İdeal, uzun ömürlü ilişki ve altın oran

 

Yukarıdaki ekşi sözlük entrisini görünce, Jordan Peterson’un Kişilik ve Dönüşümleri dersindeki şu bölüm aklıma geldi:

“İlişkilerin uzun ömürlü olması konusunda, 1970’lerde yapılmış harika bir araştırma var. Dr. Robert Levenson ve Dr. John Gottman çiftlerden 15 dakika boyunca bir problem üzerinde tartışmalarını istemişler ve daha sonra kaydettikleri bu tartışmadaki etkileşimlerin kaçının pozitif, kaçının negatif olduğunu saymışlar. 9 sene sonra da çiftleri kontrol ederek hangilerinin beraberliğe devam ettiklerine ve hangilerinin boşanmış olduklarına bakmışlar ve bu şekilde ilişkilerin bitip bitmeyeceğini %90 oranında doğru tahmin eden bir sonuç bulmuşlar.

Soru şu: “İlişkinin istikrarlı kalması için partnerinizle aranızdaki etkileşimde her bir negatif etkileşime karşı kaç pozitif etkileşim olmalı?” 

Bu oran bire bir de olabilir, bir negatife karşı yüz pozitif etkileşimde olabilir. Ve bu oranı kullanarak ilişkinin tatminkar ve uzun süreli olup olmadığını tahmin etmeye çalışabilirsiniz. 

Aklınızdan ilk geçen şey oranın bir negatife yüz pozitif gibi bir şey olması gerektiği ve bu tür neredeyse sadece iltifat ve saadet dolu ilişkilerin daha uzun ömürlü olacağıdır. Ama gerçek bu değil. Araştırma sonucu ortaya çıkan şu ki optimal bir oran var. 

İlişki, üç pozitife bir negatif oranının altına düşerse darmadağın oluyor. Bu çok negatif zira insanlar negatif duyguları pozitif duygulara göre çok daha yoğun hissederler ve bir hareketinizle vereceğiniz acı, mutluluktan çok daha fazladır. Yani 3’e bir ilişki oldukça yorucudur ve insanlar bu ilişkiler içinde kalmazlar.

Altın oran 5’e 1.  Ama eğer on bir pozitife bir negatif oranının üstüne çıkarsanız, ilişki yeterince yorucu değildir. 

Yeterince yorucu değil ne demek? Şöyle soralım, bir ilişkiden beklentiniz nedir?

Tamamen saadet beklediğinizi düşünebilirsiniz. Ama görünen o ki gerçekten istediğiniz şey bu değil. Daha çok uğraşabileceğiniz, çekişebileceğiniz birini istiyorsunuz. İstediğinizi yaptırabileceğiniz bir ayak paspası istemiyorsunuz. Her şeyin çok kolay olmasını istemiyorsunuz.

Bu, filozof Kierkegaard şeyleri insanlar için daha zor yapmak gerektiğinden ve insanların buna ihtiyaç duyduğundan bahsederken anlattığı fenomene benziyor. Bunu siz de çok iyi biliyorsunuz. Eğer size tapan, her dediğinizi onaylayan, size sadece pozitif geri bildirim veren biriyle birlikteyseniz, bu kişiye olan saygınızı neredeyse anında kaybedersiniz ve daha ilginç birini bulmak üzere bu kişiden kaçarsınız. Bunun nedeni bence kısmen şu:

Beraber olduğunuz insanın sizi zorlamasını istersiniz. Böylece görece iyi bir gündelik hayata ve beraberce yeterince barışçıl bir ortama sahip olmakla kalmazsınız, aynı zamanda da karşılıklı dönüşüm sürecinden kopmamak için yeterince gerilime de sahip olursunuz.

Bu aynı zamanda insanların negatif ilişkilerde kalmaya devam etmesini de açıklıyor. İki sene önce “zamanın yarısında acınası durumda olacağım biriyle olmak istiyorum” demezdiniz yani bunu asla böyle söylemezdiniz ama aslına bakarsanız gerçekten istediğiniz şey bu olabilir.”

Ekşi sözlük entrisindeki adama gelelim: Tek numarası kendini feda etmek olan, hep iyi olalım diye her çatışmada teslim olan, karşısındaki ne yaparsa yapsın iyi olmazsam onu kaybederim kaygısıyla yaşayan korkak, zayıf ve omurgasız biriyle olacaktı. Aklı varmış sevmemiş. Kimse de sevmez. Kendisine biri böyle davransaydı, kendisi de onu sevmeyecekti.

Bu yazıyı, bir dediğini iki etmedim, hep sevdim, hiç kavga etmedim, hep kendimden verdim ama neden bitti diye düşünenlere armağan ediyorum.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

72
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
22 Comment threads
50 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
35 Comment authors
Cevheri SövenacbitirsalamJayasankaCuriousRelaxed Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Narno
Guest
Narno

Mahmut abi ideal evlilik yaşı için genelde 28-35 bandi tavsiye etmiştin 23 yasindayim bir senelik ilişkim var ama şöyle bir baktigimda aslında evlilikten pekte bir farkı yok yeni kadınlara ulaşamıyorum cunku bir ilişkim var instadan vs eklediğim zaman hemen sevgilim tabii haklı olarak o kim vs diye soruyor yani birnevi evlilik gibi tek kadınla devam ediliyor uzun süreli ilişkilerde tabak çevrilebilir mi ya da uzun süreli ilişkilere bakış açın nedir?

Relaxed
Guest
Relaxed

Kız arkadaşımın 2 gün önce canı sıkkındı. Fakat bunun sebebinin regl döneminde olması sebebiyle olduğunu sandım fakat başka bir özel durumdan dolayıymış. Keyifsiz olduğu günün akşamı kısa ve kesik cevaplar verince canı sıkkın olduğu için kendi haline bıraktım ve yazmadım, arkadaşlarımla dışarıya çıktım fakat gece olduğunda bir anda patladı ve beni sürekli onu işimin gücümün 2.planına atmakla, onun yeterince yanında olmamakla vs suçladı. Sen böyle birisin vs gibi cümleler kurdu. Şu an aramız hala limoni ve görece soğuk davranıyor. Bu durumda ilgiyi stabil mi tutmalıyım yoksa eski sevgili olmadan hemen önce geri döndürmek yazısındaki gibi kendimi geri mi çekmeliyim? Tartıştığımız… Read more »

Curious
Guest
Curious

Mutlu bir evlilik için illa erkeğin kadından sosyo-ekonomik olarak üstün ve alfa olması, kadının da güzel olması gerekiyor mu? Misal benim 12 yıllık evli olan ablam ve kocası devlet hastanesinde uzman doktorlar ve aynı maaşı alıyorlar. Eniştem ablamdan 4 yaş büyük. Eniştem yakışıklı da değil, tip olarak ortalama Türk erkeği; ablam da güzel bir kadın değil, ortalama Türk kadını. (İkisi de tip olarak 5/10 yani). Ama çok iyi anlaşıyorlar ve ablam resmen kocasına aşık, ev işlerinin tamamını kendisi yapıyor(gerçi hep feminen bir yapısı vardı), ondan bahsederken hem yüzü hem gözlerinin içi gülüyor. Ama şunu fark ettim, eniştem alfa bir erkek… Read more »

Jayasanka
Guest
Jayasanka

Ben 1000’e 1 olmasını istiyorum. Hatta hiç negatif etkileşim istemiyorum. Sürekli her dediğimi yapsın istiyorum. Tamamen sadakat, itaat istiyorum. Bunun sebebi ne olabilir? 5’e 1 oran bana korkunç geliyor.

Jayasanka
Guest
Jayasanka

Ben bunu doğru bulmuyorum. Bana koşulsuz itaat eden birini istiyorum. Sebebi ne olabilir?

acbitirsalam
Guest
acbitirsalam

Mahmut Abi selamlar. 2 yıllık bir ilişkim var, ilişkinin ortalarında kız arkadaşım benim için konum değiştirip olduğum şehre taşındı. Ben bir yandan okuyorum bir yandan home-office çalışıyorum, yoğun bir hayatım var, sporumu yaparım işlerimi büyütürüm, okulumda iyi notlar alırım gibi (bunları performans yükünden düşmediğimi, hayatımın merkezinde ilişkiden önce hedeflerim olduğunu belirtmek için anlatıyorum) Kız arkadaşım buraya taşındığından beri karın ağrısı davranışlar sergilemeye bağladı, başlarda kız arkadaşlarıyla neredeyse hiç buluşmamaya başladı; sonrasında benim erkeklerle olan buluşmalarıma karın ağrısı tepkiler, ‘neden bana sormuyorsun’ gibi çizgiyi aşma durumları başladı. Tartışmadan çizgimi çektim fakat olayı sürekli ‘sen de bana karışamazsın o zaman’ boyutuna çekmeye… Read more »

Cevheri Söven
Guest
Cevheri Söven

Mahmut abi iyi günler, 2 aylık ilişkim var şu 1 haftadır kız sürekli sen beni artık sevmiyosun triplerine girdi. Bu shit test midir altında bişey arayabilir miyim ?

kızın ilgisi bu arada hala başlangıçtan beri üst seviyede