Acı zevkin bedelidir, zevk acının ödülüdür.

Bugün Anna Lembke‘nin görüşlerine yer verdiğim dopamin yoksunluğu yazısını okuyan birçoğunuzun aklına geldiğini tahmin ettiğim bir konuda konuşacağız. Anna Lembke’nin dediklerini özetlersek:

  • Beyinde zevk ve ızdırap aynı beyin bölgesinde işleniyor.
  • Zevk ve ızdırap arasında bir denge var bu dengenin ilk kuralı homeostasis, beynin bu dengeyi sürekli olarak korumak istemesi.
  • Beyin ne haz tarafında ne de ızdırap tarafında çok fazla kalmak istemiyor. Beyin denge bir yana kaydığında, bu dengenin nötr olduğu hale dönmek için elinden geleni yapıyor.
  • Eğer zevke dalarsak, beyin bunun sonucunda dengeyi sağlamak için belli belirsiz bir ızdırap yaratıyor.
  • Eğer sürekli ve yoğun olarak zevke dalarsak (bağımlılık gibi), beyin dengeyi yeniden ve ızdırap tarafında kuruyor yani durduğumuz yerde sürekli bir ızdırap hissettiğimiz bir noktaya kuruyor.

Bunun tersi de geçerli. Hayatınızda acıyı arttırırsanız, sürekli olarak acıya dalarsanız, sonrasında beyin dengeyi sağlamak için zevk yaratacaktır. Düzenli ve yoğun acı ise beynin dengeyi zevk tarafında kurmasına neden olacak ve böylece durduğumuz yerde sürekli bir zevk hissettiğimiz bir noktaya kuruyor.

Yani:

Acı zevkin bedelidir, zevk acının ödülüdür.

Peki kendinize zarar vermeden hayatınıza acı getirebileceğiniz şeyler neler? Birkaç örnek vereyim ve siz de aklınıza geleni yorumlarda yazarsınız. Bu arada buradaki acı / ızdırap, fiziksel acı anlamına gelmiyor, bir rahatsızlık hissi, bir şeyden geri kalma hissi gibi şeyleri de içeriyor.

Her neyse örneklere gelelim:

  • Ağırlık kaldırmak
  • Dövüş sporları ve aslına bakarsanız hemen her spor dalı
  • Soğuk suyla duş / banyo
  • Aralıklı oruç (inteminnent fasting)
  • Büyük çaba gerektiren, zor ödev, iş veya aktivite
  • Görsel ve duyusal zevk sağlayıcılardan, özellikle bağımlı olduklarınızdan uzak durmak
  • Yoga
  • Meditasyon

Bu konuda yaratıcı olabilirsiniz. Mesela oturup 1 saat Youtube videosu izlemek yerine evde kendinize bir rahatsızlık yaratıp bir saat ona dalabilirsiniz (dil ya da bir müzik aleti öğrenmek gibi).  Yapmaktan hoşlanmadığınız ama gerekli şeyleri (ödev, çamaşır, zor işler, vs.) daha fazla yapabilirsiniz.

Yani no pain no pleasure arkadaşlar.

Not: Anna Lembke ile bağımlılık üzerine ropörtaj, Andrew Huberman Notlarının en uzun bölümü.

 

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

18
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
9 Comment threads
9 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
AxeppionyPuşkineskilerdenbiriMustafaubuntu babangida Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Faruk
Guest
Faruk

Kesinlikle, 2 aydır spor (Özel Eğiten) yapıyorum. Senelerdir harcadığım boş çabanın nimetlerini şimdi yediğimi hissettim. Daha deneyimli ve doğru çalışıyoruz, evet acı var ama sonunda zaferde var. Bu yüzden acı seviyesi fark etmeksizin dayanmalı zafere koşmalıyız.

0rhan
Guest
0rhan

Bu noktada hepimizin bol bol zevk ve acı yaşayacağı aşikar. Bizim elimizden gelen en iyi şey zevki yaratıp kontrol edemediğimiz bir acıya maruz kalacağımıza, kontrol dahilinde düzenli olarak kendi acımızı yaratıp beynin bizi zevkin koynunda yaşatmasının tadını çıkarmak.

Emir
Guest
Emir

Mahmut abi iyi ki varsın

Ragnar
Guest
Ragnar

Uzun süredir kendimi faydalı acıya maruz bırakıyorum ve zevk veren şeyleri yaptığım zaman önceye kıyasla daha çok zevk alıyorum. Mesela, sürekli olarak sağlıklı besleniyorum ve sağlıklı yollar ile kilo almaya çalışıyorum. Bir paket cips yediğim zaman onun verdiği zevki önceden alamıyordum ama şimdi sanki orgazm olmuş gibi zevk veriyor o bir paket cipsi yemek. Ya da ağır bir antrenmandan sonra saatlerce uzanmak ve o rahatlığı hissetmek, kaslarımın dinlendiğini hissetmek çok şeye bedel bence.

Efe
Guest
Efe

Yorumunu okurken spordan çıkmış yemeğimi yemiş duşumu almış meyvelerimi de gömmüş yatağımda uzanıyordum tam o rahatlık ve kasların dinlenmesi kısmına gelince çok zevk aldım 😀 eyvallah hocam

Mmmmmm
Guest
Mmmmmm

Mahmut abi bir yerde ben sona 1 dakka kalmış soğuk duş aliyorum dediğini hatırlıyorum o kadar az dilmi 4 5 dakka almanin zarari olurmu?

Okubo
Guest
Okubo

Mahmut abi gözünü seveyim bana bir tavsiye ver, lütfen. Önce sorunu kısaca yazacağım: Beta davranışı yaptığımı bildiğim halde aynı davranışlara devam ediyorum, engelleyemiyorum. Mahmut abi ben 21 yaşındayım yakın zamanda a101’de işe girdim. İş yerinde çok özgüvensiz davranışlar sergiliyorum, bir de müşterilerle konuşurken neden bilmiyorum ama çok fazla eğilip büzülüyorum. Aşırı derecede kibar olmaya çalışıyorum ve sesim düşük çıkıyor. Bir de abi, benim üstümde benden küçük bir kız var. Bu kız benden daha delikanlı. Öncelikle belirteyim bu kıza herhangi bir ilgim yok, konu bu değil. Bu kız mesela bana görev veriyor ve ben görev verdiği zaman korkuyorum, ya bana laf… Read more »

Yasin
Guest
Yasin

Pufff çok mantıklı geldi…alnımın ortasına kurşun yemiş gibiyim…

ubuntu babangida
Guest
ubuntu babangida

selamlar abi, son dönemdeki kavurucu sıcaklardan dolayı sabahları uyandıktan sonra soğuk duşa başladım. bu duşun ideal yöntemi var mı süre veya diğer açılardan? bir de kışın bunu nasıl yapacağız hiç gözüm kesmiyor kışın soğuk duş almayı

Mustafa
Guest
Mustafa

Hocam kışın soğuk duşa başlayınca göreceksiniz ki,soğuk duştan sonra eğer sıcak suyla kendinizi ıslatmayıp çıkarsanız havlusuz dahi durduğunuzda vücudunuz üşüme hissi olmadan sımsıcak olacak.Şahsen çok üşüyen biriydim ve soğuk duşlara başladığımdan beri(1 seneye yakın bir süre)hem soğuk algınlığı yaşamaz oldum hem de soğuğa karşı direncim oldukça arttı.

eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

Hızdan zevk alan, hastaneden sevk alır.