Hayata eşit şartlarla başlamamak

Mahmut Abi, 4-5 yıldır kırmızı hapla iç içeyim, ancak yine de icgüdüsel olarak ana kuzuluğuna meyilliyim, babası tarafından yetistirilmiş biri kırmızı hapin k sini bilmezken daha erkeksi düşünüyor. Ben bir işe girerken 10 kere düşünürken o direk atlıyor. Ben kırmızı hapı bilsem dahi kadınlar konusunda içgüdüsel bir çekinme yaşarken( örmek veriyorum dmden yazarken) o direk balıklama giriyor. Ben kavga anında aşırı tedirgin olurken o rahatlıkla bunu kaldırıyor.

Şimdi Mahmut Abi ben bu adamla nasıl durumu eşitleyeceğim.

Burada çok duyduğum bir şey bu. Hepsinin konusu farklı ama tema aynı: genetik ve yetiştiriliş ile başından sahip olanlar ile kendini karşılaştırmak.

Burada mesela kendini babası tarafından maskülen yetiştirilen erkekle karşılaştırman, fakir bir insanın kendisini babadan zengin biriyle karşılaştırması gibi. Onlara bakıp kendini paralamak ancak kendi parasını kazanma işine girişmeyen adamın zihin mastürbasyonudur. Senin yapacağın şey fakirlikten zenginliğe çıkan adamlara bakmak. Bunlar babadan parası olan adamlara bakıp hayıflanmak yerine kendilerinden önce fakirlikten zenginliğe çıkan adamlara odaklandılar. Senin yapman gereken de o.

“Şimdi Mahmut Abi ben bu adamla nasıl durumu eşitleyeceğim.”

Bu zihin yapısından kurtulman lazım önce. Sen bu adamla eşitlemeyeceksin, kendini zengin edeceksin. Sen bu adamla belki hiçbir zaman eşit olmayacaksın ama kendi paranı kazanıp fakirlikten kurtulursan bu senin umrunda olmaz. Sence memur çocuğu olan ama şu an aylık geliri 65 bin Lira olan adam buraya kendini Sabancı veliahtları ile karşılaştırarak mı geldi? Ya da onlara eşit değil diye parasının tadını çıkaramıyor mu sanıyorsun?

Senin yaptığın zihin mastürbasyonu. Kendi durumundan yukarı çıkmış adamları bulup, onların tecrübelerinden kendine bir yol çizip o yolu yürümek varken, ya babadan yok zaten babadan olanlarla nasıl eşit olacağım diye düşünmek, bir şey yapmamana bahane oluyor.

Bu zihin yapısına bir örnek de şurada:

Abi her zaman spora gidin diyorsun maskülenlik için ama benim tanıdığım böyle ortamlarda gözlemlediğim alfa maskülen erkekler hepsi yemesine düşkün göbekli ama öyle sağlıksız bir görünüme sahip olmayan tipler

Şimdi alfa zihin yapısı denilen şey davranışlarla alakalı ve birçok gym faresi de beta ya da en azından mavi haplı adamlar kısmını bir kenara bırakalım. Davranışsal olarak maskülen ama göbekli bir erkek, sinik davranan ama iyi vücutlu bir adamdan daha fazla iş yapacaktır.

Her neyse, o bahsettiği adamlar için sağlıksız olmaları dezavantaj yani o durumlarına rağmen ekstra oyun ile eksiklerini kapatarak maskülen oluyorlar. Onlarda geçmişten gelen bir avantaj var ve sağlıklı bir tip olmamanın dezavantajını yok ediyor.  Siz özellikle bu zihin yapısında değilseniz bir de bu engelle uğraşamazsınız ve gereksiz zaman kaybedersiniz. Sizin yapmanız gereken en iyisini yaparak en hızlı şekilde hedefe ulaşmak, yük taşımalarına rağmen hızlı yürüyebilen adamlara bakıp kaytarmak değil.

Bazı adamlar doğuştan ve yetiştirilişten sakin, negatif duygulara kapılmayan, duygusal güce yatkınlardır. Bazı adamlar negatif duygulara yatkındır. Negatif duygulara yatkın adamın bu konuda doğuştan güçlü adamlara bakıp “bunların çabasız sahip olduğu için ben çok çalışacağım ama yine de belki başaramayacağım veya başarsam bile asla onlar kadar olamayacağım” diyerek çalışmama lüksü yoktur. Önceki örnekteki gibi fakir bir erkeğin babadan zengin adama bakıp “bunların çabasız sahip olduğu için ben çok çalışacağım ama yine de belki başaramayacağım veya başarsam bile asla onlar kadar olamayacağım” demesi gibi bir şeydir. Saçmadır ama çok fazla sayıda insan bunu yapmaya meyilli. Evet belki hiçbir zaman o kadar zengin olmayacak ama şimdikinden çok daha zengin olma ihtimali yüksek. Ayda 4 bin lira kazanırken bunu 10 bine çıkarma fikrine “millet 20 bin kazanırken ben 10 binle geride kalacağım” diye burun kıvıran, 10 bine çıksa her sene cebinde 72 bin lira ekstra para olmasının bir fark yaratmayacağını sanıyor olamaz. Muhtemelen hayatını değiştirmek zor olduğundan bunu bir bahane olarak kullanıyor.

Kısacası, hayata herkes aynı noktadan başlamıyor. Bazıları çok daha iyi noktalardan başlıyorlar, bazılar ise çok daha kötü noktalardan. Sizin yapmanız gereken eğer şu anki noktadan mutlu değişseniz, daha iyi bir noktaya çıkmaya odaklanmak. O noktanın çok ötesinde olan adamlara bakıp hayıflanmak yerine, oraya sizin olduğunuz yerden çıkan adamların ne yaptıklarına bakmak. “Mahmut sen spor yap diyorsun ama adam göbeği salmış vaziyette piyasada avdan ava atlıyor, boşver sporu falan” demek, “Mahmut sen para kazanın diyorsun ama adam babadan zengin vaziyette piyasada avdan ava atlıyor, boşver para kazanmayı” demek ile aynı.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

98
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
37 Comment threads
61 Thread replies
10 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
52 Comment authors
kkkkkEkremJacksonJackKendisiyleMücadeleEden Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Aq0
Guest
Aq0

Eskiden çok ağır ”eşit değiliz” kafa yapısındaydım. Sonradan Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı kitabını okudum. İlk başta diğer kişisel gelişim kitapları gibi para tuzağı gibi bir ön yargıyla baksam da aslında öyle değilmiş. Kitapta ”Bulunduğun noktada olmanın sebebi sen olmayabilirsin. Ama buradan kurtulmanın sorumluluğu sana ait.” diye bir söz vardı. Okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

Anakin
Guest
Anakin

O kitapı ben de her kese tavsiye ederim. Bildiğin günümüz salak-saçma “kişisel gelişim, motivasyon” kitaplarıyla dalga geçiyor ve gerçek rahatlık ve mutluluğun kafaya takmama ile olduğu fikrini savunuyor. Dave Mustaine ve Metallica örneği de tam oturmuş bu kitapda

Aq0
Guest
Aq0

Çok uzun zaman oldu okuyalı fakat hatırlıyorum o hikayeyi. Adam çok başarılı biri olmasına rağmen kendini Metallica’ya göre şartladığından dolayı depresyondan çıkamıyor.

Burak
Guest
Burak

Mahmut abi ben 23 yaşındayım fakat bazen hayatta geç kalmışlık hissi oluşuyor bende her konuda ve buda bende stres ve panik yaratıyor bunu nasıl önleyebilirim ?

Broccoli
Guest
Broccoli

Mahmut abiden öğrendiğim bir şey varsa o da o ‘his’leri umursamadan devam etmek zira o ‘his’ler kişinin mavi hap zamanlarından kalma acınası huylarından başka bir şey değil bence

Cakirbeyli
Guest
Cakirbeyli

Babası pasif, beta olan bir adam nasıl maskülen yetişiyor? böyle örnekler çok fazla.

TRP
Guest
TRP

baba sorunu bu ülkede çok önemli. babalar ya ilgisiz ya da maganda oluyor. sorumluluk sahibi maskülen bilge figür olamıyorlar. benim babam da benimle pek ilgilenmedi ve sıkıntıları ciddi anlamda yaşadım. öncelikle, bunun bir handikap olduğunu kabul etmek lazım. işin en acı tarafı da, insan bunu idrak ettiğinde çok fazla zaman geçmiş oluyor. az bir emekle çekirdekten alınan ve insanın tüm hayatında devam eden o etkinin çok azını yakalayabilmek için bile, yoğun çaba gerekiyor. ancak bu kabulden sonra ilerleme sağlanıyor. – rekabet gerektiren sporlar yapmak. – testosteronu doğal yoldan arttıracak spor ve diyet yöntemleri. ağırlık kaldırmak ve pentatlon crossfit yapmak –… Read more »

Küçükçekmeceli keiran lee
Guest
Küçükçekmeceli keiran lee

Aynen öyle abi ben 18 yaşındayım, çocukluğumdan beri futbol oynuyorum. Daha önce bir çok takım sporundada yer aldım. Yeri geldi hocadan dayak yedik yeri geldi ana bacı küfür yedik, çok ağladık çok güldük ama takım sporları bir erkeği kaya gibi yapıyor ( özellikle futbol ).

Susi
Guest
Susi

“Bu zihin yapısından kurtulman lazım” Mahmut abi bunu her soylediginde koseye bir tl biraksam simdi zengindim.

Leo
Guest
Leo

18 yaşındayım 4 yaşında babam öldü hayatta bu yaşımda yaptıklarımı hicbir arkadaşım yapmamış bırak arkadaşlarımı çoğu 25 yaşındakilerde, bu gibi zorlukları gelismeniz için bir adım olarak görün sonunda acı çeken ama güçlenen duygusal olarak güç kazanmış insanlar oluyorsunuz hemen hemen her konuda aynıdır

ju87
Guest
ju87

abi çok güzel bir yazı ben de buna bir kaç ekleme yapmak isterim naçizane. arthur schopenhauer in güzel bir sözü vardı. iyi meyveler geç olgunlaşır diye. genelde geriden yarışa başlayan insanlar daha sağlam bir momentum yakaladıkları için daha yükseklere çıkabiliyorlar. daha iyi olgunlaşma fırsatı sunuyor, daha iştahlı saldırabiliyor ve zorluklar özdisiplini kazanmana yardımcı oluyor, sıkıntılarla baş etme konusunda daha tecrübeli oluyorsun.
zengin büyük iş adamlarının fakir geçmişleri olması büyük dehaların okulda başarısız geçmişleri olması vs vs hep bu yüzden aslında. kötü koşullar bir insanın algısını açıp noluyoruz ya diyebilmesi için iyi bir fırsat sunuyor aslında.

Chris Jericho
Guest
Chris Jericho

Peki Mahmut Abi genetik olarak eksilerimizi nasıl kapatabiliriz. Penis boyu gibi. Sonuçta elden gelen bir şey yok ama bir aşağılama söz konusu.

benim adım 22 cm
Guest
benim adım 22 cm

penis boyu egzersizi veren bir adam vardı hakkı mıydı yok lan hakandı adı ona bak belki işine yarar , alet elinde kalırsa sorumluluk sende sajdfjfdnasıjff

benim adım 22 cm
Guest
benim adım 22 cm

şaka bir yana takma kanka, gerçi bir şeyler yazacaktım üstat mahmut abi yazmış, bana laf düşmez.

BenLark
Guest
BenLark

mesela 5 senedir ağırlık kaldıran birine bakıp veya iş kurup başarılı olmuş insanlara bakıp, kendisini onlarla kıyaslayan kişinin mindsetindeki en belirgin hatalarından biri aradaki zamansal GAP in farkına varıp bir şeylere erkenden başlaması gerektiğini ANLAMAMASIDIR

Bir tohum ekip ve onu ağaç hale getirebilmiş birisinin bunu anlamasını umuyorum

Consistency is KING

Fatih34
Guest
Fatih34

selamlar Benlark abi, nerelerdeydin hiç yorum yapmıyordun sen , duysunlar kral geri döndü 🙂

Relaxed
Guest
Relaxed

Dex ile yorumlarda makale gibi yorumlarla kapışmaları yakındır.

Yusuf
Guest
Yusuf

Mahmut abi erkeğin yuvadan ayrılıp yalnız yaşama fikrine nasıl bakıyorsun?

Tekbilek
Guest

Kim ne derse desin baba sevgisi bir erkek için çok önemlidir. Eksikliğini mutlaka hissedersiniz. Fakat gelip burada ezik edebiyatı yapmayacağım. Bir erkek çocukken babasını seyrederek ona özenerek büyür. İnsan olgunlaşma çağında arkasında bir baba/ağabey/anne karakteri hissetmek ister. Ha diyelim bunların hiçbiri yok ise ne yapmalı? Hayatın sert tokadını yiye yiye büyürsün, psikolojin alt üst olur. Duygusal güç mü? Unut gitsin… Sen sevgisiz mi büyüdün, sen hiç ailenle oturup hep beraber yemek mi yemedin, babandan nasihat dinlemedin mi, ağabeyin kavgada gelip arkanda durmadı mı? İşte dostum sen ruhsuz bir insana dönüşürsün. Baban yerine başkasını koyarsın ona değer verirsin ona güvenirsin ama… Read more »

Sansar
Guest
Sansar

Mahmut abi selam, trp ile tanışmadan önce bende de biraz bu kafadan vardı. Son 1.5 yıldır düzenli spor, diyet, kitap okuma, çalışma, nofap vs her şeyi düzene koydum ta ki 2 hafta öncesine kadar. Birden burn out oldum ve 2 haftadır dana yavrusu gibi yatıyorum evde tüm düzenim allak bullak oldu, toparlayamıyorum. Normal midir arada böyle şeyler yaşamak. Yaşım 24 bu arada, master öğrencisiyim.

Smo
Guest
Smo

Bazen yukarı değil aşağıya bakmak gerekiyor motivasyon için. 17 yaşında babası kanser olup tüm ailesinin (6kişilik) sorumluğunu almış biri olarak konuşuyorum. Şu an 30 yaşındayım, babam el bebek Gül bebek büyüttü beni. 12 yaşıma kadar göğüsümde yatırdı, bende ki etkileri ne oldu bilmiyorum ama kendimi bildim bileli sağlam olmak zorundayım imajını hiç bir zaman silemedim. Yeni bir mesleğe atıldım, 22 yaşımda Askerden hemen sonra, 800 TL maaşla. Üni okuyamamış olmama rağmen vizyonsuz olduğumu farkedip bilir kişi olarak gördüğüm kişilerden kitap tavsiyesi aldım, hayatlarını nasıl yönettiklerine baktım. Böbürlenmek için söylemiyorum bunu ama feyz olması İçin paylaşıyorum; 30 yaşındayım, Beşiktaş’ta yalnız yaşıyorum,… Read more »

Ahmet
Guest
Ahmet

Hocam çok özel değilse ne iş yapıyorsunuz tam olarak bu paraları kazanmak için ?

Smo
Guest
Smo

Yazılımcıyım 🙂

Anakin
Guest
Anakin

Okuduğun kitaplardan örnek verirsen mutlu olurum, iş hayatında başarılar )

Smo
Guest
Smo

Duygusal Zeka- Lawrence Cunningham
Alan Greenspan – Türbülans Çağı (bu kitapla ekonominin ne olduğunu nasıl yönetildiğini ve kapitalizmi çok iyi anlatsın, mutlaka oku)

Aklıma gelenleri yazdım, medium a da bakın mutlaka

Sword
Guest
Sword

Keşke buradaki insanlar gibi sorunum kendimi daha iyi noktaya taşıyabilmek olsaydı para, pul,kariyer,kadınlarda başarı hepsi bir şekilde gelişecek veya düzelecek şeyler.Ben küçüklüğümden beri sağlık sıkıntıları yaşıyorum ve tedavisi olmayan sadece insana daha fazla zarar vererek gününü bir nebze kurtarmasını(ona da kurtarmak denirse) sağlayacak tedavimsiler ile hayatımı devam ettirmeye çalışıyorum.

Sağlığınızın en büyük zenginlik olduğunu bilin.Hayata 1-0 da 2-0 da yenik başlasanız sağlığınız yoksa veya benim gibiyseniz bırakın hayatı geçmeyi skorları eşitlemek bile imkansız oluyor

Emre
Guest
Emre

İyi ki varsın Mahmut Abi. Bizlere yakınlarımızdan görmediğimiz desteği veriyorsun, çok sağ ol.

1 2 3