Aşk üzerine

“Rousseau, erkeklerin kadınlar üzerinde egemen olduğu büyük varlık zincirine son verdi … Rousseau, Avrupalı erkek kimliğini feminenleştirdi ve ideal erkeğe kadınsı bir duyarlılık verdi.” – Camille Paglia

Alain de Botton – On love “Aşk üzerine” konuşmasını siteye koymak için girmiştim ki şu yorumla karşılaştım:

Biz sanırım aşk konusunun feminize edilmiş dünyada abartıldığını kabul ediyoruz. Hatta bu konuda fikirler ONEitis yazılarında sıklıkla paylaşıldı. Bunda sıkıntı yok, ama kafama takılan bir şey var:

Bu yoğun aşk dürtüleri son feminizm dalgalarından sonra erkekler için uyuşturucu haline gelmiş bir safsatadan ibaretse, örnek veriyorum, 1500 lerde yaşamış “Leyla ile Mecnun” eserinin yazarı Fuzuli de mi ONEitis idi? Bu konuda kafam karışık.

Fuzuli’nin Leyla ile Mecnun’u, Shakespeare’ın birbirlerini gördükten sonra tensel bir delirmeye kapılıp kısa süre içinde intihar ederek ölen 13 yaşındaki çocukları Romeo ve Juliet’i, insanın (daha doğrusu bu trajedilerin esas hitap ettiği cinsiyet olan erkeğin) tensel arzularının esiri bir hayvana dönüşürse nasıl bir felakete yol alacağını gösteren ibretlik hikayelerdi. Doğu’nun hikayelerinde bir de İlahi Aşk yerine tensel aşk peşinde koşarsan nasıl felakete uğrarsın alt metni var.

Bunu daha önce yazmıştık: Leyla’nın ismi Leyladır da asıl ismi Kays olan talihsiz gence neden “Mecnun” denir hiç düşündün mü? Mecnunun bir isim değil, köylülerin Kaysa taktığı ve şeytan ya da cin tarafından ele geçirilmiş / sahipli anlamına gelen bir lakap. Siccin serisindeki gibi korkunçlusundan sahipli. Kays’ın başına gelenleri düşünürsen cuk oturan bir lakap.

Romantik aşkın kutsanması, etkisi azalan din yerine bir mistik inanç haline gelmesi ve bunun erkekleri iğdiş etmesi feminizmin değil (17. yüzyıl ortalarından itibaren başını Rousseau’nun çektiği) romantizmin icadıdır. Bu konuda şu konuşmayı tavsiye ederim (Türkçe alt yazılı).

Romeo ve Juliet

Pook’un Pook’un Kitabındaki Romantizm – Bir Ölüm İlanı adlı yazısında Romeo ve Juliet hikayesini anlatışı konuya iyi bir örnek:

Kadınlar, topluma başkaldıran talihsiz aşıkların hikayesini izlemek üzere Romeo ve Juliet oyununa akın ediyorlar. Ama oyun tam tersine romantizmi lanetleyen bir oyun!

Romeo Rosalind’i seviyordu. Ama Juliet hayatına girince, Rosalind’i tamamen unuttu. Romeo ilk başlarda Don Juanımsıydı. Juliet’e kino uyguladı. Onu öptü. Onu terk etti. Peki trajedi neredeydi?

Kadınlar, “çünkü aşkları kabul görmedi!” diye bağırdılar.

Bayanlar üzgünüm. Gerçek şu ki Romeo mızmız oğlanın teki. Romeo’da Claudio[3] kadar omurga olsaydı, hikaye tatlı bir Kuru Gürültü’ye [4] (Much Ado About Nothing) dönerdi. Oyundaki trajedi, Romeo’nun erkek olmamasından kaynaklandı.

“Pook! Shakespeare’i kendi anlatına sığdırmak için abartıyorsun.”

Ama bakın bu konuda Shakespeare ne diyor:

“Zavallı Romeo, o çoktan ölmüştü. genç, beyaz bir kadının gözlerince hançerlenmiş, aşk şarkıları ile şakağından vurulmuştu; kalbi kör okçunun kör oku ile vurulmuştu: ve bu Tybalt ile karşı karşıya gelecek adamdı.

Çoktan ölmüştü! Ve onun Tybalt ile baş edip edemeyeceğini sorguluyorlar. Hemşire bile Romeo’yu lanetliyordu:

“Zırıldıyor ve ağlıyor, ağlıyor ve zırıldıyor. Ayağa kalk, ayağa kalk; ayağa kalk ve erkek ol: Juliet için, onun için ayağa kalk ve dik dur;”

Romeo o kadar yıkılıyor ki intihar etmek istiyor. Rahibin Romeo’nun intihar girişimine tepkisine bakın:

“Elini tuttum:

Sen erkek misin? Ağlayış şeklin: gözyaşların kadınsı, vahşi hareketlerin ise irrasyonel bir hayvanınkiler gibi.

Görünürde erkek ama görünmeyen yüzünde bir kadın!”

Romeo ve Juliet’in trajedisi, aşklarının kabul görmemesi değildi. Trajedileri, Romeo’nun erkek olmayı reddetmesi idi. İlk fırsatta kendisini öldürdü ve Juliet’in de ölümüne sebep oldu.

 

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

35
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
12 Comment threads
23 Thread replies
7 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
Last CowboyDağcıCos(x)AlfaMahmut AbiHummer Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
AlphaGun
Guest

Çocuk, anneye riayet eder ve gücünü ondan alır. Kadın, erkeğe riayet eder ve gücünü ondan alır. Peki ya erkek neye riayet etmeli ve gücünü nereden almalı? Eğer zaten kendisinden güç almayı arzulayan kadına riayet ederse hiyerarşi bozulmuş olur ve tüm denge alt üst olur. Hem Romeo’da ve daha nicelerinde gördüğümüz gibi bireysel olarak hem de şu yaşadığımız devirde insanlık ve toplumsal olarak. Erkek artık başını kaldırıp hiyerarşinin bir üst seviyesine riayet etmeli ve gücünü ondan almalı. Yoksa bocalayıp durur. Bu da yalnızca ciddi anlamda sorgulanmış ve ilmek ilmek temellendirilmiş bir din/inanç sistemiyle mümkündür ancak. Peygamberler çoğu zaman öneri ve öğütlerini… Read more »

Raging bull
Guest
Raging bull

Katılıyorum, mutlak eşitliğe inananlar,gurur yapanlar, binlerce yıllık geçmişin ve sosyolojinin,psikolojinin hiç bir farklılık ifade etmediğine inananlar bu söylediklerimize inanmazlar tabi hoş inanmasınlar eninde sonunda fark ederler ya. Her çağın oyunu farklı bu çağın oyunu da kadın erkek arasında hiç fark yokmuş gibi yapıp bütün farkların farkında olmak sanırım.

Osaba
Guest
Osaba

Bence burada İslam açısından şirk söz konusu. Kadını, ona olan duygularımızı kutsal gösteriyor buradaki aşk. Oysaki ne kutsalı, aslında kastedilen benim cinsel dürtülerim yani nefsim. Dinde de nefsin asıl düşman olduğu, ona hakim olunması, sadece helal yollarla açığa çıkarılması gerektiği vurgulanıyor. Allah ona kulluk etmemizi, zamanımızı, enerjimizi onun için harcamamızı istiyor. Kadının biri için yasakları çiğnemek, “aşkım adına adam öldürürüm, keserim, biçerim, gerekirse başkasının olmasın diye O’nu öldürürüm, gerekirse kendim O’nun uğrunda ölürüm. O’nun bir sözüne dünyaları yakarım” gibi safsatalar açık açık şirke yol açıyor. Filmlere, dizilere bakın, evli adam başkasına aşık oluyor, karısını aldatıyor, buna karşı çıkanlar da kötü… Read more »

Seize
Guest
Seize

Stanford’un sitesinde son zamanlarda yayınlanan bir makale “Divine command theory”(İlahi buyruk teorisi)nin yeniden doğmak üzere olduğunu itiraf ediyor. İnsanın, kısıtlı zamanını neye harcaması gerektiğini kendi başına deneyimleyerek öğrenme gibi bir lüksü yok. Evrim masalları bu yüzden gerekli görmüş, bu zamana kadar getirmiş. Şimdi bir de, aynı masal gibi, ölçeklenmiş bilgi kaynağı olan bilim var, ama bilim her şeyin cevabını veremiyor, böyle bir kapasitesi yok. Bilim ahlaksızlığın neden varolduğunu söyleyebiliyor, ama niçin ahlaksız/ahlaklı olmamız gerektiğini söyleyemiyor. Böyle bir medyumda da karar bireye bırakılmış gibi duruyor, en azından günümüzün aklı başında insanları kendisi karar verir durumda. İnsan ne yaparsa ona dönüştüğüne göre,… Read more »

yeşilzeytin
Guest
yeşilzeytin

Ataerkil toplum bilinçli bir seçim ya da “bazımız anaerkil bazımız ataerkil olsun 10.000 sene sonra görüşelim” diye kolasına girilmiş bir iddia da değil, sosyal seçilime uğrayarak başarısıni kanıtlamış bir olay. Peygamberin bir bildiği olduğundan değil, toplumunun yapısı ve iletişim şekli kaç bin yıldır öyle olduğundan adam diyeceğini etrafındaki erkeklere demiş. Tanrı>Erkek>Kadın>Çocuk otorite zinciri Illimitable Man tarafından da dile getirildi: Erkek>Kadın>Çocuk kısmında sıkıntı yok çünkü erkeklerin liderlik dünyasında mücadele etmeleri için önce kendi evlerinde lider olmaları lazımdır ve bu akla yatkın kısım. Fakat Tanrı>Erkek arası ilişki biraz şüpheli, çünkü zincirin başında erkeğin olmaması onu yönetilen kılmak suretiyle bir işe yarar betaya… Read more »

QWERTY JOHN
Guest
QWERTY JOHN

Sizi aşağılamak için demiyorum, ancak dünya görüşünüzde bazı sıkıntılar var. Tabi ki fikriniz gerçekten değerli ve toplum yapımızla ilgili birsürü fikir veriyor. Bu yazdığınızın değersiz bir yazı olduğunu söylemeyeceğim, ancak bu insan ırkının bir de dinlerden öncesi var. Yani bizim toplum yapımızda ne kadar “zayıfı koruyan ahlak anlayışı” hakim olsa da bir zamanlar güçlünün zayıfı ezdiği bir homo sapiens toplumunu görmezden gelemeyiz. Diyeceksiniz ki “kanka onlar da 100-150 kişilik gruplara ulaştıkları gibi çevrelerindeki ‘olağandışı’ şeylere anlam yüklemediler mi?” Evet yüklediler, ancak bu hiyerarşik bir ihtiyaçtan ziyade havada kalan soruları yanıtlamak ve kabile içi anlaşmazlıkların görmezden gelinebilmesi için oluşmuştu. Yani aslında… Read more »

Raging bull
Guest
Raging bull

Mahmut Abim çok güzel noktalara değinilmiş yine ama kafada başka soru işaretleri daha doğdu.Yine uzun yazdım. Galiba karışık da yazdım. Ama bir süredir karantinada girdiğim düşünce buhranlarımdan kurtulmam için fikrini almam lazım. Bu durum nereye kadar gidecek? Eskiden kadınlar da günümüzdeki kadar romantik değillerdi. Bu romantizm furyası ve erkeğin doğasının yumuşatılması sadece erkek için değil kadın için de geçerli kavramlar. Bizim bu durumda çıkıp erkekler kadınların kölesi olacak dememiz yanlış olmaz mı? Bana fazla karamsar geliyor açıkcası. Örneğin erkekler bu şekilde feminenleşmese toplumsal cinsiyet eşitliği dediğmiz kavramlar oluşmaz ve kadınlara verilen eşit haklar da verilmezdi. Sonuçta rekabetçi ve otoriter erkek… Read more »

eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

Vaka çalışması daha doğrusu tecrübesi diyebileceğim Ramazan ay ının son on gününde İTİKAF a girişim. Böyle başlamamın sebebi Mecnun un Leylaya aşkını da itikafım esnasında tefükkür edişimdir. Aşk üzerine Güzel bir konu Videoyu açtım konuşmacıyı dinlemek için konuşmasının başlarına yakın bir bölümün de kendisini tanımlarken ben sekuler yahudiyim dedi ve ben de dinleme isteği kayboldu. Yahudiyim dediği için değil sekuler likle Yahudiliği yanyana getirebildiği için. Bundan sonra söyleyebildiklerinin bir önemi kalmadı benim için. Çokta önemli değil. Bana göre yazıda en can alıcı yer (Romantik aşkın kutsanması, etkisi azalan din yerine bir mistik inanç haline gelmesi ve bunun erkekleri iğdiş etmesi)… Read more »

Jan de Lichte
Guest
Jan de Lichte

Leyla ile mecnundaki aşk mecazi yani tanrı aşkına geçilmek için dünyevi bir aşka ihtiyaç var. Leyla’ ya aşık oluyor ama gerçek aşkını bulduğunda leyla’ya sen de kmsin der kays yani içimizdeki aşkı bulmalıyız bence sadece leyla’ya duyulan aşk anlamsız. Şimdilerde çok kutsal bir şeymiş gibi gösteriliyor bu illa bir kadında aranmamalı iyi bir iş” tutku duyulan”, iyi bir hobi hayatı daha keyifli yaşamak için alınan kararlar gibi erkek adam oldukran sonra kadın bir araç sadece kendiliğinden geliyor kurallara göre oyun oynanırsa 19 yaşındayım.

Teğmen
Guest
Teğmen

Yorumlar’a Kur’an kursu hocaları doluşmuş

eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

He vallahi ya hu.

erkekadam
Guest
erkekadam

mahmut abi, salya sümük aşk şarkıları dinlemeyin diyorsun.ben bununla müslüm gürses tarzı aşkından öldüm bittim tarzı şarkıları dinlemeyin, anlıyorum. peki aşk üzerine şiirler, cem karacanın seslendirdiği şarkılar vs. bunlar da kötü etkiler mi bizi?

Eskialfayenibeta
Guest
Eskialfayenibeta

Hocam merhabalar, bu siteden çok şey öğrendim, bu camia dan çok fazla şey öğrendim ama bazı noktalar da itirazların var. Erkeklerin (özellikle sanayi devriminden sonra) iğdiş edildiği fikrine tamamen katılıyorum. Ben şahsen trp nin temelinin, binlerce erkeğin tecrübesinden ziyade bilim olduğu düşünüyorum. Kendim neuro science ile çok ilgili bir insanım. Dolayısıyla bu camia da aşk yoktur, aşk bir ruh hastalığıdır gibi genel bi kanı var ve ben buna katılmıyorum. Aşk bir duygu durumudur. Korku gibi ,öfke gibi ,kıskançlık gibi milyonlarca yıl önce evrimleşmiş gibi duygudur. Sebebi, insan yavrusunun premature olarak dünya ya gelmesidir. İnsan yavrusu bakıma muhtaç bi şekilde dünya… Read more »

Bro
Guest
Bro

Selam Mahmut abi umarim iyisindir
Jordan Peterson’in esiyle ilgili anisini anlattigi bir video izledim
Genc yasta tanisiyorlarmis daha ilk okul caglarindan kiz yasca daha buyukmus 30 larina kadar gelip sonrasinda Jordan ile evlenmis.
Buyuk ihtimalle yaniliyor ola bilirimde bu durum kadinin erkegi yedek plan olarak kullanmasi olmuyormu ?
Video burada bu arada https://youtu.be/SbhS4gKxDvc

Süleyman
Guest
Süleyman

Abi iyi günler. Bir ilişki içindeyim ve kendimi kaptırmak üzereyim. Kırmızı hap romantizm, aşk yok demek mi? Kız çok iyi davranıyor. Evlilik ve çocuk planı kuruyor benimle okul bittikten sonrası için. Okulun bitmesine 4 yıl var. Çok uzun süredir birlikte değiliz fakat baya hızlı ilerliyor. Kulaklığım bozuldu geçenlerde ve modelini sorup hediye etmek istedi. Öğrenci birisi için pahalı bir kulaklıktı. Pahalı hediyeler için daha erken diye kabul etmedim. Önemli sınavları var yakında. 4-5 gün görüşebilelim diye ülkenin bir ucundan bir ucuna gelecek yakında. Geldiği günlerde ders gibi bir şeyi var. 4-5 gün görüşmemizde girmeyeceği dersler için notları 5-6 puan eksik… Read more »

Hummer
Guest
Hummer

İyi akşamlar Mahmut abi. Abi burada yazan her şeyi unutup eskiden bildiğimiz gibi çocukça bir aşkı yaşamak yanlış mı yaşım 24 ergenlikte ki gibi bir aşk yaşıyorum ve devam etmesini istiyorum ama burada yazanlar aklıma geldikçe hep bi olumsuzluk hissediyorum hep bi yalanmış gibi geliyor.

Cos(x)Alfa
Guest
Cos(x)Alfa

Mahmut abi selam. Kendime değer katan birisiyim yaşım da 22. Vucüt geliştiriyorum, dans ediyorum, para kazanıyorum(öğrenciyim part time), tipim ortalama veya ortalama üstü, bakım ve tarzıma önem veriyorum, sosyal bilimler (psikoloji,felfese,tarih,din ve mitoloji) alanlarına ilgim var, yazılım ile uğraşıyorum.Mentalite konusunda kendime bir şey biçebileceğimi düşünmüyorum. Benim sorum aşk ve ilişki üzerine. Abi üniversite 3.sınıfım. Kadınlarla hep ons,1-2 aylık fuckbuddy veya yarım yamalak ilişki tarzı şeyler yaşadım. Cinsellik konusunda bir sıkıntım yok onu elde debiliyorum çok rahat. Ama ben uzun ilişki istiyorum. İşlerime odaklı iken bu tarz meseleler aklıma gelmiyor. Ama mesela starbucks’ta oturup laptop’tan çalışırken bir an gözüm bir sevgili… Read more »

Dağcı
Guest
Dağcı

Aşık olduğunda 24 saat erekte kalabilmek gibi bir şeyden bahsettiğini hatırlıyorum bir podcastte. Hangisindeydi acaba? Bulamazsan da kısaca hatırlatabilir misin?