Böyle bir dünyaya çocuk getirmek istemiyorum

Dünya bu kadar problemliyken insanlar, özellikle de dar gelirliler neden çocuk yaparlar diye sormuş bir arkadaş. Rasyonel bir nedeni var mı?

Şimdi burada birkaç soru var. Birincisi, “dünya bu kadar problemli iken insanlar neden çocuk yaparlar?” Dünyanın bu kadar problemli olmadığı bir zaman var mıydı ki? Yoktu ama dünyanın bundan kat be kat problemli olduğu zamanlar çoktu. Dünyayı bir ütopyayla karşılaştırırsanız (ki bu çıtkırıldım fikirlerin çıkış noktası o tip ütopyalı ve izin verildiğinde de dünyanın en korkunç distopyalarını yaratan fikir akımları) evet dünya çok problemli ama tarihi ile karşılaştırırsanız dünyanın en rahat çağında yaşıyorsunuz.

Bu lafı her duyduğumda aklıma Budist rahibe Tenzin Palmo’nun ünlü sözü gelir:

“Evet zaman kötü ama burası Samsara. Zaman ne zaman iyiydi ki?”

İnsanlar veba dünya nüfusunu kırarken, insanlar gümbür gümbür 2. Dünya Savaşına giderken, yarın nükleer savaş olup da kıyamet kopma ihtimali varken, kıtlıktan milyonlar ölürken çocuk yapmışlar. Siz problem görmemişsiniz.

İnsanların bireysel nedenleri olabilir ama genellikle gelecekten ümidi kesen insanlar çocuk yapmazlar, bu ümide sahip olan insanlar çocuk yaparlar. Birey olarak motivasyonunuz farklı görünebilir ama benim genelde gözlemlediğim bu. Gelecekten ümidi kesmiş, hayatın karmaşıklığıyla başa çıkamayan, yaşamaktan korkan insanlar bu tür düşüncelere sarılıyorlar.

Bir de şu an bu tür söylemler radikal çevreciler ve radikal feministler gibi antinatalist (üreme karşıtı) akımlar çok yaygın ve bu tür düşünceler özellikle entellektüel kesime çok yayıldı. Radikal çevreciler hızlı bir şekilde, insanlar olmasa dünya daha iyi bir yer olur, insanların sayısı azaltılmalı, dünyaya çocuk getiren çevre düşmanı, vs. Aslına bakarsanız ben radikal çevrecileri özellikle de insan düşmanı olanlarını, her karmaşa devrinde ortaya çıkan “kıyamet yakın” temalı tarikatlara benzetiyorum.  Bunların “böyle bir dünyaya çocuk mu getirilir?” fikri, onlardan etkilenmeye yatkın sol kesime yayılmaya başladı ve hızlı bir şekilde demografik olarak yok olmalarına neden oluyor. Bu iyi bir şey değil.

İkinci ve asıl soru, “dar gelirliler neden çocuk yapıyor sorusu”. Soru sanırım yanlış sorulmuş yoksa bu kibirli soruya cevap “neden yapmasınlar ki?” olur. Çocuk yapmak seçkin bir zümreye ait bir ayrıcalık mı yani? Sanırım asıl soru, “fakirler neden çok çocuk yaparlar?”.

Şimdi insanın evrimsel yazılımında, hayat zorlaşıp türün devamlılığı tehlikeye girdiğinde daha çok çocuk yapma eğilimi var. Bunu makro ölçekte görebiliyorsunuz. Ülkeler refaha ulaştıkça çocuk yapma oranları düşüyor. Ülkeler fakirleştikçe, çocuk oranları artıyor. Ya da daha doğrusu 5 yaş altı çocuk ölümleri azaldıkça, insanlar daha az çocuk yapıyorlar. Bill Gates’in sonradan bağlamından saptırılan ve bazı aşı karşıtlarının “aşı ile çocuklarımızı öldürecek” imasıyla pazarladığı bir ropörtajı var: “Aşılama ile nüfusu azaltabiliriz”. Aslında ropörtajın tamamını okursanız dediği şey şu: “Bir toplumda aşı ile 5 yaş altı ölümler azaltıldığı zaman, insanlar daha az çocuk yapıyorlar”.

Bu dürtü rahat evlerinde, henüz hayata atılmamış insanların anlayabileceği bir şey değil ama orada var. İnsanlığın 70 bin yıl önce 5,000 – 7,000 arasında bir nüfusa düşebildiği zamanlardan 1950’lere kadar uzun sürede gelişmiş ve 100 senelik bolluk dönemiyle ortadan kalkacak bir durum değil. Neden? Çoğunuz dünya bundan sonra bolluk içinde devam eder sanıyorsunuz ama devran birden dönebilir.

***

En son yayında biri kadınların çocuk yapıp kendilerini gerçekleştirmelerine bencilce demiş. Ben o ara yayından düştüğüm için soruyu da duyamadım, cevap da veremedim.

Çocuk yapmak ve yetiştirmek yüktür, bencilliktir, bu dünyaya çocuk mu getirilir gibi argümanları çok duyuyorum. Hiçbiriniz çocuk yapmak zorunda değilsiniz ama çocuk yapmaya bencil demeniz saçma. Hayatınızda çocuk yetiştirmemişsiniz bu belli ve yetiştirmenin ne kadar fedakarlık istediğinden de haberiniz yok. Tabii ki çocuğun hayatınıza kattıklarından hiç haberiniz yok.

Bir kadının anne olmak istemesi, anne olarak kendini gerçekleştirmek istemesi feministlerin en çok saldırdıkları şeylerden biri ve bizim camiadan birilerinin çıkıp buna paralel şeyler savunması bana çok absürt geliyor. Bir kadının ve adamın gelecek nesilleri yetiştirmesi az buz bir iş değil. Çok değerli bir şey.

Tabii genelde ortaya atılan argüman, çocuk yerine çok daha “ulvi” bir şeyler yapsak daha iyi olmaz mı? Ben bunu diyen adamları çok görüp sonra ne olduğunu da izlemiş yaştayım ve ne olduğunu size söyleyeyim. Bu adamların referans verdikleri bekar erkekler binde birdir. Kendileri genellikle sonraki 10 – 15 senede hiçbir şey yapmıyorlar zira çocuk “istemeyen” tarafları tembellikleri ve zaten başka bir şey de yapamıyorlar.

Çocuk yapmayan tembeldir demiyorum ama bunu “bencillik”, “bu dünyaya çocuk mu getirilir abey”, vs. gibi laflarla rasyonelleştirenlerin çoğunun derdi başka. Gerçekten bir şeyler yapmak için çocuk yapma şanslarını feda eden adamlar genellikle bir fedakarlık yaptıklarının farkında oluyorlar.

Tekrar edeyim, çocuk yapmak istemeyenlere sözüm yok ama çocuk yapmama bahanesi olarak çocuk yapmayı aşağı görmeye çalışanların motivasyonları bana hep şüpheli gelmiştir.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

49
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
10 Comment threads
39 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
BatuhanArakneVulc999HuseyinAragon Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
sihirli rakama gülen adam
Guest
sihirli rakama gülen adam

çevremdeki insanlara karşı gözlemlerimden yola çıkarak, çocuk sahibi olanların daha paylaşımcı, olmayanların daha bencilce davranışlarının olduğunu söyleyebilirim. bu bir önyargı değil ama basit şekilde düşünecek de olursak çocuk bakmak kendinden bir miktar ödün vermeyi, kazandıklarını paylaşmayı ve kendinden başka birini de düşünmeni gerektirir. bencilliği kötü bir davranış olarak tanımlıyorsak ve toplumun iyiliğini istiyorsak, çocuk yapmaya karşı olmak pek mantıklı değil. eleştiri sadece bakamayacağı halde çok çocuk yapılmasına olabilir, yoksa aklı başında birinin ürememesinin gerektiğini savunmak ve o kişiyi bencillikle yaftalamak dediğiniz gibi akıl karı değil.

Blade
Guest
Blade

“Mahmut Abi” sadece onlar değil. Youtube da komplo teorisi olarak dü yanın ve trnin geleceğiyle ilgili o kadar video var ki uzun süre izlediğinde youtube un karşına çıkardığın videoları psikolojin bayağı bir bozuluyor. Ben uzun süre izlediğimde fark ettim bende “yapacak birşey yok” “başımıza gelecek olanları karşı hiç birşey yapamam/ yapamayız güçsüsüz” gibi düşünceler vardı. Resmen beynim sislenmişti. Youtube da o iç karartan videoları da izlemeyince kendime geldim yavaş yavaş.

Gri Kunduz
Guest
Gri Kunduz

Dünya mı problemli olan yoksa problemi yaratan bizler miyiz? Cevap belli tabi, o halde böyle bir Dünya’ya çocuk getirmek istemiyorum demek yerine en azından dürüstçe ” Zaten yaşamak yeterince korkunç, bir de yaşatmakla nasıl uğraşacağım? bu fikir bile tir tir titretiyor beni! ” denilebilir veya Mahmut Abi ben dünyaya çocuk getirmeyi çok istiyorum, nereden getirebiliriz diye sorarak beyin yakılabilir.

Bro
Guest
Bro

Bence yetimhanelerden evlat edinirken kisinin aylik geliri ve psikolojik durumu kontrol edildigi gibi cocuk sahibi olurkende aynisi gecerli olmali. En azindan o cocuk askari sartlarda buyutulmeli.

sultan temel
Guest

Açıkçası böyle güzel bir siteyle daha önceden karşılaşmamış olmak şaşırtıcı. Yazılarınızı çok beğendim, bu tür yazıların bulunduğu bilgi dolu kızlara ait bir site biliyor iseniz paylaşmanızı rica edeceğim. Bu yazınıza yorumum şu ki, çocuk yapma eylemini fakirliğe bağlayan insanlar genellikle, kendi bilgilerini aktarmaktan aciz insanlardır. Ben çocuk yapmak istiyorum çünkü, (toplumun baskısından ve yahut evleneceğim vakit değil! dikkatinizi çekerim) bu bilgilerim ile önce toplumumuza faydalı olmak daha sonra da fayda verecek evlat yetiştirmek için. Tekrardan teşekkürler.

acemineilstrauss
Guest
acemineilstrauss

Gene de hocam toplumların ileriye gitmesi için bence ebeveynlere ”Çocuk Yapma Ehliyeti” getirilmeli, her ebeveyn istediği gibi çocuk yapamamalı bu her iki cins için de geçerli. Ve çocuk sayısı devlet kontrolünde olmalı, fazla çocuk yapan ceza ödemeli. Ebeyenler çocukları yetişkin olana kadar çocuklarının işledikleri suçlarından sorumlu olmalı bunun için gerekirse ceza almalı. Doğudaki aileleri yaptığı 5 er 10 ar 15 er çocukların masrafları bizi etkiliyor, ülkedeki kaynakların daha çabuk tüketilmesine neden oluyor, kişi başı milli gelir düşüyor. Çocuk yapmak çocuk doğurup sokağa salmakla olmuyor, aileler maddi ve manevi olarak birebir ilgilenebileceği sayıda çocuk yapmalı.

Scutum Rubrum
Guest
Scutum Rubrum

İnsanlarda güç zehirlenmesi denilen bir olgu var. Hani bir söz vardır ya: “Ya bir kahraman olarak ölürsün ya da yok etmeye ant içtiğin şeyin ta kendisi olduğunu görecek kadar yaşarsın.” İnsanların ve iktidarların problemi bu, güç zehirlenmesi. O yüzden devlete aşırı güç vermek devletin iplerini ellerinde tutan zümrenin kişisel ihtiraslarıyla başkalaşıp bozulması demektir; eğer halihazırda bozuk değil idiler ise.

Romantik ütopyacılığın hakikatte distopya yarattığını realist bir şekilde güzel söylemişsin, Mahmut Abi.

Rediarius
Guest
Rediarius

Anti-natalizm (Ürememecilik) bir felsefedir ve her felsefe gibi insan zihninin bir ürünüdür. İnsan değiştikçe fikirleri, değerleri ve felsefelemeleri de değişebilir. KH öncesinde taşıdığımız değerlere örnek olarak bakalım. Şu an o değerlerden hangi birini taşıyoruz? O yüzden anti-natalizm’den sebeple ürememek çok ciddi düşünülmesi gereken pişmanlık yaratabilecek bir konudur. Neticede insan zihninin ürettiği değerler değişebilir ancak en az 200 bin yıllık Sapien varlığımızın hayatta kalma ve üreme gibi kodları değişmez.

Adınıvermekistemeyenizleyici
Guest
Adınıvermekistemeyenizleyici

Günümüzde evcil hayvanlara çocukları gibi davranan insanlarda çok görülen bir olay.Bayağı köpeği kediyi neredeyse emzirecek düzeyde annesiymiş gibi davranan kadınlarda ilerleyen zamanlarda çocuk yapmayı düşünmeyeceklerini garanti edebilirim.

Vulc999
Guest
Vulc999

Fedakarlık olan anti natalist olmaktır. Doğru olan bu çünkü. Bu insanlar saygıyı hak ediyor. Çocuk yapıp onu yetiştirirken yaptığın fedakarlıkların hiçbir yükmü yok çünkü ona dünyaya gelip gelmeyeceğinin kararını sunmadın. Anti natalistler, çocuk yapan insanları bu bencilce verilmiş kararı yüzünden ahlaksız bulur. Bu insanların sorumsuz ve tembel olduklarını düşünmen, red pillcilerin incel, kadın düşmanı vs. olduğunu düşünmekle aynı zihniyet. Ekşi sözlük entrysi gibi yazı yazmışsın.

Batuhan
Guest
Batuhan

Mahmut abi, çocuk istemiyorum cümlesi senden çocuk istemiyorum anlamına da gelir mi yoksa bir kadın hiçbir erkekten çocuk istemeyebilir mi? Bu cümle bana biraz ilişki istemiyorum cümlesindeki gibi aslında seninle ilişki istemiyorum demek gibi geliyor.