Sosyal hayatınızı geliştirin

“Muhtaç erkekler mutlu hissetmek için kendilerini tamamlamaya, kendilerini tamamlamak için de bir kadına ihtiyaç duyarlar. 
Bu erkekler olayı tersten anlamışlardır. Önce kendilerini tamamlamalı ve mutlu olmalılar, sonra da kadınlara yönelmeliler. 
Yaşa, gül ve sev.
Sıralamayı görüyor musunuz? Önce hayatını düzene sok ve kendini mutlu et. 
Sonra kadınlara yönel.”

 

Birçok erkeğin kadınlarla bir başarı elde etmek konusunda görüşmelerde ya da yorumlarda sorduğu sorulardan gördüğüm bariz bir gerçek var. Bu siteye ya da bu gibi sitelere kadınlarla başarısız oldukları için gelen erkeklerin büyük çoğunluğu, oyundan ya da kadınlar konusunda maskülen bir erkek zihniyeti elde etmeden önce ya da bunların paralelinde, sosyalleşme konusundaki problemlerini halletmeliler. Ve şunu da rahatça söyleyebilirim ki eğer sosyalleşme konusundaki problemlerini hallederlerse,  oyunu ve maskülen davranmayı geliştirmeden bile kadınlarla daha fazla başarılı olurlar. Sadece kendi eski hallerine göre değil, oyunu ve kadınlarla maskülen davranma konusunu ezbere bilen ama kadınlarla etkileşime girmeyen adamlardan da daha başarılı olurlar. Yalnız daha başarılı olurlar derken özellikle ilişkilerinde dikiş tutturma konusunda başarılı olurlar demiyorum yani oyunu öğrenmek, maskülen bir erkek olmayı öğrenmek ve uygulamak da önemli.

Şimdi sosyalleşin diye partilerden partilere akan, son modaya göre hareket eden bir hipster olun demiyorum. Genel olarak insanlarla sosyal bir şeyler yapın, iletişim yoğunluğunuzu arttırın ve belli bir ortak frekansı yakalayın diyorum.

Sorun şu ki çoğu genç erkek ve kadın, uzun süreli izolasyon nedeniyle, kendi kafalarına hapsolmuş bir şekilde yaşıyorlar. Günümüzde birçoğumuz uzun süreler boyunca yalnız çalışıyoruz ya da çok dar bir ofis ortamına hapsoluyoruz. Çalışırken çok yoruluyoruz ve sonra da direkt eve gidip internete ya da televizyona fişimizi takarak, %99’u hiçbir işimize yaramayacak enformasyonu, kaygılı zihnimizi bastırmak için damardan uyuşturucu niyetine alıyoruz. Bu bizi daha fazla izole ediyor ve bizi daha da fazla internete gömüyor ve bir sarmal içinde aşağı doğru yuvarlanıp gidiyoruz.

15 sene öncesine kadar böyle yaşamak insanı çok hızlı bir şekilde sıkar ve bunaltırdı. Bu yoğun sıkıntı da insanın resmen kıçına tekmeyi vurur ve evinden dışarı atardı. Günümüzde maalesef eve kapandığınızda yoğun bir sıkıntıdan mahrumsunuz. Gerçek dünyadaki hayatınız boktan, izole ve tamamen siyah beyaz olabilir. Ama bugün birkaç ekrandan sınırsız “zevk” akıyor. Porno, oyun, sosyal medya, youtube, vs. ile yıllarca sıkılmadan, dışarı çıkma zorunluluğunuzu uyuşturarak yaşayabilirsiniz.

Bir de parantez açayım. Benim sitem ve kanallarım da dahil, bu tür erkek kişisel gelişim sayfaları da eğer gereğinden fazla takılırsanız aynı şekilde uyuşturucuya dönüyor. Biliyorum, bu sizi çok rahatlatıyor ama en güzel şeyin bile fazlası zararlı.

Şimdi çoğu takipçim beni sürekli takip etmiyor. Olması gereken de bu. Ben 20’lerimde böyle sitelere bazen bir iki hafta, bir yerde hata yapıyorum neydi doğrusu der girer ve bir daha da aylarca uğramazdım. Pook’un Kitabında Pook bir yerde, “önce çok kaba hatları ile okuyun sonra sahaya çıkın ve yanın. Yandınız mı acaba bunun doğrusu nedir diye okuyun ama sonra sahaya çıkın” diyordu. Önce her şeyi öğrenmeye ve bir zihin yapısı kazanmaya aylar harcayıp sonra aktiviteye geçmeyin.  Önce aktivite, sonra okuma. Tersi değil.

Maalesef büyük bir grup takipçi sürekli böyle içerikleri okuyor ve izliyor. Bunu yapmanızı tavsiye etmem. Bakın sizin sürekli okumanız ve izlemeniz bana yarar, fazla etkileşim alırım, biraz daha fazla kazanırım belki ama buna rağmen böyle yapmayın diyeceğim arkadaşlar.  Siz rahatlamak, benim gibi içerik üreticilerine etkileşim sağlamak ya da teorik bilgiler deposu olmak için burada değilsiniz (tabii ki çok kötüyseniz ve okumak rahatlatıyorsa birkaç gün belki bir iki hafta gelin sığının ama abartmayın). Siz, gerçek hayatınızı daha iyi olmak için buradasınız. Eğer bir şeyler kapıp piyasaya döndükten sonra “Mahmut biliyoz bunları, bunlar artık çocuk oyuncağı, bize başka şeylerle gel” diyorsanız bu iyi bir şey.

Yalnız bir podcastte belirttiğim şekilde de yuvadan uçup sonra şöyle geri gelmeyin: Bir kız bulunca “Mahmut Emmi iyi diyon da bunlar genelleme, her kızda geçerli değil benim kız öyle değil bak salıyom bir şey olmuyor” diye uçup 3-4 ay sonra “Mahmut Ağabeeeeyyyy” diye gelmeyin 😀 Yani gelin Al Haplılar Dergahının kapısı açık da bu duruma düşmeyin.

Sizin dışarı çıkmak, sosyalleşmek için gerçekten çabalamanız lazım. Sadece sosyal fobinizi ve başlarda yaşayacağınız bocalamanın korkusunu yenmeniz yetmiyor. İzolasyonunuz içinde alıştığınız uyuşturuculardan da arınmanız gerekiyor.

Dışarı çıkmak, sosyalleşmek ve sadece sosyal bir ortamda işten güçten uzaklaşıp rahatlamak için çabalamanız lazım. Bunun için arkadaşlarınızla biraz daha fazla dışarı çıkın. Dışarı sadece kafeye, bara ve spor salonuna gitmek için çıkmayın. Etkinliklere gitmeye çıkın, birkaç hobi faaliyetine gitmeye çıkın. Hiçbirine gücünüz yetmiyorsa ya da gücünüz yetse bile ara ara yürümeye çıkın, caddelere çıkın.

Bu arada bana faaliyetler için parası olmadığını söyleyenler oluyor. Ben üniversitede parasızlıktan bazen haftalarca kampüsten çıkamazdım ama üniversitede ücretsiz yapabileceğim hemen her şeyi yapmaya gayret ederdim. Ya da yarı zamanlı çalışarak sosyalleşirdim. Bugün konuştuğum üniversiteliler, hadi kampüsü olmayan üniversitelerde okuyanları anlarım da, İTU, ODTÜ ya da Boğaziçi gibi üniversitelerdekiler bile tek bir kulüp faaliyeti içine girmiyorlar.

Hiçbir şey bulamayan ya da hiçbir şeye gücü yetmeyenlere söyleyeceğim ise en azından gönüllü kuruluşlara gidin bir şeyler yapın. Bu arada arkadaşlar, gönüllü çalışmak, özellikle psikolojik olarak depresif bir durumdaysanız oldukça etkili bir anti depresan. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Sosyal Fobi

Geçmişten gelen bir sosyal fobiniz yoksa bile, uzun süre izaolasyon ile de sosyal fobi geliştirebilirsiniz. Bu da size başka insanlarla rahat bir frekans yakalamanıza ve doğal bir etkileşime girmenize engel olur. Örneğin onlarla ya etkileşime girmezsiniz ya da etkileşime girseniz bile

  • fazla hızlı konuşmak
  • hareket etmek,
  • göz teması kurmamak,
  • kendi düşüncelerinize boğulup konuşamamak,
  • insanların en ufak iğnelemelerinde bile aşırı sinirlenmek ya da kapanmak,
  • kaygılı bir şekilde kıpraşmak,
  • nasıl bir izlenim bıraktığınıza aşırı dikkat etmek ve bu nedenle çekingen olmak,
  • kapalı bir vücut diline sahip olmak

gibi hatalar yaparsınız.

Ya da kendinizi fazlaca satmaya çalışabilir ve genel olarak rahat, sakin ve neşeli olamazsınız. Bütün bunlar da dışarıya kaygılı ve muhtaç biri olduğunuz sinyalleyerek insanların sizinle iletişim kurmak istememesine neden olabilirler. Yani bir ortama girseniz bile özellikle sabırsız ve erkenden pes eden biriyseniz, hiç arkadaş edinmeden o ortamdan çıkarsınız.

Kimse kaygılı, huzursuz ve muhtaç sinyalleri yayan biriyle sosyalleşmek istemez. Siz de istemezsiniz. Yukarıdaki listeyle ilgili başlangıçta yapmanız gereken şey, bunları bilip bunları yapıp yapmadığınız konusunda sürekli olarak kendinizi taramak ve herhangi birini yapıyorsanız tam tersini yapmak.

Bakın sosyalleşmenin kitabını yazmanıza, insanları eğlendirmenize ya da bir palyaço olmanıza, ortamda gözleri ve dikkatleri üzerinize çekmenize falan gerek yok. Sadece insanların sizinle konuştuklarında bir miktar eğlenmeleri, negatif sinyaller almamaları yeterli. Burada amacınız insanlarla ve tabii ki kızlarla etkileşiminizi arttırmak.

Eğer üniversite ortamınız yoksa, mesela hiç okumadıysanız ya da mezunsanız size tavsiyem, gelirinizin bir kısmını bu faaliyetlere ayırın. Ortam pahalı ve geçinmek zor ama bu tür şeylere ihtiyacı olan adamların da sırtında bir aile yükü yok. O nedenle bütçeleri içinde faaliyetlere girmelerini tavsiye ediyorum, bunun için artan bir miktar paraları oluyor. Benim izleyici kitlem çok geniş bir yelpazeden, öğrencisi de var, beyaz yakası da var, esnafı da var, işçisi de var, teknisyeni de var. Hepsiyle şöyle bir oturduğumuzda yapacakları bir şeyler buluyoruz. Bazen biraz kendi düşüncelerinizden çıkmanız gerekiyor.

İzolasyona yatkın ve inek biriyseniz, mümkünse kendiniz gibi adamların doluştuğu inek gruplara odaklanmayın. Bakın eğer saatlerce maket uçak yapıp bundan zevk alıyorsanız bunu yapın ama sadece bununla kalmayın. Konfor alanınızdan çıkın ve sosyal bir iki şey daha yapın.

Hayır, spor salonu sayılmaz. Spor yapın ama spor salonu tek başına yetmez ve hatta gördüğüm kadarıyla sayılmaz. Hani bir bisiklet grubu falan gibi şeyler tamam ama spor salonlarını biliyorsunuz, herkes kendi halinde takılıyor.

Ortamın saldırayı olmayın.

Sosyalleşmek için birden fazla faaliyet grubuna katılabilirsiniz ve her birinde bazen fırsatları değerlendirebilirsiniz. Ama bazen sosyalleşmeleri için kendi imkanları içinde bazı sosyalleşme gruplarına gönderdiğim arkadaşlar, birden bire önlerine gelen güzel kadına yürümeye başlayıp bir anda tüm kızların arkalarından dalga geçtikleri saldıray abilere dönüşüyorlar. Bunu da yapmayın.

Bu tür faaliyet gruplarında en iyisi, gelip geçen kızlara yürümek. Örneğin dans kursuna yazıldıysanız, kendi grubunuzda sosyalleşin ama dans gecelerinde gördüğünüz başka kızlara yürüyün ama bunlar küçük topluluklar olduğu için orada da abartmayın. Ya da siz sosyalleşin, 2-3 hafta gelip sonra bir daha gelmeyen kızlara yürüyebilirsiniz. Ben mesela üniversitede kulüpte çekirdek kulüp takımına yürümezdim. 2-3 hafta kalıp sonra gelmeyenlere kampüste yürürdüm.

Bu tür faaliyetlerde en önemli şey, o faaliyeti öğrenmek için çaba harcamanız ve bir kabiliyet edinmeniz. Bu tür kulüplerde en çok göze batan adamlar, kulübün faaliyetlerine çok az zaman harcayıp sadece lak lak yapan ve kızlara yürüyen adamlar. Hep örnek veriyorum ama diyelim bir dans kursuna gittiniz ve 6 ay bir şey çıkmadı. Ama en azından dans etmeyi öğrendiniz ve hayat boyu sosyalleşmenize yardımcı olacak bir yetenek geliştirdiniz.

Bu tür faaliyetlerde nereden ne çıkacağı belli olmaz. Yıllar önce sadece 3 ay bir tekvando kursuna gitmiştim. Öyle beyaz yaka bir şey de değil, gecekondu mahallesinde bir yerdi. Gelenlerden biri, polis bir kızdı. Normalde benim sosyal ortamım polis bir kızla etkileşeceğim bir ortam değil ama oradan mesela o kızla çıkmaya başlamıştık. Silahı olan bir kız arkadaş azıcık stres yapıyor ama yine de çok cici ve güzel bir kızdı.

Yahu kızı bırakın, normalde yine aynı ortamda olmadığım adamlarla tanışmıştım. Tekvando hocası ve diğer birçok öğrenci barlarda ve kulüplerde güvenlikte çalışıyorlardı ve onların çalıştığı barlara gittiğimde damsız giriyordum. Yani böyle güzellikler de oluyor.

Son not olarak da bu bahsettiğim kabuğundan çıkma hikayesini birçok filmde görebilirsiniz. Fight Club filminde ofis – ev – IKEA / alışveriş döngüsüne sıkışmış bir beyaz yakanın, — spoiler –  içindeki Tyler Durden’ı o döngüden ve kendi kafasından çıkıp,  destek gruplarında ve kulüp faaliyetlerinde (ama ne kulüp :)) devşirdiğini hatırlayın. Tabii umarım kişilik bölünmesi yaşayacak kadar batmadınız – spoiler -. Yine 99’un Ofis / Kendini bırakma üçlemesinin bir diğer güzel filmi Office Space filminde Peter da kabuğundan çıkarak hayatı buluyordu. Ya da üçlemenin üçüncü filmi olan Matrix’te Thomas Anderson kendini, beyaz tavşanı takip etme davetini kabul ederek, kabuğundan çıkıp kulübe giderek buluyordu. 

Bu üçleme aslında dörleme de diyebiliriz. Bir de American Psycho var ama onun tonu çok daha karanlık. Orada Patrick Bateman diğer üçündeki ana kahramanlar gibi sarmaldan çıkmak için adım atmadığından (daha doğrusu narsist olduğundan atamadığından) ve sosyal hayatta takındığı maskesini kıramadığından, Jung’cu anlamdaki gölgesince ele geçirilip korkunç fantezilerde yok oluyordu (filmdeki cinayetlerin gerçek olmadığı ama Bateman’ın içinde boğulduğu fanteziler olduğu yönünde büyük bir ima var ki bence de öyle).

Bu kadar ağır konulara belki sonra başka yazıda gireriz ama 90’ların sonunda birden patlayan “çalışma – ev – tüketim hayatından, izolasyondan gına gelmesi” akımının devam edemedi. Önce ekonomik krizler ve sonrasında ama daha önemlisi internet – sosyal medya – porno ile uyuşturuldu gitti.  

Bana sorularınızı uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

160
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
57 Comment threads
103 Thread replies
15 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
67 Comment authors
JordanÖmerAqoSepulcrosAnathyn Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Nihat
Guest
Nihat

Merhaba Mahmut abi, Pilotluk öğrencisi son sınıfım, ve bölümümden dolayı üniversite de 2 ay hatta 1 buçuk ay bulunabiliyorum sonra uçuşlara gidiyorum 2 ay orda bulunuyorum sonra tatil oluyor 2 ay memleketteyim yani kurulu bir düzen ve şehire geçmem için işe girmem gerekiyor ve buna nerden baksan en az 1 bucuk sene var. Özetle bir yerde uzun süre duramıyorum. Bana tavsiyen ne olur? Biriyle tanışmaktan çekinmiyorum ama uzun sureli bir arkadas ortamım olamıyor surekli her insanla sıfırdan almak zorunda kaliyorum ve duygusal bosluk icindeyim. Bir arkadas grubun olur dediğin gibi onun dışında tanışırsın ve duygusal bosluga dusmezsin ama ben ne… Read more »

Anonim
Guest
Anonim

Sonradan dahil (üniversite 2. Sınıf , üni değiştirdim)olduğum bir sınıfta yakın olduğum kimse yok. Herkesin bir grubu var zaten. İlk günlerde başka sınıftan bir arkadaşla tanışmıştım bir gün dışarı çağırmıştı beraber çıkmıştık. Ondan sonra da 2 kere ben davet ettim dışarı çıktık ama oturup sohbet ediyoruz sadece (Kız aktivitesi gibi oluyor). Ondan sonra da o hiç davet etmediği için ben de davet ermedim bir daha. Bu durumda sosyal bir çevre için ne yapmalıyım? Sınıfta herkes kendi grubuyla takılıyor zaten. O arkadaş da davet edersem geliyor etmezsem davet etmiyor. Genelde yalnız takılıyorum (ayaküstü herkesle konuşuyorum ama sürekli genelde takıldığım birileri yok)insanların… Read more »

Anonim
Guest
Anonim

Belediyenin halk dansı kulüplerinden iş çıkar mı? Ücretsiz oluyorlar ama tüm şehirden insanlar geleceği için bilemedim. Katılmaya değer mi, sosyalleşme ve kız tavlama açısından?

Arda
Guest
Arda

Bu konu hakkında kesinlikle daha fazla içerik gelmesi gerekiyor. Gerçekten kadınlardan önce erkekleri tavlamak gerekli 🙂

Yazı için teşekkürler. 29 yaşında bolca arkadaşı olan, kadınlar ile alakalı bir problemi olmayan bir insanım fakat arkadaşlarımla sadece buluşup sohbet ettiğimi ve arada bir içtiğimi farkettim. Bu bana aşırı sıkıntılı bir durum gibi geliyor. Arkadaşlarımla yaptığim “aktivite” neredeyse yok. Ortak hobilerin olduğu sosyal ortam kesinlikle en önemli şey bence.

errrkekhemde3rile
Guest
errrkekhemde3rile

İnsanlarla genel olarak çabuk samimiyet kurabilen biriyim ve öz güvenli, cesaretli olduğum söylenir. Kızlarla ve insanlarla kolay tanışırım hatta ilk tanışma anında iyi muhabbet kurarım ama insanlarla ilişkimi ilerletirken zorlanıyorum.

Örneğin geçende otobüs durağı sormuştum bir gruba. Gruptaki bir erkekle tanışıp uzun süreler muhabbet ettik ama onunla bir daha karşılaşsam muhtemelen muhabbet etmekte zorlanırım.

Bu sorunum hakkında neler düşünüyorsun ve neler öneriyorsun?

AnonimmS
Guest
AnonimmS

Sosyalleşmek konusunda gezi etkinliklerine tek başına katılmak mı daha iyi bir arkadaşla mı? Tek başına katılınırsa daha çok sosyalleşileceğini düşünüyorum ama tek katılmak da asosyal bir imaj çizer mi diye düşünüyorum.

basit
Guest
basit

Selamlar abi ben buradaki eylemleri yapmaya çalışıyorum mesela üniversitenin kulüp etkinliklerine katılıyorum olduğunca ve konuşma kulüpleri de dahil burada sıkıntı yok mevzu şurada oluyor ben burada kızları bir iki kez görüyorum sonra daha görmüyorum buradan bağlantı kuramıyorum ne yazık ki 2-3 aydır bu böyle modumu düşürüyor ne önerirsin abi. Ayrıca bu dediğini tek gezen bir adamdım sürekli tek başıma yaparım kafasından geliyorum düzeltmeye çalışıyorum bu olayı. Diğer sorumsa şu abi benim girdiğim ortamda çok sohbet muhabbet ediyoruz ama orada kalıyor o yüzden samimiyet mi kuramıyorum diye düşünüyorum doğrusu mesela oradan 3-5 defa konuşup tanıştığım adamla dışarı çıkıp bir şeyler içemek… Read more »

Yardım
Guest
Yardım

Yaza kadar spor ve kişisel eğitimle uğraşıp, yazın sosyalleşmeye başlamak mantıklı mıdır?

kkkkk
Guest
kkkkk

10 seneye yakın yaşadığım şehirden taşınmamız gerekti ve hiç bilmediğim bir şehir olan İstanbul’a geldim. Haliyle burada hiç arkadaşım, sosyal çevrem yok. Eve kapanık bir yaşam sürüyordum ve oturduğumuz evin spor salonuna gidiyordum. İyi kötü sosyal hayat ve kendimi geliştirmek için işe başladım. İş bana çok şey kattı aslında; hem paramı kazandım, hem insan ilişkilerim iyileşti, diksiyonum daha iyi hale geldi ve daha özgüvenli bir hal aldım ancak günde 8-10 saat çalışınca da arkadaş çevren olsa bile zaman ayıramıyorsun. İşteki birtakım sorunlar nedeniyle işten çıktım ve yine başa döndüm. Evdeyim, tembel bir hayat sürüyorum. Sosyalleşmek için ne yapacağım ben? Youtube’daki… Read more »

Anathyn
Guest
Anathyn

Mahmut Abi selamlar. 19 yaşındayım, üniversiteye gitmedim. Bu saatten sonra ortalama bir üniversiteye gitmek için minimum iki sene çalışmam gerek, temelim çok zayıf. Hayatımın son yarım senesi yapayalnız geçiyor. Kadınlarla olan kısmı değil, sosyal olarak yalnız geçiyor. Tip olarak ortalamanın üstüyüm, kadınlarla ve kadınlarla olan ilişkilerim konusunda bir sorunum yok ancak bu beni tatmin etmiyor. Sosyal hayata ihtiyaç duyuyorum. Bu eksikliğin yarattığı dopamin açığı hiçbir şeye motivasyonumun olmamasına neden oluyor. Yakın arkadaşlarımın neredeyse hepsi 24-25 yaşlarında olduğundan birçoğu hayatını kurmuş vaziyette. Yoğun iş hayatı ve düzenli ilişkilere sahipler. Bense dört duvar arasında kalmış vaziyetteyim. Haftaya işe başlayacağım, bir şirkette grafiker… Read more »

Sepulcros
Guest
Sepulcros

Selamlar üniversite 2ye gidiyorum gün içerisinde aşırı ciddi sıkılmalarla karşılaşıyorum özellikle ders çıkışları boşluğa düşüyorum banka geçip sadece oturuyorum, arkadaşlarımla buluşuyorum konuşma aşırı bayıyor derslere giriyorum sıkılmaktan ders dinleyemiyorum hatta artık sıkılmaktan dışarı gezmeye falan da çıkmayı bıraktım iyice. Sadece 1 tane yakın arkadaşım var onun haricinde bazı arkadaşlarım var ancak sosyal hayatım yok. Sorunun kaynağını nasıl bulabilirim bu kadar hayatın zindan olması normal mi? Psikiyatriye de gitmek istemiyorum verilen ilaçların kalitesinden emin değilim.

Aqo
Guest
Aqo

Abi her zaman böyle bir korkum oldu ama şu aralar daha da sancılı. Yürüdüğüm kızların tanıdık çevreden birilerine denk gelmesi beni aşırı korkutuyor. Bi arkadaşımın exi olabilir, dıdısının dıdısı olabilir, yürüdüğüm iki kız arkadaş çıkabilir ismimiz yavşak diye duyulabilir, hatta daha da kötüsü yürüdüğüm kız direkt bir tanıdığın sevgilisi çıkabilir…vb. gibi yığınlarca olay var. Bunlar mantıklı endişeler mi yoksa abartıyor muyum? Önereceğin tavsiye nedir?