Neden hayat sigortası yaptırmalıyım?

“Neden hayat sigortası yaptırmalıyım” sorusu da nereden çıktı diyeceksiniz. Ülkemizde çok az sorulan bir soru bu. Çoğu baba ara ara kafayı yastığa koyduğunda yarın ölsem bu çocuklara kim maddi destek sağlayacak diye düşünse de hayat sigortası yaptırmıyor. Oysa çocuklu bir erkekseniz, kendinize sormanız gereken bir soru bu ve cevabı da basit : siz öldükten sonra çocuklarınızı ele güne muhtaç etmemek için.

Hayat Sigortası, yaşamınızı kaybetmeniz durumunda yakınlarınızın, daimi bir sakatlık ya da kritik hastalık durumunda ise hem sizin hem de yakınlarınızın yaşam standartlarınızı ekonomik açıdan korumanızı ve sevdiklerinizin geleceğini güvence altına almanızı sağlar.

Hayat sigortasının ana teminatı vefat olmakla birlikte, farklı ürünlere göre değişiklik gösteren ek teminatlar vardır. Herhangi bir nedenden dolayı vefat, kaza sonucu vefat, kaza veya hastalık sonucu sürekli sakatlık, tehlikeli hastalıklara yakalanma gibi teminatları vardır. 18 – 60 yaş arasında bu sigortaları yaptırabilirsiniz.

Eğer bekarsanız, hayat sigortası yaptırmanız çok gerekli değil. Zira siz ölünce size bağımlı olan kimse (muhtemelen) yok. Eğer evliyseniz, eşiniz çalışıyorsa ve de henüz çocuğunuz hayat sigortası yaptırmanız çok gerekli değil. Eşiniz çalışmıyorsa (bu devirde tek maaş ile geçinmek çok zor eşiniz çalışsa daha iyi) hayat sigortası onun için önemli olacaktır. Ama hayat sigortasını asıl düşünmeniz gereken durum, çocuklarınız olduğu durumdur. Evli veya boşanmış olmanız, eşinizin veya eski eşinizin çalışıp çalışmaması hayat sigortası gerekliliğini değiştirmez. Miktarını değiştirir.

Miktar deyince soralım, ne kadar hayat sigortası yaptırmalısınız? Diyelim ki 5,000 TL maaş alıyorsunuz ve aileniz bununla geçiniyor. Kendi masraflarınızı çıkarsanız diyelim ki ailenizin geçimine katkınız 3,000 TL. Bu durumda ailenizin siz olmadan yıllık harcaması 36,000 TL olacaktır. Yine diyelim ki çocuklarınızın kendi ekonomik özgürlüklerine 15 yıl var. Hayat sigortasından gelen paranın getireceği reel faizi de hesaba katarsanız 11 – 12 yıl kadar bir finansman lazım. 11 diyelim. Bu durumda size gerekli olan asgari teminat miktarı yaklaşık 400,000 TL.

Bu hayat sigortasının primi ne kadar ona bakalım. Diyelim ki 35 yaşındasınız, fikren çalışıyorsunuz (bedensel bir iş yapmıyorsunuz) ve tam bir paket aldınız (vefat + kaza sonucu vefat + kaza sonucu çalışamama + ölümcül hastalık). Herhangi bir hayat sigortası hesaplama şirketinin sitesine girip hesaplarsanız bunun yıllık primi 2,400 TL civarındadır. Birçok firma hayat sigortası primlerini kredi kartıyla yıllık peşin ya da taksit seçenekleriyle ödemenize izin veriyor. Bu durumda tüm teminatları içeren 400,000 TL bir paket için aylık 200 TL civarında bir para ödüyorsunuz. Bu para yaşınız arttıkça artıyor, örneğin 35 değil 45 yaşında iseniz primler daha yüksek. Türkiye’de hayat sigortası primleri örneğin Amerika’ya göre de pahalı (orada binde bir gibi bir oran Türkiye’de binde 5) ama ani bir ölüm durumunda çocukların aç – açıkta kalmaması için gerekli.

Hayat sigortası yaptırmalı mıyım diye düşünüyorsanız ya da hayat sigortası yaptırmak bu yazıyı okuyana kadar aklınıza gelmemiş ise söyleyelim: çocuklarınız varsa mutlaka yaptırın!

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

36
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
11 Comment threads
25 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
AlphaisLoadingsigortacistiloGivemefiveÇevirmen Hoca Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
oceandn
Guest
oceandn

Bunlar münferit olaylar da abi vakaya bak. Adamı götünden boynuna kadar yırtmışlar, kevgire çevirmişler.

Allahtan ölmemiş.

Ahmet
Guest
Ahmet

Siz ölürseniz zaten eşiniz bir yolunu bulup kendine maaş bağlatır. O ölürse çocukların bakımı için ek mali durumlar çıkacak. Hayat sigortasını, eşiniz adına yaptırın.

misafir
Guest
misafir

bir insan öldükten sonrasını neden düşünür ki. sonuçta sen varken herşey var.yokken hiçbirşey yok.öldükten sonra ya komple bir yokoluyorsun (bu düşük bir ihtimal ).yada tekrar sıfırdan yeni bir hayata hiç birşey hatırlamadan başlıyorsun.eski soyun sopun çocuğun hepsi yok hükmünde oluyor.gereksiz bir sigorta.

Orion
Guest
Orion

Varoluşsal krizlerin git nihilist arkadaşlarınla tartış. Bide bunların “Şu küçücük evrende bir toz zerreciği bile değiliz, her şey anlamsız” cıları da var gördüğüm gibi kaçıyorum.

C
Guest
C

Sen bu kafayla sakın çocuk yapma. Çok yazık olur.

lyku
Guest
lyku

Çoğu yazına katılsam da bu üşüncene katılamadım be mahmut abi. Çok modern dediğimiz ülkelerde bile sigorta işleri sağlıklı değilken bizim ülkede o işler o kadar kolay olmaz. Hayat sigortası yaptırmakla bitmiyor o işler. Parayı ne şartlarda kime verecekleri de önemli. Şu noktaları görmezden gelmişsin. 1. Sen öldükten sonra sigorta bunun mirasçılarını arayayım diye uğraşmıyor. Aksine zamanında başvuru yapılmasın diye duymazdan bile geliyorlar. O nedenle bu sigortayı yaptırdığını ailene söylemen gerekecek. Bu sence biraz fazla riskli bir şey değil mi? senin örnekteki gibi kiralık katil tutar demiyorum ama özellikle yaşlılık zamanlarında bazı ihmaller olmayacağına inanıyor musun? 2. Parayı yatıracaksın ve sana… Read more »

Koz
Guest
Koz

Bu yazı, “Babalar için – Onlar bir gün öldüklerinde geriye kalacak olan çocuklarına güvence sağlayabilmek için bir plan ” ben de işin içerisine, Baba olsun olmasın hayatta iken yapabileceğiniz / yapmanızın önemli olduğu bir şey daha ekleyeyim. Gerçi yazılmıştır eminim ama, bu yazıda da tekrarı olsun. Yoksul düzeyde olan ve / veya fakir düzeyde olan adamlar > Daha fazla çalışmalı, yeni şeyler öğrenmeli bunları paraya çevirmek için çalışmalı / uğraşmalı. Normal ve / veya normalden biraz alt düzeyde maddi gücü olanlar ise > ( Buna zengin dediğimiz insanlar da dahil, ne zaman ne olacağını bilemeyiz.. ) Bir kenara para atıp… Read more »

augustus iv
Guest
augustus iv

Kafa dengi, hem takılacağın hem de ders çalışacağın bir arkadaş grubu edin. Kızlara fazla bulaşma. Hatta hiç bulaşma. Bunu yaparsan asosyalleşmeden sınav senesini atlatırsın.

Givemefive
Guest
Givemefive

Hayat sigortası yaptırmak sizi sadece piskolojik olarak güvende hissettirir. Öldükten sonra sigorta şirketi mutlaka bir yolunu bulur ve o parayı ödemez.

Düşünce doğru ama gerçeklikle örtüşmüyor. Sigortanın babanız ölmüş buyrun 400bin diyecegini düşünmek bence iyimserlikten çok öte birsey.

Mutlaka müstakil örnekler vardır ki bunlar sistemin yürümesi için gösterilmelidir de zaten.

stilo
Guest
stilo

maalesef bizim sigorta sektörümüz insanlara çok acımasız davranıyor. bypass olmuş amcama çok kısa süreli sigortası olduğu için ödeme yapmak istemediler 🙂

bunun yerine mülk edinmek daha akıllıca.

augustus iv
Guest
augustus iv

durumunuzu bilmiyorum ama Türkiye’deki insanlar ameliyat olmadan önce sigorta yaptırma uyanıklığında bulundukları için sigorta şirketleri de kendilerini koruma altına alıyorlar. bu çok normal.

atıyorum adam ileri derecede kanser ve iyi bir tedavi görmesi gerekiyor, bunun için gidip sigorta yaptırıyor. e sigorta da üç gün önce müşterisi olmuş adamın binlerce liralık tedavi masrafını niye karşılasın.

yıllardır tam sağlık sigortam var. hiçbir sorun yaşamadım. iki kere ameliyat oldum. tıkır tıkır ödediler.

sigortaci
Guest
sigortaci

Kardes o zaman sirket police yapmicak. E nabiz diye bir sey cikti orada her bokun gozukuyor. Oraya bakmadan sigorta yapiyorsa sirket odemek zorunda. Sigorta tahkim mahkemesi var oraya basvuruyorsun davan cabucak cozuluyor. Siz hakkinizi aramayi bilmeyip sigorta sirketlerine para kaptirdiniz diye sigorta sirketleri odememezlik yapmiyor…

sigortaci
Guest
sigortaci

Sigorta sadece amcana degil kimseye odeme yapmak istemiyor. O yuzden en kisa yol sigorta tahkim mahkemesine basvurmak. Yine odemezlerse o kararla icra takibi baslatir yanina da basini medyayi alir adamlari rezil etmekle korkutur yani aba altindan sopa gosterip alacaginizi alirsiniz.

AlphaisLoading
Guest
AlphaisLoading

Daha önce yazmıştım fakat, uygun görülmedi de silindi mi yoksa, ben mi gönderdim sanarak, göndermedim bilmiyorum. Onun için tekrar yazayım.

Açıkçası ben erkeğin finansal durumunu olabildiğince güçlendirerek evin geçimini kadına bırakmamasından ya da illa çalışması gerekiyorsa kadının aile hayatını etkilemeyecek bir işte çalışmasından yanayım.

Sigorta meselesine gelecek olursak, yazı doğru bir noktaya temas etmiş. Ayrıca, özel şirketlerin parayı vermeme yolları arayacağından dem vuranlar devletlerin bu konuda daha güvenilir bir sicile sahip olduğunu düşünüyorlarsa bir daha düşünsünler derim.

AlphaisLoading
Guest
AlphaisLoading

İfade etmek istediğim şey, parayı yatırdığınız isim yapmış, kurumsal bir şirketin sizin paranızı vermeme gibi bir şansı yok. Aksi taktirde kim niye sigorta paketlerini satın alsın?