapatarak, günde 3 tane yoğun, 90 dakikalık çalışma devresini yapabiliyorum. Ama çok acil ve stresli bir şey yoksa, bundan fazlası olmuyor. Bu üç 90 dakikalık derin çalışmanın arasında da, daha az odaklanmamı gerektiren işler yapıyorum.

Bazılarınız günde 4 tane 90 dakikalık yoğun çalışma devresi yapabilir. Benim tavsiyem, günde en az bir tane yapmaya çalışın. Bu arada hafta sonları da dahil günde bir tane. Ben hafta sonları telefonumdan uzakta gerçek bir kitap okuyorum ya da yürürken sesli kitap dinliyorum. Ama öğrenmek istediğim şeye gerçekten konsantre oluyorum.

Eğer bunu hiç yapmıyorsanız, 4 hafta boyunca hergün bir tane 90 dakikalık yoğun çalışma devresi yapın. Yoğunlaşmış şekilde kalmaya ve hissedeceğiniz rahatsızlığa yenilmemeye çalışın. Sonra da günde yaptığınız devre sayısını arttırın.

Şimdi gidip öğretmeninize ya da doktora danışmanınıza “hiçbir şeye 90 dakikadan fazla odaklananam” deyin demiyorum. Derin odaklanma devrelerinden bahsediyorum. Bunlar gerçekten kendinizi odaklanmaya ve yeniden odaklanmaya zorladığınız, okun başını keskinleştirdiğiniz, yoğunlaşmak istediğiniz şeye yönelttiğimiz, gerçekten zor şeyler. Fiziksel olarak spor salonunda ağırlık kaldırdığınız devre gibiler.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

12
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
7 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Mahmut AbiMaverickKocheThomas Angelokjx Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Ayzo
Guest
Ayzo

Adam 500 defa telefon yazmış ne kadar etkili bir şey siz düşünün

Damarlaripatlayanadam
Guest
Damarlaripatlayanadam

Mahmut abi yapacaklarimin farkindayim fakat bir turlu ilk adimi atamiyorum son 2 aydir uzerime bi gaflet coktu uyku duzenim bozuk neredeyse 2 aydir market disinda disari cikmadim online dersler basladi dersteyken konusmaya cekiniyorum garip anlamsiz bir ozguven kaybim var. son 2 ay once birer gun arayla iki farkli kiza birlikte oldum o gunden beri yeni bir kiza yurumedim icimden de gelmiyor spora gidiyordum ciddi anlamda ileri seviye vucudun var fakat sporu bile saldim ona da gitmeye useniyorum. Inanilmaz bir hissiyatin icindeyim yatakta sadece yatiyorum youtubedayim ve yemek yiyorum bu kadar. Tavsiye ver yol goster lutfen ( donemlik bir sey bu… Read more »

denizci teğmen
Guest
denizci teğmen

ben 90 dakika yerin 35 dakika olarak belirlediğim pomodoroyu kullanıyorum. nedense derin olarak 90 dakika bana ve tarzıma uzun geldi. 90 dk herkes için uygun deigl gibi ama yazıda da onu belirtmiş zaten.
onun dısında telefon telefon telefon en büyük zaman öldüren alet o gerisi hikaye

kjx
Guest
kjx

Mahmut abi YKS çalışan biri olarak bu tekniği kullanmamızın bize artısı olur mu? Yani bu her konuda geçerli midir?

Thomas Angelo
Guest
Thomas Angelo

Kendi Çalışma tekniğimi paylaşıyorum. İsteyen faydalanabilir 1)1e 10 2 ye 20 taktiği: Herkesin odak süresi farklıdır birisi 1 saat sonra odağını kaybedebilirken başka birisi 3 saat sonra odağını kaybetmeye başlayabilir. bu yüzden süreye bakmadan odağınızın bozulmadığı noktaya kadar çalışın. bozulduğunda daha fazla devam edemeyeceğinizi hissettiğinin noktada mola alın bu 30. dakikada olabilir 2saat sonrada olabilir. mesela 1.30 saat çalıştınız ve odağınız dağılmaya başladı 15 dk mola verin 2 saat sonra odağınız dağılırsa 20 dakika mola verin veya 30 dk sonra odağınız dağılırsa 5 dk mola verin. molayı aşma durumu yaşarsanız sonraki molanızdan kısmanız gerekli 2) Zaman Kısıtlama : Bir işi… Read more »

Koche
Guest
Koche

Dağ köylüsü metodunu chunking (parçalara ayırma) metodu diye biliyordum ama olsun özü aynı :^D

Koche
Guest
Koche

Derin odaklanma ile odaklanma arasındaki fark muğlak kalmış. Örneğin bir beyaz yakalının işi derin odaklanma mı yoksa odaklanma mı? Derin ise aşırı yüklemeden dolayı belleği yanmaz mı?

Maverick
Guest
Maverick

Mahmut abi belki konu dışı olacak ama yine odaklanma ile alakalı diye buraya yazıyorum. Bende yks öğrencisiyim ve bu vakte kadar vereceğim emeği verdim, bütün sene derslerimi sıkı tuttum. Şubat tatili döneminde günde 8 saat çalışabiliyor arada 10 saate çıkıyordum. Ama şimdi ise 5 saati zor görüyorum; masa başında zor odaklanıyorum, erken sıkılıyorum, ders yapasım da gelmiyor. Şuan oyun bataklığından tamamen arınmış haldeyim, instagram 30 dakikayı geçmiyor. Hatta kafa dağıtmak için film izlemeye başladım (james bond), okul devamsızlık sorunu kalmadığı için okula nadir gidiyorum ve gitmediğim günlerde sabahları erken saatte koşu yapıyorum (11. Sınıfta direkt spor salonuna gidiyordum ama bu… Read more »