Karşılıksız aşktan kurtulma yolları

Sevdiğinin peşinde koşmak neyden kaynaklanır? O sevmese de sırf sen seviyorsun diye birinin peşinden koşmak gurursuzluk mu yoksa mücadele mi?

Gurursuzluk tarafında daha yakın bir şey ama daha çok takıntıdır. Sebebi insanın geçici olarak ruhsal düşüklük yaşaması da olabilir, “aşkta gurur olmaz, sevdiğinin peşinde yeterince koşarsan sevdiğin bir süre sonra pes eder ve seni kabul eder” propagandasına inanmak da olabilir. Ama genellikle sebebi, kişinin öz değerinin çok düşük olması, kendini sevilmeye layık görmemesidir.

Öz değeri yüksek, kendilerini sevilmeye layık gören insanlar, kendilerine değer veren ve kendilerini seven insanlara yönelirler, değer vermeyen ve sevmeyenden soğurlar.

Öz değeri düşük, kendilerini sevilmeye layık görmeyen insanlar, kendilerine değer vermeyen ve kendilerini sevmeyen insanların peşinde koşarak bir değeri ve sevgiyi onlardan dilenerek alabileceklerine inanırlar. Tam tersi, kendilerine değer veren ve seven insanlara da değer vermezler. Sanki “ben değersizim ve sen beni kendiliğinden seviyorsan demek ki sen de değersizsin” gibi bir zihin yapısına sahiplerdir.

Peki karşılıksız aşk duygusunu kendi içimizde nasıl bitirebiliriz? Diğer şeylerle başa çıkabilsem de bu duyguyu bir türlü yenemiyorum ve işlerime odaklanmama bazen engel oluyor.

Birinci, bunu “aşk” diye ulvi bir şeymiş gibi düşünmeyi bırakıp, bunun geçici bir hastalık, düşkünlük olduğunun farkına varmak. Maalesef senin durumundaki birçok kişi, popüler kültürün propagandası ile, durumunu kurtulması gereken bir şey olarak görse bile, derviş çilesi gibi ulvi bir şeymiş gibi anıyor.

İkincisi, bu kişiyle asla birlikte olmayacağınızı, kendi kendine yaratıp sarıldığın ya da bu kişinin sana attığı kırıntıların hiçbir zaman istediğin romantik birlikteliğe dönüşmeyeceğini, bunların seni sefil bir durumda tuttuğunu kabul edeceksin. Şimdi tabii ki peşinden koşup koşup da istediğini elde eden ya da en azından dışarıdan istediğini elde etmiş görünen birçok insan var. Ama bunun olma olasılığı çok düşük. Oldu mu devam etme ya da en azından tatminkar bir şekilde devam etme olasılığı daha düşük. Her bir “abi kaynım işte 1 sene peşinden koştu, yenge çok hayır dedi ama şimdi çok mutlular” hikayesine karşın, kimsenin anlatmadığı 99 tane “1 sene peşinden koştu, süründüğüyle kaldı” hikayesi var.

Üçüncüsü, karşılıksız aşk duyduğun kişiyi hayatından tamamen çıkaracaksın. Örneğin ona ulaşıyorsan, ona ulaşmayı bırakacaksın. O sana ulaşıyorsa, onun sana ulaşmasına engel olacaksın.

Bu şekilde takıntı yaptığın kişinin hayatında olmadığını sanabilirsin ama bu kişiyi sanaldan ya da uzaktan görüyorsan, o kişi maalesef hayatında. Bu nedenle sanal tüm bağlantını da kesmen gerekiyor. Bu kişi yeryüzünden silinmiş gibi davranmalısın. Sosyal medya takipleşmesini de bırak. Öyle bir hale gelmelisin ki, bu kişi evlense ya da hayatını kaybetse bile uzun süre haberinin olmamalı.

Eğer bu kişiyi uzaktan görüyorsan, o tarafa bakmayı da bırak. Resmen görmezden gel. Çocukça gelebilir ama bu oldukça etkilidir.

Eğer bu kişi ile aynı arkadaş grubunda ya da iş yerindeysen, durumun daha sıkıntılı. Yapabileceğin en iyi şey, bu kişiyle etkileşimini en aza indirmek ama bunu trip atmadan yap.

Bu üç adım altta yatan özdeğer problemine karşı bir şey yapmıyor. Ama şunu unutmayın ki bir alkol bağımlısının alkol bağımlılığına neden olan ruhsal problemi ne olursa olsun, alkol bağımlılığından kurtulmanın ilk adımı, alkolden tamamen uzak durmaktır.

Dördüncüsü, ağlaya ağlaya da olsa işlerine, hayatına odaklanacaksın. Arada bir işlerine odaklanamaman normal ama bu şekilde karşındakini hayatından atarsan, çok hızlı bir şekilde toparlamaya başlarsın.

Biraz önce söylediğimiz gibi karşılıksız aşk bir bağımlılık gibidir. Bağımlının bağımlı olduğu maddeye sarmasının temel nedeni, kendi hayatından kaçmaktır. Yani sen de bu takıntını, kendi hayatından kaçmak için kullanıyor olabilirsin. Bu kişi ile tek bir etkileşiminiz olmasa bile, onun hayali, senin aşırı renksiz ve doyumsuz hayatından kaçtığın bir vahaya dönüşebilir. Bu nedenle bağımlılık mekanizmasının tersini uygulaman yani, gerçek hayatına daha fazla dalman ve bağımlılığı hayatından çıkarman lazım.

Kendi hayatınıza dalmanız, birine yaptığınız karşılıksız duygusal yatırımın, kurtulması en zor çeşitlerinden biri olan düşünüp durmaya karşı da oldukça etkili. Zihninizi zihninizle kontrol etmeniz yani kendi kendinizi onu düşünmeyeceğim diye telkin etmeniz çok zor. Bunun yerine düşünme zamanınızı başka şeylerle doldurmak daha etkili. Başlangıçta bu neredeyse hiç işe yaramıyor görünebilir ama eğer ilk üç adımı attıysanız, dördüncü adım kısa sürede düşüncelerinizi değiştirmeye başlar.

Ayrıca dördüncü adım, önemli bir öz değer ve öz sevgi adımı. Zira siz, kendi hayatınıza her odaklandığınızda ya da odaklanamasanız bile odaklanmak için uğraş gösterdiğinizde, kendinize değer verdiğiniz ve sevdiğiniz biri gibi davranıyorsunuz. Kendi yapmanız gerekenleri, ihtiyaçlarınızı ve isteklerinizi kenara atıp başkasını düşünmek yerine, kendinize sevdiğiniz biriymişsiniz gibi bakıyorsunuz. Bu şekilde öz sevgi ve değeriniz arttıkça, takıntının hızlıca azaldığını göreceksiniz.

Yani kendine sürekli telkin ile evrene “ben değerliyim, ben sevilebilirim” sinyalleri göndermeler, çiçekler, böcekler, çakralar, uçan kaplumbağalar yerine somut bir şekilde kendinize sevdiğiniz ve değer verdiğiniz biri gibi davranırsanız, değişiminiz daha hızlı ve kolay olur.

Beşinci adım ise, hayatınızda karşı cinsle karşılaşma sıklığınızı arttırmaktır. Daha fazla sosyalleşmek ve proaktif olarak kızlara yürümek. Bu takıntınız nedeniyle ilk başta bunların hiçbiri için isteğiniz olmayabilir. Zira bağımlılık, bağımlılık kaynağı hariç hayatın başka zevklerini zevksiz hale getirir. Çoğu insan öz değerini ve öz sevgisini bir insana bağladığında, sanki bunları sadece ondan alabilecekmiş ve başka hiçbir şeyden alamayacakmış gibi hisseder. Bu hisse karşı koyup çok zevk almasanızda kendinizi başka şeyler yapmaya odaklarsanız, önce belirttiğimiz adımlarla beraber kısa sürede daha iyi hissetmeye başlarsınız.

Altıncı adımda ise, eğer bunu kendi kendinize halledemiyorsanız, terapi almaya çalışın. İşin kaynağına inin. Çoğu insanın terapiye ihtiyacı olmasa da, bazı insanların içsel problemi kendi başlarına aşamayacakları kadar zor olabiliyor.

Yedinci adım ise bunları yaptıktan sonra zamana bırakmaktır. Uzun süreli, karşılıksız duygusal yatırımı bıraktığınız an, duygusal yatırımınız azalmaya başlar. Yani bir kişiyi takıntı halinde tutmak için sürekli yatırım yapmanız lazım. Bu yatırımı bıraktıktan sonra maalesef hızlı bir şekilde iyileşmeseniz bile, iyileşirsiniz. Ne kadar çok yatırım yaptıysanız, o kadar çok zaman alabilir ama merak etmeyin. Bu, 2 sene karşılıksız aşk yaşadıysanız, iyileşmeniz 2 sene alacak demek değil. Daha uzun sürecek ama hızlıca yatırım kesmeniz, aylar içinde iyileşmenizi sağlar.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

31
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
13 Comment threads
18 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
AhmetYağızEşrefrmznKenzou Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Kaan
Guest
Kaan

Hocam bu yazıda kendimi buldum. Bir sene önce YAZ döneminde işte çalışırken birisine karşı anlattığınızı yaşadım. İşten ayrıldıktan sonra onu birdaha göremedim içimde çok uhte kaldı. Hatta yer yer sosyal medyadan onu bulmaya çalışıyorum (Sadece ismini biliyorum bu arada) takıntı yaptım her okulun ig hesabına girip onun ismini aratıyorum. Ama bundan sonra zor olsada yapmayacağım. Şunu farkettim en önemlisi o hayatımdan gittiğinde kendime saygımı kaybettim çok mutluydum onu görebilme umudu vardı. Ben saygımı ve özgüvenimi ona bağlamışım. Sonuçta da gerçek hayata atılma fikri insanı ilk başta yabancılaştırıyor. Çünkü sen sadece onunla vardın düşüncesini benimsiyordum. Hocam bir senedir takıntım sürüyor işten… Read more »

Mesut
Guest
Mesut

Kız işten ayrılmadan önce durumunuz neydi kank?

Emir
Guest
Emir

Mahmut abi aslında kısaca biz onu düşünürken o hayatını yaşayacak diyebilir miyiz? Böyle birine takıntı yaptım ve yurtdışına taşınacak. Belki de orada bir sürü erkekle birlikte olacak vs. Benim ona olan duygularımdan direk haberi yok çünkü ona belli edersem risk almış olacağım bir konumdaydım. O benim dil kursu hocamdı. Ben 23 o 26 yaşında. Ona karşı çok yoğun duygular yaşadım. Neredeyse 1 sene olacak aklımda ama artık onu göremeyeceğim. Ben belki o gitmese en azından görürüm veya bir umut olur diyordum. Ona hissettiğim bu yoğun duygular aslında beni iyi hissettirdi. Ben de kendime diyorum ki o kız kendi hayatını ileriye… Read more »

Lyku
Guest
Lyku

Ben bu durumdaki arkadaşlara “Kader” filmini tavsiye ediyorum. O filmi izleyince dışarıdan nasıl göründüğünü daha iyi anlıyorsun.

Karşılıksız aşk falan olmaz arkadaşım. Aşk dediğin sevgi dediğin karşılıklı olursa olur. Diğeri takıntıdır. Karşılık yoksa yapılması gereken o insandan koşarak kaçmaktır. Bu da ne kadar acı verirse versin kendi iyiliğin için olur.

Bir de bu konuda klasik sözü de unutmamak lazım, “senin dokunmaya kıyamadığını belini kıra kıra…” bu lafı da bir kenara yazarsanız bence takıntı olayı azalır.

Prof hammilton
Guest
Prof hammilton

Mahmut abi, “Öz değeri yüksek, kendilerini sevilmeye layık gören insanlar” ile “Öz değeri düşük, kendilerini sevilmeye layık görmeyen insanlar” peşinden koşmak ya da değer vermemek noktasında kadınların davranışı farklı oluyor ise kadının hangisine sahip olduğunu ilk başta hangi sinyallerle nasıl anlarız?

Eyüp
Guest
Eyüp

Mahmut abi selam. Onlinedan bir kız buldum hicbir sekilde tanismiyoruz.Bikac hikayesine cevap yazip dikkat cektim. Bikac gün ilk mesaji ben baslatip biraz arayi isitip bulusma teklif ettim 2 haftaya yks var maalesef bu 2 hafta icerisinde bu flört durumunu boyle bir ciddiyete tasiyip kafami karistiramam dedi. Ama ardindan dedi ki ancak sınav bittikten sonra bir hafta daha burdayim o zaman bulusabiliriz dedi tamam o vakte kadar konusursak olabilir tabi dedim. Ardindan şimdi bu 2 hafta boyunca cok da kendimi unutturmayim diye 3 günde bir falan ilk mesaji ben atiyorum.Hatta dedim ki arayalim sesli konusalim diye sen bana yazarsin dedim.Sonraki gün… Read more »

Yunus
Guest
Yunus

Hocam sürekli ilk mesajlasmayi aramalari benim başlattığım kızın aramalarda ilgili olduğunu görüyorum buluşmaya da çağırdım gayet ilgili hatta sonraki bulusmayi da ayarladim. Bulusmada elimden falan tutmaya başladı dudagina bi buse kondurdum da sorun şu Yazmazsam asla yazmıyor.Sen diyodun ki bir vakitten sonra kızın size sizden daha fazla ulaşması gerek.Fakat 3e 2 falan da degil direk tüm ulaşma olaylarini ben yapıyorum.Bir kere bile bana ulaşmadı. Kız karakterinden bahsettiginde biraz vefasizim arkadaslarim da böyle der diyodu.Bu kızı bana yazması için biraz ittirmek gerekir mi çünkü ulaşmazsam asla ulaşmıyor. Yani karakteri öyle ama biraz bu kızı alistirip onun hal hatır sorması nasıl sağlanır.… Read more »

alchi
Guest
alchi

sevgilimle ayrıldık(17 daha yenıoldu) yakın olduk ama bekaretini vermedi(ayrılma sebebi bu değil). Kız yazın full club bar, bekaretini kaybedeceğini düşünüyorum, hatta ben düşünmüyorum o bizzat kendisi yazın denemediği her şeyi deneyeceğini fbodsininde olacağını sevgilisininde olacağını ve bunun beni ilgilendirmediğini söyledi(ben istemiyorum onun başkasıyla birlikte olmasını bekaretini kaybetmesini ama elimden hiçbir şey gelmiyor), daha yeni ayrıldık . Sürekli obsesif düşünceler aklıma geliyor. Acaba nasıl sevişir diye düşünmeden edemiyorum sonra fotografını acıp olayı zihnimde tasarlıyorum. Bu kadar güzel bir kız hayatını mahvetme yolunda nasıl olur diye düşünüyorum. Son konuşmamızda beni ilgilendirmediğini söylemişti, evet gerçekten beni ilgilendirmiyor ama böyle saçma salak düşünceler aklımdan… Read more »

Squidward
Guest
Squidward

“Öz değeri düşük, kendilerini sevilmeye layık görmeyen insanlar, kendilerine değer vermeyen ve kendilerini sevmeyen insanların peşinde koşarak bir değeri ve sevgiyi onlardan dilenerek alabileceklerine inanırlar. Tam tersi, kendilerine değer veren ve seven insanlara da değer vermezler. Sanki “ben değersizim ve sen beni kendiliğinden seviyorsan demek ki sen de değersizsin” gibi bir zihin yapısına sahiplerdir.” Kırmızı hapla tanıştıktan sonra hayatımda çok şeyi değiştirdim. Ama bunu asla aşamadım. Okudum araştırdım. Hiçbir kızla konuşmayan biriyken 10/10 tabir edilen kızların aşırı ilgi gösterdiği biri oldum. Daha iki gün önce avmde taş gibi bir hatun numaramı istedi. Ama gelin görün ki bana zil zurna aşık… Read more »

Portakal
Guest
Portakal

Kızla 2-3 haftadır konuşuyoruz hiçbir sıkıntı yoktu. Benim hakkımda sorular soruyordu, arıyordu, birbirimize kitaplarımızı vermiştik okuyorduk, satranç oynuyorduk falan fistan. Sonra bana yüz yüze iken hakaret etti. Sinirlendim saygısızlığa tahammülüm yok dedim. Konuşmayalım dedim. Tamam, ben ne yaptığımı çok iyi biliyorum konuşmak istemezsen konuşmazsın dedi. 2-3 gün konuşmadık. Sonra yazdım ne yapıyorsun diye(sinirim geçmişti -ki bence büyük bir hataydı-) hani saygısızdım falan diye sallamaya başladı. Sonra aramız 3-4 gün soğuk oldu sonra eski haline geldi. Sonra bir gün yine buluştuk konuşuyorduk evli evine köylü köyüne dedik dağıldık. Bu beni 2 saat sonra ne yapıyorsun diye aradı. Ben biraz tersledim tamam… Read more »

Kenzou
Guest
Kenzou

“Beni seveni ben ben beğenmem, benim beğendiğim ise beni beğenmez, yoksa ben zurna mıyım ha?” -ismail yk

“sevdim sevilmedim, seveni sevemedim.” – candan erçetin

İsmail abi en azından dürüstmüş zurna olduğunu biliyor 😀

rmzn
Guest
rmzn

uzun zaman önce en son ilişkimden sonra kendi kriterlerimi belirledim; bu kriterlere sahip olmayan kızla olmayacak kariyerimde ilerleyecektim, kariyerimde ve verdiğim kararda çok emin adımlarla ilerlerken o kızı buldum her şey istediğim gibiydi her ne düşündüysem karşıma dikilivermişti fakat olmamız imkansız bundan sonra beraber olacağım kişi her zaman ondan bir eksik olacak tam anlamıyla o olamaycak çünkü ondan bir taneydi bu düşünce asla aklımdan çıkmayacak

Yağız
Guest
Yağız

Reis bunu 3 yıldır yaşıyorum lise 2 deki ( üni ye yeni geçtim) 3 haftalık flörtümde hiç rastlamadığım o kadar güzel özelliklere rastladım ki tamam dedim bu benim karım olmalı çok bağlandım ve erkenden açıldım tabikide reddedildim arkadaş kaldık ama sohbetimiz hiç azalmadı ve çok daha yakın olduk “arkadaş olarak” sonra bi şekilde hayatımdan tamamen çıktı ama yukarıda bahsettiğin gibi ölse kalsa bilemeyeceğim şekilde, bu sırada benim başka denemelerim de oldu hiç biri tutmadı hep o bağımlı olduğum kızı aradım ve en sonunda yazdım, aradan o kadar zaman geçmesine rağmen sanki hiç bi şey yaşanmamış gibi aynı samimiyette sohbetimiz devam… Read more »

Ahmet
Guest
Ahmet

Mahmut Abe geçen yıl yürüdüğüm biri vardı o kadar düşünceli yaklaşmama rağmen beni tanımaya dahi fırsat vermedi size durumu anlattım beni uydu erkeği olarak gördüğünü söylediniz bende ardan çekilmiştim zaten kızın başkasıyla çıktı çünkü ben bu yıl cesaretimi toplayıp tekrardan gittim bir umut işte aramızdaki iletişim çok iyiydi olacak gibi davranıp umut verdi üç gün öncesinde buluşma ayarladım o buluşmayada gelmedi sonrasında soğuk ve umursamaz davranmaya başladı ben umardamdığımda o gelip konuşuyor başkası var diye düşünüyorum ben aynı ortamdayız bu kişiye karşı nasıl davranmam lazım