Ghosting nedir, ghosting neden yapılır ve ghosting’e nasıl tepki gösterilir?


Ghosting, hemen hemen tamamen ilişkiler bağlamında bahsedilen bir kavram. Ghost İngilizce hayalet demek ve Türkçe’ye hayalet olmak diye çevrilebilir ama Türkçe’de bunun karşılığı daha çok buhar olup uçmak, yok olmak. Anlamı şu:

Bir kişi ile tüm bağlantıyı aniden, hiçbir açıklama yapmadan ya da sebep göstermeden kesmek ve ilişki kesilen kişinin tüm ulaşma çabalarını görmezden gelmek demek.

Bir kişi size ghosting uyguladığında, birden buhar olur uçar. Hiçbir mesajınıza, aramanıza cevap vermez. Sizinle iletişimi keseceğine dair hiçbir şey söylemez.Neden ortadan kaybolduğuna dair hiçbir sebep göstermez ve çoğu durumda bunun nedenini siz de bilmezsiniz. Yani mesela biri ile kavga edip ağır hakaret ederseniz, o kişi sizinle tüm iletişimi yine sebep göstermeden, tamamen kesebilir ve ona hiçbir şekilde ulaşamayabilirsiniz. Ama neden iletişimi kestiğini bilirsiniz o nedenle bu tam olarak ghosting değildir. Ya da biri sizden ayrıldığında salya sümük peşinden koşar, yapışırsınız ve birden engeller, ortadan kaybolur.  Bu da ghosting değil.

Ghosting 2000’lerin başında popüler olan bir kelime. 2000’lerin ortalarından itibaren sosyal medya ve online çöpçatan uygulamalarının artışı ile beraber, ghosting de hızla arttı ve sıklıkla kullanılan bir kelime olmaya başladı.

Ghosting aile, iş, arkadaşlık yaşamında da yapılan bir şey ama genellikle ilişkiler bağlamında ortaya çıkıyor ve biz de bugün ilişkiler bağlamında konuşacağız.

Ghosting oldukça sinir bozucu bir şey ve genellikle ghosting uygulanan kişinin ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkisi var. Buna rağmen ghosting yapan kişi, karşısındakinin bu şekilde ortadan kaybolması hakkında ne hissedeceğini pek düşünmüyor ve bazı ruh sağlığı uzmanları, ghosting’i pasif agresif bir duygusal şiddet ve zalimlik olarak tanımlıyorlar.

Peki ghosting neden olur? Eğer ghosting’e uğrarsanız ne yapmalısınız?

Ghosting’in temel nedeni, uygulayanın yetişkin, duygusal olarak güçlü ve yeterli kişisel ahlaka sahip biri gibi davranmak yerine (ki genellikle böyle biri değildir), duygusal olarak rahatsız bir durumdan kaçınmak için ortadan kaybolmasıdır. Buzzfeed araştırmasına göre, ghosting yapanların %85’i, karşı tarafa o kadar da ilgili değilmiş. %65’i, ghosting uyguladıkları kişinin kendilerini rahatsız eden bir şey yaptığını belirtmiş. Sadece %25’i, karşısındakine kızgın olduğunu belirtmiş.

Ghosting’in 2000’lerin ortalarından itibaren artmasının temel nedeni, artık ilişkilerin artan oranda sanal ortamda başlayıp devam etmesi. Ortak sosyal ortamları olmayan insanların, ghosting yapabilme imkanları var zira hem karşılarındakinin kendilerine ulaşma imkanı kısıtlı hem de bu yaptıklarının bilinip ayıplanacağı bir sosyal çevre içinde değiller.

Örneğin klinik psikolog Ramani Durvasula bu konuda şöyle diyor: “Ghosting gittikçe yaygınlaşıyor zira yapması çok kolay hale geliyor. Sosyal medya ve teknoloji, kolayca başınızdan savabileceğiniz ilişkilere girmenize olanak sağlıyor. Oturup neyin neden olduğunu açıklayacağınıza, ortadan kaybolmayı tercih edebiliyorsunuz”

Ghosting uygulayan insanlar genellikle ben merkezci, manipülatif ve duygusal olarak zayıf insanlar. Ama ghosting yaygınlaştıkça, insanlar bunu umursamamaya başlıyorlar ve bu nedenle kendileri de yapmaya başlayabiliyor. Nadiren olsa da ghosting kişinin depresyona girmesi, madde bağımlılığı gibi bir alışkanlığa gömülmesi veya başına gerçekten bir şey gelmesi sonucu oluyor.

Benim en çok gördüğüm ghosting senaryolarından bahsedeyim. Bunlar üzerinden ghosting’in neden olduğuna ve buna karşı ne yapılması gerektiğine bakalım.

En çok karşılaştığım ghosting, sanal ya da gerçekte tanışan ve farklı sosyal çevrelerde olan iki insanın henüz flört aşamasındayken oluyor. Bir taraf birden bire ortadan kayboluyor. Bu birçok durumda ikili arasındaki flört, ortada bırakılan tarafından “iyi gidiyordu” şeklinde tanımlanırken oluyor.

Bu tür ghosting’in en çok rastlanan sebebi, kişilerin artık birden fazla kişiyle aynı anda flört etmesi. Bu şekilde birden fazla kişiyle flört eden kişi, bu flörtlerden biri ile ilerlediğinde, diğerleri ile artık görüşmek istemiyor. Şimdi çıkıp da “ben başkasıyla görüşüyorum” diye açıklama da yapmak istemediğinden, ghosting yapıyor.

Bu şekilde yeni tanıştığınız kişi birden ortadan kayboluyorsa, büyük ihtimalle üçüncü bir şahıs vardır. Size tavsiyem bunun böyle olduğunu varsayın ve o kişiye ulaşmaya, neden ortadan kaybolduğunu öğrenmeye çalışmayın. %85 ihtimalle zaten size o kadar da ilgili değildi, böyle birinin neden peşinde koşacaksınız?

Bu en çok, sanal tanışan ve haftalarca ya da aylarca buluşmadan yazışan insanların başına geliyor. Bir kişi ile sanal da olsa tanıştıktan sonra ona buluşmadan fazla duygusal yatırım yapmayın ve sanal “ilişki” şeklinde devam etmeyin. Maksimum 2-4 hafta içinde buluşun, buluşmayacaksanız daha da ilerlemeyin.

Günümüzde maalesef insanlar mesajla, aramayla ilişki başlar, gelişir ve olgunlaşır sanıyorlar ve karşıları ile aralarında gerçek bir temas olmamasının, ilişki dedikleri şeyi ne kadar zayıf yaptığını göremiyorlar. Böyle bir “ilişki” içindeyseniz, karşınızdaki gerçek biri ile karşılaştığı anda, o gerçek kişi size göre çok daha avantajlı durumda. Bu tür ilişkilerden uzak durarak kendinizi ghosting gibi saçmalıklardan koruyabilirsiniz.

Yine bu tür daha çok sanal flörtlerde ghosting’in bir nedeni de kişinin gerçek yaşamının artık flörte izin vermemesi. Karşınızdaki kişi mesela evli olabilir, sevgilisi olabilir. İşsiz güçsüz biri iken kendini kariyerli tanıtmış olabilir. Ya da sadece bir dönem canı sıkkındı ve sizinle görüşmek iyi geldi. Ama şimdi değil ve sizinle görüşmesine gerek yok. Sanal gidelim bir şekilde devam ettiririm diye başlar ama gerçek hayatı artık ortaya çıkma tehlikesi geldiğinde, birden ortadan kaybolabilir. Eşinden ilgi göremeyen ya da arası bozuk olan insanlar, ilgiyi sanal devşirmeye çalışabiliyorlar. Sonra nereye gideceğini düşünmeden ilerliyorlar ve artık gerçek hayatları bunu kaldıramadığı duruma geldiğinde birden ortadan kaybolabiliyorlar.

Aslına bakarsanız, karşınızdaki size neden ghosting yaptı, neden birden ortadan kayboldu, bunu bilmenize gerek yok. Birden ortadan kaybolmak kaba, kabul edilemez bir davranış ve yapan artık kendisini sizinle ciddi bir ilişki adaylığından eler. Bu kişi ile çok isteyen yani eli zayıf taraf (siz) – birden istemeyi bırakan eli güçlü taraf ilişkisine girmeyin. Bu kişiyi hor görün. Kendinize saygılı davranın ve ghosting uygulayan kişiye ulaşmaya çalışmayın. O size gelip sizin peşinizden koşup, size durumu anlatmak için çaba gösterecek. Belki o zaman dinlersiniz. Unutmayın, ghosting sizin eksik ve istenmeyen biri olduğunuzun delili değil, karşınızdakinin düşük karakterli, duygusal olarak zayıf bir zavallı olduğunun delili. Biri sizi istemeyebilir ama normal bir insan bunu size kibarca söyler. Sizin bunu kabul edip bir daha ona ulaşmamanız lazım ama eğer hata yapıp onunla görüşmeye çalışırsanız, başta buna tolerans gösterir. En azından beni arama der. Ghosting’de karşınızda böyle biri yok. Aşağı biri var. Böyle aşağı biri karşısında  kendinizi aşağılamayın.

Bir de tabii şu “kapanış” yapma duygusu var. “Bir kere görüşsek ve yüzüme söylese de bitirsek istiyorum”. Bunu istiyor olabilirsiniz ama ghosting durumunda bunun çok az faydası var. Ghosting’e verebileceğiniz en iyi cevap, ortadan kaybolan için artık ortadan kaybolmuş olmak.

Ghosting yapan kişiye ulaşarak onu utandırmaya da çalışmayın. Ulaşıp ona nasıl aşağılık biri olduğunu söyleyerek içiniz rahatlayacak sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Zira bu insanlar kendi hareketlerinin sorumluluğunu alamayan, duygusal olarak az gelişmiş insanlar. Dediklerinizin üzerlerinde pek bir etkisi olmayacak. Ama böyle bir insanın peşinde koşup sonra onun sizi hiç takmadığını görmek sizi yaralar. Yapmayın. Eğer ghostinge uğradığınızı düşünüyorsanız, ghosting ile cevap verin. Ulaşmaya çalışarak değil.

Fakat siz bunu yapamıyorsunuz. Haftalardır mesajlaşıyorduk, sevgili gibiydik, aramızdaki şey yalan mıydı diye kendinizi yiyip bitiriyorsunuz. Aranızda muhtemelen gerçek bir şey vardı ama (a) ya siz buna ondan çok daha fazla düştünüz, (b) ya karşınızdaki insan yalandı ya da (c) karşınızdaki insan daha fazla istediği biriyle devam etti.

Sizin hatanız çoğunlukla, uzun mesajlaşma / araşma periyodları ile tatmin olmanız ve yüzünü pek fazla görmediğiniz insana büyük duygusal yatırım yapmanız. Karşınızdakinin ghosting uygulaması için belli bir karakter düşüklüğüne de sahip olması lazım ama sizin kontrol edebileceğiniz şey şu:

Bir kişi ile sanal olarak tanıştınız diyelim. Ya da gerçekte tanıştınız ama ortak bir çevreniz yok. Sadece telefon ya da instagram aldınız. Sanal görüşme periyodunu uzun tutmayın. Devamının gelip gelmeyeceğini bilmediğiniz birine fuzuli zaman harcayıp bağlanmayın. 2-3 hafta içerisinde görüşün, konuşun, gerçekten olur mu olmaz mı kafanızda netleştirin. Görüşemeyeceğiniz kişiye kafanızda yatırım yapıp sonra o yatırım çökünce yıkılmayın.

Bir kişinin dediklerine değil yaptıklarına bakın. Özellikle duygusal olarak kötü zamanda iseniz, bu konuda kafanızı kuma gömmek, az ihtimalli bir hayali yaşatmayı, karşınızdaki bariz gerçeklikle yüzleşmeye tercih edebiliyorsunuz.

Seni özlüyorum, görmek istiyorum, bu sefer görüşeceğiz, vs .. vs .. diyor ama 2 aydır görüşemiyor musunuz? Sizin sonuç çıkaracağınız şey, istemenize rağmen görüşemiyor olmanız, seni özlüyorum, görmeyi çok istiyorum palavraları değil.

Şimdi ghosting’in çoğunlukla olmasa da sıklıkla karşılaştığım bir nedeni daha var. Ghosting’e uğrayan kişi, aslında bunu hak edecek bir şey yapmış oluyor ama bunun farkında bile değil. Özellikle de karşısındaki sinirlendiğini, yaptığı şeyin hoş olmadığını söylemek yerine birden iletişimi kesiyorsa. Fakat bu genellikle flörtün ilk haftalarında, iki taraf birbirine o kadar düşkün değilken oluyor. Burada ghosting yapan taraf, sinirlense bile, karşısındakini pek önemsemediğinden ona açıklama yapmak bile istemiyor. Bu durumda karşılıklı olarak hatalısınız. Ama yine de hatanızı kabul ettikten sonra ghosting yapanın peşinden koşmayın. Eğer engelli değilseniz bunu kabul eden bir mesaj atın, kendisini üzdüğünüz için üzgün olduğunuzu söyleyin, görüşmek istiyorsanız bunu belirtin ve o sizi arayana kadar onunla iletişimi kesin.

Hayalet olan insanın sonra birden yeniden ulaşmasını da ele alalım. Bu olabiliyor. Şimdi birkaç gün değil haftalarca ortadan kaybolmuş insanı, yoğun bakımdaydım ya da uzaylılar kaçırdı gibi “mantıklı” açıklamaları yoksa hayatınıza yeniden almayın. Hadi alacaksınız diyelim, en fazla eğlencelik alın. Ciddi bir şey düşünmeyin. Kendisi o hakkını kaybetti.

Çok yaygın olmasa da, gerçek, fiziksel bir ilişki içindeyken ghosting uygulayanlarla karşılaştım. Bu en kötüsü. Gerçi bunlardan birkaçı benim de tavsiye ettiğim bir şeydi. Eğer sevgilinizin sizi aldattığını gördüyseniz ve bundan eminseniz, ondan açıklama talep etmek ya da “bana bunu nasıl yaptın” diye hesap sormak yerine onu hayatınızdan çıkarın ve size ulaşma çalışmalarını görmezden gelin tavsiyesi veriyorum. Aldatmanın bahanesi, haklı nedeni yok çünkü. Bu şekilde ghosting bence haklı ve eğer sevgiliniz ghosting yaptı ve siz de onu aldatıyorsanız, bunu öğrenmiş olabileceğini unutmayın.

Eğer bu yoksa, karşınızdaki kötü bir şey yapmıştır muhtemelen. Bu zor bir durum ama eğer sağlık nedenleriyle ya da kaçırılma gibi kriminal nedenler olmadığına eminseniz bırakın ve aramayın. Neden diye sormayın. Bu durumda da ghosting yapanı hayatınızdan çıkarın.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

136
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
41 Comment threads
95 Thread replies
23 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
47 Comment authors
kazanovaMisafir1337ChowderNonameChowdet Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Pook'un Öğrencisi
Guest
Pook'un Öğrencisi

Yeniden selamlar abi. Ghosting olayını sadece kızlarla değil, yakın çevremdeki insanlarla da yaşıyorum. Hatta ve hatta ilgi almak için beni arayan erkek (!) arkadaşlarım bile var. İnsanların bu kadar feminen duygulara yatkın olduğu bir toplumda ghosting yapan insanları görmezden mi gelmek lazım yoksa “network” oluşturmak için ilgiyi azaltıp hala çevrede tutmak mı ?

Se O
Guest

Mahmut abi selam, burada yazan kişilerin aksine kadınım, 21 yaşındayım. 3 aydır konuştuğum bir çocuk vardı. tanıştıktan bir ay sonra buluştuk sonra 2 ay onun ev taşıması benim hasta olmam tatile gitmem iş yoğunluğu cart curt denkleşmedi sık görüşmedik yani, yazışarak arayarak iletişindeydik. bu arada bakireyim ve bunu buluştuğumuzda söylemek istedim, çok söylenmesi gerekliliği olan bir şey olarak düşünmedim, söyleyecektim zaten, kendisi de sormamıştı ama bakire olduğumu düşünmüyordu bence. 4 gün önce gece onun yüksek olduğu bir anda çekemeyeceğim bir video istedi ve o an aksilikler olmuş gibi beklettim gece 1 saat filan, döndüğümde de. o an zart diye ben… Read more »

M&L
Guest
M&L

Kızla uygulamadan tanıştık ve 2. Gününe buluşma ayarlayıp açık havada kahvaltı yaptık piknik gibi. Ben konuşmalarını dinledim ve paslarını değerlendirip konuşmayı uzattım ve genel olarak onu konuşturdum. Konular akıp gitti . Sonrasında çok sevdiğim bir kahveci var diyip başka bir buluşma daha ayarladım . Kendisi geçen kahvaltı yaptığımız yeri çok beğendiğini çok eğlendiğini söyliyerek buluşma istedi ben de kabul ettim ve akşamınada bize geçip cinsellik yaşadık. Ertesi gün evine bıraktım. Konuştuğumuz 5 gün boyunca sürekli mesaj atar “naptınn” diye hal hatır sorardı ben de samimi bir şekilde cevaplardım. Taa ki o evine bıraktığım gün arkadaşlarımla buluştuğumda mesajlarına 30 dk bilemedin… Read more »

Kara Kalem
Guest
Kara Kalem

Abi merhabalar, düzenli gittiğim resim atölyesinde beğendiğim bir kızla biraz konuşup instagramını almıştım, o aralar ikimizde yoğun olduğumuzdan 10 gün sonra felan anca buluşabildik. Kafalarımız hayata bakışımız çok tutmamıştı ama kendini iyi yetiştirmiş feminen düzgün bir kızdı. Belki anlaşırız diye buluşma sonrası ertesi gün yazmıştım cevap vermedi, eyvallah diyip next yapmıştım. Yine 10 gün sonra felan şeytan dürttü ulan bi fotoğraf yoklaması yapayım nolacak diyip attım gene cevap alamadım. Tamam dedim daha yazmıyorum artık. Geçen gün atölyede aynı çalışma saatlerine koyulduğumuzu fark ettik, kapıda karşılaştık, merhaba-merhaba dedik ama 3 gündür felan geliyoruz herkesin kendi çalıştığı bir ortam, konuşma yok ama… Read more »

Joker248
Guest
Joker248

Selamlar 28 yaşında bir işçi olarak çalıştığım şirkete 21 yaşında işe yeni başlayan bir kız vardı mesaiye kaldığımda molalar da bana bakıyordu bende bunu farkettim gayet alımlı bir kişiydi. İnstagram yolu ile kendisine iletişime geçtim ve tanıştım beni beğendiğini ve dikkatini çektiğini iletti. Kendisi ile vardiyalarımız ters olduğundan sadece giriş ve çıkışlarda denk gelip konuşuyor veyahut telefonda konuşuyorduk. Bana her an durum bildirimi yapar idi ev kızı olduğundan evcimen ve anaç birisi olduğundan bahsederdi. Dövme konusunda soru işaretlerim olduğunu söylediğimde sildirmesinde sorun olmadığını dahi söylemişti. Hafta sonu (Pazar) görüşceğimizde sözleşmiştik. Cuma günü olmuştu ve benimle sohbeti bir anda kesmişti çıkışta… Read more »

misafir
Guest
misafir

Kısa zaman içinde lovebombing ve ardından ghosting yedim. Lovebombing sırasındayken olayın farkındaydım ve ben ilgisiz davranıyordum -kırmızı hap mankafalılığı mıydı ne kıza arada gereksiz ters cevaplar veriyordum- şu an görünmez davranılmak aramalarımın ve mesajlarımın açılmaması çok zoruma gidiyor takıntı yaptı bende. Ama instada storylerimin hepsine ilk o bakıyordu ben de kafam rahatlasın sürekli kontrol etmeyim diye instadan takipten çıktım bi yarım saat sonra da o beni takipten çıkmış yani hesabımı kontrol ediyomuş demek ki sürekli. Neyse buraya bunu yazmanın bile duygusal yatırım olduğunu biliyorum ama cidden kafama takıldı çok saygısız ve aşağılık bir davranış karşındakini ghostlamak. İstemiyorum bile diyememek

TidalWave
Guest
TidalWave

3-4 gündür mesajlaşılan ilgisi hayli yüksek kızın günaydın mesajına cevap verdikten sonra nasılsın diye sorması sonrası birkaç saat işimden dolayı geç cevap verdim iyiyim nolsun iş güçle meşguldüm biraz sen nasılsın hastaydın eczaneye gittin mi ilaçları almak için nasıl oldun? sorusundan sonra 1 gündür cevap vermedi üstüne düşmedim “noldu neredesin?” tarzı mesaj atmadım son attığım mesaj duruyor aynı şekilde.

Sence bu ghosting mi yoksa peşinden koşacak mıyım onu mu test ediyor hocam? Durum biraz garip geldi attığım mesajlara normalde çok hızlı cevap veren bir kız.

Noname
Guest
Noname

Ben yanlış anladım ve yanlış anlaşıldım benden özür beklemiş dilemedim çünkü dileyecek bir durum yoktu ortada bu yüzden konuşmayı kesmek istediğini söyledi yüz yüze bir kere kendimi ifade ettim açık kapı bırakmak istemediğini benim tarafımdan bakmak için zamana ihtiyaci olduğunu söyledi ona bir daha ulaşmadım o ulaşana kadar da ulasmayacagim önüme bakacağım ekstra yapmam gereken bir durum var mıdır abi

Chowdet
Guest
Chowdet

Abi selamlar. Kızla ortak derste tanıştım. Ilgimi çekince yanına oturdum güzel güzel muhabbet ettik ve numarasını, Instasını aldım ve bir süre böyle konuştuk. Bir hafta sonra buluşma teklif ettim ve kabul etti. Buluşma güzel geçti kız oldukça konuştu, temas da oldu. Ben de iki gün sonra ikinci buluşmayı ayarlamak için aradım ve kabul etti, fakat tarihte anlaşamadık; ailesiyle şehir dışına çıkması gerekiyormuş(Zaten o hafta ben de yoğundum, antremanlar ve işten dolayı). Haftaya tarihi de ayarlamak üzere anlaştık ve ben de normal işime gücüme döndüm. 5-6 gün sonra bir baktım, kızın WhatsApp’ta profil fotosu falan uçmuş, ama Instagramı olduğu gibi duruyor.… Read more »

Misafir1337
Guest
Misafir1337

Konuştuğum ilgisi yüksek bir kız birgün ortadan kayboldu ertesi gün geldiğinde kusmaya başladığı için hastanelik olduğunu ve bundan dolayı yazamadığını söyledi, ben yine de ortadan kaybolmasının saygısız bir davranış olduğunu en azından haber verebileceğini söyledim özür diledi tekrar konuşmaya başladık. Devamındaki haftada Final haftası olduğu için neredeyse dünkü muhabbetin cevabını ertesi gün veriyordu yoğunluğu olduğu için pek sallamadım, boş zamanımın keyfini çıkardım. Yazamıyorum kusura bakma dediğinde şu an aciliyeti olan bir durumun var olabilir böyle stresli zamanlar, elinde olan bir şey değil bittiğinde eski sıklıkta iletişim kurmaya devam ederiz dedim, teşekkür etti. 3 dersten kaldığını söyledi ve bu hafta büyük… Read more »

kazanova
Guest

abi bi kiz beni ghostlamisti 4 ay once simdi de tekrar upuzun bir mesaj yazdi ozur diledigini falan soyledi hic beklemiyordum cunku kizi unutmustum bende senden mesaj almak guzel bulusalim mi yazdim o da bundan sonra hala benimle buluşmak istemen güzel ama şimdi kendime odaklanmaya çalışıyorum ama seni hatırlıyorum, bir gün seni bir kahve içmeye davet edeceğim ama bugün sadece özür dilemek ve vicdanımı temizlemek istedim dedi bende tamam beni ekle iletişimde kalacağız dedim biz polonyadayiz bu arada bu kiz niye boyle birsey yapmis olabilir bana yazdigi ilk mesaji da yazabilirim buraya eger isterseniz

kazanova
Guest

ve sonra kiz beni eklemedi tinderda tanismistik instagrama gecmistik ama nasil olduysa buldu benu ve instagramdan yazdi