Aile ve evlilik üzerine

Mahmut Abi evlilik konusunda düşüncelerin nedir? Kırmızı hapta gerek Türkçe gerek İngilizce içerik üretenlerin hemen hepsi erkeklerin evlilikten uzak durması gerektiğini söylüyor. Sen bu konuda ne düşünüyorsun?

Ben diğerlerinden farklı olarak erkeklere evlilikten uzak durma tavsiyesi vermiyorum. Çocuk yapma veya gelecek nesilleri yetiştirme ihtiyacınızı, feministler evlilik kurumunu erkekler için zor ve tehlikeli hale getirdi diye bırakmanızı tavsiye etmem. Evlenmeden çocuk yapabiliyor musunuz bilmem ama bu hala pek mümkün değil. Geçenlerde Avrupa’da oldukça liberal bir ülkede yaşayan bir arkadaşım, 6 yıldır resmi olarak evlenmeden karı – koca hayatı yaşadığı kadınla evlendi zira kadın hamile kaldı. Nedenini sorduğumda o ülkede bile anne ve babanın resmi olarak evli olmamasının, çocuğun resmi evrak gerektiren işleri ile ilgili büyük külfet yarattığını söyledi. Türkiye’de durumun daha iyi olduğunu sanmam. Belki ABD’de bazı aşırı liberal eyaletlerde bu iş rahattır ama orada da öyle olduğunu pek sanmam.

Yani benim bildiğim 2020’li yıllarda bile çocuk yapmak için evlenmeniz gerekiyor.

Tamam biliyorum, evlilik riskli ki bu riskleri burada yazıp duruyoruz. Evleneceğiniz kadını çok dikkatli seçmelisiniz ama çok dikkatli seçseniz bile devletin evli kadına verdiği silahların eşinizin elinde olmasını istemezsiniz. Yani biraz abartı olacak ama şöyle düşünün. Devlet evlilikte erkeğe istediği zaman karısıyla cinsel ilişkiye girme hakkı verse ve kadın istemese bile cinsel ilişkiye girmesini tecavüzden saymasa, erkeklerin büyük çoğunluğu bu durumda da karısı istemiyorsa onunla zorla ilişkiye girmez. Ama bu, böyle bir yasanın saçma ve insanlık dışı olduğu gerçeğini değiştirmez. Bir kadının, bunu yapmayacak bir adamla evli olduğunu bilmesine rağmen kocasının elinde böyle bir “hakkın” olmasını isteyeceğini sanmam.

Her neyse, çoğunuz hala çocuk yapmak ve yetiştirmek isteyeceksiniz ve bunun için evlenmeniz gerekecek. Şu an 25 yaş altındaysanız bu konuda yorum yapmayın zira şu an çocuk yapmam diyenlerinizin çoğu 30 yaşında böyle düşünmeyecek. Gerçekten bu isteğe sahip değilseniz, sahip değilsiniz ve toplum baskısına boyun eğmeden çocuk yapmaktan uzak duruyorsanız size ne mutlu. Ama çoğu erkek çocuk yapmak, aile babası olmak istiyor ve bu istek oldukça güçlü, oldukça temel bir istek ve normal bir istek.

Kendi ideolojik çıkarları ya da düz aptallıkları nedeniyle, aile kurumunu yıkmaya and içmiş feministlerin, iklim felaketçilerinin ve benzeri ideolojilere bulanmış aşırı solcuların istediği de bu erkeklerin evlilik kurumuna ya birer tasmalı köpek olarak girmeleri ya da evliliği göze alamayıp hiç girmemeleri. İkisi de onlar için iyi birer sonuç. Ama ben bu şer odaklarına meydan okuma adına ve onlara inat olabildiğince iyi aile kurma taraftarıyım. Birçok erkek için de, toplum için de iyi olan bu. Siz önce tabii kendinizi düşünün ama dediğim gibi erkeklerin büyük çoğunluğunun içinden gelen istek de bu zaten.

Bugün boşanma erkek için büyük külfet ama riskini bilerek girerseniz hem riskini azaltırsınız hem de gerçekleşmesi durumunda alacağınız hasarı. Ben dünya savaşı, kıtlık, vs. gibi zor koşullarda bile bunları göze alabilmiş nesillerin torunları olarak bizim içinde bulunduğumuz durumun onlara göre hala çok daha rahat olduğunu düşünüyorum.

Bir erkek hangi yaşta evlenmeli?

Ben bu konuya erkekler için ideal evlilik yaşı yazısında değindim ve orada bunun 33 olduğunu söyledim. Yine Rollo Tomassi başta olmak üzere bunun daha yüksek olması gerektiğini söylediklerini biliyorum ama ben şahsen oldukça geç bir rakam verdim. Aslına bakarsanız 31-32 yaş ideal olanı. Daha öncesinde erkek yeterince olgunlaşmıyor, keşke olgunlaşabilse. Eskiden erkeklerin 22-23 yaşında geldiği olgunluğa bugün erkekler 32-33 yaşında geliyor. Bu sistematik ve teknolojik bir şey, eskiye göre eğitim süresi çok daha uzun ve hayat daha kolay ve bu da erkekleri daha uzun süreler çocuk tutuyor. Ayrıca bunların üstüne bir de erkekleri daha da bebekleştiren popüler sinema başta olmak üzere her yerden akan mavi hap propagandası var.  Belki bizi takip edenler ya da başka şekilde uyananlar erkenden olgunlaşmak için çaba harcayıp daha erken olgunlaşabilirler. Ama uzun süreli kadın erkek ilişkisinde yetişkin erkek olmanın, evin reisi olmanın bilincine ulaşmanız için bugün bilgi yanında zaman da gerekiyor.

Bu arada bir parantez açayım ve şunu söyleyeyim zira önemli bir kısmınızın bunu duymaya ihtiyacı var: 32 yaş erkekler için geç değil. 30’unu geçtim ve geç kalmış hissediyorum diyen erkeklerle konuşuyorum. Hayır, siz kadın değilsiniz ve sizin geç kalmaya başladığınız yaş sınırı 30 değil. Kadınların bazı biyolojik avantajları var ama sizin de erkek olarak biyolojik olarak avantajlarınız var ve onlardan biri de bu. 35 yaşında bile geç kalmadığınızı söylemek isterim. Ama burada ideal yaşı konuşuyoruz, ne zaman geç kalmaya başladığınızı değil.

Burada sizin evlilik öncesi cinsel ilişkiye girebildiğinizi varsayarak tavsiye veriyorum. Ama okuyucularımın büyük bir kısmı dini nedenlerle evlilik öncesi cinsel ilişkiden uzak duran insanlar. Eğer evlilik öncesi cinsel ilişkiden uzak duran biriyseniz, 30’lu yaşlara kadar cinsellik olmadan beklemeniz hiç doğal değil ve kendinize işkence etmeniz demek. Ben evlilik öncesi cinsellik kısıtı olan arkadaşlara 25-27 bandında evlenmelerini tavsiye ediyorum. Burada dezavantajınız tabii ki yeterince büyümeden böylesine önemli bir tercih yapmak ama bu riski göze alacaksınız artık.

Peki hangi yaşta geç kalmış sayılabiliriz?

Benim bu konuda temel kriterim, çocuklar büyüdükten sonra kendi başınıza kalma zamanınız. Erken yaşta çocuk yapmanın avantajı, görece genç olduğunuz bir dönemde çocukları büyütüp yine görece genç bir yaşta çocukları yuvadan gönderip kendi başınıza kalabilmeniz. Eskilere bakarsanız 20’lerinin ortalarında çocuk yapıp 40’larının ortaları gibi görece genç bir yaşta rahata eriyorlardı. Şimdi 40 yaşından sonra da çocuk yapabilirsiniz ama 40’ından sonra yaptığınız çocuğa 60’ınıza kadar bakacaksınız ya da 50 yaşında çocuk yaptığınızda 70 yaşına kadar bakacaksınız. O yüzden mümkünde çocuk yapma işini 30’larınızda bitirin derim.

Not: 23 yaş ve altı arkadaşlar bu yazıyı pas geçin ve yorum da yapmayın. Sizin bu işe kafa yormanız ve sizinle bu işi tartışmak, ilköğretim talebesinin üniversiteye girip girmeme konusunda kafa yormasına ve tercih tartışmasına girmesine benzer. Sizin önünüzde savaşacağınız yeterince canavar var zaten, uzaktaki canavarı sonraya bırakın. Ben şu an 20 yaşında bir genç olsam, kendi evlilik öncesi cinsel rahatlığıma göre 26 yaşına kadar evlilik konusunda bir şey okumayı bile düşünmezdim. Siz de kafanızı bunlara yormayın.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

146
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
45 Comment threads
101 Thread replies
8 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
55 Comment authors
NoNameGüllaçselinOrhanKriminelo Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Mehmet
Guest
Mehmet

Mahmut abi Yaşım 37 ama hiç evlilik isteği yok bende. Bu normal mi? Çocuk yapma isteği de yok şuan

Burak
Guest
Burak

Kralsın abi

Kırk Yıllık Bekar
Guest
Kırk Yıllık Bekar

39 yaşındayım. Memurum. 30 yaşında öğretmen bir sevgilim var. Evliliğin eşiğindeyim. Bir yıldır görüşüyoruz. Büyük bir kırmızı bayrağını görmedim. Çocuk işini geç yaşlara bıraktık. Allah sağlık sıhhat verirse kendime ve enerjime güveniyorum. Kendi işimi kurma planları yaparken zorlu bir sürece giriyorum. 3 çocuğum olsun isterim ancak yaşımız da ilerliyor. Tek çocuk konusunda düşünceleriniz neler? Mutlaka bir kardeşi olmalı mı?

fatih
Guest
fatih

inşallah güzel sonuçlar alırsınız allah hayırlısını versin size

Labirentten Çıkan Adam
Guest
Labirentten Çıkan Adam

Ben de evli biri olarak kırmızı hap ve evlilik hakkında bir yazım vardı onu göndermek istiyordum.Bu değil tabi ki ama kısaca yazayım. Çoğu kişi yanılıyor aslında kırmızı hapı sadece bekarlara özel bir şey sanan var oysa trp evlilik için de biçilmiş kaftan.Evlilkte en önemli kural bir trp li olarak kadınla tartışmamak eğer tartışma devam ediyorsa otoriteyi koymak yoksa işin ucu kaçar,akraba denen o mahlukata karşı çerçeveyı çok sıkı tutmalı gerekirse kapıyı gösterimeli ben gösterdim gidiyorlar valla 2. 3 ay sonra tıpış tıpış dönüyorlar. Çocuklarınıza rol model olabilmek bir çocuğun sıkıntısını babasına çekinmeden söyleyebilmesi vs.Aslında evlilik günümüzde çok zor adeta piyango… Read more »

Jk
Guest
Jk

38 yaşındayım ve 18 yaşında bir kızla evlenmek istiyorum.

Cenk
Guest
Cenk

Mahmut abi ben 22 yaşındayım 4 yıldır evliyim eşimle aynı yaştayız bana kaç yaşında önerirsin 4-5 sene sonra ideal diyorum ben

Muharrem
Guest
Muharrem

Mahmut abi ben 28 yasındayım sitenizi yaklaşık 2 aydır okumaktayım sayenizde çok sey ogrendım ogrenıoyorum yalnız benim soyle bir sorunum var yas 28 olmasına rağmen bana evlen baskısı yapılmasını uygun bulmuyorum ki mavi haplı denecek seviyedeyım ne onerırsınız

ferhat
Guest
ferhat

Merhaba Mahmut Abi , şöyle bir konu var ki genel olarak erkeklerde gözlemlediğim ama bu sitede hiç geçmeyen onu dile getirmek istiyorum. Bildiğiniz gibi Türkiye ‘ de erkeklerin çoğunluğunun adam akıllı cinsel hayatı yok , bir tür zorunlu bekarlık gibi ve bunun birçok erkekte kin yarattığını gördüm, bu ya kadın bakire değilse evlenmem diyenler, başkasıyla yatıp kalkmış ( yani beni aç bırakıp başkasına bolluk yaşatmış) evlenmek için bana geliyor diyen bir kısım, diğeri ise geçenlerde denk geldiğim taksici gibi, yolda arabada giderken yer şaşırdı ve yolda kıza bir şey soracaktı kız adama bakmadı bile , o da şöyle dedi ”… Read more »

thechosen
Guest
thechosen

Merhaba 33 yaşındayım. Akademisyenim. Daha önce 2 defa nişan attım. Birisi düğün masraflarının herşeyi erkek tarafının yapması gerektiğinden ve kız tarafının isteklerin fazla olmasında dolayı idi. Kısacası bezdirdiler. Sizce evlilikte bu düğün konusunda yaklaşım ne olmalı? Bence düğün gereksiz. Kızla da hemfikir olsak ta sonra çevrenin etkisiyle fikri değişebiliyor.

mahmud
Guest
mahmud

Fiziksel yakınlaşmayı nasıl ilerletirim? Ufak dokunuşlarla işinizi ilerletmeye çalışın. Birden büyük işlere girişirseniz başarısız olursunuz. Mesela kızla ilk buluştuğunuzda ona sarılın. Biraz zaman geçirdikten sonra elini tutun. Bundan rahatsızlık duymadığını görürseniz öpme faslına geçebilirsiniz. Ancak bir aşamada kızın rahat davrandığını görmeden diğer aşamaya geçmeyin. Mesela kız rahatça elinizi tutmaya başlamadan öpmeye kalkmayın.

Abi bu yazı kafamı karıştırıyor. “biraz zaman geçirdikten sonra elini tutun” sevgili olmadığım kızın elini nasıl tutabilirim ki? burda kinodan bahsetmiyorsunuz gibi anladım. Önce öpüşme sonra el ele daha makul değil mi?

Lazkopat
Guest
Lazkopat

Mahmut Abi, https://erkekadam.org/2022/11/12/vaka-calismasi-sevgilisi-yok-diye-kendini-ezen-liseli/ yazısında alfa erkek çocuk dönemi diye bir şeyden bahsetmişsin. Bununla ilgili yazı aradım. Ancak bulamadım. Tek yazı alfanın kökeni. Ama orda da bu alfa erkek çocuk dönemi ile ilgili bir yazı yok. Senden ricam bu alfa erkek çocuk döneminin ne olduğu ile ilgili ve bu dönemi yaşmamamış erkeklerin bu dönemi yaşamak için neler yapması gerektiğine dair bir yazı yazman. Büyük ihtimalle monk mode gibi bir şeydir diye tahmin ediyorum.

pembe haplı
Guest
pembe haplı

Merhaba abi, Benim de dini sebeplerden ötürü evlilik öncesi sevgilim falan olmadı. Cinsel ihtiyaçtan 27 yaşında evlenmeye karar verdim. İlk yıl sıkıntılar olsa en azından cinsel olarak tatmindim. İstediğim zaman karım yanımdaydı. Fakat ilk yıldan sonra çocuk olunca cinsel ilişki çok azaldı. Eşim çocuk ile yorulduğunu söylüyor. Çocuk 1.5 yaşına geldi hala aynı. Ne yapmalıyım. Korku oyununun sadece çok az faydası oldu (oyuna devam ediyorum). Ne yapmalıyım çocuk kaç yaşına kadar böyle devam edecek? Ben bir erkek olarak ömrümde sadece 1 yıl cinsel açıdan rahat ettim. Bu çok saçma değil mi? Bekarken evlenmeyi beklediğim için sabrım oluyordu. Şimdi çok moralim… Read more »

Koray
Guest
Koray

32 yaşındayım hayatımdan bir sürü kadın geçti ama benim fiziksel beklentilerimi ve evlenilecek bir kadında bulunması gereken temel özellikleri bir arada karşılayan bir kadına henüz denk gelemedim. Gelene kadar da evlenmeyi düşünmüyorum. Evet baba olmak isterim ama sırf baba olacağım diye de içime sinmeyen biriyle evlenip hem kendi hayatımı hem de başkasının hayatını karartamam. Gerekirse 40 yaşında evlenirim ama en azından mutlu huzurlu bir hayatım olur

Planophore
Guest
Planophore

Mahmut abi merhaba ben evlilik yoluna gidebilecek uzun bir ilişkiye başladığım zaman kız istediğim kriterleri saglasa bile içimde garip bir korku oluyor. Sanki uzun ilişkiye başlamak veya evlenmek bir zayıflıkmış gibi bundan sonra kendimi ne iş hayatında ne de kişisel anlamda gelistiremeyecekmisim gibi hissediyorum . Bu durumda da iliskide ne kadar mutlu olursam olayım ayrılma fikri aklıma geliyor. Sence bu durum kızlardan gerçekten hoşlanmadığımdan veya daha iyisini bulabilirim fikrinden mi oluyor yoksa benim yanlış programlanmış kafa yapımdan mı? Teşekkürler…

düzenli okuyucu
Guest
düzenli okuyucu

merhaba mahmut abi. 25 yaşında bir erkeğim. dini gerekçelerden ötürü evlilik öncesi cinsellik yaşamadım ve eğer bir ilişkim olacaksa evlilik niyetiyle başlamam gerekiyor.

benim merak ettiğim, ilişkiye en baştan ciddi ilişki gözüyle yaklaşmak nasıl olur? kafalar uyuşsa da cinsel açıdan uyum sağlayabileceğimizi nasıl anlarız?

1 2 3