Jonah Kompleksi – Başarı Korkusu

Jonah Kompleksi kısaca başarma, büyüme ve kazanma korkusudur. Bu korkunun asıl nedeni bu başarı / büyüme  / kazanma ardından gelecek sorumluluğu alma kaygısıdır.

Bu, bir işi yapabilme kapasiteniz olmasına rağmen, o işi ertemele, o işten kaçma ve hatta kendinizi kasıtlı olarak sabote etmek şeklinde de ortaya çıkabilir. Mesela sabaha önemli ve size seviye atlatacak bir iş toplantınız varken kendinizi sabahın üçüne kadar birçok şeyle meşgul edip ayakta kalmak gibi.

Hemen her psikolojik engelin ardında olduğu gibi Jonah Kompleksinin temelinde de kaygı var. Fakat burada evrimsel bir korku da var : eğer başarılı olursam, kendimi gerçekleştirirsem, yani sürüden öne çıkarsam diğerleri tarafından dışlanacağım korkusu. Bu korku nedeniyle insanlar kendilerini sürekli ortalamaya çekmeye meyillidir.

İstanbul merkezli psikolog Nevzat SARAYCIKLI kanalında bu önemli konuyu ele almış.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

39
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
18 Comment threads
21 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
Gördüm kanka gördümBenLarkdikiş makinesihatefulMachnie Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Machnie
Guest
Machnie

Mahmut abi artık üniversiteli oldum.
Benim gibi bir sürü arkadaş vardır.
Bizlere kariyer,eğitim vs. tavsiyeler verdiğin bir yazı yazar mısın?
O yazının altına da üniveriteli bir çok insan tavsiye verir bence güzel olabilir.

hateful
Guest
hateful

if you cant handle stress you cant handle success

dikiş makinesi
Guest
dikiş makinesi

Islandım kardeş.

BenLark
Guest
BenLark

Mahmut Abi merhaba Kendimle alakalı bir sıkıntım var uzun zamandır çözemiyorum. Normalde başarılı ve zeki olduğumu söyler herkes ama zeki olduğuma katılmıyorum.Muhtemelen orta seviye sayılacak bir yerdeyim.Neyse konumuz bu değil.Sıkıntım şu bende consistency baya eksik önceleri çabalarımda sprint atarak son mesafeleri geçebiliyordum ama zamanla bunun yetersiz kaldığını fark etmeye başladım. Sürekli her gün aynı şey üzerine çalışmak bana aptalca bir şey gibi geliyor.Sürekli aynı şey üzerine çalışınca kendimi gerizekalı ve yetersiz biriymiş gibi hissediyorum.Kendimden tiksiniyorum.2 aylık bir işi son 1 haftaya sıkıştıran insan tipiyim yani ama o son hafta gerekirse günde 18 saat çalışabilirim.Tabi verim alt üst. İş ahlakım çok… Read more »

BenLark
Guest
BenLark

Mahmut Abi bu konuda diyecek bir şey yok mu ?

Gördüm kanka gördüm
Guest
Gördüm kanka gördüm

Ben sana teşhisi koyayım, üstteki bilader. Mahmut abi bana zeki de lütfen demiş. Yazıyı okuduğun zaman buram buram aşağılık kompleksi kokuyor. Aslında olay şu, üstteki çocuk sıradan bir çocuk. Çevresindekiler de kendisinin aynısı. İttirince başarılı olduğunu sanıyor ancak değil.