Erkek Shit Testi

Erkeklerin bir arada çalıştığı grupların değişmez özelliklerinden biri de, grup elemanlarının birbirlerine sürekli laf sokmaya ve alaya almaya çalışmasıdır. Bu tip bir grup içi taciz dinamiği, özellikle bedensel iş yapılan yerlerde ya da askeri birimlerde daha şiddetlidir ama eğitim kurumlarında ve beyaz yaka işlerde de daha az olsa da rastlanan bir dinamiktir.

Bunları bir nevi erkeklerin erkeklere shit testi olarak nitelendirebiliriz. Amacı basittir : “Sen bel bağlayabileceğimiz kadar güçlü biri misin?” testi. Burada test edilen ise bir erkeğin sahip olabileceği en büyük güç olan duygusal güç. Testin mantığı basit. “Bakalım bir miktar rahatsız edici söz veya tacize aldırmamayı becerebiliyor musun? Eğer bu kadarını kaldıramıyorsan belki bizim grupta olmaman daha iyi çünkü daha rahatsız edici şeyler üstümüze geldiğinde belki de sen zincirin en zayıf halkası olacaksın.

Eğer askerliğinizi yaptıysanız, orada aynı birim içindeki elemanların nasıl hiç durmadan birbirini sözle taciz ettiğine ve alaya aldığına şahit olmuşsunuzdur. En küçük bir yanlışınız hemen suratınıza çarpılır ve tepkiniz zayıflık ise grup üzerinize daha çok gelir. Tepkiniz güçlü bir erkek gibi ise grup sizi “şimdilik” rahat bırakır. Askeri birimlerde bu tür shit testlerin aşırı olmasının sebebi, en zayıf halkanın farkedilip birimden atılmazsa diğerlerinin de can güvenliğini tehlikeye atacak olmasıdır. Zira ne kadar alakasız görünse de eğer bu tür iritasyonlarla başa çıkarsan, çarpışma anındaki stresle de muhtemelen başa çıkabilirsin.

Bu tür shit testlere zayıflık göstergesi olacak şekilde tepki vermek demek, sinirlenmek veya aşırı depresif olmaktır. Çoğu erkek sinirli bir agresifliğin güçlü bir tepki olacağını sanır ama tamamen shit test yenilgisidir. Güçlü erkek tepkisi genelde aldırmamak, eğer cidden bir durum varsa kendini alaya almak ya da en sağlamı karşısındakini alaya almaktır.

Jordan Peterson’un 12 Rules For Life kitabında, zamanında çalıştığı demiryolu ekibinde “yemek çantası” yüzünden alaya alınan bir çocuğun hikayesi var. Hemen hepsi sert, çoğu hapis görmüş çalışanlar yeni gelenlere aptal lakaplar takıp sürekli alay ediyorlar.  Çocuğa “yemek çantası” ismini takıp alay ediyorlar ve eleman bu alaya sinirlenerek tepki gösteriyor. Adamın yemek sepeti de gerçekten annesi tarafında hazırlanmış, bir erkeğin taşıması oldukça gülünç olan bir sepet. Eleman eğer bir kere çıkıp kendi de gülse ve “evet ya çok aptal bir çanta bu, annem tutuşturdu işte, üzülmesin diye alıyorum yanıma” dese olay orada bitecek. Ama hayır, zayıflıkla tepki veriyor ve kısa sürede sinirli, mızmız bir ekip elemanı haline geliyor. Diğer elemanlar ise çocuğun rahatsız etme dozunu arttırıyorlar (örneğin çalışırken “yemek sepetini çakıl taşı ile vurma” oyunu adı altında elemana gizli gizli taş atıyorlar). Sonunda birgün çocuk işten ayrılıyor.

Medeni bir toplumda yaşayan erkekler birbirleri ile devamlı bir egemenlik savaşına girmezler. Bunun yerine birbirlerini tartarak aralarındaki en yetkin kişiyi tepeye çıkarırlar. Ve bunu toplumun her seviyesinde yaparlar. Erkek egemenlik hiyerarşisi de zaten bundan vardır. Erkekler sürekli birbiri ile dominantlık savaşına girmesin diye. Bir erkek grubunda “birbirini tartmanın” yollarından biri de bu tür shit testlerdir. Yeterli duygusal güç ve pratik zeka ile bunları savuşturmak mümkündür.

Bu testleri geçmek için de kadınlarla olan shit testlerdeki taktiğin aynısı geçerlidir. Öncelikle ne olursa olsun bu testlere sinirlenmemek ya da üzülmemek daha doğrusu bu testlerin bünyede duygu yaratmamasını sağlamak gereklidir. Bu testler erkekte duygusal tepki yaratırsa, erkeğin duygusal olarak zayıf olduğunu ispatlar.

Tepki olarak genellikle “onayla ve abart” işe yarar. Önemli olan testi kibar ama duruma göre alaycı bir şekilde cevaplamaktır. Örneğin biri sizin bir şeyiniz ile alay ediyorsa onun alay edilecek bir şeyini bulun ve “benim saçıma laf edenin saçlara bak. İnek sürüsü yalamış sanki” gibi karşılık verin.

Erkeklerin birbirine attığı shit testler, kadınların erkeklere attığı testlerden daha önemlidir. Zira kadınınkini geçememek alt tarafı o kadınla beraber olamamak demektir ama erkeklerinkini geçememek gruptan dışlanmak ile sonuçlanabilir.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

207
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
73 Comment threads
134 Thread replies
10 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
98 Comment authors
CemNonamekapitainHknbirkan Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Jack Daniel
Guest
Jack Daniel

Sık sık aynı şeyleri kızdırmak için dürtermiş gibi dile getirip ortamda puan toplamaya çalışan, gruba kişiyi hedef gösteren samimiyetsiz tiplere nasıl yaklaşılmalı? Bozuntuya vermeden gülerek geri onunla dalga geçmek mi? Ben zamanında bunu ortam içinde küçük düşürmeye çalışmak olarak görüp ters tepki vermiştim. Çünkü gülerek geri onunla dalga geçmek sanki hoşuna gitmiş gibi görünüyor dışarıdan. Bunu gören lavuk yapmaya da devam eder diye düşünmüştüm.

KaraMurat
Guest
KaraMurat

Mahmut abi merhaba. Dün akşam spor salonunda antrenörle çalışırken bir arkadaşa Bench presste destek vermemi söyledi. Benchte destek verecekken arkadaşın üzerine düşeceğimden korktuğum için tereddüt ettim. Hoca da beni destek tahtasından indirip “Çok zayıfsın, arkadaşını koruyamazsın.” dedi. Ben de duygularımın kontrolünü kaybettim, yerin dibine girdim neredeyse. Bunu diğer kişiler ve hoca da farketti ve beni shit test yağmuruna tuttu. “Sen hangi ülkedensin, sana artık Değişik Bey diyeceğim” vs. diye diye net 10 dk taşak geçti adam. Daha önceden shitleri savuşturuyordum ama bu aralar biraz moralim bozuk olduğu için zayıf davrandım açıkçası. Bir dahakine nasıl tavır almalıyım?

Labirentten çıkan adam
Guest
Labirentten çıkan adam

Kadın olsun erkek olsun biri sizi test ediyorsa rahat olun.Bu sizi kaale aldıklarının göstergesidir.Hele ki yeni tanıştığınız bir kadın sizi ultra test ediyorsa bu daha iyi muhtemelen seks yapacaksınız

vamosod116
Guest
vamosod116

Abi selam, bayadir gym’e duzenli gidiyorum 185 boyunda 83 kg %9-10 gibi bir yag oranim var. Fark ettigim olay su ki, erkeklerin geneli ben sismanken iyi (usttten bakan kibirli sekilde olsa da) davraniyordu ve beni genelde ciddiye bile almiyorlardi. Fit olup yag oranimi dusurunce, hic tanimadigim ilk defa gordugum adamlar bile bana direkt (neredeyse hakarete varan ama bir tepki versem saka yapiyorum diye gecistirecekleri sekilde) kabaca davraniyor veya laf atip kendini benim ustumden kanitlama cabasina giriyor. Bu cabalara genelde tepki vermiyorum, eger tanidigim birisiyse yazidaki gibi onaylayip abartip gulup geciyorum ve bahsettigim gibi hakaret tarzi olayi 2-3 kere yaparlarsa muhabbeti… Read more »

Dak
Guest
Dak

Mahmut abi rahatsız olduğumuz davranış olunca bana böyle deme rahatsız oluyorum şu şu sebepten, saygısızca bence. Desek nasıl olur? Sonuçta yetişkin insanlarız. Olmaz mı böyle yaparak.

Kaan
Guest
Kaan

Hocam peki rahatsız olduğumuz bir durumu karşı tarafa sakin bir şekilde söylesek mesela ciddi bir şekilde durarak kendinden emin bir şekilde duruşla olur mu? Sınırlarımız ihlal edildiğinde şakayla mı karşılık vereceğiz çünkü insanın özellikle kendi sınırları söz konusu olduğunda rahat, birşey olmamış gibi davranarak alaya almamalı bence. En azından medenice, ciddi bir tavırla gerekeni söylemek nasıl fikir olur hocam?

Patisa
Guest
Patisa

Bana bu shit test atanlar çok çocukça geliyor, kardeşim de mesela shit test atar bana çocuk gibi. Yetişkin insanların daha olgun olmaları gerekmez mi

birkan
Guest
birkan

30 yaşındayım alfa erkek ne demek bilmeden alfa olarak yaşıyormuşum sizlerle tanıştıktan sonra anladım. Benim sorum şu sizlere ben bi süre hastanede yatmak zorunda kaldım 8 ay kadar o zaman fark ettim ki mesajlaşırken bildiginiz kibar naif bir ergen gibi ve uzun uzun mesajlar yazmaya başlamışım daha öncede bu şekildemiydi bilmyorum hep sosyalleşen birisi oldugum icin kadınlarla mesajlarımı umursamadım hic yazdım yolladım bu konu hakkında bir fikriniz var mı? neden mesaj atarken beta erkek gibi atıyorum

Hkn
Guest
Hkn

Kaygı bozukluğu ilaçları kullanan işyeri arkadaşı çevresindeki insanların değiştiremeyeceği fizyolojik özellikleriyle alay ediyor.Ben buna karşıyım çünkü espri anlayışım insanların görme bozukluğu,nevrotik hastalıklarıyla ilgili,kilo veya boyları ile olmuyor durum olayları üzerinden shist test yaparım.Zira değiştirilebilir durumlar.Konu şu ki bu arkadaşın hem kaygı hapları kullanıp hemde insanlarda kaygı oluşturabilecek özellikleri ile alay etmesi beni öfkelendirdi ona karşı.Açıkçası içtiği ilaçlar üzerinden saldırmaya başlayacağım yine de kararsızım yaptığım şey yanlış mı diye ama ders vermek de istiyorum.Soykırıma uğramış bir yahudinin çevreye ırkçılık satması gibi tezat bir durumu var zira.Ne yapayım Mahmut abi düşünceni öğrenmek istedim acaba haksız mıyım diye aslında kararsız kaldım

Hkn
Guest
Hkn

İşyeri arkadaşının ara ara borç istemesi shist test midir?Sadece benden istemesi beni şüphelendirmeye başladı zira ben kimseden kolay kolay borç istemem.Bu arkadaş kredi kartı kullanmıyor benim kredi kartından sigara alıyor bi kerede 3.000 bin tl borç aldı biraz salladı.Sence bundan sonraki tutumum ne olmalı sen olsan ne yapardın Mahmut abi

kapitain
Guest
kapitain

Bunu yapan erkekler biraz özgüvensiz olarak düşünebilir miyiz? Yoksa yanlış mı düşünüyorum?

Böyle durumla karşılaştığımda bazen hiç umursamıyorum. Ne kadar ezikce ve salakça hareket ediyor diyorum. Ciddiye almıyorum. Bu tutum yanlış mıdır? Erkek shit testi gelmesi götü fazla saldığımızın, kendimizi toplamamız gerektiğinin alameti midir?

Noname
Guest
Noname

Kadın shit testleriyle erkek shit testi aynı mı? Geçen arkadaşla şöyle bi konuşma geçti:

Bi ortak arkadaşımızı övdüm baya. O arkadaş da sana o kadar iyilik yaptım ama bana hiç iyi bir şey demedin gibi bir şey dedi. Shit test kabul ettim yine övmedim kendisini. Sanki sen de şöylesin böylesin falan desem testten kalırım gibi geldi o konuya hiç bulaşmadan direkt başka söylediğine cevap verdim. Çünkü çocuk onu sevdiğimi biliyordur zaten. Ekstra orada övmeme gerek yok bence. Doğru mu yaptım? Yoksa erkek shit testi başka mı?

Cem
Guest
Cem

Agalar yardımcı olun, shit Test midir mobing midir bilmem ama işyerimde son bir kaç aydır bekarlığımla(yaş 45) dalga geçiliyor. Birinin kolunu kanadını kırmadan sıyrılmam lazım çünkü iş bulmak zor. (Abazanlıkla bile itham edildim.)

1 3 4 5