İyi çocuklar, kaygılı bağlanma, kırmızı hap ve kaçıngan bağlanma

Yetişkin bir insanın ilişkilerinin gidişatını dikte eden önemli psikolojik faktörlerden biri de, o insanın bağlanma stili (aynı zamanda seçtiği partnerin bağlanma stili).

Bağlanma Teorisi (Bağlanma Kuramı) oldukça ilginç ve sağlam bir psikolojik keşif. 1950’lerde İngiliz Psikanalist John Bowlby tarafından yaratılmış ve Amerikalı Psikolog Mary Ainsworth tarafından genişletilmiş. Bu teoriye göre, birincil bakıcılarınızla (genelde annemizle ama aslında temel olarak bize bakan yetişkin insanlarla) aramızda oluşan bağ; yetişkin hayatımızda kuracağımız ilişkileri nasıl geliştireceğimizi, bu ilişkilerde ne gibi tutum ve davranışlarda bulunacağımızı belirliyor. Nöroplastisite 301 kitabında bunlarla ilgili bir bölüm var ve bu bölümde, çocukken ebeveynlerimizle ilişkimizi yöneten sinir devrelerinin, yetişkinlikte romantik ilişkileri yönetmek üzere yeniden kurulup kullanıldığından bahsediyor.

Yetişkin bağlanma stillerine bakarsak, ilk başta iki ana stil var: güvenli bağlanma ve güvensiz bağlanma.

Güvenli bağlanma stiline sahip kişiler, ilişkilerini iyi yönetme eğilimde olan kişiler. Pozitif, güvenilir ve partnerlerine karşı sevgi dolu olduklarını gözlersiniz. Bu kişiler hem birine bağlanmaya ve güvenmeye, hem de birinin kendilerine bağlanmasına ve güvenmesine açıktırlar. Bu insanlar saf değiller, temelde sevilmeye layık olduklarını ve herhangi bir dış güvenceye ihtiyaç duymamaları gerektiğini içselleştirmiş olan kimselerdir. Yani eğer reddedilirlerse, terk edilirlerse, ihanete uğrarlarsa, bunlarla başa çıkabilirler ve yeniden pozitif ilişkiler kurabilirler.

Güvenli bağlanan insanlara, kondukları daldan çok kendi kanatlarına güvenen kuşlar diyebiliriz.

Güvensiz bağlanların da alt tipleri var. Bunlardan birisi kaygılı bağlanma.

Kaygılı bağlanma stilinin gelişmesinde rol oynayan 4 temel sebep var:

  • Terk edilme korkusu
  • Reddedilme korkusu
  • Birine bağımlı hale gelme eğilimine sahip olma
  • Duyguların düzenlenmesi ve doğrulama konularında bir partnere ihtiyaç duyma

Aslına bakarsanız, bu 4 sebebi okuyunca bu bağlanma stilinin ne olduğunu da anlamış olursunuz.

Kaygılı bağlanma stiline sahip bireyler kendilerini sevilmeye değer görmemeye eğilimlilerdir. Bu nedenle de bu bireyler, partnerlerinden sürekli güvence beklerler.

Ayrıca bu kişiler genellikle ilişkide yaşanan tüm olumsuzluklardan ve zorluklardan daima kendilerini sorumlu tuttarlar, düşük bir öz saygıya sahiplerdir. Pek çok kez kıskançlık krizleri yaşayabilirler, güvensizlik çekerler.

Tüm bunların derininde; reddedilme, terk edilme ve yalnız kalma gibi durumlara karşı gelişmiş olan köklü ve yüksek bir korku vardır. İlişkilerdeki tutum ve davranışlar, duyulan korkunun ifade ediliş biçimidir.

İyi çocuk ya da efendi erkek dediğimiz erkekler ki erkek nüfusunun önemli bir kısmını oluşturuyorlar,  kaygılı bağlanma stiline sahipler. Bu erkekler genellikle normal kadınlara itici gelirken, ciddi sorunları olan kadınlar bulup onlara hizmet ederek, onların da karşılığında kendi ihtiyaçlarını karşılayacağı umudunu beslerler. Bu strateji ile sevilmeye layık olmayan benliklerini fedakarlık karşılığı, alış veriş ile sevdirmeye çalışırlar.

Fakat bu tip sorunlu kadınlar temelde arızalıdırlar ve iyi çocuklara iyi veya sadık davranmazlar. Bu erkekler sonunda kaçınılmaz bir şekilde yaralanacakları için, birkaç tercübeden sonra tüm kadınları böyle sanmaya başlarlar ve başka türlüsünün olamayacağını düşünürler.

Bir kısmı da internette sorunlarına dert ararken örneğin kırmızı hap gibi düşüncelerle karşılaşırlar. Günümüzde maalesef bizim camiadaki birçok site, bu erkeklere güvensiz bağlanmadan (kaçıngan) güvenli bağlanma stiline geçmeyi öğreteceğine, kaçıngan bağlanma stili öğretiyor yani yakın ilişkilerden kaçınma eğiliminde olmayı. “Tüm kadınlar sizi kullanmak isteyen, gerçekten sevmeyen insanlar o zaman onları kullanın, basın geçin ama duygusal ilişkiye, uzun süreli ilişkiye, evliliğe girmeyin” propagandası yapıyorlar.”

Kaçıngan bağlanma stiline sahip insanlar, duygusal yakınlık kurma noktasında eksiktirler ve romantik ilişkilerde herhangi bir duygusal derinliğe girmezler.

Ama gördüğünüz gibi bağlanma stilleri esnekler. Kaygılıdan kaçıngana geçtiğiniz gibi, güvenli bağlanmaya da geçebilirsiniz (ve maalesef güvenli bağlanma stiline sahip biri daha sonra güvensiz bağlanma stiline de geçebilir).

Birinci adım tabii ki bu tür bağlanma stillerinin olduğunun farkında olmak ve hemen ardından gelen adım da kendi bağlanma stilinizi bilmek. Örneğin kaygılı bağlanma stiline sahipseniz, sakinken aldığınız bütün kararların, verdiğiniz sözlerin paniğe kapıldığınızda nasıl işe yaramadığını şaşkınlıkla fark edebilirsiniz.

Partnerimizin her farklı davranışını ilişkinizin kötü gittiğine dair bir belirti, her mesafe isteğini sevilmediğinize dair bir kanıt olarak gördüğünüzü, sevdiğiniz insan tarafından tamamen rahatlatılmadıkça kabuslar aleminde gezinmeye devam ettiğinizi fark edersiniz.

Aktif olarak yapabileceğiniz şeyler ise 24 saat kuralını uygulamakyeni bir meziyet öğrenirken kullanabileceğiniz, felsefi günlük tutma gibi stoacı teknikler kullanmak, duygusal ihtiyaçları daha geniş bir sosyal çevreden karşılamak, yapana kadar yapıyormuş gibi yapmak ve tabii ki eğer imkanınız varsa bu konuda uzman biriyle terapi.

Bana sorularınızı uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

26
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
13 Comment threads
13 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
AfterRedPillnecmirahmi koçnice shotahmet Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
faladomi
Guest
faladomi

“Pek çok kez kıskançlık krizleri yaşayabilirler, güvensizlik çekerler.” “(ve maalesef güvenli bağlanma stiline sahip biri daha sonra güvensiz bağlanma stiline de geçebilir).” Mahmut abi giyim konusu da buna dahil edilebilir mi? Örneğin eşim dizde etek giydiği zamanlar oturup kalkarken,bir şey almak için eğilirken biraz açılacak mı, diğer erkeklerin dikkatini çekiyor mu diye gözüm istemsiz bir şekilde üstünde oluyor. Normal şartlarda sakin biriyim ama böyle durumlarda kırıcı davranabiliyorum. Sanki bütün erkekler ona bakıyormuş gibi hissediyor ve öfkeleniyorum. Geçmişte hem bu kadar problem olmazdı, hem de ufak uyarılarla problem büyümeden hallolurdu. Şimdi problem yaşıyoruz. 40lı yaşlara doğru güvenli bağlanmadan güvensiz bağlanmaya mı… Read more »

Mehmet
Guest
Mehmet

Hayatı zor geçmiş ağlak olmayan biri bile psikolojisi çökük,enkaz bir kız tarafından manipüle edilince kendini kanıtlama çabasına girebiliyor,ben kahramanım bu kızı düzeltirim ve bu kızın iyi yönleri var,benim hatunum olacak kafasına girebiliyor,ne yazık ki bu kişi benim,normalde rahat ve düzgün ilişkilerdeyken şansa konuştuğum biri tüm dengemi bozuyor bu da benim erkeksi yönümün zayıf olduğunu bana ve karşıya gösteriyor ve kendimi yiyip bitiriyorum 😂 tabi kadın doğası suçu bazen karşıya atar sende bişey yoksa bile,seni aşağılar,çerçeveni dener aslında istemeden;neymiş bu göreyim kafası,senin de ne olduğundan şüphe duymayınca çok rahat arkasına bakmadan gider.Stoa felsefesi ve özsaygı,hatta kadın doğasını anlamak belli bir seviyede… Read more »

Ali
Guest
Ali

Çocukken akran şiddeti,yetersiz ebeveyn ilgisi ve sevgi eksikligi yaşayan birisiyim kaygılı baglanma stiline sahibim ilişkilerimde Karsi tarafin sürekli beni sevip sevmedigini kendi içimden sorgulayan birisiyim hayatıma aldığım birisinin beni sevdiğini hissedince çok mutlu oluyorum o yokkende sanki kimse beni sevmiyormus gibi hissediyorum 6 kardesli bir ailede büyüdüm bu yüzden cokta ilgi ve sevgi göremedim.

Çocuklugumda Sevgi eksikliği yaşayan bir birey nasıl sağlıklı takintisiz ilişkiler kurabilir ?

Kendi değerimin farkındayım sigara alkol içmiyorum düzenli sporcuyum vucudum da iyi durumda ama yinede öz sevgi eksikliği yasiyorum

Oliver
Guest
Oliver

Önceden aldatılma yaşamış birinin bağlanması muhtemelen önceden güvenli olsa da kaygılıya dönüyor, Peki bunun düzeltme yollarından biri yeni partnerine aşırı duygusal yatırım yapmadan güvenmek ve bu travmanın zamanla iyileşmesi midir Mahmut ağabey?

Mehmet
Guest
Mehmet

Abi ilişkilerimde kendimi kaptırarak sevip koşulsuz güveniyorum, bunun böyle olmaması gerektiğini fark ettiğimde ise kaçıngan bağlanma stili geliştiriyorum. Uçtan uca savruluyorum yani. Bunu çözmek için ne yapabilirim?

Çok Uzak Bir Galakside
Guest
Çok Uzak Bir Galakside

İlişkilerimde hep pozitif, samimi ve güvenilir olmuşumdur. Ama bu ilişkiler ne kadar güzel giderse gitsin karşımdaki kıza tam olarak güvenemiyorum. İçimde her zaman kim olduğu, geçmişi ya da ne yaptığı konusunda bir şüphe oluyor. Kendimi en kötü senaryoda bile hazırlıklı olmak için böyle yaptığımı düşünüyorum. çalışıyorum. Bu da kaygılı bağlanmaya mı giriyor? Giriyorsa bu düşüncelerden tamamen kurtulmak için ne yapabilirim?

necmettin
Guest
necmettin

Merhabalar abi. Arkadaş ortamından bir kızla ilişkiye başladık. İlk 2-3 hafta çok güzeldi kızın ilgisi 10/10 sürekli olarak konuşuyoruz (arada bi frenlesem de büyük bir hata) fakat ardından kızın ilgisi 6-7ye düştü ve bana kendinin kaçıngan bağlanmacı olduğunu düşündüğünü söyledi. Yani işler ciddiye bindiğinde ve sevgili olduğumuzda psikolojik bir korku hissettiğini söyledi. Şuan da ilişkimiz hala devam ediyor 1 buçuk ay oldu fakat ilgisinin çok ani bir düşmesi ve bunun nedenini bulamamak canımı sıktı. Bu konu hakkında düşüncelerin nedir Mahmut abi?

Sert
Guest
Sert

Eski hatun kaçıngan bağlandığını söylerdi ne zaman biraz yakınlık göstersem uzaklaşırdı, ilişkinin başı hariç ilk üç ay kendimi prens gibi hissediyordum. Benden sonraki ilişkileri de genelde üç Ay civarı sürdü sanırım. Böyle bir desen yani.

necmettin
Guest
necmettin

benim şimdiki hatun da kaçıngan bağlandığını söylüyor fakat dün bu konu hakkında konuştuğumuzda bazı önceki ilişkilerine kaygılı bağlandığını söyledi. Bu canımı baya sıktı açıkçası :). Kısacası bağlanma stili ilişkiden ilişkiye değişebiliyor.

ahmet
Guest
ahmet

bağlanma stilim ile alakalı olabileceğini düşündüğümden bu başlığa yazdım abi Kadınları ayna kabul edip onlardan yansıyan kendinizi anlayın, asıl mesele o. bu sözünden yola çıkarak yorumunu merak ediyorum abi.yaş23. son 3 aydır 8 farklı kişiyle buluştum.buluştuğum kişiler benden hoşlandıklarını söyledi yada ima edecek dokunmalar gerçekleştirdiler. genelde 3.buluşmaya geçerken de biz neyiz sorularından ziyade beni sana çeken ne var gibi sorular geliyor(4kişiden duydum).seni düşünmeden edemiyorum ,her gördüğüm motorcuyu sana benzetiyorum, bu kadar kısa zamanda bu etkiyi nasıl bırakabildin ve benzeri sözler duyuyorum. bana aşk mektubu yazana bile denk geldim abi öyle söyleyeyim. benim uzun süreli ilişki tecrübem 2 ay ve artık… Read more »

nice shot
Guest
nice shot

Temel yazılardan biri yine. Bir bireye verilebilecek en iyi eğitimlerden biri de korkusuz ve samimi iletişim/ilişki kurabilme yeteneğini kazanmasına yardımcı olacak eğitimdir kesinlikle. Çoğu zaman korkunun sebebi de kişinin dünyayı sadece kendi beyninin içinde ve sadece kendi şartlanmalarıyla yaşıyor olması. Rahatlığı elden bırakmamak en iyi mentalitelerden biridir. Kendi vücudunun ve düşüncelerinin dışında etrafta ne olduğunu bilmeyen kişi de rahat olamayacaktır tabii olarak. Etrafını farketmek’ benzeri başlığa sahip güzel ve incelikli bir yazı bu siteye yakışırdı. neredeyse şu ana kadar okuduğum tüm yazılarda dolaylı yoldan bu aktarılıyor zaten fakat beyinlerde direkt boyle bir kapıyı gayet iyi açarsınız diye düşünüyorum. belki de… Read more »

rahmi koç
Guest
rahmi koç

Mahmut abi selam, ben kaygılı bağlanan biriyim. Ayrıldık nereye baksam onu görüyorum sürekli onu düşünüyorum. Her ne kadar KH kafa yapısını bilsem de düşünmeden duramıyorum. Bu hastalıklı durumdan nasıl kurtulurum?

necmi
Guest
necmi

Selam; Kız arkadaşım kaçıngan bağlanma tipine sahip, bir gün aşırı yakınken ertesi gün aşırı soğuk olabiliyor. Hatta böyle olduğunda buluşma sonrasında bana bugün kaçınganlığım geldi diye mesaj attı. Cevapsız bıraktım ve ilgiyi kıstım. Bu durumun beni rahatsız ettiğini ve duygularımı direkt olarak söylemeli miyim? Bir yazınızda efendi olmayan erkekler için böyle bir şey demiştiniz “Açıktır. Duygularını dolaylı yoldan değil doğrudan ve açıktan ifade eder.”

AfterRedPill
Guest
AfterRedPill

Mahmut Abi selamlar., ilk olarak teşekkür ederek başlamak istiyorum. Senden çok şey öğrendim. Benim bir sorum yok ancak yorumunu merak ettiğim bir durum var. RedPill’le ilgili birçok kaynak mevcut ve ben de bu birden fazla kaynaktan faydalanmaya çalışan biriyim. Burada fark ettiğim durum ise şu: Senin yazılarını ve yorumlara verdiğin yanıtları okuduğumda vakayı yaşayanlarda, soru soranlarda genel olarak bir duygu kontrol problemi olduğunu ve fevri hareketler sonucu sorun yaşadıklarını gözlemliyorum. Erkek Adam sitesinde sürekli değinilen konu ise erkeğin duygu kontrolü olması. Yukarıda da belirtiğim gibi farklı kaynaklardan RedPill’i okuduğumda daha keskin ve o an tamamen bağları koparmak gerektiğine yönelik yorumlarla… Read more »