Tembelliğe kapılan ya da düzeni bozulan arkadaşlara tavsiyeler

Mahmut Abi selamlar. Dex kullanıcı adı ile yazıyorum.

Pandemi süresinde ve ondan sonraki süreçte bazı arkadaşların yorumlarını gördüm ve düzenlerden koptuklarını ve tembelliğe sürüklendiklerini okudum. Sadece pandemi de değil aslında kız arkadaşlarıyla ayrılanların da hayatları ve düzenleri bozulabiliyor bir süre buna kafayı taktıkları için.

Kendimden böyle süreçlerden geçmiş ve bunu geliştirdiğim yöntemlerle atlatmış biri olarak bir yazı yazmak istedim arkadaşların faydalanması açısından. Eğer sen de uygun görürsen ve paylaşabilirsen sitede çok mutlu olurdum.

Hepimiz pandemi sürecinden geçiyoruz ve bu süreç çoğumuzu tembelliğe sürüklemiş olabilir. Düzeni bozulanlar olmuştur mutlaka. Ayrıca kız arkadaşımızla ettiğimiz bir kavga ya da bir ayrılık da tüm dikkatimizi dağıtıp bizi yapmamız gerekenlerden alıkoyabiliyor. Bunların hepsini ben de tecrübe edindim ve üstesinden gelmiştim.

İnsanlar kötü bir şey yaşadıktan sonra özellikle bu olay beynini kurcalıyor ve yapması gerekenlerden onu alıkoyuyorsa bu kişi küçük adımlarla başlamalı. Birden büyük adımlar atmaya kalkmak erken yorulmaya ve bıkmaya sebep olup, süreci devamlı kılmayacaktır.

Bu yüzden ilk olarak üstünde durmam gereken konu ve bence en önem teşkil eden tabii ki SABAH RUTİNİ! Sabah rutininizi düzene oturtabilirseniz güne daha efektif bir başlangıç yapıyorsunuz ve günün devamı da o şekilde gidiyor. Eğer güne, elinizde telefonla başlayıp yatakta malak gibi yatıp whatsapp ve instagram gibi mecralarda takılırsanız (benim de yaptığım hatalardı) günün devamında o şekilde bir tembellik sizi takip ediyor.

Sabah rutini aslında fazla efor gerektirmeyen çok sade gözüken bir dizi aktivite gibi düşünebiliriz. Örneğin; güne yatağınızı toplayarak başlamak, iki bardak suyunuzu içmeyi ihmal etmemek, stretching(esneme) egzersizleri gibi aktiviteler. Ben ayrıca aç karnına “vacuum” adı verdiğimiz karın hareketini de yapardım. (Merak edenler araştırıp yapabilirler.) Bunları yapmadan önce söylemem gereken en kilit nokta, ASLA uyandıktan sonra telefonunuza bakmayın! Kendinizi uyandıktan sonra sosyal medya gibi mecralardan soyutlayın. Emin olun bir iki saat telefonunuza bakmazsanız hiçbir şey kaybetmezsiniz. Kalkın, yukarıda saydığım sade aktiviteleri yapın, kahvenizi koyun ve öğrenci arkadaşlar özellikle direk dersinizin başına oturun. Çünkü sabah kalktıktan sonra içeceğiniz bir fincan kahve ile kafeinin de etkisi ile odaklanmanız maksimuma çıkıyor.

Bu tarz bir rutinle kendimi hem kafama takılan dertlerden soyutluyorum hem de ders çalısmak için en yaratıcı en odaklı zamanımı en verimli şekilde kullanmıs oluyorum. Tekrar söylüyorum, eğer telefona düşecek olursanız gelen sosyal medya bildirimlerinden ya da mesajlarınızdan tüm odağınızı kaybedip günün en verimli saatlerini çöpe atmış oluyorsunuz. En başta saydığım küçük aktiviteler size basit gelse de sizi disipline etme açısından çok faydalı olacaktır emin olun. Bunları tamamlamanız gereken küçük görevler gibi düşünün. Bunları tamamladıktan sonra kendinize koyduğunuz gün içinde daha büyük hedeflere ve çalışmalara yönelebilirsiniz. Ama küçük hedefleri bile başaracak disipline sahip değilseniz daha büyük hedefler için gerekeni yapamazsınız. Küçük bir olayda hemen dağılır ve ordan oraya savrulursunuz. Sabah yapacağınız küçük adımlar ve hedefler gün içinde sizi daha büyükleri için motive edecektir.

Spor ve ağırlık kaldırma konusuna her zaman meditasyon gibi bakmışımdır. Ne zaman kafamda tilkiler dolaşsa, kız arkadaşımla kavga etsem, ayrılık yaşasam ya da başka bir sıkıntıdan dolayı tembelliğe düşsem evde yatarak kendimi daha iyi hissetmedim hiçbir zaman. Spora gidip, kulağıma kulaklığı takıp o ağır kiloları elime almak beni tamamen dış dünyadan soyutluyor. Sizin de ihtiyacınız olan şey bu aslında. Vücudunuz ya da testosteronunuz için değil o an sadece kendinizi soyutlamak ve meditasyon yapmak için kendinizi ağırlıklara atın. Emin olun çok daha iyi hissedeceksiniz ve bu tarz tembelliklerden ve sıkıntılardan kurtulmanın en güzel yolunun ağırlık kaldırmak olduğunu düşünüyorum. İddia ediyorum ki birkaç antrenmana hiçbir şeyiniz kalmayacak ve düzeninizi oturtmuş olacaksınız. Kilit nokta, en başlarda zorlamada olsa kötü bir antrenman dahi geçirseniz kendinizi o salona atın. Gördüğünüz gibi olay tamamen kıçınızı kaldırıp uygulamaya bakıyor aynı yapana kadar yapıyormuş gibi yapacaksınız ve otomatik bir hale gelecek bir iki antrenmana.

Son olarak söylemek istediğim şey, hepimiz kötü zamanlar yaşayıp kafamızı bir sürü gereksiz dert ve sıkıntıyla doldurabiliyoruz. Tembellik yapmak ve yan gelip yatmak bunun çözümü asla değil. Aksine sizi “overthinking” e sürükleyecek ve daha değişik sıkıntılara ve kafanızda daha kötü senaryolar yazmanıza sebep olacak. Bu sitede daha öncede söylendi. Arkadaşlar motivasyonla ancak günü kurtarırsınız. Yaşadığınız kötü tecrübeler, sıkıntılar ya da boktan kız meseleleri bile sizin kendinizi motive etme yetinizi öldürür. Her zaman motive olacak güce sahip olamazsınız. Öte yandan disipline sahip olursanız, en başlarda küçük adımlarla başlayıp bu disiplini daha yüksek seviyelere taşırsanız ne olumsuz olaylar sizin düzeninizi yıkabilir ne de tembelliğe sürüklenirsiniz.

Dex

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

56
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
27 Comment threads
29 Thread replies
8 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
37 Comment authors
DiazVincentanonimSherlockVeicblack Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Li0n
Guest
Li0n

Bende şuan bu bahsettiğin gibi herşeyi saldım covid-19dan önce akşam 21:00da yatağa yatardim sabah 6:30da kalkardim kahvaltı hazırlanma sonra okula (lise11 dim geçen sene) evde egzersizlerimi aksatmadan yapardım 1saat oyun oynayıp(eu4) yatmadan önce 1saat kitap okurdum(roman, kişisel gelişim,gizem suç ve psikoloji) bı yandanda bu siteyi azardan okuyup anlayip uygulamaya çalışıyordum ve şuanda geldigim durum yazıda bahsettiğin gibi ama yarın bu iğrenç döngüyü kırmaya yönelik adım atma cesaretinde bulunucam yazı için tşkler varsa devamını beklerim:D (8.siniftan bu yana kendi kendimi geliştiriyorum zihnen, kafa yapısı olarak ve su soktumun pandemisi olmasaydı bu yıl fitness gidecektim neyse ilerde o da olur.acaba birileri zaman… Read more »

Dex
Guest
Dex

Gym e gitmene gerek yok evde vücut ağırlığını kullanarak antrenman yapabilirsin.

Genzo
Guest
Genzo

Evet. Zaman ayırıp okuyanlar muhakkak vardir. Ayrıca sana bi tavsiyede bulunayım. Sen oylesin demiyorum ve böyle acaba bu yorumu okuyanlar olacak mı? Bu yorumu begeninde ustte dursun, begenin de bildirim gelsin vs yazan kişilerde büyük oranda onay arayışı olur. Buna dikkat et. Artık buyudun ve böylesin demiyorum, gizli gizli onay arayışı, takdir edilme beklentisi vs varsa def et ve disiplinle devam et. Hadi sağlıcakla kal

Mehmet
Guest
Mehmet

Nasıl def edilir ki hocam?

Sordid
Guest
Sordid

Akademisyenlerin verimliliğini ölçen H index diye bir ölçüt var belki bilirsiniz. Akademisyenin o yıl yayınladıkları vb bu indeksi yükseltip azaltiyor. Bu akademisyen ne kadar üretken ve verimli bu indekse bakarak anlaşılabiliyor.
Ben de uzun zamandır kendime benzer bir indeks uyguluyorum. Her aksam yatmadan once indexe arti ve eksi grtirecek eylemleri yaziyorum. Mesela yabanci dil calismak, planladiklarimi bitirmis olmak, spor yapmak, beceri ogrenmek, kitap okumak + puanlar, benim icin faydasiz eylemler – puanlar. Bunu excelde yaptiginizda otomatik hesaplatabilirsiniz. Iradeyi kontrol etmede faydali oluyor. Kisa vadede eylem acisindan Ileriye mi geriye mi gidiyorsunuz somut olarak gorebilirsiniz.

Babayaga
Guest
Babayaga

https://puacemiyeti.com/bak-hele-bak-kiz-bulmaya-gelmis-sazan/

lütfen “direk” ve “direkt” ayrımını yapabilin arkadaşlar. yemin ediyorum bak anlattığın her şeyden daha önemli, yazı o kısımda bitti benim için.

BB
Guest
BB

bu siteyle aslında 1.5 sene önce tanıssam dahi pandemi başlamadan bir kaç hafta önce çok sık girmeye başlamıstım. Bu yüzden tembellik vs sorunum olmadı aksine hayatıma çok çeki düzen verdim. Evde dahi spor yapıyorum ilk aylar her yer kapalıyken. Ama şu telefon olayı çok doğru ve mantıklı. Bundan sonra telefon sadece sabahları alarmı kapatıp uyanmak için olacak.

Never be the same now
Guest
Never be the same now

Mahmut abi teori mastürbasyonu yapmak kendini gerçekleştiren kehanete neden olur mu? Şu aralar zihnim darmadağın. Nasıl toparlayabilirim akıl ver bana.

Tunc
Guest
Tunc

+1

haylaz_prens
Guest
haylaz_prens

Ben askerliğe gittim geldim düzeldim valla. Normalde gün içinde geç saatlerde kalkıp gece geç saatlerde uyananan birisiydim, yapılması gereken şeyleri her zaman erteliyordum. Fakat, askeri disiplinin faydalı olduğunu düşünüyorum, döndüğüm ilk 1-2 günde alarm olmadan sabah 5’te kalkıyordum ama sonrasında yavaş yavaş geç saatlerde uyandığımı fark ettim. Vücudumun ve beynim kendini rahata alıştırmak istiyordu, ama bunu engelledim. Bu sefer alarmı kurdum ve 5’te uyanmaya başladım. Askerlikte gün içinde uykum gelmiyordu, fiziksel olarak şimdikinden daha fazla çalıştığım için olabilir ama gün içinde bir saat uyuyorum. Tam olarak aynı olamam zaten ama disiplini oturttum. Vay be, tam da bir sene geçmiş üzerinden..… Read more »

mahlasımçerkez
Guest

okudum bence de sabah rutini çok önemli özellikle spor yapan dostlar için sabah kalkıp öğünlerini hazırlayıp limon sirkeli su türevleri ile güne galip başlayabilirler ….

Veicblack
Guest
Veicblack

Eline sağlık güzel bir yazı olmuş, arada tekrar okuyup motivasyonumu yerine koyacağım :))

Sherlock
Guest

Tüm düzenim bozuldu. 1.5 senedir bıraktığım sigaraya başladım. 4 ay izlemediğim pornoya başladım. Dersleri saldım. Üniye hazırlanıyorum. Tavsiyelerinizi duymaktan mutluluklar duyarım.

anonim
Guest
anonim

merhaba mahmut abi benim 1 senelik yakın bi arkadaşım var aramız baya iyiydi kendisi sıklıkla esrar kullanan birisi benide son 6 aydır bu işlere sürükledi yani zorla sürüklemedi tabi arkadaşım hep o şekilde vakit geçirince bi süreden sonra bende kullanmaya başladım meraktan vs şuan esrar işlerini bırakmak istiyorum sence o arkadaşımla aramı bozmalı mıyım ne yapmamı önerirsin?

Mahmut Abi
Admin

Evet arkadaşını ve esrarı bırak.

Vincent
Guest
Vincent

Doğru Başlığa yazdığımı düşünüyorum onay gelirse sevinirim. Mahmut Abi merhaba. 20 yaşındayım ve kırmızı hap ile tanışalı 2 sene olacak. Ayrıca sitenin de bir seneden fazla süredir sıkı takipçisiyim. Hala hayatın yokuşlarında sağlam durabilen biri olmamama rağmen evrimsel psikoloji, cinsel seçilim, oyun ve sizin kitaplar derken kazandığım bilinçle hayatımda bir çok şey iyiye gitti başlarda(ikili ilişkilerim). tabaktır shit testtir puadır car curt boyutundan hevesimi alınca kırmızı hapı özümsemeye ve “neden”lere cevap aramaya başladım, Olgunca bazı şeyleri kabullendim ve hayatıma bir dönem boyut atlattım. otuzlarıma yatırım yapmalıyım düşüncesiyle kendimi, kendimi geliştirmeye adadığım bir dönem de oldu. Buna rağmen “erkek adam olmak”… Read more »

Mahmut Abi
Admin

Sen dipte bağımlısın ve bir sürü şeye bağımlısın. Ailene söyle seni bir kliniğe yatırsınlar bir süre. Böyle dipte bir bağımlı olup da kendini nasıl iyi hissedeceksin, nasıl başarılı olacaksın ki? Mümkün değil.

Bağımlılıkların yüzünden aşağılıksın, olduğun şeyi hissediyorsun. Olay kompleks değil, direkt gerçeğin ta kendisi.

ne ile başlaman gerektiğini yazmama çok ihtiyacın mı var?!?!

Alkolden, haftada 5 mastürbasyondan, günde 12 saat ekran başında bir zavallı olmaktan, düzensiz beslenmeden, kumarı bırakmadan başlaman lazım tabii ki.

Diaz
Guest
Diaz

yapılması gereken işleri yapasım gelmiyor ya da biraz yapıp hemen sıkılıyorum şımarık yetişmenin sonuçları diye düşünüyorum bunu şımarıklıgımdan nasıl kurtulabılırım