Reddedilme korkusu ve reddedilme ile başa çıkmak

Reddedilme ile başa çıkabilmek yetişkin bir insan olmanın en önemli özelliklerinden birisi ama daha önemlisi, başarılı bir insan olmanın da ön şartlarından biri. Hayatta dişe dokunur bir şey başarmadan önce defalarca reddedilmek, doğa kanunu gibi sabit bir şey.

İyi bir işe girmeden önce 20 bazen 50 özgeçmiş gönderip belki 4 – 5 görüşme yapıp reddediliyorsunuz. Bunlardan bazılarında 2 – 3 seviye görüşme geçiyoruz ama yine de reddedilebiliyoruz. Birçok şirket ya sizin iş için yeterince iyi olduğunuzu düşünmüyor ya sizden daha iyisini buluyor ya da sizin masrafınızın sağlayacaklarınızdan daha fazla olduğunu düşünüyor ve sizi reddediyor. Bir yazar dişe dokunur okur sayısına ulaşmadan önce bazen bir düzine yayıncı tarafından reddediliyor. Bir kızla birlikte olmadan önce belki 5 belki 25 tane kız tarafından reddediliyorsunuz.

Reddedilme ile başa çıkabilmenin zor olmasının en önemli nedeni, insana eksik olduğu şeyler konusunda ayna tutması. Normalde bu eksikliklerle uğraşmak hatta bunları görmek bile istemeyen kişi için karşısında bu eksiklikleri görmek oldukça rahatsız edici. Bu o kadar rahatsız edici ki çoğu insan bu aynaya bakmaktansa reddedilme ihtimalleri olan durumlardan kaçmayı tercih ediyor. İş aramak yerine yıllarca sevmediği işte çalışmak, tek bir hatuna bile yürümeden yıllarca yalnız kalmak gibi.

Reddedilmeyi zorlaştıran şeylerden biri de masal aleminde yaşamak. Bu özellikle kadınlar tarafından reddedilme ile başa çıkamayan erkeklerin en büyük sorunlarından biri. Bu erkekler bir kadını beğendiklerinde, o kadın artık sadece bir kadın olmaktan çıkıyor. Jordan Peterson’un Reddedilme korkusu nasıl yenilir videosunda bahsettiği dişi ideal olayından bahsediyorum. Yeterince olgunlaşmamış bir erkek, beğendiği kadını bir kişi ya da insanın dişi bir bireyi olarak görmüyor. Onu idealindeki, hayal dünyasındaki masalsı kadının (tanrıçanın) yeryüzündeki tezahüratı olarak görüyor. Shakespeare’in lafıydı sanırım : “ideallerimizdeki kadını koyacak bedenler bulup o bedenlere aşık oluruz”.

Erkek hayallerindeki dişi tanrıça / melek suretini bir kadının üzerine geçirdiğinde, o kadın tarafından reddedilmek onun için inanılmaz bir korku haline geliyor. Zira artık o kadın tarafından reddedilmek erkek için bir kadın tarafından değil,  kadın ideali tarafından reddedilmek anlamına geliyor. Daha da kötüsü, mavi haplı erkeğin idealindeki kadın ile tüm kadınlık birbirine bağlı kavramlar olduğundan, masal dünyasında yaşayan erkek için bu kadın tarafından reddedilmek, tüm kadınlar tarafından reddedilmek anlamına geliyor.

Oysa dünya bu şekilde çalışmıyor. Oneitis, altın dişi, unicorn, vs … falan yok. Karşınızdaki kadın sadece bir kadın. Ne bir melek ne bir şeytan, ne bir tanrıça ne de tüm çekici kadınların üyesi olduğu gizli bir süper örgütün temsilcisi. Siz istediğiniz kadar kendinizi kandırmaya çalışın, özel değil, eşsiz değil az bulunur hiç değil. Erkek olarak yapmanız gereken ilk şey bunları anlamanız.

Maalesef bu en az anlaşılan konu. Mesela bir kıza iki kere yürü, eğer ilgilenmiyorsa nextle gibi basit (tamam burada çok basitleştirdim ama cidden basit) bir algoritma olmasına ve bunu da en az on kere okumuş olmalarına rağmen birçok erkek nextlesem mi nextlemesem mi diye soruyor. Neden? Zira durumlarını ve hatunu özel sanıyorlar. Kafa şu : “Next başka her durumda geçerli ama bu durum farklı!”. Maalesef değil. Bakın burada bu soruyu bin kere gördüm, bin çeşit durum ayrıntılı anlatılıp soruldu ve biri bile özel değildi! Tek bir kere bile özel ve farklı bir durum görmedim!

İş başvurusu yaparken bunu biliyorsunuz. Reddeden her şirketin kapısında sabahlayıp işe alınmak için yalvarmıyorsunuz ya da aslında beni reddetmediler neyi doğru yaparsam bu işe girerim diye düşünmüyorsunuz. 10 şirket sizi reddetti diye kimse artık sizi işe almayacak sanmıyorsunuz. Ya da işe girdiğinizde önceden reddeden 20 şirketi hatırlamıyorsunuz bile. Kadınlar konusunda da durum aynı ama o hayali tanrıça işleri çok karıştırıyor.

Tabii ki sizin eksikleriniz yüzünden her kadın tarafından reddediliyor olabilirsiniz. Her kadın yüzünüze aynı eksikliği vuruyor olabilir. Ama hepsi sizi ayrı birer birey olarak reddediyor. Karşınızda size vermeme yemini etmiş bir gizli teşkilat yok. Birine odaklanmak yerine eksiğinize odaklanmanız gerek.

Şunu da unutmayın ki her kadının aradığı şey farklı. Ya da elindeki imkanlar. Bazı kadınlar bara bile takım elbise ile giden iş adamı / yüksek seviye plaza çalışanı gibi adamlara hastadır, bazıları dövmeli Rock star tipli adamlara. Bazıları kel sevmez, bazıları kel sever. Bazıları kendinden 8 yaş büyük adam ile birlikte olmaktan iğrenir, bazıları takmaz ve yine bazıları kendilerinden 10 yaş büyük değilse ilgilenmez. Yani reddedilirken karşınızdakinin kişisel tercihine göre de reddediliyorsunuz.

Peki abi ben takım elbiseli adamım ama kız dövmeli seviyor, nasıl tavlarım?

Tavlamayla uğraşmazsın. Senin gibi adamı seven kızları tavlamaya zaman harcarsın. Doğan seni kızlarla birlikte olmaya itiyor ama emin ol doğan seni asla “şu kızla birlikte olman lazım” diye itelemiyor. “İlla şu kız” diyen tarafın doğal falan değil.

Reddedilmek ve İntikam

Reddedilmeyi hazmedemeyen erkeklerin intikam fantezilerine boğulabildiğini görüyoruz. Bunların çok büyük bir kısmı ilerde ayağıma kapanır ve siktir çekerim gibi zararsız daha doğrusu erkeğin kendinden başka kimseye zararı olmayan fanteziler.

Bu tür fantezilerin en büyük problemi, erkeğin o kıza hala büyük ölçüde duygusal yatırıma devam etmesi demek. Aşkın zıttı umursamamaktır, öfke ya da nefret değil. Bu ikisi aşkın kardeşleridir. Günü gelip de hatundan intikam alma arzusu ile yanmak, hatuna atmak üzere aylarca elinde kor kömür tutmaya benzer. Hem atamazsın hem de aklın başına gelip de kömürü yere atana kadar sen yanarsın. Sen elinde kömür yanarken bir sürü fırsatı da kaçırırsın.

Bir şirkete iş başvurusu yapıp reddedildiğinizde, “göstereceğim gününüzü” diye öfkeye kapılıp başka şirkete girip bunlara yeni şirketinizin ofisinden “kaybettiğiniz zeki, çevik ve ahlaklı elemana bakın istedim” diye fotolar gönderdiğinize dair fanteziler kurmazsınız. Öncelikle o şirketin kapısında “acaba başvursam mı” diye haftalarca bekleyip, “yahu patron geçerken göz kırptı, belki BDdir (Başvuru Davetiyesi)” diye analizler falan yapmazsınız. Böyle aptallıklar yapmadığınız için de işe alınmadığınızda pek takmazsınız. İkincisi haftalarca bir şirketin kapısında yatıp sonra bir cesaret başvuru yapıp reddedildikten sonra 2 ay bunalım gezip ya da aynı şirkete 5 kere yeniden başvurup sonra aylar sonra yeni bir şirkete başvurmazsınız. Aynı anda 10 şirkete başvuru yaparsınız.

Yürüme olayına da yukarıdaki gibi bakıyor olsaydınız, intikam ya da gününü gösterme fantezileri kurmazdınız.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

111
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
43 Comment threads
68 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
48 Comment authors
JusticenazAli EmreErkanLecombatcontinueKadir Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Thor
Guest
Thor

Mahmut abi merhaba yaklaşık bir ay önce bir kızla tanışmıştım avm de ve starbucksa oturduk ardından kız bana instagramını vermişti bende 1 gün sonra mesaj atmistim biraz muhabbetin ardından buluşma teklif etmiştim fakat görüldü yapmıştı buluşma teklifine bende nextlemiştim kızı fakat 4 gün önce bu kızla starbucksta karşılaştım yine normal sohbet ettik beraber oturduk hatta kız daha sıcak davranıyordu bana tekrar görüşelim numaranı verirmisin dedim kızda instagramdan yazarsın dedi bende ertesi gün yine yazdım selam napıyorsun falan diye biraz muhabbetin ardından yine buluşma teklif ettim ve yine görüldü attı madem reddediyo niye tekrar starbucksta bana selam veriyo mahmut abi ?

Wolwerine
Guest
Wolwerine

Mahmut abi merhaba antalyaya tatile geldim ve 5 tane rus kıza yürüdüm fakat sadece instagramlarını alabildim ama şunu merak ediyorum ben genelde hepsine 4 veya 5 dakika muhabbet edip bir şeyler içelim dedim maalesef dediler sence çok hızlımı dedim yani biraz daha mı muhabbet etmeliydim mahmut abi ?

Toprak Balcı
Guest
Toprak Balcı

4 5 dakika az kanka. benim anlamam çok uzun sürdü sen bu kadar diretme. çöp numara almış olursun. 15dk iyidir.

(bir de mahmut abi geçen dikkatimi çekti ege üniversitesinden bir kadın dr öğretim üyesi senin site üzerinden erkeklikle ilgili baya uzun bir çalışma yayımlamış dergipark sitesinde.)

Hulk
Guest
Hulk

Mahmut abi merhaba yaklaşık 1 senedir ne bir sevgilim nede takıldığım bir kız oldu son 1 senedir birçok kıza set açtım buluşma ayarladım fakat bir sonuç alamadım 23 yaşındayım giyimim tipim her şey çok iyi maddi durumumda iyi fakat bu 1 senedir ben nerede hata yapıyorum gerçekten bulamıyorum haftada 2 veya 3 kıza yürüyorum en fazla bazı arkadaşlarım haftada 3 4 kez bir kızla birlikte oluyorlar fakat benim eksiğim bu insanlardan ben bunu anlayamıyorum senin spesifik bir tavsiyen varmı mahmut abi ?

Thor
Guest
Thor

Mahmut abi merhaba yaklaşık bir ay önce bir kızla tanışmıştım ardından buluşmuştum fakat sonra mesajlaşmalarda bana şöyle demişti ben artık eğlenmiyorum konuşmalarımızda çok düz konuşuyoruz birbirimize uygun değiliz kendine iyi bak demişti şimdi son defa daha bu kıza eğlenceli bir mesaj yazsam geri dönüş yaparmı mahmut abi ? Yoksa hiç yazmıyimmi

Thor
Guest
Thor

Mahmut abi merhaba geçmişte yaptığım hatalardan dolayı buluştuğum fakat sonrasında beni reddeden mükemmel güzel kızlar aklıma geliyo ve moralim aşırı bozluyor depresyona giriyorum bu psikolojiden nasıl kurtulabilirim ?

Gökhan
Guest
Gökhan

Mahmut abi bazen aklıma geçmişte flört ettiğim beni reddeden veya reddetmeyen ya da sevgilim olan kızlarla olan ilişkilerim geliyor ve üzülüyor ya da pişman oluyorum.Örneğin daha fazla ilerletseydim
bana ilgisi olan kızı beta hareketlerle soğutmasaydım diye bir üzüntü çöküyor üstüme.Ya da bakıyorum beni reddeden hayatına devam ediyor bu da biraz içimi burkuyor(çok saçma ve ezikçe farkındayım)Bu durum nasıl aşılır?Kırılgan narsistlik mi?

Gökhan
Guest
Gökhan

Mahmut hocam ben ehliyet kursuna gidiyordum kursta bir kız var alımlı ve güzel.Bir kere yanıma oturmuştu ben hocayla konuşurken muhabbet üniversitelere geldi oda bana yandan beri cevap verdi konuyla alakalı ikimiz mühendislik okuyoruz ben ordan beri girdim çok zorda felan filan ders bitimine kadar konuştuk kızın ilgisi güzeldi ders bitince merhaba ben gökhan bu arada dedim kız elini uzattı bende sıktım tanıştık orada ve ben bu kızın sevgilisi olduğunu biliyordum telefonundan birisini kalpli kaydetmiş o arayınca tesadüfen gördüm neyse ben dedim kendime bu kıza yürüyeyim tecrübe olur ders bitiminde dışardayken biraz takip ettim gittim yanına naber falan sonra bi bahaneyle… Read more »

Free
Guest
Free

Abi bir kızın çok yakışıklısın sen aldatırsın senle olmaz deyip reddetmesi bir test midir yoksa kızın özgüvensizliği mi ? Kız çok güzel bu arada

Kadir
Guest
Kadir

Mahmut abi merhaba, bundan 7-8 ay önce bir kıza hoşlandığımı, onu beğendiğimi söylemiştim yüz yüze. Kendisi o tarz bir şey hissetmediğini, kimseyle ilişki düşünmediğini vs kısaca bahaneler saydırarak olmayacağını belirtti. Ben de eyvallah deyip çekildim hayatından bu süreçte ne engelledim ne de takipten çıktım ve hiçbir şekilde iletişim kurmadım. Fakat birkaç gün önce bana mesaj atarak nasıl olduğumu uzun zamandır konuşmadığımızı vs söyledi. O mesaj atana kadar aklımda uçup gitmişti ama şimdi tekrar aklımı karıştırdı. Bu süreçte ne yapılmalı direkt buluşma teklifi mi edilmeli? Kızın yaptığı yoklama mı,arkadaşça bir hal hatır sorma mı yoksa reddettiğinden pişmanlık mı duyuyor, ne olabilir… Read more »

Lecombatcontinue
Guest
Lecombatcontinue

Mahmut abi 2 tane set açtım ilk açtığım kızla bakışmıyorduk direkt konuya girdim hayır dedi.İkinci kızla bayağı bakıştık o da hayır dedi sorun şu bayağı gergin oluyorum ikinci kızın vereceği varsa bile vermedi instasını numarasını bu kaçıncı açılıştan sonra düzelir tahminen bir de gerginliği alıp gülümsemenin bir taktiği var mı çok kasılıyorum

Erkan
Guest
Erkan

Mahmut abi işyerinde bu işlerin olmasının yanlış olduğunu sonradan senden okudum fakat şöyle bir şey oldu. İşyerinde bir kadına meyilim vardı. Ufak ufak küçük sohbetler oluyordu ve ben fazla da incelemeden bunu iş dışına bir şekilde (Usül hatası olabilir) davet ettim ve meşgul olduğunu söyleyerek reddetti. Şimdi işyerinde denk geldiğimizde pek oralı olmuyorum. O selam verirse tebessüm ederek cevap veriyorum. Bu şekildeki davranış tarzı doğru mudur?

Ali Emre
Guest
Ali Emre

Sürekli reddedilmek özgüvensizlik aşılamaz mı insana ? Kriterlerime ve ligime uygun 10 kıza -elden geldiğince de mavi hap davranışlarından uzak- yürüdüm diyelim. 10’undan da olumsuz geri dönüş aldım. Bu benim özgüvenimi p*ç etmez mi ? Bir süre sonra “lan o kadar kıza yürüdüm biri bile dönüp bakmadı” diye içerlenirim. Yürüme korkum olduğu için senelerce yalnız gezdim fakat bu korkuyu aşarken daha derin bir kuyuya düşmekten korkuyorum

Justicenaz
Guest
Justicenaz

Abi selam, hoşlandığım kızla iki buluşma yapmıştık sonrasında kız uzak tuttu kendini hep. Geçen bizi tanıştıran ortak arkadaşımla bulustum. Hoşlandığım kız, benim için “o zor biri gibi hislerimde yanılmam biriyle sevmeden ilişki yaşayan biri değilim sevmeden asla yaşamam en son 1.5 sene önce ayrılmıştım ama o çocuğu unuttum lisedeki ilişkim çok tramvatikti tekrar öyle bir şey yaşamak istemiyorum. ilk buluşmada bana ukala davrandı demiş.” arkadaşımda öyle biri değil diyince tekrardan hislerimde yanılmam benim hislerimle ilgili demiş. sence ne yapmalıyım? kızı istiyorum gerçekten ve ciddi düşünüyorum. Cevaplarsan çok müteşekkir olurum, saygılar.