Jordan Peterson Türkçe – Agresif yanımızı hayatımızın sağlıklı bir parçası yapabilir miyiz?

 

İnsanların psikoterapi görmeye gelmelerinin en yaygın nedenlerinden biri fazla uyumlu olmaları yani haklarını yeterince savunmamaları. Bu insanlar agresif tarafları ile yeterince bütünleşememişler, bu yüzden de başkaları tarafından itilip kakılıyorlar. Çatışmadan kaçınmaya meyilliler ve bunun zaman içinde ortaya çıkan sonucu da kendilerini yeterince savunmamak ve kendilerinden faydalanılmasına izin vermek. Bu da sürekli düşüşe neden oluyor.

Bu insanlar yeterince dik duramadıkları için öfkeliler zira diğer insanların kendilerini kullanmalarına engel olamıyorlar. Ya da diyebiliriz ki kendi ihtiyaçlarını yeterince güçlü bir şekilde ön plana koyamıyorlar. Bu ikisi arasındaki ayrımı yapmak zor.

Neye öfkeli oldukları hakkında konuşturabilirseniz, çoğu zaman bu onları ağlatır. Sonra onların bunun yerine ne yapmayı isterdin diye kafalarında canlandırmalarını istersin ama bunu  yapmaktan korkarlar zira insanlar neyi istediklerini düşünmekten korkarlar. Zira bunu düşünüp de elde edemediklerinde yenilgileri daha da belirginleşir. Belki de umut etmekten korkuyorlardır ve bu yüzden net bir hedef belirlemezler.

Onların ne istediklerini düşünmesini sağlamak istersin. Ya da bunun yerine istedikleri şeyi kovalamamanın bedelini düşünmeye itersin. Sonra da agresif tarafları ile bütünleşmelerini sağlayacak stratejiler geliştirmelerine yardım edersin. Bu şekilde de dünyaya kendilerinden daha emin yaklaşmalarını sağlayacak bir plan bulabilirler.

Örneğin biri bana iş yerinde zorbalığa maruz kaldığını söylesin. Ben de “peki, seçeneklerin neler?” diye sorarım. Bu zorbalığa katlanmak zorunda mısın? Bu soruya cevap bulacağız. Zira belki gerçekten de bu zorbalığa katlanmak zorundasın. Belki başka seçeneğin yok. Fakat şöyle bulacağız : CV’ni elden geçireceksin ki açık ve güncel olsun. Yeni bir iş mülakatı korkunu yen zira insanlar iş mülakatından korkarlar. Yeni bir işe başvurma korkunu yen. Başka bir işe sahip olmanın ne demek olduğunu düşünmeye başla. Daha iyi bir işe sahip olmanın ne demek olduğunu düşünmeye başla. Çünkü belki korkun yüzünden şu an çalıştığın işe saplanıp kaldın.

Ama size net bir şey söyleyeyim : iş yerinizde birisi size sataşıyorsa ve seçeneğiniz yoksa, kaybedersiniz. Böylece karşınızdakine bir strateji inşaa ettirirsiniz. Eğer bu kişiye zorbalığını durdurması gerektiğini söyleyeceksen bunu nasıl durduracağını bilmen gerekli. Ve kesinlikle ihtiyacın olan şeylerden biri ise bir alternatif. Elindekine alternatif yoksa belki daha fazla eğitime veya onun gibi bir şeye ihtiyacın var demektir. Zira elinde bir güç yoksa pazarlık yapamazsın. Özellikle de sana kafayı takmış ve uyumsuz biri ile uğraşıyorsan. Eğer tutunacak bir dalın yoksa seni iter ve düşersin. Ya da belki üzerinde tepinirler zira bu insanlar böylelerdir, bundan zevk bile alırlar. Bunun şakası yok.

Seçeneklerini sağlama alıp bir strateji geliştirmeye başlarsın. İnsanlara şöyle derim : eğer iş yerinde rahatsız ediliyorsan, her rahatsız edilmeyi not al. Sonunda elinde 20 hikaye var ve tüm hikaye kayıt altında. Ve bir noktada gidip o insanla yüzleşiyorsun. Ama elind en az 3 delil olması lazım ve aklında eğer durmazsa onlara ne olacağını söyleyeceğine dair bir plan var.

Yani düşünüp bulman lazım : eğer bu durmazsa ne yapacaksın? Ayrılmak mı? Eğer ayrılacak gücün ve alternatifin yoksa nereye ayrılıyorsun? Aba altından sopa gösterebilmen lazım.

İşte agresif yanımızı böyle gösteririz. Bu çok gerekli bir parçamız. Dünya ile baş etmenin sofistike bir aracı olarak ortaya çıkmalı. Öylece bastırılmamalı. “Buna katlanmalıyım”, “keşke bu kadar öfkeli olmasam” gibi şeyler söyleyip öylece bastırılmamalı. Bunu yapmayın zira böyle yaparsanız kan basıncı yüksek kalır ve kalpten gidersiniz. Zira öfke çok zehirli bir duygudur ve uzun sürelisi kalpte hasara neden olur. Kalp – damar sisteminde hasara neden olduğunu bildiğimiz tek duygu öfkedir. Öfke araba sürerken hem gaza hem de frene basmak gibidir.

Video JBP Türkçe kanalında yayınlandı. Burada Jordan Peterson videoları çeviriliyor. Üye olmanızı tavsiye ederim.

Jordan Peterson Türkçe Kitap

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

35
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
9 Comment threads
26 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
DengeTunightHiç kimseJungRedired Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Koz
Guest
Koz

Henüz metini okudum, videoyu incelemedim sanıyorum ki video da metinden alındı bakacağım. Ben aile tarafından fazla uyumlu bir kişi olarak yetiştirildim. Babamın, ben daha çok küçük yaşlarda olmama rağmen hazır ol’a geçirtip saatlerde dövmesi, ” Anlat, konuşsana lan ! ” deyip o halde konuşmaya çalışınca, ” Düzgün konuş, tane tane ” deyip tokat yapıştırması vs. Çocuğum, daha farklı bir bilgi kaynağım yok, ” Ya bir sikdir git ” deyipte karşı çıkabileceğim bir insan yok yemedi mi derseniz, yemedi valla 😀 — başka bir alternatif yok — ( Şimdilerde görüyorum, küccük bebeler babasına adıyla sesleniyor, ya tamam git hadi vs. diyor,… Read more »

Allah'ın Aslanı
Guest
Allah'ın Aslanı

Dediklerin dogru, cocukken kitap okumadim diye babam beni yerde tekmeleye tekmeleye dövmüstü, ne zaman kizacak, azarlayacak veya dövecek diye sürekli korkardim. Sucum olmasa dahi korkardim, kusursuz olmaya calisirdim. Netice itibariyle genel olarak takintili biriyim, kendimde sürekli kusur ararim ve sosyal fobik bir insanim.

Allah'ın Aslanı
Guest
Allah'ın Aslanı

Babamin babasi benimkinden daha da betermis, ergenlige girdiginde bile arkadaslarinin yaninda dövermis babami, cok aksiymis. Bu huy dedemden babama gecmis ama babamdan bana gecmeyecek, cocuguma öyle davranmayacagim. Türk toplumu hasta bir toplumdur.

BenLark
Guest
BenLark

Bu yüzden dark triad başta olmak üzere insan kişilik tiplerini analiz etmenin çok önemli olduğunu söylüyorum Sonuçta her travma olmasa da kötü olayların temelinde narsist acımasız pislik birinin etkileri var. Eğer yüksek uzlaşmacı biriysen kurbanı olduğun oyunun bir parçası olarak kalacaksın ve arkandan her türlü sömürü yapılacak Herkesin kullandığı yıkıp geçtiği biri olacaksın İnsanların cesur olup kendileri için ayağa kalkmaları genel olarak pek istenmez çünkü insanların sömürülmesi zorlaşır Bu tip konular da sık sık dile getirilmez zaten zayıf egonun üstüne suçlama yağmuru ve eleştriyle gidersen “insanı” hepten yıkarsın Bu sitede hep bunu söylemeye çalıştım üç beş ciğeri beş para etmez… Read more »

Asrın hastalığı
Guest
Asrın hastalığı

Ben de özgüvensiz ve mükemmeliyetçi bir anne baba tarafından büyütüldüm.Sonuç olarak çoğu şeyden kaçınma ve doğru hedefler koyamamak ve kaygı bozuklukları oluştu. Bu hayatı büyütmeyin de küçültmeyin de fazla kasmayın işte aq sonunda gebercez gitçez.

Codec
Guest
Codec

“Sonunda elinde 20 hikaye var ve tüm hikaye kayıt altında. Ve bir noktada gidip o insanla yüzleşiyorsun.”
Burada yüzleşmek derken ne demek isteniyor? Gidip karşı tehditte bulunmak? Yaptığı şeyi yapmaması gerektiğini söylemek? Üstlere anlatmak?

Brother
Guest
Brother

Herşey maskülenite ve “eğlenen ustalıkta ” bitiyor beğler.Oyunun amacı sadece kadın değil.Bakın erkeklerin çoğuda kadındır.Bu sizin amiriniz olur,patronunuz olur.Bunların zorbalıklarını Ve mobinglerini shist test saymalısınız.İşyerimden örnek veriyorum:Özel güvenlikçiyim ve amirim olan mühendis beta erkek bana arabasını yıkatmak istiyor(iş hukukunda yasak ama burası Türkiye hakkını aramaya kalktığın da haksız duruma da düşebilirsin.Haklı çıksan dahi savaş başlatırsın Eğer müh görevden alınmasa) neyse aramızda geçen diyaloğ:(Amir :A :ben :B) A:Şu benim arabayı yıkasana sana zahmet B:Ooo amirim tabiki zaten bugünler de harçlıksız meteliksiz perişanım 😜 A:Tamam tamam veririz birşeyler B:Amirim 70 tl iç dış temizlerim 😅 A:Dışarda bile 20 tl B:(O halde neden… Read more »

Alphaisloading
Guest
Alphaisloading

Parayı aldınmı vben onu merak ettim 🙂

Redired
Guest
Redired

Selam Mahmut Abi. İşyerinde zorbalardan ziyade iş yükleyenlerle nasıl mücadele etmeliyiz. Çalıştığım yer ofis tarzı bir yer. 4-5 tane statüsü yüksek çalışan var. Görevim olmayan işleri de yaptırmaya çalışıyorlar. Birkaç defa oldu bu. Direk bu benim görevim değil demek istemiyorum bunu nasıl sağlıklı bir şekilde anlatabilirim.

Jung
Guest
Jung

Yazıyı tam olarak anlayamadım. Liseliyim ve sıra arkadaşımdan zorbalık görüyorum. Ben kısa boylu ve zayıf biriyim. O ise uzun boylu ve yapılı biri. Daha önce gammalar ile ilgili bir yazınızı okumuştum. Bu bahsettiğim kişi tam olarak bir gamma ve beni sürekli sözlü ve fiziksel olarak rahatsız ediyor. Sınıf hocam ile konuşup yerimi değiştirmek isteyeceğimi söyledim ama daha öncesinde eline geçen bir sırrım var ve bunu kimsenin bilmemesi gerekiyor. Beni bu sırrımı yaymakla tehdit ediyor. Ben de haliyle kapana kısıldım. Benden hem fiziksel olarak üstün hem de ondan uzaklaşamıyorum. Bu durumu nasıl çözüme kavuşturabilirim? Tek çare okulumu değiştirmek mi?

Hiç kimse
Guest
Hiç kimse

Senin ilacın spor.

Denge
Guest
Denge

Agresif yanımızı gerçekten törpüleyebilir miyiz.. Açıkçası bu konudan yakınıyorum. Ters bakan biri ya da herhangi bir olayda karşımdaki adamı yok etme hissi geliyor. Ben mi abartıyorum yoksa karşılaştığım bu tarz insanların yaptıklarını özel olarak mı ben öyle algılıyorum? yani her türlü sorun bendeye çıkıyor. Geri vites hiç yok.