ONEities – Ruh İkizi Kişilik Bozukluğu

Bu konuya daha önce En büyük hata : O çok özel kadının peşinde koşup durmak yazımızda değinmiştik ama konu o kadar önemli ki, manosphere’in önemli öncülerinden Rollo Tomassi’nin efsane sitesi The Rational Male‘in en önemli yazısı There is No ONE‘dan esinlenerek konuyu bir kez daha vurguluyoruz. İngilizce biliyorsanız, gidip yazıyı okuyun.

İngilizce manosphere’de oneitis kelimesi, bu ruh hastalığını daha iyi açıklıyor. One, bir demek. “-ities”de hastalık anlamına geliyor :

ONEities : “Genelde karşılıksız sevgi ve odaktaki kişinin tamamen gerçeklikten kopuk bir şekilde idealize edilmesi ile paralel giden hastalıklı romantik saplantı”

ONEities felç eden bir hastalık.

Bir erkeği beta yapan koşulların bazıları genetik olsa da, betalık daha çok sosyal koşullanma ile ortaya çıkan bir durum, bir karakter özelliği. Günümüz toplumunda, erkeklerin çoğunu beta yapan en önemli mitlerden biri de “ruh ikizi”, “özel kişi” miti.

Olay şu : Bir erkeğin doğal yapısı, o erkeğin birçok kadınla birlikte olmasına meyilli. Yani bir erkeğin doğasında “özel bir kadın”, “ruh ikizi”, “hayatımın aşkı” hatta “aşk” gibi bir kavram yok. Bir erkeğin dışarda bir yerlerde onu bekleyen “diğer yarısı” da yok! Bir erkek için binlerce hatta onbinlerce beraber olabileceği ve beraber olmayacağı kadın var. Bunun karşıtını söyleyen herkes, erkeğe birşey satmaya çalışıyor.

Ruh ikizi, Batı toplumlarında kaynağını bulan ve günümüzde hemen her yerde yaygın olan bir mit-hastalık. Bu dünya görüşü o kadar yaygın ki, bir am uğruna kendi hayatını heba eden Ferhat ya da Mecnun hikayeleri, aslen bu tür saplantılı aşka tutulan bir erkeğin hayatının nasıl kararacağını gösteren birer ibret öyküleri iken günümüzde romantik aşk hikayeleri olarak pazarlanabiliyorlar.

Leyla Mecnun Karikatür
Öleyim mi manyak? …

Bu ruh ikizi fantazisi hemen hepimizin bir şekilde paylaştığı bir idealizasyon – güya hepimiz için bir özel insan var ve şansımız yaver giderse ve biz aramaya devam edersek, birbirimiz için yaratıldığımız o kişiyi bulabilme şansımız var. Her ne kadar bu konsept tatmin edici bir romantik film senaryosu çıkarsa da, hayatınızı üzerine kurup inşaa edemeyeceğiniz bir fantaziden başka birşey değil. Kötüsü, ruh ikizi miti genelde insanı felç eden birşey.

En şaşırtıcı olan da hayatını, kadın-erkek ilişkileri alanında hüküm süren bu saçma fantazi üzerine kurma düşüncesine sıcak bakan erkeklerin oldukça yaygın olması. Normalde psikoloji, biyoloji, sosyoloji, evrim, iş yaşamı, mühendislik gibi alanların değerini bilen ve bunların hayatlarımızı şekillendirmedeki önemini kavrayan erkekler, dışarıda bizi bekleyen bir ruh ikizinin olmaması ya da bizim bilinçaltında koyduğumuz ruh ikizi kriterine uyan binlerce kadının olabileceğini duyduklarında buna ilk karşı çıkan kişiler oluyorlar. Sanırım bu yalın gerçek, onlara fazla nihilistik geliyor – tıpkı çok inançlı birine Tanrı aslında yok demek gibi bir etki yaratıyor. Bu Batı kaynaklı romantik mitoloji, bizim hayatımızı birleştirebileceğimiz ve bizi tamamlayacak sadece bir insanın olduğu ve bir insanın kaynaklarının önemli bir kısmını bu özel kişiyi bulmaya harcaması gerektiği (batıl) inancı üzerine kurulu. Bu mit, batı toplumlarının kadınlaştırılması (feminization) yüzünden günümüz modern toplumlarında neredeyse dini bir inanç mertebesine ulaştı.

Pop kültürünün sürekli pompaladığı ruh ikizi miti, birçok erkeği, eşi veya sevgilisi ne olursa ya da ne yaparsa yapsın onunla beraber olmak konusunda koşulluyor ki zaten mitin kendisi, feminizm ideolojisinin direk sonucu. Mutlu bir birliktelik için gerekli olan karşılıklı saygı, bu koşullanma nedeniyle hastalıklı bir psikolojik bağımlılık olan “o kadın / adam” ruh hastalığı ile karıştırılıyor.

“Bu kadın senin hayatının kadını, onsuz nasıl yaşarsın” şeklinde özetlenebilecek bu ruh bozukluğu, birçok erkeği doyurucu olmayan ve düpedüz yıpratıcı bir ilişkiye hapsediyor. Daha da kötüsü (çünkü ilişkide en azından seks var), birçok erkeği, “aşık” olduğu bir kadın için sonuna kadar uğraşmaya iterek onları yanlız, sekssiz ve mutsuz bırakıyor. Bırakıp gitmek en mantıklı ve doyurucu hareket iken bir erkeği “biraz daha uğraşssam, şunu da düzeltsem” diye yıllarca saçma sapan bir ilişkiye, tek taraflı aşka (açık ara kadın erkek ilişkilerinin en saçma ve absürb durumu), ezikliklerin ezikliği friendzona hapsediyor.

Bir kadının bir erkeği oyuncak etmesinin en kestirme yolu, kadının erkeğinin tek seks ve mahrem yakınlık alternatifi olduğuna inanması. Dikkat edin, “alternatif” dedik, yani sevgilisi ya da karısı olan bir erkeğin başka kadınlarla seks yapması gerekir demiyoruz. Ama bir erkeğin, sağlıklı bir ilişki ve ruh hali için eğer beraber olduğu kadın belli bir çizgiyi aşarsa, gidip başkasını bulabilitesi olmasından bahsediyoruz. Bir erkeğin ruh ikizi masalını içselleştirmesi, ki kadınlar tarafından yetiştirilmiş nesillerin ortak paydasıdır bu içselleştirme, onu hayatına giren her kadına “tek kadın” muamelesi yapmaya iter. Bu beta erkekler seri olarak uzun süreli ilişkiye girseler ve her bir sevgililerine “o özel kadın” muamelesi çekseler bile, hala bu “o tek kadın” masalının saçmalığını göremezler.

Eski sevgilini unutamıyor musun, ruh ikizi kişilik bozukluğundan. “Ben seni sadece arkadaş olarak görüyorum” kadınına arkadaş mı oluyorsun, ruh ikizi kişilik bozukluğundan. Bekarsın ama tek bir kadınla ilişkiye giriyorsan ve diğer fırsatları yaratmıyor hatta değerlendirmiyorsan, ruh ikizi kişilik bozukluğundan. Onu unutamıyor musun, ruh ikizi kişilik bozukluğu. Seni aldattı, terk edemiyor musun (Allah aşkına yapma!!!), ağır ruh ikizi kişilik bozukluğu. İlişki biraz ilerleyince “karım / sevgilim benim hayatımın kadını diyerek kendini salıp, sonra terk edildi isen”, klasik ruh ikizi kişilik bozukluğu.

Kadın erkek ilişkilerinde başarısız isen, seni beta erkek konumundan alfa erkek konumuna doğru en hızlı ilerletecek şey, bu ruh ikizi masalından kurtulmak.

Yine link verelim, şu yazıyı okuyun : En büyük hata : O çok özel kadının peşinde koşup durmak

Bana sorularınızı uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz.

Rollo Tomassi : Kırmızı Hap camiasının en önemli figürlerinden biri olan Rollo Tomassi'nin The Rational Male kitabı her erkeğin okuması gereken başucu eseri. Oldukça popüler olan The Rational Male bloğunun da sahibi de olan Rollo, The Rational Male - Preventive Medicine (Volume 2) ve The Rational Male - Positive Masculinity: Positive Masculinity (Volume 3) adlı kitapları ile ilk kitabındaki fikirleri daha da geliştirdi. Rollo Tomassi'yi burada Rollo Tomassi etiketinde de takip edebilirsiniz.
Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

275
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
87 Comment threads
188 Thread replies
11 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
107 Comment authors
Kronik EmpatWelrualpOnurmemoPoseidon Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Whoareu
Guest
Whoareu

Abi selamlar 24 yaşındayım bu RedPill oneitis konularını 2-3 gündür öğrendim hikayemi anlatıyım; Bir sınava hazırlanıyorum ve bir whatsapp grubu var ben orda herkese yardımcı oluyorum sürekli, bundan yaklaşık 3-5 ay önce ordan bir kız sürekli mesajlarıma cevap vermeye, beğenmeye falan başladı sonra bir gün Instagram dan takip isteği attı kabul ettim sonra birgece gruptan benim mesajıma özelden cevap attı çok yakın olmaya başladık her gün konuşuyorduk sonra tabi kesildi bu konuşmalar mesaja geç dönmeler başladı ama hiç ilişkisi olmamış ben oneitis oldum bile sabah akşam mesaj bekler oldum sonra bir süre geçti ben yazdım tekrardan buna sınavımıza 45 gün… Read more »

Adem
Guest
Adem

Üç sene önce kendi şirketim vardı. Güzel paralar kazanıyordum. Sabahları saat 5 te kalkıp yüzmeye gidiyor. Erkenden işe başlıyor, akşamları dövüş sporlarına gidiyordum. Sigarayı bırakalı 6 ay olmuştu. Hafta sonları buluştuğum ve duygusal olarak hiçbir bağım olmayan bir de kız arkadaşım vardı. Kız arkadaşımdan ayrıldım ve Tindera kaydoldum. Orada bana bir kız yazdı. Buluşmaya gittim. Kız çok güzel ve feminen bir kızdı. Nazik davranıyordu bana. İkinci buluşmada evine davet etti. Bana börek yaptı. Kendisi daha önce üç yıl evli kalmıştı. Bir sene önce boşanmıştı. Adam sırf oturum almak için onunla evlenmiş üç sene sonra da çekip gitmiş. Ailesinden bahsetti. Babası… Read more »

dEndTackle
Guest
dEndTackle

Mahmut abi selamlar, uzun süreli bir ilişkiden ayrıldım. Yaklasik 2 ay oldu , karşı taraftan bahsetmek gerekirse annesinin büyük bir rahatsızlığı var ve son evrede , anne baba ayrı ve bu yaşına kadar hep önüne engeller koyulan bir insandı. İlişkinin ilk dönemleri çerçevemi gayet sağlam tutuyordum, bir yıl kadar şehir dışındaydım bu süre içersinde hersey mükemmeldi, kendisi ailesine çok bağlı ve yalan söylemeyi sevmeyen bir insan olduğu için , rahatsız olduğunu ve annesinden onay alması gerektiğini belirtti hep . en sonunda konuşuldu. konusmadan önce ailesi tarafından çok sevilirdim fakat bu konusmadan sonra işler tamamen değişti konu çok farklı yerlere çekildi… Read more »

Valter
Guest
Valter

İyi Akşamlar Mahmut abi. Yaklaşık 5 ay öncesinde bir sevgilimden ayrıldım yaşım 20 kırmızı hapın içinde 3 yıldır varım. Şimdi tekrar siteyi baştan okumaya başladım. Yaklaşık 5 ay öncesinde 9 aylık ilişkim bitti.(Çoğunluk olarak benim hatalarım yüzünden kendimi suçlu bulmaya meyilli değilim mahmut abi kıza çok kısıtlamalar koyuyordum ve kız hepsine tamam diyordu fakat bir kavgamız sonucu ben ani karar verip kızdan ayrıldım bir dahada barışmadık). Mahmut abi bu kız gittiğinden beri hayatımda sanki hiçbir şey doğru gitmiyormuş gibi bir şey hissediyorum. Onla olduğum zamanlardaki kadar ilişki sonrası dönemlerimde mutlu olamıyorum. Kızı unutmak için elimden geleni yapıyorum. Kızı stalklamamak için… Read more »

Serhat
Guest
Serhat

Abi merhaba. 3 senelik bir ilişkim var. Kız beni çok seviyor ama ben ona karşılık veremediğimi hissediyorum. Beni sürekli kıskanıyor ve ben de özgür davranmak istiyorum. Şu anda elimde olmadan onu sürekli üzüyorum ve sürekli kavga ediyoruz. Ayrılırsam ve onu başka biriyle görürsem üzüleceğimi endişeleniyorum. Tekrar onunla birlikte olmak isteyeceğimden çekiniyorum. Çünkü bu devirde böyle seven birini bulamayacak gibi hissediyorum. Aklıma “Seni seveni zehir olsa da yut, seni sevmeyeni bal olsa da unut” diye atasözü gibi bir söz geliyor. Sence bu söz saçma ve düşündüklerim yersiz mi, ne yapmamı tavsiye edersin? Tavsiyene ihtiyacım var, teşekkürler. (Is it ONEities?)

Bilinmez
Guest
Bilinmez

Ne ruh ikizim olduğuna inanıyorum, ne beni tamamlayacağına inanıyorum. Sadece biri, zihnimde diğerlerinden daha fazla yer kaplıyor ve onu gördükçe istemsiz mutlu oluyorum. Onun özel olmadığının farkındayım, onun gibi binlerce kız olduğunun da farkındayım ama böyle garip bir durum var işte. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu değil mi?

Beta bile olamayan adam
Guest
Beta bile olamayan adam

Abi sana cok komik gelebilir ama cevremde istesem kadinlara ulasabilecegimin farkina vardim yavastan(sizin sayenizde) ama buna ragmen hem yuz hem vucut hem de kafa yapisi olarak begendigim bir kiza oneities olabiliyorum.boyle kizlar cok nadir gibi geliyor.Mesela hb 10 kiz ama ahlaken,uyumluluk olarak,fikirler olararak vs. uyusan bir kiz dusun abi,boyle kiz cok nadir rastlanir gibi geliyor.

Poseidon
Guest
Poseidon

Mahmut abi bir kızı ilk oneitis yaptıysak daha sonrasında oneitis safsatasından kurtulup yürüsek doğru olur mu yoksa tamamı ile zihin arenasından çıkmalı mı

memo
Guest
memo

Abi normalde oneitis’e gulerdim ama benser bir şeye yakalandim sanırım.. Lisede aramin hiç olmadığı Bir kiz vardı. Ustune ondan hoslansigimi sanip bendrn dahs da uzaklasti ama arkadaş olarsk gördüm hep. Ardından Aynı universiteyi, farklı bolumleri kazandik ve konusmalarimiz artti. Cok bulusmasak da bos vakitlerimde konusuyoruz işte ama cok isindim kiza. Arada aşık olmusum gibi saka yapardım, flort etmiş gibi yapardım gulerdij ama soyleye soyleye gerçek hale geldi. Kizin bahsettiklerimizle alakasi yok. Cluba gitmez, erkeklerle isi yok, sosyal medyasinds post yok arada bir foto cekildiginde guzel mi dıye soruyor ons göre story atıyor ki biz soyluyoruz at dıye. Dolayısıyla red flagi… Read more »

Onur
Guest
Onur

Abi selamlar tam olarak oneitis olup olmadigimi nasıl anlarım? 1 yıl once sevgilimle ayrıldık hayatıma yeni birini almadım(üniversite sınavına hazırlanıyorum) ara sıra anılarımız aklıma geliyor ama bu düşünceler beni etkilemiyor sadece geçip gidiyor bu durum sence oneitis midir? Bence hayatima yeni birini almamak da durumu tetikliyor ne tavsiye edersin abi

Welrualp
Guest
Welrualp

Hocam peki friendzonesine bile giremediğim kıza karşı geliştirdiğim ve kıza zamanında açılmama rağmen reddedildikten sonra da platonik sevmeyenle devam eden onetits için ne yapılır?

Lise 2 de başladı bu durum ve lisenin sonuna kadar devam etti lise bittikten 2 yıl sonra üniversiteye başladım ve bu 2 yıllık süreçte kızı aslında kafamdan çıkarmıştım. Ancak 2-3 ay önce kızı stalklamak gibi bir hatada bulundum ve bu takıntı yine başladı.
Üstüne yetmezmis gibi kızla hiç ilişkim olmamış olmasına rağmen kıza retroaktif kıskançlık duyuyorum. Rasyonel zihinde durumun saçmalığının farkındayım ama içimde yine de bir huzursuzluk var. Kafamı çok meşgul ediyor.

Kronik Empat
Guest
Kronik Empat

Şimdide Oetis… 40 yaştan sonra hayatıma ne çok kavramlar almışım. Artık evlen diyerek aceleyle blr ALFA DUL ile evlen pesine MANİPULASYONLARA maruz kal KİRMİZİ HAPLAR vsler den sonra EMPAT ol BETA erkek olarak boşanma cesaretine rağmen hala düşünmeye devam et.. başkalarıyla beraber olmaya başlamasına rağmen ihtiyacı olduğunda HAYIR DİYEMEMEK.. Hatta bı ara barışalım dedi; narsist kişilik bozukluğunda biri tedavi edilmez demelerine ragmen terapiste bile götürdüm sonra pişman oldum. Sadece egosunu tatmin etmiş olduk. Çocuk bende olduğu için iletisimi de kesemiyorum arada tahrik edici resimler atıyor telefonuna baktım aynilarini diğer kaynaklarına da atmış… Ne bekliyorum daha…

1 4 5 6