Jordan Peterson : Yeni neslin hiç sahip olmadığı baba figürü

Toronto Üniversitesi Psikoloji Profesörü Jordan Peterson ilk olarak Kasım 2016’da görece önemsiz görünen bir yasa tasarısına muhalefeti ile gündeme geldi. Kendilerini herhangi bir cinsiyete ait görmeyen transeksüellerin, karşılarındaki kişiden kendilerine cinsiyet nötr zamirlerle hitap etmelerini talep etmelerini sağlayan ve karşılarındaki kişi bunu reddederse yasal yaptırımlar öngören bu yasaya muhalefeti ile  Social Justice Warrior‘ler (SJW) tarafından transfobik ve gerikafalı ilan edilse de, kafası biraz çalışan büyük bir kitleye asıl derdinin ifade özgürlüğü olduğunu anlatmayı başardı. Daha da önemlisi 1 yıldan kısa bir sürede internette yüzbinlerce takipçisi olan önemli bir figür haline geldi.

Peterson’un takipçilerinin 90%si erkek. Peterson popülaritesini, genç erkeklerin hiç duymadıkları, ama eksikliğini derinden hissettikleri bir mesajı olmasına bağlıyor. Zira Peterson’u asıl meşhur eden Bill C-16 olsa da, internette en çok paylaşılan videoları genelde daha önceki yıllarda kayda aldığı ders kayıtlarından. Peterson’u erkekler arasında bu kadar meşhur eden şey, erkeklerin babalarından duymaları gereken ama artık hiç duymadıkları mesajları veriyor olması.

Peterson insanlara geçmişleri ile hesaplaşmaları, hayatlarının akışını ellerine almaları, bir sorumluluk almaları ve geleceklerini planlamalarını öğütlüyor. Bunlar kaba hatları ile hiç duyulmamış şeyler değil ama Peterson bu mesajları hem çok iyi detaylandırıyor, hem de mitolojik ve dini hikayelerle aralarındaki ilişkiyi çok iyi kuruyor. Tam bir Carl Jung takipçisi olan Peterson, insanların tam bir birey olmalarının kendi karanlık tarafları ile de temasa geçmeleri ile (Jung’un shadow kavramı) mümkün olabileceğini de anlatıyor.

Aşağıda, Jordan Peterson’un temel mesajını kısaca özetlediği bir video var.

 

Peterson’ın mesajını kabaca özetlersek :

“Hayat ızdırap dolu. Bu bir gerçek. Peki bu gerçek tartışmasız iken yapılabilecek en doğru şey nedir? Hayat ne yaparsak yapalım, ızdırap dolu deyip koyvermek mi? Hayır zira bu yöntemin tek sağlayacağı, eninde sonunda hayatı gereğinden çok daha fazla ızdırap ile doldurmak. Yapılması gereken doğru şey, hayatı gereksiz tüm ızdıraplardan mümkün olduğunca arındırmak. Bunun için ise sorumluluk almak, hayatı sürekli sizi yutmaya çalışan kaosa kaptırmamak için bilinçli bir çaba göstermek.

Bir planınız yoksa bile en iyi başlangıç, önce yanlıştan uzaklaşmak. Tamamen sizin kendi tasfirinizle yanlıştan. Doğru ve iyi olanı tasfir etmek zor olsa da hemen herkes yanlış olanı tasfir edebilir. Bunun için sizin kendi düşüncelerinizle ;

  • yanlış / kötü olduğunu bildiğiniz halde yaptığınız şeyleri teker teker bırakın (sigara, porno, alkol, yan gelip yatmak, fazla internet, vs.)
  • doğru / iyi olduğunu bildiğiniz halde yapmadığınız şeyleri yapmaya başlayın (spor yapmak, daha düzenli çalışmak, odanızı toplamak, vs.)

Bunları yaparken de kendinize, her istediğinizi yaptırabileceğiniz bir köle gibi davranmaya çalışmayın. Ters tepecektir. Kendinizle pazarlık yaparak ilerleyin. Örneğin, yarın 3 saat ders çalışacağım ve sonra kendimi tembellikle ödüllendireceğim gibi. En küçük ve kolay şeylerden başlayıp, zamanla daha zor şeyleri yapmaya başlayın(ve yapmayı bırakın).

Kendi geçmişinizle hesaplaşın, geleceğinizi hedefleyin. Bunun için düşünmeniz gerek ama insanlar sadece konuşarak ve yazarak düşünebilirler (Peterson’a göre konuşmadan ve yazmadan yaptığınız ve sizin düşünce sandığınız şeyler başkalarının sözlerinin papağan gibi tekrarlanmasından başka birşey değil). Bu nedenle, geçmişinizi yazarak önemli ve sizi rahatsız eden deneyimler ile hesaplaşın. Geleceğinizi yazarak da (a) hem bir hedef koyun (b) hem de hayatı kendi akışına bırakırsanız olabilecek en kötü geleceği betimleyerek kaçmanız gereken “cehennem”i tarif edin (psikolojik olarak hedefe koşmanın en iyi yolu hem sizi o hedefe çeken bir ödül hem de kaçacağınız bir ceza tasfir etmek).

Sorumluluk alın. Bu bir iş ve bir aile olabilir ama bir erkek hem iş hem de aile sorumluluğu almalı. Sorumluluk almak hem hayata anlam katacak, hem de kaçınılmaz olan ızdırabtan sizi koruyacaktır.

Jordan Peterson’un Türkçe alt yazılı diğer videolarını Erkek Adam Youtube kanalında bulabilirsiniz.

Jordan Peterson ile ilgili bir başka kaynak da Jordan Peterson – Kişilik ve Dönüşümleri Ders Notları kitabı.

Toronto Üniversitesi Psikoloji Profesörü Jordan Peterson,  ilkin Social Justice Warrior‘larla (SJW) girdiği başarılı mücadele ile gündeme gelse de, genç erkeklerin hiç duymadıkları, ama eksikliğini derinden hissettikleri sorumluluk ve hayatına yön verme mesajları ile kısa zamanda erkek popülasyonu tarafından yoğun takip edilen biri haline geldi. Peterson’u erkekler arasında bu kadar meşhur eden şey, erkeklerin babalarından duymaları gereken ama artık hiç duymadıkları mesajları veriyor olması. 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos adlı kitabı Ocak 2018'de piyasaya çıkacak olan Peterson'un Maps of Meaning: The Architecture of Belief  adlı bir kitabı da mevcut. Jordan Peterson'un Türkçe çevirilerini burada Jordan Peterson Türkçe etiketinden takip edebilirsiniz.
Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

31
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
16 Comment threads
15 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
BounbenimdirHeisenbergAlibubirmorfinMisafir28 Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Assassin9
Guest
Assassin9

Şüphesiz blogun en güzel ve en harekete geçirici yazılarından birisi.
Yazıda söylenenleri yapmak ise bizim sorumluluğumuz ve şu an itibariyle gerçekleştireceğim.
Yazı için teşekkürler…

Kaos
Guest
Kaos

Güçlü babalar, güçlü nesiller doğuracak. Bu güne kadar bize çocuğu anne şekillendirir diye dikte edildi hep. Aldandığımızı düşünüyorum. Zira baba hem annesi hem de çocuğu şekillendirebilir. Burda şekillendirmek güç ve zorbalık ile bir kalıba sokmak değil, onlardan en doğru potansiyelleri ortaya çıkarmaktır. Baba bunu yapabilir.

Marquis De Sade
Guest
Marquis De Sade

Bir erkek çocuğunu doğru şekilde ancak baba şekillendirebilir. Anne ona bakması, büyütmesi için gerekli. Başka meselelerde bir önemi yok.

MNG
Guest
MNG

Video, insani düşünmeye yönlendiriyor gercekten. Bunun disinda baba figürü ile söylemek istediğim birkaç söz var. Elbette ki anne ve baba birlikte büyütmeli ve çocuğun karakterine beraber yön vermeliler;- annelerin eğitimini de küçük gördüğünüzü hissediyorum yazıları okudukça-, fakat babaların, özellikle de Türk babaların kacindiklari fiziksel emek harcamak. Annelerin erkek çocukları zayıf yetiştirdiklerini düşünüyorsunuz, ama lütfen kendinize dürüst olun, bir ebeveyn olarak çocuğun hem beslenmesini, hem uykusunu, hem hijyenini, hem zihni gelişimini desteklemeyi görev edinseydi babalar, annelerin cikardigindan daha iyi bir is çıkarabilirler miydi? Yoksa çoktan, ama annesini istiyor bu, modu ile olay yerinden uzaklaşmayı mi tercih ederlerdi? Burdaki yorumlara baktigimda, bizler… Read more »

Marquis De Sade
Guest
Marquis De Sade

Annen de bir kadın ve ona göre davranacak. Bazı davranışları bilinçli bile olmayacak. İşte babanın önemi burada çıkıyor. Babaların pasifize olduğundan yakılınıyor genel olarak.

Gaji
Guest
Gaji

Öncelikle üstadım ben hayatımda 2 defa beta erkek olduğumu fark ettim 1. İlk kez ailemden uzakta eğitim gördüğüm zamandı. İnsanlar gözüme insan değil hayvan gibi geliyordu adaptasyon yeteneğim olmasaydı ( ortama ayak uydurma) hem ordan canlı çıkmazdım hem de bir köle olarak büyümeye devam edicektim. O yıldan sonra kendimi adam olmuş sanan salaklardan oldum. Bu siteyi bir arkadaşım sayesinde buldum Mahmut abi bu yazımı okur musun bilmiyorum ama eline sağlık abim. Adam sanki geçmiş karşıma yaptığım ahmakları bana söylüyor ve bana anlatıyor hayatı. Babam alfa erkeklerden yani en azından geçmişe karşı yaptığım araştırmalardan çıkardığım sonuçtu bu. ben 16 yaşımda görmüştüm… Read more »

Kıgın
Guest
Kıgın

Mahmut abi çıldıracam artık çok sinirliyim… Babam bildiğin cahil,ağır beta ev temizliği bile yapıyor ve gerçekten beni çıldırtmaya yönelik oynuyor çok aşırı sinsi bir adam gören der melek ama halbuki ben biliyorum nekadar sinsi olduğunu düşüncesini belli edemeyen biri bildiğin anneme vermiş ipleri zamanında annemle de zorla evlenmiş annem çok gelişmiş biri ingilizcesi var vs… baya kendini geliştirmiş zmaanında okusaydı doktor gözüyle bakılıyordu ama bu ve eski zihniyetler işte bitirmiş kadını… Neyse ben bu adamla napacam bilmiyorum sürekli yurtdışındaydı allahtan onun elinde yetişmedim babalık vasfı 0 beni sürekli çıldırtıyor ve hiç sevmiyorum sevemiyorum napacağım ne düşünüyorsun bilmiyorum 18 yaşındayım Sınavım… Read more »

Undefeated
Guest
Undefeated

Ben birşeye değinmek istiyorum ve Mahmut abi senin fikrini merak ediyorum. Aile ile haşırneşirlik bu devirde ki en büyük engel. Eğer sağlam bir baba yoksa özellikle neden mi? Çoğu askerin özellikle cesurluk’ta sınır tanımayan insanların ailesi anne babası olmadığı tespit edilmiş bununla ilgili bişey okumuştum. Haliyle zor şartlarda büyüyen insan da duygusal güç olarak çok sağlam büyüyor. Günümüzde ki ailelere baktığımızda ise çocuk hiçbirşey yapamıyor dövüş’e girse ana kızıyor yapma etme oğlum diye diye ama bir düşünün aileniz olmasa dünya’ya gelseniz kaybedecek hiçbirşeyiniz olmazdı ve gerçekten hiçbişeyi düşünmeden yapardınız. Başarılı insanların hikayelerine bakıyorum adam 14 yaşında evi terketmiş,bazı idöl gördüğüm… Read more »

Red pill mi vay be
Guest
Red pill mi vay be

Cok haklisin aklima direk acun ilicali geldi.

Bu konuyu ben de cok dusundum batman in ayni kadere sahip olmasi tesaduf degil.

Bir sure sonra kessinlikle duvar konulmasi lazim yoksa annenizi 20 kisilik akraba ortaminda ogluşum diye seslenirken bulabilirsiniz ahaha

Ferhat
Guest
Ferhat

Mahmut abi jordan petorson ile ilgili VOX DAY in yazdığı bir kitap var ve sanırım baya gömmüş adamı kitabı okumadım ama amazonda ki yorumlar onu gösteriyor , vox day red pill düşmanı değil ama jordan petorson düşmanı ve bu sitede de JP kendine çokça yer bulan bir isim siz bu konuda ne düşünüyorsunuz .

[D£]
Guest
[D£]

RedPillin yayılmamasının başlıca sebeplerinden. Arkadaşlar,beyler feminizimmiş,kadınlarmış,cart curtmuş bunlar hikaye. Asıl gerçek sebep biziz. Kadınların suçu yok. Senin beta olman da maskülinitesinden bihaber aptal babanın payı var.Kız olaylarında da öyle kızların bu halde olmasının sebebi gene uydu erkekler. Red pill neyi savunduğunu bilmiyor. Misal adam çıkıp kızlar ev işi yapmıyor artık diye eleştiriyor akabinde kadınlar çalışmalı diyor. Kadınların doğasını gördükten sonra ve o işleyişi okuduktan sonra asıl suçun kadınlarda olmadığını net birşekilde anlıyorsunuz.Kadın da hipergami var,evet o yüzden yapıyor.Hipergaminin olma gerekliliği,evren tarafından net birşekilde ortaya koyulmuş bunu da görüyorsun. Geçen denyonun biri de feminizme açılmış savaş dedi,inanamıyorum yav harbiden. Bukadar önemli,faydalı… Read more »

Marquis De Sade
Guest
Marquis De Sade

Jordan Peterson da transfobikmiş. Translardan hoşlanmıyorsan iletişime geçmezsin bu kadar basit. Yok ben seninle iletişime geçeceğim ama kendi istediğim gibi dayatması çok saçma.

Neyse geri kalanı da okuyayım onun hakkında da yazarım.

Marquis De Sade
Guest
Marquis De Sade

Buna da katılmıyorum.

Kendinizle pazarlık yaparak ilerleyin. Örneğin, yarın 3 saat ders çalışacağım ve sonra kendimi tembellikle ödüllendireceğim gibi.

Bu asıl şeyin tembellik olduğunu, pazarlık yaptığınız şey olduğunu uyandırır. Lisede dersler zorunlu ama üniversitede alacağın dersleri sen seçiyorsun. Eğer zevk almadığın, içten içe istemediğin dersleri seçtiysen geçmiş olsun. En büyük hata burada.

Bu konu sadece derslerle değil, hayatın her alanında geçerli. Spor yapmak da bunlardan biri. Yüzmek mi hoşuna gidiyor, git yüz. Zaten bu sana bir ödül. Kendini ben koşu yapacağım diye zorlama.

Jordan Peterson’ın bir çok konuda iyi tespiti var ama.

Heisenberg
Guest
Heisenberg

Bu kendinle pazarlık yapma olayı Alt kişilikler nedeni ile ortaya çıkan bir durum hocam. Kişilik ve dönüşümleri kitabına bakarsan bunun neden gayet açık anlatılıyor. Bir insanın bir kişilikten meydana gelmediğini, her hırsının ve isteğinin bir kişilik olduğunu ve diğer kişilikleri bir anda bastırmaya çalışırsan diktatörlüğe karşı ayaklanan halk gibi alt kişiliklerin yüzeysel kişiliğine karşı ayaklanma başlatacak ve başarılı olamayacaksın. Ama eğer pazarlık yaparsan yavaş yavaş kontrolü eline alırsın böylece hayatta istediğin şeyleri yaparken tembel olan alt kişiliğin yavaş yavaş bastırılmış olacak. Bunu politikaya benzetebiliriz birden bastırılmış halklar genelde isyan eder ama yavaş yavaş haklarını elinden alırsan bunu farketmeden yavaş yavaş… Read more »

40 nolu kavşaktan bir gerideki yolcu
Guest
40 nolu kavşaktan bir gerideki yolcu

Kendi kendime düşündüm de aslında o kadar da kötü değilmişim, hiç bir zaman sorumsuz olmadım, tembel olmadım harekete geçmek sıradan bir şey benim için ama biraz daha hareket daha da iyi olabilir tabii. Sadece duygusal olarak daha fazla güçlenmem lazım evet bunu anladım geçte olsa.

Thesurgeonx
Guest
Thesurgeonx

Mahmut abi sen kırmızı haplı biri olarak çocuk yetiştirirken nelere dikkat ediyorsun, çocuğunla aranızda genel olarak nasıl bir ilişki var? Bence güzel yazı olur bundan.

14.Luis
Guest
14.Luis

JP nin baba figuru ifadesi gercekten cok yerinde…
Babasinin her zaman asagiladigi , surekli kararlarina engel oldugu , mal gibi yetistirilen erkeklerin maskulenite problemi ciddi bir sorun…

Jp manevi baba kesinlikle…

bir de mahmut.bey var

Anonim
Guest
Anonim

mahmut abi merhaba… gercekten bir problemim.var benim babam gercek bir beta… onun yuzunden berbat yetistirildim ve kendimi zor toparladim. ozguvensiz bir ezigin teki is yerinde sacma sapan astlarlariyla samimi olmasi ve yillarini para ve guc pesinde.kosmak yerine sacma sapan islerle heba etmesi falan.Tam bir basarisizlik ornegi maalesef…onun yuzunden yillarim berbat gecti ve pushover gibi yasadim yillarca ona bakinca bir insanin hayati nasil sikilir ve nasil da beta oglu beta yetistirir onu goruyorum surekli baskilamaya calisiyor bizleri de… gercekten pederden nefret ediyorum oyle boyle degil, bir de pasif agresif kisiligi var sacma sapan agresiflikleri ile annemin hayatini zindan etti yillarca ne… Read more »

Misafir28
Guest
Misafir28

Babandan nefret etmek yerine şefkat göster çünkü ona da emin ol babalık yapan olmamıştır gorseydi sana da gösterirdi.

bubirmorfin
Guest
bubirmorfin

silebilirsiniz.

bubirmorfin
Guest
bubirmorfin

Merhaba Mahmut abi. Babam ve annem ile son zamanlarda anlaşamamazlık problemi yaşıyorum. Şuan 18 yaşında, internet üzerinden potansiyel para kaynağı olabilecek işlerle uğraşan, vücut geliştiren biriyim. Belli bir hedeflerim olduğundan günüm bilgisayar başında geçiyor. (Dışarı sadece ekmek almak, annemin market ve pazar poşetlerini taşımak, gün içerisinde yediğim tavuk, yumurta ve pirinci almak amacıyla çıkıyorum.) Babam ise sorumluluk sahibi olmayan, başına kötü bir şey geldiğinde başkalarını suçlayan, ağzından ne kadar şanssız olduğumuz lafı hiç düşmeyen birisi. Çok fazla rahata alıştırılmış biri, annesi tarafından yediği önünde yemediği arkasında yetiştirilmiş. Sorumluluk sahibi olmaması beni çok zorluyor. Birazdan sorunuma değineceğim fakat bir örnek vereceğim.… Read more »

Ali
Guest
Ali

Kendi hayatımdan güzel bir yorum yapacağım. Ben mavi hapın pek geçerli olmadığı bir yerde büyüdüm. ( Evet mavi hap vardı ama büyük şehirleri kitleler halinde etkilememişti benim doğduğum yerde.) küçük bir Anadolu kasabası. Zeki ve öğrenmeyi seven bir çocuktum. Evinizde babamın büyük bir kütüphanesi vardı. Bu yüzden kitapla içe içe yaşadım ve bu da içgörümü geliştirdi, küçük bir yerde olmama rağmen İnternet ve okumalarım yaşıma göre ciddi anlamda bilgi birikim kazandırdı. Biraz da romantikleştirdi ne yalan söyleyeyim. Ama ciddi anlamda iyi bir baba figürüm vardı. Hep babalığını hissettirdi. Küçüklükten beri beraber çalıştık. Onun arkadaşları ile yedik içtik. Gülmeyi ve üzülmeyi… Read more »