Tanışma Korkusundan Kurtulmanın Gerçek Yolu

Bir erkeğin tanımadığı bir kızla konuşma başlatmaya çekinmesine sebep olan birçok akla yatkın gerekçesi vardır. Şunun haberini vereyim: Bu korkuların çoğu deli saçması değil. Bu yazıda senden duygusuz ve soğukkanlı bir robot olmanı beklemeden bu korkuları en az düzeyde hissederek nasıl harekete geçeceğini anlatacağım.

İster gündüz oyununu biliyor ol ya da hiç bu gibi şeyleri okumamış olarak şurada burada gördüğün bir kızla tanışmak istemiş ol erkeklerin bu gibi durumlarda ilk yaptıkları şey korkuyla pazarlık yapma yolunu izlemek oluyor. Uzun seneler harekete geçmek için korkularımla bu pazarlığı yapmış biri olarak söyleyebilirim ki bu çok etkisiz bir yöntem ve üstelik korkuyu arttırıyor.

Bunun nedeni psikolojide… Psikolojide kötü bir duyguyu veya travmayı bastırırsanız daha farklı sorunların ortaya daha farklı şekillerde çıktığı bilinir. Yani bastırılan rahatsız edici duygu kendini başka bir şekilde mutlaka belli eder ve kişinin hayat kalitesini düşünür. Somatik rahatsızlıkların birçoğu da böyle ortaya çıkar, negatif duyguların bastırılmasıyla. Yapılması gerekense negatif duygu oluşturan bu travma gibi şeylerle yüzleşmek ve kötü duyguların enerjisini boşaltmaktır. Eğer onları kabul etmez, aksine bastırsan bu enerjiler boşalmaya fırsat bulamaz ve sıkışarak sana rahatsızlık vermeye devam ederler. Konu dışı olacak ama bu boşaltma yöntemlerinden etkili olduklarına kanat getirdiklerim şunlar: eft tekniği,  bu durumla kendi içinde yüzleşip kabul etme,  birine anlatma, kağıda dökerek kendine anlatma vb. Bunların hiçbiri negatif hissi bastırmadığı ve yavaş yavaş enerjisini boşaltmaya yaradıkları için etkililer.

Aynı şeyi kızlarla tanışma korkusunu bastırma biçiminde de yapmamalıyız. Kızla tanışma konusunda korkuyla pazarlık edip korkuyu bastırmak için genelde şu iç konuşmalara başvurulur:

  • Konuşmamanın üzüntüsü, konuşmanın yarattığı stresten daha büyük olacak
  • Asıl garip olan gidip bu kızlarla konuşmamak
  • Bu kızlarla konuşmam son derece normal
  • Zaten bir daha onu görmeyeceğim, yani kötü bir intiba oluştursam bile önemli değil

Bunlar evinizdeki rahat koltukta otururken aklınıza gelecek süper mantıklı argümanlar olmakla beraber az önce bahsettiğim psikolojik nedenlerden dolayı korkuyu azaltmıyorlar. Çünkü korkuya çok önem yüklemene neden oluyorlar.

Öncelikle sahip olman gereken bakış açısı, ister bir kızla konuşmak ya da işin ile ilgili bir girişim yapmak olsun buna benzer korkuların hayatında olmasının doğal olduğunu kabul etmek. Korkusuz davranmayı beklemek gerçek dışıdır. İlk yapman gereken şey bazı şeyleri biraz korka korka yaparak başlaman gerektiğini bilmendir. Eğer böyle yaparsan tecrübeyle o korku minimuma inecek ve zamanla yerini neşeye bırakacak. Ama ufak korkularına duyar kasarsan ve onlara çok önem verip, bastırmaya çalışırsan sürekli büyüyecekler.

Şunu da ekleyeyim, ben korkma duygusunun kendisiyle ilgili değilim. Sorun şu ki korktuğun zaman kızlarla kurduğun iletişimin kalitesi bozuluyor ve yaptığın tanışma girişimleri boşa gidiyor. Ne kadar rahatsan ve neşeliysen o kadar iyi iletişim kuruyorsun. İletişim dâhisi biri bile korktuğunda bu becerilerinin büyük bölümünü kullanamaz. Bu yüzden korku duygusuyla alakalı bu yazıyı yazıyorum.

Bakınız: Todd sevdiğim ve başarılı bulduğum gündüz oyuncularından biridir.

Korkunun varlığını abartmayan ve garipsemeyen zihin yapısını benimsedikten sonra yapman gereken şey tecrübe kazanarak bu korkuya son darbeyi vurmaktır. Ne demek istiyorum ? Bir kızla tanışacakken korkmana neden olan temel şey o kızla konuşmayı denersen başına gelecek en olumsuz senaryoları düşünmektir. Bunları düşünmekte haklısın, herhalde bunları hiç düşünmemiş olana deli diyebilirdik.

Burada yeri gelmişken bir parantez açmak istiyorum. Özellikle bizim kültürümüzde konu gündüz oyunu gibi şeylerle kadın-erkek tanışmasına gelince insanlar daha paranoyak ve korku temelli hareket edebiliyorlar. Bunun nedeni bu tarz tanışma girişimlerinin pek yaygın olmaması, normalleşmemesidir. Bizim kültürümüz demişken yabancı pua kaynaklarda açılış korkusuna çok büyük yer verilmiyor. Bunun nedeni de buna gerek olmaması. Yurtdışında açılış korkusu yaşaman için daha az neden var. Çünkü kültürel yapı tanımadığın bir insanla konuşman için daha elverişli. Ve “small talk” denilen alışkanlıktan dolayı kadın-erkek fark etmeksizin genelde iki yabancı insanın konuşmaya başlaması daha normal olarak kabul ediliyor.

Bu dediklerimden Türkiye’de gündüz oyunu yapılmaz dediğimi sananlar olacaktır. Öyle olsaydı ben +10 senedir bunu uyguluyor olmazdım. Ancak yurtdışında çıkıp ülkemize gelen akımı (gündüz oyunu da yurtdışından gelmiştir) tamamen aynı kültürlermiş gibi aynı şekilde devşirmek saçmalık. Bu konuyu anlamayan insanlar İngiltere’deki adamların yaptıkları gibi kızların önüne tavşan gibi zıplayıp muhabbet etmeye çalışıyorlar. Tabi ki kendi hayatları ancak benim bu gibi konularda söylediğim şey “açılışın / tanışmanın en güzeli dışarıdan zaten kızı tanıyormuşsunuz gibi görünenidir” olacaktır. Yani oyun konusunda birçok şeyi Türkiye’ye göre uyarlamak gerekiyor. Açılış korkusu konusu da öyle çünkü ortalama bir Türk gencinin açılış korkusu hissetmesi için İngiltere’deki yaşayan akranına göre daha fazla nedeni olabilir. Neden ise tamamen kültürel kabuller. Hani çoğu insanın kabul edip “ama zaten herkes böyle düşünüyor” diye hiç sorgulamadığı şeyler. Ancak bunlar hiçbir zaman engel değil ve dediğim şeylerle bunları aşabiliyorsunuz.

Tanışma korkusunu gidermek için bahsettiğim zihin yapısını benimsedikten sonra yapman gereken şeye geleyim. Kızla tanışma korkusu şunlardan kaynaklanıyor: kötü senaryolara en baştan engel olacak stratejileri bilmemekten ve olur da kötü senaryolar başına gelirse durumu kontrol etmeyi bilmemekten.

Bunun için kafanda bir çıkış planın olmalı. Kızla konuşmayı nerede keseceğini bilmen gerekiyor.  Gündüz oyunu yapan erkekler çıkış planlarının olmamasından dolayı kızla konuşmak istediklerinde far görmüş tavşan gibi kalıyorlar. Çünkü olabilecek en kötü senaryolara kitlenip kalıyorlar. Ama çıkış planı olan kişi böyle bir şey olmayacağını bilir. Çünkü negatif durumları yaşamadan iletişimi kesebiliriz ya da bunları yönetebiliriz.

Burada gene dediğimi yanlış anlayanlar olacaktır. Kızlarla tanışmak mayın tarlasında yürümek gibi bir şey değil. Başına nadiren de olsa ve nasıl davranacağını bilmezsen böyle şeyler de gelebilir diye anlatıyorum. Ve bunlar kafanda açılış korkusu yarattığı için. Kafandaki o felaket senaryolarını yaşamanı engelleyecek birkaç tavsiye vereceğim.

Öncelikle bir kızla tanışmaya gittiğinde ona selam verip sonra hiç duraksamadan soluksuz bir şekilde ona iltifat etme. Öncelikle selam ver, kıza gülümseyerek bak ve birkaç saniye kızı tart. Eğer bu aşamada kız sana karşı sosyal özürlü bir surat ifadesi takınırsa ya da negatif, agresif bir tutum takınırsa iltifat etme. Dikkat ettiysen burada kızın ilk tepkisini ölçüyor ve göğsünde yumuşatıyorsun. Çünkü eğer nadir de olsa karşına gelecek bu tarz arıza (hayatında mutsuz olan ve acısını senden çıkarmak isteyen,  erkeklerden nefret eden, evde kalmış ve erkeklerden nefret eden, normalde senin ona bakmayacağını bilen ve bu yüzden aşağılık kompleksi duyan, kocasıyla sorunlar yaşatan vb.)  kızlara yazdığını belli edersen sonuç hiç değişmeyecektir: kız seni eleştirecek, kabahatli çıkarmaya çalışacaktır. Bu kızlara karşı bir açıklama yapmak ya da başladığın cümleyi bitirmek zorunda hissetme. İyi günler deyip kızın yanından uzaklaşabilirsin. Bu durumda bile ona zaten hak ettiğinden fazlasını vermiş oluyorsun.

Yani sosyal özürlü tepki verecek arıza kızları bu gibi yöntemlerle kolayca tespit edip eleyebilirsin. Bu gibi yöntemleri kullanmak seni kamikaze gibi kızlarla konuşan biri olmaktan çıkartıp olayın kontrolünü tamamen elinde bulunduran bir oyuncu haline getirir.

Kendini olası olumsuz senaryolardan uzak tutma becerin yoksa bunlardan korkman çok normal. Son yaptığım 1000 açılışta / tanışmada herhalde sadece birkaç mutsuz kadın yaptığım şeyle alakalı bana vaaz vermeye kalkmıştır. Kadınlar negatif tavır alıp, böyle şeyler söylediğinde genelde ben çoktan 5 adım kadar ileriye gitmiş oluyorum bile. Gene birçok kadın bir erkeğin ona selam vermesini suç sayan bir çarpık algıya da sahip olabilir. Bu kızları ben 5 dakikada ayaküstü tedavi edemeyeceğimi biliyorum. Sen de denememelisin. Çünkü zaman değerli ve uzaklaşmalısın.

Bunların hiçbiri yabancı kitaplarda yazmıyor çünkü yurtdışında bunlara ihtiyacın yok. Yanlış anlama, bu kadınlardan ülkemizde çok var demiyorum ama dikkat etmezsen az da olsa sana denk gelme şansları var. Ben bu kadınlara denk gelirsem baştan onları elemiş oluyorum ya da acımayıp iletişimi direkt olarak kesiyorum. Gördüğün gibi bu tarz bir tecrübeyle her şey daha kolay ve açılış korkusu yaşamak için daha az nedene sahipsin. Artık korku yerini neşeye bırakabilir ve bu seni çok daha başarılı yapar.

Bu beceriye sahip olmanın sana katacağı diğer şeyse bir kızla konuşma başlattığında sadece 2 olasılık algılamaktır. Kız ya seninle konuşmaya başlar ya da seni görmezden gelir / konuşmak istemeyen bir tavır sergiler. Bu gibi ne yaptığını bilen kontrol stratejileriyle düşünmen gereken üçüncü bir felaket senaryosuna gerek duymazsın.

Bir kızla konuşmaya giderken saydığım sebeplerden dolayı genelde kafamda sadece iki olasılık olur. Benim iki olasılıkta da yapacağım şeyler çok basit. Pozitif ya da nötr bir tavır görürsem kızla konuşmaya devam ederim. Ancak beni vücut diliyle bile dışarıda bırakan bir kızla dahi bağlantımı keserim. Üçüncü bir senaryo olarak kötü şeyler olacağını düşünmek için nedenim yok. Çünkü çirkef olma potansiyeli olan ya da konuşmaya gönülsüz kızları göğsümde yumuşatıp eliyorum. Ya da negatif şeyler konusunda gene daha başka çıkış stratejilerim var.

Konuşmayı nerede bitireceğini ve nasıl çıkacağını bilmek tanışma korkusunu neredeyse bitiriyor. Söylediğin şeyi negatif olarak algılayan bir kızla tartışmayıp “peki, iyi günler” deyip uzaklaşınca salaklaştığını görmek komik. Ona selam verdik ve biraz laflamak istedik diye şimdi kendisine bir açıklama borçlu olduğumuzu düşünüyor ama zamanımız değerli, bize bunun için para ödemiyor, ona bir şeyler öğretmeye çabalamamalıyız, onu kendi haline bırakmak en iyisi.

Son bir örnek verip yazıyı bitireceğim. Starbucks’ta yan masadaki kızlara dönüp “ne içiyorsunuz?” dedim. Söylediler. Sonra bir yorum yaparak konuşmayı devam ettirdim. Kızlarda kapalı bir vücut dili, isteksizlik ve rahatsızlık belirtisi yoktu. Eğer kızlar göz kaçırma, asık surat gibi konuşmaya isteksiz tavırlar gösterselerdi önüme dönüp işime bakardım. Gördüğün gibi reddedilme ya da risk gibi şeyler böyle bir oyunda yok.

Daha konuşacak çok şey var, şimdilik burada kesiyorum. Kızlarla nasıl doğal bir şekilde tanışabileceğini öğrettiğim çok beğenilen kitap setime göz atmak istersen seni buraya alalım.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Author: Centilmen Kulübü

Secret kendini daygame ve kadınlarla ilişkiler konusunda kişisel gelişime adamış bir kişidir. www.centilmenkulubu.com sitesinin sahibi ve kendine bu konuda bir misyon edinerek tüm tecrübeleri ışığında yazdığı iki kitabını da bu site üzerinden okuyuculara sunmaktadır.

90
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
38 Comment threads
52 Thread replies
11 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
45 Comment authors
Gym RatUser00043Hasan abiihaveadreamBerke Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
SPEKÜLATİF İNSAN
Guest
SPEKÜLATİF İNSAN

Mahmut abi,
Sokakta çoğunlukla kızlar tek başına yürümüyor. Yanlarında ya bir kız arkadaşları ya da kız grubu oluyor. İkili veya üçlü kız gruplarına nasıl yaklaşmalıyız ya da yaklaşmalı mıyız?

Mahmut Abi
Admin

Bunu soranlar liseli sanırım, sokakta kızlar hiç yalnız yürümüyor değiller, sadece lise talebeleri sürekli sürü halinde.

SPEKÜLATİF İNSAN
Guest
SPEKÜLATİF İNSAN

Abi yani kız gruplarına yürümeyelim değil mi? Tek kıza yürüyelim.

Mahmut Abi
Admin

Kız gruplarına da yürünebilir.

Altar
Guest
Altar

Aynı mekânda uzun süre set açılır mı ? Mesela kalabalık meydanlarda, popüler yerlerde, esnafların olduğu yerlerde. AVM de uzun süre set açılmaz evet ama böyle yerlerin çok sorun etmeyeceğini düşünüyorum. Sonuçta esnaf da işine gücüne bakıyor görseler bile kız şikayetçi olmadığı sürece bir şey olmaz sen ne dersin ? Bir de yolda belli bir noktada bekleyip önüme gelen hatunları durdurup tanışmayı düşünuyorum. Bu şekilde insanlar tarafından çok dikkat çeker miyim? Önceden yolda yürürken önüme gelen hatunlar ile tanışırdım ama ben yoldan geçerken arkamdan başka güzel kızların geçtiğini görüyorum ve başka fırsatlar kaçıyor. Böyle belli bir yerde bekleyip kızlar tam önümden… Read more »

Mahmut Abi
Admin

Kızlara yürüyecekseniz sürekli hareket halinde olun. Aynı yerde birden fazla yürüme yapmayın (bir etkinlik ya da barda değilseniz tabii). Sorun olma ihtimali daha yüksek. Önceden yolda yürürken önüme gelen hatunlar ile tanışırdım ama ben yoldan geçerken arkamdan başka güzel kızların geçtiğini görüyorum ve başka fırsatlar kaçıyor. Her kadını durduracaksınız, her “fırsatı” değerlendireceksiniz diye bir şey yok. Kaçan bir şey yok. kızlar tam önümden geçiyorken tanışsam ve 5_10 set açsam ama farklı noktalarda yapsam çevredekilerin dikkatini çeker mi ya da bir sorun olur mu ? Büyük ihtimalle çeker ve sorun olur. Yani 10 kere yaparsın olmaz bir kere olur ama sorun… Read more »

Hasan abi
Guest
Hasan abi

Abi bu arada anladigim kadariyla tam onunden gecen kizlara yurumesinde problem yok dogru mu sorun 5 tane set acmasinda abi bu arada mesela karsi kaldirimdan gelen arkamizda yuruyen kiza set acmamiz problem mi ya da coktan onumuzde olan kizin onune gecip onu durdurmak?

Duck
Guest
Duck

Sayın abim, öncelikle emeklerin için teşekkürler. Sorum şu.. Bir garson hanımla nasıl tanışılır?

Mahmut Abi
Admin

Bir servis elemanına iş yerinde yürümekten bahsediyorsan tavsiye etmem. Pas geç.

Berke
Guest
Berke

Kekemelik sorunundan muzdarip birisin Approach Anxiety’yi yenmek için ne yapabilir? Konuşma egzersizlerimi yapsam da genelde cümleye başlarken veya uzun bir şeyler, atıyorum bir hikaye gibi, anlatmaya başlayacağım zaman konuşmam çok yavaşlıyor ve sürekli kekeliyorum. (Kekemeliğim maalesef %100 tedavi edilebilir durumda değil çünkü bazen iç sesimle konuşurken bile kekeliyorum. Bu konuda harcadığımız onca para boşa gitti)

Mahmut Abi
Admin

Bilmiyorum ama kekeme birinin gündüz oyunu oynayabileceğini sanmıyorum. Oynayabilen varsa yazsın. Hayat oyunu ve online oyun daha uygun.

ihaveadream
Guest
ihaveadream

Abi sayende sosyal ilişkilerimi yeni yeni geliştiriyorum. Bugün bir kız bana YD attı hiç beklemiyordum o an çekindim yürüyemedim. Şu an belki de o pencere sonsuza dek kapandı ama ben yine de bir şansım olduğuna inanıyorum, böyle bir durumda instagramdan falan takipleşmem saçma mı olur yoksa tekrar yüz yüze denk geldiğimde mi konuşma başlatmalıyım. Kız ile de 3-4 sene önce tanışmıştık ve o zaman sosyal becerilerim çok zayıftı insanlar bana bu senden hoşlanıyor falan demelerine rağmen yok ya öyle değildir gibisinden (içimden de inanarak) düşündüğümden sadece tanışmamızla kalmıştı ve unuttup gitmiştim. Bir de abi ben yeni öğrendiğimden mi bilmiyorum, YD… Read more »

Mahmut Abi
Admin

instagramdan falan takipleşmem saçma mı olur yoksa tekrar yüz yüze denk geldiğimde mi konuşma başlatmalıyım Yüzyüze gördüğün kıza instadan takip atman zayıf bir davranış. bugünki olay gibi durumlarda lan acaba bu YD mi yoksa sadece bana mı öyle geldi diye düşünürken pencere kapanıyor YD olup olmadığını hiçbir zaman tam olarak bilemezsin. Eldeki veriye içgüdünü ekleyip yürüyeceksin. Genel kural 2 saniyeden fazlaysa ve sen gözlerini kaçırmadan baktın mı aşağı doğru gözlerini kaçırıyorsa YD varsayacaksın. Eğer sen gözlerini daha önce kaçırdıysan geçmiş olsun. Bir şey anlaman mümkün değil. YD diye yürüdüğün kızların çoğunun aslında YD atmadığını göreceksin zaten. YD dediğin yürüdün mü… Read more »

Hasan abi
Guest
Hasan abi

Abi demissin ya “Gene birçok kadın bir erkeğin ona selam vermesini suç sayan bir çarpık algıya da sahip olabilir. Bu kızları ben 5 dakikada ayaküstü tedavi edemeyeceğimi biliyorum. Sen de denememelisin. Çünkü zaman değerli ve uzaklaşmalısın.” Simdi sen daha iyi bilirsin tabii de korku vucut dili olusuyor bu kadinlarda ama simdi bu korku mu yoksa heyecan mi?(Acaba o da beni begenecek mi gibisinden) tam ayirt edemiyorum tuhaf bir soruysa sil gitsin ama bu ikisi arasindaki farki daha iyi nasil ayirt edebilirim?

Hasan abi
Guest
Hasan abi

Abi niye cevap vermedin😂😅

Mahmut Abi
Admin

Yazıyı yazan verir sanırım.

User00043
Guest
User00043

Abi benim çok değişik bir sorunum var nasıl anlatayım kizlarla konuşamıyorum nası diyim genelde hep kızlar benim yanıma geliyor ben gitmiyorum bile ama hani kız konuştukça benim aklım donuyor acaba ne desem ne desem hicbirsey düşünemiyorum benden hoşlanan kızlarıda kaçırıyorum geçen bir kız aradı bak ben aramadım kendisi aradı oysaki yüz bile vermemiştim kızla napion nasılsın iyimisin ayaklarını gectik konuşma bitti kız eeee diyo ben eeee diyorum kafayı yiyecem abi bi akıl ver 10 dakika boyunca kızı telefonda beklettim işim var die o esnada ne konuşacağımı düşünüyorum aklıma hiç birsey gelmiyor sonrada görüşürüz diyip kapattım kendimi mal gibi hissediyorum

Mahmut Abi
Admin

Abi benim çok değişik bir sorunum var nasıl anlatayım kizlarla konuşamıyorum nası diyim genelde hep kızlar benim yanıma geliyor ben gitmiyorum bile ama hani kız konuştukça benim aklım donuyor Önce şu kartanesi sendromunu bırak, diğer sıradan, ortalama, kadınlarla başarısız erkeklerden hiç de değişik bir sorunun yok. Sende ortalama bir mavi haplı – beta erkek gibi reddedilmekten korkuyorsun ve bu korkun yüzünden donup kalıyorsun. Kendinizi özel bir şey sanarsanız gelişmeniz de zorlaşır. kafayı yiyecem abi bi akıl ver 10 dakika boyunca kızı telefonda beklettim Hoşuna giden kızlara ilk yürümeyi senin yapman, bolca reddedilip yanman lazım. Başka yolu yok. Herkes için yazılan… Read more »

Gym Rat
Guest
Gym Rat

Abi kolay gelsin, gym’de bakıştığım bir kız var ama adım atmak konusunda kararsızım. Hem sürekli gittiğim bir mekanda kötü bir intiba bırakmak istemiyorum hem de gym’de kızlara yürüyen bi adam olmak istemiyorum. Ama acaba bunlar bahane, korkaklık mı ediyorum diye düşünmeden de edemiyorum. Sizce gym’de kızlarla tanışılır mı? Tanışırsak da doğrudan açılış yapıp biraz konuşup instagram felan mı alalım yoksa ufak ufak gördükçe muhabbet artırıp en son bi gün buluşmaya mı çağıralım. Son senaryoda, kız da güzel şimdi bekleyip zaman kaybedip başkalarına fırsat da vermek istemiyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.

Mahmut Abi
Admin

Spor salonunda tanışılır ama sadece 1-2 kız olur yoksa adın çıkar. Tanışıp hemen teli de istenmez.