Erkek Özgüveninin Temeli: Beceriler

Erkekler beceri kazanarak özgüven ve sosyal sorunlarının çoğundan kurtulabileceklerinin yeterince farkında değiller.  Beceri kazanmakla özgüven kazanma arasındaki bağlantıyı kuramadıkları için de sorunlarının çözümlerini uzaklarda arıyorlar. Ve süreç onlar için çok uzamış oluyor.

Özgüven ve erkek olarak kendini yeterli hissetme niteliklerinde sıkıntı hisseden çoğu erkeği gözlemlediğimde bu erkeklerin ortak noktalarının sıradan günlük hayat becerilerinde yetersiz olmaları olduğunu görüyorum. Günlük hayat becerilerinde yetersizler çünkü hayattaki bu sıradan, küçük işleri küçümsüyorlar. Zaman kaybı olarak görüyorlar. Bu durumda olan erkekler yazının devamını okuduklarında babalarının tavsiyesini dinliyormuş gibi hissedip göz devirebilirler. Ama bunlar gerçek. Şimdi size beceri kazanmanın özgüven ve yeterlilik hissini arttırmadaki önemini anlatacağım.

Genelde kendilerinden ailelerine bir katkı yapması beklenmeden, rahat büyümüş çocuklarda özgüven sorunu gibi şeyler daha fazla olabiliyorken, ailenin ekonomisine-iş gücüne katkı sağlamaya yönlendirilmiş ya da belli oranda kendi başının çaresine bakmak zorunda kalmış erkeklerde özgüven sorunundan pek söz edilmez.

Bu farklılığın oluşmasının temel nedeni ikinci örnekteki çocuğun sıradan, zaman kaybı olarak görülebilecek günlük şeyleri yapmayı becerebilmesi ve tek başına günlük becerilerde daha iyi olmasıyla ilgilidir.

Şöyle düşün, tek bir işi iyi şekilde yapabiliyorsan, onu yaparken o an kendini %100 yetkin, yeterli hatta bazen dahi gibi hissedebilirsin. Bu iyi yaptığın şeyler arttıkça da günlük yaşamında kendini yetkin+yeterli+özgüvenli hissettiğin anların oranı artar.

Çoğumuz küçüklüğümüzde bisikletle mahallemizde tozu toprağa katmışızdır. İlgi eksikliği çeken ve kendini beceriksiz hisseden bir çocukken o bisikletin üzerine çıkınca kendimi bir dahi ve yetenek zengini biri gibi hissederdim. Çünkü bisiklet sürmede kendime çok güvenirdim.

Bisiklet gibi şeyler çok geride kaldı ama aynı mantık hala geçerli. Günlük hayat becerilerin arttıkça oransal olarak yetkin+yeterli+özgüvenli hissettiğin anlar artacak. Ve diğer zamanlarda da kendine olan bakışın, kendini algılayışın bu hissiyatla şekillenecek. Kendini toplamda daha özgüvenli, maskülen ve güçlü hissedeceksin. Çünkü normal zamanlarda da o kimliğinle bağlantı kurmaya başlarsın.

Hayatında uzun süredir meşgul olduğun ve iyi yaptığın bir şeyi düşün. Muhtemelen o an benzer şeyleri hissetmişsindir. Yapman gereken şey hayatındaki “o şey” lerin sayısını arttırmak. Böylece bir yerden sonra becerikli bir tavırla işleri hallettiğindeki kişisel imajın kendine yetersiz, kendine güvenmeyen imaja ağır gelmeye başlayacak.

Kadınların erkekleri en seksi bulduğu an

Yıllar önce nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama o kadar doğru bir tespitti ki aklımdan silinmemiş. Bir kadının bir erkeği en seksi bulduğu an o erkeği çok iyi yaptığı bir işi yaparken izlediği anmış. Çünkü olay artık yarı-sanat boyutu kazanıyor.

Biz erkekler en çok bir şeye yoğun şekilde odaklanmış ,onu ustalıkla yapıyorken dışarıdan çekici görünürüz. Çünkü o an erkeğin yüzüne ve bedenine çok iyi yaptığı işten kaynaklı tam bir özgüven yansır ve hareketlerine kendinden eminlik gelir. Vücut dili “bu iş böyle yapılır” diye bağırır.

İster mali tabloları incelemek olsun, ister yemek yapmak olsun, ister marangozluk olsun… Bir şeyi çok iyi yapıyorsan dışarıdan izleyenler için güzel bir görüntü veriyorsun demektir.

Bunun kendimde en basit şekilde söyle gözlemleyebiliyorum, yolda yürürken yanımdaki arkadaşıma inandığım bir şeyi anlatırken normalde bakmayacak kadınlar bile çok fazla bakmaya başlıyorlar.

Sosyal kabul olarak becerilerin önemi

Mesela sosyal olarak tam bir avanaksın ve genelde itilip kakılıyorsun. Halı sahaya gittin ve çok iyi oynadın. Bu muameleye maruz kalmaya devam etme şansın var mı sence? Yok, çünkü insanların saygısını kazanırsın. Çünkü en azından topla alakalı becerilerin gelişmiştir.

Ama bir şey beceremezken kimse sana saygı duymaz. Neden saygı duysun ki ? Hiçbirimiz işini düzgün yapmaya muktedir olmayan iş arkadaşımıza saygı duyamayız. Gerçek dünya böyle. Ama sosyal bir ortamda/işte/hobide birkaç becerisi olan kişi hemen saygımızı kazanıverir.

Ayrı eve çıkmak özgüveni neden yükseltir ?

Ayrı eve çıkmak ailesiyle yaşayan erkekler için büyük bir özgüven zıplaması yaratır.  İstisnasız erkeklerin hepsinin ailelerinin yanından ayrılıp ayrı bir eve çıktıklarında eskisinden çok daha özgüvenli hissettiklerini söylemeleri tesadüf değil. Peki neden ?

Nedeni çok basit: tek başına yaşarken artık fazladan birçok günlük hayat becerisini öğrenmek zorunda kalıyorlar. Artık bir evi çekip çevirebilme (evin temizliği, evin giderlerinin takibi, yemek yapma vs.)  becerisine sahip oluyorlar.

Şuan pedagoglar da bir çocuğa özgüven aşılamanın temel faktörünün çocuğa küçük yaşta sorumluluk vermek olduğunu söylüyorlar.

Yazımın başında erkeklerin günlük hayat becerileriyle özgüven arasındaki bağlantıyı kuramadıklarından söz etmiştim. Pedagogların çocuklarda özgüven geliştirme için verdiği tavsiyelerin bununla aynı olduğunu görebiliyor musun ?

Pedagoglar diyorlar ki:  “çocuğa ‘şunu yap, bunu yap’ diyerek direktif vermek yerine ona bir işin, bir hayvanın vs. sorumluluğunu verin ve gerisini çocuğa bırakın”. Çocuk sorumluluk alanındaki bu sorunları çözdükçe daha becerikli hissedecektir. Böylece karşımıza özgüven sorunu olmayan, kendini yeterli hisseden bir yetişkin çıkar.

Ayrı eve çıkmanın önemi ile ilgili fikrimin temeli böyle. Ailenle yaşıyorsan da belli sorumlulukları üstlen, evde yapılması gereken belli şeyleri yap. Hiçbir şey yapmaya muktedir değilsen en azından kendi odanın temizliğinden %100 sorumlu ol. (Jordan Peterson da odanı temizle diye tavsiye veriyordu)

Sorunlarımız bize özel algısı

Ne kadar beceri ve sorumluluk o kadar özgüven demektir. Kafana taktığın sosyal beceriksizliklerine, özgüvensizliğine odaklanman seni kötü bir çarkın içine sokuyor, kendi moralini bunları düşünerek bozduğun için normal dünyadaki en basit becerilere bile ilgini yitiriyorsun, bunları anlamsız buluyorsun. Bu becerileri öğrenmeyince de gene özgüvenin olmuyor. Sorunlarını çözmeden, hamster gibi yıllarca çarkta dönüp hiçbir yere gidemiyorsun. Becerilere odaklandığında ise kısa bir sürede bu çarktan çıkarak sorunlarını çözebilirsin.

Erkekler bunlara itiraz edip Amerika’yı yeniden keşfetmeye kalkıyorlar. Çünkü o şaşalı ve özel sorunlarının burunlarının ucundaki basit bir çözümünün olduğunu göremeyecek kadar aptal görünmeyi kendilerine yediremiyorlar. Özel sorunlarına, kişiye özel ve çok kompleks bir çözümün olmasını gerektiğini düşünüyorlar. Kendileri o kadar özel ki sorunlarının çözümününde çok özel yöntemlerle aranması gerektiğini düşünüyorlar.(Kendini bu dünyada özel olarak algılama durumu 30lu yaşlarda yok olmaya başlıyor.)

Nedir bu beceriler ?

Sanıyor musun ki daha karmaşık da olsa insan ilişkileri de bir beceriden ibaret değildir. İnsan ilişkileri ve dolayısıyla kızlarla ilişkiler de aslında sadece bir beceridir. Tıpkı çamaşır yıkamak gibi. Her beceride olduğu gibi bu işin de önünü-arkasını bilirsen, nasıl yapacağını öğrenirsen üstesinden gelebileceğin bir şey. Çamaşır yıkamaktan tek farkını aşağıdaki tabloda gösterdim.

  • 1.basamak beceriler ( Kolay beceriler)

5 çeşit yemeği lezzetli bir şekilde yapmak

Mangal yakmak

Türk kahvesi yapmak

Basit eşyaları tamir etmek

Dans etmek

Çamaşır yıkamak (hangi tür giysinin nasıl yıkanıp – yıkanamayacağı öğren)

Piyade tüfeğini 1 dakikanın altında söküp – takmak

  • 2.basamak beceriler (Daha zor beceriler)

Kullandığın aracın çalışma prensibini öğren. Bozulduğunda basit müdahaleleri yapmak (yağ seviyesini ölçmek, lastik basıncını ayarlamak, hava filtresini değiştirmek vs)

El emeği isteyen şeyler (duvar boyamak, resim yapmak vs.)

Olta balıkçılığı (Hangi yemlerle hangi balıkların tutulabileceği, balık türlerine hakim olmak vs)

Kamp yapmayı öğrenmek (ölmeden 1 hafta hayatta kalabilecek şekilde)

Müzik aleti çalmak

Bir dövüş sporu öğrenmek

  • 3.basamak beceriler (Çok daha zor beceriler)

İnsan ilişkilerinde iyi olmak (Kızlarla iyi olmak bunun bir uzantısıdır)

İnsan ilişkilerinde çatışmayla yüzleşmek ve bunları çözümleyebilmek

Profesyonel iş alanında kendini en iyi şekilde yetkin haline getirmek

Para yönetimi bilmek, paranı doğru yatırım araçlarına yatırmak

Bu 3 basamak için çok daha fazla örnek verilebilir. Bana göre bunlara benzer basit becerilerde çok eksik olan kişilerin özgüven sorunundan bahsetmesi mantıklı değil. Bu kişinin özgüven sorununun olması Allah’ın emri.  Dikkat ettiysen bu erkeklerin istedikleri şeyler genellikle 3. Basamakta. Bu erkekler 3.basamaktaki insan ilişkilerinde iyi olmanın bir uzantısı olan kızlarla iyi olmak becerisini istiyorlar. Ama daha 1.basamaktaki ve 2. Basamaktaki becerileri bile yapamıyorlar.  Bunları atlayarak 3.basamağa gelemezler ki.

Konunun özüne dönersek, özgüvenli ve yeterli hissetmek için beynin senden dayanak isteyecektir. Basit ve karmaşık beceriler öğrenerek beynine bu dayanağı ver. Nihayetinde özgüvenli hissetmek de beyindeki bir alışkanlık olduğu için, özgüvenli hissettiğin anlar arttıkça bu özgüven ve yeterlilik hissi tüm hayatına yayılacaktır.

Secret

Daha kapsamlı bilgi için Çekici Erkek Eğitim Setini okuyabilirsin. Bu sette erkek özgüvenini hızlıca geliştirmeye yarayan birçok farklı tavsiye vermiştim.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Author: Centilmen Kulübü

Secret kendini daygame ve kadınlarla ilişkiler konusunda kişisel gelişime adamış bir kişidir. www.centilmenkulubu.com sitesinin sahibi ve kendine bu konuda bir misyon edinerek tüm tecrübeleri ışığında yazdığı iki kitabını da bu site üzerinden okuyuculara sunmaktadır.

89
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
35 Comment threads
54 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
55 Comment authors
AnonimenszeusMcTavishAqo Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Azraelstear
Guest
Azraelstear

O 3 basamak o kadar önemli ki. Çocuk daha yumurta kırmayı bilmeden sosyal hayatta işte liderliğe soyunuyor sonra tabiri caizse tokatı yiyip ağlıyor. Yaşım 38. Evlendim ayrıldım uzun süreli ilişkim bitti Türkiye’nin en büyük telekomünikasyon firmalarından birinin kurumsal bayi kanadında üst düzey yöneticiliğe yükseldim kendi işimi yapmak için bıraktım gittim ben nasıl çok zahmete girmeden para kazanabilirim diye düşünüp FX piyasalarını öğrendim ardından bir çok insana öğrettim kapasitelerince, çok istediğim PPL sertifikasını aldım (hususi pilotluk) 25 yıl önce ilk kez gitar almıştım elime bu sonbahar albümümüz çıkıyor 19 yaşımdan beri ailemden ayrı kalıyorum elimden her türlü ev tamirat tadilat işi… Read more »

Eren
Guest
Eren

Senin kafanda am yağdı mı kardeş?

charlesb
Guest
charlesb

kendini geliştirmeyi am uğruna yapıyorsan baştan bitmişsin demek

Eren
Guest
Eren

Evet am uğruna yapıyorum. Spora am uğruna gidiyorum diğer şeyleri am uğruna yapıyorum ama fark ne biliyor musun? Ben bunları yaparken zevk alıyorum.

Önemli olan devam ettirmek ve zevk almak. Sen ne için yapıyosun birader tamam kendini geliştir yap ama o temelde ne var? İtici güç yok mu sanıyorsun?

Sizler kabul edin ya da etmeyin. Sonuç sexe bağlıdır. Davranışsal olarak takıntılı olmak ile içgüdü arasında fark vardır.

Baştan biten sensin bu arada zira olayları çabuk değerlendirip fırsatları kaçıran biri olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde ya siyah ya beyaz bakan birisin.

Gördüğün gibi sonuçlar bunlar.

İyi günler dilerim

xanaxcf
Guest
xanaxcf

Hayır am uğruna değil kendi uğruma yapıyorum. Yarin evime karima tecavüz etmeye kotu adamlar gelirse bu ogrendigim dovus sporlari ve yaptigim kuvvet sporlarinin ailemi korumama katkisi bulunacak. Örnek aşırı olabilir örnege takilma. Hayata karşı hazır olmak için kendini gelistiriyorsun. Yoksa en salak adam bile am sikiyor bu kadar ugraşa gerek yok.

Javert
Guest
Javert

Ya şu son zamanlarda “am uğruna çabalama kendine çabala”,”bu işi kendin için yap” tarzı tersine amsalaklar çok türedi, bı kelime öğrendi ya hemen her yerde onu kullanacak, aynı negi öğrendiğinde herkese salak salak neg atan mallar gibi, sorsan onlar kadın için yapmıyor bunu. Nofap forumda da bu tarz muhabbetleri görüyorum üstelik nofap yapıp testosterondan dolayı kadınların kendisine olan ilgisini farketmelerine rağmen bunu yazmaları komik. Ben nofapi daha iyi hissetmek ve daha çok am sikmek, evet am üstüne am sikmek için yapıyorum çünkü işe yarıyor neden yapmayayım. Bu tarz politik doğrucu (feminizm gibi olmasada onun tersi aynı mantık) lafları bir bırakın… Read more »

Javert
Guest
Javert

Bu kadın odaklı yaşamak değildir, elbette tüm hayat amacı am sikmekse -ki tersi aşırı uç olan iyi çocuk olmaktan kat ve kat iyidir- o ayrı ancak seks yaptığın kadın sayısını arttırmak için nasıl vücut geliştiriyorsan ve bunu feminist ya da feministler ve medyadan etkilenen kadın misali politik doğrucu olmadan hem iyi hissetmek hem de seksüel çekiciliğini arttırmak yani kadınlar için yapıyorsan diğer tüm şeyler sonuctat seks ile alakalıdır.

Evet, üst beyinle düşündüğün anlar hariç tüm amac hayatta kal ve üredir.

Bu politik doğrucu söylemler feminizm ile alakalı olmasa dahi tek başlarına politik doğrucu olduğu için sıkıntı.

Buna dikkat edin.

Babayaga
Guest
Babayaga

“KAFAYA AM YAĞMASI” takıntısına sahip arkadaşlar hayatlarında en ufak bir am parçası bile sikememiş kişiler oluyor. Değerli dostlarım, ama bir kere girdiğinizde kafanızda oluşan düşünce “tüm ergenliğim bunu mu hayal ederek geçmiş? bu sadece basit 2 et parçası arasına gidip gelmek ve o kadar da önemli değil.” sonrasında bir kızı 5 kere siktiğinizde de “bunlar hep gidip-geldiğim, bildiğim topraklar, evlilik denen şey hayat boyu işkence, bir kızı daha fazla sikmek zevk değil, ömür boyu devam eden bir intihar” Öncelikle alfa davranışları baskın hale gelen kişi, ki %51 olması bile yeterli, alfa erkektir. Alfa davranışlara ait bir sıfatken, bu barajı geçtiği… Read more »

tblion
Guest
tblion

Ya attığın muhabbeti sikeyim af edersin de. 23 yaşındayım, kızları çatır çatır beceren piçlerde hiç bir beceri olduğunu hatırlamıyorum. Yakışıklılar, zenginler, piçler. Bitti. Ha sen 35 40 yaşları i icin konuşuyorsan orasını bilemem.

14.Luis
Guest
14.Luis

tek derdin sikis sokus….

aciyorum sana loser mindset…..

yeşilzeytin
Guest
yeşilzeytin

@tblion ver bana Piçin Sırrı.

Anakin
Guest
Anakin

Arkadaşın muhabbetinden hangi duzeyde birisi olduğu o kadar belli oluyor ki… İlk önce beyefendi 38 yaşında, 15 yaş büyük senden dediğine katılmasan da (ki bu da tam başka bir soru), en azından saygı göstermeyi bilmelisin. 23 yaşında olman, tüm dünyanı elinin içi gibi bildiğin anlamına gelmez, aklınız-fikriniz hep böyle kız karı konularda olsun. Sakın kendinizi geliştirmeyin haa. Sakın. Allah korusun, sınıf atlarsınız. Hep boklu götünüzle kendi fikrinizi savunun hep.

Azraelstear
Guest
Azraelstear

Çocukların anlayamadığı kavrayamadigi şey sen bu tarz pozitif yetenekleri kendine kattığında istesende istemesende O AM YAĞACAK. O anda ya bir erkek olup renkli bir cinsel hayatın olur ya da saçak altlarına kaçarsın kafana yağan amdan korunmak için çünkü KORKUYORSUNDUR. Bunları kafana am yağması için yapmıyorsun bunları kendi hayatına zevk alarak monte ettiğin için bu yetilerinin verdiği özgüvene sahip olduğun için kafana am yağıyor. Ama tercih senin. Kutsal yolunda ilerlemeye devam edebilirsin.

Aqo
Guest
Aqo

Abi son zamanlarda çok duyduğum bir tez var. Doğruluğunu daha çok tecrübeli birine (yani sen) sorayım dedim. Küçük başarıların büyük başarıları getirdiği ve ”winnerlık” denilen şeyin gene işlemesiyle alakalı(mecazen). Yani anlatmak istediğim şu. Derslerinde başarılı, fit, hobilerinde önde gelen(iyi kahve yapmak, gitar çalmak, halı sahada etrafına takım kurulan eleman olmak…vb) bir üniversite öğrencisinin daha özgüvenli ve sosyal ilişkilerinde başarılı olması daha mı muhtemeldir? Muhtemelse sebebi ”başarı başarıyı getirir” metodu mudur? Alkası yok mu varsa daha mı derin… Özetle derslerde başarılı olmak daha iyi sosyal hayat yaşamamıza yardımcı olur mu? Kafamda deli sorular.

Mahmut Abi
Admin

İkisi de doğru. Başarı başarı da getirir ama aynı zamanda birçok insan bir alanda başarılıyken (ders) başka alanda özürlüdür sosyal olmayan akademik başarı ile sosyal başarı dinamikleri çok farklıdır.

McTavish
Guest
McTavish

Abi 24 yaşımdayım tıp son sınıfım maddi durumum yeni düzeldi vücut yapmaya başladım. Daha önce hiç hayatımı yaşamadım tatil olsun cluba gitmek olsun vs önümde de şimdi asistanlık var daha yoğun bir süreç. Uzman olana kadar 29 30 yaşına gelmiş olacağım. Henüz cinsel ilişkim bile olmadı. Bir şeyler yaşamak için çok geç kalmış hissediyorum ve bu her gün psikolojik olarak bir yük oluşturuyor ben de bir tavsiyen var mı acaba?

Mahmut Abi
Admin

Bir şey yaşamak için geç değil, çoğu erkekle aynı durumdasınız. Sanırım iyi yöne kendinizi özel hissedemediğiniz için bari kötü yönde özel hissedeyim diyorsunuz. Hayatını yaşama kavramınız bile pop kültürü saçmalığı, tatil, klüp vs. sanıyorsunuz. Gidin gençliğinizin tadını çıkarın, geç kaldım hacı diye saçmalıklara boğulmayın zira bir bok bildiğiniz yok ve 25 yaşında geç kaldım diyorsanız aptallıktan böyle söylüyorsunuz bilgelikten değil.

zeus
Guest
zeus

Gençliğin tadını çıkarmak, hayatı yaşamak derken neyi diyorsun abi?

Mahmut Abi
Admin

Hani gençliğin tadını çıkarmak ve hayatını yaşamak için yapılacak şeyleri yapacak güç, enerji ve para olmamasını anlarım ama bunların ne olduğunu bilmemek nasıl bir şeydir yahu ?!?!?

ens
Guest
ens

sorunlarımızın bize özel olması yanılgısı yazısında öreneğe ihtiyacım var çünkü anlamadım

Anonim
Guest
Anonim

Sitedeki en yararlı yazılardan biriymiş. Tanıdığım örnekler var. İki erkek kardeş. Anne-babaları helikopter ebeveyn denenlerden. 30’larına geldiler, ikisinin de düzenli işi yok. Evdeler. Yalnızlar, uzun ilişkileri olmuyor. Hiçbir işin ucundan tuttukları yok. Bunların hepsi birbirine bağlı. Yazık gerçekten, ne kız ne erkek bu şekilde beceriksiz olmamalı.