Aşırı duygusal yatırım yaptığım kadını unutamıyorum (Vaka çalışması)

Mahmut Abi, aşırı duygusal yatırım yapılan kız nasıl unutulur? Aklımdan çıkmıyor. Sosyal hayatımı dolduruyorum, haftada 2 gün kurs 3 gün kickbox geri kalan gunlerde de sürekli üretken calışıyorum ama aklımdan çıkmıyor.

Aramızda cinsel etkileşim oldu birkaç kez. Sorun şu gece uyurken uyuyamıyorum, uykum 3-4 kez bölünüyor. Bir çok kez rüyalarıma dahi giriyor rahatsiz oluyorum. Stalkı bırakma konusunda sıkıntı çekiyorum. stalk yapmak duygusal yatırıma mi yol açar ?

Aranda sadece birkaç kere “cinsel etkileşim” olan yani hemen hemen hiçbir şey olmayan kızı, geceleri uyuyamayacak kadar kafaya takman, ağır ama maalesef yaygın bir zayıflık. Bunun için hayatının gerçekten çok renksiz olması lazım. Cinsel etkileşim dediğine göre cinsel ilişki bile yok. Cinsel ilişki bile olsa, kadınlar cinsel ilişkide oksitosin salgılayıp bağlanmaya meyillidir, erkekler ise daha çok dopamin salgılayıp işin zevkine varmaya. Senin erkek olarak bu kıza yapışman doğandan kaynaklanmıyor, öğrenilmiş ve kurtulman gereken bir çaresizlik.

Altta yatan patoloji varsa bunu psikologlara bırakıp bundan nasıl kurtulacağına bakalım. Bu arada da duygusal yatırım ile ilgili yanlış anlaşılan bir konuyu açıklığa kavuşturalım.

Duygusal yatırım bildiğiniz gibi (bilmiyorsanız mutlaka öğrenin) bir kişinin düşünce ve duygularınızda yer etmesi demek. Bu yatırım genellikle davranışlarınızla olur ve buradan engellenebilir.

Öncelikle bir kadına karşı duygusal yatırımı bıraktığınız ya da minimuma indirdiğiniz anda, daha önceden yaptığınız devasa duygusal yatırım bile aylar içinde erir biter. Duygusal yatırımınızın yüksek olması, hala duygusal yatırım yapıyor olmanızdandır. Şimdi burada yaptığın duygusal yatırımlardan oluyor.

Şimdi sen kızı stalklıyorum (gizlice takip ediyorum) diyorsun. Bugün sosyal medya maalesef bu işi o kadar kolaylaştırdı ki, eskiden bir iki haftada atlatılacak olay aylarca atlatılamıyor. Sosyal medya insanları ama özellikle erkekleri maymun etti maalesef.

Şimdi şöyle düşün. Bu kızın evinin karşısında bir daire kiraladın. Hergün gidip o daireden kızı gizli gizli gözetliyorsun. Bu kızı nasıl unutacaksın? Sosyal medyadan stalklaman aynı şey! Her stalkladığında devasa duygusal yatırım yapıyorsun.

Sosyal medyada ya da mesajlaşma uygulamasında stalklamayı hafife almayın. Yıllarca stalkla yıllarca unutamazsın. Bir insanı unutman için onu önce davranışsal olarak bırakman lazım. Bunu zihinsel ve duygusal bırakma, maalesef haftalar veya aylar sonra takip eder (ama her geçen gün daha iyi hissederek yani haftalarca kötü hissetmeyeceksin).

Şimdi sen sadece birkaç “cinsel etkileşimin” olan kızı unutamamanda kronik “dam” eksikliğinin de etkisi var. Gerçi ben o tadı da almış gibi yazmamışsın ama en azından tatmaya milimetreler kalmıştı 🙂 Yani oldukça fazla sayıda kadınla olan adamlar bile bir kız için böyle olmayı becerebilseler de, bu genelde kendini kadınlardan uzun süre uzak tutmuş adamların başına gelir.

Sadece bir iki cinsel etkileşimle nasıl devasa duygusal yatırım yaptın anlatmamışsın. Belki de daha önce çok konuştun, peşinde koştun.  Ama şu an devasa yatırım yapmaya devam ediyorsun ve bunu hemen bırakman lazım.

Kıza ulaşmak büyük yatırımdır o nedenle ulaşmamalısın ki bunu yapıyorsun. Ama stalk da belki de aynı ölçüde büyük yatırım. 5 sene stalkla 5 sene unutamazsın. O nedenle stalklamayı bırak, gerekirse sosyal medya hesaplarından çık (silme), uygulamaları sil ve 2-3 ay girme. Bu da yetmiyorsa kızı her yerden engelle.  Engellemek normalde zayıf bir davranış olabilir (kız normalse; eğer kız toksikse değildir) ama stalklamayı engelleyecekse oldukça makul bir zayıflıktır.

Son olarak hayatına odaklanman ve sosyal hayatını geliştirmen lazım. Onu yapıyora benziyorsun ama daha kızlı erkekli, aktivite merkezli, kurslar daha hızlı etki eder. Aynı zamanda eğer durup durup bu kızı unutmak için başladıysan ya da yeni başladıysan etki etmesi zaman alır. Biraz zaman da lazım.

Şimdi düşünce ile duygusal yatırıma gelelim. Bu en zoru. Nörobilimci Andrew Huberman’ın dediği gibi “zihni zihinle değiştirmek zordur, zihni mümkün olduğunca davranışlarla değiştirmek lazım”. Ama iş oraya gelirse zihni zihinle değiştirmek de gerekebilir.

Bu kadın aklına her geldiğinde, durup 5 dakika nefes meditasyonu yapabilirsin. Nefesine odaklan ve tabii ki başlarda aklın defalarca kıza kayacaktır. Zaten odaklanma meditasyonlarının asıl ismi odak kaybedip yeniden odaklanma meditasyonu olmalı zira işin pratiği bu. 5 dakika aklın kaydıkça ısrarla nefesine dön, zaman içinde aklının daha az kaydığını, zihnini daha iyi kontrol edebildiğini göreceksin. Ben meditasyon yapmam diyorsan koyun say fark etmez. Ama koyunlara odaklanmaya çalış.

Şunu defalarca söyledim ama orada burada söylediğimden çoğu insanın görmesi için tekrar edip duruyorum: Senin gibi unutamayanların çoğunun ortak özelliği, kızın sevgili gibi tarihçesi olmayan bir kız olması. Bir erkek 5 senelik sevgilisini, 5 günde 2 kere yattığı kıza takıntı yapan adamdan daha hızlı unutuyor. Belki de ne olursa olsun doymuş bir geçmişi olmasından, bilmiyorum ama beni arayanlar arasında aynı kız için 1-2 sene boyunca arayanların hepsinin ortak özelliği, kızla aralarında pek bir şey olmamasıydı.

Özellikle şu düşünceler devasa duygusal yatırım sebebi:

“O zaman şöyle yapsam olur muydu, şöyle yapmasam olur muydu?”

“Belki o zaman istiyordu ama ben şöyle yapmadım / yaptım olmadı.”

“Benim aramamı mı bekliyor, aramıyorum diye olacak iş olmayacak mı?”

Bu düşünceleri aklınıza getirmemek için elinizden geleni yapın.

Onu cok sevmiyorum ama özlem oluyor söylediğiniz gibi ne soylediğine değil ne yaptığına bakıyorum sevilmeyi hakedicek davranışlar da bulunmuyor.

Bu seviyesi sevgi değil takıntı zaten. Bunda bir gariplik yok. Ayrıca duygusal yatırımın sevgi veya aşk ile aynı olmadığını da söylemiştim. Bir kadını çok sevebilirsiniz ama ona çok duygusal yatırım yapmayabilirsiniz. Karınızı sevgilinizi çok seversiniz ama gün içinde işe güce dalıp onu unutursunuz, sürekli düşünmezsiniz. Mesela düşünün, çoğunuz kız arkadaşınızın instagramını muhtemelen bu arkadaşın bahsi geçen kızın instagramını kontrol ettiği kadar kontrol etmiyorsunuz.

ne yaptığına bakıyorum sevilmeyi hakedicek davranışlar da bulunmuyor.

Ne yaptığına bakma yahu, zaten baktığın için böylesin. Kız sevilmeyi hak etmiyor diyorsun ama kız asıl böyle takip edilmeyi, böyle duygusal yatırımı hak etmiyor. Bunu bırakman lazım. Bence stalkı bıraksan zihnini kontrol etmeye bile gerek kalmayabilir.

Gerek beni arayanlar gerek de yorumlarda takip ettiklerim bana şunu gösterdi: iletişimi kes kuralını eksiksiz uygulayanlar, istemeseler bile unutuyorlar. Unutmadan edemiyorlar. Duygusal yatırımları sönüp gidiyor. Yoksa unutamıyorsun, üç ayaktan birini yapmadın mı (ulaşma, bilgi alma, kendine odaklan) sana bir cigara yakıp faydalar faydasız, imkanlar imkansız demekten başka bir şey kalmıyor.

Unut onu unut.

“Unutamıyorum Mahmut Abi … Kendimi unuttum, onu unutamıyorum.”

Bana sorularınızı uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

77
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
23 Comment threads
54 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
34 Comment authors
TuğçeAteşHaydaaaPersona Non GrataMahmut Abi Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Aliveli
Guest
Aliveli

Bu yaz basinda dalisa gittigimde tanistigim bir kadin vardi. Orada biraz sinyal atti bana ama o ara gorustugum biri vardi (pek iyi gitmiyordu zaten pek birsey hissetmiyordum) o yuzden kizi instagramdan ekleyip yedege aldim. 2 hafta sonra o gorustugumle bitirince direk buna yazdim gel birseyler icelim diye kabul etti. Bu kiz doktor ben de pilotum ama issizim. Ilk baslarda cok iyidi annesiyle falan tanistirdi hatta beni. Ucuncu bulusmada guzel bir cekim vardi. vedalasirken yanak yapacakti bana ben hemen bileginden tuttum bekledim opmek icin sinyal verecek mi diye. Bunlari konusmak icin erken dedi, gittikten 15 dk sonra mesaj atti istedigin zaman… Read more »

Gölge
Guest
Gölge

Yav bir pilotunda bir hatuna bu kadar alet olması pes artık.Asgari ücretin bir tık üzerindeyim bir dünya hatun buluyorum ve şeyimde bile değil biri hariç nextle geç kaptan okurken sıkıldım aq.

HeyBenimVegas
Guest
HeyBenimVegas

Bende çok benzer bir olay yaşadım. Başta her şey mükemmel giderken aramızdaki ufak bir etkileşimden sonra ilişki odaklı düşünmeye başladığım için kız benden soğudu. Yaklaşık 4 aylık bir süreçti, ve yaptığım hataları hatırlayınca sinirlenmeye başlıyorum hâla. Bu işlerin nasıl yürüdüğünü bilmeme rağmen neden bu kadar hata yaptığımı anlamıyorum. Neyse, işin sonunda kız ilişki istemediğini söyledi bende “hayatında bol şans o zaman, ama bende arkadaş olarak kalmak istemiyorum” diyip kızı no contact a aldım ve son 1 aydır sıkıntısız uyguluyorum. Arada yaşanan anılar aklıma gelince üzülüyorum keşke bu hataları yapmasaydım diye sinirleniyorum ama artık yapacak bir şey yok. Hayat her türlü… Read more »

Aliveli
Guest
Aliveli

Başkan sen neredesin bir bira içelim senle 😀

Veli ali
Guest
Veli ali

Haha olaya bak tanıdık geldi, bu olay nerede geçti hocam?

Aliveli
Guest
Aliveli

Antalya Kaş canım

Gölge
Guest
Gölge

Bir buçuk yıl önce ayrıldığım kişi tesadüfen çalıştığım fabrikaya 20 gün kadar önce işe girdi.Onu görmediğim zaman iyiydi,iletişim sıfırdı,hayatım normale dönmüştü hatta instagramdan bir hatunla tanışıp ilişkiye bile girmiştim redpillde hayli yol katetmiştim az çok pua yapıyordum. Ancak ne olduysa o sabah onu işbaşı yaparken gördüm o da gördü çaktırmasamda elim ayağım koyverdi.İki yıl sürmüştü,cinsellik vardı ama o zaman bu kadın doğasından bihaber olduğum için acayip betalaştım ve bitmişti.Her gün gözleri üzerimde,haraketlerimi aynalıyor,iş icabı bir kadınla konuşsam bile kıskandığını alanen anlayabiliyorum usülen bir merhaba hoşgeldin hayırlı olsun minvalinde konuştuk sonra yolumuza baktık ama onu görmek beni o ilk ayrıldığım günlere… Read more »

Bollon
Guest
Bollon

Mahmut abi selamlar. Ben de 2 yıllık eski kız arkadaşıma karşı yazıdaki arkadaşla benzer şeyler hissediyorum. Her şeyin güzel ilerlediğini sanarken aniden ayrıldık, bu benim kabusumlarımda bile görsem inanmayacağım bir senaryoydu. Kız sık sık “ben seninim, her şeyimsin, seni çok seviyorum, evlenince şöyle böyle yaparız, bu yaz sonu nişanlanalım” vs diyordu. Benim de ilk ilişkim olduğu için zamanla duygusal yatırımım arttı. Şimdilerde no contact yapıyorum ama zaman zaman çok acıtıyor abi. Bi umut tekrar ulaşır diyorum. Hiçbir yerden engellemedim. Kendisi de takipten dahi çıkmamış. No contact kitabını aldım. Geri dönmesinin tek yolunun no contact olduğu yazıyor. Abi danışanlarından gördüklerinden yola… Read more »

Oki doki
Guest
Oki doki

No contact, sadece aramamak ,iletişime geçmemek değil, düşünmemek, aklına getirmektir aslında, hayatına yeni heyecanlar kat, eğlen , öğren ,gez , yapmadığın şeyleri yap, onu düşünmemek için çaba sarf etme..

eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

Oğul dil meze dudak meze
Oğul dil değil dudak meze
Oğul bilmezdim gönül verdim
Yavrum ben bir halden bilmezem
Yeter ağlatma beni oy oy oy

küt sinek
Guest
küt sinek

reis bunlar tanzimat döneminden mi?

Yasin
Guest
Yasin

Ona çok fazla duygusal yatırım yaptığımızı anlayan kız nasıl döner?

Vladimir
Guest
Vladimir

Mahmut abi merhabalar… Geçen seneden beri iyi kötü konuştuğum bir kız vardı, iyi gidiyor konuşmalar bazen fazla flörtöz fazla samimi davranıyor ama ilgime istediğim gibi cevap vermiyordu, hatta bir kere ilgimi açıkça da belli ettim. Reddedildim ama hala bana ilgili bir şekilde yazıyordu. Giderek ilgi görmek için yazıldığım düşüncesi vardı içimde. En son geçtiğimiz günlerde dedim kendime “bu kızı hayatından çıkaracaksın yoksa sana zarar verecek” ve ben de o yazmadan yazmamaya başladım artık duygusal yatırım yapmayı da bırakıyorum. Duygusal yatırım yapmayı bırakırken onun yazdıklarına aynı şekilde herhangi bir triplenmeden cevap verip konuyu kısa kesiyorum. Ve yavaştan unutmaya başladığımı fark ediyorum.… Read more »

N1k0style
Guest
N1k0style

Mahmut abi selamlar 20 yaşında bir gencim sevdiğim kız 18 yaşında 3 aylık bir birlikteliğimiz oldu cinsel paylaşımımızda oldu ben bu kızı olgun değil diye terkettim fakat seviyordum terketmemin amacı sadece beni geri atıp hedeflerimden uzaklaştırması idi ayrıca ayrılıktan 2 hafta önce yine bu sebepten ayrılmak istediğimi açıklamıştım ona özürler dileyerek büyüyeceğini ve onunla olmamı söyledi yani kız beni gereçkten seviyor gibi davranıyordu ve şu anda aynı ortama her gün girmek mecburiyetindeyiz ve biz ayrıldıktan hemen 1 hafta sonra yeni bir çocuk buldu 2-3 haftadır gözümün önünde fingirdeşiyorlar ne kadar umursamamaya çalışsam dahi zoruma gidiyor yeni çocuğu kıskanmıyorum çünkü her… Read more »

bedri
Guest
bedri

“zihni zihinle değiştirmek zordur, zihni mümkün olduğunca davranışlarla değiştirmek lazım” deniyor fakat bu durum tam olarak duyguları bastırmak değil midir? Üzgünken üzgün değil gibi davranmanın duygu bastırmanın psikolojimize zararları çok büyük. Düşüncelerin ne Mahmut abi?

Tolga
Guest
Tolga

2 senelik ilişkimi bitirmiş bulunmaktayım. Yaşıtım olan 28 yaşındaki kız arkadaşımın artık evlenme isteği üzerine yollarımızı ayırdık. Onun için çok mantıklı bir istek. Bu yaşına kadar yapacağı her şeyi yaptı, şuan iyi de maaşı var. Kendisi için tüm şartları sağladı yani. Ancak gerek benim kadar para kazanması gerekse yaşıt olmamız nedeniyle benimle içgüdüsel olarak rekabet içerisinde olması, benim ilişkiyi devam ettirmememdeki en önemli sebep oldu. (Evlenecek ve ev geçindirecek şartlarım da yok tabi:) )Kendisinin toksik birisi olduğunu düşünmüyorum. Bu süreçteki bana karşı olan rahat, Bazen umarsız ve rekabet dolu tavırlarının sebebi ise iç güdüsel olarak bana saygı duymayışı. Kendi çapında… Read more »

Maverick
Guest
Maverick

Evlenmeyi düşündüğümüz çok güzel giden bir ilişkimiz vardı. Yaşlarımız 27 bu sene nişan düğün düşünüyorduk ama son birkaç aydır aramızda bir kaç problem çıkmaya başladı ben biraz duygusal yaklaştım sanırım ve 2 hafta önce terkedildim. Ayrıldıktan sonra birkaç kere daha kontakt kurdum fakat seni çok seviyorum, çok aşığım ama yalnız kalmak istiyorum artık olmaz bu ilişki dedi. Açıkcası biraz bahane gibi geldi ama hala dönmesini istiyorum. Bundan sonra bir etkileşime geçmeyi düşünmüyorum kendisiyle. Sadece şunu merak ediyorum terk eden kadın geri döner mi?. Çünkü geçmişte yaşadığım tecrubelere göre kadınlar genelde gidince dönmüyor.

sinan
Guest
sinan

Mahmut abi selamlar. Biraz uzun bir yazı olacak umarım okursun. 3 ay önce 1.5 yıllık ilişkim bitti. Ve bu kızla aynı evde yaşıyorduk. Sevgililikten çok evli hayatı yaşıyorduk birnevi. İlişkinin ilk 1 senesi gayet güzel gidiyordu kız çerçeveme girip sınırlarıma saygı gösteriyordu. Fakat bir yerden sonra güç zehirlenmesi yaşadım olsa gerek her kavga sonrasında kız iletişime geçene kadar asla iletişime girmiyordum. Hep o daha fazla yatırım yapacak o daha fazla uğraşacak kafasındaydım. Mantalite doğru olsa da almam gereken mesaj bu değildi sanırım sonradan anladığım kadarıyla. Bu kafa yapım kızın uzun bir süre benim için çabalamasına itse de belli yerden artan… Read more »

Selim
Guest
Selim

Aynı sınıftan 13 aylık iliskimi 3 ay once yazın ortasında bitirdim. 3 hafta no contact denedim ama sonrasında bi gunluk gazla yazdım, istemedi. O gunden beri hic birebir konusmadık ama su an universiteler acıldı. Hem aynı sınıfta hem aynı arkadas grubundayız. Tekrar ulasmamın hata oldugunu biliyorum ama ayrılan ben oldugum icin benim yazmam gerek diye dusundum. En son konustugumuz gunden beri her seyi harfiyen uyguluyorum ama 2 gun iyiysem 1 gun kotu oluyorum. Unutmak istiyorum artık tamamen. Davranıslarınızla belli edin unuttugunuzu insanlarla onun hakkında konusmayın dedigin icin kimseye anlatmıyorum soran olursa hic aklıma gelmiyo diyorum ama sonrasında yalnız kaldıgımda cokuyorum… Read more »

Aydınlanamayan
Guest
Aydınlanamayan

selam mahmut abi, umarım iyisindir. 4 yıllık ilişkimin ardından partnerimin broderline ve narsist paternler göstermesi sebebi ile, ki yaşadıklarımı az çok biliyorsunuzdur. ( kendisi rehberlik psikolojik danışman ) aile dizimleri enteresan derecede uçlarda olan enteresan kişilikteki bir partner idi. birçok çeşitli manipülasyonlar ve travmalar uygulamıştı bana. işin özünü şöyle tarif edebilirim; depremden sonra yaşattığı ihanet sebebi ile terk etmiştim. mavi haplı ve şemaları bozuk bir bireyim ben. Alfa niteliklerim çok fazla olsa da yeşilçam filmleri ile büyüdüğümü belirtmek istiyorum. Yani dışarıya aslan ama evinde kedi olan bir erkek düşünün. abi, afedersin porno izlerken çıkan reklamlarda onun olabileceğini düşünüyorum ve merak… Read more »

Başkan
Guest
Başkan

Selam Mahmut abi, bu yaşta böyle bi sorun yaşayacağım aklıma gelmezdi. Resmen mavi haplılığın zirvesi bir hareket. Ama yine de durumu kontrol ettim gibi. Sadece küçük bir sorum var. Ofisin orada bir kız keşfettim. Sürekli YD atıyordu. O kadar uzun ve dönüp dönüp bakıyordu ki inanılmaz. Hep kalabalık bir grupla oluyordu. Tüm arkadaşlarım fark etti. Birazcık dahi olsa gülmüyordu. Sonradan birilerinden öğrendim ki zaten hiç gülmezmiş. Neyse bu benim konum değil. Bu olay tam bir ay sürdü. Hiç hamle yapmadım çünkü önceliklerim vardı. İş kurmaya çalışıyordum, sorumlu olduğun insanlar vardı. Kızı öteledim. Tam artık boşluk oluştu, gidip şakayla karışık bi… Read more »

Başkan
Guest
Başkan

Sevgili Mahmut Abi,

Bir cok konuda haklisin.

Stalklamayi biraktim. Epey rahatladim. Tekrar islerime odaklanabildim.

Kiz ofisin oldugu bolgeye geri dondu. Yine garip bir tavir takindi bu sefer; beni gorunce kafasini tam tersi yone ceviriyor 😀 gecen bos duvara baka baka giderken takilip dusecekti

Benim olayim bu kizla ilgili degil, biliyorum. Hamle yapamamis olmak, pisirik kalmis olmak kendime ofke duymama sebep oluyor.

Gidip delikanli gibi red yemek, hareketsiz pasif kalmaktan evla diye dusunuyorum.

Onlarca YD atti, hicbirine karsilik veremeyen bir pisirik gordu, simdi de tam tersini yapiyor sanirim.

Neyse, ama kendime kizginligim hala bitmedi.

Mert
Guest
Mert

Merhaba yazı için teşekkür ederim ama galiba durumum arkadaştan da daha kötü çünkü benimde aylardır aklımdan çıkaramadığım birisi var beni istemiyordu eski iliskisinden yeni çıkmıştı ve ilk başlarda yakın olsada sonra kesin bir şekilde mesafe koydu ama arkadasca da olsa iyiydi ben öyle böyle duygusal yatırım yapmadım o kadar takıntı oldu ki takip etmeye falan kalktım sonra durup napiyosun dedim kendi kendime Sonra tam olarak açıldım ve reddedildim bir kaç kez daha zorladım ancak rahatsız edici bir ucube gibi görünmekten öteye gitmedi ve son bir haftadır acayip derecede negatif düşünceler içinde kendine zarar veren zihnini susturmak için herşeyi deneyebilicek birine… Read more »