Alfa erkek ne demek?

Alfa erkek – beta erkek kavramları 2015’ten itibaren özellikle kırmızı hap camiasında sıklıkla kullanılmaya başladı ve anlamı da hızlı bir şekilde orjinal kullanımından saptı. O nedenle arada bir alfa erkek nedir, beta erkek nedir, kime denir diye hatırlatmak gerekiyor.

Şimdi okuyacağım bölüm Red Pill Handbook adlı kitaptan:

Arkadaşlar. İyi dinleyin. Alfa ve beta ak – kara gibi aralarında hiç gri olmayan uç noktalar değil bir spektrumdur. Hepimizin içinde alfa da vardır beta da.

Sözde gerçek alfa konusunda tartışıldığını çok görüyorum. “Sen gerçek bir alfa değilsin, gerçek alfa böyle yapmaz …”, “forum beta doldu (yani biz alfayız ona göre demek istiyor)”

Bunun aptalca olduğunu söylemek istiyorum. Bu saçmalığı hemen bırakmanız lazım.

Birbirinizi alfa – beta diye etiketlemeyi bırakın. Bunlar zamanında belli davranışları sınıflandırmak ve iyi davranışları kötülerinden ayırmak için kullanılan terimlerdi. Kimse doğuştan alfa değildir. Bazı insanlarda daha fazla alfa özellikler vardır. Yapıcı eleştiriden şaşmayın ve bu embesil “sen betasın, o alfa” tartışmalarına son verin. Bu, forumu karikatüre çevirdi. Biri bir hata yapıyorsa düzeltin ama alfa – beta tartışmasına girmeyin.

Ayrıca burada tabii ki beta özellikleri baskın erkekler var. Burada durmadan nasıl öğrenecekler ki?”

Evet, alfa – beta biyolojideki alfa erkek tanımındakinden farklı bir anlama sahip. Daha doğrusu orjinalinde öyleydi. Alfa bir zihin yapısı ve davranış sıfatıdır, bir grup insanı temsil eden bir sıfat değil. Ha, burada biz de sürekli olarak alfa erkek – beta erkek diyoruz maalesef. Zira alfa karakterleri baskın erkek demesi zor, alfa erkek demek daha kısa.

Alfayı betayı bu şekilde tanımlamak yerine kafanızda kabilenin lideri alfa şempanze gibi bir şey olarak tanımlarsanız, kendinizi daha maskülen bir erkek olarak geliştirmek için ne yapabileceğinizi anlamanız çok zorlaşır. Ayrıca moraliniz de bozulur. İki nedenden dolayı. Birincisi, ben alfa erkek değilim, nasıl olacağım gibi şeyler düşünürsünüz, ikincisi kendinizi düşünce ve davranışlarınız sanarsınız. Buna konuya geleceğim.

Alfa davranışlar – beta davranışlar düşüncesi ise sizin nasıl öğreneceğinizi daha açık kılar. Şu an beta davranışları ve zihin kalıpları baskın bir erkekseniz yapmanız gereken şey kabaca bu davranışları listelemek ve bunlar için her geçen gün daha fazla oranda alfa davranışları koymaktır. İçindeki alfayı cilalayıp parlatmak yazısında, bu değişimin %5 alfa – 95% beta davranışlardan tam tersi oranlara sıçrayamayacağınızı, hergün alfa karakterler %0.5 artarken beta davranışlar %0.5 azalacak gibi bir yolu yütümeniz gerektiğini ama bu yavaş değişimi oranlar belli bir eşiği aşana kadar hissetmeyeceğinizi anlatmıştım.

Ben bir betayım demek yerine ben beta davrandım demeniz ise, gereksiz moral bozukluğunu engelleyecektir. Zira olaya mesafeli bakmayı bu şekilde öğrenebilir ve beta davranışlar sergilersen sonuç bu olur o zaman bu davranışları bir daha sergilememeye çalışayım dersiniz.

Peki alfa davranış nedir? Bunu birkaç açıdan tanımlayabilirsiniz. Kabaca ama daha soyut seviyede “ben de ödülüm” ve daha iyisini hak ediyorum öz algısı, cesaret ve kendine güven temelli davranışlar alfa davranışlardır. Beta davranışlar ise tam tersi “ben değersizim ve anca bunu hak ediyorum”, korku ve özgüvensizlik kaynaklı davranışlardır.

Başka açıdan pasif ve pasif-agresif davranışlar beta, asertif yani girişken davranışlar ise alfadır. Peki saldırgan davranışlar? Onlar korku temelli saldırganlıksa beta, kibir merkezli saldırganlık ise alfadır. Burada tabii şunu hemen belirtelim, saldırganlık kötü bir şeydir ve uzun vadede genellikle saldırgan insanı diğer insanlar yok ederler. Yani alfa demek iyi, erdemli demek değildir. Asertif yani girişken olmak tam olarak alfa davranıştır yani sınırlarını korumak ama bunu saldırganlıkla değil karşı tarafın ihtiyaçlarını da düşünerek fakat kendi ihtiyaçlarını öne koyarak ve savunarak olur.

Başka bir şekilde alfa zihin yapısını ve davranışlarını maskülenite yani güç, cesaret, ustalık ve onur ile tanımlayabilirsiniz. Beta ise güçsüz, korkak, beceriksiz ve onursuz olarak tanımlanabilir. Bu arada birçok insan onurun anlamını bilmiyor. Onur, kişinin kendi varlığına, kendi kişiliğine karşı beslediği saygı, insanı insan yapan iç değer.

Son olarak alfa – beta zihin yapısının ve davranışlarının dinamik olduğunu söylemek gerekiyor. Yani para gibi alfa özellikler kazanılıp alfa erkek (zengin) olunabilir ama bu kazanımları aynı hızda kaybedebilirsiniz. Bekarken özgür ve vahşi bir aygır iken ilişkiye girince korkak bir süt beygirine dönüşen erkekler mesela alfa davranışları kaybederler. Aynı şekilde yıllarca evliliğinde  ayak paspası olmuş beta erkek, boşanma tecavüzünün şoku ile hızlıca bir alfaya dönüşebilir. Buradan tabii evli / ilişkide ise beta, bekarsa alfa sonucu çıkarmayın. Alfa – betanın ilişkide olup olmamakla ilgisi yok.

Bu son söylediğimizi düşünürseniz erkeklerin 20%si alfa derken o 20%nin sabit bir grup olmadığını anlayabilirsiniz. Hergün on binler o gruba girerken 10 binler çıkarlar. Uzun süre öyle olanlar da vardır ama bu grup dinamiktir. Bir grup erkeğin kapattığı ve diğerlerini dışarıda tuttukları elit bir dernek gibi değildir yani.

Jordan Peterson’un dediği gibi “kendinizi başkalarının bugünüyle değil, kendinizin dünüyle karşılaştırın.” Bak adam alfa erkek ben betayım diye ağlayacağınıza, düne göre hangi beta davranışlarımı törpülediniz, nasıl geliştiniz, doğru yolda mısınız onunla uğraşın, ona odaklanın. O adamların alfa olmalarının sizin için bir önemi yok, sizin olabileceğiniz potansiyele engel değil.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

81
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
22 Comment threads
59 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
35 Comment authors
kinyasbirkanSisDavutKenan Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Misafir28
Guest

Bedensel gelişimlerde olduğu gibi psikolojik gelişmelerde zaman alan bir süreçtir. Kendinizi belli bir zaman sıkıştırıp bırakmayın baskı yaparsınız. Hayatın akışına bırakınca öğrenilen şeyler ummadık yerde zihin açıyor. Kabaca ama daha soyut seviyede “ben de ödülüm” ve daha iyisini hak ediyorum öz algısı, cesaret ve kendine güven temelli davranışlar alfa davranışlardır. Kendi tecrübelerimden şunu söyleyebilirim. Kendin için ufakta olsa birşeyler yapmak. Iyi bir parfüm almak , kendine yemek ısmarlamak, basitinden iyi bir çorap almak bile insana kendine iyi şeyleri hakettiğin mesajı veriyor. -meli, -mali cumlelerde size baskı yapar. Yapmalıyım etmeliyim dedikce yapmazsanız kendinize birseyi de beceremiyorum gibi negatif mesajlar verirsiniz. Bunun… Read more »

barneystinson
Guest
barneystinson

Bazı günler motivasyonum çok düşüyor,kızlarla konuşurken betalaşıyorum ya da oyunumu güzel oynayamıyorum. Aslında yürümelerim ve buluşmalarım güzel gidiyor ama bazen o kadar betalaşıyorum ki kendimden nefret ediyorum resmen. Her gün yüksek motivasyonda olmamamız normal mi? Kaç yürümede kaç buluşma kabul edilebilir sayılır?

karmakarisik
Guest
karmakarisik

fazla alfalık kötü etkiler mi dozu ayarlayabildiğimden emin değilim. abi uni 3teyim bi kızla tanıştım yan bölümden , ikimiz de kimseyle sevgili olmak istemediğimizi söylüyorduk muhabbet ederken. ben de alfa takılıyordum ama bi yandan sevdiğimi gösteriyordum. 1 2 ay muhabbet takılma falan. daha sonra birkaç gün öpüşmeler yiyişmeler başladı, kız eliyle dokunuyordu okşuyordu istekliydi baya. ben de eve çıktığımda atarım bu kızı diyordum, bi yandan kızdan hoşlanıyordum da. daha sonra bu sevgili olmak istememe muhabbetini açtı falan sevgili olmayacaksak yapamayız falan. ben de teklif etmiyorum ikimiz de istemediğimizi söyledik ilişkilerden yorulduğumuzu sıkıldığımızı falan söylemiştik. neyse sonra arkadaşlığa geri dönmek istediğini… Read more »

Hulk17
Guest
Hulk17

Mahmut abi güzel kızlara karşı nasıl ağzı iyi laf yapan biri olabilirim ?

Kenan
Guest
Kenan

Merhaba Mahmut. Kız arkadaşım daha önceden bir erkek arkadaşıyla bir seferliğe mahsus birlikte olmuşlar. Sonraki birkaç buluşmada olmamış, o benim sevgili olabileceğim biri değil en fazla arkadaşım olarak kalır diyor. Daha sonra da şu an ki sevgilimle biz tanıştık ve sevgili olduk. Fakat bu çocuk kızla sosyal medyada arkadaşlar ve birbirlerinin fotoğraflarını like’lıyorlar. Yüzyüze görüşmeseler de çocuk arada kıza yazıyor. Konuyu açtığımda kız bana o olayın tek seferlik olduğunu ve şu an sadece arkadaş olduklarını ve kendisiyle yüzyüze buluşmayacağını söylüyor. Alfa bir erkek olarak bu olaya nasıl yaklaşmak gerekir? Buna benzer ikinci bir soru da, kızın daha önce beraber olduğu… Read more »

Davut
Guest
Davut

Mahmut abi aslında izlediğimiz birçok film ve dizideki başrol karakterlere baktığımda alfa hareketlere sahip olduklarını görüyorum(Polat Alemdar, Yusuf Miroğlu, Ramiz Karaeski) Kadınlara karşı tavırlarından bahsediyorum. Kadınlara karşı her zaman şakayla karışık alaylı, “muhtaç erkek” davranışlarından yoksun, kendine güvenen ve bir kadının yanında asla zayıf yönünü göstermeyen karakterler. Alfa Erkek olma rehberinin bazen gözümüzün ucunda olduğunu görüyorum. Ama günümüz erkekleri ısrarla “hanımcı” yani beta erkek olmakta ısrar ediyorlar, kadınların her dediğini yapan, kadına kul köle olan, kadın karşısında 3 yaşındaki bebek gibi ağlayan ve kendilerini bırakmaması için yalvaran tipler türüyor son zamanda. Çoğu erkeği bile isteye “beta erkek” moduna sokan şey… Read more »

birkan
Guest
birkan

hocam alfa erkek tanımı sizinle ögrendim alfa erkek olarak yaşadım çocukluğumdan beri bu şekilde hayatımı sürdürdüm girdiğim ortamlarda lider yada lidere en yakın konumda oldum her zaman bunların hic birini öyle olmak icin caba göstererek yapmadım ama bunların olmasındaki en buyuk sebeb herkesi aynı görmem herhalde müdür mü benim icin insan manken mi oda insan zengin mi oda insan gayrimeşru alemde herkesin korktuğu biri mi o da insan kimseyi kendımden üstün görmedim ego olarak algılanmasın kendımden aşağıda da görmedim, kimseyi ezmem ne kendimi ne yanımdakini nede bir yerde güçsüz olan birini de ezdirmem. sorum şu 3 senedir takıldığım bir kadın… Read more »

kinyas
Guest
kinyas

dediklerin ufkumu açtı. ”O da insan, o da insan.”