Manipülasyon taktikleri

“Bir adamın ne istediğini bildiğinde, onun kim olduğunu da bilirsin ve onu nasıl oynatacağını da!” – George R.R.Martin

  • Aralıklı pekiştirme

“Aşk kırıntıları ne kadar düzensiz verilirse, kancaya o kadar fazla gelirsin, kafesteki bir fare gibi” – Anonim

Aralıklı pekiştirme aşırı güçlü ve etkili bir manipülasyon taktiğidir. Aslında, psikoloji uzmanları onu varoluştaki en güçlü motivatör olarak görüyor. Bu taktiği kullanarak, manipülatör kurbanı istediği gibi davrandırmaya, düşünmeye ve hissettirmeye motive ediyor.

Aralıklı pekiştirmede, manipülatör kurbanına rastgele, düzensiz bir şekilde pozitif pekiştirme –ilgi, övgü, memnuniyet, sevgi, seks, aşkını ifade etme- verir. Bu pozitif pekiştirmeyi arttırmak istediği davranışa karşı verirler veya bunu belirsizlik, anksiyete ve özlem çektirme için geri tutarlar.

Aralıklı pekiştirme şüphe, korku ve anksiyete iklimi yaratır. Bu kurbanı sürekli manipülatörden endişesini hafifletecek aralıklı pekiştirme aramaya iter. Aralıklı pekiştirme olan ödül verildiğinde, bu çok güçlüdür. Beyne dopamin hormonları ve diğer iyi hissettiren nörokimyasallar akın eder. Bu bağımlılık yaratır.

Eğer bu taktiklerin kurbanıysan, manipülastörün geri çekildiğini hissedebilirsin. Sana alıştığın ilgi ve sevgiyi vermez ve bir şeylerin ters gittiği ve bunları kaybedeceğin konusunda kaygılanırsın. Eğer ona “bir şeyler ters mi gidiyor?” diye sorarsan, bunu reddedeceklerdir. Bir noktada manipülatör bir zamanlar tekrar olduğu gibi ilgili, romantik, sevgili dolu bir insan gibi davranmaya başlar. Anksiyeten ve şüphelerin rahatlar ve kendini dünyanın tepesinde hissedersin. Ama sonra bunları tekrar çeker ve anksiyeteyle bir kere daha tükenirsin. Aralıklı pekiştirmeyle manipülatör seni duygusal bir roller coaster’a koyar, ruh halin ve duygusal iyiliğin seni ödüllendirmesine ve bu ödülü geri çekmesine bağlı hale gelir.

Manipülatör bunu senin üzerindeki gücünü ve kontrolünü arttırmak için bilinçli olarak yapar. Ve aynı zamanda onun aşkını, ilgisini ve onayını daha fazla arzulaman için. Rastgele şekilde beslenen bir laboratuvar faresine dönersin. Fare başka hiçbir şey düşünmez ve sen de öyle olursun.

Aralıklı pekiştirme nedeniyle manipülatör ile bağın daha güçlenir, buna onu memnun etme ve kaybetme korkusu hislerin eşlik eder.

Bu kötü niyetli manipülasyon en kötü halini alır. Aralıklı pekiştirmeye sonraki bölümlerde daha detaylı incelenecek.

  • Duygusal köşeye çekilme

“En büyük düşmanın bakacağın en son yerde saklanır”- Ceaser

“Sen dengesizsin! Öfke problemin var! Çılgınsın!”

Manipülatör bilinçli bir şekilde duygusal olarak tepki vermene neden olur ve sonra da senin çılgın olduğunu ve ya kontrolden çıktığını söyler. Bunun amacı, manipülatörle alakalı bir sorundan dikkatini uzaklaştırmak için kafa karıştırıcı ve duygusal bir sahne yaratmaktır. Bunun yerine sorun senin duygusal dengesizliğin oluverir. Bu manipülatöre daha fazla güç ve kontrol kazandırır.

Bu taktiğin nasıl uygulamaya koyulduğunu gösteren bir örnek:

Sen manipülatörün yaptığı bir şeyle ilgili üzgünsündür ve onunla yüzleşirsin. Belki de seni şüphelendiren ya da kızdıran bir şey yaptı. Manipülatör ise bu durumla yüzleşmek istemiyor, o yüzden onu duygularını sana karşı kullanıp, odağı sana çevirerek karartır. Gündeme getirdiğin konudan söz etmez; onun yerine odağı hemen senin kabul edilemez olan özgüvensizliğine, kıskançlığına, şüpheci doğana getirir.

Sen defansif, umutsuz ve üzgün olursun. Manipülatör senin üzüntünü yakalar ve şöyle bir şey söyler: “bana sesini yükseltmeni tolere edemeyeceğimi biliyorsun” veya “başka bir kavga daha başlatmak istemiyorsun değil mi? Veya “öfke nöbetlerinden birini bana yönelttiğini görebiliyorum.” Bu umutsuzluğunu daha da arttırır ve seni daha duygusal hale getirir.

Sonra da manipülatör sana bununla daha fazla uğraşamayacağını söyler, senin dramalarından ve aşırı-tepkilerinden yorulduğunu söyler. Bu noktada duygusal olarak bitersin, ağlamaklı olursun. Manipülatör senin dengesiz veya çılgın veya suiistimalci veya öfke kontrol sorunun olduğunu söyler. Ve eğer kendini kontrol altına almazsan seni terk edebileceğini ima eder.

Manipülatör seni duygusal köşene gönderir. Manipülatör öfkeliymiş gibi yapar ve seni sürüncemeli bir sessizlikle cezalandırır, bu da gerçek sorunundan kaçınmanın bir yoludur (ve diğer bir taktiktir).

Sen davranış şeklinden utanırsın ve kendin hakkında hayal kırıklığına uğrarsın. Kontrolü neden kaybettiğini anlayamazsın. Duygusal bir problemin olduğuna inanmaya başlarsın, üstelik bu senin harika ilişkini sabote ediyordur. Kendine bir daha buna izin vermeyeceğine söz verirsin ama hayal kırıklığını baskılamak ileride bunların daha kolay tetiklenmesine yol açar.

Farkında olmadan çıkışı olmayan bir kısır döngüye girmiş olursun.

Duygusal köşene çekildiğinde, çılgın gibi davranmadığını ve öfke problemin olmadığını görürsün. Oysa stresli bir duruma tepki gösteren normal bir insansındır. Ama sana stres veren duygusal bir tepki verdiğinde, bir problemin olduğuna inanırsın.

Manipülasyona karşı duygusal tepkilerin problem değildir – manipülasyon problemdir.

Çeviriyi yapan : Secret

Tolga abi ile kadınların manipülasyonu üzerine konuştuğumuz podcastimizi de dinleyebilirsin:

Sana tavsiye edeceğim 2 adet ürün var:

%3’lük Erkekler Video Seti

Çekici Erkek Eğitim Seti

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Author: Centilmen Kulübü

Secret kendini daygame ve kadınlarla ilişkiler konusunda kişisel gelişime adamış bir kişidir. www.centilmenkulubu.com sitesinin sahibi ve kendine bu konuda bir misyon edinerek tüm tecrübeleri ışığında yazdığı iki kitabını da bu site üzerinden okuyuculara sunmaktadır.

66
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
23 Comment threads
43 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
29 Comment authors
NalanYESdanila bagrovSelimAhmet4 Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Bulent
Guest
Bulent

Bu yazdıklarınızın aynısını 14 yıllık kız arkadaşımla yaşıyorum. Bu işten nasıl kurtulabilirim?

Mahmut Abi
Admin

14 yıllık kız arkadaş nedir neden yapılır?

Bülent
Guest
Bülent

14 yıl önceden “5 yıl peşinde koşupta, bana hiç bakmayan” ve ondan sonra 7 yıllık bi başka kadınla evlilik, boşanma yaşadıktan sonra tekrardan görüşmeye başlayarak birşeyler yaşamaya başldık. 2 yıldır gelgitli davranıyor. 30 yaşında ben ise 34.. Kısaca Oneitis ım hala

Mahmut Abi
Admin

Daha kaç yılını heba edeceksin? Kızı çoktan bırakman lazımken hala seni pek de istemeyen kızın kuyruğunda hayatını harcıyorsun.

Oneitisin hele böyle arızalı ve hastalıklı oneitisin tek ilacı, oneitisi tamamen bırakıp bir daha sana ulaşamayacağı şekilde hayatından çıkarmaktır.

İbrahim Cem
Guest
İbrahim Cem

Mahmut abi duygusal köşeye çekilme ile ilgili bir şey anlatmak ve bilgi almak istiyorum. Bir kız arkadaşım beni fazlaca geriyordu ilişki konusunda bir iyi bir kötü ve sinirimi tetikleyecek kadar ileri gitmeyi başarmıştı. Bunu birkaç defa yaşadık aralıklı tekrar bir araya gelerek. Susup, köşesine çekiliyor ve suçlu gibi hissettiriyordu. Ben de sinirimi attıktan sonra ki suçlu hissetmeme rağmen birkaç özür dileyip barışmaya çalışıyordum. Olmuyordu haliyle ve bırakıp gidiyordum. Bu geçtiğimiz kısa bir süre içerisinde tekrar gerçekleşti. Boyle bir insan ile sağlıklı iletişim kurulabilir mi veya hayatından tamamen silmek mi gerekli geri dönse bile. Teşekkür ederim engin bilgilerin için ayrıca.

Mahmut Abi
Admin

Boyle bir insan ile sağlıklı iletişim kurulabilir mi veya hayatından tamamen silmek mi gerekli geri dönse bile. Muhtemelen kurulamaz ama senin gibi sinirlerine sıkça yenilen ve daha da kötüsü sürekli kıza barışmak için yaltaklanan adam da kızlarla sağlıklı bir ilişki kuramaz. Sen kızı bırak kendi derdini düzeltmeye çalış.

Zamanı kurcalayan adam
Guest
Zamanı kurcalayan adam

Bu aralar manipulasyon tekniklerine taktım.

Çap600lükçelikboru
Guest
Çap600lükçelikboru

İknanın psikolojisi,bu kitap çok derinden olmasa da gündelik hayatta dahi karşılaştığımız manüplasyonları inceliyip yorumluyor,okumunı tavsiye ederim

Crasyus
Guest
Crasyus

“manipülastörün geri çekildiğini hissedebilirsin. Sana alıştığın ilgi ve sevgiyi vermez ve bir şeylerin ters gittiği ve bunları kaybedeceğin konusunda kaygılanırsın” Mahmut abi, bu duruma geldikten sonra zaten yeni yutmuş oluyoruz bunun manipülasyon olduğunu kavramak zor oluyor. Kendimizi nasıl durdurabiliriz? İlk başta aşk bombardımanına tutan kızda mesafeli yaklasilarak bu duruma gelmemek mümkün mü? ya da başta manipülasyonu sezer sezmez oradan kaçmali mı? Çünkü bu duruma kayıtsız kaldıktan sonra kırıntılar geri çekildiğinde artık çok geç oluyor.

Mahmut Abi
Admin

İlk başta aşk bombardımanı yapan kıza kapılmamak sadece mümkün değil aynı zamanda zorunlu.

Kendini sevilmeye layık gören, kendine değer veren adamlar bunlara doğal olarak kapılmazlar,

Hamit
Guest
Hamit

Borderline olan her kadının bu Manipülasyonları yapabilme yetenekleri vardır… Bu tarz duygusal problemle karşılaştığınız anda ve fark ettiğinizde hemen hayatınızdan çıkarın ve kesinlikle hayatınızın yakınından bile geçirmeyin bu insanları… Kendi belalarını kendileri buluyorlar… Ne kadar sevsenizde uzak durun… Bunlar çok kötü insanlar… Çekilin ve izleyin kendilerini nasıl mahvettiklerini…

ttfun
Guest
ttfun

İlişkimin ilk 6 ayında bu durumların aynısına maruz kalmıstım harfi harfine hemde.
Fakat sonra bu durumu bu site sayesinde anladım manipüle edildiğimi.İlgisini arttırıyordu daha sonrasında çekiyordu bende o ilgisini azalttığında azalttım şu an iyiyiz bu durumları çok yaşamıyorum.
Fakat önümüzdeki süreçte yaşar mıyım bilemiyorum.Sence yapan bir daha mı yapar abi?
En mantıklı çözüm nedir?Bu şekilde yapmam mı?
Hoş şu an böyle bir durum yok 3-4 aydır

Bir de abi annem ve kız arkadaşım arasında bir durum oldu onu sormak istiyorum hangi yazının altına yazmalıyım?Alıntı yapar mısın?

Mahmut Abi
Admin

Sence yapan bir daha mı yapar abi? Yapabilir.

En mantıklı çözüm nedir?Bu şekilde yapmam mı? Bir şans verilebilir, ikinciyi vermezsin.

Ferhat
Guest
Ferhat

Bu tarz kızlardan uzak durun. Kendinizden şüphe edersiniz yoksa.

Kadın
Guest
Kadın

Bunların tamamen aynısını yapan bir erkek ile ilişkimi sonlandırdım. 2 ay anlamak için çok yeterli bi süre. Erkek ya da kadın kim size bunu yapıyorsa hemen uzaklaşın.

Enes
Guest
Enes

Sürekli olarak manipülasyona maruz kaldığımı zannetmemekle birlikte bazen kız arkadaşımla yaşadığım tartışmalarda çok köşeye sıkıştığında (argümanlarım, sebeplerim, rahatsız olduğum şeyler güçlü ve net olduğunda) hatasını kabul etmek yerine söylediklerimi çarpıtmak daha fazla inatlaşarak sinirlendirmeye çalışmak ve biraz sinirlendiğimde bak yine sinirini benden çıkarıyorsun gibi ifadelerde bulunuyor. Bu gibi durumlar çok sık yaşanmıyor ve genelde çoğu konu uzlaşma ve karşılıklı anlayışa çözülüyor. Ama bu vb. durumlarda manipüle edildiğimi düşünüyorum. (net bir şekilde söylediğim şey hakkında hayır böyle dedin demek şeklinde, sonrasında da ne dediğimi ve ne anlama geldiğini söylediğimde ama başka bir anlama da gelebilirdi tarzında savunmalar yapıyor.) Yorumun nedir Mahmut… Read more »

Mahmut Abi
Admin

Bu gibi durumlar çok sık yaşanmıyor Ne sıklıkta yaşanıyor? Sizin çok sık yaşanmıyor algınız sağlıklı olmayabiliyor.

Enes
Guest
Enes

Abi basit kesirle ifade edecek olursak 10 tane anlaşmazlık, tartışma, gerginlik durumu varsa 2 tanesinde filan. Ama her hafta ya da her ay şu kadar kavga veya tartışma ediyoruz diyemem. Üst üste 1/2 tartışma olduğu da oluyor çok uzun süre ufak trip atmalar dışında bir şey olmadığı da oluyor. Sadece 2/10 gerçekleştiğinde dediğim kadar şiddetli ve mantıksız bir tartışma ortamı oluşuyor. Sözlerin çarpıtılması, eski olaylardan alakalı alakasız örnekler verilmesi, çok katı ve sinir bozucu bir inat vb.

Mahmut Abi
Admin

Abi basit kesirle ifade edecek olursak 10 tane anlaşmazlık, tartışma, gerginlik durumu varsa 2 tanesinde filan. 10 tane anlaşmazlık, tartışma, gerginlik mesela bir sene içinde mi?

Enes
Guest
Enes

Mahmut Abi 2/10’luk bir oran var. Zaman olarak bir sıklık belirtemem çünkü bazen üst üste tartışmalar yaşanırken bazen uzun zaman bir şey olmuyor. Ama bu 2/10’luk büyük tartışma ve kavgalarda yazıdaki gibi bir manipülasyona uğradığımı düşünüyorum yukarıda belirttiğim sebeplerden dolayı. Buna karşı yani bu kaotik, şiddetli tartışmalara karşı nasıl bir pozisyon almam gerekiyor tam bilemiyorum. Bu konuda yorumun nedir Mahmut Abi ? (İlişki okulların uzaktan eğitime geçmesi sebebiyle uzak mesafeye döndü, şehirler yakın olduğu için bir o geliyor bir ben gidiyorum yanına. Belki uzaktan mesafe ilişkisi ile de ilişkilendirirsin diye belirteyim dedim abi.)

Mahmut Abi
Admin

2/10 nedir hiçbir fikrim yok. Haftada bir ya da ayda bir iki kere oluyorsa çok sık. Ayda yılda bir oluyorsa ona çok sık denmez.

Enes
Guest
Enes

Ayda yılda bir olduğunda neye göre hareket etmeliyiz Mahmut Abi. Normalde sinirini kontrol edemeyen birisi değilim ama bu tarz inatlaşma, asla dinlememe, lafları çarpıtma, başka anlamlar yükleme durumları için yapılması veya yapılmaması gerekenler nelerdir ?

Mahmut Abi
Admin

Ayda bir bunu yapan kızla birlikte olmazsın. Hem beraber olmaya devam edip hem de ne yapabilirim diye sormak saçma olur.

mavi hapı illet olarak gören birisi
Guest
mavi hapı illet olarak gören birisi

Kırmızı haplı erkeklerin bu konuda manipülatör olması kızlara göre daha mı mantıklıdır yoksa cinsiyet ile ilgili bir alakası yok mudur?

Mahmut Abi
Admin

Kırmızı hap manipülasyonla alakalı bir şey değil ama köklerindeki PUA’da manipülasyon çoktu.

hulksmash
Guest
hulksmash

istemeden kız arkdaşlarıma bunları yapıyormuşum kötü birimiyim

hulksmash
Guest
hulksmash

tabi karşıdaki kızın karakterine göre yapmadığımda oluyor ama genelde bu tarz davrandığım kızlar bana karşı cok takıntı ve aşık oluyor garip biraz

Mahmut Abi
Admin

Zayıf birisin.

hulksmash
Guest
hulksmash

katılmıyorum aksine güç iş ve diğer yaşam alanlarında etkili rekabetin olduğu her yerde güçlü beden dili sağlam vucud giyimle ve manipilasyonu etkili kullandığında coğu seyi elde edebiliyorsun bence sadece mahmut abi yorumunu merak ettim teşekkürler

Mahmut Abi
Admin

İş dünyasında manipülatif olan birçok insanın ayağını kaydırırlar, başkalarının eli armut toplamıyor. Zayıf ve niteliksiz insanlar açığı kapamak için manipülasyona ihtiyaç duyarlar.

hulksmash
Guest
hulksmash

iş hayatındaki rekabetten geldiğini düşünüyorum neden beni zayıf yapsın

Mahmut Abi
Admin

Zayıf insanlar manipülasyona ihtiyaç duyarlar, özellikle de ilişkilerde. Ama iş dünyasında da. Türkiye’de çoğu insan memur yetiştiği için iş dünyasını manipülasyon dünyası sanıyorlar.

hulksmash
Guest
hulksmash

saol mahmut abi kendimi bundan nasıl soyutlarım veya nasıl daha güçlü olabilirim bazen fark etmeden yapabiliyor insan

Mahmut Abi
Admin

Manipülasyonsuz yetknilik kazanmaya odaklanırsan güçlenirsin zaten.

Ksjchs
Guest
Ksjchs

Manipülasyon var manipulasyon var. Ben terminolojiye hakim degilim ancak gelgitler yapmak ya da hatanizi kabul etmemek gibi şeyler sizi zayıf yapmaz. Zafere giden yolda kolay yoldur. O kadar. Zayiflikla alakası yok. Hee insanların arkasından yalan söylersin o ayrı, adı uwtunde yalan elbet bir gün ortaya çıkar. Ama başta bahsettiklerim insanların ister istemez sana saygı duymasını sağlıyor. Bu yarın bir gün karşına çıkmaz.

Mahmut Abi
Admin

Noted. Böyle devam et.

LaAhad
Guest
LaAhad

Mahmut abi değişim başladiktan sonra kadinlar tarafindan ilgi görmeye başladim.Ama bana ilgi gösteren kadin tiplerini beğenmiyorum hepsi ayni türden olduğunu farkettim karakter olarak anlaşiyorsam da tipleri bana hiç hitap etmiyor yani. Benim beğendiğim kadin liginde durum böyle değil maalasef. Bana ilgili olupta ama benim beğenmidiğim kızlar gibi ilgili olmuyorlar. Durumu neye bağliyorsun nasil değiştirebilirim bunu?

!Estetik vucudum var, insanlarin dediğine göre tip olarak ortalamanin ustu sayilirim!

Cengiz
Guest
Cengiz

Mahmut Abi Selam,

Yazıda ki anlatıların hepsini birebir uygulamaya çalışan sevgilimle ayrıldım. Her ne kadar bu tür manipülasyonlar karşısında stoik olmaya çalışsam da, gerçekten can sıkıcı bir duruma gelebiliyor. Peki bir ilişki de kadın bunu neden hedefler ? Kendine daha bağlamak için mi ? Kendinden daha uzak tutmak için mi ? yada bilinçli olarak erkeklere olan nefretini, erkekte duygusal boşluk yaratarak acı çektirmekten zevk mi alıyorlar ?

Mahmut Abi
Admin

Bazı kadınlar beta erkeğin kadın versiyonudur. İlişkilerini ellerinde olmadan sürekli sabote edip dururlar ve dengesizlikleri yüzünden işleri bok edip dururlar.

pala
Guest
pala

Beta kadınlar hakkında yazı gelir mi ?

Eness
Guest
Eness

Abi evlenmek üzere olduğumuz nişanlım ile son iki aydır özellikle tartışmalar arttı bi yıllık sevgililik dönemi sonrası nişan yaptık. Haziranda da evlilik planlıyoruz. Kendisi şehir dışında olduğu için vekaleten bu işlemleri ben yürütüyorum ama evrakları yollama noktasında üşengeçlik ediyor kendisi tembel bir yapıya sahip ok ama iki üç gün ard arda mesajla ve konuşarak hallet ki tarih alalım yoksa bulamayabiliriz diyerek uyardım. Sonrasında dördüncü gün anca işlemleri halletti o arada kızdım ve bağırdım telefonda. Bağırdığım günden beridir konuşmak istemiyor içimden gelmiyor diyor ve bir süre daha konuşmak istemiyorum diyor. Benzer uzun küslük zamanları oldu ben hepsinde alttan aldığım oldu şimdi… Read more »

Mahmut Abi
Admin

kendisi tembel bir yapıya sahip ok ama iki üç gün ard arda mesajla ve konuşarak hallet ki tarih alalım yoksa bulamayabiliriz diyerek uyardım. Ne olursa olsun kızın peşine düştün mü muhtaçlaşırsın. Hani hayati konu olsa neyse de kız tembel ve döküman göndermiyor diye gün alamayın ne olacak? Acelen ne? Kızın acelesi yok, sen niye acele ediyorsun? Bir sene sonraya sarksa ne olacak? Sonrasında dördüncü gün anca işlemleri halletti o arada kızdım ve bağırdım telefonda. Zayıflık gösteriyorsun ve kızdan çok evlilik delisi davranıyorsun. Benzer uzun küslük zamanları oldu ben hepsinde alttan aldığım oldu şimdi de aradım tamam sesimi yükseltmemeliydim ama sen… Read more »

Eness
Guest
Eness

Doğru söylüyorsun abi. Kendisi heyecanlı idi geçen haftaya kadar evlilik mevzusunda iş yaklaştıkça gerginliği arttı… Tarih mevzusunu kendisinin kısıtlı zamanı var diye kararlaştırdık. Yoksa bana kalsa ağustos Eylül ayında olsa daha iyi olurdu. Şu aşamada düğün salonu vs her şeyi ayarlamış iken erteleme kararı alsam iyi midir. Yoksa iletişimi kesip akışına mı bırakayım.

Mahmut Abi
Admin

Erteleme en iyisi. Çok acele etmenin lüzumu yok. Gerçi para kaybedersin ama bir daha o sürüklemeden gün ayarlamaya falan girmezsin.

Ne olursa olsun evlilik delisi, histerik ve peşten koşan sen gibisin ve bu da aşırı itici.

Eness
Guest
Eness

Kendisiyle paylaştım ertelediğim kararını. R yaparsa da durumu değiştirmemek daha doğru olur değil mi

namS
Guest
namS

Bu konu bir yandan da çerçeve olayını yansıtıyor. Erteleme kararından vazgeçme. Bu süreçte de Mahmut abinin bahsettiği hataları kalici olarak yapmamaya özen göster.

PoDo
Guest
PoDo

Az önce manipülatör olduğumu öğrendim.

asdasdas
Guest
asdasdas

bir de bunlar var varya 😀