Disiplin, erken yatmak ve uyku düzeni

Disiplin sağlayamıyorum diye bana ulaşan çok sayıda insan var. Bana ulaştıklarında kafalarında disiplinli olup yapmak istedikleri birçok şey var.  Aynı zamanda neden disiplinli olmadıklarına dair birkaç fikirleri de var.

Bana disiplinsiz ve darmadağın bir hayatım var ve bu konuda ne yapacağımı bilemiyorum diyenlerin hemen hemen tamamıyla aramda şuna benzer bir diyalog geçiyor:

“Disiplinsizim, ders çalışamıyorum / işe geç gidiyorum / dükkanı zamanında açamıyorum, vs. vs.”

“Peki yataktan kaçta kalkıyorsun?”

“Evet çok geç kalkıyorum. 10 – 12 arası. Geç kalkmam büyük sorun değil mi?”

“Kaçta yatıyorsun?”

“Sabaha karşı 2 – 4 gibi.”

“Senin büyük sorunun geç kalkmamak değil geç yatmak.”

Gece 2 – 4 arası yatıp sabah erkenden nasıl kalkacaksın ki? Asıl sorun gece yatmamak. Şimdi “ben gece çok daha verimliyim” diye çıkışacak arkadaş, tamam sen azınlıksın ve bundan sonrasını okumana gerek yok. Ama insanların büyük çoğunluğu saatlerce çalışıp gece 2 – 4 gibi yatmıyorlar. Gördüğüm kadarıyla özellikle 23:00 – 03:00 arası tek yaptıkları şey internet, sosyal medya, boş youtube videoları, vs. Belki kitap da okuyorlar ama bu 4 saatlik dilimin %90’u çöpe gidiyor.

Eskiden bu çoğunlukle erken kalkmama lüksleri olduğunu sanan üniversite öğrencilerinin ya da liseyi bitirip üniversiteye ilk sene kazanamamış öğrencilerin sorunuydu. Ama şimdi eve kapanan ve evden çalışan büyük bir beyaz yaka nüfusu da bu problemle karşı karşıya. Bana bazen evde çalışan kimse 10:30’dan önce işe başlamıyor gibi geliyor.

Hayatınızda disiplin istiyorsanız ve böyle bir uyku düzeniniz varsa size açıkça söyleyeyim: bu problemi çözmediğiniz sürece disiplini unutun. Birkaç bohem sanatçı dışında geceleri bu şekilde yaşayıp geç kalkan ve buna rağmen başarılı olan insan sayısı yok denecek kadar azdır. Yahu bunu bilmeyen mi var diyeceksiniz ama maalesef çok var. Benim görüştüğüm çoğu insan, asıl sorunun bu olduğunu öğrenince çok şaşırıyor zira bunu o kadar önemsemiyorlar.

Burada asıl sorun geç yatmak. Bunu erken yatmaya ve hep aynı saatte yatmaya çevirmeniz gerekli. Hep aynı saatte zira hayatınızdan depresyonu uzak tutmak ve diğer şeyleri disiplin altına almak için böyle bir sabite ihtiyacınız var.

Depresyonla mücadele eden insanlarda sıklıkla gördüğünüz birşey, ve depresyonun nedeni konusunda çok genel bir önerme ortaya koymuyorum zira depresyonun bir sürü nedeni var, hayatlarında yeterince düzen olmayan insanlar, hayatın ağırlığı altında ezilmeye meyillidirler.

Örneğin birileri bana gelip depresyonda olduğunu söylerlerse, onlara her zaman standart bir soru setini sorarım.

İşin var mı? Eğer bir işin yoksa, toplumumuzda cidden başın beladadır. Öncelikle biyolojik ritminiz sapıtır zira akşam belli bir saatte yatmak ve sabah belli bir saatte kalkmak için bir nedeniniz yoktur. Çoğu insanın hergün aynı saatte uyanmamaları, günlük ritimlerinin (circadian rythm) çalışmasını takip ettiklerinden, yataktan kalkar kalkmaz depresyona girmeleri için tek başına yeterlidir. Özellikle de öğleden sonra uyuklamaya başlarlarsa.

Jordan Peterson – Bir yaşam rehberliği – Bölüm I

İdeal zaman 11:00 ama 10:30 da olabilir. Eğer 11’de yatıp 7 saat uyursanız sabah 6’da kalkabilirsiniz. Sabah 6’da kalktıktan sonra 12:30 gibi 30 dakika  – 1 saat öyle uykusu da yapabilirseniz süper.

Sabah bilinciniz yeni açılırken özellikle de gece geç yatmışsanız, kendinizi yataktan çekip çıkaramayabilirsiniz. Gece erken yatma konusunda daha fazla kontrolünüz var. Ama hemen heveslenmeyin, daha fazla kontrolünüz var ama bu birçoğunuz için kolay değil. Çoğunuz gece sosyal medya, netflix, mesajlaşma gibi artık bağımlılık olan alışkanlıklar geliştirmiş vaziyettesiniz. Bunların varlığında erken yatmanız çok zor olacaktır. Bunun için genellikle şunu tavsiye ediyorum:

1 – 23:00’de yatacaksanız 22:00’de bilgisayarı ve cep telefonunu bırakın.

2 – 23:00’de ışıkları söndürün, cep telefonunu uzağa koyun ve yatağa girin. Cep telefonunuzun hiçbir notifikasyonu açık olmasın. Airplane mode’a alıp yatabilirsiniz mesela.

3 – Uykuya dalmasanız bile yataktan çıkmayın! Biraz televizyon izleyeyim, instagram bakayım, vs. uykum gelir diye düşünmeyin. Tavana bakın, pencereden dışarıya bakın, gözlerinizi kapayıp koyun sayın, vs. 23:00’de yatağa girip 01:00’de uykuya dalabilirsiniz ama yataktan çıkmayın ve ekran açmayın. Işık açıp kitap da okumayın.

Birçoğunuz bir sıkıntıdan dolayı gece ayakta o nedenle bu dediğimi yaparken çok zorlanacaklar. Zira bu kişilerin temel motivasyonlarından biri de canlarını sıkan şeyi düşünmekten kaçmak.

4 – Saat 14:00’den sonra kahve ve çay içmeyin.

5 – Günde 15-30 dakika meditasyon yapmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bunu yatmadan önceki 4 saatte yapmayın.

Tekrar ediyorum, gece çalışan biri değilseniz, hergün aynı saatte erken yatıp erken kalkmadan (arada bir bir şeyi yetiştirmek için 3 – 4 gün arka arkaya sabahlamanız gerekebilir ama biz burada normalinizden bahsediyoruz) başarılı olma şansınız çok düşük. Disiplinli olmanız neredeyse imkansız. Disiplinsiz biriyseniz ve uyku düzeniniz kötüyse ilk uğraşmanız gereken şey o.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

76
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
32 Comment threads
44 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
46 Comment authors
Flamiermakarnalı taze fasülyePunisherMahmut abinin sol şeysielnino Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Bro
Guest
Bro

Pro tip vereyim uykuya dalmakta zorluk cekiyorsaniz esneme hareketleri yapin bacaklarinizi gerin yatincaysa uykuya dalmaya degil rahat uzanmaya calisin rahatladiginkzda uykuya kendilingden daliyorsunuz. Uykuya dalmaliyim yoksa erken kalkamam veya uykuya dalamiyorum duzenim bozulucak diye endiselenmeyin uyumaya kendinizk zorlarsaniz geceyi uyanik gecirmeyi garantilersiniz. Zaten uykuya dalmasaniz bile uzanmaniz uyumak kadar olmasa bile kismen dinlendiricektir

Emir
Guest
Emir

Uyku düzenim gerçekten kötü halde. Gece bazen yatıyorum 1 2 saat sorma uyanıyorum sorma sabah yatıyorum akşam kalkıyorum. Parça parça uyuyorum. Aynı saatte yatıp kalkmak yazıyor yazıda ama diyelim 11 7 arası dedik yatış kalkış saatini ben ilk gün uyumayayım düzen içn dedim sonra gece yine kalkıyorum. Belirlenen saatler dışında uykusuz kalsakta uyumamalı mıyız düzene girene kadar?

Diyelim gece belirlediğim saatlerde uyku uyumadım yine de belirlediğim saatlerde kalkıp sonra uyumamak gerekiyor değil mi

Onur
Guest
Onur

Merhaba abi uzun suredir monk modedayim yavaştan yürümeye başlayım diyorum ama.covid sebebiyle bulusmalar olmuyor bildigin gibi. Sen de mesajlasmayi kisa tut dersin ne yapmalı nasil yapmalıyim bu virus cok elimi ayağımı bagladi

NOORD
Guest
NOORD

Abi merhaba
Güzel ve disiplinli bir hayatım var ama kendimi bazen eğlenceden uzak ve yalnız hissediyorum acaba bir şeyi yanlış mı yapıyorum diye sormak istedim.
4-7 arası calisthenics duş kahvaltı vs.
7-9 arası yazılım öğrenme
9-18 arası iş
18-20 arası dinlenme yemek
20-21 arası elektro gitar
21-23 arası freelance iş (ikincil iş)
Sonrasında kitap okuma ve uyku. Uzun süredir bu programı bozmadan uyguluyorum ama hayatımda sosyallik, kız veya erkek arkadaş yok. Bu durumu nasıl düzeltebilirim ?

Yolsuz
Guest
Yolsuz

Peki saat 22.00 da yatağa girsem ama dediğiniz gibi 1-2 ye kadar uyuyamasam yine de sabah 6 ya da 7 ye alarm kurmalı mıyım

exper1998
Guest
exper1998

Selamlar Mahmut abi bundan 12 ay kadar önce disiplin ile ilgili yazılarınızı okuyordum o zaman homeboy gibi 107 kg setander yaşayan sigara içen biriydim yazılarınız bende şok etkisi yaptı ve değişmeye karar verdim sigarayı bıraktım 107 kg dan 84 kiloya düştüm ağırlık kaldırmaya düzenli spora başladım hayatımı belli bir düzene soktum çok sağolun.

Detonate
Guest
Detonate

Bu sitedeki disiplin yazılarını iyice okuyup, ozumseyip sonrasında pratiğe geçerseniz bir daha ömrümüz boyu disiplin ile ilgili bir sıkıntı yaşamaz. Nitekim bende aynısı oldu. Hayatımda hiç bu kadar rahat bir şekilde disipline olmamıştım.

tapınağı terkettiğine pişman olan adam
Guest
tapınağı terkettiğine pişman olan adam

bu site bisiklet sürmek , araba kullanmak, dil bilmek gibi. fazla uğramayıp “ha ben öğrendim nasıl olsa artık ihtiyacım yok ” diye tapınağı terkederseniz eski haline dönme ihtimaliniz yüksek. ben aynısını yaptım. site sayesınde kızlarla başarılı oluyordum, sabah kalkar kalkmaz biraz mekik ve ardından akşama kadar yatağa girmiyordum, oturuşum alfaydı, disiplinim vardı vs. sonra uzun ilişkim oldu, “nasıl olsa kız beni seviyor aşık” diye saldıkça saldım, en son porno izleyip 31 çekiyordum sevgilim olmasına rağmen. sonrası depresyon bunalım falan hatırlamıyorum sarhoştum :swh seneler sonra burdayım işte. o zamanlar ilk defa bu kadar maskülen hissediyordum kendimi, aldığım nefes bile taş gibiydi… Read more »

Adanalı Alfa
Guest
Adanalı Alfa

Mahmut abi İrade Terbiyesi isimli kitabı okudun mu okuduysan düşüncelerin neler ?

Dominant
Guest
Dominant

Mahmut abi merhabalar konuyla ilgili bir başlık tam bulamadım buraya yazayım en alakalı yer burası.Yardımcı olursan sevinirim fikirlerin benim için önemli.18 19 yaşlarında olsan,önünde güzel bir üniversitede hukuk okumak yahut subaylık olsa hangisini tercih ederdin?
Subaylık sevdiğim meslek ama sosyal yaşantım çok kısıtlanacak.Avukatlık subaylık kadar sevdiğim bir meslek değil ama sosyal yaşantım olacak.

Miami Vice
Guest
Miami Vice

Abi, halihazırda bir veya birden fazla tabak veya hatun varsa bu disiplini oturtmak için ne yapmamız gerekir ? Zira ben gündüz çalışıyorum ve ancak akşam 20.00’den sonra boş vaktim oluyor.

FOX
Guest
FOX

Abi selam. Bana düzenli para kazandıran bi uygulama var ama bu uygulamadan kazanabilmem için en geç 00:30 a kadar ayakta olmam lazım bu yüzden uyku düzenim için 01:00 – 08:00 uygun gördüm. Hem de kyk yurdunda kalıyorum istesem de 11 de yatmam 6 da kalkmam çok zor 11 de oda gürültülü olur 6 da da kalkıp ben gürültü yapamam.

Yani sonuç olarak 1 e 8 uyku düzeni bana ne kaybettirir?

Nasıl bi karar en mantıklısı olur benim için?

uygulama işini merak eden adam
Guest
uygulama işini merak eden adam

nasıl bi işmiş bakalım bu yeğenim yaw

Kaan
Guest
Kaan

Ben her sabah 5 de kalkan biri olarak disiplinsiz biri olduğumu söylemeliyim. Erteleme hastalığım var denilebilir. Benim durumunda olan kişilere ne önerirsiniz?

vamosod116
Guest
vamosod116

Arkadaslar uykuya dalmada sorun yasayanlarin uygulayabilecegi bir teknik:

Yazi icinde linklenen nefes egzersizine benzer bir sekilde rahat bir sekilde uzaniyoruz hangi pozisyonda rahat hissediyorsaniz. Her nefes alirken icimizden 1 verirken 2 diyoruz. Nefesi kontrol etmeyin sadece gozlemleyip icinizden 1 ve 2 deyin. Daha rahat hissediyorsaniz kelime vs. de diyebilirsiniz veya 1 – 2 derken kelimeyi uzatabilirsiniz nefes ile (biiirr – ikkiii tarzi) onemli olan nokta nasil rahat oluyorsa sizin icin oyle yapmaniz ve soylediginiz kelimeler ustunde soylerken dusunmuyor olmaniz.

Bunu yaparken gelen dusunceleri yargilamayin veya dusuncelere odaklanmayin. Sadece gelen dusuncenin varligini gozlemleyip tekrar nefesinize donun.

En uykunuz olmadigi zaman bile 10dk icinde bayiltiyor.

Leo
Guest
Leo

Mahmut abi selamlar vardiyalı bir işte çalışıyorum bazı günler üst üste 4 12 bazen ise 8 4 akşam çalıştığım günün diğer günü sabah gelmek zorunda kaldığım günlerde oluyor bu şekilde çalışma saatleri olanlar ne yapmalı nasıl bir düzen oturtmalı az uyuyarak nasıl verimli olabilir? Teşekkürler 🙂

elnino
Guest
elnino

Mahmut abi merhaba. Abi sabah ne kadar erken uyanırsam uyanıyım akşam erken uyuyamıyorum. Üniversite okuduğum için genelde erken uyanıyorum ama sabit bir saatte değil. Akşam 11 de yatağa giriyorum ama sabah erken kalkmış olmama rağmen 12 den önce uyuyamıyorum. Birde şöyle bir şey var abi erken kalktığım gün bütün gün uykulu oluyorum ama direniyorum akşam erken uyumak için. Ama akşam olunca sanki sabah 12 de uyanmışım gibi uykum gelmiyor. Tavsiyen nedir abi?