Eski sevgili neden terk etti?

Eski sevgilim, neden bizden vazgeçti? Neden ilişkimizden ve benden vazgeçti? Terk edildikten sonra birçok insanın kendi kendisine ya da başkalarına sorduğu bir soru bu.

Yüzeysel olarak bakarsanız, eski sevgilinizin sizi bırakmasının çeşit çeşit nedeni var. Sizin yaptığınız ya da onun yaptığı bir şey olabilir. Onda değiştiğini söylediği bir şey olabilir. Klasik bahaneleri biliyorsunuz. “Eskisi gibi hissetmiyorum”, “sorun sende değil bende”, vs.

Ama aslında yüzeysel neden ne olursa olsun, bunun altında hemen her zaman tek bir sorun vardır: Eski sevgiliniz sizden neden ayrıldı? Sizden neden vazgeçti? Sebebi şu:

Size karşı artık eskisi kadar çekim duymuyor. Yani size olan ilgisi belli bir seviyenin altına düştü. Fiziksel, duygusal veya cinsel çekim azalmış vaziyette.

Bu çekim bir seviyenin altına pat diye düşmüyor. Eski sevgiliniz bir sabah kalkıp “dün iyiydim ama bugün birden bir şey hissetmiyorum. Hadi sevgilimden ayrılayım” demiyor. Eski sevgilinizin size olan ilgisini 1 – 10 arası bir skalada düşünürseniz, beraber olduğunuz dönemde bu seviye 5’in üstünde. 5’in altına indiği zaman ise, tamamen sıfıra inmese bile, artık ilişkiyi ciddi bir şekilde sorgulayıp çıkışa yönelmeye başlar. Bu ilgi düşüşü sürecinde eski sevgiliniz muhtemelen haftalarca ve hatta aylarca bu duyguyla mücadele ediyor. Büyük ihtimalle ilk başta tam mücadele halindeyken daha sonra ayrılık mantıklı gelmeye başlıyor. Ama bu aşamada da henüz buna cesaret edemiyor ve bunun size olan etkisinden de korkuyor. Ama belli bir süre sonra, bu artık olgunlaşıyor ve ilgi seviyesi yeterli bir süre 5’in altında kaldığında, eski sevgiliniz sizden ayrılıyor.

Bu ne demek? Sizinle konuştuğunda, eski sevgilinizin size olan ilgisi artık haftalardır 5’in altında. Çoğu insan bunu belli eder ama terk edilen de genellikle kafayı kuma gömdüğü için bu işaretleri görmez ya da görmemeyi tercih eder. Ama bazen de terk eden taraf bu ilgi düşüşü ile mücadele ederken, terk edeceği insana daha ilgili görünmeye çalışır. Burada terk edecek olanın karşısındakine daha fazla zarar vermek gibi bir amacı yoktur. Aslında kendi kendini kandırmaya çalışıyordur ama kandıramadı mı terk edilene daha ağır bir tokat vurmuş olur.

Ama sonuçta sebep bu: Eski sevgiliniz sizden ayrıldı zira artık size karşı eskisi kadar çekim hissetmiyor. Şunu maalesef çok duyuyorum. “3 ay önce benim için deli olduğunu söylüyordu ama şimdi …” O üç ay önceydi. Artık senin için deli olmuyor. Artık 3 ay öncesinde değilsiniz.

Eski sevgili tabii başka bahaneler ileri sürecektir. Diyelim ki uzak mesafe ilişkisi içindesiniz. Ve eski sevgiliniz terk ederken şunu söyledi: “Aramızdaki mesafe çok uzak. Ben artık buna dayanamıyorum.”

Şimdi düşünün bir. Diyelim ki 2 senedir berabersiniz ve 2 senedir bu mesafe sorun değildi. Karşılıklı gidip gelmişsiniz ve bunu pek de sorgulamamışsınız. Peki bu mesafe şimdi neden sorun? Ya da daha doğrusu, sorun gerçekten mesafe mi?

Eskiden mesafe sorun değildi zira eskiden size olan ilgisi yeterince yüksekti. Size karşı bir çekim hissediyordu ve bu çekim bir motivasyon sağlıyordu. Bu motivasyon ile de eski sevgiliniz mesafeyi umursamıyordu. Ama artık size olan ilgisi belli bir seviyenin altına indiği için, bu mesafe ona batmaya başladı. Artık bu mesafenin yükünü görmezden gelmesini sağlayacak bir motivasyonu yok.

Zaten ilişkinin bitmek üzere olduğu son haftalarda, terk edilecek olan, terk edecek olana batmaya başlar. Çünkü eskiden birçok şeye gözünü kapatmasına neden olan ilgi seviyesi azalmış vaziyette.

Bu ilginin büyük kısmı cinsel çekim ama cinsel çekim derken tam olarak fiziksel çekimden bahsetmiyorum. Zaten uzun süreli bir ilişkideyseniz ve fiziğiniz de son zamanlarda çok değişmediyse, fiziksel çekimin azalması zor. Gerçi eğer fiziğiniz aşırı değiştiyse, örneğin aşırı kilo aldıysanız, siz ne kadar yüzeysel bulursanız bulun fiziksel çekim de ciddi oranda azalır.

Bu neden önemli? Şu nedenle: Bir insanın size olan cinsel / duygusal çekimi azaldıysa, bu azalmaya sebep olan şeyi düzeltmeniz, çekimin eski seviyesine çıkmasını sağlamaz.

Diyelim ki eski sevgilinin size olan ilgisinin azalmasının nedeni, sizin hedefsiz ve tembel biri olmanız. Bir kadının size olan ilgisi bundan azalabilir. Diyelim ki bu nedenle terk edildiniz. Hemen bir misyon edindiniz, bununla ilgili gerekli çalışmaya disiplinli bir şekilde başladınız ve sorun çözüldü değil mi? Gidip onu buna ikna ettiniz ve bitti. Maalesef. Bitmedi.

Birincisi, birden bire değiştiğinize kimse inanmaz. İkincisi ve daha önemlisi, karşı taraf size inansa bile, çekimi azaltan sebebin ortadan kalkması, çekimi arttıracak şey değil artık. Böyle bir zorunluluk yok ama eğer yeniden beraber olacaksanız yeniden başlamanız gerekiyor. Ve terk edilen sizseniz, bu yeniden başlama kıvılcımının ondan gelmesi gerekiyor.

Bir insanın ilgisi adım adım azaldıysa öyle birden artmaz. Bazen hiç artmayabilir. Ama artmasını istiyorsanız sizin kendinizi geri çekmeniz gereklidir. İlgiyi dil dökerek, pazarlık yaparak, ikna etmeye çalışarak veya yalvararak arttıramazsınız.

Sizin yapmanız gereken, terk eden tarafı terk etmektir, yani iletişimi kes / no contact. Ayrılığın sebebi sizin hatalarınız hatta ilgisizliğiniz bile olsa iletişimi kesmelisiniz. Ancak bundan sonra ilişkiyi bitiren probleme odaklanabilirsiniz. Eğer terk eden size ulaşırsa problemin çözüldüğünü görme şansı olur yoksa bu şansınız kaybeder.

Siz terk edeni terk ettikten sonra terk eden size ulaşırsa, bu her zaman olmasa da genellikle onun ilgisinin ayrılık anına göre daha yukarıda olduğuna işarettir. Bu sizin hala istiyorsanız yeniden başlamaya yönelik biraz çaba göstermeniz için ön koşuldur ama sizi araması ilgisinin sizinle yeniden beraber olmak isteyeceği seviyede olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle size ulaştığında nazik davranın ama fazla heyecanlanmayın.

Diyelim ki eski sevgilinizin ilgi seviyesi 3/10 seviyesine düştü ve ayrıldınız. Siz de onu terk ederseniz, ilgi seviyesi 4.5/10 gibi bir yere gelebilir ve bu durumda da eski sevgiliniz size ulaşır. Ama size ulaşmasına rağmen ilgi seviyesi 5/10 değil.

Peki siz hala istiyorsanız bu ilgi seviyesini nasıl arttıracaksınız? Öncelikle o aşamaya kadar arkanızı dönüp yürümeye başlamış olmanız lazım.  Bunu yaptıysanız bundan sonra yapacağınız şey, eski sevgilinize yeni tanıştığınız ve birlikte olmak istediğiniz birine nasıl davranıyorsanız öyle davranmak. Buluşmak, iyi vakit geçirmek, fiziksele gitmek, vs.  Eskiyi açmadan yeni biriyle buluşuyor gibi buluşacaksınız. Bunun bir diğer anlamı da eski sevgilinizin sizinle olan şansı, yeni birinden fazla değil. Yani artık özel bir konumu yok. Yani sizi elde etmek için o da çaba gösterecek. Eğer yeterince çaba göstermezse sizi başkası kapacak.

Ayrılığa neden olan problem gerçekten düzeltmeniz gereken bir şeyse düzeltin. Ama eskinin konusunu açmayın. Eskinin problemlerini konuşmayın. Bu problemi düzeltmeyi onun için yapıyorsunuz diye düşünmeyin. Mesela eski sevgiliniz sizi iyi bir işe sahip olmak istemenize rağmen bu konuda zerre disiplin ve irade gösterememeniz yüzünden terk ettiyse, iyi bir işe sahip olmak için disiplin ve irade göstermeye başlamanız onun değil sizin hayatınızı düzeltecek. Bazı şeyleri düzeltemeyebilirsiniz mesela mesafe gibi. Ama karşınızdakinin sizi terk etme nedenini analiz edin ve düzeltmenin gerçekten iyi olacağını görüyorsanız düzeltin. Bu problemin bir sonraki ilişkilerde size ayak bağı olmasını da engellersiniz.

Eski sevgilinizin sizi terk etme sebebinin size olan ilgisinin azalması olduğunu bilmeniz önemli zira bunu anlarsanız, ayrılık anı ve hemen sonrasında onu ayrılmamaya ikna etmeye çalışmanın neden faydasız olduğunu anlarsınız. Bir insanın artık size ilgisi az ise, sizinle birlikte devam etme motivasyonu da azdır ve  bu motivasyon olmadan sizin ortaya süreceğiniz rasyonel şeylerin hiçbirinin önemi yoktur. Ayrılık günü sizi terk eden insanı terk etmezseniz (iletişimi kesmezseniz), ona sizi kaybettiğini anlamasını sağlayacak zamanı vermezseniz, ilgi seviyesi o seviyenin üstüne çıkamaz. Sizin ayrılık günü tek amacınız olmalı: Ayrılıktan iyileşmek. Bunun için iletişimi kesin yani onu siz de terk edin. Bunu yaparsanız bunun bir sonucu olarak onun ilgi seviyesinin doludizgin düşmesini durdurabilecek etkiyi de yaratma şansınız var: sizi kaybetmesi.

Ayrılık sebebi sizin ilgisizliğiniz bile olsa, bu konuda yanlış yaptığınızı ve bundan sonra olmayacağını söyleyebilirsiniz ama ısrar etmeyip ayrılığı kabul edin. Bu zor bir durum zira ilgisizliğinizden bitmiş bir ilişkinin ardından iletişimi kesmek mantıksız gelebilir. “İlgisizliğimden terk edildim ve sen bana daha da ilgisiz ol diyorsun” diyebilirsiniz. Ama yanlış düşünüyorsunuz. Hala bir ilişkiniz varmış gibi düşünüyorsunuz. Sizin artık bir ilişkiniz yok. Karşınızdakinin size ilgisi de düşük. O nedenle tam o anda sizin ilginizin artmasının da onun için bir anlamı yok. Ancak o size geri gelirse bu konuda çalışmanızın bir anlamı var.

Eski sevgiliniz “bak haklıyım, ilgisizsin işte ne aradın ne sordun” gibi bir şey söylerse biraz da şaka yollu “iyi de en son ayrılmıştık yanlış mı hatırlıyorum” deyin.  Sonra da “özledin beni sanırım, gel buluşalım” diyebilirsiniz. Ya da “ama neyse senden haber almak güzel, buluşalım” diyebilirsiniz.

Yeri gelmişken söyleyeyim, bir insanın size olan ilgisi telefonda ya da mesajla artmaz. Buluşmada artar. Zira bu ilginin önemli bir kısmı tensel, fiziksel ve aynı mekanda olmanız lazım. Vücut dilinizi görebilmeniz lazım. Eski sevgilinizin sizden ayrılma nedeninin ilgi azalması olduğunu bilirseniz, telefonda saatlerce mantık çerçevesinde pazarlık yapacağınıza, onunla buluşur ve buluşmada sanki ilk buluşmanız gibi davranırsınız.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

146
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
41 Comment threads
105 Thread replies
10 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
51 Comment authors
AnonimMahmut AbiMuratHasanovCan Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Trp
Guest
Trp

Tam saha raporu taze. Eski sevgilimle yaklaşık 2 aylık bir ilişkim oldu. Cinsel birliktelik olan bir ilişkiydi. Biraz friends with benefits biraz fuckbody idi. Çünkü pandemi zamanı dışarı çıkamıyorduk pek sürekli ben kızın evine gidiyordum dışarı çıkamadığımız için olay genellikte evde yemek yeme, film izleme sex seklinde takılmacaydı. Her gittiğimde akşam kızda kalıyor sarılıp uyuyoruz ya da sex sabah dönüyordum. Araya benim işlerim sebebiyle 2 ay uzak mesafe girdi fazla görüşemedik. Bu arada kızın ilgisi azaldı mesajlarıma kısa cevap vermeler pek takmama başladı ben de iletişimi kestim kızı takipten çıkardım. Birkaç güne mesaj attı neden çıkardın deyince ordan tekrar birliktelik… Read more »

Beta Baran
Guest
Beta Baran

Abi merhaba ben lise 2’ye giden bir takipçinim kendi başıma gelen olayı anlatmak istiyorum cevap verirsen sevinirim. İlk önce dediğim gibi lise öğrencisiyim şu ana kadar hiç sevgilim olmamıştı, oldu ve bitti neler olduğunu yazacağım. İlk önce sınıfımızda bir kız var ben bu kıza arkadaş olarak yaklaşıyorum ve friendzone düşüyorum ondan sonra ise kıza açılıyorum ve klasik olay oluyor ret yiyorum. Bu olay 2 haftalık tatil sürecinde oluyor, neyse sonra kız birden beni instadan takipten çıkarıyor, ondan sonra okul açıldı vs vs ben kızla ne konuştum ne yaklaştım, bana İnstagram’dan istek attı ben de gt yaptım geri, ben neden böyle… Read more »

Beta Baran
Guest
Beta Baran

Abi merhaba ben lise 2’ye giden bir takipçinim kendi başıma gelen olayı anlatmak istiyorum cevap verirsen sevinirim. İlk önce dediğim gibi lise öğrencisiyim şu ana kadar hiç sevgilim olmamıştı, oldu ve bitti neler olduğunu yazacağım. İlk önce sınıfımızda bir kız var ben bu kıza arkadaş olarak yaklaşıyorum ve friendzone düşüyorum ondan sonra ise kıza açılıyorum ve klasik olay oluyor ret yiyorum. Bu olay 2 haftalık tatil sürecinde oluyor, neyse sonra kız birden beni instadan takipten çıkarıyor, ondan sonra okul açıldı vs vs ben kızla ne konuştum ne yaklaştım, bana İnstagram’dan istek attı ben de gt yaptım geri, ben neden böyle… Read more »

SüleyMAN
Guest

Mahmut abi eski sevgililerimin hepsi yeterince ilgi göstermiyorsun diyor. En sonki sevgilimde yeterince ilgi göstermiyorsun dedi. Normal kız arkadaşlarına nasıl davranıyorsan bana da öylesin gibisinden. Biraz düşününce gerçekten öyle olduğunun farkına vardım. Arkadaş çevremde aynı fikirdeydi. Ayrılalı 5 gün falan oldu herhalde normalde no contact mantıklı olsada sence ne yapmalıyım ? Ayrildigimizdan beri ne mesaj ne acılı şarkı story falan yok.

yeni
Guest
yeni

üçbuçuk aylık bir ilişkim vardı. kız gerçekten çok uğaşıyordu benim için ve ilgiliydi özellikle ilk başlarda. çoğu konuda iyi anlaşıyorduk ve bu haftaya kadar da bir faulunu görmemiştim. hiçbir zaman kendimi çok kaptırmadım, fedaklarlıklarımı ve sevgimi davranışlarımla gösteriyordum. üç ay bitene kadar da kalıcı gözüyle bakmamıştım zaten. üç gün önce doğumgunu vardı, ilkin hediye almayı düşünmedim ama o bana benim doğumgünümde part time da olsa çalışıp birkaç şey almıştı, şehirdışına günübirlik gidip gezerken birçok şeyi o ısmarlamıştı. ben de ona çelik ve ince çok pahalı olmayan kiraz şekilli bir kolye aldım ve doğumgününden iki gün önce boynuna taktım. beğendi de.… Read more »

neyse
Guest
neyse

mahmut abi sevgilim sebepsiz yere terk etti (uzağa düştük 20 güne anca bulusuruz). arayıp klasik konusmayı yaptım. 2 saat sonra aradı ve bir daha kendini açıkladı. çözmek isteyip istemediğini sordum. sonra devam etmek istediğini söyledi. şimdi de buluşamıyorum uzaktan mal gibi kaldım. Devam etsem oluru var mı ? Tamam desem bitecekti sonucta göze almış bir daha alır. bunu yapan bi kız çekim duymuyordur diye düşünüyorum.

neyse
Guest
neyse

mahmut abi sevgilim sebepsiz yere terk etti (uzağa düştük 20 güne anca bulusuruz). arayıp klasik konusmayı yaptım. 2 saat sonra aradı ve bir daha kendini açıkladı(konu kötü hissetmesiymiş). çözmek isteyip istemediğini sordum. sonra devam etmek istediğini söyledi. şimdi de buluşamıyorum uzaktan mal gibi kaldım. Devam etsem oluru var mı ? Tamam desem bitecekti sonucta göze almış bir daha alır. bunu yapan bi kız çekim duymuyordur diye düşünüyorum.

Hakooo
Guest
Hakooo

Mahmut abi selamlar 3 aylık fazla anılı dolu dolu geçen bi ilişkim oldu ve 3 hafta önce bitti. Mesaj yoluyla yorulduğunu ve bazı şeylerin değişmiceni(onu çok düşünüp kırıcı oluyomuşum) söyledi ben de aynı şekilde ben de yoruldum dedim ve ayrıldık. Birer gün arayla gönderi ve storylerimizi sildik. Daha sonra 4.gün ben aklıma takılan bi şeyler var konuşalım dediğimde ben kararımda eminim dedi. Ben de tamam peki dedim. 5dk sonra aklına takılanlar ne diye sordu. Ben de yüz yüze görüşmeliyiz dedim ama istemedi. Ben yine de iş çıkışına gittim beni görünce mutlu oldu yemek falan yedik lafladık ama özürlerimi kabul etmeyip… Read more »

Hakooo
Guest
Hakooo

Mahmut Abi selamlar ayrılığın üzerinden 2.5 ay geçti. No contact uyguluyordum o günden beri. Biz Ankara da ayrılmıştık fakat şu an ben İzmir’deyim. Üniversitemiz İzmir de. Aynı sınıftayız zaten. Benim evimde eşyaları vardı. Dün halimi hatırımı sordu, İzmire dönmeyi, eşyaları almayı düşünüyormuş. Sen naptın İzmir de mi Ankarada mısın diye sordu. Ben ise bunlara cevap vermeyerek bir gün öncesinden bana ulaş ben sana ulaştırırım eşyalarını dedim. Teşekkür etti ve konuşma bitti. Açıkçası biraz sert mi yanıt verdim diye düşündüm. Onunla yeniden olmayı kendime yakıştıramıyorum. Ama bi yandan da istiyorum. Bu doğrultuda senin yorumunu çok kıymetli görüyorum. Aylardır podcastlerini takip ediyorum.… Read more »

Can
Guest
Can

Mahmut abi selamlar 2.5 senelil bir ilişkim var 3 ay önce yeniden başladık öncesinde ise 7 ay ayrı kalmıştık beni terk etmişti ayrılırken başkası var demişti biz ayrıykrn ben bir kızla görüştüm fakat eski sevgili geri dönünce ona geri döndüm ama boştayken görüştüğüm kızla bişeyler yaşadığımı söylemedim dokunmadım dedim, geçen gün bu kız sevgilime mesajlar attı instagramdan ve beraber yaptıklarımızı anlatmış kız arkadaşımda benden ayrıldı, ama bunlar olduğunda biz ayrıydık bana yalan söyledin dedi sizce ne yapmam gerekir

Hasanov
Guest
Hasanov

Öncelikle Selamlar Mahut abi, umarım her şey iyi sizde de. Abi 22 yaşındayım Azerbaycan’dan, Okul hayatından kendimi geliştirmeye yönelik biriyim ve ülkede ilk 100 başarılı öğrencisi seçilmiştim. 2 ilişkim oldu ki sonuncu biri 1 yıl 6 aylık olmuş, önceden ilk ilişkimdeki kadın terk etmesiyle ve ardından harikasın kanalı vesilesiyle kadın zihnini az çok anlamaya çalışmıştım. Abi şu ilişkimde ilk dönemden kızın ilgisi fazla idi, 19 yaşında, ve kızın benden önce 2-3 ilişkisi olması dolayı mı bilmiyorum ama karakterinde rahatlıkla terk ede bilen biri imajını fark ediyordum ama bunun eski sevgilimden kalan travma kimi algıladım, kız güzel olması dolayısıyla mi bilmiyorum… Read more »

Murat
Guest
Murat

Merhaba; boşandıktan kısa bir süre sonra 32 yaşında bir sevgilim oldu. Benim yaşım 41. Tanıştığımız ilk gece seks yaptık ve hafta sonunu bu şekilde geçirdik. O da benden kısa bir süre önce boşanmıştı. İlişki iki taraf içinde yoğun duygular içinde artarak sürüyordu. Birlikte yaşamaya başlamıştık. Her şey çok güzel gidiyordu. Ten uyumu çok iyi ve neredeyse her gün arzulu bir şekilde seks yapıyorduk. Süreç içinde kendi söylemiyle tek gecelik ilişki yaşadığını öğrendim ve buna çok bozulmuştum. İlişkinin altıncı ayında sevgilimin terapisti ile görüşme notlarını yazdığı bir defteri okudum. Normalde böyle bir defter olduğundan haberim yoktu ve ilk defa okuduğum gün… Read more »