Bir dargın bir barışık ilişkiler

Birçok insanın bir dargın bir barışık ilişkilere saplanıp kaldığını görüyorum. Bu konu büyük oranda sizin ayrılık barışmayı tetikleyen sevgilinize ve ayrılığa verdiğiniz tepki ile ne öğrettiğinize bağlı.

Hayatta yaptığımız ve söylediğimiz her şey, diğer insanlara bize nasıl davranabileceklerini, ne tür davranışları kabul edip etmeyeceğimizi öğretmemize neden olur.  Aşırı kızgınlık etkisinde verdiğiniz tepkiler genellikle karşınızdakinin size pek de iyi olmayacak şekilde davranmasına neden olur. Ama gerektiğinde kendiniz, özdeğeriniz ve özsaygınız için dik durmanız fakat bunu yaparken karşınızdakine empati, sabır ve nezaket göstermeniz ise genellikle sizin istediğiniz ve hak ettiğiniz şeyleri daha fazla oranda almanızı sağlar.

Ayrılık sonrası en çok görülen şey, terk edilen kişinin ilişki için savaşması ve ilişki için bazen kendi kendisi ile bile olsa savaşan taraf rolünü üstlenmesi. Bunu yaparsanız örneğin sürekli iletişime geçmeye çalışırsanız, tartışırsanız, hatta yalvarırsanız ve küçük bir ihtimalle de olsa ilişki yeniden başlasa bile bu pek de iyi bir pozisyon değil. Bu tür yeniden birleşmeler genellikle kısa ömürlüdürler ve yeniden ayrılık gelir. Bu sefer terk eden ayrılık konusunda daha emindir zira yeniden denemişlerdir ve ilişki yine yürümemiştir.

Fakat özellikle olgunluktan uzak insanların ilişkilerinde, örneğin ergen ya da 20lerinin başında insanların ya da kaç yaşında olursa olsun olgunlaşamamış, bencil veya narsist insanların ilişkilerinde, bu şekilde davranarak eski sevgilinize, sizin aleyhinize kullanabilecekleri manipülatif bir araç vermis olursunuz. Bu şekilde ne zaman ilgiye, daha seksi hissetmeye, egosunun tatmin olmasına ihtiyacı olsa sizi terk ederek sizin peşinde koşmanızı, yalvarmanızı, ne kadar güzel yakışıklı olduğunu ya da onsuz yaşayamayacağınızı söylemenizi sağlayarak kendisini daha iyi veya kendine güvenli ya da seksi hissetmesini sağlayabileceğini öğretebilirsiniz.

Ayrıca yanlış bir karar vermis olsalar bile siz nasıl olsa ona orada olacağınızı, onun peşinde koşacağınızı, onu bekleyeceğinizi öğretiyorsunuz. Eğer kararları doğruysa daha iyisini bulabilirler. Doğru değilse siz zaten ilişki için savaşıyorsunuz ve size geri dönebilirler. Bu şekilde ne ayrılığın herhangi bir negatif sonucunu yaşamak zorundadırlar ne de sorumluluğunu almak zorundadırlar.

Şöyle düşünün: Eğer bir çocuğu sürekli olarak yaptıkları yanlışların sonuçlarında kurtarırsanız, onun olgunlaşmasına engel olursunuz. Belki de eski sevgiliniz bu şekilde olgunlaşamamış biri ve siz ona bu tür davranışları size yapması durumunda bunun sonuçları olduğunu ve buna tolerans göstermeyeceğinizi gösterebilirsiniz.

Sizi terk ettiğinde tamamen geri çekilir, arkanızı döner giderseniz, ayrılığı ve sizi kaybetmeyi yaşamasını sağlarsanız, eğer kararlarının sonuçları hoşlarına gitmezse onu kurtarmaya gelmeyeceğinizi gösterirsiniz. Bu da onun sizden ilgi, ego pompası, kendine güven devşirmesine engel olur.

Size tavsiyem, eğer eski sevgilinizin dargın – barış sürecini sizden ilgi ve ego devşirmek için yaptığını düşünüyorsanız, onunla bir daha ilişki yaşamamanız. Bu tür olgunlaşmamış ve hastalıklı kişilerle ilişki yaşamak zaman, enerji ve ruh sağlığı kaybıdır. Bu insanlar narsisttir ve sizin onların hayatındaki tek işleviniz onlara kendilerini iyi hissettirmektir. Bu rolü oynamayın. Böyle bir insan sizinle ilişkide olmayı hak etmiyor. Ya da başka bir şekilde söylersek eğer bu insanla ilişkiyi bırakamıyorsanız siz başınıza geleni sonuna kadar hak ediyorsunuz.

Böyle bir insanı en son gidişini fırsat bilerek bırakın. Bırakın ve bir daha ne kadar ısrar ederse etsin hayatınıza almayın. Böylece hem kendinize hem de ona büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Çok ısrar ediyor, çok üzgün, çok pişman diye acıyıp yumuşamayın. Ne kadar üzgün ve pişman ise onun için o kadar iyi zira onun bu tokata ihtiyacı var.

Aslına bakarsanız, genel olarak bir insana sizden 2 kereden fazla ayrılma fırsatı vermeyin. Bir kez verdiniz mi, bu insan bir daha sizi kolay kolay ciddiye alamaz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

90
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
32 Comment threads
58 Thread replies
11 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
37 Comment authors
ŞehzadeBayazyildirim hizliBilmem neTambura Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Sedat Acar
Guest
Sedat Acar

en önemslisi sözlerimizle davranışlarımızın bir birini tutması şunu başka söyleyip başka yaparsak yaptığımız iyi olsada yine saygılı ilişkiler kuramıyız ilişkilerin temeli çok önemli burda yazdıklarınızın bazıları arkadaşlık ilişkileri içinde geçerli

mucadeleyedevam
Guest
mucadeleyedevam

Aşırı kızgınlık sonrası verdiğimiz aşırı tepkiler yüzünden kırdığımız gönülleri nasıl geri alabiliriz peki? Sitede bunun hakkında çok bir şey göremedim yani suç bizdeyse ve barışmak istiyorsak bunu yalvarmadan veya sürünmeden nasıl başarırız?

Kaptan
Guest
Kaptan

Özür dilerim demeden “bir daha olmayacak” yaptığım yanlıştı” vb. kalıplar kullanırsın yeterli olur ama önemli olan öfkeni kontrol edebilmen öfkesini kontrol edememek zayıf insan davranışıdır

Kaan
Guest
Kaan

Ben bununla ilgili daha önce yazı okumuştum. Yazı bu siteden, ilişki sihirbazı adlı kitabın çevirisinden. Mahmut abi çevirmişti sanırım. İlişki sihirbazı şöyle diyor:Eğer ilişkinizde karşınızdaki kişiye kızdıysanız 24 saat bekleyin. Kızdığınız kadar önemli bir şey olmayabilir. Misal telefonuna ulaşamadığınız kızı ilgisizlikle suçlamayın herhangi bir sorunu olabilir ve telefonu tekrar eline aldığında o kızgın mesajlarınızı görmesi hoş bir durum değil. Biraz da duygusal güçle alakalı. Bir süre beklemek ve sakin kafayla cevap vermek çok daha iyidir. Kendi yorumum olarakta bu duruma gelmemek en iyisi. Gelmemek için de sakin kafayla hareket etmeyi benimsemek gerekiyor zaten. Bir şekilde geldiysen de özür dileyeceksin izah… Read more »

Namoproblema
Guest
Namoproblema

Reis yine subliminal mesajı vermiş: “Onun bu tokata ihtiyacı var.” Asıl soru “neresine?” ama… 🙂

kumpas
Guest
kumpas

Mahmut abi mavi haplı zamanlarda bizi bu tarz ilgi için kullanan birisi bizimle ısrarla tekrardan konuşmak istiyorsa yol mu göstermeli yoksa fırsatı değerlendirmeli mi abi

EmrE
Guest
EmrE

Bu senin için değil, ilgini sömüren kişi için fırstattır sadece. acıktığında gelip, karnı doyunca çekip gidebileceği yerin garantisine sahip biri için muhteşem bir sofra kurmaktır ona yanıt vermek..

Johnny
Guest
Johnny

Hem bu konuda hem de no contact konusunda Mahmut Abi ve diger tecrübeli arkadaşların fikirlerini almak istiyorum. Halihazırda sürekli kavgalı bir ilişkim var daha doğrusu vardi ve ayirilip barışmalar kavgalar kadar olmasada vardi ve kız bu kez ayrılırken diger ayrılıklara nispeten ilişkide ki kendince gördüğü sorunları ( tartışmalar sırasındaki tavrım ve cinsellik varsa okeymişim ama böyle bir şey yok) daha kısa ve sıfır kızgınlıkla devam etmek istemediğini,bitmesini mesaj atti. Ben de düşündüğü gibi olmadığını, umrumda olduğunu kendisini sevdiğimi ama istemiyorsa bir şey diyemeyecegimi son olarakta değerli olduğunu söyledim . no contact uyguladim story atip durdu izlemedim, yazmadim, aramadım sadece bazen… Read more »

Joker
Guest
Joker

Tam bahsini ettiğin bir ilişki vardı hatırlar mısın bilmiyorum üstünden 1 sene geçti siteye ilk yorumumdu kıza ilk açıldığımda bana ”benden hoşlanman için sana umut mu verdim” diyen kız ne zaman canı sıkkın olsa benimle konuşmaya ilgimi sömürmeye çalışıyordu hatta kendince umut kırıntıları atıp olabiliriz biz gibi vaatlerde bulunuyordu umursamıyordum, ne olduğunu anlamıştım çünkü araya mesafe koymaya çalışıyordum artık. kız daha fazla üstüme düşünce ayak üstü hayatımda başkası var demiştim o günden sonra birkaç defa daha konuştuk sonra ne oldu bilmiyorum ama öğrendiğim ve tecrübe ettiğim deneyimi 2 paragrafa sığdırmışsın abi ”Hayatta yaptığımız ve söylediğimiz her şey, diğer insanlara bize… Read more »

Salih Şen
Guest
Salih Şen

Selamlar hocam şu anda küs olduğum bir kız arkadaşım var sürekli aynı konudan tartışıp bir süre konuşmadan küs kalıyoruz tartışma konusu ise sürekli olarak beni sadece cinsellik olarak kullanıyorsun umursamıyorsun beni tarzı şeyler ve böyle bir şey yapmıyorum sizce bunu bilerek küsmek için mi yapıyor akıl verirseniz sevinirim iyi forumlar

parathormon
Guest
parathormon

narsist kişilik nasıl düzeltilir? ben narsist ve bencilim, ilişkilerim de aynı dediğin gibi iyi hissetme odaklı, bu yüzden tüm ilişkilerimi aldattım, yaşım 20 ve 30 üstü ilişkim oldu, aldatmadığım yok ve gerçekten sevsem bir kızı ona rağmen başka tanımadığım kızlar cazib geliyor, bu durum nasıl düzeltilir? ve afedersin abi çok amcı birisiyim, o an 4 tane sevgilim olsa dahi başka kızlarla da konuşuyorum bunda yakışıklı olmamın sebebi illa vardır ama cidden bu durumun ileride sorun yaratacağını düşünüyorum evlilikte falan, bir önerin var mı abi

Bir kırmızı bir mavi
Guest
Bir kırmızı bir mavi

Mahmut Abi öncelikle selam bu sitedeki bilgiler altın değerinde fakat içselleştirip uygulaması çok çok çok çok zor ve zaman isteyen birşey.Benim sorunuma gelirsek,ben bir dargın bir barışık ilişkilerden muzdaribim.İyiyken her şey çok iyi ilişkide,ilgiyi fazlasıyla gösteren ve sadık birisi.Fakat kötüyken pasif-agresif davranan bi hatun.Örnek olması açısından en son ayrılığımızda;gayet esprili bi şekilde benim ev arkadaşımın kız arkadaşıyla olan kavgasını tartışıyorduk.Ben ev arkadaşımı haklı bulduğum için”çocuk haklı bende kız evinde kalmayı sevmiyorum”diye bir cümle kurdum.Bu cümle karşısında ”sen hiç benim evimde kalmadın,eski sevgilini kastediyorsun bu cümleyle amacın ne” demesine karşılık,kastettiğim bişey yoktu olayın akışında söylediğim bişeydi kusura bakma sana böyle bişey… Read more »

Necati Edgü
Guest

Sitenin arşiv bölümünde tüm makaleler var mı?

BB
Guest
BB

Eski manita böyleydi. Bu yazı o zamanlar yoktu ama genel forumu okudum ve ayrılma cesaretini ve gücünü kendimde buldum. Sonra her ne kadar korona ortaya çıksa piyasada kadın kalmasa bile daha huzurlu daha mutlu oldum. Arada kısa süreli bir iki hatun oldu ama onun dışında ya tam beceremiyor ya da coronadan tanisamadigim icin hatun pek bulamıyorum. Ama ne olursa olsun böyle toxic iliski olacağına bekar takılırım çok daha iyi.
Bu forumu seviyorum. Mutlu olduğum staj yerinden bile istifa etme gücünü insanın kendisinde ait oldugu yerden çıkarıp gösteriyor bak burada senin icinde diyor

S.A.T
Guest
S.A.T

İki senedir hoş bi hatunla beraberim kendisi benden 2 yaş büyük, ve ilişkimizin 10-11. ayından sonra bi ayrıl bir barış moduna girdik. Çok kez bu son dedim araya çokta hatun girdi ama bu esas hatun hiç peşimi bırakmadı. Sürekli ben ayrıldım bi aralar kedinin elindeki fare gibi oynadığımda oldu ayrılırken hiç acı çekmedim kızı istemeden çok baskı altına soktum, bana danışmadan iş yapamaz oldu, her yaptığı işi açıkladı sürekli ağladı vs vs. Ama iş öyle bir noktaya geldi ki kız gece bi anda ağlayarak uyanmaya, durup duruken ağlamaya falan başladı, ailesi ile arası bozuldu; okulu aksadı ve açıkcası birine bu… Read more »

youorin
Guest
youorin

Selam Mahmut Abi bir süredir ilişki içerisindeyim. Geçen hafta sevgilimle bir mevzudan dolayı aramız açıldı bende gittim başkasıyla görüştüm. O da bunu öğrendi. Sonra sinirlenip bir daha yazma falan dedi bende yazmadım. Ayrıldığıma mutluydum. Sonra bana tekrar döndü aldatmış olmama rağmen tekrar döndü barıştık. Sonra ben biraz narsist davrandım farkt etmeden kötü davranmışım kıza. Bir iki gün önce de bana ailesiyle yaşadığı bir sorunu anlatmak istemişti bende dinledim sonra ne diyeceğimi bilemiyorum deyip siktir çekip telefonu kapattım bir şeyle meşguldum ona devam ettim. O an düşünmemiştim ama yaptığım gerçekten empati yoksunluğuymuş. Dün de kız yazıp böyle olmayacağını o olayda ona… Read more »

Nisa
Guest
Nisa

Bende bu durumu yaşıyorum ve bir kadın olarak sormak istiyorum. İki ay önce ayrıldığım eski sevgilim bir hafta önce mesaj atmış sensiz yapamıyorum falan diye bende ters cevaplar verdim bu laflara karnım tok falan diye yazdım biz düşman değiliz falan diye konuşuyordu önceden. bende şuan çalıştığım kurumun müdürü olduğu için bayram mesajı attım gayet resmî bir şekilde ama cevap vermedi? İki ay boyunca işle ilgili bir şey olmadığı sürece ben hiç arayıp sormadım ama şuan Mesaj atmam yanlış mı oldu? Ne düşünüyordur acaba? Bana yardımcı olur musunuz?

lrksttp
Guest
lrksttp

@Nisa

Ben senin sorununu kavrayamadım, buna cevap vermek için yazmıyorum. Başka bir şey dikkatimi çekti, acaba doğru mu düşündüm diye yazıya dökeyim istedim.
Adam kıza mesaj atmış. Kız terslemiş. Anladığım kadarıyla bundan sonra adam iletişime geçmemiş. NC yani. Kız, işle ilgili de arayınca, mecburen yanıtlamış ama anladığım kadarıyla kısa kesmiş, uzatmamış. SONUÇ: Tersleyen kız, şimdi “mesajıma dönmedi acaba ne düşünüyor” diye soruyor. Yani ilgi seviyesi yükselmiş. NC bırakıp gitmek demek ama, @Nisa nın sorusu, NCnin ilgi yükseltici yan etkisine güzel bir örnek gibi geldi bana. Doğru mu?

Caesar
Guest
Caesar

sen müdürün ile ilişki yaşayarak baştan hata yapmışsın zaten. Ayrıldığın sevgili hakkında niye bu kadar şey düşünüyorsun?

1 2 3