Manipülasyon taktikleri

“Bir adamın ne istediğini bildiğinde, onun kim olduğunu da bilirsin ve onu nasıl oynatacağını da!” – George R.R.Martin

  • Aralıklı pekiştirme

“Aşk kırıntıları ne kadar düzensiz verilirse, kancaya o kadar fazla gelirsin, kafesteki bir fare gibi” – Anonim

Aralıklı pekiştirme aşırı güçlü ve etkili bir manipülasyon taktiğidir. Aslında, psikoloji uzmanları onu varoluştaki en güçlü motivatör olarak görüyor. Bu taktiği kullanarak, manipülatör kurbanı istediği gibi davrandırmaya, düşünmeye ve hissettirmeye motive ediyor.

Aralıklı pekiştirmede, manipülatör kurbanına rastgele, düzensiz bir şekilde pozitif pekiştirme –ilgi, övgü, memnuniyet, sevgi, seks, aşkını ifade etme- verir. Bu pozitif pekiştirmeyi arttırmak istediği davranışa karşı verirler veya bunu belirsizlik, anksiyete ve özlem çektirme için geri tutarlar.

Aralıklı pekiştirme şüphe, korku ve anksiyete iklimi yaratır. Bu kurbanı sürekli manipülatörden endişesini hafifletecek aralıklı pekiştirme aramaya iter. Aralıklı pekiştirme olan ödül verildiğinde, bu çok güçlüdür. Beyne dopamin hormonları ve diğer iyi hissettiren nörokimyasallar akın eder. Bu bağımlılık yaratır.

Eğer bu taktiklerin kurbanıysan, manipülastörün geri çekildiğini hissedebilirsin. Sana alıştığın ilgi ve sevgiyi vermez ve bir şeylerin ters gittiği ve bunları kaybedeceğin konusunda kaygılanırsın. Eğer ona “bir şeyler ters mi gidiyor?” diye sorarsan, bunu reddedeceklerdir. Bir noktada manipülatör bir zamanlar tekrar olduğu gibi ilgili, romantik, sevgili dolu bir insan gibi davranmaya başlar. Anksiyeten ve şüphelerin rahatlar ve kendini dünyanın tepesinde hissedersin. Ama sonra bunları tekrar çeker ve anksiyeteyle bir kere daha tükenirsin. Aralıklı pekiştirmeyle manipülatör seni duygusal bir roller coaster’a koyar, ruh halin ve duygusal iyiliğin seni ödüllendirmesine ve bu ödülü geri çekmesine bağlı hale gelir.

Manipülatör bunu senin üzerindeki gücünü ve kontrolünü arttırmak için bilinçli olarak yapar. Ve aynı zamanda onun aşkını, ilgisini ve onayını daha fazla arzulaman için. Rastgele şekilde beslenen bir laboratuvar faresine dönersin. Fare başka hiçbir şey düşünmez ve sen de öyle olursun.

Aralıklı pekiştirme nedeniyle manipülatör ile bağın daha güçlenir, buna onu memnun etme ve kaybetme korkusu hislerin eşlik eder.

Bu kötü niyetli manipülasyon en kötü halini alır. Aralıklı pekiştirmeye sonraki bölümlerde daha detaylı incelenecek.

  • Duygusal köşeye çekilme

“En büyük düşmanın bakacağın en son yerde saklanır”- Ceaser

“Sen dengesizsin! Öfke problemin var! Çılgınsın!”

Manipülatör bilinçli bir şekilde duygusal olarak tepki vermene neden olur ve sonra da senin çılgın olduğunu ve ya kontrolden çıktığını söyler. Bunun amacı, manipülatörle alakalı bir sorundan dikkatini uzaklaştırmak için kafa karıştırıcı ve duygusal bir sahne yaratmaktır. Bunun yerine sorun senin duygusal dengesizliğin oluverir. Bu manipülatöre daha fazla güç ve kontrol kazandırır.

Bu taktiğin nasıl uygulamaya koyulduğunu gösteren bir örnek:

Sen manipülatörün yaptığı bir şeyle ilgili üzgünsündür ve onunla yüzleşirsin. Belki de seni şüphelendiren ya da kızdıran bir şey yaptı. Manipülatör ise bu durumla yüzleşmek istemiyor, o yüzden onu duygularını sana karşı kullanıp, odağı sana çevirerek karartır. Gündeme getirdiğin konudan söz etmez; onun yerine odağı hemen senin kabul edilemez olan özgüvensizliğine, kıskançlığına, şüpheci doğana getirir.

Sen defansif, umutsuz ve üzgün olursun. Manipülatör senin üzüntünü yakalar ve şöyle bir şey söyler: “bana sesini yükseltmeni tolere edemeyeceğimi biliyorsun” veya “başka bir kavga daha başlatmak istemiyorsun değil mi? Veya “öfke nöbetlerinden birini bana yönelttiğini görebiliyorum.” Bu umutsuzluğunu daha da arttırır ve seni daha duygusal hale getirir.

Sonra da manipülatör sana bununla daha fazla uğraşamayacağını söyler, senin dramalarından ve aşırı-tepkilerinden yorulduğunu söyler. Bu noktada duygusal olarak bitersin, ağlamaklı olursun. Manipülatör senin dengesiz veya çılgın veya suiistimalci veya öfke kontrol sorunun olduğunu söyler. Ve eğer kendini kontrol altına almazsan seni terk edebileceğini ima eder.

Manipülatör seni duygusal köşene gönderir. Manipülatör öfkeliymiş gibi yapar ve seni sürüncemeli bir sessizlikle cezalandırır, bu da gerçek sorunundan kaçınmanın bir yoludur (ve diğer bir taktiktir).

Sen davranış şeklinden utanırsın ve kendin hakkında hayal kırıklığına uğrarsın. Kontrolü neden kaybettiğini anlayamazsın. Duygusal bir problemin olduğuna inanmaya başlarsın, üstelik bu senin harika ilişkini sabote ediyordur. Kendine bir daha buna izin vermeyeceğine söz verirsin ama hayal kırıklığını baskılamak ileride bunların daha kolay tetiklenmesine yol açar.

Farkında olmadan çıkışı olmayan bir kısır döngüye girmiş olursun.

Duygusal köşene çekildiğinde, çılgın gibi davranmadığını ve öfke problemin olmadığını görürsün. Oysa stresli bir duruma tepki gösteren normal bir insansındır. Ama sana stres veren duygusal bir tepki verdiğinde, bir problemin olduğuna inanırsın.

Manipülasyona karşı duygusal tepkilerin problem değildir – manipülasyon problemdir.

Çeviriyi yapan : Secret

Tolga abi ile kadınların manipülasyonu üzerine konuştuğumuz podcastimizi de dinleyebilirsin:

Sana tavsiye edeceğim 2 adet ürün var:

%3’lük Erkekler Video Seti

Çekici Erkek Eğitim Seti

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Author: Centilmen Kulübü

Secret kendini daygame ve kadınlarla ilişkiler konusunda kişisel gelişime adamış bir kişidir. www.centilmenkulubu.com sitesinin sahibi ve kendine bu konuda bir misyon edinerek tüm tecrübeleri ışığında yazdığı iki kitabını da bu site üzerinden okuyuculara sunmaktadır.

66
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
23 Comment threads
43 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
29 Comment authors
NalanYESdanila bagrovSelimAhmet4 Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
namS
Guest
namS

Bu yazıyı okuyunca eski sevgilimin bir manipülatör olduğunu farkettim. Rahatsız olduğum durumları veya hatalarını ona söyleyince, kendi yaptığı hadiseyi bir kenara bırakıp benim nasil böyle bir şeye takıldığımı, Benim bunu bir sorun olarak görüp ona söylememi çok saçma bulduğunu, buna inanmadığını ve benim yanlış düşünmeme sebebiyet verdiğini şimdi çok açıkça anlıyorum. Kişi bunu bilinçli mi yapar yoksa doğaçlama mi bilmiyorum ama manipülasyona maruz kaldığımı açıkça söyleyebilirim.

Emre
Guest
Emre

Abi merhaba bende de aynısı olmuş ama farkettim ki manipüle eden taraf benmişim.Ayrılalı cok olmadı geriye dönüp matıkli baktıgımda farkettim manipülatif oldugumu sence ne yapmalıyım?Yazını okuyunca bir seyler dank etti kıza bir özür borclu muyum?Cünkü cercevemde kalmıstı iliski boyunca

Mahmut Abi
Admin

geriye dönüp matıkli baktıgımda farkettim manipülatif oldugumu sence ne yapmalıyım? Bir daha böyle şeyler yamamalısın.

Yazını okuyunca bir seyler dank etti kıza bir özür borclu muyum? Belki, bilemem. Ne yaptığına bağlı. Ama terk eden oysa o sana ulaşmadan ulaşma.

Kara
Guest
Kara

Mahmut abi belki saçma bir soru olacak ama aklıma takıldı. Kadın akrabaların erkek yeğen üzerinde dominantlık kurmak istemesi ne anlama gelir?

Mahmut Abi
Admin

Kadın akrabaların erkek yeğen üzerinde dominantlık kurması nasıl oluyor?

Harrower
Guest
Harrower

Selamlar, ben de kız arkadasımi istemeden manipüle ediyormusum. Bazı durumlarda hak ettiğini düsünüyorum ama genel anlamda üzülüyorum. Aslında benim haksiz oldugum bir tartismada bile sonrasinda ben hakli cikiyorum ve kiz da buna ikna oluyor. “manipülastörün geri çekildiğini hissedebilirsin. Sana alıştığın ilgi ve sevgiyi vermez ve bir şeylerin ters gittiği ve bunları kaybedeceğin konusunda kaygılanırsın” Kıza en cok da bunu hissettirdim, asiri sevgi veriyorum rahatliyor bazi olaylar oluyor geri cekiliyorum sonra. İnsani açıdan baktigimda kotu bir gibi geliyor ve kiz arkadasima bunu hissetttirmek sürekli ( benden ayrilir mi, beni birakir mi, ben kotu biri miyim ) dusuncesine kapilmasini istemiyorum ( şuan… Read more »

Ahmet4
Guest
Ahmet4

Merhaba Mahmut abi bi kız var sanal flört kız devamlı nude istiyor daha önce atıyordum ama bi süredir atmıyorum ve çok istemeye basladı ama tabak olarak düşündüğüm kız kendisi. Şuan görüşmeye müsait değilim işlerimden dolayı neyse ben isteyince atarım deyip atmıyor sende at deyip ısrar edıyor tartışmak istemıyorım ama daha sonra hemen instagram yakın arkadaslara sexi fotolar atıyor bu kızın derdi ne

Mahmut Abi
Admin

Mahmut abi bi kız var sanal flört Bir kız yok.

bu kızın derdi ne Kız olduğundan eminsin depil mi? Gay bir dayı değil.

Ahmet4
Guest
Ahmet4

Hayır abi eminim kız ilgi arsızı büyük ihtimal herkesi kendini hayran zannedıyor maddi konum fizik ve statü olarak yüksek bi kız ama instada profil bikinili foto kaynıyor

Mahmut Abi
Admin

Ben hala kız olduğuna ikna olmadım. Hadi kız diyelim senin için sanal.

Yarın fotolarını gay sitelerde görme ya da fotoğraf sızdıracağım diye şantaj yeme de.

Selim
Guest
Selim

Eğer gay bir dayıysa ,elindeki resimlerle ne rüyalara dalıyordur..
Diğer arkadaşlarıyla resimleri paylasıp,yumurta gibi çocuk diyordur

danila bagrov
Guest
danila bagrov

Mahmut abi selam. Daha 1-2 gün önce aralıklı pekiştirmenin kurbanı olduğumu farkettim bu yazını okuyunca. bu durumda, skor tablosunu kendi tarafımıza çevirmek için napmak gerekir? kızla iletişimi kestim, olaylar biraz karmaşık 1,5 senelik bi ilişkimiz vardı. son 1,5 aydır çeşitli sebeplerden dolayı ayrılıp barışıyoruz, geçen gün yine yazdı ve normal, sevgili bir gün geçirdik ama sonrasında “ne yapmak istediğimi bilmiyorum”, “emin değilim, fikirlerim her saat değişiyor” tarzı cümleler kurdu. ben de bunun çocuk oyuncağına dönüştüğünü ve sürekli değişen fikirlerini kabullenmekten sıkıldığımı, bir daha hiçbir şey yapmamasını söyledim. bu sabah yine yazdı, ben eminim seni çok seviyorum vs. diye. buluşunca yine… Read more »

Mahmut Abi
Admin

Bu kızla bir daha buluşma, engelle ve kızın sana ulaşmasına izin verme. Bu tür kızlar ya da ilişkiler böyle bitirilirler.

Kızla görüşüp de skor eşitleyeceğim aptallığına kapılırsan, bir kukla olarak yaşamaya devam edersin.

danila bagrov
Guest
danila bagrov

abi haklısın ama nedense içim böyle bitmesine el vermiyor. bir şekilde aynılarını o da yaşasın istiyorum. intikamcı ve yanlış bir düşünce, sanki onu hala nextlememişim gibi ama yaşanan onca şeyden sonra o da hakediyormuş gibi hissediyorum ve öyle olmasını istiyorum.

Mahmut Abi
Admin

Böyle olmasını istediğin sürece böyle olmayacak, sen daha da kuklalaşacaksın. Böyle bitecek ya da sen daha da ezikleşeceksin de bitecek. Böyle bitmesini istemiyorsan alternatifi senin çok daha ezik olman. Başka alternatifi yok.

YES
Guest
YES

Manipülatör olduğumu farkettim. Fakat bunu bile bile isteye isteye yapmıyorum. Yaptığım her şey doğal geliyor. Çünkü kendi isteğimce oluyor.

Nalan
Guest
Nalan

Dün gece erkek arkadaşımla kavga ettim sonra internette gezerken bu tarz taktikler karşıma çıktı internete arattım basit taktiklerden sonra sonunda bu siteyi bulabildim. İlişkimiz 10 aylık ve zaten başından beri sevgilimin kasıtlı bir manipülatör olduğunu biliyodum fakat bana karşı duygusal yaklaştığı için yapmadığını ve yapmayacağını söylüyordu ama bu yazıyı okuyunca gerçekten kurduğu cümlelere kadar nerdeyse aynı şey yaşanmıştı ve öncesinde de benzer senaryolar var ben mi abartıyorum bilmiyorum ama herhangi hoşuma gitmeyen bi sorunu her belirttiğimde başlarda ben kendimi tavrımdan dolayı özür dilerken buluyodum kendimi şimdi öfkemi kontrol altına alıp kibar davrandığım halde sonunda yine kriz geçiriyorum ağlıyorum kendimi açıklamaya… Read more »

Mahmut Abi
Admin

Ayrılıp bırakmak kimse için basit değil ama ayrılıp bırakman gerekiyor. Sende ciddi bir kaygılı bağlanma sorunu var gibi, onunla uğraşman gerekecek. Karşındakinde ise toksik özellikler olabilir.