Aile ve evlilik üzerine

Mahmut Abi evlilik konusunda düşüncelerin nedir? Kırmızı hapta gerek Türkçe gerek İngilizce içerik üretenlerin hemen hepsi erkeklerin evlilikten uzak durması gerektiğini söylüyor. Sen bu konuda ne düşünüyorsun?

Ben diğerlerinden farklı olarak erkeklere evlilikten uzak durma tavsiyesi vermiyorum. Çocuk yapma veya gelecek nesilleri yetiştirme ihtiyacınızı, feministler evlilik kurumunu erkekler için zor ve tehlikeli hale getirdi diye bırakmanızı tavsiye etmem. Evlenmeden çocuk yapabiliyor musunuz bilmem ama bu hala pek mümkün değil. Geçenlerde Avrupa’da oldukça liberal bir ülkede yaşayan bir arkadaşım, 6 yıldır resmi olarak evlenmeden karı – koca hayatı yaşadığı kadınla evlendi zira kadın hamile kaldı. Nedenini sorduğumda o ülkede bile anne ve babanın resmi olarak evli olmamasının, çocuğun resmi evrak gerektiren işleri ile ilgili büyük külfet yarattığını söyledi. Türkiye’de durumun daha iyi olduğunu sanmam. Belki ABD’de bazı aşırı liberal eyaletlerde bu iş rahattır ama orada da öyle olduğunu pek sanmam.

Yani benim bildiğim 2020’li yıllarda bile çocuk yapmak için evlenmeniz gerekiyor.

Tamam biliyorum, evlilik riskli ki bu riskleri burada yazıp duruyoruz. Evleneceğiniz kadını çok dikkatli seçmelisiniz ama çok dikkatli seçseniz bile devletin evli kadına verdiği silahların eşinizin elinde olmasını istemezsiniz. Yani biraz abartı olacak ama şöyle düşünün. Devlet evlilikte erkeğe istediği zaman karısıyla cinsel ilişkiye girme hakkı verse ve kadın istemese bile cinsel ilişkiye girmesini tecavüzden saymasa, erkeklerin büyük çoğunluğu bu durumda da karısı istemiyorsa onunla zorla ilişkiye girmez. Ama bu, böyle bir yasanın saçma ve insanlık dışı olduğu gerçeğini değiştirmez. Bir kadının, bunu yapmayacak bir adamla evli olduğunu bilmesine rağmen kocasının elinde böyle bir “hakkın” olmasını isteyeceğini sanmam.

Her neyse, çoğunuz hala çocuk yapmak ve yetiştirmek isteyeceksiniz ve bunun için evlenmeniz gerekecek. Şu an 25 yaş altındaysanız bu konuda yorum yapmayın zira şu an çocuk yapmam diyenlerinizin çoğu 30 yaşında böyle düşünmeyecek. Gerçekten bu isteğe sahip değilseniz, sahip değilsiniz ve toplum baskısına boyun eğmeden çocuk yapmaktan uzak duruyorsanız size ne mutlu. Ama çoğu erkek çocuk yapmak, aile babası olmak istiyor ve bu istek oldukça güçlü, oldukça temel bir istek ve normal bir istek.

Kendi ideolojik çıkarları ya da düz aptallıkları nedeniyle, aile kurumunu yıkmaya and içmiş feministlerin, iklim felaketçilerinin ve benzeri ideolojilere bulanmış aşırı solcuların istediği de bu erkeklerin evlilik kurumuna ya birer tasmalı köpek olarak girmeleri ya da evliliği göze alamayıp hiç girmemeleri. İkisi de onlar için iyi birer sonuç. Ama ben bu şer odaklarına meydan okuma adına ve onlara inat olabildiğince iyi aile kurma taraftarıyım. Birçok erkek için de, toplum için de iyi olan bu. Siz önce tabii kendinizi düşünün ama dediğim gibi erkeklerin büyük çoğunluğunun içinden gelen istek de bu zaten.

Bugün boşanma erkek için büyük külfet ama riskini bilerek girerseniz hem riskini azaltırsınız hem de gerçekleşmesi durumunda alacağınız hasarı. Ben dünya savaşı, kıtlık, vs. gibi zor koşullarda bile bunları göze alabilmiş nesillerin torunları olarak bizim içinde bulunduğumuz durumun onlara göre hala çok daha rahat olduğunu düşünüyorum.

Bir erkek hangi yaşta evlenmeli?

Ben bu konuya erkekler için ideal evlilik yaşı yazısında değindim ve orada bunun 33 olduğunu söyledim. Yine Rollo Tomassi başta olmak üzere bunun daha yüksek olması gerektiğini söylediklerini biliyorum ama ben şahsen oldukça geç bir rakam verdim. Aslına bakarsanız 31-32 yaş ideal olanı. Daha öncesinde erkek yeterince olgunlaşmıyor, keşke olgunlaşabilse. Eskiden erkeklerin 22-23 yaşında geldiği olgunluğa bugün erkekler 32-33 yaşında geliyor. Bu sistematik ve teknolojik bir şey, eskiye göre eğitim süresi çok daha uzun ve hayat daha kolay ve bu da erkekleri daha uzun süreler çocuk tutuyor. Ayrıca bunların üstüne bir de erkekleri daha da bebekleştiren popüler sinema başta olmak üzere her yerden akan mavi hap propagandası var.  Belki bizi takip edenler ya da başka şekilde uyananlar erkenden olgunlaşmak için çaba harcayıp daha erken olgunlaşabilirler. Ama uzun süreli kadın erkek ilişkisinde yetişkin erkek olmanın, evin reisi olmanın bilincine ulaşmanız için bugün bilgi yanında zaman da gerekiyor.

Bu arada bir parantez açayım ve şunu söyleyeyim zira önemli bir kısmınızın bunu duymaya ihtiyacı var: 32 yaş erkekler için geç değil. 30’unu geçtim ve geç kalmış hissediyorum diyen erkeklerle konuşuyorum. Hayır, siz kadın değilsiniz ve sizin geç kalmaya başladığınız yaş sınırı 30 değil. Kadınların bazı biyolojik avantajları var ama sizin de erkek olarak biyolojik olarak avantajlarınız var ve onlardan biri de bu. 35 yaşında bile geç kalmadığınızı söylemek isterim. Ama burada ideal yaşı konuşuyoruz, ne zaman geç kalmaya başladığınızı değil.

Burada sizin evlilik öncesi cinsel ilişkiye girebildiğinizi varsayarak tavsiye veriyorum. Ama okuyucularımın büyük bir kısmı dini nedenlerle evlilik öncesi cinsel ilişkiden uzak duran insanlar. Eğer evlilik öncesi cinsel ilişkiden uzak duran biriyseniz, 30’lu yaşlara kadar cinsellik olmadan beklemeniz hiç doğal değil ve kendinize işkence etmeniz demek. Ben evlilik öncesi cinsellik kısıtı olan arkadaşlara 25-27 bandında evlenmelerini tavsiye ediyorum. Burada dezavantajınız tabii ki yeterince büyümeden böylesine önemli bir tercih yapmak ama bu riski göze alacaksınız artık.

Peki hangi yaşta geç kalmış sayılabiliriz?

Benim bu konuda temel kriterim, çocuklar büyüdükten sonra kendi başınıza kalma zamanınız. Erken yaşta çocuk yapmanın avantajı, görece genç olduğunuz bir dönemde çocukları büyütüp yine görece genç bir yaşta çocukları yuvadan gönderip kendi başınıza kalabilmeniz. Eskilere bakarsanız 20’lerinin ortalarında çocuk yapıp 40’larının ortaları gibi görece genç bir yaşta rahata eriyorlardı. Şimdi 40 yaşından sonra da çocuk yapabilirsiniz ama 40’ından sonra yaptığınız çocuğa 60’ınıza kadar bakacaksınız ya da 50 yaşında çocuk yaptığınızda 70 yaşına kadar bakacaksınız. O yüzden mümkünde çocuk yapma işini 30’larınızda bitirin derim.

Not: 23 yaş ve altı arkadaşlar bu yazıyı pas geçin ve yorum da yapmayın. Sizin bu işe kafa yormanız ve sizinle bu işi tartışmak, ilköğretim talebesinin üniversiteye girip girmeme konusunda kafa yormasına ve tercih tartışmasına girmesine benzer. Sizin önünüzde savaşacağınız yeterince canavar var zaten, uzaktaki canavarı sonraya bırakın. Ben şu an 20 yaşında bir genç olsam, kendi evlilik öncesi cinsel rahatlığıma göre 26 yaşına kadar evlilik konusunda bir şey okumayı bile düşünmezdim. Siz de kafanızı bunlara yormayın.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

144
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
44 Comment threads
100 Thread replies
8 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
54 Comment authors
GüllaçselinOrhanKrimineloName*: Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
EmreÖzdemir
Guest
EmreÖzdemir

Mahmut Abi, öncelikle kitaplarınız için teşekkür ederim. hepsi birbirinden güzel kitaplardı. nişanlımla evlilik yolunda ilerliyoruz. sevgilim gerçekten güzel bir kız. bu güzelliğinin yanında çok el üstünde yetiştirilmiş el bebek gül bebek yetiştirilmiş bir kız ailesinin tek kızı. bundan dolayı hep bir sinirlilik durumu mevcut. çevresine ve ailesine karşı sinirlidir aniden tartışır birden sinirlenir. bana karşı bu durum çok nadir oluyor, evlendikten sonra çevresine gösterdiği bu tepkiyi görmekten endişe ediyorum. ne yapmalıyım ? sizce bu sinir olayı evlilikte artar mı ? yoksa biraz daha az güzel ve sinirsiz bir eş adayı bulmam daha mı doğru olur ? diğer bir sorum ise,… Read more »

Arkin
Guest
Arkin

Görücü usulü ile İslami hassasiyetlere göre evlilik görüşmesi yaptığımız kadına evlilik görüşmesi içerisinde kırmızı çizgilerimizden bahsetmeli miyiz ? (Sınırlı görüşülüyor sonuçta) Bahsetmezsek sonradan pürüz çıkabilir kanaatindeyim.
Birde dominantlık ve itaat konusunda bunu karşı tarafa örnek olarak ” Evlenirsek evliliğimiz erkek otoritesine dayanan bir evlilik olacak. Eğer bu şartları kabul ediyorsan benimle evlenmeyi kabul et” vs. şeklinde açıklama yapmak evlilik adına doğru bir hamle midir ?

eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

İslami hassasiyet dediğiniz şey Allah ı önceleyen şey ise zaten büyük bir olasılıkla evlilikte sorun olmaz.
Yok toplumun oluşturduğu alışkanlık ve ritüelleri ise ona İslami hassasiyet denmez. Bunu iyi ayırt etmek lazım. Din i hassasiyet disiplindir.
Yine de ortada bir erkek ve kadın söz konusu Mahmut beyin dediği gibi sana yoldaş olup olmayacağının kararını verebilmek için acele etmemek lazım. Görüşmeler esnasında kendini belli eder diye düşünüyorum.

Cfsnatch
Guest

Selam Mahmut abi. Çeşitli başıklar altında ilişki problemlerimi yazmıştım tavsiyelerin doğrultusunda da ayrıldım ondan sonra da uzun süren bir ilişkim olmadı. Bu süreçten sonra spor, iş konusunda güzel ilerlemeler kaydettim. Şimdi kendi hukuk büromu kuruyorum başta biraz maddi zorlukları olacak ilk 1 yıllık süreçte çevremi genişletene kadar ayda 20-25 k bandı ortalama gelir bekliyorum. Aile de yavaş yavaş artık evlilik konuları açmaya başladı. Ama benim aklımda 30-35 ten önce pek evlenme fikri yok. Sebebi ise maddi olarak henüz istediğim özgürlükte değilim, adam akıllı gençliğimi yaşayamadığımı, ileride erken evlenirsem mutsuz olacağımı düşünüyorum. Keza spor salonunda 35 yaş bekar abiler ile evlileri… Read more »

Arthur Morgan
Guest
Arthur Morgan

Selam abi, Kız arkadaşımla 8 aydan biraz daha uzun bir süredir birlikteyiz ve evlilik kararı aldık. Yakın zaman içerisinde önce annesi ile sonrasında ise babası ile tanışacağım. Ablası ve kız kardeşi ile tanıştım. Tanıdığım ve gözlemlediğim kadarıyla ailesi ile ailem yapı olarak benziyor ve gerçekten iyi bir aileden geliyor. Kız arkadaşımla bugüne kadar ciddi manada hiçbir sorunumuz olmadı gayet uyumlu ve birbirimizin isteklerine değer veren bir çiftiz fakat son zamanlarda kafamın içini kemiren bir durum var. Kız arkadaşım ile aynı iş yerinde çalışıyoruz, geçtiğimiz aylarda geçici ve kısa bir süreliğine ekiplerine bir stajyer erkek dahil oldu, dahil olduğu süre zarfında… Read more »

Memeo
Guest

Erkek ve kadın 35 yaş aynı yaş.
kadın erkekten altı 7000 TL fazla kazanıyorsa statü olarak üstünse evlilikte sorun çıkar mı? ben işçiyim ilişki yaşadığım kadın öğretim görevlisi benden fazla kazanıyor?

Hakan95
Guest
Hakan95

Mahmut abi sevişme kısmını ve çıplak uyuma olayını yaptığım ama asıl olayı yapmadığım muhafazakar aileye sahip kapalı bir kız arkadaşım var. 2 senelik ilişkimizde toplamda 5-6 ay bu kızla aynı evde yaşadık. Son süreçte bu yaptıklarımızın onu kötü hissettirdiğini(başta da öyle diyordu ama asıl olay hariç diğer şeyleri kabul etti) ve artık sadece öpüşme, sarılma ve açık saçlı halini görebileceğimi söyledi. Geri kalan şeyleri evlenince rahat rahat yaparız diyor. Ben bu kızla evlenmeyi düşünüyorum gelecekte. Şu süreçte kızın dedikleri kabul etmek mantikli mı yoksa ayrılmalı mı abi? Kızı sevdiğim ve herhangi bir red flag görmediğim için ayrılmak istemiyorum ama 2… Read more »

Deniz
Guest
Deniz

Abi benim bu konuda kafam karışık artık aile falan uzun süreli ilişki saçma geliyor. Sıkıcı gibi. Sence ölene kadar çapkın mı olmak daha iyi yoksa bir yerde aile aşk gibi duyguları yaşamak da yararlı avantajları var mı gerçekten

revolutionistmale
Guest
revolutionistmale

Sana sorum şu: işyerinde maskuken erkeğe yapılan mobbinge özellikle evlilik mobbingine karşı ne yapmak gerekiyor? Çözüm nedir? Zor durumdayım cevap verirsen memnun olurum. Teşekkürler.

Fatsa
Guest
Fatsa

Mahmut abi bizden maaş olarak fazla kazanan güzel de kızı bi şekilde tavladık diyelim onunla evlenmek yanlış bir şey mi, bizden hipergamik olarak daha altta bi kadınla mı evlenmemiz lazım? Düşüncen nedir?

murat
Guest
murat

Abi karanlıkryya 30 yaşından önce uzun ilişki asla yapmayın bir sürü kadınla olun sonra yapın falan diyo yoksa gözünüz öbür kadınlarda kalır doymamış olursunuz diyo yani 30 yaşımızdan önce bizi seven düzgün kızı bulursak napçaz daha erken diyip bırakçaz mu saçma geldi bana sen ne düşünüyorsun

Name*:
Guest
Name*:

Merhaba Mahmut abi. Benim bazı konularda kafam karışık, yaşım 20 olacak tabi evlenmeyi düşünmüyorum da, ama evlenenlerden kimlere baksam mutlu hayat yaşıyorlar. Yani kadın redflaglarla 100 tane erkekle yatmış biri değilse, çoğu kadın zaten evlilikte normal davranıyor. Bir çoğu da evliliği sonlandırmak istemiyor zaten. Ben mi başka gözle bakamıyorum bilmiyorum.

Bide para statü vs herşeyi normal olarak devam ettirip, kadını kafadakı “şunu yapmalıyım, böyle olmalıyım” vs gibi düşünceleri atarak sevemezmiyiz?

Name*:
Guest
Name*:

Merhaba Mahmut abi. Benim bazı konularda kafam karışık, yaşım 20 olacak tabi evlenmeyi düşünmüyorum da, ama evlenenlerden kimlere baksam mutlu hayat yaşıyorlar. Yani kadın redflaglarla 100 tane erkekle yatmış biri değilse, çoğu kadın zaten evlilikte normal davranıyor. Bir çoğu da evliliği sonlandırmak istemiyor zaten. Ben mi başka gözle bakamıyorum bilmiyorum.

Bide para statü vs herşeyi normal olarak devam ettirip, kadını kafadakı “şunu yapmalıyım, böyle olmalıyım” vs gibi düşünceleri atarak sevemezmiyiz?

Kriminelo
Guest
Kriminelo

Mahmut Abi merhaba. 24 yaşındayım. Oyunumdan, tabaklarımdan ve sosyal ortamımdan memnunum. Dinî sebeplerden ötürü cinsellik yaşamıyorum ama evlenip düzenli cinsel hayata sahip olmak istiyorum. Mesleki konum ve birikim anlamında evliliğe hazır olabileceğim yaş olarak kendime 27 yaşı belirledim. Abi sorun şu ki bu yaşlarda bir erkeğin sosyal çevresi de büyük çoğunlukla kendi yaşıtlarından oluşuyor. İş yerinde de, yüksek lisansta da kendimden genç kız yok. O yüzden evleneceğim kız da bu yıllarda, bu çevreden çıkacağı için çok yüksek olasılıkla yaşıtım biriyle evleneceğim. Başka ortamlara gir diyeceksin. Elbette başka ortamlardan daha genç yaşta birileri de çıkıyor ama tek tük ve çoğu zaman… Read more »

selin
Guest
selin

Mahmut Bey hep erkekler açısından evliliğin riskinden bahsediyorsunuz ama kadınlar için yok mu?Bu riskler nasıl azaltılabilir? Etrafımda boşanmış, hayatı çocuğundan ibaret kalmış, o kadar çok kadın var ki size anlatamam korkmaya başladım bu durumdan.Ve üstelik bu boşanmaların çoğu onların simarikligindan değil aldatma, şiddet, sorumsuzluk vb kaynaklı şeyler.Yani kadınların daha çok boşanma davasi açması bence pek de iyi birşey değil bizim açımızdan.Mevcut piyasa beni korkutuyor gerçekten sadık adam az gibi.Hele ki işinde yükselenler falan çok sık aldatıyor.Asiri güvenilir bulduğum abim dahi klinik açıp geliri artınca nişanlısını aldattı.Kadinlar yapmıyor demiyorum ama ne bileyim bence erkeklerin gözü daha da dışarda.Bu şekilde mağdur olmamak… Read more »