İdeal, uzun ömürlü ilişki ve altın oran

 

Yukarıdaki ekşi sözlük entrisini görünce, Jordan Peterson’un Kişilik ve Dönüşümleri dersindeki şu bölüm aklıma geldi:

“İlişkilerin uzun ömürlü olması konusunda, 1970’lerde yapılmış harika bir araştırma var. Dr. Robert Levenson ve Dr. John Gottman çiftlerden 15 dakika boyunca bir problem üzerinde tartışmalarını istemişler ve daha sonra kaydettikleri bu tartışmadaki etkileşimlerin kaçının pozitif, kaçının negatif olduğunu saymışlar. 9 sene sonra da çiftleri kontrol ederek hangilerinin beraberliğe devam ettiklerine ve hangilerinin boşanmış olduklarına bakmışlar ve bu şekilde ilişkilerin bitip bitmeyeceğini %90 oranında doğru tahmin eden bir sonuç bulmuşlar.

Soru şu: “İlişkinin istikrarlı kalması için partnerinizle aranızdaki etkileşimde her bir negatif etkileşime karşı kaç pozitif etkileşim olmalı?” 

Bu oran bire bir de olabilir, bir negatife karşı yüz pozitif etkileşimde olabilir. Ve bu oranı kullanarak ilişkinin tatminkar ve uzun süreli olup olmadığını tahmin etmeye çalışabilirsiniz. 

Aklınızdan ilk geçen şey oranın bir negatife yüz pozitif gibi bir şey olması gerektiği ve bu tür neredeyse sadece iltifat ve saadet dolu ilişkilerin daha uzun ömürlü olacağıdır. Ama gerçek bu değil. Araştırma sonucu ortaya çıkan şu ki optimal bir oran var. 

İlişki, üç pozitife bir negatif oranının altına düşerse darmadağın oluyor. Bu çok negatif zira insanlar negatif duyguları pozitif duygulara göre çok daha yoğun hissederler ve bir hareketinizle vereceğiniz acı, mutluluktan çok daha fazladır. Yani 3’e bir ilişki oldukça yorucudur ve insanlar bu ilişkiler içinde kalmazlar.

Altın oran 5’e 1.  Ama eğer on bir pozitife bir negatif oranının üstüne çıkarsanız, ilişki yeterince yorucu değildir. 

Yeterince yorucu değil ne demek? Şöyle soralım, bir ilişkiden beklentiniz nedir?

Tamamen saadet beklediğinizi düşünebilirsiniz. Ama görünen o ki gerçekten istediğiniz şey bu değil. Daha çok uğraşabileceğiniz, çekişebileceğiniz birini istiyorsunuz. İstediğinizi yaptırabileceğiniz bir ayak paspası istemiyorsunuz. Her şeyin çok kolay olmasını istemiyorsunuz.

Bu, filozof Kierkegaard şeyleri insanlar için daha zor yapmak gerektiğinden ve insanların buna ihtiyaç duyduğundan bahsederken anlattığı fenomene benziyor. Bunu siz de çok iyi biliyorsunuz. Eğer size tapan, her dediğinizi onaylayan, size sadece pozitif geri bildirim veren biriyle birlikteyseniz, bu kişiye olan saygınızı neredeyse anında kaybedersiniz ve daha ilginç birini bulmak üzere bu kişiden kaçarsınız. Bunun nedeni bence kısmen şu:

Beraber olduğunuz insanın sizi zorlamasını istersiniz. Böylece görece iyi bir gündelik hayata ve beraberce yeterince barışçıl bir ortama sahip olmakla kalmazsınız, aynı zamanda da karşılıklı dönüşüm sürecinden kopmamak için yeterince gerilime de sahip olursunuz.

Bu aynı zamanda insanların negatif ilişkilerde kalmaya devam etmesini de açıklıyor. İki sene önce “zamanın yarısında acınası durumda olacağım biriyle olmak istiyorum” demezdiniz yani bunu asla böyle söylemezdiniz ama aslına bakarsanız gerçekten istediğiniz şey bu olabilir.”

Ekşi sözlük entrisindeki adama gelelim: Tek numarası kendini feda etmek olan, hep iyi olalım diye her çatışmada teslim olan, karşısındaki ne yaparsa yapsın iyi olmazsam onu kaybederim kaygısıyla yaşayan korkak, zayıf ve omurgasız biriyle olacaktı. Aklı varmış sevmemiş. Kimse de sevmez. Kendisine biri böyle davransaydı, kendisi de onu sevmeyecekti.

Bu yazıyı, bir dediğini iki etmedim, hep sevdim, hiç kavga etmedim, hep kendimden verdim ama neden bitti diye düşünenlere armağan ediyorum.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

72
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
22 Comment threads
50 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
35 Comment authors
Cevheri SövenacbitirsalamJayasankaCuriousRelaxed Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Hell
Guest
Hell

baya anlamsiz bir yazi olmus sanki ?

,Name
Guest
,Name

Sen anlamamışsın moruk

isimsiz
Guest
isimsiz

berk ne arıyorsun len burada

"HelloWorld"
Guest
"HelloWorld"

Yazıda kendini göremediysen anlamsız gelmiş olabilir, ama böyle eleştirileri sebepleriyle birlikte yapman belki bizi daha doğru bir yola ulaştıracak.Sonuçta insanoğlu sorgulayarak doğruyu arayıp , onu bulmuştur.

dtmresmi
Guest
dtmresmi

baya anlamsız olmamış, baya baya anlamak istememişsiniz. Kendinize göre uyarlamış ve ters düştüğünü görünce YANLIŞ olduğunu düşünmüşünüz..

Hayaled
Guest
Hayaled

Kardes biten butun iliskilerim aman kafam s.kilmesinde ne olursa olsun modunda olduğum için bitti emin ol sana anlamsız gelen şeyler kimilerin hayatini kurtarabilir

Ary
Guest
Ary

Sürüye ayak uydurmak istemezdim ama değinmeden edemeyeceğim. Yorumunun üzerinden 7 ay geçmiş fikrin değişmiş olabilir. Bu yazı ilişki içerisinde negatife her zaman pozitif karşılık vermenin getirisinin iyi olacağını sanan adamlar (O adamların burada ne işi var demek lazım aslında da…) için oldukça yararlı. İlişkide betalaşan veya sorunların üstesinden sadece pozitif karşılıklar ile gelebileceğini sanan erkekler için de yararlı bir yazı. Çünkü hiçbir zaman ikili ilişkilerde kedi gibi davranan el üstünde tutulmaz, değer görmez görse dahi kendi gösterdiği gibi göremez. Kim sürekli ona her şeyin peri masalı gibi olduğunu olacağını veya olması gerektiğini söyler gibi konuşan, tüm negatifliklere böyle karşılık veren… Read more »

Alphason
Guest
Alphason

Mahmut ağabey uzun süreli iliski içinde bu çekisme güzel ama bir de karın ağrısı olan kizlarla uzatmamak gerektiğini söylüyorsun hep. Süt liman iliski olmaz tartisma olacak ve erkek olrak duygusal gücümüzü koruyup sarsilmadan bunlardan siyrilmamiz gerekli ama karın agrisi model ile normal sinirdaki tartismayi nasil ayirt edicez 5e 1 oran var ama gunluk hayatta bunu sayamayiz cunku 15 dakikalik bir deney degil.40 yaşındasın ben 26 yaşındayım. Kızların trip atmasi ve hır çıkarması oralarda da devam ediyor mu yoksa bunlar 20 25 aralagindaki hatunlara mi has.

"HelloWorld"
Guest
"HelloWorld"

Bence burada ortalama bir orandan bahsedilirken aslında anlatılmak istenen olay pozitif ve negatifin dengesini kurmamızı sağlamamız gerektiğidir.5 e 1 oranını her seferinde tutturmaya çalışmak mükemmelliyetçilik olur.Mantığı anla ,bırak geriye kalanı aklın halletsin

Bornova evimiz
Guest

Üstat pozitif etkileşim / negatif etkileşim kavramları biraz soyut ve hatalı anlamaya gebe bir tanımlama gibi durmuş. Örnek varsa dinlemek isteriz. Bu arada bu site sayesinde dönüştüğüm “adam” olan halimle 2 yıllık bir ilişki yürütüyor idim. Karşılıklı saygı eşiğinin aşılması ile yıprandı ve son buldu. 1 hafta oldu No contact uyguluyorum. Eğer bu oranları biraz açarsak yeni dersler çıkacağıma eminim.

Saygılar.

Mamilekko
Guest
Mamilekko

Çerçevenin sarsılmasına izin vermeden , eğlenen ustalık ile birlikte bilinçli şekilde yapılırsa iyi sonuçlar elde edilebilir. Tabaklarda denemeyiniz. 1 sene ve fazla süresi olan ilişkiler için kullanılması önerilir. Bir önce ki yazıda uyumlu uyumsuz örneğine bakarak uyumsuz olmanın aslında kelime anlamı gibi kötü değil aksine olması gereken olduğunu anlayabiliriz.Yoksa Oneitisim Oneitisim sen dur ben ölem kalbine girem kafasıyla bu iş yürümez.

QuiteFlue
Guest
QuiteFlue

Açıkçası negatif insanları çekemiyorum artık. Tabii yukarıdaki “Bu yazıyı, bir dediğini iki etmedim, hep sevdim, hiç kavga etmedim, hep kendimden verdim ama neden bitti diye düşünenlere armağan ediyorum.” Sözü çok şey anlatıyor o ayrı. Şu zamana kadar edindiğim tecrübe kadınların çoğu dramayı seviyor. bu zamana kadar yaşadığım ciddÎ sorunlara bakınca, bu saçmalıklara ayıracak bir dakikam bile olmadığını düşünüyorum.

Birsoruyum
Guest
Birsoruyum

Çapkın Bir abim, “kızlara arada sırada bile bile yalandan hır çıkaracan ki değerin olsun, seni bırakamasınlar”derdi.
Bu yazıdaki ilişkide GERİLİM olmalı cümlesi, nedense bende bu nasihati canlandırdı.
Ben özellikle güzel hatunlara mutlaka yokuş yapıyorum ozellike ilk tanışmada, sonra ilişkiye dönerse arada bilerek hır çıkarıyorum

eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

Yazının çeviri kısmını anlamak ta zorlandım. Hatta anladım bile diyemem. Çeviridenmi, orijinal anlatımından mı,anlama kapasitem mi ? tam karar veremedim. Anladım birşeyler de doğrumu anladım belki o na karar veremedim. Başlığa, Entry de yazılanla, Mahmut bey in sonuça bağladığı kısıma göre şunu söyleyebilirim. Sevgi konuşulacak bir şey değildir. Yaşanacak bir şeydir. Eğer konuşulmaya başlanmışsa sevgi ihtiyacı karşılanmıyor demektir ki ilişkinin kısa veya uzun hele ki ideal olma durumu düşünelemez bile. Bunu yaşamak zorunda olanlar için çevirideki araştırma ve sonuçları önemli olabilir. Ayrıca şu uyarıyı da yapmam gerekli sanırım. Günlük veya kısa ilişkilerle, uzun ömürlü ilişkileri veya evlilikleri İLİŞKİLER kapsamın da… Read more »

DDX
Guest
DDX

Mahmut Abi, uzun sureli bir iliskin oldugunu biliyoruz pek cogumuz. Merak ettigim konu, sen hic catisma yasiyor musun abi? Ve baska bir konu da, her firsatta kadinlarla catismaya ya da tartismaya girmemeyi, en kotu ihtimalle ceketi alip cikmayi ogutledin. Bu 5’e 1 negatif durum bir istisna midir (yani tartismaya girdigin bir durum mudur) yoksa o 1 ceketimizi alip ciktigimiz an midir? Sen bu konuda nasil bir denge tutturuyorsun? Tesekkurler

Zıbır
Guest
Zıbır

Mahmut abi burda ki negatif tam olarak neyi ifade ediyor ? Bir konu üzerinde tartışırken negatifi vereyim diye kavga edip, duygusal olarak zayıf görünmek değildir sanıyorum, o zaman nedir nedir ?

UzaktanAlfa
Guest
UzaktanAlfa

Son paragraftaki tecrübesiz arkadaşlar bu yazıyı çıktı alıp dolaplarına asabilirler..

E.E.Y.
Guest
E.E.Y.

Uzun süreli ilişki yaşayabilmek için, 5 pozitif hatun ve 1 negatif hatun bulmamız lazım..

Kemal
Guest
Kemal

iyiydi bu 😀

Fallen
Guest
Fallen

5 yeter mi ? Hiç sanmıyorum sar bana ordan 10 tane :))

Pam
Guest
Pam

Tartışmada kadın sesini fazlaca yükseltti, (bir negatif etkileşim) sonra elini adamın dizine koyarak (birinci pozitif etkileşim) sesini yumuşattı (ikinci pozitif etkileşim). Adam elini kadının elinin üzerine koyarak sessiz özrünü kabul etti (üçüncü pozitif etkileşim) ve on beş dakikalık videoyu izleyen, değerlendiren, notlarını alan iki doktor dokuz sene sonra çiftin hala birlikte olduğunu gördü. Doktorlar altın oran olarak bir negatife beş pozitif etkileşimin sağlıklı olduğuna karar verdi. Biz denek olmadığımız için kendimizi böyle izleyip değerlendiremeyiz. Zaten bu tepkiler anlık, ama oluşması yıllar süren karakterin sonucular. Yani olay bugün üç kötü şey yaptım yarın on beş iyi şey yapmalıyım değil. Tek tek… Read more »

Astek
Guest
Astek

12 ay askerlik yapıyorum. Acemilik bitti izne geldim ve terk edildiğimi öğrendim. Bu süreçte yaşanan her şey bu sitede 4 yıldır defalarca yazılan şeyler olduğu için klasik bir terk edilme oldu. İdeal ilişki oran falan umrumda değil artık. Tabak çevirmek için de yorgun hissediyorum. Zaten doğudaki bir komando birliğindeyim.

26 yaşındayım ve uzuuuun bir süre bu mevzulardan uzak kalacağım.

Ben bilmem alfa beta omega
Guest
Ben bilmem alfa beta omega

Sporunu yap, bedenini ve zihnini dinç tut. Gerisi bir hâl olur.

Berkan
Guest
Berkan

3 yıllık ilişkide kızın eve gelmek istememesi normal mi ? Daha önce geliyordu.

Amaçlık
Guest
Amaçlık

Abi biz erkek arkadaşımla ayrıldıktan bir ay sonra tartışmak için gittiğimde bir anda sarılıp birbirimizi çok özlediğimizi gösterdik. Ama ben ona barışmaya gelmedim dedim o da zaten bunun olmayacağını biliyorsun dedi. Sonra aynı işyerinde bulunduk. Konuştuk. Gayet normal iyi sevgiliymiş gibi. Ben arkadaşlarına ayrıldığımızı söyledin mi dedim o da onlar anladı dedi. Sonra ben tekrar barıştığımızı nasıl söyleyeceksin diyince benim ağzımdan laf bi kere çıkar dedi. Bunun üzerine arkadaşı yanımıza geldi konuştuk güldük erkek arkadaşım bu sırada sevgilimmiş gibi barışmışız gibi konuştu. Akşam da bir araya geldik, yakınlaştık. Bunun üzerine de zaman geçtikten sonra sevgili miyiz diye sorunca ne saçma… Read more »