Uzun süreli ilişkilerde iletişim sanatı

Erkekler için uzun süreli ilişki rehberi kitabından alınmıştır.

Beraber olduğunuz kadın, sizinle beraberken feminen taraf olmak ister (anlaması daha kolay geliyorsa, feminen enerji içinde olmak ister de diyebilirsiniz). Feminen taraf olmak demek, karşı taraftan ilgi ve sevgi almak için açılmak, bağlanmak ve maskülen tarafı zihinsel ve fiziksel olarak içine almak ile alakalıdır. Kadın, feminen taraftır ya da olmalıdır. Siz ise maskülen taraf. Kadın ile iletişiminizde bu ikilik çerçevesinde bilmeniz gereken ilk şey, kadının sizden erkek olmayı, maskülen olmayı, sezgisel seviyede
bilmenizi beklediğidir. Bir kadın size nasıl erkek olacağınızı hem öğretemez, hem de öğretmek istemez. Sizin kadın – erkek ilişkilerini, ilişkinin erkek tarafı olmayı kendiliğinizden bilmenizi bekler.

Birçok erkeğin kadının geçici olarak ya da bir sebeple kalıcı bir soğukluk göstermesi durumunda paniğe kapıldığını ve aslında ortada büyük bir problem olmasa bile olayı bazen (erkeğin panik içinde yaptığı zayıf davranışlar nedeniyle) ayrılığa gidecek kadar büyüyebileceğini söylemiştik. Bu tür bir soğukluk olduğunda ilk yapmanız gereken şey, soğukkanlı olmak. Sonra da hiçbir şey yapmamak. En azından bir süre için.

Örneğin size normalde her sabah günaydın mesajı atan kadın sabahları mesaj atmayı 2-3 gün bıraktı diye hemen paniğe kapılıp “ne oluyor?” diye sormayın. Ya da sevgiliniz 2-3 gün size mesaj atmadı diye ilişki bitecek havasına girmeyin. Eğer tahmini bir yanlışınız varsa sessizce düzeltin ve bekleyin. Örneğin belki kızı çok fazla aramaya başladınız ya da bir şeyi söz verip yapmadınız. Bunları düzeltin.

Negatif duygulara yatkın insanlar genellikle her şeyi üstlerine alınırlar ve en ufak negatif bir olayda ilişki bitecek gibi hissederler. Bunun yarattığı kaygı ile başa çıkamıyorlarsa (ki kaygı ile acı çekerek de olsa başa çıkmak yerine her kaygıya kapıldıkları sürece de başa çıkamazlar), kaygılarını partnerlerinin üstüne kusarlar. Sorun şu ki, kadınlar genellikle erkeklerinin liderliğini takip ederler ve siz eğer yeterince bir süre “büyük bir
sorun var” gibi davranırsanız, kadın da bir süre sonra “galiba bir sorun var” diye düşünmeye başlar. Örneğin kaygıya kapılıp “beni sevmiyor musun?” gibi bir şeyler sorarsanız, kadın sizin yönlendirmeniz ile size olan sevgisini sorgulamaya başlar. Eğer yeterince uzun süre bu şekilde davranırsanız, kadın bir süre sonra sizin telkinleriniz ile “evet ya galiba öyle” der.

Peki yanınızda soğuk davranan bir kadının soğukluğunu hep görmezden mi geleceksiniz. Belki bir süre evet ama yine soğuk davranmaya devam ederse, “neyin var, durgun görünüyorsun?” diye sorun. Eğer cevabı “bir şeyim yok” ise bir süre için kendi haline bırakabilirsiniz. Ama böyle davranmaya devam ediyorsa bir daha sorun ve bu sefer de bir şeyim yok cevabı alırsanız, “bebeğim, senin bir şeyin var, anlat ne oldu?” diye sorun.

Bu soruya “bunu konuşmak istemiyorum” cevabı alırsanız, bu genellikle testtir. Acaba onu orada öyle bırakacak mısınız yoksa onun neyi olduğunu öğrenmeye çalışacak mısınız (yeterince değer veriyor musunuz) testi. Burada espriye başvurabilirsiniz. Kadının yanına çöküp, “sen bana neyin olduğunu söylemeden buradan kalkmıyorum” diyerek gülümseyebilirsiniz mesela. Bu arada yanında ona ufak ufak omuz atabilir ya da kendi kendinize komik bir şarkı mırıldanabilirsiniz.

Çoğu durumda kadın bir süre “git başımdan salak” gibi bir şey söyleyerek ama gülmemek için kendini zor tuttuğunu da saklamayarak çözülecektir. “Seninle konuşmuyorum, geçen gün şunu şunu yapıp beni deli ettin” gibi bir şey söyleyecektir.

Burada yapmanız gereken şey, “bebeğim anlat, neden deli oldun?” diye başlayarak soru sormak ve dinlemektir. Hemen savunmaya geçmeyin ya da “ben buyum kızım, istemiyorsan benimle olmazsın” gibi bir götlük de yapmayın. Dinleyin. Çoğu durumda kadın aslında sizin onu yeterince sevip sevmediğinizden, sizin gözünüzdeki yerinden şüphe etmeye başladığından bu şekilde sinirlenir. Burada asıl mesele kendinizi savunmak değil, kadını dinlemek ve soru sormaktır. Bu zaten kendi başına onu sevdiğinizi ve onun gözünüzde yüksek bir yerde olduğunu ona söyleyecektir. Ama direkt savunmaya geçmeniz ya da götlük yapmanız tam tersi bir durum ortaya çıkaracaktır.

Dinleyip anladıktan ve sorular sorduktan sonra kadın genellikle rahatlayacaktır. Eğer sorunu sizinle değilse, dinlemeniz ve anlamanız önemli ama sonunda “bu konuda tavsiyemi mi istiyorsun yoksa sadece anlatmak mı?” diye sorun. Eğer tavsiyenizi isterse söyleyin yoksa sadece anlayışlı bir
şekilde dinlemeniz yeterli.

Konu sizinle ilgiliyse ne yapacaksınız? Burada eğer kadın sizin esprili ve anlayışlı yaklaşımınıza pozitif tepki veriyorsa, “kızınca ne kadar güzel oluyorsun sen?, uff çok seksi” gibi bir şey söyleyip takılabilirsiniz ya da onu kendinize çekip öpebilirsiniz. Eğer sizden aradığı rahatlama, sevildiğini hissetme ise, burada ona aradığı şeyi veriyorsunuz ve amacınız da bu olmalı. Amacınız öncelikle sorunun ne olduğunu anlamak ve sonrasında da sorun sizin gözünüzdeki yeri, sevilme ihtiyacı ise bunu ona vermektir. Ama bunu yaparken çok sert ve ciddi olmamalısınız. Çok cıvık da olmayın.

Unutmayın, siz erkeksiniz ve daha önemlisi, ilişkinin erkeğisiniz. İlişkinin tonunu belirleyen lider kişi sizsiniz. Eğer onun içinde bulunduğu dramaya uyarsanız, onun lider olmasına izin verirsiniz ve gücü ona verirsiniz. Bu ise her şeyi daha kötü hale getirir. Bir kadın ilişkinin erkeği olmak istemez. Erkeğinin liderlik etmesini, ilişkinin tonunu belirlemesini bekler. Daha da önemlisi, erkeğinin güçlü, kendi duyguları ile sallanmayan bir kaya olmasını bekler. Ama bu kaya ona karşı soğuk, umursamaz bir kaya değil, gücünden aldığı bir şefkat gösteren bir kaya olmalıdır.

Bu şekilde davrandığınızda kadın genellikle size açılacaktır. Bu ağlama ile gelebilir. Size neden kızgın olduğunu anlatacaktır. Burada tepkiniz daha çok “demek bu yaptığım seni üzdü ki seni üzmek de beni üzdü, bu bir daha olmayacak” gibi bir şey söyleyin ve “şimdi nasıl hissediyorsun?” diye sorun.

Kadın size kapalı olmadığı sürece dinleyerek ve daha derine inerek, kadının duygu dünyasına girerek, onun duygularını boşaltmasını, sizin gözünüzdeki yerini bilmesini
sağlayabilirsiniz.

Çoğu erkek bu şekilde işin özüne inebilse bile “özür dilerim” gibi bir şey söyler. Ya da “seni ne kadar sevdiğimi / sana ne kadar değer verdiğimi biliyorsun” der. Oysa kadın sizin kelimelerle bunu söylemenizi beklemiyor, bunu göstermenizi bekliyor. Bunu gösterme şekliniz de onun yanında olmak, dinlemek, soru sormak, anlamak ve onun duygularının açığa çıkarmasını sağlamaktır.

Bu aşamada açıklama yapabilirsiniz. “Bebeğim, böyle hissetmene çok üzüldüm. O gün çok acelem vardı, kafamda da iş stresi olunca yüzüne bakmadan kapıdan çıktım (evet sorun böyle basit bir şey olabilir). Yanlış bir davranıştı, daha dikkatli olacağım.”

Burada bahsettiğim süreç bir oturuşta olmayabilir ve birkaç görüşmenize yayılabilir. Ama eğer bu şekilde kadını açamıyorsanız, yukarıda İlgi Seviyeleri bölümünde bahsettiğim şekilde bir ilgi azalması, ayrılık öncesi soğukluk olabilir. Bu aşamada da orada yazdığım gibi kendinizi geri çekin. Her ne kadar onu dinlemek ve açmak için bir süre sabırla uğraşmanız gerekse de, bu süreci çok uzatamazsınız. Zira eğer karşıda ilgi azalması varsa ve özellikle de bu sizin zayıf ve itici davranışlarınız sonucunda olduysa, bu şekilde ekstra ilgi göstermeniz ters tepebilir.

Fakat sorun daha çok sizin gözünüzdeki yerinden şüphe etmesi ise, bu şekilde en fazla 10-20 dakikada, bilemedin birkaç saatte size açılacaktır. Sonunda da genellikle “aşkım çok daha iyi hissediyorum, iyi ki konuştuk” diye size sarılacaktır. Sevgiliniz ile seks yapıyorsanız, tam bu zamanda başlayacak seks, normal zamandaki sekse göre çok daha doyurucu olacaktır, eğer ortam elveriyorsa ve niyeti de varsa, bu fırsatı da kaçırmayın.

Bana sorularınızı uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz.

 

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

130
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
42 Comment threads
88 Thread replies
7 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
54 Comment authors
Çok Uzak Bir GalaksideNoNameTroosiTheCriminalMahmut Abi Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
bir yabancı diyelim
Guest
bir yabancı diyelim

Okuduktan sonra keşke bu yazıyı daha erken okusaydım dedim.

Johean
Guest
Johean

Mahmut abi bir başka yazıda veya yorumlarda yaşadığın bir olayı yazmıştın ama bulamadım malesef , hatırladığım kadarıyla yazayım. Kız arkadaşın sana soğuk davranıyo ve sen de : Neyin var ? Durgun gözüküyorsun diyorsun. “Kız bir şey yok diyince peki deyip konuyu kapattım ve daha da üstelemedim” NOKTA. Cümle aşağı yukarı böyle bir şeydi. Ve yarım saat sonra kız kendi konuyu açıp anlatmaya başlıyor ve sonra sana sarılıyor. Emin değilim ama konu anne babasını kaybetmesi ve evdeki kuzenlerinin sorun çıkarmasıydı sanırım , belki diğer yazıyı hatırlayabilirsin. Şimdi burdaki yazıda kız bir şey yok demesine rağmen 1-2 kez soruyoruz , yanına oturup… Read more »

Memati
Guest
Memati

Merhabalar üstadım yaklaşık 1 yıldır ilişkim var ancak bunun 6 ayı askerde geçti lakin kafama ufak takılan bi konu var yardımcı olursanız sevinirim; son zamanlarda çok nadir iletişime geçiyoruz nerdeyse haftada 1 falan bazen daha fazla.. doğrumu yapıyorum bilmiyorum ama genede içimde ukte kaldı, kız ilk zamanlar bundan şikayetçiydi ama zamanla alıştırdım. Ancak doğrumu yapıyorum bilmiyorum sizce iletişim dozu nasıl olmalı?

flyer
Guest
flyer

Selamlar mahmut abi 1.5 yıldır uzaktan ilişkim var. bu sene üniversite sınavı senem haziran gibi sınav bitsin kızın yanına gideceğim. Başlarda iyidik sonra ayrılma daha doğrusu ayırlamama gibi süreçlerden geçtik. Şuan da kız shit testleri arttırıyor. Ben sınav senemde olmama rağmen vakit ayırıyorum ama kız ”arkadaşlarıyla” yazılım öğreniyorum diye akşamları başka bir erkekle discord gibi ortamlarda takılıyor. Bu kızın başka bir yakın arkadaşı daha vardı çocuk alkolik oldu kumar bağımlısı oldu kız anca öyle sözümü dinleyip uzaklaştı. Kırmızı hap okuyucusu bir insanım. Uygulamaya olabildiğince dökmeye çalışıyorum. Ama kıza rahatsız olduğumu belirtince kız ”ezik misin” , ”ağlama kıskanma” gibi cümleler söylüyor.… Read more »

Şevko
Guest
Şevko

Abi 5 gün önce kız arkadaşımın istemediği halde arkadaşımın arkadaşları olan 2 kızla buluştum ve bu yüzden sinirlendi, kavga etmeye çalıştı fakat ben çenemi kapalı tuttum. Kavgadan sonra sakinken “beni sevgilin olarak görmüyorsun” tarzı şeyler söyledi. Beni onu sevdiğimden yeterince emin değil. Bu yazıda ki onu rahatlatma gönlünü alma olayını yapmadım sadece kendimi açıklayıp haklısın dedim. Son buluşmamızda soğuktu bu rahatlatma olayını yapmadım ve bişey yokmuş gibi davrandım. Buluşmadan sonra 3 gündür aramızda olan soğukluk daha da şiddetlendi. Aramıyor yazmıyor günaydın mesajları bile kesildi, bişey demeden masadan önce ben kalkmayı düşünüyorum ama buluşup bu yazıda dediğini de yapmak var aklımda… Read more »

Red
Guest
Red

Şu anki ilişkimde regl döneminde ve bazen kavgalardan sonra, saygısız davranışlar sözler gelebiliyor. Örneğin şekerim, ayol gibi ya da konuşmalarda anlamsız cevaplar gibi.. Açıkçası ilk kez yaşıyorum. Hiç ciddiye almadan devam ediyorum ama bazen sesimi yükseltmek geliyor içimden. Doğrusu nedir yani hiç taviz vermeden haddini bildirmek mi yoksa gülüp geçmek mi?

Mahammad
Guest
Mahammad

Hocam, 1.5 aylık sevgilimle bu gün aramızda bir tartışma oldu. Gereksiz bir kıskançlık yapmıştı – sınıftan sevmediği bir kız (Bana yürüdüğünü düşünüyor başından beri, o yüzden sevmiyor) bana dün yazdı, birinin numarasını sormak için, sevgilimin de bundan haberi oldu(Öğrenmesi karışık durum, ben direk söylemedim) . Ben : B, Kız : K K: O kıza sana yazmamasını söylemiştim(Önceden laf dalaşı yapmıştılar baya), şimdi tekrar söyleyeceğim B: Bir şey söyleyemezsin, canım. Neyse biraz uzatınca, ben “Peki” diye elini bıraktım. Sonra “Hadi, seni kursa götüreyim, orda bekle, böyle olmayacak” dedim (Arkadaşıyla aynı kursa gidiyor, arkadaşı 1 saat sonra çıkıyor, o ara takılıyoruz) Sonra… Read more »

ritalin
Guest
ritalin

Abi selamlar. Başıma gelen ilginç bir olayı anlatmak isterim izin verirsen. 2 akşam önce sevgilimle öpüşürken ona sevdiğimi söyledim(4 aylık bir ilişkimiz vardı ve evet ilk söyleyen olma kuralını da ihlal ettim galiba). Kız bana geri söylemedi. Aynı gece ” sana geri söyleyemediğim için üzüldün mü?” diye sordu. Ben de “well, I think so” dedim durdum. Aradan 3-4 dakika geçti. “Eee?” felan dedim. Dedi ki daha çok zamanımız var ben sana bol bol söylerim, ayırca benim için bunu söylemek çok zor, zaten orada söyleyemediğim için kendime kızgınım vs dedi sonra işte telefonda konuştuk. Aslında bu kızla daha önce ayrılıp tekrar… Read more »

Hamza
Guest
Hamza

Merhaba, kız arkadaşımla 2 aydır beraberiz, başlarda çok ilgiliydi vs. hem cinsel hem de enerjisi filan, ama son zamanlarda biraz tartışıyoruz, benim de bazı bi iki hatam var çok büyük olmasa da, çok büyük bir sorun değil ama benimle buluşmak da istiyo her türlü aktiviteye okey, hatta kendisi de buluyo çoğu zaman, ama buluşmalarda bana soğuk davranıyo ve cinsellik önemli ölçüde azaldı, bu akşam beni çok üzüyosun son zamanlarda filan dedi, ben de yazıdakileri uyguladım zaten doğal olarak öyle aynı tartışmayı tekrar yapmak istemiyorum sürekli dedi, tamam okey, ama buluşmada sıkılıyorum açıkçası soğuk davranınca biraz, cinsellik azalması filan da sıkıntı… Read more »

Clara
Guest
Clara

Mahmut abi selamlar. Çok uygun bir başlık mı bilmiyorum ama en uygun bunu buldum. Ben 26 yaşında bir kadınım, klinik psikoloğum. Buraya danışma ihtiyacım şu ki ben biseksüelim. Fakat uzun süreli bir ilişkim var şu an bir erkekle. 2 yıl olacak. Ben kadınları ve erkekleri ayrı ayrı farklı tatlar olarak görüyorum cinsellikte yani ikisi başka ama ikisi de tatlı. Ve benim hayatımda aynı zamanda can dostum da dediğim arada bir cinsellik de yaşadığım bir kadın var. O daha uzun yıllardır hayatımda 7 yıldır falan. Erkek sevgilim kadın sevgilimi bilmiyor. Kadın sevgilim ise zaten en yakın arkadaşım da olduğu için hayatımdaki… Read more »

bajrami bajrami
Guest
bajrami bajrami

trip değil mi tam olarak bu cok önemkli bir konu değil aslında arada bir olsa kabul edilebilir gibi ama uzun süre haftada 2-3 trip atıyorsa ve gerçekten boş bir şeyse ne yapmamız lazım

TopGq
Guest
TopGq

Mahmut abi selamlar uzun uzun yazılarınızı okuyordum önceden karakterime işlenmiş biri olarak 3-4 sene önce kendimi buldum. 2 senedir uzun bir ilişkim var hatun güzel bana çok bağlı ve beni deli gibi seviyor, kıskanıyor başta yaptığı shit testleri artık neredeyse hiç yapmıyor ben ortalama maaşla ortalama işte çalışan aynı zamanda üniversite okuyan İngilizce bilen biriyim şimdi sıkıntım şöyle başladı yaşlarımız çok genç senin asla tavsiye etmediğin yaşlarda evlilik için 18,22 geleyim bundan 3-4 ay önce kız arkadaşım babası tarafından şiddete uğradı vurmalı kırmalı psikolojik vs. Değil hem de ortada yeterli bir sebep yokken(babası hastanın teki) daha önceden de kız benle… Read more »

Aatrox
Guest
Aatrox

Selam abi, Kız arkadaşımla doğum günü kutlaması yapmıştık ama çok memnun kalmamıştı, onun için aldığım kolyeyi o günden sonra hiç takmamıştı. Bugün 14 Şubat’ta hediyeleşme muhabbetinden konu açıldı, 14 Şubat benim için önemsiz bir gün ama güzel bir yerde şarap içmek için rezervasyon yaptırdım, o ise hediyeleşmek de istedi. Ben, kadınlar günü, babalar günü, sevgililer günü vs. günleri sevmediğimi, o yüzden hediyeleşmek istemediğimi belirttim, hep senin dediklerin oluyor benim düşüncelerim değersiz dedi. Daha sonrasında konu kolyeye geldi, ben de ona sen maddiyatçısın dedim. Yani senin için kolyenin şekli, güzelliği kimin aldığından daha önemli diye de açıkladım. O bunu paraya değer… Read more »

çağlar
Guest
çağlar

1.6k lık açık bir instagram hesabım var. 4 aylık ilişkimde sevgilim kapatmamı istiyordu. arada ben de açıcam gibi shit testler atıyodu hepsini geçtim . asla kapatmadım. geçen çok ta açık olmayan ama minik rahatsız olduğum bir fotosunu kaldırmasını istedim. aylardır kapatmıyosun hesabıma karışamazsın ailem var herkes masallah diyor eğer bir daha karısmaya kalkarsan çok ciddi kararlar vermek zorunda kalırım dedi. ben de kocaman bir göt olarak ben karışmayı bırakmayacağım sen de o kararları uyguluyosun diye ultimatom verdim(çok aptalca biliyorum abi). ben buyum kızım muhabbetine döndüm ve sonra (kızların ilgisi için kapatmıyosun demişti. hesabımı komple dondurmak bir süredir aklımda vardı biraz… Read more »

çağlar
Guest
çağlar

ilişki güzel gibi. haftada birkaç kez kavga edebiliyoruz biraz toksiklik sinyaleri alıyorum darlıyor aslında. ( benim götlük yapma sebebi bıkmam bi yandan aslında) .

Champion
Guest
Champion

Mahmut abi selam, bir konuda fikrine ihtiyacım var. 2 aydır nişanlı, 2 yıla yakındır da birlikte olduğum ilişkim var. Yaşlarımız 30. Pek tartışan, hele de birbirimizi tersleyen bir çift değiliz. Ancak nişanlım 10 günde ikinci kez durduk yere bana sesini yükseltti. İkisinde de önemsiz bir konu üzerinde fikir alışverişi yaparken oldu. İlkinde uyarmıştım, o an iletişimi kestim. Tekrar aynısı olunca önce bir sorun mu var diye sordum, bişey yok diyince “bu şekilde durduk yere sesini yükseltmen beni rahatsız ediyor, sakince konuşabildiğinde ararsın” diyip kestim. Tekrar ulaşmadım, o da bana 1 gündür ulaşmadı. Bana ulaştığında ne şekilde konuşmam gerek ve bu… Read more »