Alfa bir kafa yapısıdır, demografik değil

Alfa – beta ikilisi ile ilgili en fazla yapılan hata, bunların biyolojide kullanıldığı şekilde bir bireye sıfat olduğunu düşünmektir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, biz de burada kolaya kaçıp “alfa davranışları baskın erkek” / “beta davranışları baskın erkek” demek yerine, alfa erkek / beta erkek deyip geçiyoruz. Oysa alfa bireye değil bir kafa yapısına ya da davranış şekline sıfattır.

Alfa bir kafa yapısıdır, demografik değil. – Rollo Tomassi

Üstelik durum biraz daha karışık :

  • Bir erkeğin hayatının bir alanında alfa kafa yapısına sahip olması, onun diğer alanlarında da alfa kafa yapısına sahip olacağını garantilemez. Buna en güzel örnek, kız arkadaşı Asia Argento’yu oneitis yaptığı ölmeden önce verdiği demeçlerde, fotoğraflarda ve arkadaşlarının verdiği bilgilerde belli olan ve söylentiye göre Asia Argento’nun kendisini aldatmasından sonra intihar eden ünlü şef Antony Bourdain. Bu adam, iş hayatında tamamen alfa kafa yapısında olsa da, aşk hayatında neredense tamamen beta kafa yapısında.
  • Bir erkeğin alfa kafa yapısında olması, mavi haplı olmasına engel değildir. Yine Antony Bourdain’i ele alalım. Kız arkadaşı Asia Argento’nun uzun süreli ilişki materyali olmadığı her tarafından bağırıyor : vücut dövmelerle ve metalle kaplı. Kendi rızasıyla Harvey Weinstein’ın casting couchundan geçtikten yıllar sonra MeToo hareketi ile bunun tecavüz olduğuna karar verip bunu lehine kullanmaya çalışan bir ilgi orospusu. 25 yaşında bir rockstardan sonra 35 yaşında daha efendi bir adamdan çocuk yapmış, ikisini de boşamış. Normalde ucundan kırmızı haplı bir erkeğin 100 metre yanına yanaşmayacağı bir hatuna sırıl sıklam aşık. Ki bir öncesinde MMA savaşçısı bir kadınla evlenip, onun boynuzuyla boşanmış (hatun Bourdain’i parasını kendi ödediği trainer ile aldatmış) bir erkek.

Erkeklerin alfa algısı genelde “erkeklerin lideri” diye anılan grup erkek. Oysa aşağıdaki grafikte göreceğiniz gibi, bunların sadece bir kısmı alfa.

Alfa – beta kavramlarının bir kafa yapısına sıfat olduğunu unutursanız, kırmızı hap bilgileri sizi büyük bir karamsarlığa itecektir. Zira erkeklerin 80%si beta 20%si alfa (ki aslında 90% – 10% muhtemelen) lafını duyunca, bunun kader olduğunu düşünürsünüz. Bir bireyin ya alfa ya da beta olduğunu sanarsınız.

Oysa kafa yapısı olarak alfa – beta, daha dinamiktir. Tepe alfa davranışları baskın erkek grubu oldukça dinamiktir. Orada kalmak zordur ve sürekli çaba ve şans ister. Bu gruba sürekli alttan bireyler çıkar ve sürekli olarak da bu gruptan bireyler beta davranışları zaman içinde baskınlaşarak aşağı düşerler. Örneğin bekar iken alfa davranışları baskın bir erkek, evlendiğinde salarak müzmin bir betaya dönüşebilir. Bu arada evliliği boyunca beta ayak paspası olan bir erkek, boşanma tecavüzüne uğradıktan sonra hayatta kalırsa, hızla alfa davranışı baskın bir erkeğe dönüşebilir.

Bu gerçeği ara ara hatırlatmakta fayda var. Zira siteye sürekli yeni insanlar geliyor.

Alfa bir kafa yapısıdır, demografik değil

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

46
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
19 Comment threads
27 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
28 Comment authors
BladeUndefeatedEnÜstDüzeyElitErkekÇevirmen HocaBenLark Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Ilk defa yaziyorum
Guest
Ilk defa yaziyorum

Mahmut abi Merhaba. Beni hatirlarsin 1 kiz cocugum var biraz benziyoruz demistim hatta mizacin kime benziyor diye de sormustum. Benim sorum su: hangi alfa olmaliyizla ilgili bir soru sormaktab ote soyle soyleyeyim karar veremiyorum hangi alfa gibi olmaliyima yani benim yerime sec demiyorum cocuk degilim. Lakin secerken hangi kistaslara bakayim 1 yandan grinin elli tonundako christian grey var( ki o alfa mi dark triad m cozemedim) bir yanda supernatural daki dean winchester var. Vs liste uzar secerken neye karar vermeliyim bilemiyorum. Benim icin hangisi iyi nasil karar verecem ? Bu yola baskoyacagim ama kimi secipte onun yolundan gidip bas koyacagim… Read more »

BenLark
Guest
BenLark

https://eksisozluk.com/alfa-erkek-miti–5454090

Mahmut Abi ve Çevirmen Hoca

Şuana kadar okuduğum en açıklayıcı ve iyi yazılardan

Siz ne düşünüyorsunuz ?

Undefeated
Guest
Undefeated

Olaya bide başka bir perspektiften bakmak istiyorum. Ben alfalığın genlerle olan kısmına daha çok katılıyorum yani yetenek gibi düşünelim bu işi herkesin alfa olma kapasitesi çok farklı bazılarımız %20 alfalık özellikler taşıyabilecekken bazılarımız %90’a çıkabilecek. Alfa genleri olmayan adam çalışacak ve çalışma azmiyle o arayı kapatacak. Alfa genleri doğuştan adam ise salarsa kendini çer çöp olacak onun da çalışması(disiplinli ) olması lazım. Neden bahsediyorum daha detaylı açıklıyım bazen istediğin kadar başarılı ol istediğin kadar bazı konularda bilgili ol hertürlü birinin çerçevesi altında olabiliyorsun ve o algı asla değişmiyor. Çok zengin bir tanıdığım vardı battı ve adam aşırı ukalaydı bildiğin alfaydı… Read more »

BenLark
Guest
BenLark

Alfalık yükleme kapasite demişken

@Alphaisloading 😂😂😂😂

BenLark
Guest
BenLark

“Çok zengin bir tanıdığım vardı battı ve adam aşırı ukalaydı bildiğin alfaydı adam 50 yasında şuan kunduracı da çalışıyor. Doktor mu dersin yada mühendis mi aklına gelebilecek en zengin adamlar bile adamın çerçevesinin altında eziliyor şu durumda bile”

Alfa bir kafa yapısıdır örneği ile girip(Çok zengin bir tanıdığım vardı battı ve adam aşırı ukalaydı bildiğin alfaydı) alfa demografik bir yapıymış gibi örneği (Doktor mu dersin yada mühendis mi aklına gelebilecek en zengin adamlar bile) devam ettirdin.
Saçma sapan bir yorum ne dediğini sen bile anlamadın

Mesleklerin alfalık ile bir ilgisi yok
Doktor mühendis olup da yaptıklarına şaşıracağın tonla örnek var

Undefeated
Guest
Undefeated

Koçum mevzu o değil çarpıtma . Orda meslek olarak alfalık olmadığını dile getirmişim.

“O adamların alfa olduğunu nerden biliyorsun diyebilirsiniz kimsenin nekadar alfa olduğunu bilemeyiz zaten ama benim verdiğim örnekler genellikle alfa insanlar ”

Diye ifade etmişim. Kafa yapısı olduğunu vurguluyorum zaten asıl demek istediğim herkes alfa olamayacak bazen herşeyi doğru yapsa bile… Ama kimse bunu bilemez kimin alfa olup olamayacağını bazıları kaldıramayacak belki ben belki sen ama bu bizi çalışmaktan disiplinli olmaktan alıkoymamalı tabii ki

Undefeated
Guest
Undefeated

Her bir adam görüyorum değil Mahmut Abi 40 tane Mahmut abi gelsin, Trp’yi damardan ver gene yutamaz. Genellikle Trp’yi kabul eden ve yutan adamların içinde bastırılmış alfalar oluyor.

Blade
Guest
Blade

“Mahmut Abi” bu yukarıdaki “toplumun dibindeki pislik” nedir ?